Sačekaj vazda makar 30 dana kad su kinezi u pitanju
Ja sam stavio na porudzbinu sa SD u polju Delivery to : Croatia i stiglo mi je u CG. tacnije porukom su me obavijestili iz DHL a u PG da dodjem i podignem paket.
EDIT.
Stigla mi je porudzbina sa Aliexpress a koju sam porucio 30 oktobra prije 3 dana. Druga mi je u Srbiju a treca ne mrda iz Kine sa istog mjesta. Za nju sam otvorio dispute i javio mi se kinez i kaze da imam strpljenja da je dostava iz kine spora i da je paket u tranzitu. Moli kumi da micem dispute. Sto mi savjetujete?
Funkcionise li ovo sa Hrvatskom i kod obicne poste ili samo DHL i slicni dostavljaci?
Bi li se mogli kako angažovat neku peticiju da potpišemo protiv uvođenja ove carine? I malo medijski da se to proprati jer ako ovako ćutimo i samo na forumu pričamo o tome, a dosta ljudi je neinformisano o svemu, jer kad prođe na dnevni red skupštine obrali smo bostan.
Je li to ušlo u skupštinske odbore na razmatranje?
Kako pišete, izgleda da je to manje-više gotova stvar...
Čudo ćemo napravit sa peticijom. Eto je halabuka bila oko poreza na telefone itd pa izio vuk magarca, skupilo se 10-15 000 potpisa. Za ovo možemo skupit max par hiljada. Peticija je napisana na izborima i date im odriješene ruke tako da sad možemo samo gledat![]()
Hvala na informacijama.Još samo da pitam jel neko pokušao da povrati pdv?Pošto smo mi van EU
Послато са GT-P7500 користећи Тапаталк 4
Ko sve ovdje vrsi uslugu kupovine preko neta? Da sad ne trazim po temama do ujutru.. Treba mi prilicno hitno nesto sa ebay-a.
--------------------------
Do Not Disturb.
Narucivanje.me
Kontaktiran je momak vec. Znam da je bilo jos par njih...
Do Not Disturb.
A znam da je jednom nick bio pmpedja ili pmpedija nesto tako, al se ne mogu sjetit za spas dok ne prosnjuvam
Edit: i TeeMek takodje
Edit2: pmpedja
Eto ih![]()
Last edited by Draka; 25-11-13 at 01:36.
Zahvaljujem.![]()
Do Not Disturb.
Evo ga predlog o izmenama i dopunama carinskog zakona http://192.185.34.202/~skupcg/skupst.../275/275_0.pdf
Narucivanje i dostava stvari iz Srbije : http://goo.gl/wn4Ix
Član 184 mijenja se i glasi:
„Oslobođeni su od plaćanja carine:
...
7) roba sadržana u pošiljkama koje besplatno šalju fizička lica iz inostranstva fizičkim licima u Crnoj Gori pod uslovom da te pošiljke nijesu komercijalne prirode i da odgovaraju propisanoj vrsti, količini i vrijednosti; - popularni GIFT
..."
Međutim, nigdje nisam našao da se pominje mijenjanje limita za vrijednost uvezene robe, mada sam ovo samo na brzinu pregledao...
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
Inace u carinskom zakonu CG necete nigdje naci da se roba do vrijednosi od 150eur ne carini. Bar ja nigdje nisam mogao naci.
To je vjerovatno regulisano nekim podzakonskim aktom ili uredbom koja nije dostupna u javnost.
Tražio sam ali nisam uspio da pronađem u ovom dokumentu dio koji se odnosi na ukidanje granice od 150€. Možda je to regulisano nekim podzakonskim aktom ili Vladinom uredbom. Moguće je da se to radi ne toliko zbog povećanja budžetskih prihoda koliko zbog usklađivanja našeg zakonodavstva sa Evropskom unijom.
Evo sad sam malo cacka na sajtu upravacarina.gov.me
Jedini tekstovi i dokumenti gdje se pominje tih famoznih ''150 eura'' mozete naci ovdje
http://www.upravacarina.gov.me/pretraga/90006/9988.html
Regulitiva za putnike koji idu ili se vraćaju iz inostranstva (obratite paznju na koga se odnosi ova regulativa)
Datum objave: 27.06.2013 13:43 | Autor: Putničke informacije
Štampaj stranicu
3.1) POVLASTICE
oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina:
1) Putnici koji dolaze iz inostranstva na predmete koje služe njihovim ličnim potrebama za vrijeme putovanja (lični prtljag), nezavisno od toga da li ih nose sa sobom ili su ih dali na prevoz vozaru. Što se smatra ličnim prtljagom cijeni se u svakom konkretnom slučaju što zavisi od godišnjeg doba, zanimanja putnika, svrhe, trajanja putovanja i slično. U lični prtljag spadaju odjevni predmeti, predmeti za ličnu higijenu, ishranu, razna tehnička roba, sportski rekviziti koji su potrebni za to putovanje, ljekovi, i slično. Postupak za priznavanje povlastice na lični prtljag koju korisnik povlastice nosi sa sobom u potpunosti je pojednostavljen, tako da se u putničkom prometu čitav postupak okonča u toku carinskog pregleda (bez podnošenja zahtjeva i bez donošenja formalnog rješenja o oslobođenju od plaćanja carine). Kada je lični prtljag putnika dat na prevoz drugim prevoznim sredstvom, poštom ili na drugi način, njen primalac ne prisustvuje carinskom pregledu robe u postupku carinjenja i nije u mogućnosti da odmah ukaže da je i što je njegov lični prtljag. Korisnik ove povlastice na zahtjev carinskog organa podnosi odgovarajući dokaz da se radi o njegovom ličnom prtljagu. Kao predmet ličnog prtljaga mogu se unositi:
a) duvanske prerađevine u količini 200 cigareta ili 100 cigarilosa (cigara maksimalne težine 3 grama po komadu) ili 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje ili srazmjerna količina različitih navedenih duvanskih proizvoda.
b) alkohol ili alkoholna pića: 2 litra vina i 1 litar žestokog alkoholnog pića
c) 1 parfem do 50 grama ili jedna toaletna voda do 0,25 litra.
Putnici mlađi od 17 godina ne mogu ostvariti povlasticu plaćanja carine za duvanske prerađevine i alkoholna pića.
2) Domaći putnici, pored predmeta ličnog prtljaga, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose sa sobom iz inostranstva, do ukupne vrijednosti od 150eura . Domaćim putnikom smatra se crnogorski i strani državljanin, koji ima stalno prebivalište u Crnoj Gori. Ovo oslobođenje se ne primjenjuje na :
- lica koja imaju stalno prebivalište na pograničnom području,
- lica koja rade na pograničnom području susjedne države.
- lica zaposlena u slobodnim zonama, prilikom prelaza iz slobodnih zona na ostalo carinsko područje.
Ova ograničenja primjenjuju se samo u slučaju ako pomenuta lica prelaze carinsku liniju sa malograničnim propusnicama.
Oslobođenja po ovom osnovu nije moguće ostvariti na predmete čija je pojedinačna vrijednost veća od 150eura .
Ako vrijednost robe koju domaći putnik nosi sa sobom, prelazi vrijednost od 150 eura, oslobođenje od plaćanja carine se može odobriti samo za robu do ove vrijednosti, a pri tom se vrijednost pojedinačnog predmeta ne može podijeliti.
3) Građani Crne Gore i strani državljani za robu koju povremeno primaju iz inostranstva u manjim pošiljkama, ako ukupna vrijednost pošiljke ne prelazi vrijednost od 150eura .
4) Građani Crne Gore koji žive u pograničnom pojasu na proizvode zemljoradnje, stočarstva, šumarstva, ribarstva i pčelarstva dobijene sa svojih imanja koja se nalaze u pograničnom pojasu susjedne države, kao i na priplod i na ostale proizvode dobijene od stoke koja se zbog poljskih radova, ispaša ili zimovanja nalazi na tim imanjima.
5) Odlikovanja i priznanja dobijena u okviru međunarodnih događaja i pokloni primljeni u okviru međunarodnih odnosa. Korisnik prava uz zahtjev za oslobođenje od plaćanja carine po ovom osnovu, dužan je da podnese organu carinske službe dokument, koji izdaje organizator priredbe, da je odlikovanje, medalju, sportski ili drugi trofej odnosno slične predmete simbolične prirode dobio u inostranstvu na takmičenju, izložbi ili drugoj priredbi od međunarodnog značaja.
6) Predmeti koje građani Crne Gore i građani koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, nasleđuju u inostranstvu. Oslobođenje po ovom osnovu se ne odnosi na predmete kupljene novcem, dobijene prodajom naslijeđenih predmeta i za predmete, kupljene naslijeđenim novcem.
Oslobođenje po ovom osnovu će se odobriti za predmete, najkasnije u roku od dvije godine od dana sticanja nasljedstva.
7) Robu koju kao sopstvena djela iz inostranstva unose naučnici, književnici i umjetnici.
8) Humanitarne organizacije, udraženja slijepih i gluvih, odnosno nagluvih osoba, lica oboljela od mišićnih i neuromišićnih oboljenja i njihovi članovi koji uvoze specifičnu opremu, uređaje, instrumente, rezervne djelove i potrošni materijal za potrebe tih lica.
Jos dokumenata
http://www.upravacarina.gov.me/pretr...Direction=desc
Ja sam čitao u nekom dokumentu, pisala je tačno brojka 150 eura, samo ću morati da ga potražim opet... Mada, kako god, biće kako oni kažu, nažalost EU zakoni su takođe sa nekim limitom oko 50 eura, tako da nemamo prostora da se mnogo žalimo, moramo biti "komplajant" ako hoćemo u EU...
EDIT: Da, to je to što je napisao autodijagnostika...
Last edited by Incognito; 25-11-13 at 08:19.
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
Ovo bi neki pravnik trebao da prokomentarise sobzirom da ovo nije Zakonski regulisano, a kolko vidim nije nesto ni precizno i pravilno definisano.
Ovdje je po meni sve jasno,osim "povremene pošiljke" koji je to vremenski rok ili razmak da pošiljka može dobiti epitet "povremena
Vjerovatno da od istog pošiljaoca ne primaš više puta nedeljno, mada oni namjerno ostavjaju to nedefinisano kako bi imali slobodu tumačenja![]()
Upravo sam na dhl sajtu vidio da mi je paket u Hrvatskoj i piše pogrešna adresa i malo kasnije prosledjivanje na tačnu adresu,da li to znači da ċe pošiljka biti na naznačemoj adresi ili je vraċaju nazad.Mislim da binu slučaju vraċanja pisalo nešto tipa pogrešna adresa vraċanje pošiljaocu.
A što se tiče regulative,treba samo bit potkovan dobrim i tačnim informacijama i nema problema,držati se limita od tih 150e i ne talasat puno da nam tih 150e ne samanje na 50e kao u Srbiji.Mislim da bi trebali pratiti nacrt zakona,pa onda javne rasprave i tu braniti stav da je 150e ok cifra i da nema potrebe da se limit spušta.Ja bar ovako mislim,ako neko zna bolje neka me ispravi.
http://www.bookdepository.com
Stigla posiljka za 14 dana.
Peace,Love,Unity & Respect
for one another !
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks