Naravno da ne moze ni Srbija da brani Crnu Goru jer ne moze da odbrani ni sebe od americkog nacizma i terora. Al to opet ne mijenja cinjenicu da Crna Gora nema ni N od nezavisnosti i da je u stvari americka kolonija/protektorat.
A drzava koja nema suverenost i mogucnost samostalnog donosenja odluka ne vrijedi nista, jer vlast ne moze da donosi odluke u interesu gradjana vec donosi odluke u interesu protektora/okupatora. A te odluke su uvijek i u svakom trenutku na stetu same drzave i njenih gradjana.
Drugo ne govoris istinu - Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije prema dijelovima Crne Gore, jedine dvije drzave koje imaju su Hrvatska i Albanija . Hrvatska smatra da je Boka njihova , kao i Albanija koja smatra da je sve do Niksica/Danilovgrada stara albanska zemlja.
Koliko se gradjanima Crne Gore isplatila ova i ovakva fiktivna nezavisnost? Da li bolje zive danas ili u periodu od prije 2006 ?
Nego sto mi ne prokomentarises malo ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, eto recimo u gradu dje DPS redovno dobija svake izbore - Bijelom Polju?
Ko je kriv sto u gradu u kojem je nekada radilo 11.000 ljudi danas samo dvije hiljade ljudi ima posao? :upset:
Srbija mozda? :fat:
Albanaca u Crnoj Gori ima oko 40000, koja hiljada gore. Na utakmici Crna Gora-Albanija ih je bilo oko 2000. Svi su navijali za Albaniju, odnosno protiv Crne Gore. I citavu utakmicu vrijedjali Beciraja sto igra za Crnu Goru. To mu dodje malo vise od tih par promila. Za mene nije dilema hoce li se Albanci pobuniti, samo je dilema kad ce se pobuniti.
Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.
Interesuje me samo , zasto lokalna DPS brigada konstantno bjezi od diskusija o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori?
Diskusije o naciji jeziku zastavi himni granici drzavi nezavisnosti su za mene nebitne i smijesne . Narocito u drzavi koja je americki protektorat.
Za svakog normalnog i razumnog gradjanina tema svih tema jeste ekonomija, privreda, proizvodnja, izvoz, standard gradjana i zaposlenost.
Zasto jos niko od DPS udarnika ne nadje za shodno da prokomentarise ko je kriv sto je nekada u Bijelom Polju radilo 11.000 ljudi a danas samo 2.000?
Grad u kojem ima posla samo za dvije hiljade ljudi je mrtav grad. Jos malo se ljudi tamo izdrzavaju od penzija roditelja ali sta ce se desiti kada im roditelji umru?
Oni ce morati da odu i posao egzistenciju traze i stvaraju na nekom drugom mjestu. Samim tim kad prodje neko izvjesno vrijeme, u Bijelom Polju ce ostati ne vise od 5-6.000 ljudi na nivou cijele opstine.
U situaciji u kojoj je bijelo polje nalaze se i ostale opstine severa Crne Gore. Taj kraj ekonomski odumire a narod se iseljava i odlazi trajno. Neki u Podgoricu, neki u Srbiju a neki u Evropsku Uniju i Rusiju.
A cinjenica je da je aktuelna vlast nesposobna da donese ekonomski napredak gradjanima Crne Gore i sprijeci/zaustavi nase dalje ekonomsko propadanje.
Sa aktuelnom vlascu, Crna Gora ce nastaviti da propada, gradjani ce nastaviti da odlaze iz nje , i svoju srecu/buducnost traze na nekom drugom mjestu jer u Crnoj Gori nece moci da ostvare ono sto je osnovno i kljucnog u zivotu svakoga - mogucnost egzistencije.
Last edited by Global Warming; 17-12-12 at 09:07.
Zna se ko je kriv, onaj ko je bio na vlasti. Ali, dok opozicija pruža ruku spasa govoreći negativno o himni, granici, državi i nezavisnosti, dotle ni dps ne mora da priča o ekonomiji. I jednima i drugima sjekira u med.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
ako tako gledas jedine nezavisne drzave su amerika rusija kina indija i donekle sjeverna koreja, iz vrlo prostog razloga sto imaju nuklearno oruzje
mozda bi bilo dobro da se probudis i da shvatis da ne zivimo u idealnom svijetu i da je uvijek bilo i bice da jaci kaci i da pri nekome moramo bit
She is only here to annoy herself!
Global, dakle evo da ti odgovorim na pitanje sto nam ekonomija nije prioritet, iako Bogu velikome fala nijesam iz dps bratije.
Moracete se pomiriti sa cinjenicom da u CG postoji vecina kojoj je bitnija drzava od toga oce li im kilo salame biti koju desetinu centi jeftinije. Nadam se da sad ne moram da ti opisujem koje gadjenje osjecam prema ovoj manjini kojoj je cijena salame bitnija od nekih krucijalnih stvari !!!
Bas zanimljivo, boji se kad ne moze da vrati pare koje je uzeo na kamatu. Mislim da bi bila pravda da ga izlome da vise nikad ne moze na noge stanuti, ne samo njega jer ne misli ni on ni kolege mu poslanici oce li narod moci vratiti dugove koliko oni zaduzise ovu drzavu, a da bi oni zivjeli k'o bubreg u loju. Koliko naroda je danas primorano da se snalazi kako zna i umije i kod kamatasa i da prodaje sve sto ima zahvaljujuci upravo njima, pa tacno to da im od srca pozelim.
a to sto se ljudi u vrhu policije bave kamatarenjem je isto problem ja bih rekao![]()
Malo internet statistike - surferske navike građana CG:
http://www.alexa.com/topsites/countries/ME
A na Fejsu se najviše traži i lajka:Portali:
1. Vijesti.me
2. Blic.rs
3. cdm.me
4. b92.net
5. yandex.ru
6. dan.co.me
7. kurir-info.rs
8. portal24.me
9. pobjeda.me
10. novosti.rs
http://me.socialnumbers.com/
Last edited by starwalker; 17-12-12 at 15:39.
The more things change, the more they stay the same.
a misli se na Boku, mada to nisu zvanicne drzavne pretenzije vec vise pretenzije raznih maštača tipa Srbija do Tokija![]()
ti koji treba nas da brane,vama su dali Prevlaku.Sad ni Dubrovnik ne bi trebao da bude bas Hrvatski,vise bi vam valjalo da ste grad-drzava,kao i nekad u dobra srecna vremena.Zalosno je sto mi odje imamo ljudi koji oce da budu veci Hrvati nego vi koji i zivite tamo.
Kao prvo, teško je "raspravljati" o bilo čemu sa ljudima koji konstruišu sopstvenu realnost kako bi opravdali ideje koje imaju u glavi, i pored toga što su se pokazale katastrofalnim.
Kao drugo, ekonomska situacija u Crnoj Gori je posljedica socijalističkog sistema i kvazi-socijalističkog sistema koji ga je naslijedio - i što je mnogo bitnije navika koje su iz tih sistema proistekle. Sama tvoja priča o Bijelom Polju i fabrikama ukazuje na to da i pored tvoje želje da razgovaraš o ekonomiji (i ako si priču počeo nekakvim geopolitičkim iluzijama, no ajde), pripadaš većini stanovništva na ovim prostorima koji žive u potpunim zabludama kad je ekonomija u pitanju.
Na modernoj državi nije da održava u životu fabrike koje nemaju perspektivu kad je izvoz u pitanju ili da otvara nove samo da bi lokalno stanovništvo moglo da se preko državnog biroa zaposli u lokalnoj fabrici i radi za platu iz državnog budžeta da bi za par desetina godina imao državnu penziju. Naš ekonomski problem je nepostojanje privatnog sektora, konkurencije i slobode tržišta. Dijelom zbog korumpiranosti glomaznih državnih institucija, ali MNOGO većim dijelom zbog inertnosti naroda koji jednostavno nije navikao na ekonomsku nezavisnost i odgovornost pojedinca za sopstveni životni standard - jer nikad nisu ni živjeli u državi koja je imala funkcionalnu ekonomiju i normalan ekonomski odnos između države i pojedinca, a nisu ni njihovi roditelji. Zbog toga je ta čuvena "tranzicija" problem, kako u Crnoj Gori, tako i u manje-više svakoj državi istočno od nje.
Da su tih 11,000 ljudi o kojima govoriš na vrijeme razmislili o tome koji nivo i profil obrazovanja je potrebno steći, koja znanja se najbolje vrjednuju i kojim poslom je pametno baviti se, i na kraju krajeva da li je uopšte isplativo ostajati u zemlji ili realno postoji bolja varijanta, umjesto što su proveli dvadeset i više godina čekajući plate iz budžeta i čekajući na političare da im te plate uvećaju, do sad bi bar par hiljada njih živjelo bolje.
Činjenica jeste da je aktuelna vlast nesposobna da donese ekonomski napredak. Činjenica takođe jeste da je SVAKA partija iz opozicije, između ostalog, obećala "državu socijalne pravde", "veće plate i penzije" i "smanjenje nezaposlenosti" (obećanja koja su čak i međusobno kontradiktorna) - a da NI JEDNA politička fakcija nije obećala jake budžetske rezove i reforme koje su Crnoj Gori zaista potrebne. Na crnogorskoj političkoj sceni postoje jedino (bar tako deklarisani) ekonomski ultra-ljevičari čije ideje mogu jedino doprinijeti nastavku erozije crnogorske ekonomije, i razlike po ekonomskim pitanjima praktično ne postoje.
Last edited by MadGod; 17-12-12 at 16:43.
Ma dobri I POŠTENI moj Braco, čiji me dobronamjeni komentari na forumu gedinama oduševljavaju, ja ističem da je zaista za svaku pohvalu hrvatska manjina u CG, koja je super-lojalna MNE, ali je činjenjenica da su nekad hrvatski "maksimlisti" crtali mape velike Hrvatske sa Kotorom i Tivtom u njima...i ja sam te mape nekad očima gledao.
Ja znam da bilo kakvo "prekrajanje granica" više nije aktuelno, ali nije najviše zbog toga što su obje zemlje članice "Jadransko-Jonske incijative", "Alpe-Adrija" i svih sličnih mediteranskih asocijacija, a doboro se zna da je MNE sledeći kandidat za NATO, u koji ulazi za godinu, maksimum dvije....a član EU će postat oko 2020.
Od kad je Hrvatska članica EU, sva maštanja (koja su poprilično sa osnovom!) o proširenju na dio Boke bila bi kontaproduktivna, jer niti jedna članica EU ne smije imati nikakvih teritorijalnih sporova, pa čak ni neriješenih pitanja sa zemljama sa kojima se graniči....da nije postigla neki dogovor sa Slovenijom (zapravo je Hrvatska popustila!)-nikad ne bi ni ušla u EU, jer bi Slovenija vazda blokirala svaki napredak, kao što Grčka "j**e u zdrav mozak" Makedoniju, koja nije mogla NI PRETPOSTAVITI DA ĆE SPOR OKO IMENA IMATI TOLIKO NEGATIVNIH POSLJEDICA PO ZEMLJU.
U svakom slučaju, nemoj da si "ki kapisla", kako meni reče jedna stranka...primjetio sam da "skačeš" kad neko I MALO, MALČICE prozove CRO za nešto loše...ISTIČEM DA JE BAŠ SVE U REDU IZMEDJU NAŠIH ZEMALJA, DA ĆE TE NAS VI USMJERAVATI I BITI ODGOVORNI ZA NAŠ DALČJI RAZVOJ, tako da mi još veće zadovoljstvo čini da ponovo na forumu pomenem, (sa zadovoljstvom i ponosom zbog njene takve ocjene o Hrvatima i Dubrovniku, koja se podudara sa mojom), oduševljenje moje kćerke sa posjetom tvom prelijepom Dubrovniku, gdje su ih momci čak i pogostili u kafiću, u maniru gosparskog Dubrovnika. Napominjem da je ona, kako sam joj ja pričao o ex Yu i mojim divnim uspomenama sa curama i prijateljima širom te ex zemlje, prije oko godinu dana posjetila i Albaniju, pa je i tamo bila VRHUNSKI DOČEKANA-njih 4 kume i drugarice, koje prave male "djirove", imaju prelijepe uspomene iz Skadra i okoline.
Mogu da kažem da su moja djeca formirana da naše komšije uvažavaju skoro pa kao MNE, ali ipak manje, jer mora da se zna za koga se navija i koja je najlješa zemlja na svijetu-a to je moja MNE! (mala digresija:-kako je bilo patetično što je srbijanska zastava sa napisom "Srbi iz Herceg Novog" bila najveća u areni od 20.000 gledalaca-konvertiti uvjek moraju da uvjeravaju nekoga o iskrenosti njihovog opredjeljenja!).
Stoji činjenica da je CRO odmah posle MNE, i ja sam od STRANIH svjetskih putnika dobio uvjeravanja da se naše dvije zemlje na drigom i trećem mjestu po ljepoti, odmah posle Havaja, koji su nevjerovatni (nova digresija, ovog puta o Havajima: -ne zna se je li im ljepša obala, ili prerije, sa bizonima i kaubojima, ili visoke planine po snijegom, ili pak vulkanska ostrva sa gezirima vrele vode, koja zastrašuju-dakle to je zemlja koja je ČUDO!!!... najbolji dokaz beskrajne ljepote Božje kreacije, kako mi objasniše).
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 17-12-12 at 17:08.
ja sam se pomirio odavno sa cinjenicom da odredjeni broj ljudi zeli odredjenu himnu i zastavu. A rekoh ti da me je totalno briga koja ce bit, ali ne mogu da se pomirim i hladno gledam bioloski nestanak ljudi i gradova u Crnoj Gori.
Druze odje nije prica o tome dal je salama 1.2 ili 1.4 eura vec o tome da gradovi u Crnoj Gori bukvalno bioloski umiru. Da gradovi u kojima je nekada bilo 10-11.000 zaposlenih danas ih ima pet puta manje. Da za mlade nema posla, a kad nema posla ne mogu zasnovati porodice, ne mogu nista. i moraju otici iz Crne Gore. Da ljudi zive od roditeljskih i djedovskih penzija , i da kad ti ljudi umru ostaju bukvalno bez idje icega i da gladuju.
Al ti izgleda zivis u nekom paralelnom univerzumu dje su svi zaposleni zdravi i pravi - pa te ne doticu problemi ovih ljudi....
Reko bi da zivis nedje u Njemackoj , rijesio si egzistencijalne probleme pa sad mozes da razmisljas o zastavi himni i drugim stvarima.
E vidis problem je sto je vecini u Crnoj Gori drugi problem - kako da napuni stomak sebi i bliznjima, kako da plati racun za struju i isprti mjesec a da ne ostane totalno bez novca u dzepu.
Ii ja sam morao otici iz Crne Gore jer u njoj nije bilo posla i buducnosti za mene i moju porodicu.
Crna Gora je za 10 godina izgubila skoro 20.000 stanovnika. To ti je odprilike broj ljudi koji zivi u opstini Kotor.
Ako se tako nastavi na kraju u Crnoj Gori nece ostati niko osim ovih na vlasti i njihovih biznismena i sluzbenika.
I mislim da su problemi bioloskog opstanka tih ljudi daleko bitniji od pitanja koju zastavu grb ili himnu imamo i da je to osnovni i glavni problem u zemlji koji treba rijesiti.
Ali ocito da posto je vlast nesposobna da rijesi egzistencijalne probleme gradjana, onda se gradjanima poturaju preko kontrolisanih medija neke druge teme da se oko njih grizu ko kerovi oko koske. Pitanja jezika, identiteta, himne, zastave i slicno.
Last edited by Global Warming; 17-12-12 at 19:05.
Kazes kriv je socijalizam. Nije kriv socijalizam vec oni sto su dosli posle njega. Za vrijeme tog socijalizma su radnici radili, primali plate, gradili kuce, skolovali djecu, a danas?
Nista od toga.
Slazem se sa tobom da uloga drzave u kapitalizmu nije da otvara fabrike ali uloga drzave nije ni pljacka fabrika, nasilna privatizacija i unistavanje istih sto je odradjeno u Crnoj Gori od 1990 do danas. Sve bitne fabrike su privatizovane i upropastene od onih koji su ih privatizovali , a te ljude je birala vlast.
Zasto fabrike u Crnoj Gori nisu prepustene radnicima u vlasnistvo kao akcionarska drustva nego su nasilno privatizovane i prodate raznoraznim tajkunima i ostalim bjelosvjetskim barabama? Pa zato sto je interes vlasti bio kako sto prije napuniti sopstvene dzepove preko namjestenih tendera privatizacija i slicnih kriminalnih akcija.
Zato je privreda Crne Gore devastirana, skoro da ne postoji, i ako se ne dese neke promjene , a ne mislim da hoce, cijeli sistem ce se srusiti kao kula od karata i sve ce se na kraju zavrsiti jednim totalnim ekonomskim bankrotom Crne Gore koji ce opet platiti najsiromasniji, dok ce oni koji su do toga doveli narod i drzavu, svoje pare trositi u nekom od svjetskih metropola.
Ja samo hocu da kazem da ovakav sistem , u kojem je Crna Gora americki protektorat a DPS kleptokratija izvrsilac njihovih naloga nije donio srecu gradjanima Crne Gore jer ih je svakih 10 godina 20.000 manje.
Smijesno mi je kako se narodu potura konstantno prica o nezavisnosti, zastavi, jeziku , crkvi ko da smo sve ostale probleme rijesili pa nam samo jos to preostaje da rijesimo. Razumijem ove DPS vlasti sto to rade al ne razumijem narod koji se konstantno "peca" na te njihove mamce....
Nezavisnost cini sposobnost za samostalno donosenje odluka u interesu drzave i naroda a ne zastava i himna. Oni su samo simboli te nezavisnosti i nista vise, i ovo prvo vrijedi neuporedivo vise nego ovo drugo , dok se kod nas konstantno vrsi zamjena te ovo drugo potura narodu kao neki vrhunac uspjeha.
A svaka zemlja ima grb i zastavu i himnu, ali samo mali broj ima uredjenu drzavu dobar zivot , perspektivu, standard i sposobnost da odluke o svom zivotu donose u skladu sa svojim interesima.
To razlikuje uspjesne drzave od neuspjesnih.
Za vrijeme tog socijalizma radnici su radili za DRŽAVU i uglavnom primali pretjerane plate (sve manje realne kako je vrijeme prolazilo), a životni standard se dizao na vještačkoj ekonomiji radi nekih viših i većih državotvornih interesa. Ne postoji neka bitna razlika u ekonomskom smislu između tog socijalizma i današnjeg "socijalizma" - sem što je, **** ga, presušilo i što se svijet u ekonomskom smislu dodatno mijenjao tokom godina i bio sve manje tolerantniji na takve sisteme, a proizvodi tog sistema vremenom postajali sve manje konkurentni na tržištu.
Većina fabrika koja je prestala sa radom u Crnoj Gori nije imala nikakve šanse na inostranom tržištu u kasnom prošlom ili početkom ovog vijeka. To uključuje i nekoliko fabrika koje i dan danas nekako, na štetu i teret poreskih obveznika, još uvijek opstaju. Proizvodnja koju smo imali u Crnoj Gori, sa par izuzetaka (uglavnom prehrambena industrija) nije imala budućnost i nije mogla biti konkurentna na današnjem tržištu, čak ni uz racionalno ulaganje. Radna snaga i radnički standardi koje imamo u Crnoj Gori takođe ne mogu biti konkurentni na tržištu na kom radnik u Aziji radi smjenu od 12 sati za patetičnu zaradu i sobu od par kvadrata u okviru fabričkog kompleksa, a o štrajku i radničkim pravima može jedino da čita u udžbeniku istorije.
Mi u Crnoj Gori imamo slučaj da ljudi za bolju zaradu i bolje uslove ne žele da rade sezonske poslove, već se za to mora plaćati ljudima u regionu. Misliš li da je iko u Crnoj Gori danas spreman da radi u KAP-u ili Željezari, ali po tržišnim uslovima, ne po nekim uslovima koje je neko zamislio slušajući priče roditelja o socjalističkom blagostanju i radničkim pravima?
Da je način na koji je došlo do propadanja tih fabrika kriminalan, to naravno stoji. Da je postojao bolji način za gašenje neisplativih sektora privrede, i da je radnike trebalo kompenzovati i time im omogućiti da se preorjentišu na mali, privatni biznis, i to stoji. Ali korupcija i kriminal je sistemska posljedica ekonomskih problema u sistemu (koji je potrajao par decenija predugo) i direktan faktor nedostatka novca u sistemu. Korupcija i kriminal preovladavaju u siromašnim državama jer postaju optimalni način poslovanja sa profitom, a ljudi prirodno biraju optimalni način. U državama koje imaju novca u sistemu, legalizacija poslovnih aktivnosti je u interesu svima jer se dodatni rizik suočavanja sa zakonskim posljedicama ne isplati. Taj problem se rješava jedino prilivom kapitala. Niko nikad korupciju nije istjerao ni na izborima, ni po sudovima, ni u bilo kojoj drugoj vrsti institucija - jer sve te institucije redom i jesu izvor i leglo korupcije.
U Crnoj Gori je ekonomski kolaps prakitčno neizbježan, jer u ovom trenutku nije moguće promijeniti ništa, jer bi promjene koje su nama potrebne izazvale katastrofalne posljedice. Promjene koje su nama potrebne uključuju ukidanje na hiljade radnih mjesta koja se plaćaju iz budžeta, ukidanje besplatnog obrazovanja za svakog, i revizija sistema zdravstvenog i socijalnog osiguranja. U Crnoj Gori ne postoji politički faktor koji je ikad bio spreman da izvrši ove promjene, a i da postoji, dobio bi marginalan broj glasova.
Naprotiv, mi svi želimo sistem takozvane "socijalne pravde", ali socijalne pravde koju neko drugi plaća, jer se ovdje sasvim sigurno ne generiše dovoljno novca da se ovaj sistem plati, pa sve i da korupcije nema. Iz toga postoje samo tri moguća izlaza - kolaps, zaduživanje dok i koliko je to moguće (ali zaduživanje bez ekonomskog rasta takođe vodi u kolaps), ili revizija kompletnog sistema i suštinske reforme koje bi eliminisale socijalističko nasljeđe (na koje narod nije spreman).
Last edited by MadGod; 17-12-12 at 21:54.
i zato je jedini izlaz iz ovoga diktatura(makar i diktatura EU i ostalih stranih sila ne mora to biti jedna osoba)...jer postoji makar minimalna sansa da ce taj diktator raditi u korist drustva ali nikakva da ce ovaj narod izabrati ono sto je najbolje
isto kao sa govedima, da ih pustiš na sijeno ne bi išla da pasu okolo nego bi izjela to što im je bliže i onda na zimu trt, zato se goveda nikad ne bi smjela pustit da o tome odlučuju
i zato je onaj (makar nazivno) komunistički sistem funkcionisao kako-tako za razliku od ovoga, ne zato što je komunizam savršen ekonomski sistem(daleko od toga) već zato što se znao neki red, slično je i sa Kinom danas a i američki sistem se zasniva na vrlo strogoj diktaturi, možeš ti promijeniti partiju ali ako se drzneš da takneš sistem bićeš likvidiran u roku od 24h
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks