Page 159 of 715 FirstFirst ... 59109149155156157158159160161162163169209259659 ... LastLast
Results 3,951 to 3,975 of 17858

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    daleko smo mi od sjanog mjesta za odmor a mislim da nikada i necemo biti toliko dobro organizovani da bi mogli biti idealni. za nesto bolje i vece trebaju ogromna ulaganja a po meni i prevelika za malu drzavu kao sto smo mi. prije svega putna infrastruktura i to ne samo do kotora nego kroz citavo primorje dje se konstantno stvaraju cepovi ako samo neko odluci da skrene sa puta i to u lijevo dje dok to uspije da uradi iza njega se stvori kilometarska kolona.
    da bi to rjesili nama trebaju putevi sa po dvije trake u jednom pravcu pocevsi od granice pa do Ulcinja.a svi znamo da je to investicija za koju nikada necemo imati para.
    Za nesto bolje i vece trebaju velika ulaganja. Tacno, ali zasto se ne razmislja o malim ulaganjima koja bi vec mogla popraviti sliku nase zemlje u ocima turista? Mozda ce nekome zvucati banalno, al juce sam bila na Cetinju i fasada na ''Muzeju Kralja Nikole'' mi je itekako bola oci. POZUTJELA JE!!! Sta kosta da se jedan toliko lijep muzej okreci? Sta kosta da se napravi nova tabela kada se od Cetinja ide prema Mauzoleju na Lovcenu i da se napise na njoj koliko vas kilometara dijeli od Cetinja do Lovcena (eto mozda zbog tog turiste koji nam dolazi prvi put)? Zasto se i dalje u Mauzoleju dijele knjizice (vodici) iz doba SR JUGOSLAVIJA? Nemam nista protiv nekadasnje Jugoslavije, al cini mi se da nam se vise zemlja ne zove tako.

Jedno veca ulaganje (al opet manja od izgradnje puteva) po mom misljenju trebalo bi ici na nove kontejnere i eventualno reciklazu. Ja ove nase metalne/rosvajne/ aluminijske (ili od cega god) kontenjere ne mogu nikako da svarim Ne koriste se vise nigdje, estetski uruzavaju okolnu prirodu i ljeti smrde opasno!!! Ne shvatam ni zasto ih duz primorja pozicioniraju pored magistrale? Koja je poenta bacati smece pored magistrale? Da se poveca ljudima sansa da ih pokupe neka kola prilikom bacanja smeca? Boh...

Smijesna sam sama sebi sa ovim pecurkama, al moram opet pomenuti ZUTE PECURKE (autobuska stajalista). Kada prodjem pored svastare zvane Budva, u kojoj vidite Zavalu (koja me licno plasi kako izgleda, al dobro to su moji ukusi i neka budu nebitni za druge), neke zgradurine (dovrsene i nedovrsene) na kojima pise PRODAZA PRODAZA, i ostale elitne objekte, nekako mi se ne uklapa da u njihovoj blizini stoje nakrivljene zute pecurke. Ok, znam da se ovdje sirotinja vozi autobusima, al zasto ne obezbijediti i njima adekvatno autobusko stajaliste ispod koga se mogu skloniti od sunca ili kise, i ujedno tu postaviti eventualno neki red voznje, raspored stajalista?

Putevi, ok nisu sjajni, al zasto ne poraditi na infrastrukturi koju vec imamo? Pa mogu li se bar branici oko puteva, koji su hiljade puta udareni, zamjeniti novima?

U cekanju vecih investicija, zasto ne unaprijediti ono sto vec imamo u ovoj zemlji cija je priroda posebna?
    Last edited by AltaMarea88; 19-08-13 at 08:23.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    27
    Thanks Thanks Received 
    59
    Thanked in
    28 Posts

Kad se već pominje Pariz, reći ću što je meni tamo strašno smetalo. I u restoranima i u kafićima su stolovi masu zbijeni i premali su. Jednostavno, ugostiteljski prostori su pretrpani kako bi se primio što veći broj gostiju, na uštrb njihove komocije. Do nekih stolova čak ne možeš ni da priđeš što neće neko da ustane. Mali stolovi i male stolice, što je narošito zeznuto kad treba da jedeš. Onda, tamo gdje nema prostora za pravu baštu, stolovi su gusto poređani po trotoaru bukvalno do same ulice, pa se prolaznici češu o tebe u prolazu, a auta ti prolaze na centimetar. E sad, Pariz je Pariz pa turistima nije teško da tih par dana to zanemare, kad sa druge strane imaju masu lijepog tu da dožive. Konobari su u velikoj trci i nemaju baš vremena da objašnjavaju mnogo, a meniji su u dosta slučajeva isključivo na (meni mrskom) francuskom. Cijene su očekivano visoke, kao i po drugim evropskim metropolama. Što se hrane tiče, lijepo je vratiti se u CG i za omanje pare se pošteno najesti kao čovjek.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Meni za ljubav View Post
    Posmatrajte situaciju ovako: Dubrovnik je filter. Svi kojima je on skup, dodju u CG, znaci kod nas dolazi raja. Cuh prije par dana od nekog taksiste iz HN da je tih dana vozio nekog Rusa iz HN za Cilipe, aaerodrom, i ovaj mu rekao kako je samo u prosloj godini u DBV doslo 500 000 Rusa, prosjecno su ostajali nedelju dana, manje-vise i za taj period potrosili 2000 evrapo osobi. pa vi sracunajte.
    Nama dodju ovi sto ljetuju kod svojih sunarodnika, hrane se u svojim stanovima, na plazi peskir. Tu samo zarade radnje, ostali mrka kapa.
    Toliko Rusa, pa čak ni pola od toga, nije lani došlo u cijelu Hrvatsku

U Dubrovnik ne dolazi nešto puno Rusa, a ono što dođe uglavnom je u hotelima niže kategorije. Oni malo bogatiji idu u Radisson (5 zvjezdica) ili na Babin kuk. Najbolji potrošači su oni koji dolaze s jahtama, dok ovi iz hotela ne troše ni blizu koliko troše Nijemci ili Englezi. Ne troše jer to nije viša srednja klasa, nije čak ni srednja klasa, nego prije neka niža srednja klasa naroda a potrošnja po osobi za sedam dana po mojoj procjeni ne prelazi 1000-1100 eura. Taj Rus se malo htio pohvaliti tome taksisti ali daleko je to od istine

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    svega ima ali se malo i preceruje. daleko smo mi od sjanog mjesta za odmor a mislim da nikada i necemo biti toliko dobro organizovani da bi mogli biti idealni. za nesto bolje i vece trebaju ogromna ulaganja a po meni i prevelika za malu drzavu kao sto smo mi. prije svega putna infrastruktura i to ne samo do kotora nego kroz citavo primorje dje se konstantno stvaraju cepovi ako samo neko odluci da skrene sa puta i to u lijevo dje dok to uspije da uradi iza njega se stvori kilometarska kolona.
    da bi to rjesili nama trebaju putevi sa po dvije trake u jednom pravcu pocevsi od granice pa do Ulcinja.a svi znamo da je to investicija za koju nikada necemo imati para.
    I novi sloj kvalitetnog asfalta bi dosta pomogao. Ponegdje gdje je moguće treba napraviti preticajnu traku i već je to ogroman korak naprijed.

sto se tice odmaralista i slicnih stvari nije bas da nema, wc nema javnih ali ima se lokala kafica pored puta koliko hoces da covjek sjedne popije kafu i odmori malo od puta i ode do wc.
    Ja nisam vidio NI JEDNO pravo odmorište. To je ono odmorište gdje možeš naći par stolova i klupe, malo hladovine i poneki kemijski wc. Ako sam prošao kraj nekog takvog a nisam ga vidio ja se ispričavam. Turizam je vrtlo osjetljiva grana privrede. Ako gost kojemu se piša mora popiti sok ili kavu i potrošiti par eura na pišanje onda to nije turizam, a gostu je ružno iskustvo. Ovako vam gosti pišaju i se*u u grmlje a to baš i nije za pohvaliti se.

prljavstine ima ali je vecinom prave isti ti turisti koji bacaju smece kroz prozor ili kako stanu na odmaralista kojih nema iza njih haos, bar sto se tivta tice znam kako komunalci funkcionisu i da rade 24 sata sto skoro i rade to se ne moze pokupiti.
    Ista priča je i ovdje. Turisti najviše prljaju ali zato postoje službe koje to čiste. Recimo dubrovački aerodrom se temeljito čisti tri puta dnevno, a barem 7-8 puta dnevno prođe čistačica koja pomete, pokupi pikavce, zamjeni vreće za smeće u kantama i tako to. Isto je i sa ulicama i sa cestama. Službe rade svoj posao.

sto se Budve tice ja tamo i ne idem jer je vasar i preskupo i prevelika guzva itd itd i da mi neko plati ne bi tamo ljetovao ali moj Braco ja licno vidim 20 tak automobila iz tvog grada sa tvojim sugradjanima koji dodju da izadju tamo,
    Pa nije Budva zatvorena za moje sugrađane. Naravno da ih viđaš jer postoje ljudi kojima se takva vašarišta sviđaju i neka ih. Vazda sam govorio tko voli neka izvoli. Meni osobno se takav izlazak ne sviđa. Također dobar dio tih tablica su strani turisti iz Dubrovnika koji uzmu rent-a-car i obilaze CG o svom trošku. Tako i ja ovdje viđam stotine CG tablica dnevno ali barem trećina, ako ne i pola, su stranci.

i jos nesto sto je upuceno Bracu , drago mi je sto si ovdje sa nama i sto doprinosis ovoj i mnogim temama i postujem to. ali definitivno ne mozes uporedjivati nas sa 650 000 ili 250 000 (lupio) na primorje sa vasim primorjem i vasom obalom i kolicinom turista , njemaca engleza i sl.
    Nema veze veličina zemlje niti broj stanovnika s kvalitetom usluge ili čistoćom. Naša obala je dulja pa samim tim i teža za održavanje. Vaša je kratka i mišljenja sam da ju je puno lakše održavati. Stvar je u pristupu. Prije 10-12 godina ovdje je bilo slično ali se u jednom momentu shvatilo da tako više ne može pa se počelo ulagati i mijenjati svijest ljudi. Danas se to pomalo vraća. Prema Tripadvisoru i mišljenjima turista Dubrovnik je proglašen jednim od najčistijih svjetskih gradova. Na visokom je sedmom mjestu među svjetskim metropolama. Što se tiče ljubaznosti tu je šesti, znači još bolji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    Toliko Rusa, pa čak ni pola od toga, nije lani došlo u cijelu Hrvatsku

U Dubrovnik ne dolazi nešto puno Rusa, a ono što dođe uglavnom je u hotelima niže kategorije. Oni malo bogatiji idu u Radisson (5 zvjezdica) ili na Babin kuk. Najbolji potrošači su oni koji dolaze s jahtama, dok ovi iz hotela ne troše ni blizu koliko troše Nijemci ili Englezi. Ne troše jer to nije viša srednja klasa, nije čak ni srednja klasa, nego prije neka niža srednja klasa naroda a potrošnja po osobi za sedam dana po mojoj procjeni ne prelazi 1000-1100 eura. Taj Rus se malo htio pohvaliti tome taksisti ali daleko je to od istine

I novi sloj kvalitetnog asfalta bi dosta pomogao. Ponegdje gdje je moguće treba napraviti preticajnu traku i već je to ogroman korak naprijed.

Ja nisam vidio NI JEDNO pravo odmorište. To je ono odmorište gdje možeš naći par stolova i klupe, malo hladovine i poneki kemijski wc. Ako sam prošao kraj nekog takvog a nisam ga vidio ja se ispričavam. Turizam je vrtlo osjetljiva grana privrede. Ako gost kojemu se piša mora popiti sok ili kavu i potrošiti par eura na pišanje onda to nije turizam, a gostu je ružno iskustvo. Ovako vam gosti pišaju i se*u u grmlje a to baš i nije za pohvaliti se.

Ista priča je i ovdje. Turisti najviše prljaju ali zato postoje službe koje to čiste. Recimo dubrovački aerodrom se temeljito čisti tri puta dnevno, a barem 7-8 puta dnevno prođe čistačica koja pomete, pokupi pikavce, zamjeni vreće za smeće u kantama i tako to. Isto je i sa ulicama i sa cestama. Službe rade svoj posao.

Pa nije Budva zatvorena za moje sugrađane. Naravno da ih viđaš jer postoje ljudi kojima se takva vašarišta sviđaju i neka ih. Vazda sam govorio tko voli neka izvoli. Meni osobno se takav izlazak ne sviđa. Također dobar dio tih tablica su strani turisti iz Dubrovnika koji uzmu rent-a-car i obilaze CG o svom trošku. Tako i ja ovdje viđam stotine CG tablica dnevno ali barem trećina, ako ne i pola, su stranci.

Nema veze veličina zemlje niti broj stanovnika s kvalitetom usluge ili čistoćom. Naša obala je dulja pa samim tim i teža za održavanje. Vaša je kratka i mišljenja sam da ju je puno lakše održavati. Stvar je u pristupu. Prije 10-12 godina ovdje je bilo slično ali se u jednom momentu shvatilo da tako više ne može pa se počelo ulagati i mijenjati svijest ljudi. Danas se to pomalo vraća. Prema Tripadvisoru i mišljenjima turista Dubrovnik je proglašen jednim od najčistijih svjetskih gradova. Na visokom je sedmom mjestu među svjetskim metropolama. Što se tiče ljubaznosti tu je šesti, znači još bolji.
    Moze biti da se taj Rus hvalio, ko ce ga znati. Puno toga kod nas treba da se uradi, kad bih pocela nabrajati, ne bih do 12 vecreas zavrsila. Neko pomenu u prethodnom postu kontejnere...kod nas ih ima na svakom cosku, ali je svaki krcat smeca i jos plus oko njega masu ima istog, smrdi, a mi jos imamo obraza da se nazovemo ekoloskom drzavom!? Prije mjesec dana sam bila u Becu i za ta 3 dana ne vidjeh ni jedan kontejner po gradu, a po cio dan sam straftala amo-tamo...sto bi se reklo: Nisam ladila patika Svuda ima onih malih kanti za smece, ali velike kontejnere necete vidjeti...bez ako sam ja corava...i naravno, NEMA PAPIRICA po ulici....poslednjeg dana nam je vodic pokazao fabriku u kojoj se spaljuje svo smece iz grada, tj. prvo odvajaju sve sto moze da se reciklira, a ono sto ne moze ide u prah i pepeo. Zasto se ovako nesto i kod nas ne uvede, nego samo odvoze svaku noc smece na neku gomilu dok je potpuno je zatrpaju a onda naaze drugu i tako u nedogled.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zasto se ovako nesto i kod nas ne uvede, nego samo odvoze svaku noc smece na neku gomilu dok je potpuno je zatrpaju a onda naaze drugu i tako u nedogled.
    Zato shto ste generalno lijeni i neradnici. Eno na drugoj temi prichaju kako je 500 eura shalterskom radniku i 300 eura sobarici plata za kambodzu. Dok poljaci rade. Dok se singapur gradi. Dubaj razvija. A u CG spava.

Thanks Thanks Given 
    4,234
    Thanks Thanks Received 
    8,148
    Thanked in
    3,113 Posts

Nemojte da mlatite gluposti, o kakvim platama pricate 300 i 500 eura, a da se stan iznajmi treba makar 200-300 eura, a dje su ostali racuni, obrazovanje, kultura, ustedjevina i ostalo.
    O nekom prezivljavanju pricate, kao da ste zaboravili da ljudsko bice treba da ima dostojanstven zivot, a ne da mu cijeli vijek zivotni prodje u nekom zivotarenju. Izgleda je je u cg pojam zivljenja, zamijenjen pojmom prezivljavanjem, posto je to postalo normalno stanje stvari.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Danas moras da biras ili da ostanes u CG i radis za 300 evra (a znamo svi kao je to) ili da odes vanka i radis za vece pare ali osjecas emotivnu prazninu.

Thanks Thanks Given 
    9,598
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Od nečega se mora početi, sa śeđenjem doma i čekanjem da neko dođe i mahne čarbnim štapićem nema ništa...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    4,234
    Thanks Thanks Received 
    8,148
    Thanked in
    3,113 Posts

Danas moras da biras ili da ostanes u CG i radis za 300 evra (a znamo svi kao je to) ili da odes vanka i radis za vece pare ali osjecas emotivnu prazninu.
    A vala si pun emocija i srece doma, to je cudo jedno. Pogotovo sto je nervoza na svaki korak oko tebe, generalno je takva atmosfera tamo otkaz znam za sebe. Ako rad ''vanka'' posmatras samo kroz rad i novac koji dobijas za to, onda ga nemas sto odit, bez ako neces zaradjivat 5000 mjesecno, a toga danas vise nema.
    Mladi ljudi treba da gledaju da se integrisu vise u svijet i da sire horizonte, usavrsavaju se u profesionalnom i u svakom drugom smislu, a ne da budu izolovani u drzavi koja je na globusu velicine vrha igle.
    Ovo je pogotovo bitno za turizam jer samo takvi ljudi mogu da razmisljaju normalno, a ne samo kako ce ucariti i zajebati gosta u hotelu ili restoranu.

Thanks Thanks Given 
    240
    Thanks Thanks Received 
    1,804
    Thanked in
    909 Posts

Kako je bilo prije desetak godina sad je još i dobro slažem se da bi treća traka umnogome olakšala saobraćaj po primorju ali ponedje je to jednostavno neizvodljivo a negdje jednostavno zbog imovinskih pitanja nemoguće

Ja nisam vidio NI JEDNO pravo odmorište. To je ono odmorište gdje možeš naći par stolova i klupe, malo hladovine i poneki kemijski wc. Ako sam prošao kraj nekog takvog a nisam ga vidio ja se ispričavam. Turizam je vrtlo osjetljiva grana privrede. Ako gost kojemu se piša mora popiti sok ili kavu i potrošiti par eura na pišanje onda to nije turizam, a gostu je ružno iskustvo. Ovako vam gosti pišaju i se*u u grmlje a to baš i nije za pohvaliti se..
    Istina, takvog odmorišta kakvo si ti opisao nema ali sve turstičke agencije koje vode ture kroz Crnu Goru znaju koja su mjesta restorani ili lokacije pogodne za pauziranje i odmor od puta.

Ista priča je i ovdje. Turisti najviše prljaju ali zato postoje službe koje to čiste. Recimo dubrovački aerodrom se temeljito čisti tri puta dnevno, a barem 7-8 puta dnevno prođe čistačica koja pomete, pokupi pikavce, zamjeni vreće za smeće u kantama i tako to. Isto je i sa ulicama i sa cestama. Službe rade svoj posao..
    Veliki problem iako se ne može reći da se naši komunalci ne trude.Često sam gledao da čisteali to je po meni Sizifov posao jer dok ljudima ne uvedeš neke oštre kazne sa prosipanje smeća sav trud uzalud

Pa nije Budva zatvorena za moje sugrađane. Naravno da ih viđaš jer postoje ljudi kojima se takva vašarišta sviđaju i neka ih. Vazda sam govorio tko voli neka izvoli. Meni osobno se takav izlazak ne sviđa. Također dobar dio tih tablica su strani turisti iz Dubrovnika koji uzmu rent-a-car i obilaze CG o svom trošku. Tako i ja ovdje viđam stotine CG tablica dnevno ali barem trećina, ako ne i pola, su stranci..
    Imate i vi vaše vašarište na Zrću sreća da imate dovoljno ostrva pa jedno možete žrtvovati za takvu klijentelu;-)

Takođe nije vaša obala toliko teška za održavanje više od 50% primorskog turizma vam je na ostrvima koji vam dodju kao neke vrste parcele što je mnogo lakše za održavanje kad je jedna grupa ljudi zadužena za jedan komad zemlje skoro bez uticaja sa kopna
    I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Nemojte da mlatite gluposti, o kakvim platama pricate 300 i 500 eura, a da se stan iznajmi treba makar 200-300 eura, a dje su ostali racuni, obrazovanje, kultura, ustedjevina i ostalo.
    O nekom prezivljavanju pricate, kao da ste zaboravili da ljudsko bice treba da ima dostojanstven zivot, a ne da mu cijeli vijek zivotni prodje u nekom zivotarenju. Izgleda je je u cg pojam zivljenja, zamijenjen pojmom prezivljavanjem, posto je to postalo normalno stanje stvari.
    Cuj ,nitko ne kaze da neka sobarica sa 300 plate mora bit hranilac porodice.
    Siguran sam da nitkome ne padne na pamet doc iz Pavinog Polja u HN pa trazit posao sobarice sa 300 eura plate. Ova je bas dobra plata za neku tetku-novljanku koja zivi u vlastitom stanu i na onakav nacin ima mogucnost zaradit 300 eura dodatno k tome sto vec ima u porodici. Radni dan sobarice traje samo nekoliko sati tijekom dana onda to nece nanijet stetu porodici.
    Isto vazi i za salterskog radnika. Posao bi salterskog radnika u nekom hotelu u Kotoru ili u Baru bila odlicna mogucnost za nekog studenta kotorskog ili barskog Faksa ha hoteljestvo ne samo zaradit pola tisuce eura nego i dobit prakticko iskustvo u svojoj struci. Stovise takav bi strucnjak nakon diplomiranja bio vrijedn mnogo vise i mogao bi trazip vecu platu i sigurno je dobit.
    Ne vidim u cemu je tu problem? Kakvo crno "prezivljavanje"?
    Ako dakako je nekima bolje sjednut u kavanu i raspravljat cijeli dan o tome koliko life is a bitch, onda se sigurno nisto nece nikad promjenit u ovoj drzavi.
    Last edited by A+A; 20-08-13 at 09:18.

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    pola tisuce eura
    to zbilja zvuči dosta para kad napišeš tako
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    4,234
    Thanks Thanks Received 
    8,148
    Thanked in
    3,113 Posts

Cuj ,nitko ne kaze da neka sobarica sa 300 plate mora bit hranilac porodice.
    Siguran sam da nitkome ne padne na pamet doc iz Pavinog Polja u HN pa trazit posao sobarice sa 300 eura plate. Ova je bas dobra plata za neku tetku-novljanku koja zivi u vlastitom stanu i na onakav nacin ima mogucnost zaradit 300 eura dodatno k tome sto vec ima u porodici. Radni dan sobarice traje samo nekoliko sati tijekom dana onda to nece nanijet stetu porodici.
    Isto vazi i za salterskog radnika. Posao bi salterskog radnika u nekom hotelu u Kotoru ili u Baru bila odlicna mogucnost za nekog studenta kotorskog ili barskog Faksa ha hoteljestvo ne samo zaradit pola tisuce eura nego i dobit prakticko iskustvo u svojoj struci. Stovise takav bi strucnjak nakon diplomiranja bio vrijedn mnogo vise i mogao bi trazip vecu platu i sigurno je dobit.
    Ne vidim u cemu je tu problem? Kakvo crno "prezivljavanje"?
    Ako dakako je nekima bolje sjednut u kavanu i raspravljat cijeli dan o tome koliko life is a bitch, onda se sigurno nisto nece nikad promjenit u ovoj drzavi.
    U svim normalnim drzavama, kad se kaze plata, znaci da s tim novcem koji zaradis za 40 radnih sati nedeljno, budes u mogucnosti da sebi platis stan, hranu, prevoz, i sve ostalo sto je potrebno za normalan zivot. Uopste nije bitno imas li sopstveni stan, jesi li student ili slicno sto ti napominjes. To tu apsolutne nebitne stvari, bitno je da sa svojih 40 radnih sati nedeljno mozes da priustis normalan zivot. Ili je mozda ovo luksuz o cemu ja pricam?

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    U svim normalnim drzavama, kad se kaze plata, znaci da s tim novcem koji zaradis za 40 radnih sati nedeljno, budes u mogucnosti da sebi platis stan, hranu, prevoz, i sve ostalo sto je potrebno za normalan zivot. Uopste nije bitno imas li sopstveni stan, jesi li student ili slicno sto ti napominjes. To tu apsolutne nebitne stvari, bitno je da sa svojih 40 radnih sati nedeljno mozes da priustis normalan zivot. Ili je mozda ovo luksuz o cemu ja pricam?
    Ono o cemu pricas je nedavna (socijalisticka) proslost i daleka kapitalisticka buducnost. Kljucna je rijec danas "trziste rada". Nijednom poslodavcu ne padne na pamet doc u neku drzavu i platit recimo po 1500 eura kad se u susjednom hotelu plati po 500.
    Molim, nemoj me pogresno shvatit ali Crna Gora jos nije "normalna drzava" kad je u pitanju drustvena odgovornost biznesa. I Bog zna ka ce postat takva ...
    U uvjetima kada ponuda radne snage uvelike premasuje njezinu potraznju (a sto je vec duze vrijeme slučaj u vasoj zemlji) svaka prica o "platama na europoskom nivou" zvuci stvarno smijesno jer jednostavno proturjeci i trzisnim zakonima i nazalost trenutnoj praksi poslovanja u CG. A kad budemo uzeli o obzir onu cinjenicu da u CG svaku godinu dolaze tisuce sezonaca is susjednih zemalja moramo bit potpuno svesni toga da ne postoje uvjeti za formiranje "fer" plata.
    Jos jedan se problem krije u tome da Crna Gora nema pravo trzisno gospodarstvo zbog velokog nivoa korupcije i nepotizma. Poslodavci pored Deripaske iliti Brata Broj 1 upoce ne trebaju brinut o potrebama radnika jer su vec unaprijed dobili odobrenje "odozgo". A ponekad je dovoljo kad ti sef poreske uprave bude kum a sef radne inspekcije tetak
    Dakle treba vam jos vremena za formiranje pravog ambijenta u drustvu za odbijanje rada "na crno", za vodjenje racuna samo "na bijelo", za uplatu svhih poreza, za opce postovanje Zakona.
    Samo nemoj shvatit da sam dosao djelit lekcije iz pozicija "Velikog Brata" jer mi se u Rusiji nalazimo u istom govnu i samo smo izvirsili nekoliko koraka u ovom smjeru..

PS Evo ti jos http://www.vijesti.me/vijesti/zasto-...-clanak-145032
    Last edited by A+A; 20-08-13 at 18:23.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Rusa skoro 40% na obali ...Francuza punih 12% ove godine ...NACIJE KOJE SU MI NEKAKO BLISKE SU PREPOZNALE MNE KAO DOBRU DESTRINACIJU, AND I LIKE IT!

Pozdrav,

PS

I ostalaih po par procenata, da bude interesantno....
    Da se razumijemo, volim ja SVE koji potroše kako se od dobrih gostiju očekuje.

I SVI PLANIRAJU DA I SLEDEĆE GODINE DODJU, JER SU VRLO ZADOVOLJNI I TUR-OPERATORI IMAJU REZERVISANO I ZA 2014.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    4,234
    Thanks Thanks Received 
    8,148
    Thanked in
    3,113 Posts

Inshallah, Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I počeše moji mili Azeri sa radovima, i zaposliće brzo preko 1.000 radnika...vjerovatno od oktobra...a ta kompanija koja izvodi radove je MNOGO DOBRA, ČIM SU IM U DUBAIU DALI DA DA RADE KAPITALNE RADOVE, A ČIM VIDIM NADZORNOG INŽENJERA AMERIKANCA TO JE NEKAKO GARANCIJA KVALITETA.

Poče i Boka Group, sa srećom...mnogo je važan imidž elitne destinacije...i kad se sjetim da je majka HRH Romanova , koji je "krstio" teren i dao mu pridev "Kraljevski", koji ON MOŽE DATI, onda imam povjerenja u naredne mjesece da će se dobre stvari ostvarivati jedna za drugom.

Samo da se sa Kinezima konačno završi...(Pljevlja 2 sigurno hoće, nafta i gas sa 17 bidder-a na tenderu MORA bit uspješna) i do kraja godine će se osjetiti značajan ekonomski napredak, a sa njim i nada u bolju budućnost.

Pozdrav,

PS
    Valjda će šeik iz UAE konačno nastaviti sa ulaganjima...da se Atlas Capital Center koristi kako valja i trebuje.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    31
    Thanks Thanks Received 
    81
    Thanked in
    44 Posts

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Thanks Thanks Given 
    9,598
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Samo da su zdravo, takvo ponašanje kao Rusa po zalivu i na Žb nikad vidio nijesam...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Samo da su zdravo, takvo ponašanje kao Rusa po zalivu i na Žb nikad vidio nijesam...
    Ponasaju se onako kako im vi dozvoljavate.
    Gostoprimstvo nije isto sto i izracunata tolerancija bahatog divljanja Rusa s ciljom prevarit ga kad se napije, sto je cesta prica na Primorju.
    Takodjer se ne moze niski kvalitet usluga pravdat "takvim ponasanjem". To su razlicite stvari.
    PS Ne znam zasto nitkome od njih ne padne na pamet divljat po Cetinju na onakav bahati nacin?

Thanks Thanks Given 
    9,598
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Ako se iđe u CG drži bar neki nivo ako ne usluge, a ono bar ponašanja i kulture to je zaliv i Žb... Nikad nije kriva samo jedna strana, mada više je krivice na nama sigurno... Ovo je naša kuća i mi određujemo gostima kako se mogu ponašati... Zbog tog dijela bahatih ispaštaju i normalni turisti, isto tako je i sa ugostiteljima...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Ako se iđe u CG drži bar neki nivo ako ne usluge, a ono bar ponašanja i kulture to je zaliv i Žb... Nikad nije kriva samo jedna strana, mada više je krivice na nama sigurno... Ovo je naša kuća i mi određujemo gostima kako se mogu ponašati... Zbog tog dijela bahatih ispaštaju i normalni turisti, isto tako je i sa ugostiteljima...
    Imate vi sve sto trebate: policija, zakoni, procedure protjerivanje iz zemlje nepozeljnih gostiju i sl. Ne znam zasto naprimjer ja kao posten gost svaki put kad dolazim odmah idem kod inspektora za strance za prijavit se, dok na Primorju onu stvar nitko ne kontrolira a i granicna policija gleda na one situacije zatvorenih ociju. Ovo rezultira u imidzu drzave kao zemlje gdje vlada popustljivost.
    S druge strane zasto nitko od sluzbenika ne zeli obratit paznju na svinjsko ponasanje budvanskih taksista prema strancima. Ja skoro svaki tijedan citam po ruskim, engleskim, njemackim forumima kako je netko bio prevaren u BD od strane nekog sofercine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Ja skoro svaki tijedan citam po ruskim, engleskim, njemackim forumima kako je netko bio prevaren u BD od strane nekog sofercine.
    A ja to gledao na svoje oči.

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,202
    Thanked in
    2,888 Posts

Imate vi sve sto trebate: policija, zakoni, procedure protjerivanje iz zemlje nepozeljnih gostiju i sl. Ne znam zasto naprimjer ja kao posten gost svaki put kad dolazim odmah idem kod inspektora za strance za prijavit se, dok na Primorju onu stvar nitko ne kontrolira a i granicna policija gleda na one situacije zatvorenih ociju. Ovo rezultira u imidzu drzave kao zemlje gdje vlada popustljivost.
    S druge strane zasto nitko od sluzbenika ne zeli obratit paznju na svinjsko ponasanje budvanskih taksista prema strancima. Ja skoro svaki tijedan citam po ruskim, engleskim, njemackim forumima kako je netko bio prevaren u BD od strane nekog sofercine.
    Zato što je najlakše naći posao taksite (ako svaka druga opcija propadne), i ne jedanput desilo se da ne poznaju grad (kao da je Budva ogromna i teško je naučiti). Uglavnom, skoro sve što zamjeruju taksi saobraćaju uglavnom se ispostavi tačno. Nažalost, zbog određene politike ne postoji gradski prevoz (onu lokalnu liniju ne račinam jer ide samo bulevarom ). Znate kako se kaže, nekada su vjerski objekti bili najvelelepnija zdanja jer je to nešto što bi svaki putnik morao da zapazi u nekom mjestu, a danas, danas putnici zapažaju aerodrome (većina tako dolazi), autobuske stanice i prevoz, a tu, gdje bi trebali biti reprezetativni kiksamo (liše autobuske stanice). Posmatrajući, dakle, iz konteksta da su nam taksisti svojevrsni ambasadori (predstavnici) zemlje ... O, bože (liše, zaista rijetkih izuzetaka) ...

Page 159 of 715 FirstFirst ... 59109149155156157158159160161162163169209259659 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 10 users browsing this thread. (2 members and 8 guests)

1. goldfinger