Originally Posted by
Njivice_Orano_Nepreorano
Koliko se sjecam jednog primjerka SLA, tamo je garantovano konstantan pristup internetu (dakle bez varijacija na temu brzina). Ali ni u jednom odjeljku nisam vidio da se odnosi na kvalitet u smislu da ce svi Internet servisi (mimo CT mreze) raditi po Best Practice modelu (ili slicno). Mada, mogao bih negdje pokusati da iskopam jedan taj primjerak od davnina.
Ne postoji kontantan pristup internetu u SLA-u. Radi se po kategorijama koje se izrazavaju procentima ili u zargonu brojem devetksi (od kojih su neke, 3,5,7 devetiki ili 99.9%, 99.999%, 99.99999% sve zavisi za koje servise i koliko para). Ovakva se pouzdanost postize samo reduntantnim vezama i ovoga nema kod obicnih koirsnika.
Ali opet... Ako ste vi predstavnici kuce koja posluje na nekoliko trzista, a propo tome trebalo bi ocekivati da je i pristup internetu rijesen na slican nacin : kako cjenovno tako i kvalitetom. Medjutim, dje god sam bio van CG, internet je radio daleko bolje i pouzdanije (govorim o google servisima i youtubeu) nego u isto vrijeme u cg, za daleko manje para i mnogo veci protok (do tri puta veci protok po cijeni paketa Flat 2 npr....). I onda se vratis u CG, gdje gle cuda najvecim djelom pristup internetu je pokriven od strane T-Coma, ali koma pristup internetu. Prosto treba covjek stalno da ispituje je li do opreme prije T-Coma ili do opreme u T-Comu... Umjesto da sve radi po Best Practice modelu.
Daleko manje para i mnogo veci protok nazalost nisu Telekomova krivica, vec krivica konkurencije. Osnovni trzisni princip. Ako mozes nesto da prodaz za x eura, zasto bi ga prodavao za x/2. Kad parametri pocnu da pokazuju pad broja korisnika jer konkurencija nudi bolje i jeftinije servise, siguran sam da ce i Telekom spustiti cijene. (Pretpostavljam da si pod protokom mislio brzina)
Mislim, svi cemo se sloziti da je optika nenadmasna.
A vratite se na istoriju :
- ISDN Santis (*eb*li ste nam svima sve po spisku u smislu telefonije) - ja ih promjenio do sad jedno 4 a mozda i 5, a samo sam 3 godine 'vamo.
- Pirelli - osjetljiv na minorne varijacije napona, do cak i za 0.1 V AC i jos ako je uparen sa Extra TV-om, sou moze da se nastavi
- Huawei sa nesretnim firmwareom na pocetku uvodjenja Optike
- Ne znate gdje vam sve idu opticka vlakna i gdje su vam u prekidu, ili ne zelite da prepravljate i popravljate... A optika spustena prije vise od 10 godina i preko tog kanala se koristi interkonekcija... Wow..
navedi primjer molim te. Nije mi jasno kako ti kao pojedinacni korisnik mozes da osjetis prekid vlakna postavljenog prije 10 godina.
- Pravite servis IPTV, korisnik interneta vam se regularno prijavi, vi ga 3 godine ignorisete iako je ADSL svo to vrijeme funkcionisao, i onda zamjenite portove na centrali i kazete : E sad moze... A u medjuvremenu rusvaj po pitanju ADSL-a
u iste te tri godine, IPTV-ije je pokriveno 50% trzista. Ne treba generalizovati.
Ja razumijem sto se ovo povelo kao prica, na Optici ne ocekujes nikakav problem, a on se pojavljuje i manifestuje se slicno kao i kod korisnika slicnih servisa na drugom mediju. Uh. Problem je prijaviti problem koji je nemjerljiv nekome ko glumi da zna samo prekid konekcije, mjenjanje parametara na portu i reset rutera. A ako ne moze dalje, dat ce nalog dezurnoj tehnickoj sluzbi - koja gle cuda, javi se mozda na 15% prijavljenih problema.... A u ostalim slucajevima, problem je kod korisnika. Dok poslije 5-og poziva ne priprijetis, kad o, zice u spoju prije porta. Kad o, kolege su zamjenile port a da nijesu javili da su to uradili. O, pa prekinuo nam se kabl 120m prije stuba.
T-Come... Jedva cekam da Vam masem... A javit cu se kad budem mahao. Osim, ako se ne popravite drasticno unutar kompanije.
Bookmarks