Naše saobraćajnice se sa Hrvatskim ne mogu uporeditkao Arsenal iz Tivta i Arsenal iz Londona. A u Albaniji je stanje užasno, đe nema autoputa tu je bukvalno makadam, pogotovo na jugu, mada će oni sve to povezat prije nego što mi počnemo bar boljare, a JJ da ne pominjem.
Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.
Ja ih nisam glasala niti cu, a narod da zasluzuje - zasluzuje bas.. pa ne moze Balkan bez izolacionizma i bez nekog Envera Hodze... "Dako" (tipicno crnogorski ako i dako) posle ove danasnje bebe pokrenu CG, jer ovo mi lici na zatucanost do maksimuma.
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 23-04-13 at 12:40.
Ovo se na zapadu narodski zove "high horse".
...dip your hands in the water,
the same deep water as me...
A skim ce se slikat na ponovno otvaranje ponovnog pocetka radova?
Nema Kosor, Sanader u przun, nema Cvetkovica...jedino Milo jaci no ikad.![]()
Slikace se sa g. Old Bone.. Kad mogu svi oni, moze i on ..
Hvala Lepo
Slušam sad Brajovića kako drobi u vezi autoputa i kaže kako Crna Gora nema novca za to nego bi morala da se zaduži :P ... pa dje su pare od telekoma zna li ko ... da nije Ivanišević potrošio na ljubavnice... kakva sprdnja ...
deuscroix
znači u najboljem slučaju dvije trake pg-mateševo, a ostalim slučajevima možda neki makadam ili kozji putŠta god da se dogovore ovdašnja Vlada i kineski investitori i građevinske kompanije, izvjesno je da se nikako ne može očekivati skora izgradnja cijelog autoputa, nego u najboljem slučaju samo dionice Podgorica - Mateševo i to navjerovatnije prvo samo jedan smjer da se privuče saobraćaj i odmah počne prilivati novac
Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.
Da hoće poluautoput(4 trake sa bankinom, valjda)-to je sasvim OK!
Ili se ja varam što osjećam toliko animoziteta prema svemu što vlast uradi, da će tačno puknut od muke neki ako se ipak zaključi taj ugovor o ključnoj i najtežoj trasi...jer kad se prodje Mateševo zaista je dovoljno da se naprave po 3 trake na svakih 5-6 km, da se preteknu šleperi, i nije teško voziti, niti ima mnogo sudara.
Pozdrav,
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Ako i dako...![]()
Sad ce jos reci da je odlicno sto nije do sada zavrsen autoput.130km do srpske granice nisu sposobni da urade, a jadransko jonski blokiraju jer ovaj nepostojeci ne bi imao "profita".. E jadovi..
No, dobro vam je sto vam je.. A sigurnost na CG putevima je opstepoznata, divno na sve strane CG.. Obraza imaju? He.. Fuj. Ne koriste puteve nego avione (sto drzavni sto ove preko MNA na nas racun), pa jadni i ne znaju kakvi su im putevi i ima li zastitnih mreza.. Odrzavaju sto moraju, a i to jadno i bijedno. Sto bi rekao onaj na Meteo - putevi su talasasti i blago talasasti.
Nek se provozaju malo do Cacka, ili kroz Cro sporednim putevima koji nisu ni magistralni a bolji i siri no najbolje dionice CG magistrale. Evo im i Albanski i Kosovski.. No, koliko dobra zele drzavi i gradjanima, taman je rezultat kakav treba i da bude.
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 23-04-13 at 15:22.
Domagoj Margetic TVRDI, da za 43 milijarde KUNA, nema java i glasa iz Hrvatskih cesta,
pojela ih MACA,
apetiti Aca&braca su skromniji, kako vrijeme CURI, "CURI I PESAK",
sto SKUPSTINA ODLUCU kod toliko ponuda, ODLUKA NECE BITI POTPUNO LUDA.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Gdje je ova milijarda otisla za koju se CG zaduzila poslednjih nekoliko godina? Ko je to "pojeo"?
Hvala Lepo
Sto ima u to Matesevo da se do njega pravi put? To je neki industrijski centar?
Ako nema srpskog dijela, tj. povezivanja do Beograda, ne vidim svrhu ovoga.
Ili je ovo veoma veoma dugorocno planiranje - izgradi sad, a korist kroz 200-300 godina...
Pa počeli su Kolašin - Mateševo. Ako ne spoje s Podgoricom, to je bio uzaludni posa'... mislim, više nego što je to sad.
...dip your hands in the water,
the same deep water as me...
kad bure ima busno dno treba prvo zakrpiti dno pa onda traziti nacin kako da se napuni, ovako sizifov posao
She is only here to annoy herself!
Ja predlazem da umjesto autoputa dozvole konacno lowcost kompanijama da uvedu letove za CG. Izace nas gradjane mnogo jeftinije![]()
Da bi samo da se zavrsi ovaj put izmedju plava i podgorice - preko albanije... I nema vise kanjoninga!
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Sve je to ista politika izolacionizma. Sto se tice ekonomije u svakom smislu potreban je autoput za izvoz i protok roba (stavila sam mape gdje su Drac, Solun i Ploce ciljane luke - dakle luka Bar i pruga ostaju van svega), lowcost kompanije takodje zbog turizma i produzetka tur. sezone (ovi u cg i dalje smatraju da ljudi zive u komunistickom dobu kad su turisti bili iz fabrika i sa kolektivnog ljetnjeg odmora) jer ljudi koriste cesce i krace odmore na vise destinacija (tipa produzeni vikendi tokom cijele godine), a to sto bi oni to ikad uradili radi svojih gradjana, e to nikad, a vidim bogami ni zbog svega navedenog. Boli ih cosak, bitno za njihovog zivota da je njima dobro i na besplatno avionima vlade i mna..Da su njihovu djecu obezbijedili da mogu da grickaju "ocevinu".. A sta ce biti sa drzavom i sa zaostajanjem, unistavanjem ekonomije i izolacionizmom .. Dok mogu posudjivati i bud-zasto prodavali, njima je ok..
Hvala Lepo
I, sta bi sa Kinezima, ovim-onim itd?
Niko ni da zutzne posle hvalisanja?
Hvala Lepo
Nema kineza. Nisu kinezi hteli ni evropi da daju kredite i kupuju obaveznice Portugala, Spanije, Grcke kad su ih molili. Sto bi bacali pare na neisplativ projekat.
Jedino ako vlada CG ne iskeshira 2 milijarde iz dzepa. Ko shto rekoh, zeznuli su se sa cijenom kod poljske gdje su autoput radili. Ne ocekujem nista jeftinije ko sto Bone ocekuje i zna...
Bone OČEKUJE, ali ne zna!
Ja VJERUJEM da će se postić dogovor sa nekim, pa ili sa Kinezima, a tvdim ti da i pouzdanih izvora znam da nismo daleko od dogovora, ali Evropa je malo ljubomorna, EBRED (Evr.banka za obn. i razvoj daje dobar dio para, a Kinezi valjda zajam od nedostaućih od 800 mil.€), ili sa US- Bechtel Enca ,koji ne ulažu, već nam predlažu da radimo iz budžeta...što bi bilo na jedan način najkorisnije po efektu na razvoj domaćih preduzeća, ali pogubno po solventnost, ili pak treća opcija-samo sa parama od zajma pomenute banke, koji traže da to bude polu-autoput (sa 4 trake zbijene, a valjda negdje i 3).
Toliko ja KAO LAIK TOTALNI...ali informisani znam.
Ako neko ima da me dopuni ili ispravi, bio bi mu veoma zahvalan, a mislimi forumaši...jer se radi o najvažnijem projektu u 5 decenija!
Valjda ima neko ko radi u Ministarstvu transporta?
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 10-05-13 at 19:52.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Druga veoma primamljiva preliminarna ponuda, kako tvrdi naš sagovornik iz Vlade, je ona koju je dao turski konzorcijum DOGUS-GULSAN, koji tijesno sarađuje sa finansijskim fondom Afii iz Singapura, na čijem čelu je Mehmed Gandi.
Taj konzorcijum nudi da iz svojih sredstava izgradi dionicu Podgorica - Mateševo po cijeni koja takođe ide ispod 800 miliona, s tim što bi im Crna Gora platila tako što bi im dala koncesije na eksploataciju prirodnih bogatstava, što znači da bi državna imovina bila garancija da će sve biti namireno. Ovaj konzorcijum, koji je gradio metro u Sofiji i međunarodni aerodrom u Kijevu, traži koncesije za eksploataciju uglja u Maoču kod Pljevalja, koncesije za boksit, a u obzir dolazi i ustupanje državnog zemljišta za izgradnju turističkih centara.
Uvecaj!
Ta ponuda se smatra izuzetno dobrom osnovom za detaljnije pregovore jer ona znači da javne finansije ne bi bile dodatno opterećene i što bi zapravo bili ustupljeni resursi koje Crna Gora svakako sama ne može valorizovati. Faktički, osim autoputa to bi dovelo do pokretanja novih razvojnih projekata. Problem je što bi za ugovaranje svih detalja trebalo nešto više vremena, tako da ne bi bio izvjestan početak gradnje do kraja ove godine, što je plan Vlade. A gubitak vremena bi istovremeno značio i materijalni gubitak.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Potvrda tačnosti lepetančevih izvora je i ovaj članak, sa precizno opisanim ponudama, iz kojih se vide vrlo fer uslovi (grejs period 5 godina, 2% godišnja kamata):
http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija...a-autoput.html da me ne zafrkavaju forumaši....
ALi pitam nekoga od kompetentnh forumaša, možda baš lepetanac dodje do podatka koliko okvirno vrijede založene koncesije koje traže DOGUS -GULSAN?
Ja znam da je vrlo teško procijeniti REZERVE bilo čega, ali ipak su oni imali deebeele proračune, pa razmišljam što je na srednje ture profitabilnije za MNE-Turci ili keš za KIneze?
Kažem srednji rok, jer se cio svijet klima, i svi proračuni treba da se prave na 10 godina najviše....nešto će da se desi u roku od 10 godina, jer je svijet kao "bure baruta" .
Pozdrav,
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks