Toliko Rusa, pa čak ni pola od toga, nije lani došlo u cijelu Hrvatsku
U Dubrovnik ne dolazi nešto puno Rusa, a ono što dođe uglavnom je u hotelima niže kategorije. Oni malo bogatiji idu u Radisson (5 zvjezdica) ili na Babin kuk. Najbolji potrošači su oni koji dolaze s jahtama, dok ovi iz hotela ne troše ni blizu koliko troše Nijemci ili Englezi. Ne troše jer to nije viša srednja klasa, nije čak ni srednja klasa, nego prije neka niža srednja klasa naroda a potrošnja po osobi za sedam dana po mojoj procjeni ne prelazi 1000-1100 eura. Taj Rus se malo htio pohvaliti tome taksisti ali daleko je to od istine
I novi sloj kvalitetnog asfalta bi dosta pomogao. Ponegdje gdje je moguće treba napraviti preticajnu traku i već je to ogroman korak naprijed.
Ja nisam vidio NI JEDNO pravo odmorište. To je ono odmorište gdje možeš naći par stolova i klupe, malo hladovine i poneki kemijski wc. Ako sam prošao kraj nekog takvog a nisam ga vidio ja se ispričavam. Turizam je vrtlo osjetljiva grana privrede. Ako gost kojemu se piša mora popiti sok ili kavu i potrošiti par eura na pišanje onda to nije turizam, a gostu je ružno iskustvo. Ovako vam gosti pišaju i se*u u grmlje a to baš i nije za pohvaliti se.
Ista priča je i ovdje. Turisti najviše prljaju ali zato postoje službe koje to čiste. Recimo dubrovački aerodrom se temeljito čisti tri puta dnevno, a barem 7-8 puta dnevno prođe čistačica koja pomete, pokupi pikavce, zamjeni vreće za smeće u kantama i tako to. Isto je i sa ulicama i sa cestama. Službe rade svoj posao.
Pa nije Budva zatvorena za moje sugrađane. Naravno da ih viđaš jer postoje ljudi kojima se takva vašarišta sviđaju i neka ih. Vazda sam govorio tko voli neka izvoli. Meni osobno se takav izlazak ne sviđa. Također dobar dio tih tablica su strani turisti iz Dubrovnika koji uzmu rent-a-car i obilaze CG o svom trošku. Tako i ja ovdje viđam stotine CG tablica dnevno ali barem trećina, ako ne i pola, su stranci.
Nema veze veličina zemlje niti broj stanovnika s kvalitetom usluge ili čistoćom. Naša obala je dulja pa samim tim i teža za održavanje. Vaša je kratka i mišljenja sam da ju je puno lakše održavati. Stvar je u pristupu. Prije 10-12 godina ovdje je bilo slično ali se u jednom momentu shvatilo da tako više ne može pa se počelo ulagati i mijenjati svijest ljudi. Danas se to pomalo vraća. Prema Tripadvisoru i mišljenjima turista Dubrovnik je proglašen jednim od
najčistijih svjetskih gradova. Na visokom je sedmom mjestu među svjetskim metropolama. Što se tiče
ljubaznosti tu je šesti, znači još bolji.
Bookmarks