View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 36 of 199 FirstFirst ... 263233343536373839404686136 ... LastLast
Results 876 to 900 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    2,047
    Thanks Thanks Received 
    6,295
    Thanked in
    2,927 Posts

Quote Originally Posted by jokac View Post
    Kao neko ko je sluzio JNA(1989),itd,smatram da me sluzi sjecanje jos uvjek,moram vas upitat,kako je moguce sve sto pricate,od oprostaja zlocina,clanstva u NATO,ili bilo sto drugo,kada su na vlasti ove zemlje strukture koje su slale vojnike u sve te ratove?Koji su vodili i aktivno ucestvovali u "ratu za mir".Ako gledamo svoje onda moramo prvo postaviti ovo pitanje,ili ne?
    Ratni zločini su zločini koji ne zastarjevaju, ni pravno, a ni moralno, a toga, nažalost, imamo: deportacije, Dubrovnik, Bukovica, ...Zna se ko je bio odgovoran (odnosno na pozicijama na kojima se odlučuje, kao što je, recimo, premijer Crne Gore) i bez zatvaranja tog kruga (odgovornosti) svaka priča o bilo kakvim integracijama (NATO, EU) je guranje problema ,,pod tepih'' koji samo čekaju da kad tad izbiju na površinu. Ko vjeruje da će ova garnitura na vlasti doneti boljitak bez obzira na NATO, majku Rusuju, SPC, EU, ... (i sve ono što koriste, uglavnom demagoški, bez ikakvog razumjevanja materije) taj je u debeloj zabludi.

Da, to je pitanje koje svaka osoba kojoj je stalo do ovog prostora mora sebi da postavi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Džaba pojedinima zboriš... Veliku većinu tih što su protiv zapravo racionalni razlozi i ne interesuju.
    Naravno da interesuju, ali ti na svaki argument odgovoriš pečatiranjem

Dakle, osim domaćih Srba koji su poslovično protiv svega što bi vodilo daljem utvrđivanju crnogorske državnosti, škatulanju i dubljem sahranjivanju njihovog velikosrpskog sna, tu su (prema marketinškoj agenciji MAPA koja je polovinom prošle godine radila opsežno istraživanje) i oni Crnogorci koji glasaju za srpske partije (na žalost ima jedan manji postotak i takvih), te oni koji se vezuju čvršće za Srpsku pravoslavnu crkvu i osećaju bliskost sa Srbijom i Rusijom“.
    Kao neodlučne su uglavnom identifikovane kategorije stanovništva nižeg nivoa obrazovanja i lošijeg materijalnog stanja (čitaj: sirotinja), te ženski dio populacije.
    O neodlučnima - drugom prilikom, ali o ovima što su protiv samo kratko.
    Molim link na neko istraživanje iz kojeg ste ovo zaključili. "Narod zna" se ne može prihvatiti kao argument u ozbiljnoj raspravi

To što su ti ljudi protiv NATO ima duboke korijene u njihovom identitetsko-sociološkom profilu.
    Molim vas neki link na istraživanje koje potkrepljuje ovu vašu tvrdnju

Nazovite taj profil kako hoćete, no jedan momenat je tu široko zajednički za sve njih - preferencija istočno-orjentalnih kulturoloških i vrjedonosnih modela.
    Spektar različitih kultura i vrijednosti na Azijskom kontinentu je toliko šaren da iziskuje novu temu da bi se o tome moglo raspravljati na kvalitetan (argumentovan) način.

Ma lakše ćete opismeniti majmuna nego Azijatu natjerati da glasa za ulazak u NATO.
    Azijska zemlja Turska je članica nato.

Griješim... Majmuna možda i naučite, Azijatu nikad nećete..
    Azijska zemlja Turska je članica NATO. Evropska zemlja Austrija nije. Your argument is invalid.

Azijati instiktivno (ali ispravno) zaključuju da je NATO pesticid Zapada za svaki azijatluk (pa i njihov) i ne samo da ga vide kao nešto tuđe i njima strano, već i kao opasnost po njihov način života.
    Azijatski način života nije uništio ni kapializam (Japanska kultura je recimo potpuno neokrnjena) pa neće ni jedan vojni blok.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

Ma ne samo za srbe, to je u redu i to mi je jasno još juče bilo.Tek sam od skora poceo da silazim ovdje pa sam prosto šokiran tvojim podjelama i omalovažavanjima SVOG SOPSTVENOG naroda u svakom postu, nazivajuci ih majmunima, azijatima, smatrajuci ih nizom rasom i slicno.I vjerujem da nisam samo ja prozvan, vec su vjerovatno mnogi ali su oguglali pa se vise i ne javljaju.

Mogu i ja da izmisljam kao ti pa da odokativno i po svom sopstvenom nahodjenju navodim slojeve drustva koji su za ili protiv.Ali nema potrebe, ja izlazim, krecem se i upoznajem sa ljudima a to bih i tebi preporucio.Iznenadices se koliko ima zena, pogotovo lijepih zena koje su za nato.
    Last edited by mok4; 27-01-14 at 21:38.
    Ad astra.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Ratni zločini su zločini koji ne zastarjevaju, ni pravno, a ni moralno, a toga, nažalost, imamo: deportacije, Dubrovnik, Bukovica, ...Zna se ko je bio odgovoran (odnosno na pozicijama na kojima se odlučuje, kao što je, recimo, premijer Crne Gore) i bez zatvaranja tog kruga (odgovornosti) svaka priča o bilo kakvim integracijama (NATO, EU) je guranje problema ,,pod tepih'' koji samo čekaju da kad tad izbiju na površinu. Ko vjeruje da će ova garnitura na vlasti doneti boljitak bez obzira na NATO, majku Rusuju, SPC, EU, ... (i sve ono što koriste, uglavnom demagoški, bez ikakvog razumjevanja materije) taj je u debeloj zabludi.

Da, to je pitanje koje svaka osoba kojoj je stalo do ovog prostora mora sebi da postavi.
    To je nase bitno pitanje bez cijeg rjesavanja nema dalje price.o NATO-u i EU,pogotovo.I to je razlog zasto mislim da necemo brzo ici ka tom putu......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by mok4 View Post
    Mogu i ja da izmisljam kao ti pa da odokativno i po svom sopstvenom nahodjenju navodim slojeve drustva koji su za ili protiv.Ali nema potrebe, ja izlazim, krecem se i upoznajem sa ljudima a to bih i tebi preporucio.Iznenadices se koliko ima zena, pogotovo lijepih zena koje su za nato.

Naveo sam i naziv agencije za istraživanje javnog mnjenja i vrijeme u kojem je istraživanje izvršeno i predstavljeno. Dakle - nema ništa odokativno...
    Hoćeš link? Ne pada mi na pamet da ti ga zakačim... Znanje se najbolje prima ako se do njega došlo trudom. Pa izvoli googlaj malo... Ili nemoj...Zaista mi nije važno.
    Omladince poput tebe uopšte ne vidim kao one koje treba ubjeđivati jer je tvoja sorta o temi NATO-a stav već formirala.. Nek te ubjeđuje režimska kamarila šarlatana. Ja za to vremena nemam. A i inače nije mi svojstveno ubjeđivati nikog. Svako ko je dovoljno odrastao nek se opredjeljuje i snosi posljedice svojih odluka...
    Što se tiče jeftinih insinuacija na njih se neću osvrtati. Doživljavam ih kao provokacije sitnog patetičnog provokatora. Ja na ovom Forumu gostujem toliki niz godina. Svi me odavno znaju, baš kao što znaju da su me interesantno upravo raznorazni fašisti optuživali za mržnju i vrijeđanje...
    A što se tiče mog naroda... Bio sam uz taj narod kad je trebalo biti uz njega. Ja njemu ne dugujem ništa, a on bi se još i mogao naći na spisku mojih dužnika. No, ne treba mi od njega ništa...
    Podilaziti nikom neću, a najmanje vlastitom narodu. Saopštavao sam i saopštavaću i njemu i svakom drugom izvan njega ono što smatram istinom, koliko god to suočavanje za njega surovo, bolno ili mučno bilo.
    Ako se upristojiš možda se jednog dana i kvalifikuješ da te ozbiljno doživim. Ako ne, onda ti je i mjesto među tim sortama koje je pobrojala marketinška agencija MAPA.
    Last edited by El Re; 27-01-14 at 22:16.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kurogane
    argumentacija NATOfila
    Ne radi se ovdje o "filiji" vec o, posmatrajuci iz jednog ugla, izboru prakticnog, racionalnog, rijesenja, onog koje podrazumijeva, na prvom mjestu, politicke i bezbjedonosne aspekte (o kojima si mogao da procitas na prethodnih 30 stranica), a koji ce Crnu Goru uciniti odrzivom. Prostije receno, doslo je vrijeme da ukapiramo u kakvom svijetu zivimo, i da popravimo jedinicu iz istorije.
    Na srecu, mozemo priustiti luksuz koji nijesmo zasluzili, da biramo drustvo, a kao i svako, ono pociva na odredjenim vrijednostima, pricipima i pravilima koje moramo usvojiti i primijeniti, kako bi dokazali da smo ga dostojni. Izmedju ostalog, da krenemo od banalnosti - to sto ti i ja slobodno koristimo internet, razmjenjujemo misljenja bez cenzure ili opasnosti da dobijemo repliku u Spuzu, jedna je od vrijednosti tog i takvog drustva (no, to sto nam novinare mlati ko stigne ili to sto drzavni resursi predstavljaju pogonsko gorivo vladajucoj partiji uoci svakih izbora, ukazuje nam da jos uvijek nijesmo spremni). NATO je instrument za odbranu tih vrijednosti - i istina je, ta odbrana je cesto nepravedna, umije da poprimi elemente klasicne ofanzive i agresije, ali drugacije nije moguce odrzati tekovine zapadne civilizacije (u cijim plodovima i sami uzivamo), svidjalo se to nama ili ne. Uostalom, ja cesto skrecem paznju na to, kome se ne svidja, neka zapali svoj auto, baci svoj kompjuter u smece i ode daleko od ovakvog svijeta, nedje na izolovano selo, da uzgaja organsku hranu i gleda u Sunce...

Sa preostala dva "survival" prirucnika, o kojima smo takodje ovdje diskutovali - onaj ciji je sadrzaj naucna fantastika (neutralnost) ili onaj koji se bavi omiljenim crnogorskim hobijem, mitologijom (Rusija, pravoslavlje-narodno-veselje i ostali oblici histerije), mozemo samo da se ambisamo, kao sto smo to vec cinili, cetiri puta, u istoriji: 1. kad smo se, pjeske, konvertovali u pravoslavlje, 2. kad smo se grijali na ledu, oslanjajuci se na Rusiju, 3. kad su nasi vladari, oboljeli od kompleksa Obilica, poceli sanjati vlazne snove o Dusanovom carstvu i 4. kad smo ostali u krnjoj Jugoslaviji, razmisljajuci tudjom glavom. Pa... Dako ubodemo iz petog puta...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Naveo sam i naziv agencije za istraživanje javnog mnjenja i vrijeme u kojem je istraživanje izvršeno i predstavljeno. Dakle - nema ništa odokativno...
    Hoćeš link? Ne pada mi na pamet da ti ga zakačim... Znanje se najbolje prima ako se do njega došlo trudom. Pa izvoli googlaj malo... Ili nemoj...Zaista mi nije važno.
    Nećeš da ga linkuješ jer mi vrlo dobro znamo da u njemu stoji da je blizu 70% građana protiv NATO, a to je kao što znamo odavno prevazišlo Srbe kao nacionalnu grupu. Za ono o ženama no comment.

Omladince poput tebe uopšte ne vidim kao one koje treba ubjeđivati jer je tvoja sorta o tome već stav formirala.. Nek te ubjeđuje režimska kamarila šarlatana. Ja za to bremena nemam. a i inače nije mi svojstveno ubjeđivati nikog. Svako ko je dovoljno odrastao nek se opredjeljuje i snosi posljedice svojih odluka...
    Ti sven nešto nemaš vremena da objašnjavaš a svake malo pišeš nove postove u kojima samo iznova ponavljaš iste stavove koje si prethodno odbio da argumentuješ. Hvala bogu pa sam ja tu da to uvjek napomenem i istaknem.

Što se tiče jeftinih insinuacija na njih se neću osvrtati. Doživljavam ih kao provokacije sitnog patetičnog provokatora. Ja na ovom Forumu gostujem toliki niz godina. Svi me odavno znaju, baš kao što znaju da su me interesantno upravo raznorazni fašisti optuživali za mržnju i vrijeđanje...
    Da, znaju te kao El Rea. Super. Ne, ti to doživljavaš kao trn u oku jer se konačno našao neko ko će od tebe da traži da argumentuješ stavove, što ti nikad ne radiš. Samo prilijepiš neku etiketu za jednokratnu upotrebu,

Podilaziti nikom neću, a najmanje vlastitom narodu. Saopštavao sam i saopštavaću i njemu i svakom drugom izvan njega ono što smatram istinom, koliko god to suočavanje za njega surovo, bolno ili mučno bilo.
    Čemu demagogija.

Ako se upristojiš možda se jednog dana i kvalifikuješ da te ozbiljno doživim. Ako ne, onda ti je i mjesto među tim sortama koje je pobrojala marketinška agencija MAPA.
    Čuj molim te, da se neko kvalifikuje tebi. Pa i tebi je mjesto među tim sortama koje je pobrojala agencija MAPA - ljudi koji podržavaju NATO. I što sad ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    ....NATO je instrument za odbranu tih vrijednosti - i istina je, ta odbrana je cesto nepravedna, umije da poprimi elemente klasicne ofanzive i agresije, ali drugacije nije moguce odrzati tekovine zapadne civilizacije (u cijim plodovima i sami uzivamo), svidjalo se to nama ili ne. Uostalom, ja cesto skrecem paznju na to, kome se ne svidja, neka zapali svoj auto, baci svoj kompjuter u smece i ode daleko od ovakvog svijeta, nedje na izolovano selo, da uzgaja organsku hranu i gleda u Sunce...

Sa preostala dva "survival" prirucnika, o kojima smo takodje ovdje diskutovali - onaj ciji je sadrzaj naucna fantastika (neutralnost) ili onaj koji se bavi omiljenim crnogorskim hobijem, mitologijom (Rusija, pravoslavlje-narodno-veselje i ostali oblici histerije), mozemo samo da se ambisamo, kao sto smo to vec cinili, cetiri puta, u istoriji: 1. kad smo se, pjeske, konvertovali u pravoslavlje, 2. kad smo se grijali na ledu, oslanjajuci se na Rusiju, 3. kad su nasi vladari, oboljeli od kompleksa Obilica, poceli sanjati vlazne snove o Dusanovom carstvu i 4. kad smo ostali u krnjoj Jugoslaviji, razmisljajuci tudjom glavom. Pa... Dako ubodemo iz petog puta...
    Jal Cargo - superteška...
    Vrlo lijepo rečeno... Nema zime za ovaj Forum dok god su zdravi ljudi među većinom onih koji pišu...To održava kod čovjeka volju za doć...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

Mora čovjek da ima neke granice i da ih poštuje.Možda jesi stariji i iskusniji ali to to ne znači da si savršen (bilo kao pojedinac bio kao grupa ili sorta kako ti kazes).Možda vremenom nešto naučiš i od mene, neku sitnicu, neki djelić nečega koji će te učiniti još boljim čovjekom.Nikad se ne zna.

Ja sam od tebe već naučio dosta i drago mi je što je tako.Vjerujem da će i ubuduće tako biti.Svako tvoje mišljenje poštujem, ali opet kazem mora čovjek da ima granice, bar u toj terminologiji.Svi smo mi ljudi, postoje samo dobri i loši i to je suština...
    Ad astra.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    123
    Thanked in
    61 Posts

Džaba pojedinima zboriš... Veliku većinu tih što su protiv zapravo racionalni razlozi i ne interesuju.
    A ko su protivnici NATO u CG? Da se podsjetimo:
    Dakle, osim domaćih Srba koji su poslovično protiv svega što bi vodilo daljem utvrđivanju crnogorske državnosti, škatulanju i dubljem sahranjivanju njihovog velikosrpskog sna, tu su (prema marketinškoj agenciji MAPA koja je polovinom prošle godine radila opsežno istraživanje) i oni Crnogorci koji glasaju za srpske partije (na žalost ima jedan manji postotak i takvih), te oni koji se vezuju čvršće za Srpsku pravoslavnu crkvu i osećaju bliskost sa Srbijom i Rusijom“.
    Kao neodlučne su uglavnom identifikovane kategorije stanovništva nižeg nivoa obrazovanja i lošijeg materijalnog stanja (čitaj: sirotinja), te ženski dio populacije.
    O neodlučnima - drugom prilikom, ali o ovima što su protiv samo kratko.
    To što su ti ljudi protiv NATO ima duboke korijene u njihovom identitetsko-sociološkom profilu. Nazovite taj profil kako hoćete, no jedan momenat je tu široko zajednički za sve njih - preferencija istočno-orjentalnih kulturoloških i vrjedonosnih modela. Njima objašnjavati NATO podjednako je smisleno koliko i prosipati bisere pred svinje (MARGARITAS ANTE PORCOS). To je jalov posao i mene režimski promoteri kampanje ludo zabavljaju kad se upinju da njima objasne sve prednosti NATO-a. Ma lakše ćete opismeniti majmuna nego Azijatu natjerati da glasa za ulazak u NATO. Griješim... Majmuna možda i naučite, Azijatu nikad nećete..
    Azijati instiktivno (ali ispravno) zaključuju da je NATO pesticid Zapada za svaki azijatluk (pa i njihov) i ne samo da ga vide kao nešto tuđe i njima strano, već i kao opasnost po njihov način života.
    Mislim da si podjednako loš zagovornik NATO-a ovdje kao što su oni koji klepaju pare da bi to bili u Crnoj Gori. Po meni, kontraproduktivan je i jednodimenzionalan pristup kojim se opredjeljenje po pitanju NATO-a svodi na puko diferenciranje na one naklonjene zapadnjačkim vrijednostima i one naklonjene onome što ti nazivaš azijatluk. Niti je NATO dostojan reprezent zapadnjačkih vrijednosti, niti je svaka azijatska za sprdanje. Ja sebe ne prepoznajem ni u jednoj grupi po tvojoj klasifikaciji, možda kad detaljnije obrazložiš klasifikaciju neodlučnih. No da ti pomognem malo. Potpuno mi je jasno da je za Crnu Goru, u aktuelnoj konstalaciji snaga i interesa, članstvo u NATO imperativ ako se žele sabirati razlozi za i protiv NATO-a. Međutim, ja lično, na eventualni referendum, kojeg gotovo da sam ubijeđen da neće biti, ne bih izlazio. Korijen toga što je za mene NATO nije u identitetskom profilu već isključivo u civilizacijskim normama koje definišu mene kao čovjeka. Po tim normama, a na osnovu informisanosti koja nije oskudna, NATO ne mogu da posmatram kao pozitivnu vrijednost. Samo jedna crtica je dovoljna da slikovito prikaže svu bahatost, licemjerje i golu silu koja stoji u temelju tog saveza - ne libe se da na teritorije, koje u svojim dugoročnim planovima sigurno imaju kao članove NATO-a, istresu oružje zabranjeno ženevskom konvencijom, oružje koje može da nanosi štetu hiljadama godina, bez mnogo brige o "kolateralnoj šteti". Ja nisam čovjek koji može gledati nešto pozitivno u grubom kršenju vlastitih vrijednosti kakva je ženevska konvencija, u demonstraciji gole sile koja se selektivno primjenjuje, u odbrani interesa a ne civilizacijskih vrijednosti, jer da je tako jedna Srebrenica se ne bi desila, jedna opsada Sarajeva ne bi trajala. Tvoja priča o NATO-u kao mehanizmu za odbranu zapadnjačkih vrijednosti može da stoji, ako je u logičkom saglasju sa onom - napad je najbolja odbrana. U suštini, svakom je jasno na šta se u stvari svode te vrijednosti kojima je NATO mehanizam odbrane. Puki interesi. Ja odavno ne izlazim na izbore, jer sam se brzo zasitio biranja manjeg zla. Odbijam da budem voljni saučesnik u konzumiranju naopake ponude koja se kreira po mjeri većine. Radi biranja nečega naopakog po mojim normama, ne bih se više nikad laćao olovke, pa da će sve splamćet. Pitanje pristupanja NATO-u mi je isto biranje manjeg zla, s tim što sam lišen iluzije da će građane iko išta pitati o tome.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne radi se ovdje o "filiji" vec o, posmatrajuci iz jednog ugla, izboru prakticnog, racionalnog, rijesenja, onog koje podrazumijeva, na prvom mjestu, politicke i bezbjedonosne aspekte (o kojima si mogao da procitas na prethodnih 30 stranica), a koji ce Crnu Goru uciniti odrzivom. Prostije receno, doslo je vrijeme da ukapiramo u kakvom svijetu zivimo, i da popravimo jedinicu iz istorije.
    Ovo zvuči super, i ja bih ovo prihvatio da ti u nastavku nisi dao sve samo ne racionalne razloge, već upravo mitološke i ideološke.

Na srecu, mozemo priustiti luksuz koji nijesmo zasluzili, da biramo drustvo, a kao i svako, ono pociva na odredjenim vrijednostima, pricipima i pravilima koje moramo usvojiti i primijeniti, kako bi dokazali da smo ga dostojni.
    U kakvom društvu želimo da živimo biramo na izborima, a ne u imaginaciji. Trenutno živimo u društvu 20-godišnje vladavine DPS-a. Ajde molim te dokaži da nisam u pravu.

Izmedju ostalog, da krenemo od banalnosti - to sto ti i ja slobodno koristimo internet, razmjenjujemo misljenja bez cenzure ili opasnosti da dobijemo repliku u Spuzu, jedna je od vrijednosti tog i takvog drustva (no, to sto nam novinare mlati ko stigne ili to sto drzavni resursi predstavljaju pogonsko gorivo vladajucoj partiji uoci svakih izbora, ukazuje nam da jos uvijek nijesmo spremni).
    Dakle i sam priznaješ prvo da mi nismo dio tog društva, a pri tom zanemaruješ da na svim kontinentima (po mišljenju Freedom House smještenog u SAD-u) postoje demokratska društva, neki od primjera: Južna Koreja, Japan, Tajvan u Aziji, Australija i Novi Zeland u okeaniji, Argentina, Urugvaj, Brazil, Čile u Južnoj Americi, itd... Dakle nadam se da Freedom House uvažavaš kao izvor.

NATO je instrument za odbranu tih vrijednosti - i istina je, ta odbrana je cesto nepravedna, umije da poprimi elemente klasicne ofanzive i agresije, ali drugacije nije moguce odrzati tekovine zapadne civilizacije (u cijim plodovima i sami uzivamo), svidjalo se to nama ili ne. Uostalom, ja cesto skrecem paznju na to, kome se ne svidja, neka zapali svoj auto, baci svoj kompjuter u smece i ode daleko od ovakvog svijeta, nedje na izolovano selo, da uzgaja organsku hranu i gleda u Sunce...
    Tekovine zapadne civilizacije ? Šta kao u Japanu nema kompjutera i auta, ni u Maleziji, ni u Rusiji, ni u Peruu ni u Okeaniji ? Ili ti smatraš da je Japan dio zapadne kulture ? Ja bih to volio da čujem od tebe

I dođosmo do tog "racionalnog" dijela tvog posta. Aplauz za ovo. Da li ti je kojim slučajem dok si ovo pisao IKAD palo na pamet, da zemlje po mišljenju svih relevantnih istraživačkih tijela, u kojima je najveći životni standard, kvalitet života, i stepen sloboda, spadaju u zemlje u kojima je dominantna religija protestantizam - SAD, Kanada, nordijske zemlje, Australija, Novi Zeland, Holandija, Norveška, i Švajcarska, koja je doduše pola-pola. Od Katoličkih zemaljau sami vrh je jedino Austrija. Švajcarska i Njemačka su pola pola.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by mok4 View Post
    Mora čovjek da ima neke granice i da ih poštuje.Možda jesi stariji i iskusniji ali to to ne znači da si savršen (bilo kao pojedinac bio kao grupa ili sorta kako ti kazes).Možda vremenom nešto naučiš i od mene, neku sitnicu, neki djelić nečega koji će te učiniti još boljim čovjekom.Nikad se ne zna.

Ja sam od tebe već naučio dosta i drago mi je što je tako.Vjerujem da će i ubuduće tako biti.Svako tvoje mišljenje poštujem, ali opet kazem mora čovjek da ima granice, bar u toj terminologiji.Svi smo mi ljudi, postoje samo dobri i loši i to je suština...
    Interesantan post... Dobro sam procijenio da za tebe (u odnosu na onog drugog) ima nade...
    Kad pišem bilo koji post ne obraćam se bilo kom pojedincu, već govorim o temi. Zato nema razloga da se prepoznaješ, nalaziš uvrijeđenim i ishitreno reaguješ. Ako se malo zamisliš vidjećeš da u onom što sam napisao ima istine. Uostalom već sam rekao da je marketinška agencija MAPA izvršila obimno istraživanje i došla do tih podataka. Ja čak mnogima time nijesam ni otkrio nešto novo, jer su gotovo svi mediji u CG svojevremeno o tome opširno izvijestili. Rezultati ove agencije uzeti su kao polazište za Vladinu strategiju u kampanji promovisanja NATO.

I ne,..naravno da nijesam savršen... Malo ko umije da ljude naljuti (bolje reći iziritira) ko ja. Ali malo ko će bez jeftine demagogije i s više činjenica saopštiti neku istinu. Ako ne što drugo - makar podstičem ljude da razmišljaju i sagledavaju život i događaje iz nekog ugla koji im nije ponuđen ni u jednom drugom mediju.
    Kao što rekoh - ne podilazim. Razumiješ? Moji postovi nemaju za cilj da se nekom dopadnu...Kome se nešto dopadne - dobro jes, kome ne - opet dobro jes. Može se svako osvrnuti, može i odustati, no meni je dovoljno da znam da su ljudi dobili/imali priliku čuti i razmisliti i o onom što im se zvanično sa drugih mjesta ne nudi.

Forum je divno mjesto i za dopunjavati vlastito znanje znanjima drugih, bez obzira na godine ili bilo koje lično svojstvo bilo kog od autora... Tako da ni tu nema ništa sporno. Bio bi iznenađen s koliko pažnje čitam posebno omladinu. Mada priznajem, više da bih utvrdio koliko ste vi generacije na koje možemo računati da će znati preuzeti i voditi ovu zemlju, tj. da procijenim koliko vas je društveni ambijent zatrovao predrasudama i neznanjem...
    Last edited by El Re; 27-01-14 at 23:02.

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    697
    Thanked in
    379 Posts

Западне вриједности су долар,еуро...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da li u Nato?

Veliko DA... Kao sto smo rekli DA CRNOJ GORI, na celu sa Dinosom.

Tako cemo rec i veliko DA Nato savezu.
    NE DOZVOLJAVAM NIKOME DA ME ZGAZI,
    OSIM BOGA JEDNOG JEDINOG,
    KOJI ME JE STVORIO.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Ovo zvuči super, i ja bih ovo prihvatio da ti u nastavku nisi dao sve samo ne racionalne razloge, već upravo mitološke i ideološke.
    Postoji nekoliko tema o NATO, na njima nekoliko desetina mojih odgovora, upravo o pomenutim pitanjima. Ako te bas toliko interesuje, potrazi ih.

U kakvom društvu želimo da živimo biramo na izborima, a ne u imaginaciji. Trenutno živimo u društvu 20-godišnje vladavine DPS-a. Ajde molim te dokaži da nisam u pravu.
    Previdjas da, kako smo blizi organizacijama i sistemima kao sto su EU i NATO, to postaje ogranicavajuca okolnost za DPS, odnosno, mogucnost da vladaju po ustaljenoj matrici je manja kako se proces privodi kraju. Dakle, mijenjamo se priblizavajuci se cilju, i ne, ne mijenja se crnogorsko drustvo odozdo ka gore, olovkom, nego obrnuto. Promjene su u rukama elite i institucija, a sva pravila igre koja oni utvrde, rezultat su stremljenja ka pomenutom cilju, odnosno pretpostavljena su im ona u EU/NATO zemljama, sto znaci da su promjene neminovne, koliko god se opirali u DPS.

Dakle i sam priznaješ prvo da mi nismo dio tog društva, a pri tom zanemaruješ da na svim kontinentima (po mišljenju Freedom House smještenog u SAD-u) postoje demokratska društva, neki od primjera: Južna Koreja, Japan, Tajvan u Aziji, Australija i Novi Zeland u okeaniji, Argentina, Urugvaj, Brazil, Čile u Južnoj Americi, itd... Dakle nadam se da Freedom House uvažavaš kao izvor.
    Pokusacu kracu verziju - nije dovoljno to sto ispunjavaju minimum uslova da bi se nazivale demokratskim drustvima; neke od njih ne pripadaju istoj civilizacijskoj matrici (azijske drzave), a njihov polozaj i odnosi sa S. Korejom, posebno sa Kinom su osjetljivo politicko, bezbjedonosno, ali i ekonomsko pitanje, dok druge, zemlje Juzne Amerike, a posebno Australija i NZ, nemaju optimalan strateski znacaj.
    U slucaju zemalja Juzne Amerike, ne postoji rizik od regionalnih, medjudrzavnih sukoba; one ne ugrozavaju globalnu bezbjednost i ne predstavljaju opasnost za ciljeve Zapada u tolikoj mjeri da bi se pokrenulo pitanje uclanjenja u NATO - naprotiv, one ce polako (neke to vec cine) usvajati vrijednosti koje smo pominjali. Uostalom, teorijski one su kontrolabilne zbog blizine SAD, a dodatno, poznato je da su juznoamericke drzave tradicionalno izlozene unutrasnoj nestabilnosti zbog ciklicnih ekonomskih kriza i socijalnih nemira kao posledice, ali i zbog rizika od vojnih hunti i drzavnih udara. Takodje, ne treba zaboraviti ni uticaj ljevice u JA, kao poseban faktor.
    NATO i EU su, izmedju ostalog, zamisljeni kao bezbjedonosni cvor ciji je zadatak da pacifizuju posthitlerovsku Evropu. Ne sumnjam da ce se, vremenom, NATO mreza prosiriti i na centralnu i istocnu Aziju, onda kad se javi potreba, kad Kina postane nepodnosljiva.

Tekovine zapadne civilizacije ? Šta kao u Japanu nema kompjutera i auta, ni u Maleziji, ni u Rusiji, ni u Peruu ni u Okeaniji ? Ili ti smatraš da je Japan dio zapadne kulture ? Ja bih to volio da čujem od tebe
    Nadam se da nijesi ozbiljan kad postavljas pitanje zasto Japan nije u NATO...

I dođosmo do tog "racionalnog" dijela tvog posta. Aplauz za ovo. Da li ti je kojim slučajem dok si ovo pisao IKAD palo na pamet, da zemlje po mišljenju svih relevantnih istraživačkih tijela, u kojima je najveći životni standard, kvalitet života, i stepen sloboda, spadaju u zemlje u kojima je dominantna religija protestantizam - SAD, Kanada, nordijske zemlje, Australija, Novi Zeland, Holandija, Norveška, i Švajcarska, koja je doduše pola-pola. Od Katoličkih zemaljau sami vrh je jedino Austrija. Švajcarska i Njemačka su pola pola.
    Prije svega, proces konvertovanja Crnogoraca zapoceo je prije nego se ideja protestantizma pojavila, a okoncan je prije nego je uzela maha. Dakle, na pocetku nijesmo mogli da "biramo", a tek ne bismo mogli da to uradimo na kraju, zbog blizine i uticaja Venecije, Vatikana i Italije, jer ne bismo mogli da budemo izolovano ostrvo u takvoj sferi uticaja. Najvaznije, tvoje nicim izazvano uvodjenje protestantizma i poredjenja nemaju blage veze s mozgom. Katolici ili protestanti, svejedno je, odgovarajuce su obe opcije; poenta je da je pravoslavlje pogresan izbor, stranputica sa teskim istorijskim posledicama za Crnu Goru.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

You must spread some Reputation around before giving it to Jal Cargo again.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Previdjas da, kako smo blizi organizacijama i sistemima kao sto su EU i NATO, to postaje ogranicavajuca okolnost za DPS, odnosno mogucnost da vladaju po ustaljenoj matrici je manja kako se proces privodi kraju. Dakle, mijenjamo se priblizavajuci se cilju, i ne, ne mijenja se crnogorsko drustvo odozdo ka gore, olovkom, nego obrnuto. Promjene su u rukama elite i institucija, a sva pravila igre koja oni utvrde, rezultat su stremljenja ka pomenutom cilju, odnosno pretpostavljena su im ona u EU/NATO zemljama, sto znaci da su promjene neminovne, koliko god se opirali u DPS.
    Ta bi konstantacija bila tačna, kad bi bilo tačno da je uslov za postizanje demokratije i ekonomskog prosperiteta bio NATO, i obratno, kad neučlanjenje bilo uslov za nerazvijensot. No to očigledno nije tačno, jer se zemlje koje nisu članice NATO uspješno razvijaju kako na polju ekonomije tako i na polju vladavine prava, i obratno, zemlje koje su članice NATO, na tom polju stagniraju, kao Turska recimo, ili SAD, koje bilježe stalan pad po pitanju sloboda, a od skora i na ekonomskom planu. To da elite upravljau društvom se ne poklapa sa društvenom teorijom koju ti zagovaraš - demokratija. Teorija o pluralizmu kaže da se društvo mijenja odozdo nagore, ne samo putem izbora, nego na svaki način, građanskim djelovanjem, slobodnim političkim organizovanjem, medijima, biznisom.

To da Elite mijenjaju društvo je društvena teorija koja se nazia elitizam, ili aristokratija. Ona tvrdi da je glavni faktor društvene akivnosti sposoban pojedinac koji zahaljujući vještini prigrabi SVU vlast.

Pokusacu kracu verziju - nije dovoljno to sto ispunjavaju minimum uslova da bi se nazivale demokratskim drustvima; neke od njih ne pripadaju istoj civilizacijskoj matrici (azijske drzave), a njihov polozaj i odnosi sa S. Korejom, posebno sa Kinom su osjetljivo politicko, bezbjedonosno, ali i ekonomsko pitanje, dok druge, zemlje Juzne Amerike, a posebno Australija i NZ, nemaju optimalan strateski znacaj.
    Uopšte se ne radi o minimumu nego o maksimumu uslova. Japan ispunjava sami vrh po pitanju demokratije, sloboda, i kvaliteta života, a opet imaju radikalno drugačiju kulturu od zapadno-evropske. Urugvaj je na nivou Evropskih zemalja. Drugo, Azija je najveći i najmnogljudniji kontinent na planet, i svrstati sve kulture Azije u jedan kulturni koš je najblaže rečeno, ozbiljan primjer neznanja i neupućenosti. U Evropi dominira jedna religija, u Aziji najmanje 5, a kamoli da se upuštamo u kulturno-političke vode.

Što se tiče strateškog značaja, Pacifik je ubjedljivo, i bez premca najvažniji region svijeta, i poprište geopolitičke trke, trke za naoružanje, i trke za moći, u kojoj trenutno vode SAD.

U slucaju zemalja Juzne Amerike, ne postoji rizik od regionalnih, medjudrzavnih sukoba; one ne ugrozavaju globalnu bezbjednost i ne predstavljaju opasnost za ciljeve Zapada u tolikoj mjeri da bi se pokrenulo pitanje uclanjenja u NATO
    Ne postoji zato što je spoljno-politički, Južna Amerika jedinstvena, što se samo u zadnjih godinu dana bezbroj puta pokazalo na raznim primjerima, poslednji put se sjećam kad su presreli avion predsjednika Ekvadora.

- naprotiv, one ce polako (neke to vec cine) usvajati vrijednosti koje smo pominjali.
    Šta polako, i šta vrijednosti. Argentina, Brazil, Čile, Urugvaj i Peru, po mišljenju Freedom House spadaju u slobodne zemlje. Crna Gora je to tek ove godine postala, a Urugvaj je to još odavno. Ne, izgleda da mi njih treba da stignemo, a ne obratno. Što se tiče zapadne kulture, nju ne prihvataju. Prihvata se jedino konzumerizam, što je kvazi-kultura, i to samo u nekim zemljama, tipa Brazil, gdje je Amerika jako popularna.

Uostalom, teorijski one su kontrolabilne zbog blizine SAD, a dodatno, poznato je da su juznoamericke drzave tradicionalno izlozene unutrasnoj nestabilnosti zbog ciklicnih ekonomskih kriza i socijalnih nemira kao posledice, ali i zbog rizika od vojnih hunti i drzavnih udara. Takodje, ne treba zaboraviti ni uticaj ljevice u JA, kao poseban faktor.
    Uostalom teorijski, SAD ne može da iznađe nijedan casus beli da se miješa u pitanja u južnoj americi. Jedan od razloga je što za razliku od blisko-istočnih zemalja, južna amerika, sa prekidima (kojih je bože moj, bilo i u Evropi, tipa Franko, Salazar, Tito) ima demokratiju već decenijama. Jedino su Venecuelu iznašli, samo su bez pogovora svi složno stali iza Venecuele osim Kolumbije, što govori o tome da su oni nisu tako agresivna i ksenofobna skupina kao što su to Evropljani, već predusretljivi, i samosvjesni. Naravno, pošto je Venecuela naftaška država, koja se uredno sabdjela novim suhojima, ni tu više nemaju opcija. No, Amerikance fala bogu, nikad ne treba potcijeniti. Mogu se oni vrlo lako vratiti u region.

Nadam se da nijesi ozbiljan kad postavljas pitanje zasto Japan nije u NATO...
    Nadam se da nisi ozbiljan kad tvrdiš da nigdje osim u Evropi nema računara i automobila.

Prije svega, proces konvertovanja Crnogoraca zapoceo je prije nego se ideja protestantizma pojavila
    Prije svega već sam prestao da čitam jer me ove ideologije ne zanimaju.

Najvaznije, tvoje nicim izazvano uvodjenje protestantizma i poredjenja nemaju blage veze s mozgom. Katolici ili protestanti, svejedno je, odgovarajuce su obe opcije; poenta je da je pravoslavlje pogresan izbor, stranputica sa teskim istorijskim posledicama za Crnu Goru.
    Eto još malo neznanja, Kaže odgovarajuće su obije opcije. Da li si ti makar imalo svjesan, da su po pitanju dogme, daleko bliži pravoslavlje i katolicizam, nego katolicizam i protestantizam. Da li si ti makar malo svjesan, da protestanti uopšte recimo ne priznaju božić kao hrišćanski praznik ? Da li si ti svjesan, da je i Papa zapravo rimski Patrijarh, i da ideja ujedinjejna crkava protestante uopšte ne obuhvata, jer njih bilo kakvi oblik hijerarhijske vjere uopšte ne zanima, za razliku od hijerarhijskih katoličkih i pravoslavnih crkava. Da li si ti svjesan da su protestanti i katolici vodili najkrvaviji rat na tlu Evrope do prvog svjetskog rata ? Da li si ti svjesan da je danas, u 21. vijeku, vjera slobodan izbor, i da svako može da pođe u crkvu i promijeni vjeru. Dakle ovo uopšte nije svjetovno pitanje, nego individualno.

Individualizam - temelj zapadne civilizacije, a ne masovne konverzije !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kao veliki protivnik rata i militarije UOPŠTE, ne mogu da podržim ovakva savezništva, pa čak ona stostruko "preporodila" Crnu Goru, što je, na kraju, ipak neizvjesno.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Kad su "prozapadni" u Ex Yu govorili da bi YU trebalo da udje u EU, tad su identicno govorili za "zavjerenicku i nemoralnu EU" koja bijednije zivi od YU, i da YU moze sama biti uspjesna bez nje... Na stub srama itd.. Koje su tu teorije padale i ucutase pametni i preko granice na zapad. Ostadose "oni mimo svijeta" da sredjuju YU natenane.. Danas eto od privrede i ekonomije riblje koscice ostale... Ako, ako..
    Sto ce kome da se objasnjava sta je bolje za CG.. Svasta bas..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 28-01-14 at 01:22.

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Та прича да је прихватање православња грешка не стоји.Свакако је много боље што смо у критичним тренутцима по нас имали свог аутокефалног владику, и што ћемо у будућности имати нашу признату аутокефалну Цркву, него да нас је продавао и да нам је командовао неки тамо жабар у бијелој кецељи.
    Наравно данас православље не треба да нас води у одабиру партенра, зато што главни партнер и узор Црне Горе треба да буду протестантске, лутеранске земље, које су и поред свих својих мана ипак успјеле да направе нешто и које у суштини воде Европу.

Црна Гора ће ући у НАТО, зато што је то велика корист за Црну Гору.

Quote Originally Posted by albers View Post
    Kao veliki protivnik rata i militarije UOPŠTE, ne mogu da podržim ovakva savezništva, pa čak ona stostruko "preporodila" Crnu Goru, što je, na kraju, ipak neizvjesno.
    Основна мана деморкатије је та што се мој и твој глас једнако вреднују.Значи ако нешто ваља за моју земљу и нацију, то нећу прихватити јер имам моралне дилеме.

Црној Гори треба много више макјавелизма, а много мање романтичарских трућања.

Још гора ствар је што се иза тих романтичарских трућања у највећем броју случајева, крије један други милитаризам, који је у директној колизији са црногорском државом и нацијом.

Велике силе су радиле, раде, и радиће, бруталне ствари, и нас то не треба много да интересује, ако нас не дотиче много.
    Last edited by BAR; 28-01-14 at 01:36.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ta bi konstantacija bila tačna, kad bi bilo tačno da je uslov za postizanje demokratije i ekonomskog prosperiteta bio NATO, i obratno, kad neučlanjenje bilo uslov za nerazvijensot. No to očigledno nije tačno, jer se zemlje koje nisu članice NATO uspješno razvijaju kako na polju ekonomije tako i na polju vladavine prava, i obratno, zemlje koje su članice NATO, na tom polju stagniraju, kao Turska recimo, ili SAD, koje bilježe stalan pad po pitanju sloboda, a od skora i na ekonomskom planu. To da elite upravljau društvom se ne poklapa sa društvenom teorijom koju ti zagovaraš - demokratija. Teorija o pluralizmu kaže da se društvo mijenja odozdo nagore, ne samo putem izbora, nego na svaki način, građanskim djelovanjem, slobodnim političkim organizovanjem, medijima, biznisom.

To da Elite mijenjaju društvo je društvena teorija koja se nazia elitizam, ili aristokratija. Ona tvrdi da je glavni faktor društvene akivnosti sposoban pojedinac koji zahaljujući vještini prigrabi SVU vlast.
    U redu. Ogranicio si se na teoriju, uzivas. Sta kaze praksa, u slucaju Crne Gore?
    Kako ti ono rece, your argument is invalid.

Uopšte se ne radi o minimumu nego o maksimumu uslova. Japan ispunjava sami vrh po pitanju demokratije, sloboda, i kvaliteta života, a opet imaju radikalno drugačiju kulturu od zapadno-evropske. Urugvaj je na nivou Evropskih zemalja. Drugo, Azija je najveći i najmnogljudniji kontinent na planet, i svrstati sve kulture Azije u jedan kulturni koš je najblaže rečeno, ozbiljan primjer neznanja i neupućenosti. U Evropi dominira jedna religija, u Aziji najmanje 5, a kamoli da se upuštamo u kulturno-političke vode.
    Postedi me. Kao sto rekoh - drugacija matrica.

Što se tiče strateškog značaja, Pacifik je ubjedljivo, i bez premca najvažniji region svijeta, i poprište geopolitičke trke, trke za naoružanje, i trke za moći, u kojoj trenutno vode SAD.
    Opet teorija. Polako. Najvazniji izazovi geopolitike su, jos uvijek, izvoz demokratije i razvoj civilnog drustva u zemljama Bliskog istoka, kao i ostvarivanje uticaja Zapada na "energetski" region Centralne Azije.
    Trenutno je, na listi prioriteta, od Pacifika mnogo vaznije sta se desava, recimo, u Ukrajini.
    Za takmicenje u Pacifiku neophodna su barem dva ozbiljna aktera, za sad postoji samo jedan.

Ne postoji zato što je spoljno-politički, Južna Amerika jedinstvena, što se samo u zadnjih godinu dana bezbroj puta pokazalo na raznim primjerima, poslednji put se sjećam kad su presreli avion predsjednika Ekvadora.
    Šta polako, i šta vrijednosti. Argentina, Brazil, Čile, Urugvaj i Peru, po mišljenju Freedom House spadaju u slobodne zemlje. Crna Gora je to tek ove godine postala, a Urugvaj je to još odavno. Ne, izgleda da mi njih treba da stignemo, a ne obratno. Što se tiče zapadne kulture, nju ne prihvataju. Prihvata se jedino konzumerizam, što je kvazi-kultura, i to samo u nekim zemljama, tipa Brazil, gdje je Amerika jako popularna.
    Uostalom teorijski, SAD ne može da iznađe nijedan casus beli da se miješa u pitanja u južnoj americi. Jedan od razloga je što za razliku od blisko-istočnih zemalja, južna amerika, sa prekidima (kojih je bože moj, bilo i u Evropi, tipa Franko, Salazar, Tito) ima demokratiju već decenijama. Jedino su Venecuelu iznašli, samo su bez pogovora svi složno stali iza Venecuele osim Kolumbije, što govori o tome da su oni nisu tako agresivna i ksenofobna skupina kao što su to Evropljani, već predusretljivi, i samosvjesni. Naravno, pošto je Venecuela naftaška država, koja se uredno sabdjela novim suhojima, ni tu više nemaju opcija. No, Amerikance fala bogu, nikad ne treba potcijeniti. Mogu se oni vrlo lako vratiti u region.
    Koja je poenta ovoga...

Prije svega već sam prestao da čitam jer me ove ideologije ne zanimaju.

Eto još malo neznanja, Kaže odgovarajuće su obije opcije. Da li si ti makar imalo svjesan, da su po pitanju dogme, daleko bliži pravoslavlje i katolicizam, nego katolicizam i protestantizam. Da li si ti makar malo svjesan, da protestanti uopšte recimo ne priznaju božić kao hrišćanski praznik ? Da li si ti svjesan, da je i Papa zapravo rimski Patrijarh, i da ideja ujedinjejna crkava protestante uopšte ne obuhvata, jer njih bilo kakvi oblik hijerarhijske vjere uopšte ne zanima, za razliku od hijerarhijskih katoličkih i pravoslavnih crkava. Da li si ti svjesan da su protestanti i katolici vodili najkrvaviji rat na tlu Evrope do prvog svjetskog rata ? Da li si ti svjesan da je danas, u 21. vijeku, vjera slobodan izbor, i da svako može da pođe u crkvu i promijeni vjeru. Dakle ovo uopšte nije svjetovno pitanje, nego individualno.

Individualizam - temelj zapadne civilizacije, a ne masovne konverzije !
    ... a tek ovoga, i kako to osporava moje argumente?

Izgleda mi kao da si pod pritiskom ispitnog roka, pa si dosao da na mene izdusis gradivo. Ako si mislio da ces me impresionirati svojim teorijskim znanjem i retorickim sposobnostima, priznajem, uspio si - ozbiljan sam. Ali, da se vratimo u realnost.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U redu. Ogranicio si se na teoriju, uzivas. Sta kaze praksa, u slucaju Crne Gore?
    Kako ti ono rece, your argument is invalid.
    Pa praksa kaže da Crna Gora nije promijenila vlast (i to ne samo partiju, sačuvaj bože, nego ni ličnosti !) 25 godina. Ni D od Demokratije ! Dakle naravno da se teorija ni ne odnosi na nas.

Postedi me. Kao sto rekoh - drugacija matrica.
    Poštedi me ? Ja uopšte nisam iznio ni teoriju ni matricu, nego statistički i faktički podatak, da je Japan demokratsko i prosperitetno društvo. I ne, nije mi dosadno da to ponovim svaki put kad vi hoćete da prenebregnete tu činjenicu kada se latite dokazivanja nepogodnosti Azije za društveni razvitak.

Opet teorija. Polako. Najvazniji izazovi geopolitike su, jos uvijek, izvoz demokratije i razvoj civilnog drustva u zemljama Bliskog istoka, kao i ostvarivanje uticaja Zapada na "energetski" region Centralne Azije.
    Trenutno je, na listi prioriteta, od Pacifika mnogo vaznije sta se desava, recimo, u Ukrajini.
    Za takmicenje u Pacifiku neophodna su barem dva ozbiljna aktera, za sad postoji samo jedan.
    Naravno da to nije teorija nego praksa. Samo letimično obratiti pažnju gdje je najviše vojnih snaga raspoređeno, samo obratiti pažnju na to gdje borave kapitalni nosači Aviona i strateški bombarderi, samo obratiti pažnju na investicije, obratiti pažnju na ko kupuje Američke državne obveznice, i koja strana ekonomija najviše koristi dolar, i obratiti pažnju gdje se vodi trka u naoružanju. Izazovi u Ukrajini koja ima BDP na nivou Iraka i Kosova, se ne mogu porediti sa izazovima u Pacifiku, gdje je samo prošle godine izgrađeno 3 nuklearne balističke podmornice (Rusija, Kina, SAD), 3 nosača aviona (Kina, Indija, Japan), i gdje su se konkurenti par puta dovodili do ivice globalnog rata (Diajou, Koreja). O bruto veličinama Azijskih ekonomija (+ SAD) da ne govorimo.

Primjerice, u Koreji se nalazi 50.000 Američkih vojnika (jedan korpus) a na Bliskom Istoku nijedan, ako ne računamo mornaricu. O bomarderima da ne pričamo.

Koja je poenta ovoga...
    Poenta je da dokažem da tvoj post koji tvrdi da Južna Amerika polako poprima demokratiju (što nije tačno jer već 5 zemalja imaju demokratsko društvo) nije tačan.

... a tek ovoga, i kako to osporava moje argumente?
    Osporava, jer si ti direktno naveo pravoslavlje kao krivca za naše aktuelne političke nedaće. Činjenica da su 4 pravoslavnie zemalje, Rumunija, Bugarska, Grčka, Kipar članice, a da su dvije pravoslavne zemlje, Crna Gora i Srbija, kandidati za članstvo, dokazuje da ta tvrdnja nije tačna. I to sve ako zanemarimo da je i sama Evropa podijeljena vjerski. Međutim, razdvojenost crkve i držve je čak i u Crnoj Gori nastupila u 19. vijeku, a kamo li u razvijenoj Evropi. Uostaom, moto EU je ujedinjeni u različitostima, a ne ujedinjeni pod papom.

Izgleda mi kao da si pod pritiskom ispitnog roka, pa si dosao da na mene izdusis gradivo. Ako si mislio da ces me impresionirati svojim teorijskim znanjem i retorickim sposobnostima, priznajem, uspio si - ozbiljan sam. Ali, da se vratimo u realnost.
    Jes vala baš, čovjek mora da je u ispitnom roku da bi argumentovao svoje stavove.
    Last edited by Shamrock; 28-01-14 at 02:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Та прича да је прихватање православња грешка не стоји.Свакако је много боље што смо у критичним тренутцима по нас имали свог аутокефалног владику, и што ћемо у будућности имати нашу признату аутокефалну Цркву, него да нас је продавао и да нам је командовао неки тамо жабар у бијелој кецељи.
    U kriticnim trenucima smo imali vladike koje su se potrudile da ni danas, dva vijeka kasnije, ne znamo ni kako se zovemo, a usput su nas naucili i kako da razmontiramo drzavu u nekoliko lakih koraka.
    Sa "zabarom u bijeloj kecelji" imali bismo kisobran, povoljniju startnu poziciju kao uslov da uopste razmatramo bilo kakve varijante "razvitka i boljitka"... Ovako, iako nesumnjivo sami snosimo najvecu odgovornost za ono sto nam se desilo (i sto nam se i danas desava, i sto ce nam se, vjerovatno, desavati), imali smo od pocetka nefer uslove, jer smo se komatili zivjeci u iluziji da se borimo za nesto, nekakav ideal, mozda slobodu, a ustvari smo unaprijed bili osudjeni na smrt - od "nasih", pravoslavaca.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Najvaznije, tvoje nicim izazvano uvodjenje protestantizma i poredjenja nemaju blage veze s mozgom. Katolici ili protestanti, svejedno je, odgovarajuce su obe opcije; poenta je da je pravoslavlje pogresan izbor, stranputica sa teskim istorijskim posledicama za Crnu Goru.
    sumnjam da bi se bilo sta promijenilo, a pogotovo u mentalnom sklopu ljudi...imas one tipicne rvatine iz Hercegovine koji bi se komotno mogli preselit na Amfilohijeve skupove, sa sve guslama..samo da promijene dres
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa praksa kaže da Crna Gora nije promijenila vlast (i to ne samo partiju, sačuvaj bože, nego ni ličnosti !) 25 godina. Ni D od Demokratije ! Dakle naravno da se teorija ni ne odnosi na nas.
    Da. Kao sto sam pretpostavljao, ono sto si napisao nema svrhu. Mogao si da ustedis vrijeme za ispite.

Poštedi me ? Ja uopšte nisam iznio ni teoriju ni matricu, nego statistički i faktički podatak, da je Japan demokratsko i prosperitetno društvo. I ne, nije mi dosadno da to ponovim svaki put kad vi hoćete da prenebregnete tu činjenicu kada se latite dokazivanja nepogodnosti Azije za društveni razvitak.
    Pojma nemam o cemu pricas, covjece. Izletio si se, ne razumijevajuci zbog cega Japan ne moze biti clanica NATO. Ne znam sta sad pokusavas da dokazes?

Naravno da to nije teorija nego praksa. Samo letimično obratiti pažnju gdje je najviše vojnih snaga raspoređeno, samo obratiti pažnju na to gdje borave kapitalni nosači Aviona i strateški bombarderi, samo obratiti pažnju na investicije, obratiti pažnju na ko kupuje Američke državne obveznice, i koja strana ekonomija najviše koristi dolar, i obratiti pažnju gdje se vodi trka u naoružanju. Izazovi u Ukrajini koja ima BDP na nivou Iraka i Kosova, se ne mogu porediti sa izazovima u Pacifiku, gdje je samo prošle godine izgrađeno 3 nuklearne balističke podmornice (Rusija, Kina, SAD), 3 nosača aviona (Kina, Indija, Japan), i gdje su se konkurenti par puta dovodili do ivice globalnog rata (Diajou, Koreja). O bruto veličinama Azijskih ekonomija (+ SAD) da ne govorimo.

Primjerice, u Koreji se nalazi 50.000 Američkih vojnika (jedan korpus) a na Bliskom Istoku nijedan, ako ne računamo mornaricu. O bomarderima da ne pričamo.
    Za pocetak, zamolio bih te da pogledas mapu Bliskog istoka i (granicu) Centralne Azije. Ako obratis paznju, pronaci ces tamo, osim americkih baza i trupa, i Tursku, Izrael i Afganistan. Nadam se da ce ti onda odnos velicina i cijela perspektiva biti jasniji.

Quote Originally Posted by Shamrock
    Primjerice, u Njemackoj i Italiji ima vise americkih vojnika nego u Koreji i Japanu, a i nesto nijesam siguran u te tvoje podatke...

Pacifik je, u geostrateskom smislu, nesporno perspektivan region, ali prisustvo americkih trupa je, uglavnom, posledica zaostavstine iz proslih vremena, ali i logicne potrebe da se zastiti zapadna, da je tako nazovemo, granica, jer su granice i interesi u slucaju drzava kao sto su SAD ili nekadasnji SSSR (pa i danasnja naslednica) sirok pojam.
    Malo si preuvelicao i izdramio ovo oko Pacifika, a i ne znam dje nadje japanski nosac aviona, to mi nije poznato?

Poenta je da dokažem da tvoj post koji tvrdi da Južna Amerika polako poprima demokratiju (što nije tačno jer već 5 zemalja imaju demokratsko društvo) nije tačan.
    Kako da ne, to mora biti razlog. Tih pet drzava nijesu sporne jer smo ionako konstatovali da su demokratske.

Osporava, jer si ti direktno naveo pravoslavlje kao krivca za naše aktuelne političke nedaće. Činjenica da su 4 pravoslavnie zemalje, Rumunija, Bugarska, Grčka, Kipar članice, a da su dvije pravoslavne zemlje, Crna Gora i Srbija, kandidati za članstvo, dokazuje da ta tvrdnja nije tačna. I to sve ako zanemarimo da je i sama Evropa podijeljena vjerski. Međutim, razdvojenost crkve i držve je čak i u Crnoj Gori nastupila u 19. vijeku, a kamo li u razvijenoj Evropi. Uostaom, moto EU je ujedinjeni u različitostima, a ne ujedinjeni pod papom.
    Jedina cinjenica koje bi trebalo da se drzis je ta da se Crna Gora ne moze uporedjivati sa bilo kojom drzavom od navedenih, pogotovo ne sa ostrvskim drzavama, koje su specificne.
    A, mogao bi i da uzmes u obzir da istorija ne pocinje clanstvom ili statusom kandidata EU...

Jes vala baš, čovjek mora da je u ispitnom roku da bi argumentovao svoje stavove.
    To je tacno, i zato bi bilo korisnije za tebe da pronadjes ravnopravnog sagovornika, recimo, profesora politickih nauka.
    Last edited by Jal Cargo; 28-01-14 at 03:15.

Page 36 of 199 FirstFirst ... 263233343536373839404686136 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)