Page 21 of 73 FirstFirst ... 111718192021222324253171 ... LastLast
Results 501 to 525 of 1809

Thread: Zasto ste otisli u drugu zemlju?

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

A gdje ima srece? I zasto je ovdje novac i rad uzet kao jedini faktor za srecu?
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    4,446
    Thanks Thanks Received 
    8,591
    Thanked in
    3,302 Posts

A gdje ima srece? Sve zavisi od osobe do osobe. U mom slucaju imam u vidu USA, Njemacka, Svica, Skandinavija, UAE, Austrija, Australija, Novi Zeland... ko zna na kraju krajeva, dok se ne podje ne moze se znati sto ce se pronaci.
    S obzirom da kad nema rada i novca co'ek pocne da biva sve vise i vise frustriran - nalazak mjesta za normalan rad i zaradu je solidan prvi korak ka sreci.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A nije sigurno nikakav faktor za srecu. Ljudima je sreca svasta.

Ali kad nemozesh da placash elementarne stvari vodu, struju i hranu e to je faktor za nesrecu.

Osnovno bi trebalo biti da covjek nema takve stresove, i josh ako neko zavisi od njega...

Ja sam od sjekiracije te nisam moga preteci od prvog do prvog imao glavu da izgubim. Glupo jes sjekirati se, ali kad ti nametnu takvu perspektivu i upadnesh u te vrtloge...

Sjecam se poslije tog iskustva kad nismo imali dinara, pa mi majka rece "sto cemo da radimo sine", reko majko (citajuci bibliju) vidji vrapce nit zanju nit siju pa imaju da jedu.

Ali sigurno trckaraju tamo amo i traze...
    Last edited by Ego_and_his_own; 07-03-13 at 17:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

za svakoga ko hoce da radi ima posla! btw, jokac = neradnik!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Moj je savjet ko god ode napolje da ne pravi sebe ogromna ocekivanja(osim ako vam nisu ogromna ocekivanja da zivite normalno kao sto tu neki misle), jer sve sto pretekne ocekivanja ce vam biti zadovoljstvo a sve sto bude ispod ocekivanja ce bit razocarenje.
    Budite spremni da radite i da ucite jer svaki posao moze da se radi veoma dobro, prosjecno i loshe. trudite se da bude ovo prvo.

Oni koji vas placaju ce uvijek htijeti da vas iskoriste, a ako nadjete na dobroga gazdu - cuvajte ga jer takvi su rijetki.

Ne uzimajte kredite od banaka jer ce vas to u crno zaviti. Zivite od onoga sto zaradite i ne zanosite se da zivite preko svojih mogucnosti. Dobar trud ce vam donijeti ono sto budete htjeli samo budite strpljivi.

I ako vi je losh gazda a prinudjeni ste u tom momentu da kod njega radite, trudite se najbolje sto mozete jer tako sticete iskustvo i znanje i bicete opazeni i bicete u prilici da birate poslove.
    Last edited by Ego_and_his_own; 07-03-13 at 17:51.

Halfway between the gutter and the stars ...
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slazem se u potpunosti...
    :encouragement:
    Aliquando et insanire iucundum est ~ ~ It is sometimes pleasant even to act like a madman. Seneca

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A znate zasto je posao bitan?

Zato sto bez posla jedino dosada ostaje, a u dosadi covjek samo gluposti uzima za preokupaciju.

Ja sam to naucio u vojsku kad sam bio, i kad sam pitao staresinu sto nas muce toliko te nam ne daju minuta odmora, on cini mi se rece: Jes pa da neku glupost napravite... I jeste tako.

Rad je dobar za covjeka, cini ga sabranim i fokusiranim i josh kad je dobar u tome sto radi cini ga mentalno stabilnim covjekom.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

zbog posla i zbog ljubavi )

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by karamazov View Post
    @ Rakun, evo ja sam mislio da je rad u inostranstvu bio isplativ prije 20 godina- tada su ljudi po Njemačkoj primali 2-3000 DM svaki mjesec, a ovamo se radilo za 5 DM- ali, izgleda da sam se prevario… Vani pare samo čekaju na nas da dođemo i da ih pokupimo…

Spomenuo sam Ameriku iz razloga jer je to zemlja u kojoj je Ego ostvario svoje snove… A i kad bih odlučio da pođem neđe vani, to bi bila zemlja đe je engleski matični jezik, jer bih u nekoj drugoj konverzaciju ostvarivao sa si-no ili ja-nein…
    Fakultet nijesam naveo da bih se hvalio, jer on nije nikakvo mjerilo- radim za 500e što nije za nikakvu hvalu- već da bih naglasio da sam sposoban da naučim ono sto ne znam…
    Kao jedan od plejade pravnika/ekonomista, u stranoj zemlji sa diplomom mogu da obrišem goozicu… Ne znam kakve kvalifikacije ima Ego, ali neko ko je do 35 godina živio sa majkom kojojoj je trazio za kafu i cigare ne odaje kapacitet nekog doktora nauka ili kvantnog fizicara…
    Ali ja sam spreman da radim razne fizičke poslove, samo ako su dobro plaćeni- a jesu, ako je vjerovati Egu, čistačica platu od 400 eura zaradi za 2 dana, a neko ko obavlja odgovorniji posao za dan (pročitajte prethodnu stranu)…

Pa ajte zemljaci, ovo se ne odnosi samo na Ega, izbačite neku listu sa poslovima, đe da ih tražimo, koje su dnevnice, je li stalan posao, koji su troškovi života i sl… ?
    Ameri, Njemci, Švajcarci, Italijani, Australijani, javite se braćo i sestre…!
    Vidji prijatelju, na sva ova pitanja koja si postavio, vrlo lako sam mozesh da nadjes odgovor - potrudi se malo, proguglaj!! Da ti ponovim ono shto Moracikus govori, niko na ovom svijetu nije tebe DUZAN da prinosi, donosi i odnosi na kashicicu. Zivot je borba jedna neprestana, pa zadaj sebi ciljeve lagano, istrazuj, pitaj, grizi, moli i uz malo srece nakakvo rjesenje ce iskrsnut. Niko ne voli gotovane a vecina ljudi ce pomoc onome ko se i sam trudi. Ti, da te je ima ko nauchit, ako si ikad mislio ic nedje "vani" vjerovatno ne bi upisiva pravo jer se zna da je pravo specifichno za svaku zemlju tako da s tom diplomom nema neke srece. Shto ne znachi da je kasno da se upishe i neshto drugo pa opet ispochetka, ovaj put znash malo vishe pa ce vjerovatno i izbor bit malo pametniji. A ko nije spreman na odricanja i sve cheka na gotovo, bogomi mrka kapa.

Konkretan savjet, mada ga nijesi zasluzio, je: softver (ali treba znat). Amazon recimo trazi trenutno GOMILE inzinjera (sponzorishe i vize). Poslije par godina, ako se dokazes, plata je sestocifrena. Drugi put je preko studija, nadji stipendiju za postdiplomske (da ne bi i to na gotovo? ima i na ovom forumu finih topica na tu temu pa "search") pa poslije toga posao i tome sl.
    Last edited by frnjok; 08-03-13 at 14:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

@frnjok - Upravo tako!

Htio sam mu i sam odgovorit tako kao i ti, ali vidjeh da nije potrebno da trosim vrijeme na to.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ego, taman tako, znam ja osobu koja je u roku od 6mjeseci promijenila 3 pozicije na poslu, tj napredovala i sve to jer je radila i kad nije trebalo i dokazala se, u US naravno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Moracikus View Post
    Vidi nikad nisam glasao za ovu vlast i prezirem ih iz dna dushe. Ali to nije tema ovdje.
    Ljudi moraju da shvate da im Vlada Cg nije nikakav rod koji mora da ga izvede na zivotni put.
    Ono sto sam primjetio kod Crnogoraca je da generalno imaju jako visoka ocekivanja i da se kao rezultat toga veoma brzo razocaraju i padaju u nekakvu depresiju dje su im Vlada i Mlo za sve u zivotu krivi. Ne ide to tako ljudi.
    I da, pljuju po sopstvenoj drzavi a ne po vlasti. U to sam se mnogo puta uvjerio. Cak sam imao i neprijatnosti u sopstvenoj drzavi jer ponosno nosim dres reprezentacije CG.

O tome kako prolaze konobari po US-u ne znam nista. Zivim u AU i vidim da od takvih poslova moze samo da se prezivljava.
    Bas sam o ovome razmisljao, citam komentare na vijesti.me, znaci naucnici otkriju nesto tamo negdje bogu iza ledja i ljudi moraju u te komentare da spominju dps i mila.
    Ni ja ih nisam glasao, ustvari nijednog, ali stvarno mislim da ovi ljudi kod nas jedino sto znaju je da kukaju, samo kukaju i kukaju, a kad je protest, piju kafu lagano i kukaju.
    Nisu svi ovakvi naravno, ali vecina jeste.

O tome da se ide u Americi ili negdje u Evropi tesko je, ko god kaze da se treba boriti, treba da razmisli da bih ja radije ostao ovdje i mucio se sa 300e, gdje cu barem moci doci svojoj kuci i zaspati, gdje cu moci nesto usaditi i prezivjeti. A ne u americi gdje bi bio sam sa svakakvim ljudima, za to se treba imati tamo neko, ne trebaju pare, ali ti treba neko, sem ako nemas nesto para, malo vise dok se ne snadjes - govorim iz iskustva ljudi koji su bili tamo i jos su tamo.
    Druga stvar je da se napusta porodica, nije lako ni napustiti porodicu, a ne mozes je sa sobom povesti. Mozda sam malo offtopic, ali eto.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ThaHool View Post
    Skoro svaki dan neki šamar popijem ovamo đe sam.
    Zadnji je bio prije neki dan, kad pođoh na snowboarding.

Navukao peleci za daskanje i sad moje moram ostavit neđe.
    Pitam đe bih mogao ostavit moje stvari na skijalištu, da li postoji neki lockeri, i na to dobijam da ih ostavim đe god oću.
    Začuđeno, a već tu grešku pravih par puta, pitah kakva je mogućnost da neko ponese (iliti ukrade ranac).
    Na to je odgovor bio - This is Sweden.

This is Sweden - mnogo puta čuo i iskusio, da moš ne znam šta ostavit i nikome neće panut na pamet da pomisli da uzme to, a kamoli da krene ka tom koraku.

Da ne spominjem druge stvari, od saobraćaja, pješačkih, itd, itd, itd, itd, itd...

Crna Gora... Nema druge!
    1. Nijednom nisam vidjeo policajca na ulicama , nijednom a koliko sam se vozio samo, za razliku od nas.
    2. Kad god sam htio pjesacki da predjem a ono malo guzva, samo sam pomislio sad cu sat vremena ovdje (sve kako sam se ovdje navikao), kad ono svaki put za 10sec maksimum i stanu ti da bi prosao!

Pa ljubaznost ljudi koji te ne poznaju i pomogno ti, takodje u prodavnicama itd...jednostavno se ne moze uporediti sa mentalitetom ovdje.

Ako moze neko od moderatora neka m istavi ove postove u jedan

Samo da dodam da me stvarno nervira kad ovi sto su posli u inostranstvo, zale mi se i rekao bi covjek da su im uslovi gori od meksikanaca, a kada im se kaze sto se ne vrate ovamo daju ti hiljadu razloga i lazi, ali ti ipak plasiraju pricu kako nema sto bolje od crne gore itd itd.
    Nema boga mi, ali zato imate mnogo bolju platu tamo koja vam omogucava da taj nagon za domovinom zadovoljite na druge nacine, finim putovanjem, novim autom, kucom itd. Dolazi se u CG jednom godisnje, neki jednom u 3-4 godine i to je to. Necu ikoga da vrijedjam ali znam ljude koji su tamo i ovo je njima klasicna prica.
    Last edited by loungebar; 09-03-13 at 00:35.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Pa ljubaznost ljudi koji te ne poznaju i pomogno ti, takodje u prodavnicama itd...
    ovo me posjeti kad sam bio u Sakramento i trgovao nesto u neku prodavnicu i krenuh da izadjem sa punim rukama, kad jedan lik celav nabildan vas istetoviran pomislio bi svasta o nemu, ode i otvori mi vrata....

Thanks Thanks Given 
    1,201
    Thanks Thanks Received 
    1,982
    Thanked in
    1,083 Posts

Pola nasih ljudi zivi od socijalne pomoci po tih razvijenih zemalja... Fiktivni razvodi i razna sranja...

A onda dodju ovdje i prave se gospoda...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Thanks Thanks Given 
    12,594
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

Ljudi, niko ne spori da je u inostranstvu svaki posao plaćeniji i standard u svakom smislu bolji, o kulturi i svijesti naroda neću da zborim, mi smo iza njih milenijum cijeli i nikad im se primać nećemo bojim se...ovdje samo reagujemo na komentare tipa "spakujte se i krenite" kao da tamo jedva čekaju radnike na crno i kao da nas čekaju poslovi a' pređemo granicu!
    Da rezimiram, kad bih imala način da odem tamo a da sam već našla posao, da imam nekoga da mi se nađe dok pronađem stan tj smještaj, naravno da bih se usudila!
    Primjera radi, moji prijatelji su već petnaestak godina u Americi, ali njena porodica (roditelji, braća i sestre) je tamo bukvalno od mladih dana i oni su otputovali, bili kod njenih roditelja desetak dana, za to vrijeme našli poslove svi, tj muž je na dva posla radio, žena na jedan, djeca (koja su već bila srednjoškolci tad) su raduckali (raznosili novine i sl), pa imali za džeparac, kasnije se zaposlili i plaćali svoje studije, uglavnom, ta porodica sad ima troje djece sa završenim američkim fakultetima, svi rade, "stari" trenutno rade po jedan posao ali boje plaćen nego onaj na početku, kupili su stan od 150 m2 u Nju Džersiju (na kredit), neki bijesni džip, dolaze bar jednom, a često i po dva puta godišnje u CG, kupili su ovdje stan na moru i auto "ispod čekića" da imaju kad dođu. Naravno, treba napomenuti da je on kao mladi penzioner otišao u Ameriku i da ovdje ima stan u PG koji izdaje i koji je svih ovih 15 godina izdat po 200 eura mjesečno, plus penzija koja nije mala tako da mu i ovdje kaplje svaki mjesec po bar 600 eura...Ali sve jedno, razlika je drastična.
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Da rezimiram, kad bih imala način da odem tamo a da sam već našla posao, da imam nekoga da mi se nađe dok pronađem stan tj smještaj, naravno da bih se usudila!
    Još kad bi te neko na aerodrom sačekao i povezao do tog stana i da te tamo čeka pun frižider i par iljada $ pod jastuk...

Načina ima kolko oćeš, samo svako mora nać svoj, a aviona danas Bogu hvala ima i još više.

Ps. o5 da vas pitam čemu vama internet služi? Ne živi se u srednjem vijeku.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

Quote Originally Posted by frnjok View Post
    Vidji prijatelju, na sva ova pitanja koja si postavio, vrlo lako sam mozesh da nadjes odgovor - potrudi se malo, proguglaj!! Zivot je borba jedna neprestana, pa zadaj sebi ciljeve lagano, istrazuj, pitaj, grizi, moli i uz malo srece nakakvo rjesenje ce iskrsnut.
    Viđi prijatelju, ti mene nijesi uopšte razumio…
    Kao prvo, ja ne planiram da iđe idem, a pisao sam u prvom licu čisto da bi bilo bliže onima koji čitaju... Glasam za depees i banja mi je ovđe, nek to svima bude jasno...
    Pored plate, zaradim nešto i privatno- ne mogu reći da sam zadovoljan, ali te osnovne potrebe mogu da zadovoljim a da ne zavisim od nikoga... Što je najvaznije- ja se nadam da će biti bolje, da ću dobiti bolje mjesto, bolju platu, neki povoljni kredit da se proširi stan/kuća i tako to... Što znam- možda mi se nešto od toga i ostvari, u malenoj i nerazvijenoj Crnoj Gori... Kao što reče- život je borba, bilo ovđe bilo tamo...

Da ti ponovim ono shto Moracikus govori, niko na ovom svijetu nije tebe DUZAN da prinosi, donosi i odnosi na kashicicu.
    Ihaaaaa, pa ja to od nikoga ne bi ni očekivao, ni od onih što su mi najbliži...
    Nijesam napisao da neko treba da ti bukvalno pronađe posao, da ti obezbijedi smještaj i hranu, već samo da te malo bolje uputi i da neki ozbiljan savjet…

Niko ne voli gotovane a vecina ljudi ce pomoc onome ko se i sam trudi. Ti, da te je ima ko nauchit, ako si ikad mislio ic nedje "vani" vjerovatno ne bi upisiva pravo jer se zna da je pravo specifichno za svaku zemlju tako da s tom diplomom nema neke srece. Shto ne znachi da je kasno da se upishe i neshto drugo pa opet ispochetka, ovaj put znash malo vishe pa ce vjerovatno i izbor bit malo pametniji. A ko nije spreman na odricanja i sve cheka na gotovo, bogomi mrka kapa.
    Je li neko gotovan zbog toga što traži neki koristan savjet prije nego pođe na drugi kraj svijeta...???
    Što se mog poziva tiče, radim ono što volim i za što sam se školovao- samo da mi se oće ta plata povećat bar za 30-40%, i bio bi srećan ka malo dijete ...

S obzirom na naslov teme- stalno se vrti jedna ista priča- u CG je sve trulo i propalo, ajte svi grlom u jagode po bijelome svijetu, tamo će vam biti ljepše...
    Nego, reci mi, što je po tvom mišljenju bolje- da stalno ponavljamo jedno te isto, ili da se napiše neki konkretan i konstruktivan savjet, iskustvo i sl...
    Je li po tebi OK da se na ovoj temi omalovažava nečiji pošteni rad i primanja od 400e, od strane ljudi koje su 30 i kusur godina izdržavali roditelji...?
    Opet, je li pametnije da pričamo praznu priču, čisto da bi se nabio broj postova i ubila dosada, ili da se govori o nečem korisnom, što nekome mozda može da pomogne...

Ja sam neđe ranije otvorio temu sa ciljem da se porede primanja po profesijama u CG - tema o troškovima života i životu od plate ima koliko hoćeš - a takođe postoji i tema o ponudi poslova - ne vidim što je loše u tome da nešto slično napišu oni koji žive vani- neka info iz prve ruke... Eto, za gotovane kao što sam ja...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ekrem je pravi primjer uspješnog gastarbajtera !!!
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ponasanje je meni problem, no je to tamo postalo uobicajeno, ja pomislih pa preskocih jer to je ka kriva drina, dok ne vidjeh da je to josh nekima neprimjereno. Odje kad neko pita nesto za pomoc on je u najmanju ruku prijatan i prijateljski raspolozen(a kako bi dugo i ocekiva pomoc?!) ali tamo je to drugacije... valjda

Dobio je DPS u Niksic, cujem! A niko ih nije glasa!

Zamislite vi to!

E sto se cini...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Tattoo View Post
    Ekrem je pravi primjer uspješnog gastarbajtera !!!
    Ekrem i Phenix i sad kad snime neki hit u duetu biće lom

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

sta ja? sta znaci gastarbajter?
    http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
    Les chiens aboient, la caravane passe.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ko je ekrem?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Onaj te je napravio tamosnji hit "kuca poso"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

svasta...

Page 21 of 73 FirstFirst ... 111718192021222324253171 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)