Znaci nije 3500 nego 2400 mjesecno.
OK. to mi bas i ne izgleda nesto posebno za stranca koji nema nikoga tamo.
Svajcarska je stvarno najbliza savrsenstvu, ali nije to bas tako kao sto nas narod misli.
Drugarica kod koje sam bio placa stan 2000 mjescno (trosoban), 80 eura je mene kostala nedjeljna karta za gradski prevoz... 1kg teletine je 40 eura (tako mi je receno), najjeftiniji cigari su 4.5 eura, povratna vozna karta od Ciriha do Zeneve je 130 eura (2-3 sata voznje).
Previse su ljudi preoptereceni poslom i stalno su pod nekom presijom. Ponekad mi se cini da vise vrijedi ovih nasih 500 eura odje i kachamak u "Vodenicu" nego sve ono sto oni tamo imaju...Ali sto jes jes, kad dodje vrijeme odmora, "svajcarci" uvijek mogu sebi da priuste pecanje na Kamcatki ili neku drugu ekskurziju na kraj svijeta.
Sto se tice papira...Ova prijateljica je tamo zavrsila srednju, zavrsila master na medicinskom fakultetu (klinicka psihologija), bliza rodbina joj ima drzavljanstvo odavno, ali ona jos uvijek nije dobila "A" papire....Toliko o toj 'lakoci' dobijanja papira u Svici.
Za brak je, otprilike, potrebno izdvojiti oko 30.000 CHF, ako idete na tu kartu.
Znaci nije 3500 nego 2400 mjesecno.
OK. to mi bas i ne izgleda nesto posebno za stranca koji nema nikoga tamo.
'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
V.Drljevic-DAN
2400 je plata dobra odje. Mozhesh da otplacujesh stan, auto, idesh po bioskopa, radish odmore, shetash po svijetu, kupujesh elektroniku... Jedino ne mozhesh hotel da otplacujesh hotel ili privatnu zgradu. Posao nije tu da se obogatish na kratko...
Uostalom to bi bila plata kao samac. Zhena kad radi low wage +1000 posao bi imao 3400. Djechiji dodatak +200 je 3600e netto. Super s obzirom da su cijene po supermarketa i cijene kvadrata stana na CG nivou. Za bolju platu naravno pali u USA jer ovo je socijalna zemlja pa radnicima daju dio tvog poreza i ne ostavljaju ih da prose![]()
Ja bih voljela u Austriju, svi nasi ljudi su se tamo dobro snasli.
)))
Austrija, Svajcarska, Njemacka, Holandija,...sve neke depresivne drzave...
http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
Les chiens aboient, la caravane passe.
Nesto ne vidjeh da nasi ljudi upadaju u depresiju u tim drzavama, al zato kad vidim u ex YU kako im je svima divno i veselo...
Hvala Lepo
Kanada...Moj ujak posao tamo bez dinara,i samo je znao da kaze Hello...ozenio se i kucu na 2 sprata..20 godina kasnije![]()
Crna Goro OOO crna li si ali sad bi ti se vratila. zabolje me za platu u inostranstvo, zabolje me sto "ovamo" sve tece glatko, ali TI si meni najmilija, nedostajes mi namrtvo, takav Far West nidje nema... cmmmoook! ;P
PS: ozb, nedostaje mi CG ;(
Ne kaze se zaludu da nidje nebo nije plavo kao iznad Crne Gore
razmisljam o tome...
Cudo je sredina u kojoj si odrastao.
Recimo situacija kad vidis prijatelja iz djetinjstva na ulici ili izlasci sa starim drustvom.
To jednostavno nema cijenu.
'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
V.Drljevic-DAN
Trbuhom za kruhom![]()
nego sto...ne nego ce zivjet od lijepih sijecanja,i sedat i gledat tv,a znati da mora besposlicarit u crnu goru,ili rabotat za 300e....ajde moj,pasao bi i ja ca nedje drugo,no sam malo okasnijo...dok si mlad i treba bjezat odole...
da zaradim ljeba za porodicu da prehranim djecu jer je odje nemoguce posteno zaradit za normalan zivot.da mi odje neko hebe mater za 300e?nisam toliko lud.vani radim i zaradim posteno.:smug:.
lagano ,podji na 3 mjeseca turisticki ne treba ti nista vise brzo ces se vratit jer nema nidje uzivanja kao ovjde
podjem ja godisnje i vise od ta tri mjeseca.:star:
Meni drug sad ide za 11 dana. Lagano papiri sredjeni
Sent from my Samsung Galaxy SIII using Tapatalk 2
Neka si mu reka'
---Chelsea Fc---
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks