zaboravih znake navoda...mislila sam na one iz ex lscg kojibsu zakucili nesto ...znate na koje mislim, a i g. prrovic ih je imenovao vuse puta...
Hvala Lepo
zaboravih znake navoda...mislila sam na one iz ex lscg kojibsu zakucili nesto ...znate na koje mislim, a i g. prrovic ih je imenovao vuse puta...
Hvala Lepo
dps - za svakog ponešto, za nekoga sve.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Iskren da budem Jal, mislio sam da necu odgovarati nikom, ali posto si ti bukvalno jedini koji ima misljenje koje zastupas a sa kojim se na ovu temu normalno i razumno moze raspravljati, obavezan sam odgovoriti. Za pocetak, stare teme necu ni ja nacinjati, niti imam namjeru-samo neka mala razjasnjenja.
Povodom proste cinjenice da vladajuca koalicija koristi svaku pricu samo na odredjeni rok trajanja, i spremna je na nevjerovatne politicke zaokrete cisto da bi dobila sledece izbore. Sa druge strane, povodom cinjenice da je "zamrznuti" konflikt na duze staze izmedju dvije najbrojnije nacije u Crnoj Gori na duze staze prosto nemoguc, jer ga jede vrijeme i gradjani se prosto za te stvari sve manje interesuju (a u prilog tome govori i cinjenica da je ovo tzv "vaskrsenje srpstva" ispostovalo svega 4000 ljudi od cega su hiljadu bili zvanicnici. Cak ni kameleonski DPS sa jedne, a najretrogradnija moguca opcija olicena u kleru SPC sa druge (koji su inace uvijek, sa manjim prekidima, i bili super partneri, da se ne zavaravamo) mogli to vjecno da odrzavaju, i javno "otopljavanje" odnosa je bio samo dalji logicni korak.Originally Posted by Jal Cargo
Ispravka: ne prepoznajem ja iskljucivo prostu ekonomsku funkciju i servisiranje tehnickih potreba gradjana-na kraju krajeva, kultura i identitet su takodje potrebe gradjana. Medjutim, ekonomska funkcija, servisiranje zivotnih potreba gradjana, uz naravno organizaciju i upravljanje aparatom sposobnim da brani drzavu u ratu, je osnovna i najvaznija funkcija drzave, ona zbog kojeg su sve drzave ovog svijeta, sve koliko ih ima, nastale. I kad ta ne funkcionise-nezadovoljstva gradjana ce uvijek biti, i ispoljavace se kroz nacionalni, socijalni, vjerski ili bilo kakav drugi ekstremizam.Originally Posted by Jal Cargo
Da ti priblizim: zamisli da je u Srbiji u periodu od 2004-2006 umjesto Kostunice na vlasti bio neki apsolutni kosmopolita. Evo, recimo, da je Borka Pavicevic (random primjer) osnovala partiju, pobijedila na izborima i postala premijer. I hocemo mi da odrzimo referendum o nezavisnosti (zbog poznatih razloga) i dodje Borka i kaze: nemojte, ostanite u zajednici a za uzvrat dobijate apsolutnu promociju identiteta: himnu, grb, zastavu, autokefalnu crkvu, sve ostalo. I bi li ti pristao na to? Naravno da ne (mislim), a ne bih ni ja. Zasto-jer mislimo da ce Crna Gora sama, kao nezavisna drzava, bolje obavljati one osnovne funkcije koje smo pominjali, nego u zajednici.
Ja i sad mislim da ih obavlja bolje nego da smo ostali u zajednici, problem je samo sto to jos uvijek nije dovoljno dobro.
Odmah da te ispravim: nacionalno osjecanje meni uopste nije strano. Ni malo. Samo nemam potrebu da ga dokazujem svakome, na svakom mjestu, u svakom momentu. A to dokazivanje je matrica koju upravo ovi o kojima pisem su pokusavali (pokusavaju i sad) nametnuti svima kao jedino ispravno. Zalim slucaj, ali nije (jedino ispravno)Originally Posted by Jal Cargo
Mozemo da se ne saglasimo je li uopste ispravno ili ne (ponovo, da ne otvaramo staru pricu)-ali mislim da se mozemo saglasiti da nije jedino ispravno.
E sad, sto se tice Junajteda-iskren da budem, ne umijem ti ni ja to objasniti, bas kao sto i ogromna vecina ljudi koja navija za Junajted (Liverpul, Barselonu, Buducnost, Mladost iz Backog Jarka) to ne umije objasniti. Wild guess, ili bolje receno kompromisni odgovor u stilu Sveta Marovica (sorry, nemam bolji)-dijelom sto volim fudbal, i subotom kad gledam United bih svakako gledao neku utakmicu, dijelom porodicna tradicija (stariji u mojoj kuci su, koliko je ogranicena tehnologija tada dozvoljavala) takodje pratili i voljeli taj tim, dijelom zbog onoga sto je Unitedov trademark u fudbalu (da ne objasnjavam sad sto je to-morao bih tri posta da napisem), a dijelom prosto zbog toga sto sam prvi put gledao taj Junajted na skoro pokvarenom, prastarom prvom modelu satelitske antene, osjetio neko vece (tada) interesovanje za te momke u crvenim dresovima, nego sto sam za druge igrace i utakmice, i to je valjda dalje samo raslo. A dalji razvoj tehnologije je omogucio da pracenje kluba za koji navijam moze da bude sveobuhvatno, a da oduzme veoma malo vremena potrebnog i za druge (ocigledne i manje ocigledne) stvari-stoga ponekad postovi zvuce kao da ih je sekretar pisao
I da, ja ne ubjedjujem ljude da navijaju za Junajted, niti mislim da je jedino ispravno navijati za Junajted.
Iskren da budem, ako te okvasilo, bio si kolateralna steta-tebe nisam gadjao. Pretpostavljam da si zato i napisao odgovor-mozda laskam sebi, ali ne mogu a da ne primijetim da su se ovi barem na Forumu kojima je bilo upuceno i te kako prepoznali pa sad cute.Originally Posted by Jal Cargo
Dio o smart telefonima mi ne pada napamet da otvaram, kamoli da citam,Originally Posted by Jal Cargo
a sto se tice fudbala-zna da se pojavi spamera/previse ostrascenih likova (ova druga kategorija su uglavnom godine 15-)/prosto idiota, ali tamo ih je lako sasjeci sa malo sprdnje i dva video-snimka da im pokaze da veze nemaju. Rivalstva su mnogo zdravija. Ovo ovdje-cast izuzecima i izvinjavam se na mogucem sexizmu-vecina postova izgleda kao da citas transkript svadje zlih zhena. Mislim na ovu unutrasnju politiku-dio o spoljnoj je sasvim ok i tamo rado svratim. Eto, jos kad bi se nekako (mada je tesko izvodljivo) regulisale periodicne pojave teoreticara zavjere...
![]()
Last edited by Recordare88; 08-10-13 at 20:00.
Deserve's got nothing to do with it.
ja jedino od DPS a ocekujem da uradi nesto neocekivano i kazu narodu : dosta samo se salili i igrali sa vama, namlatinjali smo ovih paruljina i odosmo nedje da uzivamo. a vi sada birajte koga hocete i mislite da treba da vodi ovu drzavu.
moj jedini uslov bi im bio da vode i ovakvu opoziciju sa sobom posto se i ona posprdala sa nama i namlatinjala paruljina.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
i vec kada pominjemo crkvu i njene radnike samo da napomenem da bi zakonom naredio da na svaku crkvu stoji 4 s kao u Kotor da se zna cija je crkva i da iritira i ostale gradjane CG ne samo njih.
edit:Gdje ni crnogorska zastava ne može dobiti počast, dje niko ne smije da izjavi riječ Crnogorac, osim zahvalnosti ruskom patrijarhu Kirilu što se usudio da spomene crnogorski narod u sred Crne Gore,'' rekao je Krivokapić novinarima, nakon sjednice Skupštine na Cetinju.
Last edited by lepetanac; 08-10-13 at 22:27.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Vazda su neki Crnogorci izdavali neke glavare i Crnu Goru. Vazda su neki glavari izdavali neke Crnogorce. Ali nikad, svi glavari, nijesu izdali svu Crnu Goru i sve Crnogorce... Nikad do ovoga zemana.
"Kad jedan narod umisli da je najbolji, onda gore narode treba ukloniti.To se utješno zove (pro)fašizam. Pokušan je iz BG, u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu. Kad nijesu uspjeli obrnuli su na nacionalno tlačenje. Hitler je, takođe, izdvojio svoju crkvu nad svim crkvama. Osvećenje hrama u Podgorici je samo produžetak te ideologije i tim činom je potpisan dvojni pakt... A za trojni uvijek ima zalihe u Banjaluci. A nad svom tom grdnom koalicijom stoji Rumija kao uskličnik."
Recordare... Ne, ne i ne. Izbjegavas odgovornost za ono sto si napisao ovdje.
Da se vratimo:
Ti ljudi postoje, oni imaju imena i prezimena odnosno nikove na forumu - ko su oni, na forumu i u javnom zivotu?Originally Posted by Recordare88
Isto pitanje - ko su jedni, zrtve, a ko su drugi, tlacitelji?Originally Posted by Recordare88
Tu nijesi stao, nastavio si da vrijedjas optuzujuci nas za primanje nadoknade za profesionalno bavljenje Crnogorstvom:
Originally Posted by Recordare88
I, onda, finale - mi smo krivi zato sto je Crna Gora nefunkcionalna drzava:Originally Posted by Recordare88
---------------------------------Originally Posted by Recordare88
Da ja, ipak, tebe ispravim - nije rijec o paradiranju vec o iskustvu, a posebno o uslovnom refleksu koji je dio prostog defanzivnog mehanizma. Ti si izabrao da cutis, neko je, prije nego sto bude kasno, procijenio da je ugrozen i da postoji potreba da podigne glas, makar to bio forum, i ukaze na stetnost odredjenih pojava i fenomena u drustvu - od te jebene Rumije, preko Dveri na Univerzitetu i ljetnjih svetosavskih kampova u sred Cetinja, do telefonskih razgovora u kojima Dacic daje instrukcije preśednickom kandidatu u Crnoj Gori. Znas ono, Crnogorci krenu na Dubrovnik, pa neko podigne barjak i kaze:"Stop, bezumnici!", a umjesto dijaloga dobije etiketu "fasista" i zavezu ga za radijator. E, vidis, danas smo postedjeni fizicke torture (barem privremeno), ostalo se nije mnogo promijenilo - i dalje smo fasisti koji ometaju napredak zemlje u vrli srednji vijek.Originally Posted by Recordare88
Drugo, da sam u pravu kad kazem da ti je nacionalno osjecanje strano, potvrdjuje i tvoje olako prihvatanje virtuelne dualnosti crnogorskog identiteta, ali rekao sam da necu da ulazim u ispricane price.
Da ja tebe, opet, ispravim - Crna Gora ne moze biti drzava sa velikim D - samostalna i sama, niti kvalitetno obavljati funkcije u korist gradjana i interesu vecine koja je opredijelila njenu civilizacijsku trasu prije sedam godina, ukoliko bi doslo do zamjene DPS-a DF-om. Prosto. I kad ukapirate tu prostu stvar, onda cemo razgovarati sa manje nesporazuma.Originally Posted by Recordare88
Moj omiljeni primjer, jedna Turska, zamalo pa stostruko veca od Crne Gore po svim parametrima, u poslednjih deset godina je dozvijela ekonomsku ekspanziju koja se i u zapadnim zemljama navodi kao uzor - ali po kojoj cijeni? Jedna ideja, turskog nacionalizma i sekularne drzave u kontrolisanoj demokratiji, zamijenjena je drugom, konzervativnom i poduprtom religijiom - rezultat je takav da se drzava, drustvo i kultura sigurnim korakom, ubrzanim Erdoganovim revizionizmom, guraju ka Bliskom Istoku i srednjem vijeku.
U nasem slucaju to bi bilo mnogo ekstremnije i rizicnije, obzirom da mi nemamo elementarni konsenzus politickih cinilaca oko identitetskih pitanja - dovoljno je da cetnici udju u Ministarsto prosvjete, kulture i bezbjedonosti resor, i mi mozemo da pjevamo ode do iznemoglosti Crnoj Gori i masemo barjacima - to vise nece biti Crna Gora, nego Frankenstajn, Spartanac sa tetoviranim Obilicem na celu - izvini, ali meni takva "drzava", u kojoj ce Budo Aleksic da obrazuje moju djecu, nije po volji.
Dolazak DF na vlast je racun na kojem, ukoliko zelimo da ga platimo, moramo obracunati i SPC, i Svetosavlje, i SANU, i "intervencije" srpske politicke elite u politickom prostoru Crne Gore i konflikte i nestabilnost jer Crnogorci sigurno nece aplaudirati krecenju istorije, reviziji i vulgarizaciji kulture, skidanju tabli sa ulica i ostalim prepoznatljivim manevrima cetnika, a to su, da se ne lazemo, jedine ideje i program kojim raspolazu.
I zasto ja tebi sve ovo pricam, ti si jedan od onih koji je ostavljao komentare na temi o Pravednoj i Bojovicu iskljucivo da bi se sprdao? I sad se ja tebi nesto pravdam?
Znas i sam, da bi navodjenje bilo kakvih nikova bilo krsenje pravila Foruma i post bi automatski bio izbrisan. Odgovor mozes dobiti na PM sto se Foruma tice, ako zelis. Sto se tice ovih iz javnog zhivota-pa, vecinom oni sto su organizovali "tajnu veceru" sa Djukanovicem prije par godina i njihovi sledbenici/saradnici/drustveni milje.
Cekaj sad, ti hoces da kazes da nisi svjesan cinjenice da je SDPS PR mashinerija, uz prijljeznu pomoc gorepomenutih, imala obicaj da svako kritikovanje negativnih ekonomskih/socijalnih pojava (koje nisu vezane za identitetska pitanja) proglasava napadom na drzavu, njen identitet, sto je eskaliralo pred prethodne izbore kad je svaka naznaka takvog diskursa oznacena "cetnishtvom".Originally Posted by Jal Cargo
Za profesionalno bavljenje crnogorstvom i srpstvom mnogi u Crnoj Gori primaju nadoknade.Originally Posted by Jal Cargo
Ne, vec zato sto je zanemarena cinjenica da je CG nefunkcionalna drzava. Za samo nefunkcionisanje se zna da je Vlada, uz svesrdnu pomoc parlamentarne opozicije, prava adresa.Originally Posted by Jal Cargo
---------------------------------
Kad vec insistirash ne, niste fashisti i ne, nije to shto radite a priori negativno-u nekim slucajevima vrlo je pozitivno i potrebno. Samo ste ljudi (kad si se vec identifikovao) koji insistiraju na jednoj strani problema zanemarujuci onu drugu, koja je barem jednako vazna (da ne ulazimo ponovo u rasprave koja je vaznija jer se definitivno necemo sloziti).Originally Posted by Jal Cargo
Ne moras, ali bi mogao pojasniti sta znaci sintagma "olako prihvatanje virtuelne dualnosti crnogorskog identiteta". Lose mi radi mozak srijedom ujutro, prastajOriginally Posted by Jal Cargo
E ovo je prilicno razocaravajuce, i jeftino, i nisko, i sve to bez potrebe. A pored toga, dobro pokazuje matricu funkcionisanja "crnogorskih branitelja" u poslednjih 6 godina. Svu, dosta ozbiljnu i sa obije strane argumentovanu pricu o problemima u Crnoj Gori ti sad svodish na puko etiketiranje, pokusavajuci da me prikazes kao pristalicu jedne od opozicionih partija. Bas ne znam sta ti je to trebalo-u svakom slucaju dosta govori o tome da se nedavne frustracije teshko daju zalijeciti.Originally Posted by Jal Cargo
Cisto da znaju i ostali: nemam nikakve veze sa Demokratskim frontom, niti sa bilo kojom vladajucom ili opozicionom politickom partijom u CG. Sto se konkretno Demokratskog fronta tice-moje misljenje o njima je izuzetno negativno, jer ta grupacija predstavlja obicnu gomilu nacionalista, navodnih intelektualaca i isfrustriranih vjecitih politickih gubitnika raznog kalibra, sastavljenih iskljucivo zajednickim (materijalnim) interesom, a od kojih siguran sam dosta veliki broj u stvari aktivno saradjuje i pomaze, voljno ili nevoljno, vladajucoj koaliciji. Sa grupacijom kojoj se ekonomski program sastoji od recenica "uhapsite lopove" i "uzmite pare tajkunima i dajte narodu", socijalni program je prakticno nepostojeci, sa grupacijom koja se protivi ulasku u NATO i sa grupacijom cije su perjanice taj Budimir Aleksic, Branko Radulovic ili Marko Milacic zaista ne zelim da imam nikakve veze, a kamoli da takvima pruzam bilo kakvu vrstu podrske. Cisto da se zna.
Naravno, jer jesu za sprdnju-ne u smislu programa koji zastupaju (o kom se, kao i o vecini politickih programa moze razgovarati, recimo, njihova ekonomska platforma (to malo sto je imaju) mi se prilicno dopala), vec u smislu totalnog politickog amaterizma u predstavljanju tog programa i uopste politickog djelovanja koji iskazuju na svakom koraku, a koji je i glavni krivac za katastrofalni neuspjeh na izborima. Ako zelis, vrlo rado cu ti pojasniti sve gluposti koje su napravili a koje su i dovele do toga da se nadju u nezavidnoj poziciji u kakvoj su sada.Originally Posted by Jal Cargo
Last edited by Recordare88; 09-10-13 at 16:25.
Deserve's got nothing to do with it.
"Prvi se mačići u vodu bacaju"kaže stara dobra....a ako neko misli da budala jedan pošten čovjek, koji je pokušao da po pravilima političke igre konkuriše, pa nije u tome uspio zbog loših savjetodavaca-onda taj koji ga prezire ima problem sa moralnim načelima.
Bojović ima moje poštovanje, a siguran sam da će sledeći put dobit i dovoljno glasova. Pogriješio je, ali se pametan čovjek na greškama uči...pa će i on za sledeće izbore
-naći sponzora,
-angažovati PR stručnjaka,
-formirati tim od različitih eksperata (koje će slušati u njhovim oblastima!) i
-USPJETI DA UDJE U SKUPŠTINU. Pa će tamo imati priliku da
-pristupi nekoj jačoj koaliciji....što je njegov realni (ali i najveći) domet.
Od mene ima puno razumjevanje, dobre želje i
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 09-10-13 at 11:59.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Majo,
Mislim da su razlozi za ovaj (u poslednjih 12 mjeseci ko zna koji po redu) suludi potez Đukanovića nekako više domaći i stvar kratkovide dnevne politike nego li strateškog promišljanja i politike udaljenih centara. Da se razumijemo, već sam (još u vrijeme zenita afere "Snimak") saopštio svoje uvjerenje da posebni timovi u ministarstvima vanjskih poslova SAD, Njemačke i Britanije koji obrađuju Balkan, uveliko razrađuju (njima prihvatljive i u praksi sprovodive) opcije za Crnu Goru. Ova odjeljenja stručnjaka rade operativne poslove i čak i da imaju već spremne modele, odluku o tome da neki model postane zvaničan stav ovih država donosi politički vrh. Iako situacija u Crnoj Gori sve više eskalira prosto ne vjerujem da je bilo vremena da se u kratkom periodu stvore pretpostavke za bitniju promjenu kursa odlučujućih zapadnih centara prema vlastima u CG. Situacija će nastaviti da se komplikuje jer se i iz aviona vidi da je ova vlast ne samo dovela i održava zemlju u paradoksalnom stanju ekonomske neodrživosti, već ta vlast kreira nedemokratski društveni ambijent koji bukvalno podstiče pravo bujanje i jačanje antiZapadnih struja.
Između SPC danas i militantnih vjerskih sekti Islama gotovo da nema nikakve razlike u njihovom odnosu prema vrijednostima savremenog Svijeta. U većini islamskih zemalja (naravno, govorim o onima u kojima nema ozbiljnije političke nestabilnosti) vlast pripada formalnom ili neformalnom suverenu pa je snaga sekte pod određenom kontrolom, no tamo đe su republike (ko recimo u Iranu) ove vjerske organizacije kreiraju militantna, zatvorena/samodovoljna i ksenofobična društva. SPC je u vremenu Karađorđevića i Obrenovića bila u velikoj mjeri držana "na lancu". Nakon pada komunizma i uređenja Srbije kao države republikanskog uređenja, SPC doživljava svoj puni uzlet. Takvo mjesto u životu srpskog društva ona nikada ranije nije imala. Što vrijeme odmiče, njena snaga i društveni uticaj postaju toliki da vrh Crkve sebi daje za pravo da otvoreno politički djeluje. I to sve uz permanentno obilnu državnu potporu. Do prije par dana sve ovo smo mogli vidjeti samo u Srbiji, a od skoro taj model možemo očekivati i u CG.
Već godinama govorim da se protiv tuđe militantne i nazadne Crkve ne može boriti promocijom hedonističkih vrijednosti sekularnih društava. To je ludilo! I komunisti (koji su 50 godina odlučivali o životu i smrti) nijesu mogli iskorijeniti duhovnu potrebu ljudi da se (makar iz folklornih razloga) drže vjerskih obzira i obreda. Ja nikako ne uspijevam ateistima objasniti da će uvijek biti više vjerujućih nego onih koji ne vjeruju. Čak i ako je sve samo na nivou deklaracije, a ne stvarnog praktikovanja/življenja vjere. Svjesnim ignorisanjem zahtjeva za afirmaciju vlastite nacionalne Crkve (oko koje bi se ljudi sabirali) nije se umanjio broj onih koji su imali vjerske potrebe. Gluposti! Time se samo činila neviđena usluga već etabliranoj stranoj Crkvi koja je (kao monopolista) u tišini mogla regrutovati i promovisati falsifikate i sulude ideje svoje nazadne ideologije. Danas smo tu đe smo... Gledamo kako nam osnovci bježe s časova vukući školeske torbe, kako bi išli na druženja sa Amfilohijevim umotrovačima i mogli uživati u njihovim besjedama ... No, ovo je tek početak. Pandorinu kutiju prije par dana i zvanično su otvorili oni koji već duži niz godina zatvaraju sve što je ovom narodu značilo život i budućnost.
I da se vratim na Tvoje pitanje...
Ja sam od suludog (i po njega samog pokazaće se fatalnog) čina povratka u stolicu premijera, prestao da tražim racionalne razloge za poteze koje vuče Đukanović. Sve mi više izgleda kao izgubljen čovjek na svom političkom kraju. Poput davljenika koji se iz očaja i za slamku hvata. Manevarski prostor koji mu ostaje svakog dana je sve manji. Ne samo što se pokazao potpuno nesposoban da zaustavi požar u nacionalnoj ekonomiji, već ga svojim nakaznim potezima još i razgorijeva. Na koju god se stranu okrene njemu gori pod nogama. Očekivanja zapadnih zemalja da ispuni dogovore o reformi i demokratizaciji zemlje stigla su do tačke kada mu postaje nemoguće ne udariti po interesima onih koji su mu svih ovih godina pomagali održanje na vlasti. U njegove prijatelje uselila se zebnja i strah. Svima postaje jasno da on ne kontroliše situaciju i da o povratku zlatnih godina (kada su živjeli na obilnim komadima opljačkane državne imovine) nema ni govora. Umjesto da u SDP-u (ko u sretnim vremenima) ima podršku i saveznika, manji koalicioni partner postao je njegova najveća ptica rugalica na javnoj sceni. Njegovi prvi partijski saradnici su listom korumpirani i u javnosti izrazito nepopularni ljudi. Kompletna vlast kupa se u aferama kao nikada ranije. Nekada su se afere pojavljivale u prosjeku svake 3 mjeseca po jedna, a sada svake neđelje imamo novu.
Za to vrijeme (čak i sa amaterima na čelu) njegova opozicija narasta. Iako je izgubio izbore u oktobru 2012., Đukanović je vlast partije zadržao isključivo zaslugom tvrdogavog odbijanja njegovih srpskih oponenata da osude politiku Srba tokom '90-ih i zločine izvršene u ime te politike. ZBog lošeg koalicionog potencijala DF-a, bošnjačke, albanske i hrvatske partije okrenule su se Đukanoviću. Nakon podrške koju je DPS otvoreno pružio SPC-u (koja među ovim manjinama uživa sliku inspiratora tih zločina) osipanje oko Đukanovića ulazi u završnu fazu. Svaka albanska, bošnjačka i hrvatska partija koja odluči da se zadrži u njegovom prisustvu (koje sve više postaje opasno po njih) rizikuje da bude prezrena u vlastitom narodu. Podrška koju su do sada uživali iz redova svojih sunarodnika koliko sjutra može biti ukazana nekim drugim partijama za koje će ti narodi smatrati da uistinu jesu njihov glas.
Da sumiram, iako mislim da je sve što je učinio vrh DPS-a poslednjih dana više plod spontanog upada u Amfilohijevu zamku, iz razloga suženja svijesti, straha, očaja i kratkovide dnevne politike, posljedice će biti dalekosežne. DPS-u sa ovog puta više povratka nema. Ne makar sa ovim ljudima na čelu.
No, ono što je apsurd cijele ove situacije jeste da ove ćelnike, umjesto podrške i spasa koje im je toBož očinski (a vrlo lukavo) nagovijestio Amfilohije, njih tamo čeka uništenje partije i vlastita propast. Da sada veliku crkvu Srbima sa 10 zlatnih krstova sagrade na krovu Vlade, pa još i Amfilohiju učine mjesto u pročelju stola na kom drže svoje sjednice, biće zalud, jer nijedan Srbin za njih glasati neće.
Sve što su dobili gestom od neđelje jeste prezir svih. Epilog je ubrzanje njihovog (prije svega njegovog), ionako neminovnog kraja.
Last edited by El Re; 09-10-13 at 12:52.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
kad smo se vec takli toga glavni krivac je nedostatak para tj. sponzora, mada je vjerovatno i politicko neiskustvo (donekle) doprinijelo tome...to naravno ne znaci da automatski treba odbaciti ideju i program te partije zbog nesavrsene realizacije, i na kraju ne mozes traziti od ljudi da budu posteni i neposteni u isto vrijeme
ne znam ima li logike u ovome no...zadnjih mjeseci svjedoci smo da se jedna država (sa diktatorom na čelu koji dugo vlada i izborima koji su farsa kao i ovdje) uz pomoć Rusije uspješno odbranila od napada NATO tj. Amerike...što je ja vjerujem prvi put od Vijetnama?! Dakle, država koja funkcioniše slično ovoj, sa vrlo jakom tajnom policijom, sa moćnim burazerom i prvom familijom...priklonila se Rusima kojima tu odgovara da imaju izlaz na more(gotovo preslikana naša situacija) i uspjela u onome što ja nisam mogao da vjerujem da će se desiti. Dalje, američka Vlada je u "shutdownu" i ko zna kako će se situacija kod njih odvijati i koliko će to imati uticaja na njihosu spoljnu politiku i moć...pa možda gosn premijer lukavo pravi odstupnicu sa sve dobrodošlicom za ruskog patrijarha koji je u prilično bliskim odnosima sa Putinom. A i dobro zna za primjer Sanadera i kako je isti prošao bez obzira što je isti baštinio prozapadnu politiku...pa nešto ne bi da se spušta na isto uže.
Last edited by NSX; 09-10-13 at 13:17.
She is only here to annoy herself!
Nijesam baš siguran da je moguće ići tako daleko i praviti baš takvu usporedbu. Ako ni zBog čeg drugog ono stoga što je Sirija, još iz vremena zajedničke države sa Egiptom, bila i ostala, dio sovjetske (danas ruske) interesne sfere.
Čak i kad bi zanemarili to da je CG evropska zemlja, te uz to i kandidat za EU i NATO, vjerujem da ćemo se složiti da je Crna Gora (srećom) dio američke interesne sfere.
SAD će prije dozvoliti rasparčavanje Crne Gore, nego izbijanje ruskog uticaja na Jadran. Ne zBog samog Jadrana, već stoga što je on dio zapadnog Sredozemlja i kao takav predstavlja ulazna vrata Zapada. Zapad poslije WWII rata (i to po svaku cijenu) nije htio ispoštovati zaključak sa Jalte (dogovor sa Rusima) da SSSR nakon rata preuzme pokroviteljstvo nad Libijom (bivšom italijanskom kolonijom) iako je ista znatno dalje od ulaznih vrata Zapada, nego što je to Crna Gora. Sve iz istih razloga...
Sa Đukanovićem ili bez njega, takvo stanje (podjele Svijeta na interesne sfere velikih sila) će se održavati još ko zna koliko. Isključivo poremećaji na globalnom nivou mogu promijeniti te stvari, obzirom da one čine osnove strukture svjetskog poretka. Ugrožavanje tog poretka direktno bi ugrozilo mir čitavog Svijeta.
Čak sam sklon da cijenim da se i Srbija (koliko god to apsurdno izgledalo) po dogovoru s početka '90-ih nalazi u američkoj sferi. Što je tu manje ili više nevoljno, druga je priča...
Nego da ne odemo u off.
Last edited by El Re; 09-10-13 at 15:41.
ORA ET LABORA
DPS bez Đukanovića na političkoj sceni Crne Gore ne bi značio više nego što je to značio SPS nakon Miloševića.
A ovaj podmladak potpunih anonimusa i ljudi profesionalno neafirmisanih, objedinjenih u toj partiji iz vrlo sumnjivih motiva i razloga, vjeruj mi - nije vrijedan komentara.
Previše fame ima oko snage DPS-a... Ta partija je sve više običan tigar od papira. Njen uticaj rapidno slabi i to srazmjerno pražnjenju državnih (čitaj: njihovih) resursa.
Last edited by El Re; 09-10-13 at 14:09.
ORA ET LABORA
Postovani skupe,poljubis me u dupe.
Tolko zavredjuju.
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Ja bih strašno volio da si ti u pravu, ali nijesam siguran. Prosto, vjerujem da DPS-u treba malo manevarskog prostora koji će im pomoći da pobijedi na lokalnim izborima u Mojkovcu (sa malo dodatnih prosrpskih birača, a sad će ih sigurno dobiti), jer računaju da su na Cetinju i uz podršku BS sigurni u Petnjici.
Takođe, ovako su dobili naklonost malog procenta prosrpskih birača u Podgorici, kad se primaknu lokalni... Do narednih parlamentarnih će se već potruditi da se ponovo primaknu dijelu neodlučnih procrnogorskih... I tako u krug.
Just to slip the skin...
Biću otvoren... Ne vjerujem (i to ne od juče) u tvoju deklarisanu objektivnost. Naprotiv, u svojim stavovima odavno pokazuješ interesantne podudarnosti sa javnim djelovanjem (onog kusura od) Narodne stranke.
Tako da kad ti napišeš "DPS vjeruje da će uspjeti da postigne ovo ili ono", ja to čitam kao "ja vjerujem da će DPS postići ovo ili ono"...
Iako je DPS počeo da vodi potpuno kontradiktornu politiku mlataranja lijevo-desno i degutantnih udvaranja i popu i popadiji, đe se Bog više ne može snaći, uzdržavam se od prognoza jer bi time sugerisao da je to što čine racionalno ponašanje, no ukoliko DPS uspije da osvoji vlast u bilo kojoj od te 3 opštine, ja ću biti potpuno zatečen.
Da ne ulazim u to ko će biti buduća vlast u tim opštinama, no imam neko ukazanje s neba da to DPS svakako biti neće.
Last edited by El Re; 09-10-13 at 14:59.
ORA ET LABORA
Opa bato, još jedan politačar na forumu.. Dokle ljudi?
Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy Note 2 x2 n7102
odnos snaga između Rusa i USA je drastično različit tada i sada jer je Rusija zadnjih 15ak godina meteorski napredovala i ekonomski i vojno, koliko god korupcije i bezakonja bilo kod njih ipak su sila...nemaju toliki uticaj kao SSSR što je nekada imao ali ovo sa Sirijom je jedna velika prekretnica na geopolitičkoj sceni...evo jedna vijest koja je u skladu sa mojom pričom
http://portalanalitika.me/politika/v...k-sa-ukanoviem
Istina, nijesam se bavio nekom dubljom analizom, a i nemam nikakve egzaktne podatke o stanju na terenu, no (moguće naivno) sklon sam najviše da brinem za Cetinje. U Mojkovcu sam gotovo 100% siguran da DPS gubi, a u Petnjici će sve zavisiti ne toliko od snage Bošnjačke stranke (koja je još uvijek u određenoj mjeri enigma), već najviše od međuljudskih odnosa lokalnih prvaka SDP-a, DPS-a i BS-a.
Na Cetinju me ne bi iznenadio dobar rezultat Pozitivne, a SDP će svakako biti jači.
Last edited by El Re; 09-10-13 at 16:50.
ORA ET LABORA
ako misliš da će veljovićeva ekipa gore okrenuti da agituje za opoziciju zbog zadnjih dešavanja ja mislim da će još više uprijeti za dps...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks