View Poll Results: Za koga ćeš glasati?

Voters
143. You may not vote on this poll
  • DF - Miodrag Lekić

30 20.98%
  • DPS - Slavoljub Stijepović

15 10.49%
  • SNP - Aleksa Bečić

8 5.59%
  • Evropsko Lice Podgorice(PCG i SDP) - Dr Dragan Bogojević

46 32.17%
  • Ostali

7 4.90%
  • Neću izaći na izbore

37 25.87%
Page 6 of 185 FirstFirst ... 23456789101656106 ... LastLast
Results 126 to 150 of 4615

Thread: Lokalni Izbori - 2014

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Ја ћирилицом пишем јер тиме задржавам одређене традиције, .
    Poštujem,..zaista poštujem. Mislim da si iskreni patriota iako u svojim razmišljanjima ideš znatno desnije nego što bih ja ikada pošao...No, da o tome ne činimo razgovor jer smo na tu temu prije godine-dvije već razgovarali,..a i - živjele razlike!

Na drugo sam se htio osvrnuti...
    Moram priznati da zbunjuje pomalo ta tvoja orjentisanost baš na jedan dio crnogorske istorije i to onaj koji je za većinu Crnogoraca najkontroverzniji. Ti vjerujem da dobro znaš da istorija crnogorskog naroda počinje makar od doseljavanja Slovena prije 13 vjekova. Tokom te svoje prošlosti imamo period do 1403. godine (prvih oko 700 godina) a u kom smo imali svoju slavnu državu Duklju (kasnije Zetu), period hristijanizacije koju su izvršili benediktinski sveštenici i uopšte snažnog utvrđivanja zapadne kulture. Preko 14 velikih gradova je tada podignuto, utvrđeno, cvjetalo i svojim bogatstvom i ljepotom mamilo osvajače. Između ostalih i Stefana Nemanju, koji tokom svog izbjeglištva ostade zadivljen njenim stepenom razvoja i ljepotom. Najzanimljivije je to da je Crna Gora (tada Duklja) u pravom smislu bila samostalna upravo samo tih 2 vijeka pod Vojislavljevićima i nekih 50 godina pod Balšićima. I nikada više... Sva ostala njena istorija (čak i ona kada je formalno bila nezavisna) istorija je poluzavisne države. A koliko je bilo snažno to dukljansko nasljeđe i koliko je Duklja čak i nakon pokoravanja od strane Nemanjića bila znatno naprednija govori i podatak da je prvih nekoliko decenija po okupaciji funkcionisala kao vicekraljevstvo u okviru srpske države. Imala je svog vlastitog suverena. I ne samo to. Usljed činjenice da je u Crnoj Gori (Duklji) funkcionisao pravni sistem gradova po ugledu na onaj prisutan u talijanskim i dalmatinskim jadranskim gradovima, kasnije razvijeni pravni sistem srpske države nikada se nije primjenjivao u Duklji. Čak je i po donošenju Zakonika cara Stefana Dušana 1355. (koji se smatrao jednim od najmodernijih u Evropi toga doba) Duklja bila izuzeta kao područje njegove primjene. To su sve naučno dokazane činjenice i predaju se i na pravnim fakultetima u Crnoj Gori i onima u Srbiji. Dakle, za obrazovane ljude (ili one koji su se htjeli samoobrazovati) tu nema ništa novo.
    Znam da mnogi slabo znaju što iz ovog prvog perioda istorije Crne Gore, ali to od tebe ne očekujem.
    Zato mi je čudno kada vidim Crnogorca (i to izraženijih desnih orijentacija) kada odbacuje veći dio svoje istorije i u promišljanju identiteta vlastitog naroda polazi od ostavštine kasnijih slojeva kulture i to upravo onih istih na koje se poziva srpski hegemonizam.
    I za srpske hegemoniste crnogorska istorija počinje od onog što su oni na svojim kopljima donijeli u Crnu Goru. A jedna od stvari koju su donijeli, uglavili i po Crnoj Gori prosuli jeste i - pravoslavlje.
    To Pravoslavlje je do 1403. bilo brojno koliko omanja sekta, jer su srpski kraljevi na svaki način pokušavali da ne izgube lojalnost plemstva u Duklji koje je bilo katoličko i snažno vezano uz zapadnu Crkvu. Na feudu svakog dukljanskog oblasnog gospodara bilo je dozvoljeno podizati samo one bogomolje koje su bile po volji feudalca. Kmet je pripadao feudalcu i duhovnu službu vršio je u bogomolji svog feudalca. Kako stoga nije bilo dozvoljeno podizati pravoslavne crkve na feudima dukljanskih gospodara, one su podizane u bespućima i na kralju darovanoj zemlji. Sad se neko pita - što će kralju zemlja u Duklji? Nakon ukidanja vicekraljevstva (smrću Vukana Nemanjića) Duklja postaje dofinija, tj. nasljedno leno pretstolonasljednika srpske krune. Gotovo svi srpski kraljevi (uključujući i Stefana Dušana) mladost su proveli u Duklji čekajući na prirodnu smrt svojih očeva. Međutim, gotovo svakom od njih bi u nekom trenutku dosadilo i uz potporu katoličkog plemstva u Duklji kretali su na Rašku, zbacivali svoje očeve, ubijali ih, oslepljivali ili bacali u tamnicu đe bi ovi u nekom trenutku umrli.
    Tek od 1403. i odluke Balše III da u Crnoj Gori promijeni obred, tj. proglasi pravoslavlje za državnu vjeru, a katolicizam za dozvoljenu vjeroispovijest, mi imamo snažniji upliv pravoslavne Crkve i bukvalno tek od tada PROMOCIJU ćirilice.
    Dakle, tom ćirilicom, sviđalo se to nekom ili ne, posrbljivana je Crna Gora i polagano (u procesu koji je trajao nekoliko vjekova) brisana i zatirana njena kultura i posebnost njenog naroda.

Zato u Crnoj Gori (mislim više podsvjesno, nego svjesno) i postoji tolika rezerva Crnogoraca prema ćirilici.
    Naravno, ne sporim (i to niko normalan ne može sporiti) da je danas izrazito veliki dio naše sačuvane baštine na ćirilici. Zato mi ne pada na pamet odricati se nje (to bi bilo suludo) ali mi ne pada na pamet ni forsirati je, a posebno ne proglašavati za naše autentično ili nekakvo "najcrnogorskije" pismo, jer ona to nije. Niti će ikada biti, ne znam kakve egzibicije neko pokuša(va)o.
    Inače o periodu Duklje pod Nemanjićima svojevremeno sam nešto pisao i ovđe, kada sam mislio da mnogi ljudi ne znaju koliko su duboki korijeni Zapada i katolicizma u Crnoj Gori, no ispostavilo se da ljudi to u većini prilično dobro znaju, ali iz nekog razloga radiji su da tu temu ne podstiču.
    http://www.forum.cdm.me/showthread.p...092#post788092

које неки наши људи без разлога одбацују, карактеришући ћирилицу као српску, окупаторску итд.
    Као рецимо онај чобан од министра просвјете (Миго)..
    Gore sam ti objasnio i zašto je odbacuju. Ponavljam, iako poštujem tvoj patriotizam i najbolje namjere, za svoja uvjerenja podršku ćeš naći samo kod onih od čijeg djelovanja pokušavaš odbraniti Crnu Goru.
    Dakle, iza toga stoji nauka Bar i niko normalan ne može negirati činjenicu da se ćirilica u CG pojavila relativno kasno, te da je stigla sa srpskim monasima i srpskim oružjem.
    Migo je možda čoban (možda nije, nije bitno) no ono što on govori nije iz njegove glave. To je sud nauke šta god ko o tome mislio. Tako da ako misliš da bi ćirilica nakon odlaska ovog "Miga" postala naglo popularna u CG - u velikoj si zabludi.

Естетски гледано много је љепша од латинице.
    Ovo je već stvar ukusa. A o ukusima se ne raspravlja.
    Što je tebi lijepo drugom nije i obratno...
    Last edited by El Re; 02-02-14 at 12:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opušteno...
    Jutros dobih poruku od jednog iz Pozitivne,da ima problema oko formalizovanja koalicije u Pg za SDP-om.Propalo nekoliko verzija,i ne ide..
    Probaće ponovo ove sedmice.Naravno,problem je koliko ko para i broj mandata na zajedničkoj listi.
    Kad su pare problem,nek naprave novu valutu
    Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i.

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Морамо раздвојити етничко (расно) и национално.
    Етнички, расно, смо Динарци, немамо ни најмање везе са Словенима, средњевјековним Србима или са Средњевјековним Хрватима.Генерално етничка структура Црне Горе је 80% античка и није подлегла великим мијешањима.Ово сазнање је за мене, признајем, био шок који ме је додатно заинтересовао за етничка питања.

Нација је нешто друго и она је плод културе, језика и историје.
    Данашња Црногорска нација је плод и Дукље и Немањићке Државе и Зете, а највише је плод петовјековне борбе за опстанак од Црнојевића на овамо.
    Релативно добро познајем историју Црне Горе и мислим да би њено мјерило у националном смислу, требала да буде Иванбеговина.Доктрина Књаза Данила.

Сви остали покушаји враћања Црногорске нације с једне стране на мјерило Дукље или са друге стране на мјерило Немањићке државе и Зете Балшића су тотални промашаји.

Ово говорим из мог угла, као аматер.Немам никакве стручне референце.
    Last edited by BAR; 02-02-14 at 10:46.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

alfabet je alfabet. glas Š je глас Ш.

Етнички, расно, смо Динарци, немамо ни најмање везе са Словенима, средњевјековним Србима или са Средњевјековним Хрватима.Генерално етничка структура Црне Горе је 80% античка и није подлегла великим мијешањима.Ово сазнање је за мене, признајем, био шок који ме је додатно заинтересовао за етничка питања.
    Nadam se da ti neće biti šok saznanje da moderna nauka do danas nije utvrdila nijedan pouzdan način da utvrdi etničko porijeklo bilo kojeg naroda.

Нација је нешто друго и она је плод културе, језика и историје
    Upravo. Cijela svrha pojave nacionalizma i ukidanja feudalizma, je to da se narod istog jezika i kulture grupiše oko države-nacije. DNK je tu nebitan.
    Last edited by Shamrock; 02-02-14 at 13:24.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

http://www.vijesti.me/vijesti/lekic-...-clanak-175501

Kako kometarisete ovo. Ja smatram da je ovo veliki kiks. Nista od udruzene opozicije...
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Нација је нешто друго и она је плод културе, језика и историје.
    Данашња Црногорска нација је плод и Дукље и Немањићке Државе и Зете, а највише је плод петовјековне борбе за опстанак од Црнојевића на овамо.
    Релативно добро познајем историју Црне Горе и мислим да би њено мјерило у националном смислу, требала да буде Иванбеговина.Доктрина Књаза Данила.

Сви остали покушаји враћања Црногорске нације с једне стране на мјерило Дукље или са друге стране на мјерило Немањићке државе и Зете Балшића су тотални промашаји.

Ово говорим из мог угла, као аматер.Немам никакве стручне референце.
    I ja sam iz par razlicitih izvora saznao da mi vise imamo Ilirske krvi(pleme Labeati) nego Slavenske. Mada i kad pogledas fizionomiju slicniji smo Albancima nego Rusima ili Poljacima, jeste da smo visociji, ali boja kose, boja ociju, jake obrve, oblik glave(jake vilice)...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    http://www.vijesti.me/vijesti/lekic-...-clanak-175501

Kako kometarisete ovo. Ja smatram da je ovo veliki kiks. Nista od udruzene opozicije...
    Ja mislim da je i DB jasno rekao da neće u koaliciji sa DF-om. Tako da je ovo očekivano. Ja sam priželjkivao da će opozicija da se ujedini za lokalne izbore, ali opet ništa od toga. Bojim se da će DPS mnogo vještije da pliva kako u predizbornim, tako i u postizbornim kalkulacijama

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Естетски гледано много је љепша од латинице.
    Најзад да се око нечег сложимо.

Quote Originally Posted by El Re View Post

Tokom te svoje prošlosti imamo period do 1403. godine (prvih oko 700 godina) a u kom smo imali svoju slavnu državu Duklju (kasnije Zetu), period hristijanizacije koju su izvršili benediktinski sveštenici i uopšte snažnog utvrđivanja zapadne kulture. Preko 14 velikih gradova je tada podignuto, utvrđeno, cvjetalo i svojim bogatstvom i ljepotom mamilo osvajače.Između ostalih i Stefana Nemanju, koji tokom svog izbjeglištva ostade zadivljen njenim stepenom razvoja i ljepotom.
    Извор за бенедиктанце je? Којих 14 градова?
    Вјероватно не би напао дукљу да није био задивљен љепотом њеном (можда само из зависти јер је дукља била љепша од србије) а можда ако се одмакнемо од третирања историје ко у 19 вијеку, видјећемо да је напао и освојио сусједну државу која је слабија од његове, што је необично али истинито, потпуно нормална ствар за средњи вијек.

To Pravoslavlje je do 1403. bilo brojno koliko omanja sekta, jer su srpski kraljevi na svaki način pokušavali da ne izgube lojalnost plemstva u Duklji koje je bilo katoličko i snažno vezano uz zapadnu Crkvu. Na feudu svakog dukljanskog oblasnog gospodara bilo je dozvoljeno podizati samo one bogomolje koje su bile po volji feudalca. Kmet je pripadao feudalcu i duhovnu službu vršio je u bogomolji svog feudalca. Kako stoga nije bilo dozvoljeno podizati pravoslavne crkve na feudima dukljanskih gospodara, one su podizane u bespućima i na kralju darovanoj zemlji.
    Балшићи прелазе у католичанство 1369, да ли су и они секташи?
    http://www.montenegrina.net/pages/pa...ova_balse1.htm
    Да ли имаш податке вјерског пописа на основу кога кажеш да је православље тад било као омања секта?
    Gotovo svi srpski kraljevi (uključujući i Stefana Dušana) mladost su proveli u Duklji čekajući na prirodnu smrt svojih očeva. Međutim, gotovo svakom od njih bi u nekom trenutku dosadilo i uz potporu katoličkog plemstva u Duklji kretali su na Rašku, zbacivali svoje očeve, ubijali ih, oslepljivali ili bacali u tamnicu đe bi ovi u nekom trenutku umrli.
    2 пута су се десиле побуне синова против очева. 2 пута. И једно убиство оца (душаново) Не готово сваки пут, једном.
    Zato u Crnoj Gori (mislim više podsvjesno, nego svjesno) i postoji tolika rezerva Crnogoraca prema ćirilici.
    Одакле извлачиш овакве закључке? У реду је да кажеш ја имам резерву према ћирилици али да то стављаш за цијели народ.....
    Осим ако ниси свемогуће биће које може да завири у главу свих црногораца и да види разлоге због којих пишу писмом који пишу, у том случају моје извињење.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    412
    Thanked in
    147 Posts

Ovo stvarno lici na pocetak lagane sizofrenije..

Kamo puste srece da imamo ljudi koje se ne bore protiv dvopismenosti no protiv ovolike nepismenosti.
    Last edited by Flexbux; 03-02-14 at 15:36.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Па што мислиш, како влада ДПС 20 година.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Најзад да се око нечег сложимо.
    Извор за бенедиктанце je? Којих 14 градова?
    Вјероватно не би напао дукљу да није био задивљен љепотом њеном (можда само из зависти јер је дукља била љепша од србије) а можда ако се одмакнемо од третирања историје ко у 19 вијеку, видјећемо да је напао и освојио сусједну државу која је слабија од његове, што је необично али истинито, потпуно нормална ствар за средњи вијек.
    Балшићи прелазе у католичанство 1369, да ли су и они секташи?
    http://www.montenegrina.net/pages/pa...ova_balse1.htm
    Да ли имаш податке вјерског пописа на основу кога кажеш да је православље тад било као омања секта?
    2 пута су се десиле побуне синова против очева. 2 пута. И једно убиство оца (душаново) Не готово сваки пут, једном.
    Одакле извлачиш овакве закључке? У реду је да кажеш ја имам резерву према ћирилици али да то стављаш за цијели народ.....
    Осим ако ниси свемогуће биће које може да завири у главу свих црногораца и да види разлоге због којих пишу писмом који пишу, у том случају моје извињење.
    Post ti je pun sarkazma...Priznajem, to me iznenadilo i jako razočaralo od tebe. Umio si nekad (u neka vremena kada je ovaj PDF bio primjer kulture dijaloga) i ti lijepo polemisati i nijesi običavao pisati jeftine komentare. A možda sam te zapravo precijenio...Možda si ovo sada "ti" u svom pravom elementu.
    Kakogod, pošto imaš želju na taj način komunicirati, to ćeš onda upražnjavati sa onima koji su spremni sići na taj kanalizacioni nivo dijaloga. Ne očajavaj. Ako niko drugi ne bude htio, moći ćeš sa ovim nedavno pristiglim novajlijama. Oni po PDF-u pokušavaju promovisati upravo taj (što bi rekao Darko Šuković) sarkastično-pljuvački "stil" ...Ako je istina da se sličan sličnom raduje, valjda će se oni tebi obradovati...
    Slobodno (i ti) napiši kako sam zanijemio i kako ti nijesam imao što odgovorit, jer sam ostao bez teksta, potpuno poražen pred tvojim superiornim argumentima...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Post ti je pun sarkazma...Priznajem, to me iznenadilo i jako razočaralo od tebe. Umio si nekad (u neka vremena kada je ovaj PDF bio primjer kulture dijaloga) i ti lijepo polemisati i nijesi običavao pisati jeftine komentare. A možda sam te zapravo precijenio...Možda si ovo sada "ti" u svom pravom elementu.
    Kakogod, pošto imaš želju na taj način komunicirati, to ćeš onda upražnjavati sa onima koji su spremni sići na taj kanalizacioni nivo dijaloga. Ne očajavaj. Ako niko drugi ne bude htio, moći ćeš sa ovim nedavno pristiglim novajlijama. Oni po PDF-u pokušavaju promovisati upravo taj (što bi rekao Darko Šuković) sarkastično-pljuvački "stil" ...Ako je istina da se sličan sličnom raduje, valjda će se oni tebi obradovati...
    Slobodno (i ti) napiši kako sam zanijemio i kako ti nijesam imao što odgovorit, jer sam ostao bez teksta, potpuno poražen pred tvojim superiornim argumentima...
    E vala si se na co'eka pozvao majko moja. Na onog finog nepristrasnog novinara i ljudinu ipo... e pa..

Ja sam iscekivao sta ces da odgovoris na ovaj post posto je covjek iznio cinjenice koje se lako mogu provjeriti, dok si ti samo athok izbacio sta tebi odgovara da je istorija (da se razumijemo ja se smatram Crnogorcem da tu ne bi bilo zabune).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I ja sam iz par razlicitih izvora saznao da mi vise imamo Ilirske krvi(pleme Labeati) nego Slavenske. Mada i kad pogledas fizionomiju slicniji smo Albancima nego Rusima ili Poljacima, jeste da smo visociji, ali boja kose, boja ociju, jake obrve, oblik glave(jake vilice)...
    Slazem se u potpunosti
    NE DOZVOLJAVAM NIKOME DA ME ZGAZI,
    OSIM BOGA JEDNOG JEDINOG,
    KOJI ME JE STVORIO.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

E vala si se na co'eka pozvao majko moja. Na onog finog nepristrasnog novinara i ljudinu ipo... e pa..
    Ljudskost njega samog pretegla bi tvoju i ljudskost tebi sličnih, da se svi na drugi tas pokupite zajedno.

Ja sam iscekivao sta ces da odgovoris na ovaj post .
    Znam, zato i neću da vam odgovorim. Zabavlja me tako...Može mi bit..Što ćemo sad?
    Vama da odgovorim?
    Odgovori (ne samo moji, već i odgovori pojedinih školovanih forumaša) na sva ta pitanja više puta su dati. Ranijih godina smo (sem ponavljanja već iznesenog materijala) svaki put razgovarali i o nekim novim (javnosti manje poznatim) detaljima...Hoćeš da vidiš to? ... Traži...

posto je covjek iznio cinjenice koje se lako mogu provjeriti,.. .
    Pa provjeri ih,..
    Umjesto što s drugovima troluješ već danima, a mrzi te da kopaš po Arhivi CdM-a, odvoji dio vremena i poradi na svom obrazovanju...Znam, nevolja je to - traži ne samo trud već i predznanje...Ali, što da ti radim..

dok si ti samo athok izbacio sta tebi odgovara.

"Athok" (??)...Što znači ova riječ? Demonstriraš li svoju ograničenu pismenost ili samo nizak nivo obrazovanja? Ili će biti da nas želiš upoznati sa oboje?...

(da se razumijemo ja se smatram Crnogorcem da tu ne bi bilo zabune).
    Uhhh....blago Crnoj Gori s takvim Crnogorcima...Budućnost joj je osigurana...Stamena ko Lovćen...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ulcinj: SDP spreman da uđe u koaliciju sa DPS-om

Komentari (1)A A A

Demokratska partija socijalista počela je juče pregovore za formiranje vlasti u Ulcinju, a Socijaldemokratska partija najavila je da je spremna da uđe u koaliciju sa DPS-om.
    Ulcinj

Prvi čovjek ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić sastao se juče liderom Force Nazifom Cunguom, predsjednikom ulcinjskog SDP-a Selimom Resulbegovićem i liderom DUA Mehmetom Zenkom.
    Prva runda razgovora potvrdila je da DPS forsira savez sa koalicijom „Zajedno za budućnost Ulcinja“, DUA i SDP, sa kojima bi imao stabilnu vlast i 21 od 33 odbornika u Ulcinju.
    Nrekić je za Dan kazao da je još rano govoriti o postizanju sporazuma, te da će narednih dana biti mnogo jasnije hoće li te partije uspjeti da formiraju vladajuću koaliciju.
    „Razgovaraćemo još i vidjećemo postoji li volja da se formira većina koja će vršiti vlast u Ulcinju. Za sad je izvjesno da SDP želi sa nama u koaliciju. Takođe i DUA je mnogo bliža nama, nego albanskim partijama. Razgovaraću i sa Fatmirom Đekom, i time se završava prvi krug konsultacija“, rekao je Nrekić.
    Tvrdi i da mu je lider Force saopštio da je poslao poziv za pregovore liderima nacionalnih partija, ali da mu se još niko nije odazvao.
    S druge strane, prvi čovjek ulcinjskog SDP-a Selim Resulbegović potvrdio je da je za socijaldsmokrate najrealnija opcija savez sa DPS-om, DUA i koalicijom Fatmira Đeke.
    „Vjerujem da ćemo se narednih dana dogovoriti o koaliciji građanskih i nacionalnih partija. Mislim da je to bolje rješenje nego prijedlog da vlast formiraju nacionalne partije. Druga opcija definitivno nema šanse“, naveo je Resulbegović.
    Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehemet Zenka nije se decidirano izjasnio o tome kojoj opciji je bliža ta partija, ali je precizirao da su se tokom razgovora on i Nrekić saglasili o mnogim tačakama.
    „Imamomnogo sličnih stavova i nastavićemo razgovore i narednih dana“, kazao je lider DUA.
    Forca se ranije izjasnila da će u razgovorima o formiranju vlasti prioritet dati DUA i koaliciji „Zajedno za budućnost Ulcinja” koju predvodi Đeka.

Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Ljudskost njega samog pretegla bi tvoju i ljudskost tebi sličnih, da se svi na drugi tas pokupite zajedno.

Znam, zato i neću da vam odgovorim. Zabavlja me tako...Može mi bit..Što ćemo sad?
    Vama da odgovorim?
    Odgovori (ne samo moji, već i odgovori pojedinih školovanih forumaša) na sva ta pitanja više puta su dati. Ranijih godina smo (sem ponavljanja već iznesenog materijala) svaki put razgovarali i o nekim novim (javnosti manje poznatim) detaljima...Hoćeš da vidiš to? ... Traži...

Pa provjeri ih,..
    Umjesto što s drugovima troluješ već danima, a mrzi te da kopaš po Arhivi CdM-a, odvoji dio vremena i poradi na svom obrazovanju...Znam, nevolja je to - traži ne samo trud već i predznanje...Ali, što da ti radim..

"Athok" (??)...Što znači ova riječ? Demonstriraš li svoju ograničenu pismenost ili samo nizak nivo obrazovanja? Ili će biti da nas želiš upoznati sa oboje?...

Uhhh....blago Crnoj Gori s takvim Crnogorcima...Budućnost joj je osigurana...Stamena ko Lovćen...
    Jeste posto ti poznajes mene i ostale te forumase. Sto se tice podataka posao sam ne na arhivu cdm-a vec malo istrazivao i ovo sto je Shamrok rekao je apsolutna istina. Zasto ja to trolujem po forumu, ne razumijem bas?
    To sto ja demonstriram moju nepismenost i neobrazovanje je moja stvar, nazalost zavrsih taj fakultet ali me nista tamo nijesu naucili. Ali od kuce su me naucili da nikad ne pokusam pobijediti u debati tako sto cu vrijedjati sagovornika jer je to prizemno i samo odrazava stepen moje nesigurnosti, ogorcenosti i kompleksa. Tako da ja ne vrijedjam, kad nesto ne znam pitam, kad mi nesto nije jasno opet pitam, kad o necemu ne znam cutim.
    Ali evo za gospodina Sukovica, prije nekih 10ak godina gostovao ja na mom fakultetu i predavao Radijsko. Tu sam vidio koliko je sposoban, a onda i kasnije gledajuci njegove emisije koliko je u stvari poltron. Ovo zadnje kad je iz finansija NVO i ono pismo liku koji je izrazio svoje misljenje na netu je samo dodalo tom misljenju.

Na pdf-u politika ima par Vas gospode koji mislite da ste bogotacsvetipresvijetli, i da sve sto kazete mora u kamen biti zatucano. Kad god neko dodje i da vam kontra argumente koje je lako provjeriti, odma krenete sa vrijedjanjem i nekom lijevom pricom. Evo npr. ko je tebi dao za pravo da ti vrijedjas mene zbog toga sto sam izjavio da sam Crnogorac? Zbog toga sto sam napisao post u kojem iskreno kazem da sam iscekivao sta ces da odgovoris jer te je tip toliko spustio da sam se najezio bio?

Odgovor na to intelektualno ponizenje je usmjeravanje tvoje frustracije ka meni, kao posmatracu a ne sagovorniku.

Evo posto sam ja prihvatio tvoj savjet i kopam po arhivi da vidim sta to ima zanimljivo, prihvati i ti moj. Procitaj par knjiga o govornistvu ili o sampospoznaji. Trebalo bi malo da se sredis jer nacin kako funkcionises na ovom forumu nije za primjer.

Ja na forum dolazim kako bih procitao misljenja drugih ljudi, i u slucaju da se ne slazem sa njihovim stavovima dam kontra argumente. Ukoliko iste te nemam, stav usvojim ali ne izmisljam i ne vrijedjam. Tako da bih i tebe zamolio da nicim isprovociran ne vrijedjas druge, jer em sto nije ljudski em sto nije shodno pravilima foruma.

Hvala

P.S. Kad smo kod pismenosti ne kaze se Sto nego Sta
    Last edited by Gandalf_White; 04-02-14 at 11:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Zasto ja trolujem po forumu, ne razumijem bas?
    Hahaha...Ne razumijem ni ja...Valjda je to jače od tebe...

To sto ja demonstriram moju nepismenost i neobrazovanje je moja stvar
    Šta reći?...Znači ovo mjesto si izabrao da iživljavaš svoju nepismenost i svoje neobrazovanje?..
    Raspali onda koliko god možeš kad osjećaš da ovaj Forum služi tome...

nazalost zavrsih taj fakultet ali me nista tamo nijesu naucili.
    Užas,..bez teksta sam zaista...Iskreno mi je žao i tebe i vašu generaciju. No, nijesi usamljen. Takvih poput tebe je na birou nekoliko hiljada. Oni koji su imali koga našli su zaposlenje no na svojim radnim mjestima ne služe ničemu. Igrom sudbine do nedavno sam bio u komisijama za prijem u radni odnos ugledne međunarodne institucije. Na stotine mladih se prijavljivalo za posao. Zgodni, fini, pristojno obučeni i naravno sa - diplomom nekog fakulteta. Od preko 200 njih nijedan kandidat nije uspio u zadatom vremenu uraditi običnu tabelu u Excel, a preko polovina nije ga znala ni koristiti. Odgovori kandidata na pitanja iz struke nalikuju intervjuisanju kakvih čobana. A zašto? Jer sa fakulteta izlazite neobrazovaniji, zatupljeniji i sluđeniji nego što ste u njega ušli. Tužno je prihvatiti i pomiriti se s tim da su nam srednjoškolci tokom 80-ih izlazili mnogo obrazovaniji nego što se to danas može reći za one koji izađu sa fakulteta.
    Ovo napisah, jer me porazilo s kojom si lakoćom priznao da je tvoje školovanje bilo beskorisno...

Ali od kuce su me naucili da nikad ne pokusam pobijediti u debati
    Ne postoji debata među nama. Debatu vode oni istog ili sličnog nivoa obrazovanja, znanja i iskustva.
    I cilj nije "pobijediti u debati", nego osvijetliti sve strane jedne te iste istine.
    Ali obzirom da si rekao da ti je školovanje bilo beskorisno, razumijem otkud zablude koje imaš.

Tako da ja ne kad nesto ne znam pitam, kad mi nesto nije jasno opet pitam, kad o necemu ne znam cutim.
    Pa zašto si se onda javio, a ne ćutao i čekao da "saznaš"?...Ja ću ti reći - zato što su se trolovi slični tebi ovih dana ohrabrili i drže po PDF-u katedru, pa i ti veliš - "što da se i ja ne uključim,..nijesam vala ništa lošiji od njih"...
    Stariji gosti s čuđenjem se pitaju što se desi sa PDF-om...Nema na kojoj temi nijeste poveli razgovor u off...Na temi "Život i Zarada" priča se o Pavinom polju i svetosti žena, na nekim drugima (uključujući i ovu) takođe o nečem što blage veze s temom nema...Pa da makar što interesantno imate napisati - sve vam prosto. No, samo trolovanje i trolovanje... Podsjeća me na vrijeme kad sam bio klinac i kad bi nam iz jezika za pismeni rekli - "Slobodna tema"...Drugim riječima, piši što ti srce hoće...

Ja na forum dolazim kako bih procitao misljenja drugih ljudi, i u slucaju da se ne slazem sa njihovim stavovima dam kontra argumente.
    Da, i ja sam dolazio s istim razlogom... Da bi čitao ljude, a ne neljude. Na žalost, posmatram uživo kako divlji (na prepad) potiskuju pitome i ako bi čovjek to posmatrao ćutke, pa ovo se u par dana pretvori u ono što se može vidjeti na Portalu Vijesti - pljuvačnicu i trolovanje neobrazovanih komentatora sa društvene margine.

P.S. Kad smo kod pismenosti ne kaze se Sto nego Sta
    Da li je tebi erudito promaklo da postoji nešto što se zove crnogorski jezik i gramatika? Trebalo bi da je (još uvijek) službeni jezik u ovoj državi. Govori ga nešto oko 37% stanovnika ove države, a među njima i moja malenkost.
    Smeta ti što taj jezik i njegove jezičke forme postoje?...Šta ti mogu..Viđi, istopi se od muke...
    Last edited by El Re; 04-02-14 at 12:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Svašta čovjek može saznat ovih dana, pogotovo ako upali talase državne televizije, i otvori par internet domena.

Može se saznati da smo nekakvi Iliri, može se saznati da u Crnoj Gori postoji nekakva Malesija, može se saznati da izborno zakonodavstvo i korupcija nisu glavni problemi u Crnoj Gori nego prečišćavanje otpadnih voda, može se saznati da je i ovoga puta za nepristupanje NATO alijansi kriva slaba podrška naroda, itd...

Ko se informiše na takvim medijima može da dobije potpuno izokrenutu sliku svijeta oko sebe.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Hahaha...Ne razumijem ni ja...Valjda je to jače od tebe...

Šta reći?...Znači ovo mjesto si izabrao da iživljavaš svoju nepismenost i svoje neobrazovanje?..
    Raspali onda koliko god možeš kad osjećaš da ovaj Forum služi tome...

Užas,..bez teksta sam zaista...Iskreno mi je žao i tebe i vašu generaciju. No, nijesi usamljen. Takvih poput tebe je na birou nekoliko hiljada. Oni koji su imali koga našli su zaposlenje no na svojim radnim mjestima ne služe ničemu. Igrom sudbine do nedavno sam bio u komisijama za prijem u radni odnos ugledne međunarodne institucije. Na stotine mladih se prijavljivalo za posao. Zgodni, fini, pristojno obučeni i naravno sa - diplomom nekog fakulteta. Od preko 200 njih nijedan kandidat nije uspio u zadatom vremenu uraditi običnu tabelu u Excel, a preko polovina nije ga znala ni koristiti. Odgovori kandidata na pitanja iz struke nalikuju intervjuisanju kakvih čobana. A zašto? Jer sa fakulteta izlazite neobrazovaniji, zatupljeniji i sluđeniji nego što ste u njega ušli. Tužno je prihvatiti i pomiriti se s tim da su nam srednjoškolci tokom 80-ih izlazili mnogo obrazovaniji nego što se to danas može reći za one koji izađu sa fakulteta.
    Ovo napisah, jer me porazilo s kojom si lakoćom priznao da je tvoje školovanje bilo beskorisno...

Ne postoji debata među nama. Debatu vode oni istog ili sličnog nivoa obrazovanja, znanja i iskustva.
    I cilj nije "pobijediti u debati", nego osvijetliti sve strane jedne te iste istine.
    Ali obzirom da si rekao da ti je školovanje bilo beskorisno, razumijem otkud zablude koje imaš.

Pa zašto si se onda javio, a ne ćutao i čekao da "saznaš"?...Ja ću ti reći - zato što su se trolovi slični tebi ovih dana ohrabrili i drže po PDF-u katedru, pa i ti veliš - "što da se i ja ne uključim,..nijesam vala ništa lošiji od njih"...
    Stariji gosti s čuđenjem se pitaju što se desi sa PDF-om...Nema na kojoj temi nijeste poveli razgovor u off...Na temi "Život i Zarada" priča se o Pavinom polju i svetosti žena, na nekim drugima (uključujući i ovu) takođe o nečem što blage veze s temom nema...Pa da makar što interesantno imate napisati - sve vam prosto. No, samo trolovanje i trolovanje... Podsjeća me na vrijeme kad sam bio klinac i kad bi nam iz jezika za pismeni rekli - "Slobodna tema"...Drugim riječima, piši što ti srce hoće...

Da, i ja sam dolazio s istim razlogom... Da bi čitao ljude, a ne neljude. Na žalost, posmatram uživo kako divlji (na prepad) potiskuju pitome i ako bi čovjek to posmatrao ćutke, pa ovo se u par dana pretvori u ono što se može vidjeti na Portalu Vijesti - pljuvačnicu i trolovanje neobrazovanih komentatora sa društvene margine.

Da li je tebi erudito promaklo da postoji nešto što se zove crnogorski jezik i gramatika? Trebalo bi da je (još uvijek) službeni jezik u ovoj državi. Govori ga nešto oko 37% stanovnika ove države, a među njima i moja malenkost.
    Smeta ti što taj jezik i njegove jezičke forme postoje?...Šta ti mogu..Viđi, istopi se od muke...
    Ja sam bio ironican kad sam rekao da je moje obrazovanje bilo beskorisno. To sto imam diplomu ne pravi od mene ni boljeg ni losijeg covjeka.
    Ali opet, uvijek sam rad prihvatiti tudje misljenje a ne ici po logici - ako imas drugacije misljenje od mene glup si i zatupljen kao sto ti i par ostalih "starijih" forumasa ovdje misle.
    Javio sam se zato sto te je covjek intelektualno porazio a ti si na to odgovorio vrijedjanjem. Pa si onda poceo da vrijedjas mene.
    Odakle tebi da imas vise iskustva ili znanja od mene. To mozes reci nekome koga licno poznajes, a ne nasumicno iz sebe izbacati frustracije. Iz postova se moze stvoriti psiholoski profil jedne osobe. Tako si ti mene profilisao kao neobrazovanog trola, i tako ja tebe profilisem kao iskompleksiranog egoistu.
    Takvi kao ti su na vlasti, pa bez obzira kojoj politickoj opciji pripadas vodis se primjerom naseg dragog premijera koji je u sred parlamenta poslanika nazvao bitangom u nedostatku argumenata.
    E vidis dok se ljudi kao ti bilo sta pitaju kukala majka ovoj zemlji. Cuti glup si ti nista ne znas ja znam sve zato sto ja tako mislim. Ono sto misle ostali ljudi oko tebe je irelevantno, ti si bogotacsvetipresvijetli i to tako mora da bude jer si ti rekao. To sto ti izmisljas istorijske cinjenice, ili ih pakujes kako tebi odgovara to je potpuno nebitno.
    Bitno je da sam ja neobrazovani troll koji je dosao da procita misljenja LJUDI a ne tvoje misljenje koje tako agresivno pokusavas da nametnes na svakom pdf-u.

Ni u jednom svom postu ovo zadnje 10ak dana od kad sam se vratio na forum nisam ni pokusao da uvrijedim sagovornika. Smatram da nema potrebe i da se normalnim razgovorom moze doci do cinjenica.

I da se opet vratimo na diplomu. Ne radim u struci ali to sto radim, radim nevjerovatno dobro, i isto tako kao ti u poziciji sam da zaposljavam ljude a ne da trazim posao.

I sto se tice jezika, pricam crnogorski, ali neispravno je reci Sto si rekao ispravno je reci Sta si rekao. To sto ti kucas podgorickim "akcentom" to je tvoj problem.

I ti pricas kako divlji potiskuju pitome. Ti si sigurno najagresivniji clan ovog foruma. Napadas ljude, odredjujes koliko je ko Crnogorac, vrijedjas po nacionalnoj i rasnoj osnovi. Pregledaj ovo sto pises i smiri se malo, pa nije secer u vodu, popij neku tabletu, izadji prosetaj nadisi se svjezeg vazduha.

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Svašta čovjek može saznat ovih dana, pogotovo ako upali talase državne televizije, i otvori par internet domena.

Može se saznati da smo nekakvi Iliri, može se saznati da u Crnoj Gori postoji nekakva Malesija, može se saznati da izborno zakonodavstvo i korupcija nisu glavni problemi u Crnoj Gori nego prečišćavanje otpadnih voda, može se saznati da je i ovoga puta za nepristupanje NATO alijansi kriva slaba podrška naroda, itd...

Ko se informiše na takvim medijima može da dobije potpuno izokrenutu sliku svijeta oko sebe.

Ja sam iznio pretpostavku i svoje misljenje. Posto sam dugo radio sa Rusima, primjetio sam da fizicki nemaju previse slicnosti sa nama. Uglavnom imaju svijetlo smedju kosu, plave/zelene oci, rijetku kosu. Dok imas Albance i Crnogorce koji slice. Crne kose, braon oci, jake obrve, jake vilice, taj slican divlji mentalitet i pogled.

Preptpostavka je pretpostavka, i nista drugo ne moze biti sve dok se ne uradi temeljno genetsko istrazivanje. E onda mozemo pricati ko je sta i odakle je ko.
    Last edited by Gandalf_White; 04-02-14 at 13:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

primjetio sam da fizicki nemaju previse slicnosti sa nama
    Pa to i ja znam da nemaju fizički puno sličnosti nama.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Preptpostavka je pretpostavka, i nista drugo ne moze biti sve dok se ne uradi temeljno genetsko istrazivanje. E onda mozemo pricati ko je sta i odakle je ko.
    A urađeno je, jadi vas ne znali..I tebe i druga tvog s kojim si priču razvezao, a stariji/obrazovaniji forumaši vas samo posmatraju...Ne samo jedno istraživanje, nego do sada čak 3. Jedan od vas dvojice čak i ne zna da se pomoću uzorka krvi može tačno utvrditi šta je etnička supstanca svakog naroda i miješanjem i udjelom kojih komponenti je stvorena. Ali mu to ne smeta da piše o tome naveliko i nadugačko...
    Evo, samo zbog vas ću ponoviti rezultate najrelevantnijeg istraživanja...Muka mi je slušat vas više..Inače kod ostala 2 istraživanja (koja su rađena prije ovog i zato nešto nepreciznija) utvrđeno je da Crnogorci još manje Sloveni nego što je to utvrdilo ovo. A šta je utvrđeno - evo, obrazujte se na račun CdM-a..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    (objavljeno juna 2010, u uglednom naučnom časopisu)

Istraživački rad međunarodne grupe naučnika objavljen u renomiranom časopisu American Journal of Phisical Antropology, urađen je na osnovu reprezentativnog uzorka krvi 404 muškarca iz Kliničkog centra u Podgorici i potpuno razbija ovdašnje stereotipe i predrasude o čistom slovenstvu današnjih Crnogoraca i ukazuje da je Balkan mješavina raznih uticaja te da današnji Crnogorci vode praporijeklo od Vlaha-Morlaka, Ilira-Arbanasa, Slovena ali i – keltske grupe naroda!
    Istraživanja o haplotipovima Balkana: Inače, u posljednje vrijeme dosta se priča o genetskim markerima kod Crnogoraca i ostalih stanovnika Balkana. Pominju se rezultati istraživanja nauke koja se zove populaciona genetika. Genetičari su, dakle, utvrdili da kod Y hromozoma (kojeg imaju samo muškarci) postoji nasljedna informacija koja se prenosi s generacije na generaciju. Hromozom Y se rijetko mijenja i na njemu ostaju mutacije koje se dešavaju jednom u nekoliko hiljada godina. Zabilježene mutacije genetičari klasifikuju u haplogrupe i haplotipove.
    Dakako, haplogrupe i haplotipovi nemaju puno veze sa savremenim nacijama, ne postoji crnogorska, srpska, bosanska, hrvatska, ruska, poljska, njemačka, francuska, engleska... haplogrupa. Preko haplogrupa i haplotipova može se odrediti praporijeklo, neki daleki u genima zapisani kod koji govori o raznim uticajima i posljedicama velikih migracija.

Nova relevantna istraživanja: Istraživanje o porijeklu genetskog koda Crnogoraca - objavljeno u američkom časopisu - ima sve karakteristike nučnog istraživanja.
    Članak koji opisuje rezultate ovog istraživanja objavljen je u jednom od najuglednijih naučnih časopisa za biologiju i medicinu - „American Journal of Physical Anthropology”. Rad je prvi put objavljen na internetu 20. januara 2010. godine (www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.21235/suppinfo).
    U podnaslovu je nabrojano ko je sve učestvovao u ovom naučnom istraživanju: 1. Department of Molecular and Human Genetics, College of Medicine, Florida International University, Miami, FL 2. Department of Biological Sciences, Florida International University, Miami, FL 3. Institute of Forensic Medicine, School of Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia 4. Clinical Center of Montenegro, Podgorica, Montenegro 5. Security Information Agency, Belgrade, Serbia.
    U istraživanju su učestvovalisljedeći naučnici i istraživači: Sheyla Mirabal, Tatjana Varljen, Tenzin Gayden, Maria Regueiro, Slavica Vujović, Danica Popović, Marija Đurić, Oliver Stojković, Rene J. Herrera.

Valjano istraživanje: Mr Slavica Vujović sa Katedre za biohemiju Prirodnomatematičkog fakulteta u Podgorici objašnjava da je istraživanje koje je objavljeno u američkom časopisu zasnovano na relevantnom uzorku.
    - Istraživanje je bilo obimno, analiza je urađena na uzorku od 404 osobe, metodom slučajnog uzorka osoba različitog prezimena kojima je uzorak uzet na osnovu njihovog pristanka u Kliničkom centru Crne Gore, objašnjava Vujović, koja je bila u timu međunarodnih eksperata.
    - Cilj rada nije bio da se pravi neka socio-politička ili istorijska analiza stanovništva na današnjoj teritoriji Crne Gore, već je riječ o ispitivanju akulturacije i migracija kao mehanizmu širenja poljoprivrede na Balkanu, ističe Vujović.
    Paralelno sa uzorkom iz Crne Gore napravljeno je i istovjetno istraživanje za 179 osoba iz Srbije. Zajedno sa 404 uzorka iz Podgorice, uzorci od 179 muškaraca iz Srbije su poslati na analizu, kasnije na razradu rezultata na Floridu, u naučne centre.

Ko su današnji Crnogorci

Rezultati istraživanja potrđuju mnoge teze iz ranijih tekstova objavljenih u pojedinim crnogorskim medijima, prevashodnu ključnu tezu: današnji stanovnici Crne Gore većinom su starosjedioci koji su primili slovenski jezik i uticaj, kao što je svojevremeno pisao i akademik CANU Petar Vlahović u njegovom članku o fizičkoj antropologiji Crnogoraca.

Dakle, dva dominantna markera u uzorcima iz Crne Gore su I2a (P37.2) sa 29.2 odsto i E1b1b – M215 sa 27 odsto. Ova dva markera nose ljudi koji su u antičkim vremenima znani kao Iliri a od srednjeg vijeka kao Vlasi i Arbanasi. Haplogrupu I2a nose ljudi iz onih krajeva u kojima istorijski izvori dominantno prepoznaju Vlahe. Dakle, ovu haplogrupu nose Vlasi - Morlaci sa područja Dalmacije, dinarskog masiva, Boke, Hercegovine, Bosne, zapadne Crne Gore; u istorijskim izvorima prije devetnaestog vijeka postoji hiljade pomena Vlaha/Morlaka.

Nakon devetnaestog vijeka sazrijevaju, prave se savremene nacije Srbi i Hrvati (koje nemaju veze sa narodnošću) i Morlaci nestaju iz istorijskih izvora. Zanimljivo je, takođe, da je I2a haplogrupa jako prisutna kod Cincara (Kucovlaha), kod Moldavaca, dakle opet kod ljudi koji su kroz istoriju znani kao Vlasi. Genetska istraživanja su dokazala upravo ono što i akademik Petar Vlahović iz ugla biofizičke antropologije tvrdi za "Dinarce": da su na ovom prostoru najmanje 10.000 godina. Tokom hiljada godina raširili su se po cijelom Balkanu i šire, tako da danas postoje značajne razlike između ljudi kao što su, recimo, Hercegovci i Moldavci, iako su im prapreci, od prije nekoliko hiljada godina - isti.

Iznenađujući upliv Kelta i mali procenat gena Slovena: Haplogrupa koja je na trećem mjestu po zastupljenosti u Crnoj Gori je R1b – u uzorku od 404 osobe iz KC Podgorica čak 9.4 odsto. Za mnoge će ovaj podatak biti prilično iznenađenje: R1b predominantno nose Baski, Škoti, Irci... oni ljudi koji su kroz istoriju nazivani Keltima, tako da se ovih 9.4 može tumačiti kao haplogrupa keltskog porijekla.

Kod crnogorskih muškaraca vrlo su prisutne i dvije slične haplogrupe J2a i J2b sa ukupno 9.2 odsto. Dakako, to je rezultat uticaja – Osmanskog carstva. To konstatuju u sami istraživači. „Frekvencija djelova haplogrupe J sugeriše da je region Balkana poslužio kao migracioni most između Levanta, Male Azije i Evrope“, ističe se u tekstu objavljenom u američkom časopisu.
    Što se tiče prisutnosti haplogrupe koju bi mogli vezati za Slovene, nalazimo haplogrupu R1a. Ova haplogrupa je prisutna kod Poljaka, Lužičkih Srba, Ukrajinaca, Rusa u procentu koji varira od 50 do čak 65 odsto. Prema ovom istraživanju, ova slovenska haplogrupa R1a je prisutna kod crnogorskih muškaraca u procentu od tek – 7,4 odsto.
    Last edited by El Re; 04-02-14 at 14:14.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Brojni genetski uticaji: Istraživačka studija, objavljena u časopisu „American Journal of Physical Anthropology” pokazuje da je Balkan „odigrao ključnu ulogu u repopulaciji Evrope nakon velikog ledenog doba“ te da je iz ovog podneblja bilo puno migracija.
    Vratimo se, ipak, objašnjavanju genetskog porijekla, tumačenjima što to u stvari znači. Radi boljeg razumijevanja, valjano je napraviti poređenje: Baskijci, pola Španaca, pola Portugalaca, Italijana - nosioci su haplogrupe R1b baš kao i Škoti i Irci koji ovu haplogrupu nose u procentu od više od 70 odsto. Jasno je da R1b haplogrupu u zapadnoj Evropi nose potomci Kelta, ali je takođe vrlo jasno koliko se danas razlikuju savremeni Škoti i Portugalci, ili Irci i Španci.

Dakle, kao i u slučaju Kelta tako i u slučaju starosjedilaca Balkana koji nose I2a pojavile su se unutar nekad jedinstvenog etnosa velike razlike nakon proteka vremena, poslije hiljada godina. Pošto su fizička antropologija i genetika utvrdile da su takozvani "Dinarci" (etnički Vlasi/Morlaci) na balkanskom prostoru više od 10.000 godina ne može se ništa drugo zaključiti nego da su Dalmati, Dokleati, Enhelejci, Autarijati, Tribali, Dardanci, Tračani, Dačani... zapravo porijeklom oni koji su u istorijskim dokumentima u srednjem vijeku "izronili" pod imenom Vlasi. Da su Vlasi starosjedioci, to takođe tvrde i istoričari među njima i najveći srpski istoričari kao što su dr Sima Ćirković i dr Radovan Samardžić. Kad su Rimljani osvojili ove krajeve sve etničke grupe su nazvali zbirnim imenom – Iliri!
    Prema istom istraživanju, u Srbiji je i veći postotak vlaške I2a haplogrupe nego u Crnoj Gori (38,5 odsto naspram „crnogorskih“ 29,2), što navodi na zaključak da je teritoriju današnje Srbije naselilo dosta Vlaha iz Hercegovine i Bosne, dosta rumunskih Vlaha, kao i Cincara iz Makedonije. Moguće je da su skoro svi Srbi iz Srbije, koji su nosioci haplogrupe E1b1b – ustvari doseljenici iz Vasojevića, Kuča i drugih krajeva Crne Gore.
    Što se Albanaca tiče, oni dominantno nose haplogrupu E1b1b. Moguće je da su Albanci Protoiliri. Naime, Iliri se kao jedno jedino pleme pominju prvi put u sedmom vijeku prije Hrista, ali valja napomenuti: Iliri iz najstarijih, grčkih, izvora i oni ljudi koje su Rimljani nazivali Ilirima - to su etnički vrlo različite grupe ljudi. Ovo potvrđuju i radovi naučnika kao što su Mate Sujić, Duje Rendić Miočević, Aleksandar Stipčević, a prihvatili su i renomirani istoričari kao što je Bogumil Hrabak. Na osnovu svega, može se zaključiti - kao što je pisao akademik SANU Branislav Đurđev - da su crnogorska plemena nastala iz vlaških i arbanaških katuna. I akademik Petar Vlahović je zaključio da smo starosjedioci, mješavina starosjedilačkog - morlačkog i arbanaškog porijekla.
    Last edited by El Re; 04-02-14 at 14:08.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Od lokalnih izbora u Crnoj Gori do prebrojavanja krvnih zrnaca. Idem napravit kokice

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ja bih zabranio nauku i ukinuo Darvina,
    uveo MITOMANIJU, zabranio EVOLUCIJU, jer ce biti problem sa motivom , zasto smo se klali i ubijali cipancijeli vijek, ako se ustanovi , da su se Nordmeni na Peljesac iskrcali, posto su zapalili i opljackali Rim, i sve ISPRCALI od Peljesca preko Trbinja i Bilece do Niksica, pa ih danas zovu ERCEGOVCI, vecina je oko dva metra.

Sto ce radit MITOMANI ako ih pobije NAUKA, koja ce to biti muka, drz gace , drz ljevor pa u zbor na dogovor.
    Last edited by milovan; 04-02-14 at 14:58.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kad se (zahvaljući trolovima) mimo plana i programa dotakosmo nauke (a ona samo za mitomane i čobane može bit koještarija) da ljudi koji o ovome baš i nemaju jasnu sliku čuju dokle je stigla nauka, a posebno moderna genetika.
    Evo predavanje o haplogrupama... Ovo već više od 7-8 godina nije novost u razvijenom svijetu i za to je čula tamo i zadnja dokona baba. Samo u Crnoj Gori se izgleda od Pinka-a, (e jeste, najgledanije TV!), prokletog Facebook-a na kom duhovno prazni kače slike s temom kako ispijaju kafu, peru auto i sl. bizarnosti, te kladionica-dangubionica, ne stiže naći vremena za učiti o sebi i onom što svakog određuje kao ličnost.

Oprostite što vam nijesam titlovao ili sinhronizovao emisiju...Ne stigoh...
    Last edited by El Re; 04-02-14 at 15:11.

Page 6 of 185 FirstFirst ... 23456789101656106 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)