evo da se dragi Iso dobro ispovraće. nije crnogorska nacionalna kultura ali jeste nacionalna kultura sigurno nečija...
http://www.vijesti.me/vijesti/hram-h...-clanak-152129
U nasoj drzavi zivi vise od 70% stanovnika koji se ne osjecaju Srbima i, shodno tome, imaju demokratsko pravo i civilizacijsku obavezu da se ispovracaju na svaki pokusaj kulturocida (i drugih oblika djelanja koji idu uz hegemoniju) od strane politickih i crkvenih lidera koji, legitimno ili ne, govore u ime onih 30%, dobrih 100 godina. Prema tome, ovo nije atak nego nuzna defanziva.
Last edited by Jal Cargo; 01-10-13 at 11:43.
A ko to konkretno napada koga? Mi izgleda usled krize postajemo sve više paranoično društvo. Sad mnogima smeta i osvještavanje hrama, ono što bi da je sreće trebao da bude praznik i za srbe i za crnogorce da je sreće
Ziva istina osvajacu da je srece taj dan svi koji bi tetovirali ostrog upravo ovaj "duvanski" hram da odrade na pleckicu.
A nasi tattoo majstori po uzoru na euro pumpe neka daju popust svim licima koji se odluce za tetoviranje hrama slava mu i milo(s).
Last edited by PrijekiLijek; 01-10-13 at 11:59.
Da. Kriza je uzrok, paranoja je posledica. Inace bi sve bilo u redu. Ja bih sledece nedjelje ispred hrama posipao cvijecem Amfilohija, dok na ramenima nosim Ognjena Jovovica koji naglas recituje odlomke iz Pravopisa crnogorskog jezika... Za to vrijeme, na susjednom standu Emilo Labudovic prodaje akcione figure komita.
E(milo) Labudović ili Ognjen Jovović su potpuno nebitne osobe, ja sam više govorio o samom događaju kao nekoj vrsti praznika. A tebi niko ne brani da sjediš kući i preskočiš ovaj događaj pošto vidim da ti se želudac izjede nepotrebno.
Nije bas da mi se zeludac izjeda, ovaj dogadjaj je sasvim uobicajena manifestacija (patoloskog) stanja drustva, u odnosu na koju vremenom ojaca imunitet, ali u pravu si, ocigledno da treba da preskocim dalju raspravu.
Portal Analitika: 03. oktobar 2013.
(Po)milovanje demona
Ni u 21. vijeku, Filip & DPS & SPS & Co, ne daju Crnogorcima prava iz Milanskog edikta. Slave tu ediciju, a ne evociraju njene tekovine, samo da bi laž osvještali kao istinu, a svoj sram kao vrlinu.
Kada se saznalo za inicijativu o novoj zajednici na Balkanu, poteklu od Crne Gore (kao lidera u regionu, hm!) prva asocijacija je bila: Crnogorcima je već dodijala njigova država pa bi je rado nekome prebačili na kvartijer, a njima bi (naročito vlasti) dobro došlo da im neka šira zajednica izdržaje vladanje iz nekog novog fonda FNP (Fond za nerazvijene bivše SFRJ). (Ne)navodno je to, ka iz glave cijela naroda, isfilovao Štefan File, a na našim činovnicima je bilo da je isture i s njom obidu javnost... I bi tako.I ne bi odjeka! Oće Crnogorci svoju državu, ma zaludu kad ih zabludnici vode. I ugledni Vladika Rade je za svoga vakta inicirao Jugoslaviju, ali su drugi preuzeli odgovoronost, koja se vladičinim nasljednicima obila i o državu, i o dinastiju, i o glavu. Kako istorija ne uči Crnogorce životu, ponavljaju je ka zamuzenjaci. Kad im prvijenstvo udari u glavu, udreni su da vladaju sobom, pod tuđim zastavama. A najudreniji su da sebe savladaju. Ovo podsjeća na jednu duhovitu skasku. Nekog Crnogorca, neočekivano, zapalo da obide od neke osobite ženske. Budući je bio zatečen prezentom, skidajući ođilo ovako se izrekao: ''A(!) pomozi bože (da ga oruđe ne izda), a lezi đevojko (da ona ne strkne)''. Teke, u oba slučaja ništa nije zavisilo od njega, nego od neke sile mimo njega. Tako su ovo i sublizna iskustva, sa satiričnom konotacijom, ušla u ovaj mentalitet, pa smo često normalnom insanu, mentalno sumnjivi. S tako sumnjivim, sekamo naprijed, kao kroz kakve tmuše ozijatske.
Ozvaničenje pokoravanja: Jedan od sličnih je ovih dana pod punom ingerencijom države krenuo da preko SPC, po ko zna koji put, okupira Crnu Goru iznutra i pokori njenu odavno zadobijenu slobodu vjeroispovijesti!Tako se FilipVujanović, prvi čojek države, našao na čelu SPC trpeze, đe će se još jednom čerečiti crnogorska imovina. Kako mediji izvještavaju, našao se načelu počasnogodborazaobilježavanje 1700 godinaMilanskogediktauokvirukojeg ćeseizvršitiosvećenjeSabornoghramaHristovogVaskrsenjauPodgorici''.
A kako fotografije svjedoče, desna ruka mu je, za svečanim tavulinom, bio i ostao, mitropolit SPC u CG, Amfilohije. Pa se dalje navodi: ''Onje (Vujanović) iskazao uvjeren je da će ove pripreme obezbijediti da ovaj jedinstveni događaj u pravoslavlju Crne Gore, po vrijednosti i značaju i crkvenim veledostojnicima koji će biti prisutni, bude primjeren njegovom istorijskom mjestu u pravoslavlju Crne Gore. Iznio je i očekivanje da država pruži maksimalnu podršku i pomoć u organizaciji ovog značajnog skupa, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.’’
Država ide u napredak kad joj popovi muče, a fabrike buče, a ovđe popovi b(r)uče, a svi privredni pogoni mukom su zamukli. Radnici na ulicama, a neradnici u hramovima, kao na Šantićevom školju: ''Kleče kosturi suri pred likom boga svog no tamo ćuti samo raspeti jedan bog''. Kad je Vlada pozlaćivala krstove na hramu, pogoni Radoja Dakića, Željezare, Marka Radovića, Velimira Jakića, DKT, Primorke itd. su - rđali, a dok su oni držali Ristu svijeću, korozija je jela i raznijela sve pogone koji su CG život značili. SPC je naumila da tamo njih, dobrotvore, od zabluđele države do zaluđenih pojedinaca, živopiše u freskama, te oni u zanosu da će svršiti na muleginima hrama ne pitaju šta košta.Gordo klečanje: Da se naježiš kako i ljeta gospodnjeg 2013. ova vlast još kleči u ''devedesetim'' baveći se, u ime države, pomilovanjem demona. Svaki zanos obogaljuje svijest, pa ovi hulitelji imena Hristova, uskrsavaju Rista a ne Hrista.Ako se živopis desi, neće se moći krknuti od redaljke grješnika-dobrotvora za hram pregrješnog Rista. Tako će on morati da u živopis zdrka sve parlamente i vlade, koji su davali i izdavali CG, od kamena temeljca do osvještanja. Na počasnom mjestu, ka bareč nad oltarom, će vjerovatno biti Risto Radovič, ktitor hrama i smicanja Crne Gore. Jedan od prvih Amfilohijevih doglavnika se zakleo u famelju da je podgorički poglavnik-dobrotvor dao 36.000 svojih para (tako-mu-bog-pomoga), s vjerom u Boga da će mu lik i djelo biti živopisano. Bio je komunista ka i jedan i iz kuće ka pojedne. Zasad je na listi čekanja. Ispred njega su oni koji su državne pare čoplili ka i on, a dali ih ka svoje za otkup grjehova, u ime oca i sina i duha demona.
Da ironija i cinizam budu veći, Filip & DPS & Co,''osvještanje'' podvode pod 17 vjekova Milanskog edikta, te u povodu istoga, ištu praštanje. Ovo je već perfidija! Ovakva sramna idulgencija (otkup grjehova) nagnala je Martina Lutera, prije po milenija, da osnuje Protestantsku crkvu kontra ovoj nečasti. Najveća tekovina edikta iz Milana je pravo na savjest i vjeroispovijest i do dana danjega nijedna svjetska knjiga prava, niti asocijajacija za ljudska prava, nije smislila bolju, širu i jasniju normu o pravu čovjeka.Nažalost, na čelu ove države i navedenog odbora je diplomirani pravnik i advokat (nekadašnji, jednog isgubljenog predsjednika, Bulatovića) pa bi se moglo naslutiti da sada advokatiše - pogubu države. Kad već u povodu ''edikta'' prave svetkovinu neka se ova neprincipijelna koalicija, SPC i CG, ne ruga tom dokumentu koji će nadživjeti milenijume snagom izvorne poruke. Slave ga, rušeći mu temelje.Izrugivanje oprosta: Kako su do Konstatina Velikog, hrišćani (od strane države) progonjeni u zle jame uz opštu otimačinu njihove imovine - ka Crnogorcima danas - Milanski edikt izričito donosi uredbu da se sve ''Ima vratiti Hršćanima bez traženja naknade ili ikakvoga plaćanja, i bez pokušaja prijevare i obmane''. To, nažalost, naš šef države, a Ristov advokat ne ferma, ni državnički ni pravno, pa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na kojoj je Crna Gora temeljena, ka sve države u pravoslavlju, ne da ništa. Ni u 21. vijeku, Filip & DPS & SPS & Co, ne daju Crnogorcima prava iz Milanskog edikta. Slave tu ediciju, a ne evociraju njene tekovine, samo da bi laž osvještali kao istinu a svoj sram kao vrlinu.
Kad oni pozivaju na praštanje, to nikakvog smisla nema za one koji poštuju osnovne postulate hrišćanstva; ne kradi, ne laži, ne ubij... A, oni, koji ištu praštanje, obnašali su i podržavali te pošasti kad gođ ih je zapalo. Inače, praštanje nikad nije na odmet, ali sa ovakvim laskavcima bogu i narodu, liči na namet. Stoga je lascivan svaki njihov poziv izuzev širokog otvaranja vrata, ovog i svakog hrama, za sve Crnogorce i sve građane Crne Gore, pa ko se moli nek izvoli, a ko ne, neka pristupi svečanosti. I mir božji i vjernici na broju.U svakom drugom slučaju, ovo nije svetililište praštanja nego svetilište grijeha, u kome Filip-svetosavac i Amfilohije-Nemanja, moleći Boga, a bez zakona i zazora, mogu komotno narisati parolu ispod freske: ''Ovo je Srbija za vijeke vjekov.''P.S. Prepuniste mješinu grijeha... I mora pući kolan svečevoj kobili kad toliko grješnika tegli!
Mihailo RADOJIČIĆ
Last edited by El Re; 03-10-13 at 08:13.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
PA: 04. 0ktobar. 2013.
Zastave na pola koplja ili: osvećenje hrama u Podgorici
Ovaj hram je prkos zdravom razumu, ovaj hram je kamen temeljac podjela, ovaj hram će biti simbol zla koji će uništiti ovu državu. Za nekoliko godina, više neće biti važno kako se zove ova država. Možda će zadržati ovo ime, ali će od nje ostati ljuštura koja neće imati nikakve veze sa onim što je trebalo da znači.
Ne znam da li se ikada u Crnoj Gori čulo za riječ “osvećenje”, ali ona je ovih dana aktuelna kod nas; nema televizije ili nekog drugog medija koji ne reklamira nakakav događaj koji u naslovu ima ovu riječ. I naravno, kao u mnogim sličnim situacijama ovoga tipa - korijen joj nije iz Crne Gore.
Ali, nije u tome problem. Dakle: event koji se najavljuje kao “jedan od najvećih događaja u crnogorskoj istoriji” je u stvari najava, ili početak kraja države u kojoj živim. Tužno je da se “Osvećenju hrama Hristovog vaskrsenja” - happeningu kojemu će prisustvovati sva moguća elita pravoslavnih trudbenika – crnogorska država, odnosno elita koja je predstavlja tako svesrdno podastrla da joj pomogne. Tužno je da se ovo najavljuje kao nešto veće od svih crnogorskih Maritinića, Krusa, Vučijih dolova, Berlinskih kongresa, 13-julskih ustanaka…
Umir države: Tužno je da u tome učestvuju i oni koji bi trebalo da vode računa o dostojanstvu ove države. Znamo da su, u vremenu od kojeg su napravili distancu, pomogli da ovo čudo nikne po sred Podgorice.
Pitam se: pa jesu li onda ona žaljenja i izvinjenja diljem bivše YU-zemlje bila neiskrena? Onda smo i mi u Crnoj Gori zaslužili jedno veliko izvinjenje, makar zbog toga sto su nam posadili ovu čekerendu ovdje. Kao i mnoge crkve-malinomi, koje su sagrađene, “obnovljene”, ili “dolećele” po Crnoj Gori - ova u Podgorici će predstavljati karcinom koji ne možemo izliječiti. Ovaj hram je prkos zdravom razumu, ovaj hram je kamen temeljac podjela, ovaj hram će biti simbol zla koji će uništiti ovu državu. Za nekoliko godina, više neće biti važno kako se zove ova država. Možda će zadržati ovo ime, ali će od nje ostati ljuštura koja neće imati nikakve veze sa onim što je trebalo da znači.
Imam nekakav osjećaj da će 7.oktobra vrijeme stati, baš kao onog dana u Pivi kada je došao da je posjeti, za malo pa vječiti predsjednik Srbije i dijaspore. Sva sila državnih funkiconera će doći na pogreb vlastitog identiteta.
Domaće nadahnuće razaranja: U tome će im pomoći “pravoslavna omladina” iz osnovnih i srednjih škola, jer taj događaj, jel’te, ne smije se propustiti.
Doći će i radnička klasa, naravno. Ona, koja je dominanto pokrala sve što se moglo pokrasti u vlastitim fabrikama, pa su sada, okačili brojanice oko ruke, (cvene, crne i plave) i traže ono što im - ne pripada. Doći će i naši divni taksisti sa sve krstovima, koje će za ovu svečanu priliku skinuti sa retrovizora, kako bi se još više nadahnuli da prolaze kroz crvena svijetla, samo kad su svečevi, da pljuju kroz prozor i kroz isti bacaju ćikove od cigareta.
Slaviće svi oni 1700 godina Milanskog edikta, valjda godina kada je ućerano hrišćanstvo u gene velikog dijela Evrope. Ućerano silom. Ućerano voljom careva koji, gle čuda, nijesu bili hrišćani. Ali, kao da je to nešto važno. I malo im je što su se poslije toga dijelili na ortodokse i katolike, pa zatim na katolike i protestante, pa onda na ko zna koliko frakcija i crkava. I nikako da utvrdimo, poslije toliko godina, koji su oni pravi? Ko su oni koji su bogu najmiliji? Bog im se ne javlja pa se oni i dalje svađaju. Kako tom velikom puku koji će blenuti u nešto tog 7. oktobra objasniti da ne postoji pravoslavni bog?
U slavu samo svoga boga: Teško, jer će im Velibor objasniti da je njihov, baš taj, pravoslavni, najlepši, najbolji a da su oni drugi – pih, ne diraj to. A kako ta ljubav, hrisćanska, grije ove prostore, vidjeli smo u vjerskom ratu koji je, ne tako davno, divljao svuda oko nas. Zapita li se taj isti puk, koji veoma često i veoma pokorno ide na klanje sopstvene duše, kako to da, u ovom minulom ratu, nijesu ratovali unutar sebe pravoslavci, katolici ili muslimani.
Pita li se puk, svjetina, rulja, zašto je to tako? Naravno da ne. Mantijaši su ih ubijedili da su “oni drugi krivi” a da “vera pravoslavna” nema alternativu. Pitaju li se, kukala im šajka, otkud zlatni krstovi, debeli popovi, skupa kola. Svako malo ‘oćemo, s pravom, oči da izvadimo ovima koji naše pare troše na njine razne gluposti, a pitamo li se odakle popovima pare za ovaj raskoš? Patetika je, ali: što će nam hram a nemamo dovoljo vrtića, skola, domova zdravlja? Da nas ubjeđuju kako sve sto dođe sa zapada ne valja ništa, a nema jednog među mantijašima koji ne nosi mobilni telefon, većina ne vozi lade i zaporožece, i ne piju, koliko ja znam, kvas. ‘Oće Jojilo da nas ubijedi da je Sveti Vasilije oživio ženu koja je umrla: da Amfilohije hoće, onima koji nijesu iz njegovog stada, da zabrani da žive; da Gojko, iz Nahije, ‘oćera zlo i duhove kuda je prošao Miraš. I sve to prolazi. ‘Oće da nas ubijede kako nam je nekakav Vaseljenski patrijarh važan i što on reče da je to – amin. A on, siromah, živi na teritorjiji ne većoj od površine na kojoj se, recimo, nalazi Manastir Morača. I niko ga ništa ne ferma nizašta.
I umjesto da na ovaj dan, naša nesrećna Vlada organizuje event, skidanje makar jednog malinoma, skalameriju-crkvu sa Rumije, pa da i mi slavimo makar nešto, oni će u svečarska odijela pa na veselje ispred hrama. Ili bi, možda, bilo primjerenije da je neko iz vlasti naredio da se ispred Skupšine spuste zastave na pola koplja. To bi bila jedina i prava mjera, odgovor na ovo zlo koje nam se odavno sprema, a koje je, evo došlo i u naš obor.
Miroslav ŠĆEPANOVIĆ
Last edited by El Re; 04-10-13 at 12:12.
ORA ET LABORA
Niko mi nikad nije rekao da sam apsolutista, ali čovejek koji je boldovane rečenice napisao zaslužuje da ga nadje policija i da pokrene prekršajni postupak protiv njega (nema potrebe da objašnjavam zbog čega)!
Gradjanin svakako ima prava da ne voli religiozne ljude, popove i mitropolite, ali nema prava da vrijedja vjeru u koju vjeruje 65% Crnogoraca...doduše pisano je u afektu,vidno je to, ali to je samo olakšavajuća okolnost-jer KOČI SE GRADJANINE! NE MOŽES VRIJEDJAT ONE OKO SEBE, POGOTOVO NE ZA NJIHOVU NAJDUBLJU INTIMU, KAKVA VJERA U BOGA NESUMNJIVO JESTE!
Nikad Šćepanoviću ne bi palo na pamet da ovako vrijedja ni jednu drugu vjeru ili njihove vjerske objekte osim Pravoslavlja I TO ME BOLI!
Ubijedjen sam da čak ni satanističke "hramove" ne bi nazvao kako je ovaj hram nazvao, jer bi, pišući hladne glave, pošao od principa: "Pušti ih tamo, ipak je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo koje ja neću da vrijedjam ni na koji način, pa ni satanistima"...bar se nadam da bi tako reagovo, jer se po članku vidi da nije neobrazovan.
Sve je ovo moglo bez ovih nekoliko bezobraznih i uvredljivih rečenica, pa da se može podvesti lični stav i negativnu ocjenu jedne institucije, ALI OVAKO SROČENO OVO PISANIJE JE VELIKA UVREDA SVIH NAS KOJI VJERUJEMO U BOGA, ZA KOJE JE TA CRKVA U KOJOJ SE BOGU MOLIMO NAJSVETIJA I NAJLJEPŠA GRADJEVINA NA SVIJETU-KAO CENTRALNA CRNOGORSKA CRKVA! OVA CRKVA JE POTREBA DUŠE, SABORNI HRAM KOJI NOVA DRŽAVA TREBA, PA I MORA DA IMA, I UKRAS PODGORICE!
I inače je činjenica da su katerdale, sinagoge i hramovi uopšte vrhunac arhitekture naroda svih meridijana, od "Ankor vat" u Kambodži, preko"Notr dam" do "Zlatne džamije"...i naravno za mene najljepše gradjevine-"Aja sofije" (koja je sada džamija, ali je i uzor za sve pravoslavne crkve, pa je tretiram kao pravoslavnu duhovnu zaostavštinu)
A što se tiče mutne teze da će vjera razvaliti državu-to je psihološki poptuno pogrešan tok svijesti. Vjera jača patriotizam i odanost državi, što zna svako ko je pročitao Bibliju!
Ne priznajem nikome da je bitno više privržen ovoj našoj CG od mene, a nikad do sada mi vjera nije mogla, NITI ĆE MOĆI umanjiti tu ljubav..TO SU DVIJE PARALELNE VRSTE LJUBAVI, KOJE SE NE DODIRUJU, NITI JEDNA NA DRUGU UTIČU.
NAPROTIV, vjera i ovako lijep hram, koji izaziva ponos na zemlju u kojoj se nalazi ojačaće našu Crnu Goru! Svaka država treba da ima centralnu crkvu.
Razmislite, proguglujte, pa ćete vidjeti da u svakoj državi postoji neki centralni hram, koji se obično nalazi baš u prijestonici. EVO SMO GA I MI DOBILI! Ovo je hram pravljen da traje vjekovima, a Amfilohije će proći, i sve naše patetične podjele će proći.
Čovjek koji voli Boga voli i državu, i porodicu, i sve ljude oko sebe, zato što mu Hrišćanstvo baš to nalaže, ako se pravilno primjenjuje i ne iskrivljuje nakaznim tumačenjima. Cijela je Biblija skup primjera kako se voli svoj narod, svoja država, a od preblagoga Hrista ("Novi zavjet") je i veliki broj primjera koji uče kako treba voljeti sve ljude oko tebe.
A ti Re me iznadjuješ što dozvoljavaš da se pastuje članak osobe koja se pogubila u mržnji!
I moj dodatni zaključak: Ubijedjen sam da Šćepanović ovo ne bi ni htio ni smio napisati ni za džamije (bojeći se da ga neki Vehabija sa pravom ne pozdravi motkom u kapiji), ni za sinagoge (bojeći se tužbe), ni za katedrale (takodje od straha od države)..I DOBRO JE ŠTO NE BI, ALI NEMOJ ONDA VRIJEDJAT NI SVOGA KOMŠIJU, RODJAK ILI BRATA!
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 04-10-13 at 15:11.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Bone,
Ne radi se kršenju bilo čijeg prava na vjeroispovijest, već o silovanju vlastitog naroda i države kakvog smo se nagledali tokom '90-ih, a evo se izgleda svijet opet okreće naopačke. Članak je objavila Analitika, i on odražava mišljenje velikog broja nacionalnih Crnogoraca uključujući i moju malenkost.
Ostalo neću komentarisati, jer ne vidim potrebu.
ORA ET LABORA
Bone, kazi nam kojim dijelom teksta on vrijedja vjernike, mada mu je stvarno paśa sramota da tako napise za Amfilohija, nadaleko poznatog po hriscanskoj ljubavi, toleranciji i milosrdjem koje siri (kad zaboravi cekić).
Druga velja sramota koju on pise (stid i sram da ga je) sto blati nasu Vladu. Ona je nadaleko poznata po strogom postovanju zakona i zakonitosti i neupućeni bi mogli pomisliti da se mozda ogrijesila o neku odluku suda ili zakona. Tako mi Amfilohijevog hrisćanstva i DPS postenja mene je na srce zaboljelo kad procitah njegovu insinuaciju u rijecima "nesrećna Vlada". Zar on nesreća ljudska ne zna i zar nije corav kod oba oka i ne vidii da nema srecnijeg naroda od nasega sa ovom Vladom. Ovaj hram će jos pomoci da i oni koji sad hramlju budu brzi od skadarkog zeca pa neka se drze sad one atletske velesile kad se mi bačimo na tu disciplinu.
Ja sam crvenim plus boldovanim izdvojio ono što mene vrijedja, a SIGURAN SAM 100% DA VRIJEDJA I JOŠ 65% GRADJANA -MOJIH ISTOMIŠLJENIKA PO OVOM PITANJU!
Poštujem vas dvojicu, tako mi Bog pomogao, ali više poštujem Boga, uvjek i u svakom obliku, pa poštujem i mjesto gdje se slavi.
A Amflohije i ova Vlada su tako prolazni....I vi to znate, ili bi morali da znate.....
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 04-10-13 at 17:42.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Bone. Jedan od onih crnogorskih intelektualaca kod kojih razumijevanje i tolerancija nepogresivo znace stetu za crnogorske interese, a da iz nekog neobjasnjivog razloga nemaju kapaciteta da (to) prepoznaju (sopstvenu autodestruktivnost)...
Da zivimo u Palestini u prvoj polovini XX v., Bone bi bio spreman da, u ime kompromisa, dovede i predlozi Hajdriha na celo kibuca i da, zatim, gorljivo brani svoj stav... Cini mi se da sam ubo pravo poredjenje.
U duhu vazeceg crnogorskog modela kompromisa i pomirenja, nadam se da ce cekerendu pogoditi parce meteora ili barem bijes Leteceg Spageti Cudovista.
ps Dok prodju Amfi i DPS, mi cemo taman prozivjeti holokaust, dobri i ponekad naivni Bone.
Portal Analitika: 05. oktobar 2013.
Hram dobio upotrebnu dozvolu
Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici dobio je upotrebnu dozvolu koju je izdao Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma, a na osnovu građevinske dozvole koju je 22.septembra 1997. godine izdalo Ministarstvo uređenja prostora, piše Dan.
U rješenju koje je potpisao Danilo Gvozdenović, direktor Direktora za građevinarstvo stoji da je tehnički pregled hrama uradio Institut za građevinarstvo. Zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole za hram, Ministarstvu je stigao 2. septembra a uz njega je dostavljena dokumentacija.
Skupština Glavnog grada je 11. juna ove godine izglasala odluku o učešću grada u izgradnji hrama. Učešće je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u visini od 201. 934 eura. Osim odbornika SDP-a koji su bili uzdržani svi ostali su glasali za ovaj predlog.
Saborni hram Hristovog vaskrsenja biće osveštan 7. oktobra uz prisustvo gotovo svih pravoslavnih patrijarha.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svoj četničkoj Crnoj Gori čestitam od srca "hram"... Dok svečanost traje svi ćemo se pretvarati da taj objekat neće biti klica novog zla u Crnoj Gori. Nek je sretan hram sa koga će se urinirati po svemu crnogorskom i sa koga će se (a se poprave prilike) ponovo pozivati u istragu komunističkog nakota prokletog cara Dukljanina i pothurica poganoga soja.
Zaslužili su Srbi ovaj "hram", mada ne zato što su umni i vješti, pa se izborili, već zato što Crnogorci u bezumlju i maloumlju nemaju sebi sličnog naroda u svijetu.
Opština daruje komunalije stranoj i otvoreno neprijateljskoj crkvi (koja predvodi kulturocid Crnogoraca ne bi li nam trag zatrla i ugasila) i to dar u vrijednosti od preko 200 000 eura, dok za objekte od javnog interesa uzima svaki cent.
I eto, u danu kad se otvaraju srpski "hramovi" u Nišu i Podgorici (čime se i time šalje poruka da će ovo za Srbe vazda bit njihova provincija) a u svečarskom duhu, iskreno i bez ironije, pozdravljam sve srpske talibane koji se činu raduju, i uz prigodnu pjesmu čestitam im Vaskrs koji sjutra slave.
Koga pjesma nije puno ugrijala, nek odabere nešto od alternative...
Last edited by El Re; 05-10-13 at 11:55.
ORA ET LABORA
Nije 70% ostalih. Ovo je srpska drzava jer vecina ljudi se osjeca Srbima (sigurno 60%), koliko god to nekome ne prijalo. Ovih 30 % neformalnih je najtvrđe uporiste DPS i dok na ulici mašu crnogorskim barjakom, kući se kunu u Beograd, Amfilohija, Noleta i Cecu Ražnatović. Meni je krivo zbog toga, ali sta je tu je. Da nije tako mnoge stvari uključujući ovaj Hram ne bi bili predmet rasprave. Nakon DPSovog vraćanja starim ljubavima, Slavkova prica o Velikoj-maloj Srbiji iima smisla, to najviše priželjkuje neformalnih 30% Srba. Žalim samo što nisam otišao daleko odavde kad sam mogao. Sad cuti i trpi.
Vala vrijeme je bilo da DPS nastavi putem sa kojeg nije ni skreća baš nešto naročito a i meni je dosadilo da budem četnik oću opet da budem ustaša. Kako će sad vjerni glasači DPS -a da zaliježu ispod kreveta i zavlače se po tavanima da vade vitaminske zastave , prva ljubav zaborava nema.
E kukala nam majka,..danas i dovijek... Što smo Bogu zgriješili da zanavijek maloumni narod ostanemo i iste greške ponavljamo...15 godina su jadi domaći, od zla oca i još gore majke defecirali po sebi i Crnoj Gori, no smo takve (ko manitu čeljad) od Svijeta sklanjali i zatajivali da nas Svijet po njima ne poznaje. Krili smo ih ko vlastitu bruku i nesreću, a evo dođe vakat da nas oni pred Svijetom predstavljaju. Već gotovo 2 sata vaskrsao u nas Nečastivi spuštenih pantalona pa nas onodi u mozgove svom silom jara svog. U 2 sata ustigao je da nam popljuje i popisha sve što jesmo i što smo 15 godina s mukom povratili. Javio nam Nečastivi noćas da nas nikad ostaviti neće i da će na suživot sa nama pristati onog dana kad mi nestanemo...
Okonča se igranje delija za večeras...Još sam u nevjerici... Sve podsjeća na ružan san. Na morbidan skeč.... Eto, nijesam ni u snu vjerovao da ću ikad išta nalik tami 90-ih opet za života dočekati... Ali eto jesam... Manje mi je po rani noktima zaoralo to što se ponovo u vlastitoj državi osjećam poniženo i ko podstanar, no me više prolazi briga zBog nekog zloslutnog osjećanja da se krug okrenuo i da nesreća opet kuca na naša vrata... Do kada ćemo, i u me čega, lagati sami sebe da je u Crnoj Gori moguće i nemoguće? Kako i zašto zalivamo vlastitu agoniju vjerujući da se može spajati nespojivo?... Noć i dan nebeskim svodom ne mogu vladati istovremeno. Vatru i vodu niko razuman ne miri, jer se miriti ne mogu.. Suludo je bilo pomisliti da se zelenaško-partizanska i bjelaško-četnička ideologija mogu prožimati i dopunjavati. Da je to izvodljivo bilo, pokušali bi to pobjednici još 1945...
Opet su oni koje smo od Svijeta krili digli glave i upalili buktinje. Istakli su tapije i pročitali proglase. Spremaju se na novo skubanje oko toga čija je ovo zemlja. Ovoliko rastezanja u svega 100 godina pocijepalo bi i višestruko veće države od Crne Gore... Kad će sirota popuštiti, dva nespojiva svijeta sudariti i nečiju svijeću za vavijek ugasiti?... Ko dočeka saznaće...
Noćas je bilo očiglednije nego što se zamisliti moglo, da mi kao narod zapravo ništa trajno stvorili nijesmo. Niti imamo, niti ćemo imati dok njih bude. Nek Bog sačuva i našu i njihovu đecu, a lijep smo teren pripremili onima koji dođu za nama i lijepo im nasljeđe ostavili. Iz ovog igranja sa Đavolom ništa dobro nastati ne može... Srećan Vaskrs...
Last edited by El Re; 06-10-13 at 22:01.
ORA ET LABORA
popovi koji izlaze iz mercedesa PG MN tablica kao i maltene zatvoreni blokovi(racunaj taman pola grada) i nekih 20ak portabl WCa poredjanih preko puta hrama su mi definitino obiljezili dan...samo cekam objavu kad ce opet onih 50.000 ****** krenuti na CG (jesu u medjuvremenu ostarali ali opasnost vrijeba i dalje) pa da podjem u Dubrovnik na aerodrom po stepenice, valjace mi za sprat
She is only here to annoy herself!
...zamolio bih administratora ovog dijela foruma da ili izbriše ili preimenuje ovaj naslov "njegovanje nacionalne kulture" u nešto drugo pošto mi više nemamo naciju a samim tim ni kulturu nacije koje nema...
Ako sam dobro razumio, Vujanovic je dobio orden "Svetog cara Konstantina", ali ga jos nije primio, izgleda da nije htio/smio bas toliko da ponizava sebe i nas odlaskom u Nis (SPC je, valjda danas, na svecanosti u Nisu ili Beogradu dodijelila ordenje liderima srpskih zemalja - matice, Republike Srpske i nase skalamerije, pa su zakiceni Aca Karadjordjevic, Mile, Ivica, Toma i ova nasa kesa).
o kako je lijepo biti glup.......
nekad pozelim da sam nepismen, da nista ne znam i da me nista ne interesuje. onda bi me neke stvari najvjerovatnije manje boljele i manje bi se nervirao.
posto sam ateista ovo oko hrama me bas ni malo nije dotaklo niti sam ispratio bilo sta oko toga. ponesto sam procitao ono letimicno, prosao pored hrama i vidio neke satore.
hram jeste lijep i treba ga imati. da uljepsa grad a i one zgrade oko njega. jedino sto me vec iritira to da ce sada borba protiv komunistickih kopilad i negiranje sve sto je crnogorsko biti radjeno iz tog hrama. samo bi volio da se zaviojori jedna ogromna zastava sa 4s kao u Kotor da se zna ciji je to hram i ko je pozeljan u njemu. a najteze od svega mi je palo to sto sam i ja finansirao taj hram sa onih 1,7 miliona sto je vlada dala a necu ni ici na to OSVECENJE ili vec sto li je, posto je ta rijec meni nepoznata ili je bar nisam cuo da mi je doma pricaju a ni u drustvu mada mi djeluje kao prava crnogorska rijec.
sve u svemu nadam se da ni Lekic nece to propustiti da mu koalicioni partneri ne zamjere, a ja odoh da spavam i da vjerujem da cu nekad i ja prestati biti srbin i da cu biti crnogorac kao sto su moji vazda to bili.
mislim ja znam da sam crnogorac ali ja to ne mogu dokazati srbima posto ih po nekima ima 70% skoro vise nego u svojoj maticnoj zemklji koja god ona bila
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks