Otisao sam jer je otisla i moja drzava.......
'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
V.Drljevic-DAN
Otisao sam jer je otisla i moja drzava.......
Ima li kakva lijepa nevjesta, rado bih se udao, ali samo za pasoš? :P
I, sta bi sa g. Prijekim u vezi sa Swiss?
Hvala Lepo
donio je sjeme odje da sije, znaci nema bez rodne grude nista , zabjelo do ciriha!
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
Ok.. Ok.. Blizu je to.. i Zabjelo skoro pa par sati do Ciriha
Ocekujemo novosti za mjesec dana..
Btw. Kako se provodite u Swiss g. Prijeki, i kakvi su Vam utisci o sistemu zivljenja itd?
I ja pobrckala.. Mislila sam da ste u Swiss turisticki do decembra.. No nema veze.. Imate li neko misljenje o nacinu zivljenja u Swiss, drustveni provod, itd?
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 19-11-12 at 14:46.
hahhahahhahahhahaha
http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
Les chiens aboient, la caravane passe.
Pa sto se tice provoda bilo je sjajnoBio sam eto 6 mjeseci i bas lijepo ih proveo tamo,pogodio sam par lijepih datuma(1 avgust i Braderie) pa i neki festival u Bern a s obzirom da ima mnogo staza za voznju bicikala,setnju itd odlicno je bilo.Islo se i na Alpe ,uglavnom svaki vikend se iskoristio da se ode negdje i proseta.
Sto se tice sistema zivljenja dva svijeta za razliku od ovoga odje.Sve funkcionise savrseno sto je meni kad dodjem iz CG nekako nestvarno iskreno da kazem.Mada kazu ljudi da su Svajcarci robotizovani i previse hladni ali ja imam drugacija iskustva barem sa ljudima koje sam ja upoznao.Sve u svemu mislim da bi mi takav nacin zivota bas prijao no vidjecemo kad odem i pocnem da radim a ne ovako turisticki.
Da.. Turisticki jeste mnogo drugacije. Samo treba znati red i norme. Kad se smije sta, a kad apsolutno ne. Koje su obaveze prema opstini, kantonu, drzavi, i kako ih najbrze resavati i na pravilan nacin.
Normalno, kompletan nacin zivota zavisi od posla koji se obavlja, od zadovoljstva poslom, saradnika, drustva koji se stice, i "umora" nakon svega. Sto bi moji "zemljaci" rekli, prvo zadovoljiti zakonske norme, postovati red i disciplinu, a onda.. uzivati koliko se moze.
Hvala Lepo
Ono sto sam ja zakljucio o Svajcarskoj je da je jako rigidna zemlja, mozda jedna od najrigidnijih u Evropi, Svedska je malo dijete za njuAli u svakom slucaju, to ne smatram manom, naprotiv, svaka organizovanost, red i disciplina su dobri. Od toga jedino dobro moze biti, za razliku od ovoga javasluka ovdje.
Prijeki se oženio preko foruma.![]()
Zato meni kazu da ocekujem suvise reda i zakona, postovanje javnog i privatnog ambijenta.. ?
Uredjeno drustvo = civilizovano i pragmaticno drustvo.
Hvala Lepo
Daj da otvorimo podforum za tu namjenuIzuzetna je potraznja za nevjestama koje imaju pasose zemalja prvog svijeta
![]()
Ziva istina ,a cini mi se da mogu mnogo vise uzivat' od nas, mada zavisi od covjeka do covjeka i sto je kome uzivanje.Odje je ljudima svakako uzivanje ispijanje kafa u kafice,kod tetaka i strina ili kako moj drug kaze gusteranje u kvart.
Ja na to gledam drugacije,stvarno bih volio da zivim u neku sredinu dje bih mogao sebi da priustim da odem s vremena na vrijeme na neki koncert ili bilo kakav dogadjaj,da ukoliko odem na neki koncert ne ispastam narednih 3,4 mjeseca jer sam to sebi priustio.Pa mozda nekad sebi uspijem da priustim neki odlazak na skijanje sto odje ne mogu za svojih 24 godine a da se ne zaduzujem![]()
Treba sad podic kredit 500 eura za dobar kaput i cizme, pa pusti pricu![]()
Da, u ex YU jeste uzivanje ispijanje pica i posmatranje prolaznika po mjestima. U Swiss izlazite sa nekim i kompletna paznja je usmjerena na njih i njihova na Vas, jer su izasli zbog sebe i Vas.. Sve ostalo bi bilo tracenje svog slobodnog vremena (kojeg je tamo mnogo manje) na nebitne osobe i koje mozda nikada vise necete sresti.
Swiss je srce Evrope, i vikend do Pariza, Brisela, Amsterdama, Minhena, Milana.. Ma gdje god - savrsenstvo.
Hvala Lepo
swiss i aus, ne znam dje bi prije, hmmmmmm mozda u aziju
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
Zasto otici? Dacu vam primjer mog druga.
Studije u Hajdenbergu. Da bi vas primili skroz odlican uspjeh srednja i osnovna. Kao i C1 poznavanje njemackog (slicno kako mi sad pricamo nas jezik).
Poenta je...kad zavrsi kao pripravnik ce imati 25.000€. A ako uzme njihovo drzevljanstvo moci ce imati 32.000€.
Jos je to samo pripravnicki.
A kolko kod nas imaju pripravnici? Dovoljan razlog.
Sent from my Samsung Galaxy SIII
A koliko mu je potrebno vremena i novca da dodje do drzavljanstva?
Hvala Lepo
Novca 0 s obzirom na stipendiju. Nije dzabe 12 godina luca..i eo vec par uci njemacki svaki drugi dan.
E jedino to sto ce mu slat za pice i cigare. S obzirom da ima menzu i 2 obroka dnevno..
A vremena 6 godina koliko traje i fakultetonda ce birati oce li nase ili njihovo.
Hvala tebi lijepo.
Sent from my Samsung Galaxy SIII
Last edited by Draka; 20-11-12 at 11:16.
Da, i pored ostalog, ne znam za taj slucaj da na kraju skolovanja nude uz diplomu i drzavljanstvo. Procedure su mnogo razlicite.
Boravisna i radna dozvola, pa procedura za drzavljanstvo - nesto deseto. Uz pomoc firme pri zaposlenju, faxa - pri zaposlenju radna dozvola, to da.. Ali uz diplomu i studentsku boravisnu dozvolu da ide i drzavljanstvo na kraju faxa, e to .. djecija masta ili?
Hvala Lepo
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks