Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 26 to 50 of 106

Thread: Dubai - zivot i rad?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    pusti sad vize nego nam reci sta bi s onom knjigom
    Kojom knjigom?

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Oljce View Post
    ThaHool, ne bih se sad pozivala na poznanstva. Sem toga ja nisam rekla za vize uz posao...
    Ko je pominjao poznanstva?

Rekao sam da poznajem ljude koji su tamo, al mozda zaboravih da napisem da su ti ljudi nasli posao tamo samo sami, bez ikakvih poznanstava/veza.
    Ili su googlali, ili bili kontaktirani od strana kompanija, ili samoinicijativno.

U normalnom svijetu dobra mreza ljudi / network znaci mnogo, sto uz samoinicijativu rezultira dobrim stvarima!

Evo ovdje u Svedskoj start plata sa graduate (master) diplomom je 1500-2000€, uz to da porez nije nista veci i ako si non-EU citizen.
    U drugim EU zemljama samo zbog toga sto si non-EU citizen porez na platu je veci.
    UAE i Oman nemaju porez, i full time graduate job ako se ima malo radnog iskustva moze se startovat sa $2000+.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

:strawberry: Ok, kad saljes tu povratnu da odsednemo malo kod tebe'

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Čim neđe zaśedem i bacim sidro, jer me ne drži mjesto! Znaš da sam ja nomad!
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znam znam U svakom slucaju moramo voditi i Mojsija negde da ga priblizimo zapadnom delu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Mislis bliskoistocnom?
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne, ne, zna on

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

moj thahoole, ne znaju ova djeca da nije bauk dobit posao vanka i odma sredjene papire
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Taj ti signature to i opravdava!
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

javicu ti brzo dje idem pa da dodjes na kafu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Lightbulb

Poslovi bez diplome su slabo placeni,filipinci rade uglavnom sve ugostiteljske poslove i plaata im je oko 400-600e ,problem je sa smjestajem jer neki jednosoban stan pristojan kosta min 800e,filipinci su u prednosti jer ih u taj jednosoban stan moze stati 12 ,dobra stvar je sto ne vole arapi te azijate pa kad dodje bijelac odmah ga stave za shefa ,cijena hrane je ista kao i kod nas pa se moze prezivjeti ako ne jedes u restoranima mada ima i jako jeftinih restorana,uglavnom ako mislite bez diplome mislim da bi neki hotelski posao bio pravi pogodak jer ovi vole da vide bijele ljude na front desku daju ti malo vecu platu i uglavnom dobijas smjestaj,,,oprezno u pregovorima za smjestaj prevoz i zdravstveno osiguranje,,,to poslodavca ne kosta puno a mnogo ti znaci jer popravka zuba npr je 200e,toliko mi je palo na pamet za sad

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,597
    Thanked in
    3,306 Posts

Quote Originally Posted by gilecg View Post
    Poslovi bez diplome su slabo placeni,filipinci rade uglavnom sve ugostiteljske poslove i plaata im je oko 400-600e ,problem je sa smjestajem jer neki jednosoban stan pristojan kosta min 800e,filipinci su u prednosti jer ih u taj jednosoban stan moze stati 12 ,dobra stvar je sto ne vole arapi te azijate pa kad dodje bijelac odmah ga stave za shefa ,cijena hrane je ista kao i kod nas pa se moze prezivjeti ako ne jedes u restoranima mada ima i jako jeftinih restorana,uglavnom ako mislite bez diplome mislim da bi neki hotelski posao bio pravi pogodak jer ovi vole da vide bijele ljude na front desku daju ti malo vecu platu i uglavnom dobijas smjestaj,,,oprezno u pregovorima za smjestaj prevoz i zdravstveno osiguranje,,,to poslodavca ne kosta puno a mnogo ti znaci jer popravka zuba npr je 200e,toliko mi je palo na pamet za sad
    Zahvaljujem na informacijama. Ovo sto sam ja istrazivao tokom kontaktiranja sa HR agencijama kazu da smjestaj obezbjedjuje poslodavac(max dvoje ljudi u sobu, dok menadzeri dobijaju svoju), placeno zdravstveno osiguranje(osim dentalnog i oftamoloskog), placeni troskovi vize i avio karte, 30 radnih dana godisnjeg odmora, placena povratna avio karta do destinacije na koju se zeli ici na godisnji odmor nakon 6 mjeseci rada(max 18 dana radnih). 48 radnih sati nedeljno. Ovo sve fantasticno zvuci, samo da se precizira u ugovoru, da ima crno na bijelo. Ja racunam da sam kao evropljanin sa fakultetskom diplomom, radnim iskustvom i tecnim engleskim jezikom u prednosti nad tim indijcima, pakistancima i slicnim ,tako da ne pokusavam ni da se stavljam u isti kos s njima.
    Mislim da je najvaznije dokazati se tamo, uspjesno obavljati posao, eventualno dobiti neko unapredjenje. Kakvo je stanje sa davanjem baksisa tamo da li znas? Znaci za neke pozicije u usluznoj djelatnosti gdje plata nije velika, a ocekuje se baksis?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

diplome nasih fakulteta tesko da ce ti dje god po eu iko priznati pa je prisa sa skolom ili bez vrlo cesto neosnovana, al zato srecni svijet te pita ne sta imas od skole vec sta znas da radis, pa ima jasno definisan termin za dokazivanje i eto ti

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,597
    Thanked in
    3,306 Posts

Radno iskustvo i preporuke su dobar oslonac za pocetak. Ne prezam ja ni od pocetnih pozicija, u normalnom svijetu lako se napreduje kad vide da djeljas dobro to sto radis.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

upravo tako, zdravo gledas stvari

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,597
    Thanked in
    3,306 Posts

Svi veci hotelski lanci tipa Marriott, Rotana, Intercontinental, Crowne Plaza, Hilton, i ostali imaju na sajtovima Career gdje redovno izbacaju oglase i omogucavaju ljudima da se registruju i apliciraju za poslove. Takodje postoje i sajtovi na kojima se oglasavaju ovi poslovi gdje se sve skupa moze vidjeti, filtrirati ponude, napraviti profil i postaviti neki alarm da vam na mejl posalje kada se objavi ponuda shodna interesovanjima i kvalifikacijama.

http://www.catererglobal.com/

Jedan od njih je i ovaj, za mene najbolji. Napravite profil, aploadujete CV i ispunite ostalo sto treba. Mozete i druge opcije osim Emirata da strikirate. Velika je potraznja za ljudima u Katar, Oman, Bahrein, S. Arabija...

Najnoviji dragulj Dubaija - JW Marquis Marriott

Najvisi hotel na svijet, 72 sprata, preko 700 soba.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Plate su dobre ako imas naravno dobar posao

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,597
    Thanked in
    3,306 Posts

Evo poslije nekoliko mjeseci ovdje, da bacim koje slovo.

Kako to izgleda zivjeti i raditi u Emiratima? Dosta, je li, uzbudljivo . Ukratko receno. Sto se tice rada - ozbiljno i dosta pritiska jer se traze vrhunski rezultati konstantno. Kazu - posmatraj sebe kao da si na pozornici. Konstantno. Svijetla su uperena u tebe i moras da sijas i odlicne rezultate konstantno da stvaras. Nema prosjeka, nema iznad prosjeka, nego se samo odlicno trazi. To je u jednu ruku sjajno, jer da bi sjajne performanse konstantno ostvarivao, moras i sam da budes odlican u tome sto radis, a sa druge strane i zamorno, jer nije lako taj nivo odrzavati svaki dan.

Najvise je pakistanaca, indijaca, bangladesanaca, filipinaca i sl. To su ljudi koji rade za 150-200 eura, najniza klasa. Uglavnom fizicki radnici na gradjevini, ukratko baceni zivoti, samo spavanje i slanje para doma.

Druga najveca grupa su radnici u turizmu, tu place variraju, od jadnih 200 pa do preko fantasticnih 20 hiljada eura koliko primaju GM iliti dzeneral menadzeri hotela. Prednost je biti bijelac, tu nema sto, rasna segregacija je velika. Druga stvar je engleski, ko dobro prica engleski stavice ga da radi na pozicije u kojima ce direktno komunicirati s gostima. To je pocev od konobarisanja, call centra, recepcije itd. Tu su plate od 300-600 eura otprilike. Nema velike zarade u pocetku, to u startu treba razjasniti. Nije ovo amerika, no traze sto jeftiniju i kvalitetniju radnu snagu. Ko oce da promijeni okruzenje i ima (redovnu- to je luksuz postao u cg) platu, ovo je mjesto za to. Nije problem ni ustedjeti makar 100-200 eura mjesecno, cijene su ovdje manje no u Pg. Placen smjestaj, hrana, prevoz. Znaci plata ostaje za trosenje i dio za stednju, kako kome volja.

Rad u luksuznim lancima hotela - Meriot, Dzumeira, Hilton, Interkontinental, Rotana, Sofitel, Novotel, Kempinski itd je zaista jedno veliko iskustvo koje zahtijeva konstantno ucenje i usavrsavanje. Zaboravite sve sto ste naucili, jer ce vas oni obuciti kako da radite po njihovim standardima. Svaki lanac hotela ima svoje SOPs (Standards of Performance) i tu je do tancina regulisano kako se radi sve zivo sto je vezano za vasu poziciju. Pokazace vam kako da koristite i kopir i faks masinu. Nista se ne prepusta slucaju. Obuke i treninzi su konstantni i za svakog zaposlenog postoji LD file (Learning and Development) gdje se upusuje i prati obuka, performanse, ciljevi zaposlenog i pravac karijere. Svako ko tezi uspjehu i zeli da napreduje ima priliku. Ovdje nema veza i vezica, vrhunske performanse se traze i to je to.
    Svaki hotel angazuje jednom mjesecno Mistery Shopper-a, tj osobu koja provjerava da li osoblje hotela prati standarde. To su agencije koje su specijalizovane za tu vrstu posla. Agenti koje salju su unaprijed upoznati sa standardima hotela i ta osoba koja se prijavi u hotel i komunicira sa zaposlenima u toku boravka u hotelu, provjerava da li je komunikacija i ponasanje u skladu za standardima. Ako mu bel boj ne donese kofere u odredjenom vremenskom periodu, ili ga ne pozdravi po imenu i ponudi further assistance i sl bice problema. Isto tako za rum servis, recepciju, i svakog s kim ta osoba dodje u dodir. Nakon odjave iz hotela salje se izvjestaj menadzmentu hotela i ocjena o tome kako se svako ponasao i je li u skladu sa standardima. Znaci prema svakom gostu treba bit konstantno pazljiv, jer bilo ko moze bit Mistery Shopper. Neki ljudi zbog losih ocjena su bili otpustani, toliko je ozbiljno.

Ovi hoteli veze nemaju sa hotelima 4 i 5* u cg, smijesno je porediti nase hotele vise kategorije sa ovima ovdje. I hoteli od 3* imaju bolju uslugu i kvalitet smjestaja od nasih visokokategorizovanih. Da ne pricamo o tome kako niko ne mari o zaposlenima, ciljevima karijere, njegovim treninzima i obukama. To je misaona imenica.

Znaci za one koji oce da se usavrsavaju i nauce kako da budu turisticki poslenici koji ce pruzati uslugu najviseg kvaliteta ovo je pravo mjesto. Nije lako nimalo. Ali vremenom dolazi privikavanje na stil i tempo zivota. Naravno vremenom i plata raste, 1000-2000 eura, placen stan i auto... sve to vremenom dodje, cak nekima i za svega nekoliko godina.

Mada ove ''srednje'' kategorije ljudi, kako ja zovem nas sto bi da se usavrsavamo nema puno. Ili su mrcenici sto rade za 200 eura i salju doma, ili su oni na visokim pozicijama koji su zbog dosta para dosli ovdje. Uglavnom je 99% ljudi zbog para doslo. A za nas bijelce sa dobrim engleskim, na pocetnim pozicijama u startu nema nekih para. To je realnost, a nasi ne bi ovdje ako ne bi zaradjivali makar 2-3 hiljade eura, kao da su direktori.

To je to za sad

Thanks Thanks Given 
    174
    Thanks Thanks Received 
    574
    Thanked in
    257 Posts

Za sad, jedini hotel koji donekle lici na to sto si napisao je Ramada u Pg.
    I tamo je jasno i striktno opisana svaka procedura, SOP, tajni gost i sve to. Sophos iz Svajcarske radi obuke sa zaposlenima.
    Plate su manje vise iste kao tamo, bar na recepciji...
    Tako da nikad nebih otisao toliko daleko od kuce da bih primao iste pare.
    E sad, tamo se vjerovatno brze napreduje, i ta plata raste sa performansama.

Sent from my GT-I9300
    "LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,597
    Thanked in
    3,306 Posts

Quote Originally Posted by Petronas View Post
    Za sad, jedini hotel koji donekle lici na to sto si napisao je Ramada u Pg.
    I tamo je jasno i striktno opisana svaka procedura, SOP, tajni gost i sve to. Sophos iz Svajcarske radi obuke sa zaposlenima.
    Plate su manje vise iste kao tamo, bar na recepciji...
    Tako da nikad nebih otisao toliko daleko od kuce da bih primao iste pare.
    E sad, tamo se vjerovatno brze napreduje, i ta plata raste sa performansama.

Sent from my GT-I9300
    Kakva crna ramada, a plata ne, a plata nema, a plata ne, a plata nema nema nema, a plata ne, a plata nema, prica o platama je zabranjena tema

Thanks Thanks Given 
    3,019
    Thanks Thanks Received 
    3,665
    Thanked in
    1,661 Posts

Iskreno, mislio sam da se puno vise zaradjuje tamo nego odje. Zaista nije velika razlika, ali ono sto sigurno vrijedi je iskustvo.
    Mojsije, mozes li nam reci koji posao ti radis?
    Tu es mon héro!

Thanks Thanks Given 
    174
    Thanks Thanks Received 
    574
    Thanked in
    257 Posts

Plate su zeznuta stvar, jer su iskidane. Kasne mjesec dva, ali primis sve.
    U sustini, primis iste pare koje bi primao u Dubai, samo tamo crncis kao rob u tudju zemlju, niti familiju gledas, niti drugove niti rodbine. Da se bar vratis punih dzepova pa ajde.
    Rekao sam zbog nacina poslovanja i organizacije, da svi hoteli jacih grupacija posluju tako, na unaprijed jasno definisane principe.

Sent from my GT-I9300

Thanks Thanks Given 
    174
    Thanks Thanks Received 
    574
    Thanked in
    257 Posts

Mislim da je rekao nedje da u front desk, odnosno recepcija
    Sad da li kao recepcioner ili concierge, to vec ne znam, al svakako nije velika razlika.

Sent from my GT-I9300

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)