Pa je li ovo moguće...
Jedna ista priča ispričana više puta i samo se ponavlja... Svi redom dođete i kudite T-Com kako bi trebao ovo kako bi trebao ono, kako je u Ameriku i Englesku. Jer većina nas odavde je slijepa kod očiju, i ne umije da koristi internet i google i ne umije nać to.
I kad smo konačno dobili različite ponude za kablovsku, internet i mobilni pojedini se ovdje i dalje samokažnjavaju i druže se sa T-Com uslugama. Nije mi jasan ovaj narod nikako. Što ne promijenite ako vam ne odgovara? Što dozvoljavate da Vas neko krade? Oduprite se ludilu, sami sad i odmah!. Tuđa ruka svrab ne češe.
Ponajmanje mi je jasno da momci i cure između 20-30 godina znaju kako bi trebalo vodit jedan T-Com koji generiše 250-300 miliona prihoda. I ne samo bit menadžer, nego kako bi trebalo kopat kanale i razvlačit optiku. Uz to bit inženjer za infrastrukturu.
Bilo je i briljantnih ideja da bi prvo trebalo po kućama to da uvedu?! Vjerovatno je ispativije. Ako kuća ima 15 podstanara što li već onda je sigurno isplativo.
Znate li koliko košta cijela ta infrastruktura? Ja prvi ne znam, zato vas pitam znate li koliko košta priključivanje jednog korisnika optike na mrežu?
Kako tehnološki to izgleda od data centra kod pjace gdje li je već, kako spojit optiku na servere i čuda? Koliko koštaju UPS-ovi, baterije, linkovi?
A vjerovatno je neko sve to sračunao koliko košta, koliko im korisnika treba na koji rok i po kojoj cijeni da se to otplati. A ta oprema crkava, isto kao djelovi na auto. Tj ima neku amortizaciju.
Pošto vjerovatno ne znate koliko to košta, samo da kratko opišem kako ovi zahtjevi izlgedaju u očima T-Com menadžera.
To Vam je isto kao da pitate a zašto Montegroairlines ne leti za Tivat? Meni je crnjak da idem autobusom i kolima tamo! Zašto ne leti? Ja zahtijevam da leti! Da mi se obezbijedi let do Tivta za 10€ jer je autobuska karta 8€. I ja sam spreman da ubjeđujem njih da im je cijena od 10€ isplativa! I jeste sigurno u mojim ludačkim snovima. Sigurno je isplativa! I organizovali bi mi let do tamo sigurno, uz cijenu od 10,000€ i odatle poveli u Dobrotu na ispitvanje.
Kad skapirate da smo previše malo tržište, i dosta toga nije ekonomski isplativo radit, onda ćete možda, kažem opet možda i to sa velikim možda, razumjet poslovne poteze T-Com i ovakve usluge koje imamo. Svi bi mi voljeli 4G mrežu, optiku 100 Mbps D/U i ali za 1€. A sve se ovo može ponudit u CG uz neku cijenu koju bi bilo spremno da plati 10 ljudi vjerovatno i iznosila bi 10,000€.
A zbog 10 ljudi kupit toliko silne opreme, i zakupit takve linkove, nema logike radit to. I to je ono što zaboravljate kad pišete postove. Ekonomska logika.
Većina Vas je prodavala na forumu nešto. Primjera radi ako HDD od 1TB prodajete 90€ i dođe neki padobranac od forumaša i kaže skupo ti je to, u BG je jeftinije i ima isti za 70€, Vi se ljutite i kažete pa kupi ga ti u BG. Sa pravom jel? A zašto? Zato što svaka roba ima svog kupca.
Do tada za svoje neuspjehe će bit kriv isključivo drugi, nikako Vi sami jer vas T-Com pljačka. To nije posljedica Vaše lijenosti da pročitate flajere iz poštanskih sandučića, reklame u novine i slično, već vas neko pljačka i vi ste nemoćni. (ironija za ove koji ne vole stilske figure).
Kamo sreće da ovoliko energije utroše pojedini na posao i privređivanje, da zarade koji euro, a ne za pisanje prazne slame po forumima ne bi li im koji drug i prijatelj dao reputaciju.
Ako pričamo da je fixni telefon u etra trio paket viša, to je OK jer ima ekonmsku logiku koja leži u činjenici da plaćamo nšeto što većina nas ne koristi. Većina nas bi boljela Extra trio u sastavu mobilni, Internet i Kablovska. I u tim potezima T-Coma ima itekako opravdanosti za žalbe i kritike.
Ali reć da bi cijenu ADSL trebali da obore jer je manja od brzina od Optike, a 95% prihoda od internet usluga je sa ADSL i Etra trio korisnika, je malo suludo jer sami sebi bi kopali grob. A T-Com je firma, koju interesuje profit.
Na kraju zamolio bih Emilla i Sala da me kontaktiraju na PM i da mi daju Arena HD paket džabe pola godine za ovo branjenje T-Com (ironija opet).
Odužih još ovaj put, više neću na temu ekonomske logike pisat. Daako pojedini skapiraju i počnu da krive sebe za neuspjehe i gubitke.

Reply With Quote

Bookmarks