Ne samo to već i budući brucosi tako bogati da ni manje ni vise no bas tamo zaglave na studija![]()
ada cus vazda crnogorci imaju super sposobne drugove za koje se i zkaoni drzava mijenjaju ................
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
Ne samo to već i budući brucosi tako bogati da ni manje ni vise no bas tamo zaglave na studija![]()
zaista impresivno, obecana zemlja izgleda, mozda odlucim za neke postdiplomske tamo,
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
Mnogo lakse?Procedura je ista.
Studentska, radna, a onda kandidatura, birokratija i razni nivoi "testiranja" od placenih poreza, mogucnosti, posla.. itd. Manje vise svuda je manje-vise isto na zapadu u proceduri, osim u vremenskoj razlici za sticanje prava za kandidaturu za drzavljanstvo.
To sto je lakse jeste sto skolovana osoba zna, a neskolovana osoba ne zna. Sto nece polagati test za jezik i neke ispite, ali u nekim drzavama se trazi ispit za politicke osnove sistema u detalje - politicari, stranke, nacin biranja itd.. Tu je ta "lakoca" u pitanju od USA do EU.Takodje, procedura kosta.
A sto se tice dobijanja Drzavljanstva odmah nakon sticanja diplome jer je neko bio dobar student
, e to je zaista prica za malu decu.
![]()
Hvala Lepo
Medicinu. Pogledajte malo site i po googlu procesljajte i vidjecete o cemu pricam.
I nece naravno dobit istoga trena. I nece mu na vrata doc.
No ce podnijet zahtijev prvo za necesavo privremeno, stogod. Pa tek posle toga, ako ga dobije, je moguce pricati o pravom.
Pogledajte malo i raspitajte se prije no pocnete da pricate.
I da, ako citate dnevne novine ima neki momak koji kolumne pise, ili je barem jednom pisao. Veliki kucni prijatelj ovoga momka, i on je sam taj fax zavrsio. Pa pitajte ko ga zna.
Sent from my Samsung Galaxy SIII
Hahahaaaa
Jeste li Vi punoljetni?I da, ako citate dnevne novine ima neki momak koji kolumne pise, ili je barem jednom pisao. Veliki kucni prijatelj ovoga momka, i on je sam taj fax zavrsio. Pa pitajte ko ga zna.![]()
Srce slatko.Date of BirthJune 1, 1994 (18)Ide to mnogo drugacije.., ali svejedno. Samo Vi ucite i budite najbolji djak. Sve se kasnije preslozi kako treba - sa sazrijevanjem.
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 20-11-12 at 19:28.
Privremeno drzavljanstvo se odma daje cim se postane brucos, a medicinu se ne moze upisati, aki je bila jedna cetvorka u drugom osnovne ili daleko bilo trojka iz fizickog u trećem. Na kojoj je godini je taj nas djetić?
Punoljetan da, sto?
Trenutni zakon glasi ovako:
Zavrshi fakultet. Uzmi vizu za trazhenje radne dozvole.
Imash 18meseci za nalazhenje posla ako ga ne nadjesh nogu u dupe iako si zavrshio fakultet.
Nadjesh posao i radish 21mesec i placash porez. U ovo ti se ne rachuna ta 6ta praktichna pripravnichka.
Ako nisi polozhio kurs njemackog ili slichno onda posle 36 a ne 21mesec trazhish neogranichenu vizu.
Posle par god i placanja poreza i dobijanja neogranichene trazhish drzhavljanstvo.
Nisi ni o platama informisan. 31hiljada je premalo. 36000 Brutto pochetna je apsolutni minimum za ljekare i sve tehnichke fakultete. Neznam choveka shto radi ispod toga.
Jebiga ja ti kazem kako je meni preneseno. 25k kao pripravnik. Sa drzevljanstvom ide 30ak % vise. Mozda to varira. On konkretno ide na grudnu hirurgiju.
A posije pripravnickog stvarno ne znam cijene.
Sad objasnite i sta znaci bruto a sta neto i ok.. U Cg to djeci ne govore.
Hvala Lepo
Pa Bruto je naravno ono shto dobijash sa drzhavljanstvom, a neto bez.
Ahaahahahah Ljudi najjache mi je shto ljudi vjeruju da bez drzhavljanstva dobijaju manje. Drzhavljanstvo ti je samo za glasanje, kapirash li. Ako hocesh Milo da bude kancelar njemacke onda uzmi drzhavljanstvo i glasaj. To ti je jedina prednost.
Koliki su porezi na primanja u Njemackoj?
Ako neko ima 50k eura godisnju platu, koliko mu legne cash-a na racun svake druge nedjelje?
Da li su porezi isti za drzavljane i ne-drzavljane?
'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
V.Drljevic-DAN
Zavisi od tvog statusa. Ako si single najveci porez. Sa zhenom placate porez na zajednichku platu, tj ako ne radi imash mali porez ili ako ima malu platu. Ako obadvoje razbijate s parama imate isto velik porez kao single. Djeca su samo + djechiji dodatak po 200-300eura.
Ako si minimum wage worker onda ni ne placash porez vec ti drzhava daje dodatnu platu.
Konkretno je porez za ljekare i inzinjere i sve sa vecom platom kasnije najvishe 42%. E sad neznam granice tachno evo neshto sa wikija
Die folgenden Beispiele beziehen sich auf einzeln veranlagte bzw. ledige Steuerpflichtige.
- Zu versteuerndes Einkommen 8 500 Euro, Grenzsteuersatz = 14,9 %, effektiver Steuersatz = 0,84 %
- Zu versteuerndes Einkommen 12 000 Euro, Grenzsteuersatz = 21,3 %, effektiver Steuersatz = 5,9 %
- Zu versteuerndes Einkommen 24 000 Euro, Grenzsteuersatz = 28,8 %, effektiver Steuersatz = 15,9 %
- Zu versteuerndes Einkommen 48 000 Euro, Grenzsteuersatz = 39,8 %, effektiver Steuersatz = 25,1 %
- Zu versteuerndes Einkommen 96 000 Euro, Grenzsteuersatz = 42,0 %, effektiver Steuersatz = 33,5 %
http://de.wikipedia.org/wiki/Einkommensteuertarif
Mada zaboravi i special status veoma popularan kod nashih baustelaca. Prijavljeni na neki minimalac zbog penzije i kontrola. Na ruke sve drugo. Kod njemaca se tako neshto teshko mozhe nac. Nashi to odradjuju preko nashih ljudi shto ih iznajmljuju na baustele.
Plata nije nedeljna kao u US vec mjesechna.
Last edited by West; 21-11-12 at 08:01.
Uglavnom je West objasnio, a za konkretnu zaradu i koliko ostane kesha od te plate zavisi od mnogo uslova. Za neozenjene je na primjer 8.004,00 € prihod na koju se ne placa porez, a oslobodjena suma od poreza za ozenjene je duplo visa. Njemacki zakon daje dosta mogućnosti da se otpise od poreza masa troskova i u sustini ostane vise kesha.
Ako je zaradio 50000 porez prema tabeli je otprilike:
do 8.004 € porez 0%
porez 14 % - na prihod od 8.005 - 50.000 eura
ali u Njemackoj postoji 6 poreskih grupa i zavisi u koju se grupu zadesi ili koju izaberes...
1. samac, neozenjen, razveden ili u bracnoj separaciji pa ne zive zajedno duzi period....
2. neozenjen/neudata osoba koja ima dijete na izdrzavanju
3.ozenjeni koji izdrzava nezaposlenu zenu
4. bracni par koji ima samo dohod od pojedne plate
5. zena zaradjuje mnogo vise od muza (ili obrnuto)
6. bracni par koji ima prihode iz vise izvora
Ako se jos ima registovana neka djelatnost ili firmica onda se dosta troskova otpisuje. Sa porezima u Njemackoj nema zaebancije pa ako ti na primjer tasta kupi auto na poklon moras na to platiti porez. Ko umije i zna dobro poreske zakone moze dosta toga ustedjeti, ali bogomi i oni koji misle da znaju, mogu debele kazne platiti, ako ustinu neki eurić drzavi.
Znaci na 50k, mjesecna plata samca moze da bude oko 3500 eura.
Ne znam tacno cijene ali ako moze da se podigne 30 godisnji kredit za stan koji kosta 1000-1200 eura/mjesecno izgleda mi sasvim dovoljno za neki pristojan zivot.
Je li 50k dobra ili osrednja plata?
'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
V.Drljevic-DAN
50000 je osrednja plata za inzinjera sa iskustvom. U vece firme mozhe biti i pochetna al tu se tezhe ulazi.
/ne bi uzimao kredit od 30god pa da neznam shta bude. To je nenormalno dugo jer naplacacesh se kamate ihaaa. Bolje mali stanchic pa otplati rapidno. Pa posle gledaj izdavanje/prodavanje i gledanje shta cesh bolje.
Evo izrachunao sam ti kolko ti je 50000god
na strani http://www.brutto-netto-rechner.info/
Stavio sam 100eura za povracaj goriva ili kartu za voz
Stavio sam da si samac sa 28god.
Ispalo je 2387eura netto mjesechno
Das Ergebnis Ihrer Gehaltsberechnung! Monat Jahr Ihr Bruttoeinkommen: 4.166,67 € 50.000,00 € Geldwerter Vorteil: 0,00 € 0,00 € Steuern Solidaritätszuschlag: 45,54 € 546,42 € Kirchensteuer: 74,51 € 894,15 € Lohnsteuer: 827,92 € 9.935,00 € Summe der Steuern 947,96 € 11.375,57 € Sozialabgaben Rentenversicherung: 408,33 € 4.900,00 € Bessere Absicherung und Steuerersparnis mit der Riester-Rente!
Bis zu 2.100,- € sind steuerlich abzugsfähig: Infos anfordern!Arbeitslosenversicherung: 62,50 € 750,00 € Krankenversicherung: 313,65 € 3.763,80 € Pflegeversicherung: 46,86 € 562,28 € Summe der Sozialabgaben 831,34 € 9.976,07 € Ihr Nettoeinkommen: 2.387,36 € 28.648,35 €
Last edited by West; 21-11-12 at 11:01.
uglavnom si donji![]()
po meni ako vjerujete u sebe i ako mislite da ste stvarno imate potencijala, a da sa druge strane za vasu struku koliko toliko ima primjene, onda se moze ostat u CG i zivjet relativno dobro. Jer da budem iskren, kod nas stvarno fali kadra.
http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
Les chiens aboient, la caravane passe.
Bgm neki koji žive vani kukaju ka' da su u Etiopiji...
Ove rođake što imam vani, hmmm, ja mislim da im i nije tako loše.
Što reče Finiks, 13-ta plata, dječiji dodaci, pare za djecu kad počinje školska godina, posao, odmor, solidna plata, auta ne starija od 5god... Bez kredita... Zdravstvena zaštita...imaš neku sigurnost, čuva te država.
Đe zapne, država pogura... Čak i za stanarinu pogura... Do 30 ili 40k godišnje, poreza ili nema ili se plaća nešto malo, ne sjećam se... Svake godine ljetovanje. Novi telefoni, kompjuteri, zezalice...
Majke imaju primanja od države dok god najmlađe dijete ne napuni određeni broj godina...
Cijene u marketima niže nego kod nas, PROVJERENO!
Ja ne znam na šta su ovi ljudi te pišu ođe navikli, ali meni ovo što ispisah djeluje sasvim ok... I ne bih tražio više...
E sad, ođe očigledno neki očekuju da će ih tamo čekati pare na grani, a oni samo da uberu po potrebi... I da ništa ne rade. To mačku o rep.
Ovi te ih spomenuh rade, ali i uživaju... Uvijek su na nekim odmorima.
Da otprilike je tako. Njemacka je lider po turistima koji shetaju po svijetu. I ima se za nova auta(polovna jeftinija no u CG), stanove(jeftini krediti) i hranu(nije skuplje no u CG).
Nego mi je jedino chudno kad neko vidi ovih 2500netto i kazhe da je malo. Ko da je ochekivao da sa platom u inostranstvu neki hotel (Splendid) otplacuje dok se vozi u porscheu
Shta si donji? Ti si srednji sloj. Ima ljudi u njemacku shto rade za 1000-1200netto.
I ne nemozhe se zhivet u CG dobro sa mnogim zanimanjima. Kadra fali za koju mocnu industriju. Jedino shto u CG fali je da se neko privatno snadje i bavi oko turizma. Pricha oko vjerovanja u sebe ne pije vodu jer i Grci duboko vjeruju u sebe pa im ne pomazhe kad zavrshe fakultet na propalom trzhishtu.
Last edited by West; 21-11-12 at 18:48.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks