Glupo je vjerovati da BCAA i Whey i kreatin u onom obliku u kojem ga sportisti piju nema neki bar mali negativan uticaj na tijelo. Ne zbog samih amino, proteina ili kreatina, nego zbog dodatnih stvari koje se stavljaju da bi imali rok trajanja i trajali duže (ali sve te stvari stavljaju i u običnoj hrani), i zbog pretjerane upotrebe. Ali ako propisno koristiš suplementaciju (SAMO SUPLEMENTACIJU, ne govorim o AAS ili ne znam čemu) rizik je minimalan (čak i ulicu kada prelaziš, ili sjedneš u auto, preuzimaš neki rizik, više je umrlo od ulice nego od svih suplementacija zajedno, MNOOOGO VIŠE - ako je uopšte iko ikad umro od suplementacije?).
Priče o lošem uticaju postoje jer se pretjeruje u upotrebi, i ne zna se šta je amino, kreatin i protein, tri stvari bez kojih ničije tijelo jednostavno ne može funkcionisati na dnevnom nivou! Svi znate šta je brokoli i koliko je zdrav? Nedavno sam čuo naučnike da kažu ako unesete previše brokolija na dnevnom nivou, zalazite na lošu stranu zdravlja, pogotovu za osobe sa štitnom žlijezdom.
Jako je bitno zapamtiti: Razlika između lijeka i otrova je u dozi! Jedna stvar može biti lijek, pri malim dozama, a otrov pri velikim.
Ja sam siguran da JOLE to što kaže, kaže iz najbolje namjere, čini mi se da je sasvim ok lik. Čak je i za pohvalu taj skepticizam, čovjek vodi računa o svom zdravlju, i to je sasvim ok. Al se treba edukovati i znati, to je ključ. I niko sa ovog foruma ne popije BCAA niti kreatina koliko jedna osoba od rođenja pa do smrti unese Koka Kole i ostalog gaziranog smeća koje je vrlo kancerogeno, raznih zaslađivača od saharina do aspartama koji je bukvalno otrov, nusefekti se kreću od alergijskih reakcija do kancera, mesnih prerađevina poput čajni, salami i viršli koji su najgori mogući izbor hrane, čips, razni slatkiši, GMO soja, pa razne gmo supstance koje recimo ima u Nuteli... Jednostavno, svi zajedno suplementi ne čine ni 5% štete koliko čini junk food. Jedina razlika je što junk food polako ubija, a suplementi kada se pretjera sa njima iz neznanja naruše zdravlje. Jer neke sivonje ne znaju da budu umjereni u dozama i to ti je to... Ako sad kreneš da unosiš pretjerano C vitamin ili D, što je još gore, imaćeš osjetne negativne posledice, od osipa pa do opterećenja bubrega.
Da opet naglasim, ovdje se govori o suplementima (Whey, BCAA, Kreatin) a ne o AAS i hormonima poput testosteronu koji su zabranjeni za slobodnu upotrebu zakonom.
Whey, BCAA i kreatin nisu na listi negativnih supstanci Svjetske AntiDoping agencije www.wada-ama.org , jedne od najstrožijih, ako ne i najstrožije regulatorno tijelo u sportu što se tiče ishrane i suplementacije. Svi sportisti ih koriste, zar ne misliš da bi redom svi umirali? Da li znaš porijeklo svih supstanci u špagetama i sosevima kojima jedeš, tunjevini, njen kvalitet, mlijeku (puna hormona i antibiotika), hleb pun aditiva, nema ražanog brašna, to obično obojeno brašno, braon šećer kod nas je običan karamelizovani šećer...
Za sve što sumnjaš, ukucaj na google npr creatine monohydrate supplementation negative side effects i čitaj. Imaš za 20-30 godna istraživanja preko desetine hiljada raznih naučnih publikacija koja ne daju naučno dokazane negativne aspekte suplemenata na ljudsko zdravlje. E vala nemoguće da su sve njih potkupili proizvođači, jer istraživanja su iz svih krajeva svijeta.
Pozdrav![]()

Reply With Quote
Bookmarks