Page 500 of 666 FirstFirst ... 400450490496497498499500501502503504510550600 ... LastLast
Results 12,476 to 12,500 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ASC View Post
    Srba u Crnoj Gori ima 28,7%. To definitivno nije ni trećina a kamoli polovina.

Njima niko ne nameće status "izdajničkog i drugorazrednog" naroda.

To rade oni među njima koji Crnogorcima negiraju pravo na sopstvenu naciju, jezik i državu, navijaju protiv naše reprezentacije, pljuju po državi, itd.

Sa druge strane, ima Srba potpuno normalnih i korektnih kakvih vjerujem imamo među drugovima svi mi. Ovdje njih niko ne kritikuje već prihvata njihovo pravo na samoopredjeljenje. Kritikuju se oni sa velikosrpskim i pročetničkim stavovima.

Ako si mislio pod tom polovinom na onih 44,5% iz 2006. - to je bilo 2006.

Inače ni 44,5% nije polovina. 50% je polovina.

Sad ljubitelja državne zajednice sigurno nema preko 30%. Šta više, na toliko su spali već do 2008. godine.
    Po galupovom istraživanju tada je 70% smatralo da je nezavisnost Crne Gore dobra stvar(iako je recimo Crna Gora upravo tada priznala Kosovo, što je izazvalo dodatni animozitet kod strane Srba i SCG fanova).
    http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/662...jenih-gradjana

Nas "pravih-pravcatih" iako nažalost nismo većina, definitivno ima mnogo više od 10-15%.
    Ja bih lakše malo baratao sa procentima. Ako ćemo tim tumačenjem, onda ni Crnogorci nisu većina, jer nas nema preko 50%, a onda je na labavim nogama i stremljenje o davanju jeziku imena crnogorski, tj. proklamovanju crnogorskog jezika kao zvaničnog, jer tek tu stvari po procentima ne idu na ruku (srpski je u prednosti). Procenti su relativna kategorija, promjenljiva stvar. Danas je ovako, sjutra onako. Treba prije svega stvoriti normalno društvo i normalnu i zdravu državu, đe nećemo vazda živjeti i zavisiti od priča o procentima. Đe će država biti stabilna i stvarno nezavisna- nezavisna od nacionalnih procenata, od moćnih lokalnih pojedinaca i grupa, od trenutnih društveno-političkih talasanja, od političkih glavara, a posebno bih volio od inostrane dominacije i naredbodavstva.
    Niko nema čarobni štapić pa da odredi kako će se stvari kretati u dalekoj budućnosti, ko će biti većina i kako će se većina izjašnjavati o jeziku, vjeri, naciji i svim ostalim pitanjima. Što ako oni koje smatramo "neprihvatljivim i nepodobnim" budu većina? Je li nam cilj da gradimo državu koju ćemo imati od danas do sjutra (gledano u dugim vremenskim okvirima), koja sad ovakva kakva je, po riječima istih onih koji se proklamuju za njene najveće patriote, ispada da zavisi od jednog čovjeka, jer ako on ode to po njihovom mišljenju više ne može biti kako treba, nego samo Milo može da nam donese srećnu budućnost. Moja đeca će živjeti u državi u kojoj neće biti Mila, ali nažalost ne znam u kakvoj će državi živjeti, tj. kako će im biti u toj državi. Da sam u nekoj srećnijoj zemlji, a ima ih dosta takvih (a naročiti je u prednosti zemlja sa ovako malim brojem stanovnika), bio bih spokojan da će i posle mene, i posle trenutne vlasti, moji potomci živjeti otprilike dobro kao ja. Ovđe, ne daj bože da moji potomci žive kao što ja i narod u Crnoj Gori živimo, no mi se čini da će još gore živjeti nego mi danas- tu mislim i na ekonomske i na druge društvene aspekte života.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tako nekako, hop... Nego, evo - svaki dobronamjeran pokusaj samokritike, kod nas zavrsi kao i Djilasov. Nista bez tradicionalnih vrijednosti: stapa i sargarepe.
    Ma šta da stvorim, i ma kako voleo ono što stvorim – ubrzo moram da postanem protivnikom tome..

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

Da nije forumaša da prigovaraju, ne bi se sjetili na šta poene da skupljaju...

A ove opozicione q*** našle način da sakupe malo brabonjaka i za sebe... Ljepota za sve.

http://www.vijesti.me/vijesti/cetinj...-clanak-153993

Vala kad jedan Mojkovac ima biletarnicu, red je da Cetinje dobije kršteno i stajalište, i biletarnicu, i zatvoreni prostor đe će taj narod čekati po cetinjskoj zimi, neka zaposle 2,3 osobe i da se ne brukamo ni pred turistima više jer dao Bog vole da dođu kod nas 10 dana i obilaze je uzduž i poprijeko.

Dobavih ovu Bone-ovu droZu pa praštajte :afro: :biggrin:

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

A i ovu priču pričala je prije godinu i više forumašica Maja, doduše da je primjene na čitavo primorje pa da se ne zaboravi

http://www.vijesti.me/vijesti/novim-propisima-borbu-sa-bukom-osam-tihih-zona-budvi-clanak-154098

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

Obnavljaju autobusku stanicu, baš me zanima šta se tamo može obnovit, platio bih da gledam kako je ruše
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by hop View Post
    @Here to Help, ti se sa svojim objašnjenjima baš trudiš, u skladu sa svojim nadimkom, ali uzalud je to kod nas izgleda...
    ne odgovori mi ti???
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Sto volim ovu USA, neopisiv osjecaj zaista...Pored osmjeha o info da je bas danas skup najboljih country muzicara i da sam pozvana da cujem i vidim tu folk silu... prokomentarisah uz zahvalnost da je to jako "simpaticno" i bacih se na fox news da cujem poslednje info iz ozbiljnijih tema... i ljubav prema usa se potvrdila...
    jedan od lidera na foxu, ex urednik cnn ladno preporucuje knjigu "the amateur" edward klein. naslov rezervisan za predsjednika usa... komentari uz crtanje na tabli gdje ukazuje 8 tacaka koje je obecao predsjednik us a da ni jednu nije zavrsio... " sa narciziodnom zeljom da bude predsjednik a da nije sposoban da bude to sto zeli. " "samo prica a nista ne uradi i ne kaze.". "grupa sitnih politicara u kongresu i predsjednika koji veze nema o poslu koji treba da obavlja" ... u cg bi bilo sta slicno bilo oznaceno kao bogohuljenje ako bi se reklo za g. djukanovica i clanove vlade i skupstine.. eto tu je razlika izmedju civilizovane demokratije i primitivne diktature.... nema urednika u cg koji nije uplasen, prestravljen, ustuknut, i ko zna sta vec... i o cemu uopste pisati i ukazivati kad je sve zasnovano na strahu.
    nastavljam da slusam ove demokratske bisere ...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 12-10-13 at 00:56.

Thanks Thanks Given 
    1,482
    Thanks Thanks Received 
    5,914
    Thanked in
    2,783 Posts

Za naše vorumske političare i pravnike jedna poslastica - portal sa svim ustavima svijeta.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

kako spomenuste pravnike zamislih se da li da napisem cemu se smiju zapadni biznismeni kad je u pitanju balkan... koliko vas ti pravnici u crno zavise i na koji nacin...sprdaju se kako je glavni sisnjarski hit kako odrati te bambus drzave i to u stotinama miliona.. poslednji je vezan za srbiju u iznosu od 160 mil gdje su ti jadni politicari i njihovi pravnici kopaci rake drzavnog budzeta i robovskih generacija...eh sve bistrine, bastaduri a u realu majmunska posla...ja se nasmijah kiselo....
    Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 12-10-13 at 01:09.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by tigrovo_oko View Post
    A i ovu priču pričala je prije godinu i više forumašica Maja, doduše da je primjene na čitavo primorje pa da se ne zaboravi

http://www.vijesti.me/vijesti/novim-propisima-borbu-sa-bukom-osam-tihih-zona-budvi-clanak-154098
    drago mi je da ste se sjetili...prija, mada i ne znam zasto... kamo srece da su prihvatali na vrijeme mnoge savjete iz ekonomije, ali...
    crnogorskom drustvu je u osnovi potreban samo fer red i zakon jednak za sve, a to je za sledecih par decenija utopija...izgubio se korak zbog pohlepe raznih amatera na pol. funkcijama.. nisu imali vremene da se usresrede na temelje civilizovanjacdrustva od sopstvene pohlepe koja je dovela do karijeristicke bahatosti inposrnuca u svakom pogledu. trenutno, zbog ogrezlosti u silu i rezultatima koji su budalasta zaduzenja zbog nekoliko snicli "kolju" citav narod izmisljajuci takse na svasta.
    zalosno mi je upozoravati i pokusavati "crtanjem" gurati kad "amateri" jednostavno zbog izopacenosti ne mogu shvatiti nicije patriotske namjere...no...sta je tu je...
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovakvo tvoje razmišljanje je proizvod davnašnje taktike/politike istih onih koje ti sada napadaš- učenje o krvi, tlu, naciji, crkvi, jeziku, o njihovoj važnosti i stavljanju na pijedestal, uz rame državnosti. Izgleda da nema države na svijetu đe državna crkva i državni jezik nisu garant državnosti.
    Ne smeta meni da se naš jezik zove crnogorski, neka se nazove kako god oće, nego mi smeta kako se sve to odvija i što se radi oko toga. Forsiranje nekih posebnosti, pa odlazak u krajnost. Pa sad moramo i dva nova slova, jer bi bez njih Crna Gora bila ugrožena. Ja sam od kad znam za sebe govorio sa "ś" i nije mi smetalo što tog slova nema (jer sam se mogao razumljivo izraziti u pisanoj formi i bez tog slova).
    Ne smeta mi ni CPC, široko im. Koliko znam, CPC postoji.
    Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    ja imam prvog komsiju Slavko se zove i svi ga znaju kao śale i tako ga zovu od kad znamo za njega. ajde ti meni sve ovo napisi ali bez slova ś. kako bi mi objasnio nadimak moga komsije??? inace nista od ovog nije izmisljeno.
    i jos nesto bi dodao odgovori mi po Vuku
    Pisi kao sto govoris a citaj kako je napisano
    ne odgovori mi ti???
    Sprdaš li se obrazati, da ti odgovaram na ono oko slova ś?
    I ja imam druga Ve
    śa, pa ako ti je lakše i ja sam na iste žeravične životne muke kao i ti...

Ako sam dobro ukapirao
    Śaletov slučaj, odnosno tvoj problem, Śaletu je to samo nadimak, pa niđe nema on problem sa pisanjem svog imena. Isto kao za nadimak mogao si to reći i za sve ostale riječi, za śekira, śutra, śedi... ali očigledno si ti malo pobrkao lončiće.

Imam ja jednog druga kojem tepam..., hm, ne znam kako sad da ti to kažem/napišem kad tog slova/glasa/zvuka nema u našem pravopisu. Nije nijedno od ona naša čuvena posebna 2-3 slova, nego jedno čudno, mješavina J i G, uz primjesu U i O, u kombinaciji sa grleno-mišićnim kontrakcijama- sve to nekako skladno uklopljeno u jedan glas, a mislim da bi ga najbolje izgovorili neki skandinavci ili flamanci. Ne znam... možda bi trebalo da se smisli i zvanično uvede to slovo, da bi moj drugar mogao da napiše svoj nadimak?
    Razmišljam nešto kako bi super bilo da uskoro, ne zbog mene i mog drugara, nego inače, država uvede to slovo, pa bih ja onda mogao da predložim nekoj od moje đece da svom sinu pri rođenju daju takvo pravo ime, kao što ja tepam drugaru, jer mi se strašno strašno strašno sviđa. Ovako, moraće da se uklope u ova slova što imamo... no opet, srećom, ima ih (za dva) više nego kada su meni davali ime, pa im je opet nekako lakše, dako uspiju. A moj drugar Ve
    śo bi mogao svom unuku dati ime Veśo, već kad mu nije moglo biti da ga da sinu. Lako mi je za Crnogorce u doba Crnojevića i Petrovića, oni su tada mogli da napišu Veśo i da u knjige upišu takvo ime đetetu.
    Last edited by hop; 12-10-13 at 10:27.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Sprdaš li se obrazati, da ti odgovaram na ono oko slova ś?
    I ja imam druga Ve
    śa, pa ako ti je lakše i ja sam na iste žeravične životne muke kao i ti...

Ako sam dobro ukapirao
    Śaletov slučaj, odnosno tvoj problem, Śaletu je to samo nadimak, pa niđe nema on problem sa pisanjem svog imena. Isto kao za nadimak mogao si to reći i za sve ostale riječi, za śekira, śutra, śedi... ali očigledno si ti malo pobrkao lončiće.

Imam ja jednog druga kojem tepam..., hm, ne znam kako sad da ti to kažem/napišem kad tog slova/glasa/zvuka nema u našem pravopisu. Nije nijedno od ona naša čuvena posebna 2-3 slova, nego jedno čudno, mješavina J i G, uz primjesu U i O, u kombinaciji sa grleno-mišićnim kontrakcijama- sve to nekako skladno uklopljeno u jedan glas, a mislim da bi ga najbolje izgovorili neki skandinavci ili flamanci. Ne znam... možda bi trebalo da se smisli i zvanično uvede to slovo, da bi moj drugar mogao da napiše svoj nadimak?
    Razmišljam nešto kako bi super bilo da uskoro, ne zbog mene i mog drugara, nego inače, država uvede to slovo, pa bih ja onda mogao da predložim nekoj od moje đece da svom sinu pri rođenju daju takvo pravo ime, kao što ja tepam drugaru, jer mi se strašno strašno strašno sviđa. Ovako, moraće da se uklope u ova slova što imamo... no opet, srećom, ima ih (za dva) više nego kada su meni davali ime, pa im je opet nekako lakše, dako uspiju. A moj drugar Ve
    śo bi mogao svom unuku dati ime Veśo, već kad mu nije moglo biti da ga da sinu. Lako mi je za Crnogorce u doba Crnojevića i Petrovića, oni su tada mogli da napišu Veśo i da u knjige upišu takvo ime đetetu.
    tepao ne tepao , nadimak ili ime hoces li ga Slavko ili kako god hoces ili hocu li ja mom psu djetetu dati ime na Ś je manje vise bitno od one stare Vukove.
    pisi kao sto govoris a citaj kako je napisano.
    zar to nije osnova naseg pisma ili sam ja pogresno ucio. sada sto je mi nemamo neka slova a govorimo ih jer je Vuk tako odlucio. eto ni poslije nesto manje od sto godina ta su slova opstala u narodu i ja ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi imali znak za slovo koje govorimo , kojim nam ocevi govore i koji su nam djedovi i pradjedovi govori a pretpostavljam da ce nam i djeca ista ta slova govoriti.
    i to nije ne
    Śaletov problem a ni moj posto ne namjeravam da mu pisem pisma niti bilo sto drugo. to je bio samo primjer a jedno si u pravu mogao sam to reci i za śekiru, śutra, śedi.. znas to i sam i kao sto vidis mnogo je lakse kadimas znak tom slovu. ja na primjer nikad ne govorim SJekira, SJutra a posebno ne zovem komsiju SJale nego Śale, i ne samo ja nego svi koji ga znamo.
    ovo boldovano pa ti mozes izmisljati to slovo\glas\zvuk mjesavine kojih slova ali ovo nisi ti izmislio niti ja nego sam (smo) nauceni tako da govorimo jer su nam preci tako govorili kao sto ce i nasljednici nadam se. i sa tim primjerom si ispao samo smjesan i nista vise. a to pretpostavljam samo jer nemas adekvatan argument pa malo lupas.
    ja znam da smeta to sto se izgubi srpski ispred jezika ali sta je tu je neke stvari dolaze na svoje mjesto tako ce i ovo a ti ako nemas odgovor bar kazi da nemas a nemoj da lupas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ja ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi imali znak za slovo koje govorimo , kojim nam ocevi govore i koji su nam djedovi i pradjedovi govori a pretpostavljam da ce nam i djeca ista ta slova govoriti.
    Nemam ni ja ništa protiv tog slova, i meni bi valjalo, nego ti ne kapiraš što ja pričam i vidiš samo ono što ti oćeš da vidiš. Ja sam prije svega pričao o načinu na koji se to radi, tj. o povodu i pratećim stvarima. Jadna mi je situacija đe se crnogorska državnost vezuje za postojanje tog slova, tj. đe je slovo bitno za budućnost/sudbinu države (i ovđe na forumu su to isticali- neki direktno, neki indirektno).

sa tim primjerom si ispao samo smjesan i nista vise. a to pretpostavljam samo jer nemas adekvatan argument pa malo lupas.
    Upravo mi je i bila namjera/poenta da izmislim nešto smiješno, da iskarikiram, da lupim... ne zbog nedostatka mojih argumenata, nego zbog kvaliteta tvojih.

ja znam da smeta to sto se izgubi srpski ispred jezika ali sta je tu je neke stvari dolaze na svoje mjesto tako ce i ovo a ti ako nemas odgovor bar kazi da nemas a nemoj da lupas
    Žal za srpskim jezikom? Vjerovatno zato što ne spadam u Crnogorce po novoisforsiranom režimskom kalupu? ...Ko ovđe lupa?

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Nemam ni ja ništa protiv tog slova, i meni bi valjalo, nego ti ne kapiraš što ja pričam i vidiš samo ono što ti oćeš da vidiš. Ja sam prije svega pričao o načinu na koji se to radi, tj. o povodu i pratećim stvarima. Jadna mi je situacija đe se crnogorska državnost vezuje za postojanje tog slova, tj. đe je slovo bitno za budućnost/sudbinu države (i ovđe na forumu su to isticali- neki direktno, neki indirektno).

Upravo mi je i bila namjera/poenta da izmislim nešto smiješno, da iskarikiram, da lupim... ne zbog nedostatka mojih argumenata, nego zbog kvaliteta tvojih.

Žal za srpskim jezikom? Vjerovatno zato što ne spadam u Crnogorce po novoisforsiranom režimskom kalupu? ...Ko ovđe lupa?
    pricaj jedno pa prebacis temu na drugo, poceo si sa pricom o besmislenosti tog slova a zavrsavas o nacinu kako je uveden. ako je potreba za tim slovom sto ti smeta nacin na koji je uveden>>??
    a stvarno nisam cuo da se vezuje postojanje drzave za to slovo ali sam vise puta cuo da se vezuje nestajanje srpstva zbog tog slova pa mi je to simpaticno ali to ne komentarises.

a tvoji su argumenti bas kvalitetni jer ih i nema pa ti karikiraj koliko hoces.

a spadaj ti u koje hoces Crnogorce samo opet pominjes rezimske kalupe kod nekog ko nikad nje bio za ovaj rezim ili je to opet prica da je samo DPS vlasnik jezika. ja sam 94 95 na vjezbanci umjesto srpskog uvijek upisivao crnogorski jezik a uciteljica precrtavala i upisivala srpski i tako je bilo na svaki pismeni. pa se ti zamisli jesam li bio tih godina pod uticajem DPSa i njegov kalup ili sam se i tada osjecao Crnogorcem isto kao i sada 20 godina kasnije
    Last edited by lepetanac; 12-10-13 at 16:00.

Thanks Thanks Given 
    241
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    74 Posts

E koje smo mi ovce... BEEEEE srpski, BEEEEE crnogorski, BEEEEE . Ne znam više ni koji jezik pričam ahahhaha...
    I respect your wrong opinion.
    Lukaj

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

http://www.portalanalitika.me/drustv...efalnih-crkava

Ne vidjeh da se ovo komentarisalo...
    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post

Ima li tu sto za komentirat? Glavni je pop Crkvi Srba u Crnoj Gori po Bog zna koji put provokatoski pokusao ne samo uvuc u skandal RPC nego i prepisat povijest Crne Gore i Rusije.
    Nije nisto novo.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Niko se ne usudjuje, sad kad su opet u ljubavi to lako moze biti stav drzave Crne Gore, ako sdp ne odbrani drzavne interese.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prva ljubav , zaborava nema ...

Thanks Thanks Given 
    2,333
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,048 Posts

Jesu li te zasvrbjeli dlanovi jesu, sve će vas pukovnik prikovat pored hrama da služite za primjer.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Here To Help View Post
    ...

Ti i ja smo braca; zivimo, zajedno sa trecim bratom, Hopom, u istoj kuci, naslijedili smo je od oca. Kuca je podijeljena na tri dijela iste povrsine: prizemlje pripada Hopu, prvi sprat meni, na drugom zivis ti. Fasada kuce je bijela, ali ja sam okrecio svoj dio kuce u crnu boju sa motivima KKK, a i nedavno sam promijenio prezime u opstini i istakao ga na zidu fasade, na neonskoj tabli - uzeo sam komsijino prezime.
    Jednog dana, pojavljuje se predstavnik firme koja pruza usluge instalacije centralnog grijanja i povezivanja na gradski sistem. Firma je pouzdana i ima dugogodisnje iskustvo, provjeren kvalitet radova, sa povoljnom cijenom instalacije. Sva trojica koristimo klime, TA peci i elektricne radijatore za grijanje, i uvodjenje ovakvog tipa grijanja predstavljalo bi ekonomicniju varijantu, sa mogucnoscu ustede 30%.
    Ti i Hop pristajete, ali vam je potrebna i moja saglasnost, jer instalacije moraju da prodju kroz moj dio kuce odnosno centralni sprat. Ja sam svjestan da bi moj pristanak bio dobra odluka i za mene i za vas, ali, ipak, zahtijevam od vas da polovine svojih djelova kuce okrecite u crnu boju, naslikate motive KKK i porodicnom prezimenu dodate prezime koje ja odnedavno nosim, prezime komsije.
    Vas dvojica me ubjedjujete da nemate nista protiv mojeg izbora, da mogu da zadrzim fasadu u postojecem obliku, neonsku reklamu i komsijino prezime, ali da vi to ne namjeravate da ucinite - kuca i prezime ostaju takvi kakvi jesu. Ipak, ja ne odustajem.

Pratis li?

Ovo cu poslednji put napisati ovdje. Ono, nije da nijesam mlatio ranije, recimo, hiljadu puta, drveci do kvantova - uzalud, ocigledno, ali sad cu pokusati sto jednostavnije da vam "nacrtam":

1. "Srbi u Crnoj Gori", ali ne narod, i nikako "polovina" ukupne populacije, nego dio opozicionih politickih subjekata, ne traze prava za sebe nego zahtijevaju oduzimanje prava drugima, Crnogorcima, uz nametanje vlastitih prav(il)a - to je "sitnica" koju si zanemario u svojoj analizi

2. Crna Gora je ta prava, koja su predmet nametnutog spora i zele joj se uskratiti, imala, izgubila i povratila nakon 88 godina, nakon sto je bespotrebno usla u rat na strani Srbije, nakon sto je Srbija, poslije zavrsetka rata, okupirala Crnu Goru, ubijala Crnogrce, onemogucila povratak dinastije, ukinula Crkvu, i na kraju Drzavu. Tu istorijsku nepravdu je djelimicno ispravio referendum (ali, najvaznije je u ovoj prici je to sto je Srbija odvajala od plata zaposlenih za saniranje posledica zemljotresa...)

3. Srpski identitet je davno zaokruzen i definisan: Srbi (odnosi se na cijeli narod) imaju svoju maticu, Crkvu, zastavu, himnu, jezik.

4. Ti politicki subjekti, krijuci se iza sintagme pomenute u tacki 1., opredijelili su se, nakon referenduma, za Srbiju kao maticu, a prema vazecem srpskom zakonu (cije sam detalje ovdje navodio, objasnjavao i postavljao att.), svake godine prisustvuju sjednicama dijaspore i primaju novac iz srpskog budzeta. Istovremeno, u Crnoj Gori zele status konstitutivnog naroda.

5. Nije toliko vazno za cijelu pricu, ali cisto da pomenem: ankete i istrazivanja javnog mnjenja, koje je Amnesiac ovdje vise puta postavljao, pokazuju nesto sasvim drugacije od onoga sto politicki subjekti koriste kao argumentaciju: Narod (cini mi se da je oko 80% ispitanih) uopste nema problem sa crnogorskim drzavnim simbolima ( i, logicno, interesuju ga prioriteti - posao, visina primanja, cijene...)

E, dolazimo do vrhunca sapunice:

6. Sustina zahtjeva (pro)srpskih politickih prvaka u Crnoj Gori se svodi na sledeci model, model kuce i odnosa brace:

Mi, "Srbi iz Crne Gore", odnosno Vojvoda i drustvo, imamo (barem mislimo da imamo) svoja nacionalna obiljezja: Jezik - srpski, Crkvu - SPC, Himnu - "Boze, pravde" i Zastavu - trobojku sa 4S; ove simbole niko u Crnoj Gori ne osporava (niti ih moze osporiti). Nas identitet je zaokruzen i, dok god postoji svijeta i vijeka, to se ne moze dovesti u pitanje. Medjutim, posto se ne mirimo (ni mi, ni Boris, Irinej, Srdjan, Nindza kornjace, Pokemoni...) sa cinjenicom da je Crna Gora nezavisna tj. nije region na srpskom primorju, opredijelili smo se za taktiku inacenja i busenja guma, ne bi li vratili tocak istorije - nas konacan cilj je da se u identitet Drzave Crne Gore i identitet Crnogoraca opet, na silu, vjestacki, inkorporiraju elementi srpskog nacionalnog Identiteta:

- Bez obzira sto je Himna Crne Gore anacionalna i predstavlja odu Drzavi u kojoj zivi sest nacija, mi cemo, iz cistog inata, traziti "Onamo, namo", jer je to oda Srpstvu koju je sacinio deluzivni kralj, prije nego ga je deluzija ubila. Ako nam taj predlog ne prodje, okrenucemo se novoj ucjeni i traziti uklanjanje trece i cetvrte strofe, a kao izgovor cemo koristiti cinjenicu da je njen autor bio na istoj onoj strani na kojoj smo i mi bili u II svjetskom ratu - jeste, to nema logike, ali moze nam se, ovo je Crna Gora

- Bez obzira sto je crnogorska Zastava ista ona zastava (slijedi momenat patetike...) pod kojom su nasi preci ginuli, mi cemo iz cistog inata ucjenjivati i zahtijevati da ona sadrzi elemente srpske zastave koju je, inace, turski sultan nametnuo Milosu Obrenovicu. Kao izgovor cemo iskoristiti cinjenicu da je kralj Nikola, prije nego je (kasno) dosao u pamet, proglasio slicnu zastavu drzavnom, ne bi li sebe, u svojoj deluziji i ambicioznoj velikodrzavnoj politici, preporucio za vladara Srbije (koju ce kasnije nazvati okupatorom - kad se (kasno) dozvao u pamet).

- Bez obzira sto je sporazum predvidjao da nasa djeca izucavaju srpski Jezik u skolama, ukoliko to zele (njihovi roditelji), mi to iz cistog inata necemo prihvatiti - jer nas stvarni cilj je nedozvoliti da crnogorski jezik udje u skole. Zrtvovacemo (formalno) i srpski jezik u Crnoj Gori, ako to znaci da nema crnogorskog, jer je nasa racunica vrlo logicna: ako crnogorskog nema u Crnoj Gori, nema ga nidje, te ne moze postojati; ako je zrtvovanje srpskog uslov da se eliminise i crnogorski, to nece imati negativnog efekta: govori ga 10 miliona ljudi u matici i dijaspori, te nije ugrozen i ima osiguran kontinuitet, a za razliku od crnogorskog ima i tradiciju - srpski jezik je u kolektivnoj svijesti Crnogoraca, jos otkad ga je Njegos, samovoljno i neformalnim proglasom, inaugurisao u drzavni - 3:0 za nas.

Poenta nase igre - nama niko ne brani da budemo Srbi, ali mi zelimo da i ostali budu Srbi, a drzava srpska. Zato cemo o jadu da zabavljamo Crnogorce, pogotovo kad se drzavi pruzi prilika da napreduje u EU integracijama, jer je to najlaksa trgovina, cist zicer. Ako ga Dukljani misle odit u Evropu, to nece moci da urade kao nacija, nego kao hibrid - polusrbi, polucrnogorci, odnosno, polusparta-polumontenegro (Slavko je najprecizniji - Mala Srbija).

Dozvoli mi, Here To Help, da mislim da je ovo sto prosrpska opzicija radi bezobrazno, ponizavajuce, ovo je ucjena, nasilje, bolest, virus, a bolesnika zarazenog virusom treba lijeciti, a nikako ga ljubiti u usta ili ga oralno zadovoljavati. Ali, ja dodjem ovdje i procitam sta predlazete ti i Hop: sve ove budalastine koje su smislili ljudi sa visestrukim identitetima treba zanemariti i pristati na vojvodin fukarluk, sa sve istorijskim nepravdama zbog kojih danas vodimo ovakve polemike. Ukratko, vas pacifisticki predlog je: Poserimo se sebi na glavu, a zatim odstranimo polovinu mozga, zato sto to pulen Mila Rakocevica trazi od nas. U suprotnom, mi smo ekstremisti.

Crna Gora je, podrazumijeva se, i drzava Andrije Mandice, jednako kao moja. Nesporno je pravo Andrije Mandica da bude Srbin, da mase zastavom (koju je ionako istakao ispred kuce), slusa himnu po cijeli dan u stranackim prostorijama ili na svadbama i slavama, da prica i pise srpskim jezikom, da navija za srpsku reprezentaciju. Medjutim, Mandic (i Milic, i Risto, i Ivica, i Alek, i Voja, i Matija, i Toma i ostali istomisljenici od Tokija do Karlovca), prosto, moraju da ukapiraju: Crna Gora nije srpska drzava, ona ima svoju, posebnu, istoriju i kulturno nasledje, a Crnogorci svoj identitet - i nema bas nekog smisla da se opet u*****o i u njega i drzavu, nazivajuci ih tudjim imenom ili kalemeci tudje komponente.

Quote Originally Posted by hop
    Vjerovatno zato što ne spadam u Crnogorce po novoisforsiranom režimskom kalupu? ...Ko ovđe lupa?
    Garasanin, Tucovic, Pasic, Gencic, Kaclerovic, Novakovic, Nemanjici, Lazarevici, Brankovici, Milos Obrenovic, Karadjordje, Janko Katic, Ilija Bircanin, Luka Lazarevic, Toma Vucic, Stojan Cupic, prota Mateja, Jakov Nenadovic, Milenko Stojkovic, Petar Dobrnjac, dinastije Obrenovic i Karadjordjevic, Seobe, Milankovic, Pupin, Dositej Obradovic, Cvijic, Pancic, Safarik, Klajn, Rajs, Mokranjac, Hristic, Crnjanski, Musicki, Orfelin, Pacu, Vajfert, Predic, Konjovic, Sumanovic, Jovanovic, Cerska i Kolubarska bitka, Deligradska, Misarska, Cegarska, Cokesina, Ivankovac, Marica, Rovine, Nikopolj, Angora, kobasicijada u Leskovcu, kupusijada u Mrcajevcima, kosidba na Rajcu, trubacki sabor u Guci, belmuz, retes i gibanica...

Obzirom da sam Crnogorac po novoforsiranom rezimskom kalupu, a ne autenticni Crnogorac, poput tebe, red bi bio da mi pomognes da se oslobodim rezimskih stega i indoktrinacije, i pronadjem autenticno mjesto ovim ljudima, dogadjajima i stvarima u nacionalnoj istoriji, kulturi i identitetu...

Salim se. Puca mi ***** sta cete sledece napisati, zavrsio sam.
    Last edited by Jal Cargo; 12-10-13 at 20:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Odavno je to napisano na ovom forumu ali kao i obicno nesto sto se odje napise otkrije se kao strasna novina poslije 5-6 godina

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@Jal:

Rastužuje me ovaj dugi, iskreni i emotivni Jal-ov post.

Po meni, Srbi treba da budu sastvni dio CG, ali na način što će dati sinergijski doprinos toj državi, sa dobrom namjerom i dubokom sviješću da je ta CG svetinja, a ne na način što će im puna usta biti demokratije, a radiće na tome da ta država faktički bude što slabija....U SVAKOM SLUČAJU SAD JE NE ČINE JAČOM, A TREBALI BI.

To je ključ svakog napretka CG, ključ dalje evolcije ove nove države, ključ medjuljudskih odnosa....ključ prijema u EU, na kraju.

Osnovni problem je što SRBI NISU JOŠ NISU POSTALI SASTAVNI DIO CRNOGORSKOG NACIONALNOG IDENTITETA i zato crveno boldovana, ključna rečanica u Jal-ovom postu nije jedna misao, već u toj rečenici imaju dvije različite ideje, sa različitim odgovorima.

Prvo pitanje je ono o srpskim pravima i mentalitetu.
    Potpuno se slažem da je srbski mentalitet u CG već sada sasvim izgradjen (Jal je nabrojao prava koja su Srbi bez sumnje ostvarili), pa ostaje zaključak da se Srbi iz sve snage bore ne da steknu i naka dodatna prava, NEGO DA CRNOGORCI NE STEKNU VIŠE PRAVA U DRŽAVI KOJA SE PO NJIMA ZOVE...ŠTO NIJE OK I ŠTO MORA IZAVATI REAKCIJU I ANIMOZITET CRNOGORACA. Naglašavam da je mentalitet dovoljno izgradjen, a ne želim da sporim da postoje nepravde u svakodnevnom životu koje su vezane za izjašnajvanje da je neko Srbin...što se mora ispravljati.

Drugo pitanje je o stepenu formiranosti crnogorskog mentaliteta i problemima koji usporavaju da se taj mentalitet konačno formira i ova tema zatvori.
    Hop, čemu onakav animozitet prema ta dva slova (glasa) koja nesumnjivo postoje? Pa i da se radi o dijalektima jednog jezika, kako ti hop tvrdiš, ako bosanski postoji ( sa "laHkom maHramom" kao najvažnijom razlikom od tog osnovnog južno-slovenskog jezika)-zašto da ne postoji i crnogorski, kad je u to najmanju ruku isto toliko specifičan dijelekt osnovnog jezika...Postoji li tvoj prijatelj "Shjale koji drži ssekiru" ( zaboravio sam kako se pišu dva nova slova, iako mi je Hari pošteno objasnio). SVE SMO OVO STO PUTA PRODISKUTOVALI, I TVOJ NESKRIVENI ANIMOZITET HOP PREMA CRNOGROSKOM I TIM GLASOVIMA KOJI POSTOJE NIJE NA MJESTU, VEĆ JE UVREDLJIV....Što ti smetaju, kad je fakat da postoje?

Ističe, da Jal nema potrebe za mojim odbranama njegovih stavova--može se on i bez mene uspješno nagdornjavati!--ali sam želio da kežam mišljenjejer sam čovjek koji živi od jezika i podjednako se dobro služi sa crnogorskim i sa srpskim , pa smatram dai imam za jednu malu zericu više kompetencije da diskutujem ove "jezikoslovne rabote"...

BIO SAM DUBOKO UBIJEJDJEN DA SMO ZANAVJEK ZAVRŠILI SA OVIM PRIČAMA, ALI IZGLEDA DA NISMO....

Ipak, da dalje ne analiziram u ovom postu, mislim da sam ono što je ključno napisao.

Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 13-10-13 at 23:24.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

JC sjajan graficki prikaz.

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Odavno je to napisano na ovom forumu ali kao i obicno nesto sto se odje napise otkrije se kao strasna novina poslije 5-6 godina
    Izvinjavam se ali ga ja nidje ne vidjeh do sad u scan verziji,ukljucujuci i ovaj topic gore.
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Page 500 of 666 FirstFirst ... 400450490496497498499500501502503504510550600 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)