Page 28 of 73 FirstFirst ... 1824252627282930313238 ... LastLast
Results 676 to 700 of 1809

Thread: Zasto ste otisli u drugu zemlju?

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    NS = Novi Sad = "Pina"?
    Novi Sad. I WTF?
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Pitam šta ti je NS, a oni koji rade sa Pin Computers-om (koji je u Novom Sadu) ga uglavnom zovu "pina"
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Ne znam nikoga ko radi s Pin Computersom, a pretpostavljam da ne može biti preveliki broj koliko god da ih ima, tako da ne znam tu beznačajnu informaciju. Ali hvala što si nas uputio, sad imam još jednu stvar koju nemam razloga da zapamtim.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

hehehehe zvonci i alta kolko sam samo to puta cuo da necu otic nikad..........ne sujmajte u mene daragaje moje sad radim na tome da sredim nake druge papire i odreknem se drzavljanstva
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Ja se neću odricati državljanstva, bar ne u korist Srbije, stvarno. :P

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    S kojim potrebama? Ja evo gledam da odem u NS da živim, da radimo ja i đevojka za oko 1000 zajedno u početku... stan rentiranje manje košta nego u Podgorici, ako pređem bićemo u istoj firmi pa idemo na isto mjesto, vrlo moguće na nekoliko minuta od firme se useljavamo. Ne vozimo ni ja ni ona jer nemamo potrebe, prevoz je dobar i jeftin, plus bicikla. Ja i ona smo živjeli od mojih 500 eura u Podgorici, i mogli smo fino da se hranimo, da živimo okej, idemo po bioskopa i slično, oblačimo se dobro, odemo u Hrvatsku na more, da pomognemo roditelje, i opet mi je ostajalo para.

Naravno, kupuje se roba i hrana na akcijama, ne stidimo se ni polovnoga, telefoni nisu od 600 eura, sat mi je iz 2002 ali radi i ne treba mi bolji... ja nemam osjećaj da preživljavam, ali ako sam siguran da ću te pare primiti svaki mjesec, mogu da prištedim, mogu da putujem. Jednostavno, onaj koji misli da će iđe radit' normalno a trošit' ka' budala, teško će se fino provesti.
    čekaj, od 500e ste vas DVOJE živjeli u PG, izlazili i oblačili se normalno, pomagali roditelje, išli na ljetovanja i još uspijevali da uštedite...????

ako je to tačno, mislim da će Crna Gora puno izgubiti tvojim odlaskom, kao ministar finansija ili ekonomije mogao si posrnulu privredu zemlje u kojoj si se rodio postaviti na noge...

znaš kako, neko ima manje a neko veće prohtjeve i apetite... Pročitah sinoć jedan simpatičan komentar na Vijesti vezan za neke funkcionere (bivše) koji se kandiduju na novo mjesto- "ovi će i na onaj svijet gladni poć"...
    Nego, da ne idem off, ČINJENICA je da u Crnoj Gori sa 500, 600, 700 eura čovjek može samo da PREŽIVLJAVA... ne postoji teoretska šansa da se od te plate stvori nešto svoje, da se podigne kuća, kupi normalan stan i sl... o skupim automobilima, luksuznim stanovima, vilama na pjenu odmora nema ni govora...
    Reci mi, ako kupovanje hrane i odjeće na akcije i sniženja, brojanje svakog centa, nije preživljavanje, što je to onda...??? Luksuzan i udoban život...???
    Last edited by karamazov; 08-06-13 at 02:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by karamazov View Post
    čekaj, od 500e ste vas DVOJE živjeli u PG, izlazili i oblačili se normalno, pomagali roditelje, išli na ljetovanja i još uspijevali da uštedite...????

ako je to tačno, mislim da će Crna Gora puno izgubiti tvojim odlaskom, kao ministar finansija ili ekonomije mogao si posrnulu privredu zemlje u kojoj si se rodio postaviti na noge...

znaš kako, neko ima manje a neko veće prohtjeve i apetite... Pročitah sinoć jedan simpatičan komentar na Vijesti vezan za neke funkcionere (bivše) koji se kandiduju na novo mjesto- "ovi će i na onaj svijet gladni poć"...
    Nego, da ne idem off, ČINJENICA je da u Crnoj Gori sa 500, 600, 700 eura čovjek može samo da PREŽIVLJAVA... ne postoji teoretska šansa da se od te plate stvori nešto svoje, da se podigne kuća, kupi normalan stan i sl... o skupim automobilima, luksuznim stanovima, vilama na pjenu odmora nema ni govora...
    Reci mi, ako kupovanje hrane i odjeće na akcije i sniženja, brojanje svakog centa, nije preživljavanje, što je to onda...??? Luksuzan i udoban život...???
    500€ neto je sasvim ok i više nego za preživljavanje u PG/CG.

Ako sa 1000€ možeš da živiš ovdje (Stockholm), plaćaš kiriju, ostale troškove i imaš za izlaske vikendom i uz štek, putovanja (RyanAir + CS/hosteli), onda itekako možeš tamo.

Nevjerovatno je kako narod, generalno, NE UMIJE da uštedi u CG.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    18
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

U Novom Saduu...eeer, bar tako pesma kaze. Bdw, u svakom slucaju bolje mesto za zivot od Bg-a, samo 1000e tamo,malo teze osim ako nisi zaista kvalifikovan strucnjak, u sta ne sumnjam :-) I nikako odricanje drzavljanstva,bar ne javno, vec uradi kao i ostali

Послато са ALCATEL ONE TOUCH 997 користећи Тапаток 2
    Narucivanje i dostava stvari iz Srbije : http://goo.gl/wn4Ix

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

kako mi nekad nedostaje ovo zamlacivanje crnogorsko, i nemanje prioriteta planova niti vizije , majke mi, bas me uvijek slatko nasmije, onda u narednih 5 min iznervira sasvim dovoljno da potvrdim sam sebi sto sam otisao
    a za ove sto im se nista ne moze sa 500 eur, sa 450 eur plate sam proputovao vise zemalja nego sa da ne kazem kolko 4 cifreno plate u poznijim godinama zivota hahahaha ;p , ovo zadnje zvuci smijesno
    volio bi da neko izvuce statistike odgovora , znam da je nemoguce, na ova sad moderna psiho testiranja dje se vidite za 5 god i sl , ili odje da turimo poll i smejemo se malo

p.s. a u ***** materina djeljana nesam se skolovala od vremena pa ne turim ove interpukcijske znakove,i ova nasa vasa njihova slova , maternjosrpskoalbanskohrvatskobosankog jezika te koristimo

sva se prica ka vazda svede svudje je nedje bolje ( sve teorijski nidje cvrste teze zasto)
    svi bi vise para (niko ne zna sta bi sa njima, samo zamlacivanje )
    niko nema viziju sta bi od zivota zapravo
    i tako crnogorshtina , opste sanjanje o svemu i svacemu, sis doo
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

ČINJENICA je da u Crnoj Gori sa 500, 600, 700 eura čovjek može samo da PREŽIVLJAVA... ne postoji teoretska šansa da se od te plate stvori nešto svoje, da se podigne kuća, kupi normalan stan i sl... o skupim automobilima, luksuznim stanovima, vilama na pjenu odmora nema ni govora...
    Ti misliš da je moguće stvoriti situaciju u bilo kojoj zemlji da prosječan građanin digne kuću ili kupi stan samo od plate?! Ne budi smiješan. Imam prijateljicu u BG koja je genijalac, završila Sorbonu, radi u marketingu i ima pare koje mi možemo da sanjamo. Ona od plate otplaćuje fin stančić na ne baš dobroj lokaciji i sad je otplatila osnovni model Suzuki Swift na lizing... i jedva krpi! Jači posao uglavnom vuče i jače troškove, nekretnine i kola isto, oblačenje na višem nivou, "reprezentacija". Ja mislim da je meni mjesečno s mojim potrebama i platom od 500 eura ostajalo više u štek nego njoj.

Elem, radim za 500 mjesečno zadnjih 14 mjeseci. Za to vrijeme sam obnovio garderobu, kupio dva mobilna telefona, tablet, ebook reader, iPod, Canon 7D, bio bar 5-6 puta do Srbije, pomogao roditeljima bar 1200 eura na ruke za gradnju kuće, i imam jedno 1000 šteka. Ako bude sreće s vremenom zbog posla, idemo na more na Hvar opet... ne znam, s djecom je ta cifra premalo, ali za nekoga samog nipošto nije preživljavanje.

Brojim li svaki cent? Ne baš svaki, ali neću da prosipam pare ako ne moram. Ne pričam o jedenju hrane za pse, kao po Njemačkoj što je počelo, nego o znanju da se dobra stvar (štagod) u toj i toj prodavnici može kupiti za X eura, a da je tamo X+1... da se ne kupuje ništa krupno u malim prodavnicama nego u marketima... To nije preživljavanje, to je NORMALNO za svakoga, uključujući i ljude koji su neki prosjek i na zapadu. Ta cifra jeste minimum minimuma, ali može da se živi bez prevelikih odricanja ako čovjek zna KAKO i koliko može. Ta bajka da svako treba i MOŽE da ima "luksuzan život" je glupost. Udoban? Naravno. Ne velim da je 500 eura dovoljno, ali nije ni preživljavanje. Pitaj one porodice od 4-5 članova koje žive (žive! svaki mjesec!) od upola manje, pa ćeš da vidiš šta je preživljavanje.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    40 Posts

Sa 500 eura mjesecno....Mozes da izdrzavas samo sebe i papagaja. Na djecu ni ne pomisljaj.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Quote Originally Posted by Sandor Kolar View Post
    Sa 500 eura mjesecno....Mozes da izdrzavas samo sebe i papagaja. Na djecu ni ne pomisljaj.
    Naravno. Zato i imamo opadanje nataliteta.

Thanks Thanks Given 
    12,598
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

S kojim potrebama? Ja evo gledam da odem u NS da živim, da radimo ja i đevojka za oko 1000 zajedno u početku... stan rentiranje manje košta nego u Podgorici, ako pređem bićemo u istoj firmi pa idemo na isto mjesto, vrlo moguće na nekoliko minuta od firme se useljavamo. Ne vozimo ni ja ni ona jer nemamo potrebe, prevoz je dobar i jeftin, plus bicikla. Ja i ona smo živjeli od mojih 500 eura u Podgorici, i mogli smo fino da se hranimo, da živimo okej, idemo po bioskopa i slično, oblačimo se dobro, odemo u Hrvatsku na more, da pomognemo roditelje, i opet mi je ostajalo para.

Naravno, kupuje se roba i hrana na akcijama, ne stidimo se ni polovnoga, telefoni nisu od 600 eura, sat mi je iz 2002 ali radi i ne treba mi bolji... ja nemam osjećaj da preživljavam, ali ako sam siguran da ću te pare primiti svaki mjesec, mogu da prištedim, mogu da putujem. Jednostavno, onaj koji misli da će iđe radit' normalno a trošit' ka' budala, teško će se fino provesti.
    Divim ti se ako ste vas dvoje živjeli, putovali, jeli, plaćali račune i još pomagali roditelje?
    Pretpostavljam da stan ne plaćate, ali morate plaćati struju, ma koliko da štedite, ako se kupate (računam bar po dva puta dnevno oboje) i kuvate bilo što više od kafe, morate potrošiti bar 50 eura struje! Takođe, morate platiti vodu minimum 7 eura (osim ako ste u roditeljskoj kući, tu su računi mnogo manji), odvod smeća je oko 3.50 eura...imaš internet, najeftiniji paketi su 20 eura, imaš i neku kablovsku to je 10 eura...sve ovo bez telefonskih računa, koji za vas dvoje moraju biti minimum 10 eura ako ste baš štedljivi i ovo su najmanji mogući mjesečni troškovi koje jedna zajednica mora imati ako radi "zakonito" tj.plaća struju, vodu, smeće telefone i tv...sve ovo, minimum je oko 100 eura...ostaje ti 400 da jedeš....dvoje odraslih ako se snabdijevaju u Lakoviću i Naš-em market-u bukvalno svakodnevno, računajući i hleb od 0.35 eura i mlijeko od 0.45, teško da mogu da jedu za 200 eura cijeli mjesec...ali, svi smo mi drugačiji...moj sin je imao platu od 200 eura u jednoj tv-kući, nije je redovno primao, uspio je od toga da sebi kupi dobar lap-top, telefon koji je želio i dobar foto aparat, da putuje sa curom, da ima uvijek euro u džepu, i sve to za samo godinu dana, ali ja sam plaćala hranu, račune i sve ostalo...
    Mislim da je malo 500 eura za bilo kakvu porodicu, makar i dvočlanu, osim ako nećemo svega da se odričemo...ne velim da nije moguće, naravno, moguće je nažalost i sa mnogo manje, ali nije humano!
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Divim ti se ako ste vas dvoje živjeli, putovali, jeli, plaćali račune i još pomagali roditelje?
    Stan (45m2), struja, sve komunalije (uklj. vodu), internet (flat 4mb od stanodavaca), mobilni (dva post paida) - najviše 240 eura ukupno. Meni samom bude oko 200 sve to (jedan mobilni i manje struje), plus ručam kod roditelja. što je najisplativiji mogući način i za mene i za njih, pošto živim jako blizu.

A za hranu stvarno ne znam šta ko jede, đevojka svaki dan kuva neke zdrave kombinacije s povrćem, pa često piletinu, jela s mesom... bolje se hranim kad je ona tu, nije obrnuto, i vazda mi može biti ta plata dosta, pošto njoj nisam dao da troši svoje pare kad je tu na svakodnevne stvari, jer nije radila stalno.

Ovo je naravno isključivo moj primjer, i masu je stvari koje meni jednostavno ne trebaju, a drugima su neophodne. Ja pare koje drugi daju na cigare, kola, kablovsku ili kafanu štekam za kad zatreba. Kupim monitor od 650 eura jer mi treba za posao, digitalnu tablu za crtanje od 300 iz istog razloga. VEĆINA NE MOŽE TAKO i to je činjenica. Ali je i činjenica da je to isključivo njihov problem. Ne nudim nikakva rješenja, samo navodim primjer.

A sve sam počeo upravo zbog toga što upravo radim na tome da idem odavde, kao što kaže naslov teme. Ako računamo da je u Novom Sadu trenutno puno bolji stan jeftiniji nego u Podgorici, da isto mogu bez prevoza da prođem lagano, a da ćemo imati bar duplo više novca u početku nego ja sam... 'bem li ga ako nije najpametnije tako.

Thanks Thanks Given 
    12,598
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

naravno, i ovdje smatram da s 1000 eura jako lijepo može da se živi! Sigurnih 1000...i to četvoročlana porodica.
    Međutim, stavka hranjenja kod roditelja i samo povremenog boravka tvoje djevojke tu je potpuno bacila drugo svjetlo na tvoju priču...rekla sam šta je sve moje dijete sa 200 eura moglo
    Troškovi porodice i samca su nešto sasvim drugo, takođe, troškovi para (par=dvoje) bez djece i para sa djetetom ili djecom su sasvim druga stvar...hranjenje (minimum 3 obroka) o svom trošku ili odlaskom na ručak kod roditelja je takođe jedna potpuno druga stvar jer realno, za jedan ručak (tj hranu) koji uključuje meso, hleb, povrće i voće uključujući i sve one namirnice koje ti trebaju i za pripremu i kao prilog teško da možeš manje od 10 eura potrošiti dnevno za dvoje...

Da rezimiram, ti kao samac možeš poći u krunu i pojesti hamburger, pa parče pizze za večeru, pa neko pecivo od 0.50 centi za doručak i to ti je za hranu danas cijeli dan 2.50 eura!
    Ali ako kući doručkuješ jaja i viršle, pa ručaš supu, popek, krompir, salatu, večeraš jogurt i paštetu,ili kajmak i mlijeko, čaj to teško može koštati manje od 10 eura
    Last edited by zvoncica; 08-06-13 at 13:04.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Međutim, stavka hranjenja kod roditelja i samo povremenog boravka tvoje djevojke tu je potpuno bacila drugo svjetlo na tvoju priču...
    Ja sam dao cifre za kad sam sam, i za kad je ona tu cijeli mjesec.

To je onaj fazon - moji kuvaju za petoro. Da se doda za šestog ne košta ni djelić koliko košta da se spremi nešto samo za jednu osobu. Sve, ali apsolutno sve što može da se spremi za jedno (ne računam izlazak i kupovinu džanka, to nikad ne radim) je masu skuplje nego kad se dodaje na veliko kuvanje. Taj ručak svakodnevni je ogromna stavka samcu. Ja njima ne plaćam konkretno za ishranu, to bi bilo glupo, ali to što učestvujem stalno kad treba nešto sigurno pokriva te "troškove" njima.

A može dvoje za manje od 10 eura fino i zdravo da se hrani kući sigurno, samo ako hoće. Nego smo mi navikli da bacamo, da se razmećemo, da pretjerujemo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Troškovi porodice i samca su nešto sasvim drugo, takođe, troškovi para (par=dvoje) bez djece i para sa djetetom ili djecom su sasvim druga stvar...hranjenje (minimum 3 obroka) o svom trošku ili odlaskom na ručak kod roditelja je takođe jedna potpuno druga stvar jer realno, za jedan ručak (tj hranu) koji uključuje meso, hleb, povrće i voće uključujući i sve one namirnice koje ti trebaju i za pripremu i kao prilog teško da možeš manje od 10 eura potrošiti dnevno za dvoje...

Da rezimiram, ti kao samac možeš poći u krunu i pojesti hamburger, pa parče pizze za večeru, pa neko pecivo od 0.50 centi za doručak i to ti je za hranu danas cijeli dan 2.50 eura!
    Ali ako kući doručkuješ jaja i viršle, pa ručaš supu, popek, krompir, salatu, večeraš jogurt i paštetu,ili kajmak i mlijeko, čaj to teško može koštati manje od 10 eura
    Ne moze se stalno djaolji hamburger i licno mislim da vise hrana kosta samca (jos ako ne zna nista sam skuvati) nego kad se samac "upari" pa domacica uzme u svoje ruke. Samac napuni frizider i na kraju pola baci jer prodje rok trajanja ili se usmrdi pa ostaje ono u staklenim bocama ili konzerve. Za cijenu jednog rucka u restoranu sa casom piva ili vina domacica napravi bar tri za oboje. E kad dodje ono sto kmeci onda nastaju glavni troskovi jer je samac plus dvoje

Thanks Thanks Given 
    12,598
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

svakako, ako jedeš u restoranu jedan obrok, nagrabusio si! Mnogo jeftinije košta spremiti kući! Ima recimo u Voliju gotova hrana, pa ko je samac, svakako mu se više isplati jesti tamo, ne može ga solidan ručak koštati preko 3 eura! Ima svega i sarmi i pečenja i šnicli, špageta.... biraš i jedeš
    Ja spremam mojoj porodici, i to što mi kući jedemo mjesečno za ručak, u bilo kojem restoranu bi nam dnevno koštalo minimum 50 eura! Ali je kod kuće to mnoooooogo jeftinije, pa sigurno 10 puta

edit-danas mnoni mladi ljudi više vole peciva, hamburgere i pizze nego domaću hranu, zato rekoh onu računicu oko brze hrane...
    Last edited by zvoncica; 08-06-13 at 13:36.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

edit-danas mnoni mladi ljudi više vole peciva, hamburgere i pizze nego domaću hranu, zato rekoh onu računicu oko brze hrane...
    I ne znaju koliko su u stvari nesrećni. Ja sam prije koju godinu samo izbacio bijeli hljeb iz ishrane potpuno, i 20 dana na moru plivao svaki dan. Kunem se da sam smršao preko 10 kila, a da nisam ni primijetio.

Thanks Thanks Given 
    4,451
    Thanks Thanks Received 
    8,605
    Thanked in
    3,311 Posts

Ubiste ovu temu razglabanjem o necemu sto veze nema sa istom

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

Ti misliš da je moguće stvoriti situaciju u bilo kojoj zemlji da prosječan građanin digne kuću ili kupi stan samo od plate?!
    Pa, zavisi… Ja nikad nijesam rekao da vani teče med i mlijeko, i da se živi ekstra... Naprotiv, tvrdim da osim ovih što zarađuju X stotina hiljada dolara neto godišnje, i onih muškaraca što su se poudavali po Americi, svi ostali lažinjaju i životare tamo taman ka što bi i ovđe... Naravno, neko voli putovanja, avanture, upoznavanje novih kultura i ostale ku*ce palce, ili prosto to da mu se priča po selu kako živi i radi u inostranstvo...

Elem, radim za 500 mjesečno zadnjih 14 mjeseci. Za to vrijeme sam obnovio garderobu, kupio dva mobilna telefona, tablet, ebook reader, iPod, Canon 7D, bio bar 5-6 puta do Srbije, pomogao roditeljima bar 1200 eura na ruke za gradnju kuće, i imam jedno 1000 šteka. Ako bude sreće s vremenom zbog posla, idemo na more na Hvar opet... ne znam, s djecom je ta cifra premalo, ali za nekoga samog nipošto nije preživljavanje.
    Viđi, ja sam iskreno izrazio divljenje tvojoj sposobnosti da preživite, pardon, vodite normalan život od 500e... Ali, bez uvrede, sad mi se probudio neki crv sumnje, pošto ut vom postu ima dosta kontradiktornosti...
    Nego, ne bih volio da tema pođe drugim tokom, a i na forumu postoji mali milion postova vezanih za prezivljavanj od plate, tako da neću dužit...

500 eura za nekog ko zivi sam, plaća stan i dažbine ( struja, voda, telefon, internet, smeče,ulaz, auto- gorivo i registracija) ne može biti dovoljno... Za ovo sto sam naveo treba ti min 350 eura svaki mjesec... dodaj na to izlaske sa đevojkom, zatim nekoliko izlazaka sa prijateljima mjesečno, kafu sa kolegama na posao svaki dan (što je praksa u gotovo svaki radni kolektiv), nešto malo garderobe, eventualno neki trening + 50 e nekih nepredviđenih troškova, koji uvijek iskrsnu, eto ti 500e... Đe ti je hrana, ljetovanje, tehnika, zamjena starog automobila... O štednji, kupovini kuća i stanova i uopšte o nekom luksuzu je smiješno govoriti...
    Druga je stvar ako se ide na ručak kod roditelja, pa mama pošalje koju šerpicu i teglicu, pleh kolača, pa ubači u džep 50-100 eura svaki mjesec... i tako to...

Ja sam u tvom postu prilično prepoznao sebe, s obzirom da hranu, garderobu kupujem na akcije, i manje više dobro razmislim đe ću pare ostavit... živim u svom stanu (nije moj naravno, nijesam ga ja zaradio već moji roditelji), tako da ne plaćam kiriju, a godišnje neto zaradim oko 8-9000e, i po mom mišljenju, ovo je čisto preživljavanje...
    Ja ću slobodno stavit znak jednakosti između preživljavanja i tzv " normalnog " života, a ako sam time tebe ili bilo koga drugo na neki način uvrijedio, primite moje duboko izvinjenje...

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Razlika izmedju prezivljavanja, normalnog i bogatog zivota je, po meni, u luksuzima.

Onaj koji prezivljava od plate nece sebi moci da priusti ni jedan luksuz, onaj koji zivi 'normalno' (ne znam zasto smo ovaj izraz iskopali ali ajde) moci ce sebi s' vremena na vrijeme da priusti neki luksuz tipa da izadje koji put sa partnerom na veceru u restoranu, da ode na neko krace putovanje u okolini isl. dok onaj koji zivi bogati moze da sebi priusti luksuz kakav pozeli..

Nego opet.. ito je neko udaljavanje od teme... Meni se cini da mnogo ljudi prica kako bi rado otisli vani samo da mogu a mali broj bi se odreklo svoje zemlje, svoje porodice, svojih navika i svega ostalog u CG. Trebao bi narod da ustane i nesto mjenja na svom tlu a ne da bjezi vani no to je opet stvar mentaliteta naroda..

Inace iz svog iskustva... zivot vani nije ni blizu onoga sto vecina nasih ljudi (pogotovo mladih) misli... Slazem se da je kod nas trenutno stanje nenormalno s' obzirom na generalno mizerne plate a jake cijene bilo gdje da se okrenes. Ali ja kad cujem kako mi kolege, drugovi, poznanici rade od 8 do 15 sati i zale se kako se moraju svako jutro (radnim danima!) ustajat' u 7 ura za posao onda mi se malo prevrne dzigerica jer se vani najcesce radi po 10-12 sati i to dodje sasvim normalno. Ne kazem.. sigurno i kod nas ima ljudi koji toliko rintaju ali iz onoga sto ja licno znam, vecina radi MNOGO manje nego sto bi vani radili.

Ja eto mogu rec da sam pomorac. Nije to 'rad u drugoj zemlji' ali moze se reci da ima dosta dodirnih tacaka. Ja se isto ustajem u tih 7 sati kao i ovi nasi sto kukaju ali ja radim po 12-15 sati dnevno, SVAKI dan. Nema subote.. nema nedelje.. nema bolovanja... nema 'prskava mi glava, sutra cu nadoknadit' posao'. Samo kazem jer ovi klinci sto jure da upisu pomorske skole misle kako ce na brod da lade muda za velike pare a to mogu macku o rep da okace.

I znam mElEon ljudi koji rade vani.. Neki imaju bolje poslove (vecu platu) pa zive solidno dok drugi skoro pa 'prezivljavaju', samo na drugi nacin, pod drugim standardom. Isto tako znam mnoge koji su posli vani, zaradili neku kintu, pruzili se vise nego sto su mogli sa kolima na lizing, stanom na kredit i sl. a onda kad je dosla kriza ostali su bez icega i dosli su odje da 'prezivljavaju'.
    Last edited by Fidel Castro; 08-06-13 at 16:03.
    --------------------------
    Do Not Disturb.
    --------------------------

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Exact!

Ja prije nego što sam ovamo došao, mislio sam 1000€ mjesečno će bit knap.
    Posle mjesec dana sam se prijatno iznenadio i... Život je lEp!

Po ovim pričama, ispade CG skuplja od Švece!
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Naprotiv. Ovo je tek sad zanimljivo. Iskreno mi je puna ona rabota bila priče o pojedinačnim pričama koje veze nemaju s realnošću većine nas.

Thanks Thanks Given 
    5,246
    Thanks Thanks Received 
    9,516
    Thanked in
    4,613 Posts

Naprotiv. Ovo je tek sad zanimljivo. Iskreno mi je puna ona rabota bila priče o pojedinačnim pričama koje veze nemaju s realnošću većine nas.
    i meni isto.
    ja bih voljela da cujem jos prica nasih diplomata koji lade **** po svijetu.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Page 28 of 73 FirstFirst ... 1824252627282930313238 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)