Vešović: Nije bilo mog sukoba sa Crnom Gorom dok nijesam pobjegao
Književnik Marko Vešović kazao je da nije bilo njegovog sukoba sa Crnom Gorom dok nije iz pobjegao nje.

Marko Vešović
Gostujući u emisiji „Živa istina“, Televizije Atlas Vešović je govorio o nepravdama koje je zbog prezimena doživljavao kao dijete:
„Nikakvog sukoba moga nije bilo sa Crnom Gorom, dok nijesam iz nje pobjegao. Zašto? Zato što su postojali u Papama partizani, četnici i Vešovići. To jest djeca infobiroovaca. Biti četnički sin je bila ‘mila majka’, nego biti neko ‘izdajničko kopile’. Mene su do osamnaeste godine nazivali ‘goljom’. Ja sam bio isključen. Ja sam sa strane Crnu Goru gledao. Danas sam zahvalan na tome, jer se sa strane vidi dobro. Da sam bio uključen, ko zna? Možda bih poprimio mnoge osobine, možda bih bio gotovo isti kao ovi koje danas ‘lemam’“, rekao je on.
Vešović se osvrnuo i na jednu od nepravdi koja ga je posebno zaboljela, a koja se odnosi na oduzimanje stipendije za hiljaditog maturanta.
„Posljednja pakost, zapravo, niskost koju su mi uradili, kao sinu strijeljanog izdajnika (zvanično je tako bilo, iako su ga uhvatili u kolibi, odveli u potok i strijeljali bez ikakvog suđenja) jeste - kad su mi uzeli stipendiju za hiljaditog maturanta! Miloje Dobrašinović bio je direktor bjelopoljske Gimnazije. On je bio jedan od organizatora ustanka u Sandžaku i, kako da kažem, imao je ‘veliki glas’. Kad sam ja maturirao, ispostavilo se da je bjelopoljska Gimnazija dala deset generacija maturanata i da je dala tačno hiljadu maturanata, tako se pogodilo. I, neko predloži da proglase hiljaditog maturanta koji će dobiti stipendiju za 125 hiljada dinara. (Tada je stan i hrana u studentskom domu u Sarajevu bila 9.900, možeš misliti kakva je to bila stipendija). E, sad, Miloje predloži, i nastavničko vijeće usvoji jednoglasno, da hiljaditi maturant bude Marko Vešović. Ali, to se moralo odnijeti u Komitet, da se potvrdi“, ispričao je on.
Međutim, dalje je objasnio da je sekretar Komiteta bio Milovan Rabren, on ga zovem Rabren, a ne Rabrenović, koji je rekao Miloju: „A đe nađoste sina strijeljanog izdajnika da mu date stipendiju da se školuje?“
„Miloje je rekao: „Au, ja sam mislio, boga mi, da je Marko Vešović mladi literat, a gledaj ti njega! Tako mlad, a već sin izdajnika...’’“, naveo je Vešović.
Bookmarks