Page 22 of 24 FirstFirst ... 1218192021222324 LastLast
Results 526 to 550 of 587

Thread: Osiguravajuce kuce u CG

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    77
    Thanked in
    41 Posts

Zapisnik se placa, ali je osiguravajuca kuca duzna da isplati i troskove placanja zapisnika, tako da u prevodu, zapisnik se ne placa.

Baster, procitaj zakon koji vazi za osiguravajuce kuce ima ga negdje na neki nas sajt, tamo pise da sve sto se moze popraviti, a da pri tom zadrzi fabricke osobine, tj da se popravi da bude kao fabrika, takve stvari se mogu popravljati.
    Nasi ljudi iz osiguravajucih kuca bi sve popravljali, staklo bi selotejpom lijepili kad bi mogli.
    Znaci ako ti osnovano sumnjas, da se ta popravka ne moze napraviti a da to bude kao fabrika, da posle nece korozirat, onda mozes da se zalis, ali iskreno, ako je kao sto opisujes, to se moze izudarat, ispeglat, zastitit, prajmer, boja, lak, i dodje kao fabrika i ne moze rdjat i sve super ako provjeren majstor uradi.

To ti je moje vidjenje, ali procitaj zakon njihov, nije nesto prevelik
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    288
    Thanks Thanks Received 
    183
    Thanked in
    119 Posts

Ali zamisli 20 eura za plastike od motocikla :lolblue: :lolblue: AAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAa

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

E jes sramota,20e kad sam vidio kap me je imala fistit,ali dr put su dobro platili i sto je jos gore salje me kod manca na konik da mi radi naljepnice hahahah taj iz osiguranja e tu sam pop.izdio i htio sam na sud da ih posaljem. Vrata su fabricka nisu ispravljana ona se mogu sa malo kita napravit ali to nece bit kao sto su bila..predao sam zahtjev pa za 10tak dana dako bude kakva ponuda da valja

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    77
    Thanked in
    41 Posts

ali ta nazovi zakitovana vrata ce imati iste fabricke karakteristike sto se tice funkcije vrata, zatvarat ce, nece propustat vodu... tako da ti nece dati nova vrata, jer nista lose ne mozes imati od toga da se "popravi"
    Ne mozes im dat valjani argument zasto nova a ne popravka
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tu idu nova vrata, ne pristaj na polovna.Samo im kazi ja kupujem nova, a oca evo vama pa ih otpisite komisijski

Thanks Thanks Given 
    1,825
    Thanks Thanks Received 
    1,723
    Thanked in
    1,151 Posts

Quote Originally Posted by petarpodgorica View Post
    Tu idu nova vrata, ne pristaj na polovna.Samo im kazi ja kupujem nova, a oca evo vama pa ih otpisite komisijski
    vjerovatnoca da neko ogrebana vrata 'zamijeni' kod osiguranja, pa marak bila i kasko tezi nuli s desne strane... sem ako ti brat ili sestra ne rade ko procjenitelji stete

tek kad je ostecen stub vrata, ili noseci rub onda ima sanse, udubkjenja srednjeg dijela lima se ne tretiraju tako...

i naravno, i dat se vrijednost vrata umanji na 80% sto je ucesce u steti po standardnoj premiji + za 'amortizaciju' za starost vozila itd...

ada lopovi su to, da oni tako are daju, em bi ih bilo manje, em bi bili sirotinja, em bi premija bila 1000 eura godisnje barem
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ima li neko iskustva sa sofersajbnama....ova koju sam montirao(nova)kineska je,prelama svjetlost..ima dioptriju ponedje.
    osigurao bi kada bude registracija sva stakla na vozilu....pa sam cuo da bih onda mogao kupiti novu...orginal...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Na kraju od ukupne cijene smanje za oko 25%,ali sa kitovanim vratima auto gubi vrijednost tako da cu se natezat za nova pa vam javljam dokle sam stigao :fat: A nova vrata od trojke u rokspedu kostaju oko 560e da im tu fakt ponesem kap bi ih fistila hahah pa neka je i umanje za 50% ako oce

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    77
    Thanked in
    41 Posts

isto sto mi se cini da sam procitao (a nemoj me za rijec drzat) je da autu je vijek do 10 godina, do tada su duzni da ti isplate nove original djelove, sve posle 10 godina starosti, dolaze u obzir polovni ili mala privreda, original ne...

Procitaj zakon prvo, poslusaj me
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    1,825
    Thanks Thanks Received 
    1,723
    Thanked in
    1,151 Posts

Quote Originally Posted by Baster View Post
    Na kraju od ukupne cijene smanje za oko 25%,ali sa kitovanim vratima auto gubi vrijednost tako da cu se natezat za nova pa vam javljam dokle sam stigao :fat: A nova vrata od trojke u rokspedu kostaju oko 560e da im tu fakt ponesem kap bi ih fistila hahah pa neka je i umanje za 50% ako oce
    ako pricamo o golfu 3... onda si naje8o... kad ti sa tih 560 oduzmu starost, pa umanje amotrizaciju itd ne dobi nista uputice te da kupis polovnu na otpad... bas kao i vrata pa da ih prefarbas lopovluk... i bez zveka ih neces nagnat drugacije da postupe (narocito ako je dje ranije isplacivana steta za isto auto po bilo kom osnovu)...

ada mom prijatelju je kasno na procijenjenu 100% stetu na vozilu isplatio 7.5k sa nepune 2 godine staru skodu oktaviju (znaci sa sve skidanjem s osiguranja)... i to posle svih veza, vezica i institucija sistema, originalno je bila manja odsteta...

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa i meni se cini preko 10 god da nisu duzni za zamjenu novih orig djelova...ali kaonsto ja mogu svake god placat osig.Ne pita me niko jeli mi mnogo tako necu ni ja njih :tears_of_joy:

Thanks Thanks Given 
    1,825
    Thanks Thanks Received 
    1,723
    Thanked in
    1,151 Posts

Quote Originally Posted by Baster View Post
    Pa i meni se cini preko 10 god da nisu duzni za zamjenu novih orig djelova...ali kaonsto ja mogu svake god placat osig.Ne pita me niko jeli mi mnogo tako necu ni ja njih :tears_of_joy:
    i nemoj... n stezi i pritiskaj koliko mogadnes

mada, u 'srecnim' zemljama bi ti s godinama starosti auta rasle neke stavke kod osiguranja i cuda... kod nas je to udareno fixno i briga ih bas

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nadam se da će ovo mnogima biti korisno i da će razjasniti neke stvari...

Quote Originally Posted by snoubol View Post
    ako neko moze da mi odgovori jako bi mi znacilo i koristilo:

konkretno za Grave osiguranje ugovor se moze prekinuti tek nakon 3godine- da li je to def. ili se moze prekinuti i ranije
    Možeš prekinuti i ranije, kad god hoćeš, niko te ni na što ne obavezuje.

kakve su onda posljedice?
    jasno mi je da ne idu nosiocu u prilog
    Nema nikakvih posljedica! Niko te ni za što ne juri, nisi nikom ništa ostala dužna, ne treba ništa dalje da plaćaš. Imaš (tj. do tada si imala) samo korist što si svo to vrijeme bila osigurana od svega onoga što si ugovorila. A to što kažeš da nosiocu osiguranja ne ide u prilog - ne ide mu u prilog da prekida osiguranje jer više neće imati polisu, koju je otvorio jer smatra da mu treba u životu.

Ja imam polisu stednja za penziju, tarifa G3.
    I dalje smatra de je dobra stvar osiguranje.

Dakle, postoji mogucnost da se prekine ugovor i prije 3godine-

Da li mi ti tvrdis da je jedina posljedica toga sto ja necu imati vise osiguranje?! sta se desava sa tim uplacenim novcima?
    tamo stoji da je nakon dvije godine zajamcena otkupna vrijednost 0eura-a kapitalizovana 1280.

zajamcena otkupna vrijednost- podrazumjeva izmedju ostalog sumu kada je u pitanju raskid ugovora?

Recimo moja prijateljica je uplatila prvu ratu( nacin placanja je u dvije rate godisnje) i agent joj je rekao da ne moze da nista mijenja dok ne prodju 3godine?

ti mi kazes( a to mi je ipak logicnije) da mozes da raskines ugovor i prije- ali ako se to desi, moraju biti jos neke posljedice sem te da nosilac ostaje bez osiguranja i mogucnosti stednje, jasno je da ostaje bez onoga zasto je zapravo i potpisao ugovor?
    dakle, reci mi koje su to jos posljedice po nosiocu?

suma koju je uplatio je bezpovratna, grave nije duzan da ih vrati ili dio, ako je u pitanju manje od 3 godine?
    Ja sam uplatila do sada dvije premije, odn. dvije godine su placene.
    drugarica je skoro potpisala ugovor, uplatila jednu ratu, a nacin placanja je u dvije rate po godini.

sta je najpametnije uraditi? raskinuti ugovor-predpostavljam da nam onda nista ne sleduje od ulozenog novca?
    ili zamrznuti, pa pare podici kad za to dobijemo dozvolu nakon 25 godina ?ako je to uopste izvodljivo?
    Moj razlog je nemam para za to trenutno i ne zelim vise da uplacujemo polisu ubuduce.
    Slucaj drugarice isti.
    Ok, evo ti savjet, tj. informacija.

Prvo za drugaricu. Ako ne želi više da uplaćuje onda ona nema (ne može) ništa po pitanju polise - kao da je nije ni ugovarala. OSIM u jednom slučaju: ako nije prošlo više od mjesec dana od kada je dobila polisu - u tom slučaju neka se javi u Grawe i neka prijavi da želi da odustane od ugovora i biće joj vraćen sav uplaćeni novac. Inače sve ovo može i sama znati samo ako pročita papire koje je dobila sa polisom, tamo joj sve fino piše. Iz tabele otkupnih i kapitalizovanih vrijednosti jasno to može da vidi.

Što se tebe tiče, takođe ti sve jasno piše u papirima, a i sama si to primjetila i navela u prethodnom pisanju. Dakle, ne možeš otkupiti polisu, tj. otkupna vrijednost ti je nula eura. Znači ne možeš raskidom ugovora dobiti nikakav novac od Grawe-a (jer nema ni centa trenutno na tvom računu u Grawe-u, pa nema od čega ni da ti se isplati bilo što, jer si inače ugovorila da ti se isplata izvrši na kraju ugovora, ili da se isplata izvrši nasljednicima ako bi se eventualno desio neki osigurani slučaj).
    Pošto ne želiš više da plaćaš polisu situacija ti je jednostavna - polisa će ti automatski biti kapitalizovana na iznos od 1.280 eura. To znači da ćeš za čitav ugovoreni period polise (broj godina na koji si sklopila ugovor) biti osigurana po istom principu kao i za ugovorenu osiguranu sumu, samo ne na tu ugovorenu sumu već na iznos od 1.280 eura - u slučaju prirodne smrti isplaćuje se dio sume od 1.280 eura, a u slučaju smrti usljed nezgode isplaćuje se 1.280 plus dio od 1.280. Ako se ništa od toga ne desi, na kraju ugovorenog perioda (po isteku trajanja polise) isplaćuje ti se 1.280 eura.

Pošto ne želiš više da uplaćuješ ni centa za svoju polisu onda nema potrebe ni da ti govorim da možeš - pod uslovom da nijesi ugovorila polisu na više od 20 godina - da zamrzneš uplatu na godinu dana (pa onda da je nastaviš), niti da možeš da smanjiš godišnju uplatu sa sadašnjih 1.000 do minimuma od 250 eura godišnje (a možda je Grawe fleksibilan pa ti i sada to omogući). I/ili da pređeš na (ispodgodišnje) plaćanje u ratama, bez obzira na koliko godina si ugovorila polisu. Niti da možeš da reaktiviraš polisu ako se predomisliš a ne prođe više od 3 godine od prestanka uplata. Uostalom, vidim da si o tim pitanjima donekle informisana.

Nadam se da je makar malo bilo od pomoći. A i da nijesam ništa odgovorio ne bi za tebe to bilo ništa strašno - imaš uvjek varijantu (ako ne želiš da se informišeš kod agenta koji ti je prodao polisu) da pođeš direktno u Grawe i pitaš ih sve što te zanima.

Da li mi ti tvrdis da je jedina posljedica toga sto ja necu imati vise osiguranje?! sta se desava sa tim uplacenim novcima?
    moraju biti jos neke posljedice
    Sve konkretno i precizno (u dvije decimale) piše u tabeli otkupnih (i kapitalizovanih) vrijednosti. I tamo vidiš što bi se desilo za svaku godinu prekida uplata - koliko novca klijent tada podiže u slučaju otkupa polise (a na to se dodaje i do tada pripisana dobit) i na koju je sumu ubuduće osiguran u slučaju kapitalizacije polise (plus dobit ostvarena/pripisana do trenutka nastupa osiguranog slučaja). Ponavljam da nema posljedica po nosioca osiguranja - samo zavisi kako ti tumačiš pojam "posljedice". Ako ćeš da ga tumačimo po materiji osiguranja, a ne po nečemu drugom, onda posljedica nema i sve je kristalno jasno od samog dana uzimanja polise (uz mogućnost odustajanja i povraćaja uplate u roku od 30 dana).
    "Šta se dešava sa tim uplaćenim novcima": od prvog dana, od uplate prve rate, tim novcima je, naravno, plaćen rizik nastupa osiguranog slučaja i moguća isplata ugovorenih osiguranih suma (a time i moguća isplata ugovorene osigurane sume za nastup osiguranog slučaja već sjutradan nakon uplate prve rate), a plaćeno je i reosiguranje tih ugovorenih iznosa, a plaćeni su i troškovi polisiranja i provizije (da bi osiguravajuća kuća mogla da posluje/postoji, a ne da proizvodi gubitke u poslovanju), kao i odvajanja za matematičke, tehničke i garantne rezerve (obavezne po zakonu - da bi osiguravajuća kuća mogla da izvrši svoje određene obaveze, kao što je npr. isplata nosiocima polise u slučaju stečaja/likvidacije društva, kako nosioc polise ne bi bio ni u kom slučaju oštećen). ...I zato u slučaju raskidanja ugovora u prve dvije godine klijent ne može podizati nikakav novac od polise, a takođe zato se ni dobit ne pripisuje u prve dvije godine (jer nema od čega, nema od kojeg novca na računu klijenta) već kreće od treće, prvo u malim iznosima, a zatim u sve većim kako prolaze godine.

Hvala ti na azurnom i iscrpnom odgovoru, sto zaista cijenim.
    samo da sumiram:

ja mogu da zamrznem novac samo da godinu dana i to pod uslovom da polisa nije vise od 20 godina? sto u mom slucaju ne ide meni u prilog jer je na 25.
    Ne zamrzava se novac, nego uplata - ne uplaćuje se ni cent za tu godinu (to može da se odradi/iskoristi maksimum jednom tokom ugovorenog roka trajanja ugovora). Tebi to u ovom slučaju nije bitno jer ti nije prošla jedna desetina ugovora, tj. 3 godine.

drugarica ne moze da povuce svoj novac jer je proslo vise od mjesec dana.
    Ali moze da prekine ugovor prije nego li stigne racun za drugu ratu?
    Preciznije rečeno: nikad tokom trajanja ugovora ne može da se "povuče svoj" novac, već se otkupom polise dobija ugovorom predviđeni i definisani iznos novca. Čisto zbog terminologije (ali i suštine). Što ne znači da u slučaju raskida ugovora i otkupa polise iznos dobijenog novca ne može premašiti ukupno do tada uplaćeni novac (o ovome sam nešto pisao na temi o osiguranju i indirektno "napadačima" na osiguranje i propagatorima "prevarantstva i lopovluka" osiguravajućih kuća navodio neke cifre za razmišljanje).
    Drugarica ne mora formalno da prekida ugovor - jednostavno neće (ne mora) uplatiti sljedeću (drugu po redu) ratu i kraj priče. Možda će joj naknadno dolaziti neko obavještenje i opomena, ali ne mora na to da se osvrće uopšte.

aha...konacno sve jasno!! vise bez advokata ne potpisujem nista

ej, hvala ti, jos jednom!
    Milo mi je što sam pomogao.

Ja sam svoju polisu uzeo bez advokata, a takođe i svi moji klijenti su kasnije preko mene otvorili svoje polise i potpisivali papire bez advokata. I praktično svi ljudi otvaraju polise bez advokata. Ako klijent ne želi da povjeruje apsolutno u sve što mu agent predoči - sve mu fino piše u ugovoru,samo treba pročitati (i eventualno najkasnije u roku od mjesec dana od dobijanja polise odustati - i biće vraćen sav uplaćeni novac). Ako se vjeruje u riječi agenta onda ok, a ako ne - treba se osloniti na ono što piše u ugovoru (jer to je pravni dokument) i ni na što drugo (ni na kakve komentare sa strane, na pisanja po forumu, na konsultacije sa licima koje se ne bave sa osiguranjem, pa neka su i eksperti ekonomije i prava, ili advokati itd). Misliš da advokati mogu bolje da ti protumače stavke iz ugovora (u koje se ne razumiju) od dobrog agenta osiguranja? Da odabereš bilo kojeg advokata? Dobro je pitati advokate i konsultovati ih za neke stvari - ima advokata koji se razumiju i specijalizovani su za neke oblasti (imovinska pitanja, krivično pravo, radno pravo, međunarodno itd), ali za materiju/tumačenje osiguranja...?
    Last edited by savjetnik u osiguranju; 20-10-12 at 22:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako želim da vidim oko uzimanja polise za sebe, koji mi je najbolji način, kako da se informišem, sa kim da razgovaram o tome? Odakle da krenem? Da li su kod svih osiguravajućih kuća slični programi u ponudi ili ima bitnih razlika? Da li preporučujete neku osiguravajuću kuću i zašto?

Shvatio sam da u vezi toga mogu da pođem u osiguravajuće kuće ili da razgovaram sa nekim agentima koji posreduju i koji mogu ponuditi polise raznih osiguranja, da ne idem u svaku posebno. Ako oću sa takvim agentom da razgovaram kako doći do njih? Nešto mi se ne čini ni da je najpametnije da idem u te agencij da im se obraćam jer je pitanje na kog agenta ću nalećeti i koliko dobro oni znaju. Koliko ima takvih agencija?

Možda mnogo pitam, ali rekoh prvo da krenem od ovoga prije nego što se konkretno neđe ne informišem...

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Zasto su samo 'new members' zainteresovani za osiguranja?
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Zasto su samo 'new members' zainteresovani za osiguranja?
    Ne znam, samo se pitam zašto stari "members" nisu zainteresovani da pomognu sa nekom informacijom, sa nekim konkretnim predlogom. Pisali su dosta ovđe, isticali svoje znanje, poneko pisao pozitivno o osiguranju a poneko isticao mane osiguranja, ali kad treba neka pomoć- a forum valjda i tome služi- onda ništa. Makar za sada ništa, da pričekam još malo, nije baš da mi se nešto žuri. Neke odgovore već nazirem jer pretpostavljam da bi mi @savjetnik rekao da je najbolje da se sa njim sastanem da pričam o tome. Neki bi mi vjerovatno rekli da ne treba uopšte da razmišljam o kupovini polise da ne bačam pare ali ja bih ipak da vidim oko toga jer mi nešto nije logično da to postoji svuda u svijetu i da ljudi to imaju tek onako a da to nije dobro.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by hop View Post
    Ne znam, samo se pitam zašto stari "members" nisu zainteresovani da pomognu sa nekom informacijom, sa nekim konkretnim predlogom. Pisali su dosta ovđe, isticali svoje znanje, poneko pisao pozitivno o osiguranju a poneko isticao mane osiguranja, ali kad treba neka pomoć- a forum valjda i tome služi- onda ništa. Makar za sada ništa, da pričekam još malo, nije baš da mi se nešto žuri. Neke odgovore već nazirem jer pretpostavljam da bi mi @savjetnik rekao da je najbolje da se sa njim sastanem da pričam o tome. Neki bi mi vjerovatno rekli da ne treba uopšte da razmišljam o kupovini polise da ne bačam pare ali ja bih ipak da vidim oko toga jer mi nešto nije logično da to postoji svuda u svijetu i da ljudi to imaju tek onako a da to nije dobro.
    Nasalila sam se, nisam mislila da cu nekoga uvrijediti sa tom salom. Ali, sada sam se uozbiljila (aha, da vidimo i to!)

S obzirom da se zalis na nevoljnost starih clanova da daju informacije, da vidimo sta je problematika ovog podforuma. Unapred, da naglasim da ne smatram sebe starim clanom,i da ne zelim da me shvatite pogresno, kao nekog kriticara, samo iznosim SVOJE misljenje (o finansijskom sistemu, drzim se dalje od preduzetnistva).

- Nasa ekonomija je nerazvijena, finansijski sistem (kome pripadaju banke, berze, osiguravajuce kuce) je zakrzljao (sad bi me neko kamenovao), i funkcionise po pravilima od godine u kojoj sam se ja rodila. To je realnost, koja se mora uzeti u obzir prilikom potpisivanja svakog ugovora koji sklopite sa bilo kojom finansijskom institucijom. Strucni kadar je takav kakav je, ima skolovanog i kvalitetnog osoblja, al ima i mnogo improvizovanih strucnjaka koji vam ne umiju odgovoriti ni na najjosnovnija pitanja, ne umiju rjesiti problematike koje vas zadese u datom trenutku, i vi onda ocekujete odgovor sa foruma?! Moras priznati da nema smisla.

-Finansije su kompleksne, i ne postoji univerzalni odgovor za sve potencijalne klijente. Svako ima drugacije zelje, ocekivanja, 'apetit za rizik', finansijske mogucnosti. Zato, ne mozete da ocekujete da vam ovdje neko da odgovor, da li je bolje stedjeti u bankama ili osigurati se ili pak uloziti u obveznice i akcije. Ovdje vam neko moze dati samo smjernice i iznijeti sopstveno iskustvo ili misljenje, al nista konkretnije od toga. Za konkretne informacije morate da idete u fin institucije i postavite im sva vasa pitanja, na koja MORATE dobiti odgovor. Zar se vi stidite da pitate? Zasto dozvoljavate sebi da izadjete iz njihovih prostorija sa utiskom 'ovdje(bip)lud zbunjenog'. Informacije su vase pravo, i potpisujte ugovore samo kada ste 100% sigurni da znate SVE, i najmanje detalje, finansijskog proizvoda koji kupujete.

-Treci problem je nas mentalitet. Ja ne mogu da se nacudim koliko su ljudi ubijedjeni da sve znaju, te samim tim ih jednostavno ne interesuje da cuju tudje misljenje, koje mozda dolazi od nekog strucnijeg za tu materiju, od njih sami. Samo pogledajte odgovore na jednu prethodnu temu koju je postavio @savjetnik za osiguranje, prije neki dan. No comment, al znajte da takav stav ide na vasu stetu. Niko ne moze sve da zna, niko ne moze biti strucan za sve. Skupljajte informacije koje vam djele drugi, i na kraju donesite svoj sud. Stav 'ja znam sve' nije bas mudar

-Cetvrti problem, koji bi se mogao povezati sa prva tri, jeste nacin na koji se promovisu finansijski proizvodi, bilo to bankarski ili osiguranja. Mislim da se nude na prevazidjen, staromodan nacin, sto konkretno zamjeram i savjetniku osiguranja, za kojeg vidim da je vrlo ' kontroverzna' licnost medju forumasima . Kad tad morace i kod nas doci transparetna prodaja, sto znaci da moras kupcu da objasnis i prednosti i NEDOSTATKE finansijksih proizvoda za koje je zainteresovan. Nekad se mora ici i protiv zelja kupca, ne mozes da mu utrapis nesto po svaku cijenu, jer ipak ne prodajes krompire (iako nemam nista protiv prodaje krompira). Meni su licno uvjerljivi samo takvi 'prodavci' (pricam o finansijskim prodavcima), koji mi jasno iznesu na vidjelo i dobre i lose strane.

Kod @ savjetnika (usudicu se da prokomentarisem iako ne bi trebalo diskutovati o clanovima) ne vidim taj kriticki pristup materiji za koju je strucan i to mu jedino zamjeram. Iako pretpostavljam da je ovo jedan nacin za njegovu licnu promociju (sto je sasvim validno), za sve sto pise na ovom podforumu, ima podrsku sa moje strane, jer je lijepo vidjeti da se prica o KORISNIM temama za sve nas, a ne samo o identitetskim pitanjima i ostalim 'utopija temama', za koje su opet svi strucni .

Zainteresujte se mnogo vise za ove teme, jer zivite u kapitalizmu, zivite od NOVCA. Nadam se da ce bar jedna osoba procitati ovo, i mozda pokupiti i od mene koju korisnu informaciju. Usput, izvinjavma se i clanu koga sam citirala, sto sam izasla iz okvira njegovih pitanja.

Toliko od mene...iskljucujem se sa ovog podforuma do neke sledece modernizacije finansijskog sistema Cg

Pozdrav
    Last edited by AltaMarea88; 23-10-12 at 20:38.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nasalila sam se, nisam mislila da cu nekoga uvrijediti sa tom salom.
    Uopšte se nisam uvrijedio, nema nikakvih problema. Nekako ti je pogrešan taj osjećaj.

i vi onda ocekujete odgovor sa foruma?! Moras priznati da nema smisla.

Za konkretne informacije morate da idete u fin institucije i postavite im sva vasa pitanja, na koja MORATE dobiti odgovor. Zar se vi stidite da pitate? Zasto dozvoljavate sebi da izadjete iz njihovih prostorija sa utiskom 'ovdje(bip)lud zbunjenog'. Informacije su vase pravo, i potpisujte ugovore samo kada ste 100% sigurni da znate SVE, i najmanje detalje, finansijskog proizvoda koji kupujete.
    I ovđe si me izgleda pogrešno razumjela. Ne želim ja da se na forumu informišem o polisi, jer forum je mjesto koje posjećuju razni, i stručni i nestručni, a ja želim o ovoj temi da razgovaram sa ljudima koji se sa tim bave i to da razgovaram uživo, da se vidimo dok pričamo.
    Ja sam ovđe samo tražio mišljene i iskustva oko toga kako i đe da se najbolje informišem o polisama, i na usput pitao koje osiguravajuće kuće preporučujete i tome sično. Mislio sam da je to jasno iz onoga što sam napisao i da se takođe vidi da još nisam ništa preduzimao niti sam ulazio u osiguravajuće kuće da se raspitujem oko njihovih programa. Baš iz razloga da ne bih iz svih mogućih razgovora i posjeta izašao kako ti reče "lud i zbunjen", htio sam da vidim ako neko zna da preporuči
    koji je najbolji način da se informišem oko osiguranja, da me uputi, a ne da mi neko ovđe objašnjava osiguranje. Ili da me neko posavjetuje što da izbjegavam na tom putu prikupljanja informacija. A sebe svakako smatram dovoljno zrelim da mogu da donesem pravu odluku, pod uslovom da dobijem potpunu i najbolju informaciju sa pravog mjesta. Upravo kako si ti rekla- da mi se jasno objasne i iznesu na vidjelo i dobre stvari kod osiguranja ali i nedostaci, a ne da mi nešto vrdaju u priči da bi mi po svaku cijenu prodali polisu. Mada ja namjeravam da ih pitam i razjasnim sve što me zanima, da rešetam sa pitanjima, pa ako bude vrdanja ili neznanja onda ništa od polise dok se sve to sa nekim ne razjasni, jer kao što ti reče ne kupujem krompire. Zato sam i tražio mišljenje ovđe, jer bih volio da to što jednostavnije odradim, da se mnogo ne komplikuje.

I da pojasnim još nešto u vezi tvog odgovora. Ja ne tražim ovđe savjet da li je bolje šteđeti
    u bankama ili osigurati se ili uloziti u obveznice ili u akcije, jer želim da vidim opcije oko uzimanja polise, da izaberem neki program jer neki iznos novca mogu da odvojim, a viđeću koliki nakon što se konkretno informišem sa nekim i naravno ako mi se to na kraju svidi. Da ti pravo kažem sa tolikim odvajanjem koliko bih ja htio za polisu ne vidim neki posebni razlog da to ne uzmem zato što bih te iste pare možda mogao da uložim na berzu ili stavim na banku, jer ne vidim ni posebnu svrhu za berzu ili banku sa tim iznosom novca, a uostalom berze i banke su mi poznate i od ranije i nešto sam tamo pokušavao a i dalje po nešto tamo imam, ali bih sad isto da vidim i oko životnog osiguranja jer je to neka sasvim drugačija priča i priča na dugačak rok.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nasa ekonomija je nerazvijena, finansijski sistem (kome pripadaju banke, berze, osiguravajuce kuce) je zakrzljao (sad bi me neko kamenovao), i funkcionise po pravilima od godine u kojoj sam se ja rodila.
    Hm... Ima li svrhe da kažem nešto?
    Slažem se da je ekonomija nerazvijena, da je sistem zakržljao, ali opet upade osiguranje u isti koš sa svim ostalim. Kao kad si napisala da su i osiguravajuće kuće surove kao i ostale finansijske institucije, pa sam te pitao da to obrazložiš, ali u odgovoru ipak ne nađoh o toj surovosti u suštinskom smislu, o surovosti prema klijentu (na što se svodila i na što je aludirala priča koja je prethodila tome na forumu). I ovdje se mogu složiti da su u određenom smislu i osiguravajuće kuće zakržljale, ali u jednom posebnom smislu koji ne bih sada stručno objašnjavao, ali svakako njihova zakržljalost se ne može stavljati u isti koš sa zakržljalošću ostalih institucija. Jer dok je sa jedne strane naša berza evo duže vrijeme baš zakržljala, dok banke takođe stalno imaju raznih problema i često variraju sa nekim uslovima i ponekad ne možete ni da dobijete neke njihove proizvode (naročito u vrijeme krize, kada blokiraju neke usluge i komplikuju procedure), dotle kod osiguranja bez obzira na okolnosti možete uvjek pod istim uslovima učestvovati u procesu i dobijati njihove proizvode.
    Znaš li po kojim pravilima funkcioniše sistem osiguranja u Crnoj Gori? Po veoma definisanim, veoma regulisanim i veoma modernim pravilima. Ili u prevodu: po Zakonu o osiguranju koji je odavno usklađen sa zakonom u zemljama EU.
    Inače, osiguranje je sasvim posebna vrsta finansijske institucije i finansijskog mehanizma (i finansijskog proizvoda), pa se ne treba ni upoređivati na neke određene načine sa ostalim stvarima iz oblasti finansija kako se to obično laički pokušava, što sam više puta pominjao na forumu.

kadar je takav kakav je, ima skolovanog i kvalitetnog osoblja, al ima i mnogo improvizovanih strucnjaka
    To sam i sam govorio u vezi ljudi koji se bave prodajom osiguranja (bilo da rade za osiguravajuće kuće, ili preko nekih agencija za osiguranje).

Cetvrti problem, koji bi se mogao povezati sa prva tri, jeste nacin na koji se promovisu finansijski proizvodi, bilo to bankarski ili osiguranja. Mislim da se nude na prevazidjen, staromodan nacin
    Ja sam čuo da se u razvijenom svijetu odavno uveo sistem direktne prodaje, da se to smatra modernim načinom prodaje i da je on sve razvijeniji i prihvatljiviji. A osiguranja su odavno prihvatila i taj način prodaje, pokušavajući da prate trendove u načinu promovisanja proizvoda.

Mislim da se nude na prevazidjen, staromodan nacin, sto konkretno zamjeram i savjetniku osiguranja
    ??

Kad tad morace i kod nas doci transparetna prodaja, sto znaci da moras kupcu da objasnis i prednosti i NEDOSTATKE finansijksih proizvoda za koje je zainteresovan. Nekad se mora ici i protiv zelja kupca, ne mozes da mu utrapis nesto po svaku cijenu, jer ipak ne prodajes krompire (iako nemam nista protiv prodaje krompira). Meni su licno uvjerljivi samo takvi 'prodavci' (pricam o finansijskim prodavcima), koji mi jasno iznesu na vidjelo i dobre i lose strane.

Kod @ savjetnika ne vidim taj kriticki pristup materiji za koju je strucan i to mu jedino zamjeram.
    Ovdje se izgleda nešto debelo ne razumijemo. Ili smo nešto zaboravili od ovih silnih postova što su napisani na temama iz osiguranja (ili nijesmo sve čitali). Ja prilikom razgovora sa klijentom njemu objasnim sve što ga zanima, pominjući mu detalje koje bi možda drugi agent preskočio (pogrešno to radeći iz straha da to možda ne odbije klijenta od uzimanja polise) i napominjući mu i neke stavke za koje ja smatram da su bitne da ih zna a o kojima me on uopšte nije ni pitao. Tako da ja niti krijem nešto od klijenta, niti pokušavam da mu utrapim polisu, već mu iznosim na vidjelo sve što treba. Po forumu ne prodajem polise, niti se na forumu može objašnjavati osiguranje i programi, a samim time niti se moj kritički pristup materiji može na najbolji način iskazati na forumu (a nešto od tog pristupa se ipak moglo naći i prepoznati, ko je želio da primjeti) - meni je uslov da mojim klijentima pružim najbolju moguću informaciju i uslugu i bitno mi je što su oni sa tim zadovoljni (što mi oni jasno i konkretno kažu prilikom razgovora).

pretpostavljam da je ovo jedan nacin za njegovu licnu promociju (sto je sasvim validno)
    MOJA LIČNA PROMOCIJA??
    Pa zar nijesi makar jednom od mene ovdje pročitala da ne želim ličnu promociju pomoću foruma? Da nijesam možda nekome sa foruma nudio da mu pravim polisu, ili makar navodio na tu opciju? Neki su mi se obraćali preko privatnih poruka i pomogao sam im sa nekim informacijama, a evo pozivam ako ima neko od njih da prijavi da sam mu preko privatnih poruka nudio da uzme polisu preko mene, ili možda da je uzme preko nekog od mojih kolega.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako želim da vidim oko uzimanja polise za sebe, koji mi je najbolji način, kako da se informišem, sa kim da razgovaram o tome? Odakle da krenem? Da li su kod svih osiguravajućih kuća slični programi u ponudi ili ima bitnih razlika?
    Da li preporučujete neku osiguravajuću kuću i zašto?

Shvatio sam da u vezi toga mogu da pođem u osiguravajuće kuće ili da razgovaram sa nekim agentima koji posreduju i koji mogu ponuditi polise raznih osiguranja, da ne idem u svaku posebno. Ako oću sa takvim agentom da razgovaram kako doći do njih? Nešto mi se ne čini ni da je najpametnije da idem u te agencij da im se obraćam jer je pitanje na kog agenta ću nalećeti i koliko dobro oni znaju. Koliko ima takvih agencija?

Možda mnogo pitam, ali rekoh prvo da krenem od ovoga prije nego što se konkretno neđe ne informišem...
    Pitanja su ti na mjestu, a evo prvo da ti odgovorim na ono glavno što te zanima - koji je najbolji način da se informišeš na ovu temu i kako da dođeš do najboljih sagovornika. Imajući u vidu ovo što si napisao, da ne bi mnogo lutao i na kraju bio "izgubljen", mislim da ti je najbolje da vidiš ko ima polisu pa da onda te ljude pitaš kako su zadovoljni sa informacijama koje su dobili od osobe koja im je prodala polisu, sa načinom kako im je ta osoba ponudila da razgovaraju o tome (napadno ili ne) i sa cjelokupnim odnosom te osobe prema njima (koliko se trudio tokom objašnjavanja, oko završavanja papirologije, oko kasnijih njima potrebnih objašnjenja nakon što su uplatili i dobili polisu), koliko je ta osoba bila tačna i od riječi, koliko je poznavala materiju, koliko je bila profesionalna, koliko je spremna da im pomogne u slučaju nekih procedura tokom trajanja polise itd. Dakle, ako su ti vlasnici polise zadovoljni sa osobom koja im je prodala polisu i ako ti je preporučuju, jednostavno traži broj te osobe, zovni je i dogovori se da se vidite da razgovarate u vezi tvoje polise... i kad se vidite sve će ti biti jasno da ti više ne objašnjavam.

Što se tiče ostalih tvojih pitanja:
    Kod svih osiguravajućih kuća su slični programi u ponudi, ali sa nekim svojim sitnim specifičnostima - sve zavisi od konkretnih potreba klijenta, što njega sve zanima, pa se tako može reći da nije potpuno svejedno kod koje će osiguravajuće kuće klijent uzeti program. U vezi sa tim, ne može se preporučiti neka osiguravajuća kuća, jer je svaka dobar izbor i svaka nudi vrstu klasičnih programa koju imaju i ostale kuće. Razlika je u nijansama programa ili u mogućnostima nekih kombinovanja, što se može razmotriti tek kroz kompletan razgovor o uzimanju polise, a razlika je i u nekim specifičnim programima i pokrićima koje nude samo neke osiguravajuće kuće, ali to je opet pitanje za konkretan prodajni razgovor gdje se razmotre do u detalje sve stvari.
    Imaš nekoliko agencija na tržištu osiguranja - zastupničke (zastupaju osiguravajuće kuće radeći u ime tih kuća) i posredničke. I preko jednih i preko drugih (kao i direktno u osiguravajućoj kući) možeš uzeti polise bez ikakve razlike - to su isti programi i iste tarife, za tebe nema razlika ni posebnih provizija preko koga god da uzmeš polisu. Razlika može biti samo u kvalitetu informacija koje ćeš dobiti i u raznovrsnosti/širini ponude.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by savjetnik u osiguranju View Post
    Pitanja su ti na mjestu, a evo prvo da ti odgovorim na ono glavno što te zanima - koji je najbolji način da se informišeš na ovu temu i kako da dođeš do najboljih sagovornika. Imajući u vidu ovo što si napisao, da ne bi mnogo lutao i na kraju bio "izgubljen", mislim da ti je najbolje da vidiš ko ima polisu pa da onda te ljude pitaš kako su zadovoljni sa informacijama koje su dobili od osobe koja im je prodala polisu, sa načinom kako im je ta osoba ponudila da razgovaraju o tome (napadno ili ne) i sa cjelokupnim odnosom te osobe prema njima (koliko se trudio tokom objašnjavanja, oko završavanja papirologije, oko kasnijih njima potrebnih objašnjenja nakon što su uplatili i dobili polisu), koliko je ta osoba bila tačna i od riječi, koliko je poznavala materiju, koliko je bila profesionalna, koliko je spremna da im pomogne u slučaju nekih procedura tokom trajanja polise itd. Dakle, ako su ti vlasnici polise zadovoljni sa osobom koja im je prodala polisu i ako ti je preporučuju, jednostavno traži broj te osobe, zovni je i dogovori se da se vidite da razgovarate u vezi tvoje polise... i kad se vidite sve će ti biti jasno da ti više ne objašnjavam.

Što se tiče ostalih tvojih pitanja:
    Kod svih osiguravajućih kuća su slični programi u ponudi, ali sa nekim svojim sitnim specifičnostima - sve zavisi od konkretnih potreba klijenta, što njega sve zanima, pa se tako može reći da nije potpuno svejedno kod koje će osiguravajuće kuće klijent uzeti program. U vezi sa tim, ne može se preporučiti neka osiguravajuća kuća, jer je svaka dobar izbor i svaka nudi vrstu klasičnih programa koju imaju i ostale kuće. Razlika je u nijansama programa ili u mogućnostima nekih kombinovanja, što se može razmotriti tek kroz kompletan razgovor o uzimanju polise, a razlika je i u nekim specifičnim programima i pokrićima koje nude samo neke osiguravajuće kuće, ali to je opet pitanje za konkretan prodajni razgovor gdje se razmotre do u detalje sve stvari.
    Imaš nekoliko agencija na tržištu osiguranja - zastupničke (zastupaju osiguravajuće kuće radeći u ime tih kuća) i posredničke. I preko jednih i preko drugih (kao i direktno u osiguravajućoj kući) možeš uzeti polise bez ikakve razlike - to su isti programi i iste tarife, za tebe nema razlika ni posebnih provizija preko koga god da uzmeš polisu. Razlika može biti samo u kvalitetu informacija koje ćeš dobiti i u raznovrsnosti/širini ponude.
    @savjetnik, hvala na savjetu- primijenio ga i završio sve. Pitao ponekog od poznanika imaju li polisu i da li mi preporučuju nekog, oni mi dali broj, ja zvao... i na kraju je ispalo 'as simple as that'. Čovjek mi je super objasnio. Ja sam imao drugačiju predstavu o tim stvarima- sad mi je jasno nešto što si pisao o tome na ovom topiku.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by makach View Post
    Imam nekoliko ponuda za penzijsku shtednju u nekoliko kuca i htio bih da se konsultujem sa vama i vashim iskustvima sa istima. Poshto medju stanovnishtvom uglavnom vladaju predrasude oko ovih stvari,chesto se postavljaju pitanja koliko su ova drushtva sigurna.
    Na nashem prostoru postoji nekoliko osiguravajucih stranih kuca: Grawe,Weiner,Uniqa,Safe-Invest. Dodushe Safe-Invest je posrednik. Od domacih imamo:Mercur,Lovcen,Delta Generali...
    Da ne tražim po temi, malo sam čitao ali nisam vidio -jesi li što u međuvremenu uradio oko polise? Uze li je?

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Ja imam Grawe SafeLife. Svaku polisu treba gledati kao dio svoje ukupne imovine. U životu svakog pojedinca postoji nešto što se zove finansijski i ljudski kapital. Kad smo mladi najveći dio čini ljudski kapital tj buduća primanja i to je ono šta osiguravamo. Kako starimo tako imamo i manje budućih primanja, a više finansijskog kapitala(u teoriji : )) i osigurana suma posledično treba da bude manja. Takođe osiguranje je vid tax free prenosa nasledstva i veća želja da nekom nešto ostavite utiče na odluku o rastu osigurane sume.

Treba imati u vidu da visina osigurane sume zavisi od averzije prema riziku pojedinca. Takođe, što je veći finansijski kapital to je manja potreba za osiguranjem jer udio FK u ukupnom raste tj relativno se smanjuje udio LJK u ukupnom a samim tim i iznos polise. Sve ove faktore bi trebalo uzeti u obzir prije nego sebi odredite premiju koju bi plaćali.

Dakle ako imate 70 godina velika polisa samo jer mislite da ste blizu smrti je nonsens. Izuzetak je ako imate jaku želju da ostavite nekom nasledstvo.

Takođe ako imate dosta novca velika polisa nije potrebna i nedajte da vas razni agenti uvuku u takvu priču.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Ja imam Grawe SafeLife. Svaku polisu treba gledati kao dio svoje ukupne imovine. U životu svakog pojedinca postoji nešto što se zove finansijski i ljudski kapital. Kad smo mladi najveći dio čini ljudski kapital tj buduća primanja i to je ono šta osiguravamo. Kako starimo tako imamo i manje budućih primanja, a više finansijskog kapitala(u teoriji : )) i osigurana suma posledično treba da bude manja. Takođe osiguranje je vid tax free prenosa nasledstva i veća želja da nekom nešto ostavite utiče na odluku o rastu osigurane sume.

Treba imati u vidu da visina osigurane sume zavisi od averzije prema riziku pojedinca. Takođe, što je veći finansijski kapital to je manja potreba za osiguranjem jer udio FK u ukupnom raste tj relativno se smanjuje udio LJK u ukupnom a samim tim i iznos polise. Sve ove faktore bi trebalo uzeti u obzir prije nego sebi odredite premiju koju bi plaćali.

Dakle ako imate 70 godina velika polisa samo jer mislite da ste blizu smrti je nonsens. Izuzetak je ako imate jaku želju da ostavite nekom nasledstvo.

Takođe ako imate dosta novca velika polisa nije potrebna i nedajte da vas razni agenti uvuku u takvu priču.
    Interesantno razloženo. Samo mi je malo sporna zadnja rečenica, ne zbog pominjanja agenata, nego zbog same potrebe za polisom. Ne bih ja to tako uprostio i generalizovao. Ne možemo mi znati što drugima treba i što oni žele, zbog čega neko ko ima dosta novca uzima polisu i zbog čega odvaja dosta novca na nju. Koliko je to dosta novca, sa njegove tačke gledišta, vezano za njegove rezone i interese? Mnogo ljudi ima polisu (prije svega mislim na one u razvijenim zemljama) -i oni koji imaju dosta i oni koji nemaju puno novca. Svako iz svojih razloga. Onaj ko ima dosta novca, često i može i želi da adekvatno svojim mogućnostima odvoji za polisu i zaštiti svoje interese koje mi ne možemo znati bolje od njega.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Mislim da govoriš o upermiddle class. Tu se slažemo i možda sam ja trebao da kažem umjesto "dosta novca" "jako puno novca" : ). Ali kad govorimo o bogatima mislim da Bil Gejts, Voren Bafet, Tramp, onaj meksinac iz TCOM industrije nemaju polise. Od čega da se osiguraju kad leže na lovi. Za njih, a pogotovu za evropljane to je način da prenesu bogatstvo, a da ne plate porez. U ovom drugom slučaju sa evropljanima da zaobiđu nasledno pravo tj. polise su izuzete iz ostavinskog postupka jer idu onome na koga glasi polisa. Interesantno : ) Ali važi pravilo što je veće finansijsko bogatstvo to osigurana suma treba da bude manja.
    γνῶθι σαὐτόν

Page 22 of 24 FirstFirst ... 1218192021222324 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)