Ohhh Mojsije. Zar i ti polupismene "novinare" Vijesti da citirash.
Dolje si zvonchici rekao da su u 50tim otkrili naftu i postali vizionari i chuda. Fakat je da su 1966 pocheli sa izvozom nafte.
Lako je bit vizionar kad ti se akumulira kapital rapidno.
Aj da probam opet u nekoliko stavki da rechem.
Kralj Nikola je, vjerovao ili ne, bio veliki vizionar. CG je imala postu, prvo auto na Balkanu, prugu sa vecim gradovima, mnogo je ulagao u shkolovanje CG populacije. Nije da nijesmo bili razvijeni. Ali to je bilo 1900tih a ovo su 2010te... Bilo nekad.
A CG je teshko prezhivljala i prije kralja Nidzha. Nekih 500 godina rata sa Turcima, krsheviti predjeli i manjak obradive povrshine u tadashnjoj Crnoj Gori... Pa smo evo prezhivjeli.
Malo o GPD-u, nafti i turizmu:
Inache wikipedia za 2012 kazhe:
GDP by sector, Agriculture (0.8%), industry (56.1%), services (43.1%) (2012 est.)
Dakle skoro su isti, ali ipak je nafta dominantna. Inache ne tako davno 2009:
Petroleum and natural gas exports play an important role in the economy, especially in Abu Dhabi. More than 85% of the UAE's economy was based on the exports of natural resources in 2009.
Slozhicemo se da su naftna bogastva ovo omogucila. To shto ulazhu pare od nafte u turizam jeste vizionarski, drushtveno odgovorno i za bolje UAE sjutra.
A CG (josh) nema naftu a mora da izgradi turistichke kapacitete da bi se sa takvima takmichila. Ipak je CG ta koja mora da nadje investitore, umiljava im se i dovede ih da potroshe svoje pare kod nas. Da imamo svoje pare, opet je pitanje bi li umjeli da napravimo Porto Montenegro ili Kumbor. Inache je ovih dana popularno i forsira se domaci proizvod i domaca pamet. No i u UAE uvezoshe pamet.
Poshto nashi rukovodioci bi kako ti reche sve prosuli, ocesh li mozhda da kazhesh da njihovi nijesu prosuli? Od 1966 do danas je daleko. A da se nijesu ujedinili, mozhda i ne bi imali tako jaku poziciju i mozhda bi OPEC bio zamijenjen nechim drugim. Ali su se ujedinili pa ih je i to dobro pozicioniralo.
A vjeruj mi da su njihovi sheici, vladari, politichari kako god prosuli mozhda i vishe nego shto bi ovi nashi. Skoro 30godina te zemlje mrdnule nijesu bile sa infrastrukturom. A 30 godina prodaje nafte chija potrazhnja konstatno raste je masu para. Masu.
Inache kako bi objasnio divljanja sheika juniora po Londonu u bijesnim kolima od nekoliko miliona dolara/eura i nocnim trkama?
Ja to vidim isto kao kad ovi nashi juniori se zhene po shatorima, Splendid i slichnim hotelima, Monte Karlu, kupaju se na Sveti Stefan i da ne zaboravim omiljeni rechenicu Vijesti - piju chivas u Grand i ostale jet set fore i fazoni.
Inache, ja mislim da su: najavljeni auto put, drugi blok TE Pljevlja, Kumbor, Lushtica, Valdanos, Porto Montenegro vizionarski projekti Crne Gore. A vidjecemo koliko ce od pobrojanog bit ostvareno u narednih 5 godina. A naveshcu ti dva projekta koja su se dugo radila, i koshtala masu para ali itekako valjaju. A stalno su bili osporavani. Sozina i reginalni vodovod. I najbitnije, ne mora svaki vizionarski projekat ujedno da bude i rentabilan.
Na kraju, je li moglo bolje, i sa vishe boljitka po gradjane da se odradi? Siguran sam da jeste. Ali postho nijesmo htjeli, umjeli, znali, i zheljeli bolje onda bi se reklo da ni ovo nije tako loshe. Daleko je od najboljeg, ali josh dalje od losheg.

Reply With Quote

Bookmarks