Originally Posted by
Jal Cargo
Poslednji put.
Staro sajmiste je bilo pod kontrolom njemackih snaga tj. njemacke uprave u Srbiji, prema dogovoru sa NDH, na cijoj teritoriji se nalazio objekat - NDH ga je predala na koriscenje Njemcima. U logoru, kao osoblje, nije bilo Hrvata, jer pogrom srpskih Jevreja nije imao veze sa NDH, kao ni Srba, jer je tako bilo predvidjeno sporazumom izmedju njemacke uprave i vlasti NDH.
Logistika i organizacija - sve je bilo centralizovano u Beogradu.
U Staro sajmiste su odvodjeni srpski, a ne hrvatski, Jevreji - na osnovu spiskova koje je napravila, a kasnije izvrsavala hapsenja, Nediceva administracija.
Za potrebe likvidacije Jevreja, u Srbiju su u martu 1942. dopremljeni vagoni smrti, zapravo, kamioni sa gasnim instalacijama (gaswagen ili dusegupke). U kamionima su se nalazile klupe na kojima se moglo smjestiti do 80 ljudi. U pratnji kamiona islo je vozilo koje je prenosilo prtljag (zatvorenicima Jevrejima je receno da ih prebacuju u Rumuniju).
Granica izmedju Nediceve Srbije i NDH bio je Savski most; tu bi kamion, koji je kretao od sajmista, stajao, upravnik logora, koji je isao u pratnji kamiona, bi pokazivao isprave strazarima (vojnici NDH i njemacki vojnici), a zatim bi kamion ulazio u Srbiju. Od trenutka kad bi konvoj presao most, kamion sa prtljagom bi skretao u pravcu jednog depoa, dje je skladisten prtljag, dok bi kamion sa zatvorenicima, u narednih 20-ak km, koliko iznosi udaljenost do Avale, dje su lesevi kopani u jamama, ispustao gas i gusio zatvorenike. To je trajalo do maja. 1942., kad je "rijeseno jevrejsko pitanje" u Srbiji.
Dakle, ovo nema nikakve veze sa Hrvatima, niti meni pada na pamet da branim monstruoznu prirodu NDH. Svidjalo se tebi ili ne, tvoj narod je odgovoran za genocid nad Jevrejima u Srbiji. I ja bih volio da npr. mogu reci da mi Crnogorci nemamo veze sa Srebrenicom, ali to, prosto, nije tacno - mi smo bili dio mehanizma koji je odgovoran za zlocine '90-ih, pa i taj genocid, u kojem nijesmo direktno ucestvovali, ali smo na ovaj, ili onaj nacin, odgovorni za njega. Bas kao i sto ne zelim da izbjegnem odgovornost za Dubrovnik, tvrdnjom da je to neko drugi, sa kim se nijesam slagao, u moje ime ucinio - mozda ti ljudi, koji su orgijali nad Dubrovnikom, jesu cetnici, ali su moj narod.
A, tvoja bolesna izmisljotina da mrzim Srbe je samo posledica uobrazilje i nedostatka samokriticnosti. Ovo je dio foruma na kojem se pise o politici, a politika Srbije prema Crnoj Gori je nesto prema cemu moram da imam kriticki i racionalan stav.
Bookmarks