View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 110 of 273 FirstFirst ... 1060100106107108109110111112113114120160210 ... LastLast
Results 2,726 to 2,750 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    To je onda diktatura i podrzavanje iste..

Neka hvala. Zivjela zapadna civilizacija i demokratski uredjen sistem prava i obaveza.
    Kome treba sila jednog dousnika obavestajne sluzbe i "visina etike" proistekle iz tog pranja mozga, i nije za nista sem za kavez... Slobodno nek uvedu opet "gvozdenu zavjesu", prerano je skinuta..

Hvala Lepo
    Bosna nikad nije bila "mirna"!!!
    Bas je zapadni blok med i mlijeko, demokratiju "zavode" idioti koji su istrijebili indijance.... a?? Katinska suma?? o Eu je suvisno komentarisati!!!
    Bas nikome ne odgovara jaka Rusija, u cemu je problem?? Vidim u Libiji je sada ok, ruze cvjetaju!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Invaziju na Poljsku 1939. godine ("Fall Weiss") izvršili su Nacistička Njemačka, SSSR i mali Slovački vojni kontigent, a predstavlja početak Drugog svjetskog rata. Invazija je znana i kao Rujanska kampanja, Poljsko-njemački rat 1939., Obrambena kampanja iPoljska kampanja. Pošto je Poljska bila saveznik Zapada, 3. rujnaVelika Britanija, Australija i Novi Zeland objavljuju rat Njemačkoj, a uskoro ih slijede i Francuska, Južnoafrička Republika i Kanada između ostalih.
    Invazija je otpočela
    1. rujna1939., tjedan dana nakon potpisivanja pakta Ribbentrop-Molotov, a završila 6. listopada1939. kada su Njemačka i SSSR okupirale cijelu Poljsku. Iako su objavile rat Njemačkoj i V. Britanija i Francuska su vrlo malo izravno pomogli Poljskoj.
    Nakon isceniranog "Poljskog napada" 31. kolovoza, njemačke snage su 1. rujna napale sa sjevera, juga i zapada. Tanka crta obrane koju su Poljaci rasporedili duž granice brzo je probijena i Poljska vojska se počela povlačiti prema istoku. Nakon poljskog poraza u bitci kod Bzure, Nijemci su stekli prednost. Tada se Poljaci povlače prema jugoistoku slijedeći plan prema kojemu su trebali držati obranu na Rumunjskoj granici dok im Saveznici ne priteknu u pomoć.
    U suradnji sa Njemačkom 17. rujna Sovjetska Crvena armija napada istočne predjele Poljske. SSSR je ispunjavao tajni aneks sporazuma Molotov-Ribbentrop koji je podijelio istočnu Europu na dvije sfere utjecaja, nacističku i sovjetsku. Suočavajući se sa drugim frontom poljska vlada je zaključila da obrana na rumunjskoj granici nije više održiva i naređuje evakuaciju svojih postrojbi u neutralnu Rumunjsku. Do 1. listopada Njemačka i SSSR su pregazili cijelu Poljsku iako se poljska vlada nikada nije predala. Već su se preostale kopnene i zračne snage povukle u Mađarsku i Rumunjsku odakle je većina njih pristupila ponovno osnovanoj Poljskoj vojsci u Francuskoj, Siriji i Britaniji.
    Nakon završetka kampanje formiran je pokret otpora, poljske postrojbe su se borile sa Saveznicima tijekom cijelog rata. Njemačka je zauzela istočne predjele Poljske nakon početka operacije Barbarossa te ga ponovno izgubila 1944 pred nadirućoj Crvenoj armiji. Tijekom rata Poljska je izgubila preko 20% svog predratnog stanovništva
    Mirna koliko i Rusija...
    Svasta se dozivljava kao "dvoriste" i privremena nezavisnost - autonomija.. bla bla..
    Odgovor i za post#2730 g. Shamrock-u..
    Identicno pravilo bi moglo da bude zanimljivo kad bi se sada NATO Albanija nasla zainteresovanom za svoje dvoriste - CG i manjinu, pa Srbija za Srbe u CG, NATO Hrvatska za Hrvate itd itd...
    Opravdavajte vi ... Jasno je cemu vodi to "rusko pravilo"...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 07-03-14 at 23:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kakav "primjer"... Njegovo "Dvoriste" je svaka nezavisna drzava u okruzenju pa se polaze pravo na vojnu intervenciju, i to je isto sto i direktni napad na Drzavu teroristickim akcijama po svojim gradjanima? Moze se porediti bas...
    Vidim kako su opravdavali okupaciju Poljske od strane Njemacke 1939... "Dvoriste" i manjina su bili u pitanju...
    No.. onda sto dalje od "dvorista"...

Hvala Lepo
    Majo, ne živimo u istom univerzumu i to je problem. Ti živiš u univerzumu u kojem je međunarodno pravo i dogovor bilo ikad išta više od mrtvog slova na rolni toalet papira sa kojom znaš što može da se uradi. Ja živim negdje drugo.

Hitler nije napao zemlje okruženja da obezbijedi ni maksimum ni minimum interesa. Pragmatični zapad je čak i pustio Hitlera da zauzme ono što je u skladu sa bruto količinom moći (sveukupne) mogao (što su smatrali da mu po pravu pripada). Međutim saveznici nisu znali jednu stvar, jednu ključnu stvar - a to je da je Hitler prska z glavom. Oni nisu znali da Hitler nema namjeru da se zaustavi, ne jer mu se fućkalo za Njemačkog građanina, ne jer je on mislio da to može - ni Hitler ni niko u vrhu OKH nije mislio da je to moguće. OKH je predviđao da će Njemačka biti poražena već u Francuskoj. I to ozbiljno su to mislili. Dakle oni su krenuli glavom u stijenu samo zavaljujući hiru jednog čovjeka, i njegovoj bolesnoj ideji koja je izložena u jednoj knjizi koju niko nije uzimao za ozbiljno. Nije tu bilo apsolutno nikakve računice, nikakvog pragmatizma. Pragmatizam je kad Britanska Imperija u jednoj ratnoj otimačini zavlada sa pola planete.

Rusija danas, jasno je svakom ko je iole ozbiljan, ne nastupa hirovito, nego nuždom. I onim što objektivno smatraju da je moguće da ostvare. Hitler je smatrao da će Berlin biti centar planete. Putin ne misli da će Moskva biti centar planete.

Quote Originally Posted by remark View Post
    Pošto sam Rusiju vidio samo na sliku, može li neko poređenje od bolje informisanih, koja je razlika između Rusije i CG po pitanju slobode i ljudskih prava, ne na papiru nego u praksi?
    Ljudska prava su u Rusiji ne sekundarno, nego kvintijalno pitanje.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Svaki izgrađen stav je i dobar stav, pa bio on za ovu ili onu opciju - ovu ili onu kulturu.

A pošto me stigoše i neka lijepa osjećanja podstaknuta istomišljenicima isto koliko i neistomišljenicima, neka ne zamjere moderatori što ću ih iznijet na ovoj temi gdje su pretežno i nastala.

Ova tema je za KRATKO VRIJEME u svoj svojoj punoći pretrpjela i LOGOS i ETHOS i PATHOS u svome licu i naličju od strane svih učesnika u njoj, i još jednom pokazala da se ovdje civilizovano odnosimo jedni sa drugima, bez obzira na različita mišljenja, ubjeđenja i stanovišta... a ono što me posebno raduje jeste činjenica da su se čak i prizemne ideološke rasprave vodile na jedan uzoran način - na kome nam cijeli region može pozaviđet, ALI BUKVALNO CIJELI REGION!!!

Što se mene lično tiče ostaću, kako to mnogi vole da kažu - "RUSOFIL" - neko ko voli Ruski narod svim srcem, ali ova tema je zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini polako postala nešto mnogo više od onoga što volimo i u šta vjerujemo.
    Last edited by Xerxes; 07-03-14 at 23:11.
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Pa nije to priča, to je osnovni preduslov za funkcionisanje demokratije. Ako se u polovini države jedna politička opcija fizički šikanira onda je tu demokratiji kraj.
    Jedan ili dva izolovana slucaja da su vezana bas za Partiju regiona, i nista vise. E da, i spaljeno im je sjediste u (mislim) Ljvovu u toku najvecih nereda. Sami novi predsjednik Partije regiona Tigipko danas je izjavio da je partija spremna za izbore i da ce ucestvovati tamo.

Quote Originally Posted by Shamrock
    Znam i ja da se moraju sprovesti, no pitanje je hoće li se sprovesti. Da priča "ma mora!" ne pije vodu vidjeli smo na bezbroj primjera do sad.
    Ma pitanje je i hocemo li biti zivi ujutro ili ce nas veceras oko 0300 pogoditi veliki meteor , ali ono sto je bitno je da postoji jasna perspektiva potrebnih reformi, kao i da je vec pocelo sprovodjenje nekih, sto automatski cini situaciju na tom planu boljom nego sto je bila. I mali napredak bolji je od nikakvog napretka.

Ček gdje si ti bio ovih zadnjih 10 godina kad su mediji vrvjeli od dokumentaraca i istraživanja koji svjedoče jedno te isto - da u Američkom kongresu, vrhuški, budžetu, finansijama, vršlja lobi industrije naoružanja kako mu se ćefne. O Kongresu da ne pišem, to im je maltene prćija, ali kako i na koji način uspiju da ojade državnu kasu za projekte koji na kraju budu fijasko, preskupi, precijenjeni, to da ne pričam. Njima je rast nestabilnosti i konflikta u svijetu u svakom interesu. Njima je novi hladni rat ispunjenje svih snova. Nikad oni više nisu izvozili i više se obogatili nego tada. Treba li dodati i činjenicu da su većina tih kompanija proglašene "prevelikim da bi propale" u prevodu mogu da ojade budžet kako hoće kad im zafali para. A ako ikad previše zagusti, bože moj, pokori se nova naftaška autokartija i eto novaca do daljnjeg. Ti se ama baš nikad neće zaustaviti, i od tih ima stotinu razloga da Rusija, i ostatak svijeta, zaziru dovijeka.
    Izvini, ali stvarno ne mogu da raspravljam o teorijama zavjera i konstrukcijama paranoicnih likova iz raznih "alternativnih" dokumentaraca i emisija. Ja ti mogu reci da su to velikom vecinom notorne budalastine, potpuno nepotvrdjene i 99% netacne (onaj jedan posto sto potrefe proizilazi iz toga sto toliko trucaju da nesto moraju potrefiti) new age fantazmagorije, i objasnjavati ti to do u tancine kao sto sam objasnjavao vec x puta na ovom forumu, ali ti mi nikad neces povjerovati i stvarno ne vidim svrhu da se psihicki i fizicki zamaram oko te teme.Izvini jos jednom.

Znam ja kako ti razmišljaš. Čitao si da je tamo negdje bio Petar Veliki i da je on htio da primakne zemlju zapadu i da oni od tada pate za zapadom itd... Ne, gledaj, to su besmislice. Zapad, kao zapad, dakle kultura, način života, društvene norme itd - fućka se Rusima za taj i takav zapad. Naravno da su oni za velike zarade i putovanja itd, međutim to da oni žele da to postigun putem pošto-poto zapadnjačenja - ne žele. Rusi su narod, koji, a to moramo priznati, nemaju komplekse kakve imaju svi narodi od Ruske pa do Njemačke granice. To što su većina istočno-Evropskih naroda željni da momentalno odbace svoju kulturu i zamijene je globalnom, ne znači i da svi ostali jesu.
    E izvini jos jednom, ali ja uopste tako ne razmisljam. Te "kolektivne teznje" naroda i predrasude o istima su obicno produkt analitike u Berlinu (kafani u Njegosevoj, ne glavnom gradu Njemacke) posle treceg piva. Pa tako Rusi svi pijani ali velike patriote, Francuzi samo o zenama misle, Italijani svi lopovi Crnogorci lijeni, ovi imaju kolektivne komplekse ovi nemaju...Sve je nekakav "kolektiv". Ljudi razmisljaju prije svega o sebi, svojim licnim, porodicnim, interesima bliskih ljudi oko njih. Ljude prije svega interesuje da to "pokriju"-a ne ideologije Petra Velikog, Vladimira Putina, Tomasa Dzefersona ili koga god hoces. Krajnje je vrijeme da se oslobodimo tih predrasuda naslijedjenih iz 40 godina komunizma da je sve nekakav "kolektiv" pa sad Rusi "kolektivno" zele pozapadnjacenje ili poistocenje. Vjeruj mi da to nema veze sa zivotom, i to ne kazem figurativno, nego bukvalno. Ljudi kao pojedinci zele sve najbolje za sebe, svoje porodice, prijatelje...i zele da imaju blagodeti zivota koje nude nove tehnologije, veca zarada...to nije nikakvo "kolektivno pozapadnjacenje" nego prirodna zelja da ti je zivot ljepsi i uspjesniji.
    Last edited by Recordare88; 07-03-14 at 23:14.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Jedan ili dva izolovana slucaja da su vezana bas za Partiju regiona, i nista vise. E da, i spaljeno im je sjediste u (mislim) Ljvovu u toku najvecih nereda. Sami novi predsjednik Partije regiona Tigipko danas je izjavio da je partija spremna za izbore i da ce ucestvovati tamo.
    Ok, meni je drago da ti vjeruješ da postoji demokratska klima za djelovanje svih političkih partija u Ukrajini, ne bih dalje dodao ništa.

Izvini, ali stvarno ne mogu da raspravljam o teorijama zavjera i konstrukcijama paranoicnih likova iz raznih "alternativnih" dokumentaraca i emisija. Ja ti mogu reci da su to velikom vecinom notorne budalastine, potpuno nepotvrdjene i 99% netacne (onaj jedan posto sto potrefe proizilazi iz toga sto toliko trucaju da nesto moraju potrefiti) new age fantazmagorije, i objasnjavati ti to do u tancine kao sto sam objasnjavao vec x puta na ovom forumu, ali ti mi nikad neces povjerovati i stvarno ne vidim svrhu da se psihicki i fizicki zamaram oko te teme.Izvini jos jednom.
    Ne, apsolutno se ne radi o teoriji zavjere. Ni u naznakma. Lično je stojao glavni dizajner Lokhid Martina i objasnio do tančina kako funkcioniše njihova marketinška mašinerija za pridobijanje kongresa i kako na kraju oleše američki budžet za preskupe fijasko projekte (f-22, f-35). Bilo baš prije neki dan na Al Džaziri, ali i da je bilo na sjeverno-korejskoj televiziji, bitno je da je lično njihov dizajner o tome pričao. A to da su te kompanije proglašene "suviše velikim da bi propale" je javno dostupna informacija. To u prevodu znači da mogu da rade što god oće. Naravno, jedan od ključnih načina na koji guraju svoje projekte je na konto priče o porastu bezbjednosnih problema u svijetu, pa je SAD-u potrebno novo svemoćno oružje. A kako se krize generišu, sam si svjedok.

E izvini jos jednom, ali ja uopste tako ne razmisljam. Te "kolektivne teznje" naroda i predrasude o istima su obicno produkt analitike u Berlinu (kafani u Njegosevoj, ne glavnom gradu Njemacke) posle treceg piva. Pa tako Rusi svi pijani ali velike patriote, Francuzi samo o zenama misle, Italijani svi lopovi Crnogorci lijeni, ovi imaju kolektivne komplekse ovi nemaju...Sve je nekakav "kolektiv". Ljudi razmisljaju prije svega o sebi, svojim licnim, porodicnim, interesima bliskih ljudi oko njih. Ljude prije svega interesuje da to "pokriju"-a ne ideologije Petra Velikog, Vladimira Putina, Tomasa Dzefersona ili koga god hoces. Krajnje je vrijeme da se oslobodimo tih predrasuda naslijedjenih iz 40 godina komunizma da je sve nekakav "kolektiv" pa sad Rusi "kolektivno" zele pozapadnjacenje ili poistocenje. Vjeruj mi da to nema veze sa zivotom, i to ne kazem figurativno, nego bukvalno. Ljudi kao pojedinci zele sve najbolje za sebe, svoje porodice, prijatelje...i zele da imaju blagodeti zivota koje nude nove tehnologije, veca zarada...to nije nikakvo "kolektivno pozapadnjacenje" nego prirodna zelja da ti je zivot ljepsi i uspjesniji.
    Ja tebi ne pričam o onome što sam umislio, nego o onome što sam posvjedočio. A ti otputuj slobodno u neku zemlju ruso-sfere, uđi u market i progovori engleskim, pa viđi kako ćeš se snać da dođeš do onoga što ti treba. Slobodno pitaj sam bilo kojeg Rusa kakav je njegov stav o integracijama sa zapadom, i koliko ga to interesuje. Sam istraži koje medijske kuće i koji internet domeni imaju primat u Rusiji. Fala bogu pa u CG možeš nać Rusa kolko voliš da ne moraš dalje da mrdaš.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Kod nas je banja i majka Janja, a tamo je zvek zivi. Kad izadjes na ulicu milicja kontrolise pa ako u takulinu nemas sliku Putina odma zatvor. Kad se ide u crkvu prvo se molis Putinu a onda Bogu uz obavezan pocetak "dragi Boze cuvaj nam Vladimira Vladimirovica i njegovu žopu". E to bi se i nekako i izdrzalo da Putin nije teski reketas. Kad prośecni Sergej primi platu odma mora uplatiti 5% Putku, a ako je tajkun odma 50%. Poznat je primjer da je onaj Abramović htio da kupi naseg selektora za trenera njegovog kluba ali Putin rekao "njet" i ovaj se pokrio usima i iz silne depresije kupio neki gradić sa Cukcama. Sto se tice umjetnickih sloboda to je tek uzas zivi. SvljeCki poznati Pussy riot je zaglavio zatvor zbog fantasticnog koncerta, a da su takav koncert priredile u nekoj sinagogi garant bi dobile oskara ( onu statuu ne naseg kolegu iz SDP) a da su izabrale neku katedralu izbila bi jagma teska koju će katolicku zemlju predstavljati na Evroviziji. Posto 'oćes poredjenje sa nama da su na primjer to uradile u nasem novom hramu u PG, Risto bi prikova sve za Vezirov most koji ne bi sa njima pLjevali, a Sveto zaduzio Bdvu, Grbalj i Pastroviće samo da ih dovede na koncert na Jazu. Zbog takve diktature niko na ulici ne smije ne pjevati no ni zuba obijeliti jer kako znas da li se bas ta pjesma svidja diktatoru. Mene djavo naćera da pjevusim onaj poznati hit " ko je babu Joku sprstio na dzadu" i jedva zivu glavu izvukoh ne zbog babe Joke a ni dzade no kazu da pjevak ka vatrogasno vozilo i uznemiravanje javnog reda i mira.
    Sto se tice ljudskih sloboda tu je malo teza situacija jer nije problem sa slobodama ljudi već sto su na slobodi neljudi. Na primjer je Putin strpao u zatvor jednog finog cojeka kojem su jos finije kolege kao poklon za rodjendan ni manje ni vise vec ubili novinara koji pisao o njegovim marifetlucima. Valjda ti ne treba obLjasnjavati da su takvi ljudi u svakom dravom demokratskom sistemu vrlo, vrlo priznati gradjani.
    E posto kazes da nijesi bio, ja te śetujem da tamo ni za zivu glavu ne ides, a ako već moras ili od inata oćes prvo napisi testament da se rodbina nedaj boze ne svadja oko imetka, a onda kupi gumene gace pa se tek zaputi.

Lako je biti ironican i sprdati se ali tesko je odgovoriti na pitanja:

1. Ko je otrovao bivseg sluzbenika FSB Litivenka u Londonu zato sto je pricao o narucivanju ubistva Borisa Berezovskog od strane nadredjenih ?

2. Ko je ubio novinarku Anu Politikovskaju koja je iznosila dokaze o korupciji i o Putinovim vezama sa oligarsima ?

3. Berezovski posto je poceo da smeta i da prica previse odmah je optuzen za utaju poreza i pranje novca, onda je pobjegao za Britaniju i dobio tamo azil. Mozes li da kazes da su ostali tajkuni kao sto je Oleg Deripaska cistiji od njega, i da niko osim njega i Hodorovskog nijesu optuzeni (u samim vrhovima )

4. Posto se pobunio protiv Putina i poceo finansirati opoziciju, nekada najbogatiji covjek u Rusiji Mihail Hodorovski biva uhapsen i optuzen za pronevjeru i pranje novca. Sa vrlo malo dokaza koji su "fingirani" sve medjunarodne organizacije oznacile su ovo hapsenje kao politicko. Oslobodjen je ove godine i pobjegao iz Rusije glavom bez obzira.

5. Sto se tice Pussy riot-a, ne znam sta da su uradile ne mogu biti zatvarane po gulazima u Sibiru. Umjetnicko je pravo da napravi performans, i da odgovara ako je taj performans uvrijedljiv za bilo koga. E sad da uporedimo: Da su to ucinile u Iranu sigurno bi bile pogubljene, da su to uradile u USA ne bi im bilo sudjeno. Stepen demokratije lvl pro.

6. Olimpijada u Sochiju ? Od 50 milijardi dolara NE ZNA se gdje je 30 milijardi. Da li treba jos nesto da prokomentarisem.

Ovo su samo one tip of the ice berg, da ne bih ulazio dublje u ovu temu. Daleko od toga da sam prozapadno rasplozen, a daleko i od toga da sam proruski. Samo volim kad ljudi postavljaju pravilne informacije.

P.S. Ko je taj sto su mu poklonili novinara za rodjendan ?
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Zar g. Putin nije bio licni sekretar Berezovskom dok je bio na funkciji?

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 00:11.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Zar g. Putin nije bio licni sekretar Berezovskom dok je bio na funkciji?

Hvala Lepo
    Od para g. Berezovskog je Putin tu dje je, ovaj ga je doveo, ali su se razisli 2000. Posle toga su Berezovskom sve uzeli. Zato se i objesio kukavac

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Davno sam citala o tome pa mi pade na pamet kad ste spomenuli ..nemam pojma ni zasto citah o tome kad me ruska posla nikad nisu ni zanimala.
    Ionako i ovo pratim samo zbog Crne Gore i mogucih posledica "ruskog pravila" po CG. Juce nezavisna drzava Ukrajina, danas tumacena kao AP Rusije i dejstva u istoj..
    Da, svaki moj post je paralela izmedju Ukrajine i CG na vojnoj vjetrometini..
    Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 00:31.

Thanks Thanks Given 
    471
    Thanks Thanks Received 
    621
    Thanked in
    242 Posts

Kako to nema veze ni sa cim.Povrsna analitika dovodi do dezinformisanja ovo je ili spin ili jako pogresan stav.

poslato

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Me je stvarno stid da na ovi forum postavim ovaj intervju Henri Kisindžera. Sparam ovih naših eksperata za sve i svašto Henri ispade prava neznalica, a u međunarodnoj politici, proveo je barem pola života. Neka mi je na čast i sram ga bilo... haha

------------------------

Izvor: Politika.rs

Обама издао указ о првим санкцијама Русији. – Стејт департмент уз цитате Достојевског демантује изјаве Владимир Путина.

Од нашег сталног дописника
    Вашингтон – После неуспелог покушаја да се у Паризу успостави дијалог нове украјинске владе и Русије, а вероватно случајном подударношћу само мало после вести да ће на Криму бити организован референдум о присаједињењу Русији, секретар за штампу Беле куће обелоданио је садржај указа председника Барака Обаме којим се уводе прве америчке санкције против појединих актера кризе која је већ постала највећа конфронтација Русије и Запада од завршетка хладног рата.
    У питању је већ најављено ограничавање америчких виза за неименоване личности које су „одговорне или суодговорне за претње суверенитету и територијалном интегритету Украјине”, али и за оне „чије активности подривају украјинске демократске процесе или институције”.
    Са своје стране, Пентагон је објавио да, „излазећи у сусрет захтевима источноевропских чланица НАТО”, појачава патролирање у ваздушном простору Балтика, слањем додатних шест борбених авиона Ф-15 и једног летећег танкера.
    Стејт департмент је реаговао на занимљив начин, објављујући „утук на Путинов утук”: саопштење у којем се побијају десет чињеница које је председник Русије пре неки дан изнео као оправдање за слање војске на Крим. Централа америчке дипломатије при томе цитира Достојевског који је једном написао да формула по којој су „два плус два пет има своју привлачност”.
    Међу кључним тачкама овог надгорњавања чињеницама (и њиховог тумачења) јесте и америчко виђење ко је прекршио договор који је потписан у Кијеву: развлашћени председник Виктор Јанукович или опозиција. По Стејт департменту, то је бивши председник, јер је одбио да у року од 24 сата на дневни ред парламента стави предвиђене законе који на снагу враћају Устав из 2004, да би затим побегао, оставивши доста доказа о великој корупцији.
    Са својим виђењем кризе и принципа на којима би могла да се расплете, огласио се и доајен америчке дипломатије Хенри Кисинџер, ауторским текстом у „Вашингтон посту”, у којем, подсећајући на америчко искуство, упозорава да је сукобе много лакше започети него завршити. Он сматра да су за ескалацију кризе криви и Русија и Запад. „За Запад, демонизација Владимира Путина није политика, већ алиби за одсуство политике.”
    „Путин је озбиљан стратег – на премисама руске историје – коме разумевање америчких вредности и психологије нису јача страна. Нити је то креаторима америчке политике разумевање руске историје и психологије.”
    Констатујући ово, Кисинџер предлаже четири принципа на основу којих би се стигло до расплета који би задовољио интересе свих страна.
    Први је да Украјина мора да има право да слободно изабере своје економско и политичко повезивање, укључујући и оно са Европом.
    Друго, Украјина не треба да постане чланица НАТО (што је Кисинџер први пут изнео још пре седам година).
    Треће, Украјина би морала да има слободу да изабере владу у складу са израженом вољом свог народа, али би „мудри украјински лидери” потом требало да одаберу политику помирења између разних делова земље. На међународном плану, требало би да, као што то ради Финска, сарађује и са Истоком и са Западом, избегавајући при томе „институционално непријатељство” према Русији.
    Најзад, Кисинџер сматра да евентуално прикључење Крима Русији не би било у складу са постојећим међународним поретком, али би тај регион, уз одржавање украјинског суверенитета над њим, требало да ојача своју аутономију на изборима који би били одржани у присуству међународних посматрача. У том процесу требало би да буду отклоњене и све нејасноће око статуса Црноморске флоте у Севастопољу.
    Ово решење би, по Кисинџеру, требало да буде прихватљиво свим странама у сукобу, уз „уравнотежено незадовољство”, уместо неизводљивог „апсолутног задовољства”. У супротном, плутање према конфронтацији ће се убрзати.

М. Мишић
    објављено: 07.03.2014.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Sve sto je rekao stoji.. Nista za negiranje. Jedino bih podrzala USA da istraju sa tim vizama i mnogim drugim - radi mira u kuci..
    To je Amerika.. Profesor sa Harvarda moze da kritikuje politiku predstavnika svoje vlasti, moze i analiticar i bilo ko.. a u Rusiji i ex komunistickim drzavama kriticar poteza vlasti ili "gazde"-vladara je odmah proglasen izdajnikom itd...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 00:54.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Eto zloga rada. Cojek pita i ja napisem sopstveno iskustvo i reakcija
    Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Lako je biti ironican i sprdati se ali tesko je odgovoriti na pitanja:
    A onda pitanja: 1. Ko je otrovao ... 2. Ko je ubio novinarku .... Dje su pare iz Socija.....
    Pojma nemam. Ja sam ginekolog, a ne ruski milicajac koji vrsio istrage. Sumnjam da je to sve uradio onaj mufljuz reketas Putin to mu se i po faci vidi mada moja strucnost za face nije bas neka. Ne znam sta se bunis
    5. Sto se tice Pussy riot-a, ne znam sta da su uradile ne mogu biti zatvarane po gulazima u Sibiru. Umjetnicko je pravo da napravi performans, i da odgovara ako je taj performans uvrijedljiv za bilo koga. E sad da uporedimo: Da su to ucinile u Iranu sigurno bi bile pogubljene, da su to uradile u USA ne bi im bilo sudjeno. Stepen demokratije lvl pro.
    Pa i ja sam rekao da bi svud bile nagradjene , maltene obozavane i nije valjda da mislis da ja sumnjam u Americka prava, demokratiju, ljudska prava, plavo nebo, zelenu travu,....
    Prije bi sam sebi desnu ruku ofikario nego to pomislio. Cujem za neko odmaraliste Gvantanamo a fukara Putin pravi gulage, paśa ga pogibija snasla.
    Samo volim kad ljudi postavljaju pravilne informacije.
    Lijepo je to sto volis pa nam reci da li je onaj Snuden disident, spijun, izdajnik ili ga Putin nagovorio da laze fukara na tako divnu demokratiju dje samo cvjetaju ruze bez draca?
    P.S. Ko je taj sto su mu poklonili novinara za rodjendan ?
    To je onaj fini cojek kojeg ti hvalis sve u sesneste zestoki i teski disident postenjacina Hodor koji jadan sad nema ni za ladnu vodu jer ga Putko osiromasio.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Inace, mislim da je najbolje moguce resenje za situaciju na Krimu da to poluostrvo ostane u sastavu Ukrajine ali sa prosirenom autonomijom i da se dozvoli mogucnost referenduma za nezavisnost kroz 3 ili 5 godina. Naravno, uz potpunu demilitarizaciju (osim ruskih trupa koje bi se vratile u bazu u Sevastopolju), totalno razoruzavanje "milicija", garantovanje prava manjina, strogo posmatranje i kontrola referendumskog procesa od strane OEBS-a i UN-a itd itd. Time bi Krim formalno ostao u sastavu Ukrajine ali Krimljanima bi se dala mogucnost da kroz neko vrijeme sami odluce, potpuno demokratski i bez prijetnje oruzjem bilo kome, o svojoj daljoj sudbini. Naravno, ovo sve bi podrazumijevalo da Rusija prizna novu vladu u Kijevu a da ova sa Rusijom uspostavi diplomatske odnose.
    Ne postoji mogućnost secesije bilo kojeg dijela Ukrajine zato što njihova ustavna arhitektura ne registruje takav modus. Prvo mora da se mjera Ustav.

A to sa UN-ovim posmatračima se do sada 1000 puta pokazalo nedjelotvorno...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve sto je rekao stoji.. Nista za negiranje. Jedino bih podrzala USA da istraju sa tim vizama i mnogim drugim - radi mira u kuci..
    To je Amerika.. Profesor sa Harvarda moze da kritikuje politiku predstavnika svoje vlasti, moze i analiticar i bilo ko.. a u Rusiji i ex komunistickim drzavama kriticar poteza vlasti ili "gazde"-vladara je odmah proglasen izdajnikom itd...

Hvala Lepo
    Samo što danas, kao profa, imam sasvim druge stavove nego kada je bio ,,bičar'' ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by salex View Post
    Ne postoji mogućnost secesije bilo kojeg dijela Ukrajine zato što njihova ustavna arhitektura ne registruje takav modus. Prvo mora da se mjera Ustav.
    ...
    Ustavna arhitektura Srbije bas modus secesije imala razradjen i zbog toga se Kosovo "secesiralo"
    PS.
    Vidju cesto se pominje prosirena autonomija Krima i nesto mi nije jasno nasto bi se prosirilo jer je već autonomna republika ima sve sopstvene vlasti osim presednika?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    6
    Thanked in
    4 Posts

Kina: Zapad griješi u vezi Ukrajine

Zapadni lideri bi na trenutak mogli da prestanu da čestitaju jedni drugima na "uspjesima" u Ukrajini, komentar je kineske državne agencije Sinhua.

Sinhua: Zemlja je na ivici haosa i potpunog raspada

Agencija dalje navodi da su ukrajinski opozicioni demonstranti, uz podršku Zapada, uspješno srušili prorusku vladu, opozvali predsjednika koga se gnušaju i zadali ponižavajući udarac Kremlju.

Zapad je možda i dobio bitku u posljednjoj rundi geopolitičke borbe, međutim stvari su ipak drugačije, stoji u komentaru.

Ubrzo nakon toga, Rusija je uzvratila. Kako navodi agencija, sada kada su ruska vojna lica raspoređena u istočnoj Ukrajini sa ciljem da zaštite ruske legitimne interese, a proruski regioni traže otcjepljenje od Ukrajine, zemlja je na ivici haosa i potpunog raspada.

Strategija Zapada da stvori takozvanu demokratsku i zapadno orjentisanu Ukrajinu, nije nigdje dospjela. Nasuprot, napravili su “nered i pometnju”, a nemaju ni kapacitet, ni mudrost da to “počiste”.

Međutim, njihov zlokobni plan je pogrešan od samog početka. Prije svega, oni su bili predodređeni da "pucaju sebi u noge", kada su se "pod plaštom demokratije umiješali u unutrašnje stvari Ukrajine", posrednim angažovanjem.

Agencija takođi napominje da su zapadni lideri potcijenili volju Rusije da štiti svoje interese u Ukrajini. Rusija možda više neće biti zainteresovana da se takmiče za globalnu "prevlast" sa Zapadom, ali kada je u pitanju čišćenje nereda koji je Zapad stvorio u dvorištu zemlje, ruski lideri još jednom su dokazali svoj kredibilitet i lukavstvo u planiranju i sprovođenju kontra poteza.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, zapadni lideri su bili u zabludi kada su vjerovali, da su “oštećenog” moralnog autoriteta i sa smanjenom finansijskom kasom, ipak mogli da se upuste u tako krupan zadatak, kao što je izgradnja nacije.

Nažalost, Ukrajina i njen narod postali su velika žrtva u ovom napornom procesu.

izvor:
    http://rtcg.me/vijesti/svijet/44098/...-ukrajine.html

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ustavna arhitektura Srbije bas modus secesije imala razradjen i zbog toga se Kosovo "secesiralo"
    PS.
    Vidju cesto se pominje prosirena autonomija Krima i nesto mi nije jasno nasto bi se prosirilo jer je već autonomna republika ima sve sopstvene vlasti osim presednika?
    I Republika Srpska ima veće kompetencije od bivših ex-yu republik, ali ustavna arhitektura nema predviđen mehanizam za izdvajanje. SFR Jugoslavija je prva država na ovoj planeti u kojoj je praktikovano pravo na jednostrani akt secesije. Može i da ustav ne propisuje mogućnost disolucije a da secesija bude legalna, ali taj postupak izdvajanja mora biti sproveden uz saradnju sa državnim institucijama čiji su sastavni dio.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by ASC View Post
    http://balkans.aljazeera.net/vijesti...ozila-na-krimu

Četnici u mirovnoj misiji.
    Vele da je mirno i da nema ekstremista. :grin:
    Kisne gliste. Dok je ovakvih drustvo ne moze napredovati..

Postala je tema prekonfuzna za pratiti, 110 stranica od kojih na 90 svako pokusava da bude pametan..
    If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Eto zloga rada. Cojek pita i ja napisem sopstveno iskustvo i reakcija
    Pa reakcija zato sto si ironicno predstavio kao da smo svi koji komentarisemo sta se radi i kako se radi u Rusiji ludi... Ja sam onda samo dodao ove mainstream aferice.
    Sto se tice Hodorovskog, navodno je ubistvo novinara odradjeno uz znanje Hodorovskog ali nista nije dokazano. Bijase mi cudno to. Glavno je da ga je Putin isprozivao da ima krv na rukama i ostavio ga bez idje icega kao berezovskog.
    Uopste nisam htio da poredim sa Amerikom. Da krenem po njima ne bi mi kraja bilo. Ali isto tako, previse je samovolje u Rusiji... previse

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izvor: Politika.rs

Русија је операцију „Крим” извела брзо и без испаљеног метка, гарнизони и базе украјинске армије на Криму су блокирани, део украјинске војске на том подручју се „самораспустио”.

Неће бити никаквог рата између Украјине и Русије, неће бити никаквог сукоба између Русије и Запада поводом Украјине, осим, наравно, вербалних изјава. Русија је операцију „Крим” извела брзо и без испаљеног метка, гарнизони и базе украјинске армије на Криму су блокирани, део украјинске војске на том подручју се „самораспустио”, а део је пришао локалним властима Крима које не признају ауторитет власти у Кијеву, неколико је ратних и бродова обалне страже Украјине отпловило из Севастопоља ка Одеси, део се одмах и вратио због техничких кварова, командант ратне морнарице Украјине отказао је послушност Кијеву и ставио се под команду Крима, снаге унутрашње војске, полиције и граничне службе Украјине прихватају локалну власт Крима, а свима та локална власт гарантује задржавање досадашњих чинова, положаја и редовне плате. Русија већ шаље велику финансијску помоћ у то подручје. Што би рекли становници Крима, куд ћеш боље, живи и весели нам били...[/FONT]
    Власти у Кијеву наредиле су специјалном пуку украјинске војске из Киривограда да крене према Криму, али су припадници пука то одбили. Мобилизација резервног састава украјинске војске иде споро и тешко, руске процене говоре да се до сада на тај позив одазвало само око 1,5 одсто резервног састава. У подручјима где је већинско руско становништво та је мобилизација у старту осуђена на неуспех, у западним деловима Украјине, па и у Кијеву многима се не иде у резерву. Јер, једни тајкуни су на власти сменили друге тајкуне, и зашто да обични људи ратују за политичаре чија се цена тачно зна, односно познато је колико кошта посланичко место у Врховној ради.
    Урушавање украјинске војске показује све слабости вишенационалних армија у турбулентним унутрашњополитичким приликама. У таквим ситуацијама зов своје нације очито има предност у односу на лојалност државном руководству, па и држави. Ново руководство у Кијеву својим је несмотреним и аматерским потезима разорило колективитет украјинске војске, гурнувши је у ситуацију да она вади кестење из ватре коју су политичари претходно запалили. Та је војска дуго одбијала да се умеша у догађаје на Мајдану, истицала је да је изван политике, а сада би да је гурну у рат против руске армије, за шта она нема ни воље ни снаге.[/FONT]
    ]Наиме, Украјина има оружане снаге од 129.000 припадника (према западним подацима 160.000), од чега копнена војска броји око 70.000 људи, ратно ваздухопловство око 45.000 припадника, а ратна морнарица 11.000 официра, подофицира и морнара. Резервни састав броји око милион људи, али све су то само бројеви на папиру. Копнена војска распоређена је у три корпуса, ту су две бригаде специјалних снага, две оклопне и осам механизованих бригада, један механизовани пук. Ваздушнодесантне снаге имају једну бригаду падобранаца, две ваздушнопревозне бригаде и један пук, те бројне артиљеријске бригаде и пукове, инжењеријске и пукове ПВО. Копнена војска Украјине има око 2.900 тенкова Т- 84, Т-80, Т-72, Т-64 и Т-55, око 5.000 оклопних транспортера и борбених возила пешадије, 3.350 комада артиљерије, скоро 1.000 вишецевних ракетних бацача, 139 борбених хеликоптера „Ми-24”, балистичке ракете „фрог“, „точка“ и „скад“, ПВО системе „бук“, „стрела-10“ и С-300В.
    Авијација Украјине располаже са 211 борбених авиона, 126 „апаратамиг-29”, 36 авиона „Су-27”, 36 авиона „Су-24”, 36 апарата „Су-25”. Пилоти имају годишњи налет до 40 сати. Ратно ваздухопловство има и своју ПВО. Ратна морнарица од већих бродова има једну стару подморницу класе „фокстрот“, једну фрегату, адмиралски брод „Хетман Сагаидашни“ за који се тврди да га је посада већ превела под заставу Крима, десетак мањих патролних и ракетних чамаца и бродића, пет миноловаца и два већа десантна брода. Морнаричка пешадија Украјине има око 3.000 припадника. Полувојне снаге Украјине чини 39.000 људи Министарства унутрашњих послова и 45.000 припадника граничних јединица.
    Бројчано и технички све су то импресивне снаге, истина борбена је техника већином још из времена Совјетског Савеза, али главни је проблем стање борбеног морала јединица, недостатак мотивације припадника оружаних снага, који виде шта се све дешава у украјинском друштву масовне корупције, као и неисправност доброг дела борбене технике. Са друге стране, Русија има јасне циљеве, монолитну и добро обучену армију и јединствено руководство државе. Дакле, шансе да украјинска војска крене на Крим нису ни теоретског карактера. Немају са чиме, нема ко и немају куда. Крим је са северне копнене стране већ одсечен од Украјине, а за поморске десанте Украјина нема капацитете. Мањи инциденти су могући, али ово је ипак завршена прича. И порука Западу: тражили сте, гледајте...

Мирослав Лазански
    објављено: 04.03.2014.
    Last edited by salex; 08-03-14 at 01:25.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Dade li iko dokaze da je zapad iskonstruisao demonstracije ili se to onako propagandno prihvatilo kao sto se i namjeravalo da bi Rusija izvrsila invaziju na dio teritorije nezavisne drzave? I jos jedno pitanje za upucene, kad predsjednik jedne drzave pobjegne u drugu i zatrazi vojnu intervenciju od iste, to nije tesko krivicno nedjelo protiv interesa svoje drzave tj. veleizdaja? Kako moze imati funkciju predsjednika kad je uradio upravo to, zar automatski ne prestaje validnost funkcije?

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 01:37.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dade li iko dokaze da je zapad iskonstruisao demonstracije ili se to onako propagandno prihvatilo kao sto se i namjeravalo da bi Rusija izvrsila invaziju na dio teritorije nezavisne drzave? I jos jedno pitanje za upucene, kad predsjednik jedne drzave pobjegne u drugu i zatrazi vojnu intervenciju od iste, to nije tesko krivicno nedjelo protiv interesa svoje drzave tj. veleizdaja? Kako moze imati funkciju predsjednika kad je uradio upravo to, zar automatski ne prestaje validnost funkcije?

Hvala Lepo
    Vojna intervencija ??? Gdje, kad ??

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Rusi bez ispaljenog metka zauzeli protivraketnu bazu u Sevastopolju!Rusija kritikovala misiju OEBS-a, kojoj nije dozvoljen ulaz na Krim. itd

Znaci kapitulacija bez ispaljenog metka pred Ruskom armijom i naoruzanjem? Sto se spominje quqavna "podgoricka skupstina" po CG vise...Tad pred puskama, sad pred tenkovima.. isto - "dobrovoljna" veleizdaja..
    Ista logika...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 08-03-14 at 01:49.

Page 110 of 273 FirstFirst ... 1060100106107108109110111112113114120160210 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)