Page 19 of 21 FirstFirst ... 915161718192021 LastLast
Results 451 to 475 of 518

Thread: Ekonomija nase zemlje[Generalno]

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A man,as a general rule,owes very little to what he is born with.A man is what he makes of himself

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    To nije zbog stranih investitora, nego zbog nase Vlade koja bira takve jer s njima moze muljati.
    Ali zbog 100k EUR razlike izmedju dvije ponude, da dodju neki o kojima mi nista ne znamo ? Oni ce platit 15 milijona, a mi iz naseg djepa cemo njima vratit 25 milijona.... Lici na taj scenario, zar ne ?
    " Damn the cargo, we'll be on our way tonight "

Thanks Thanks Given 
    4,452
    Thanks Thanks Received 
    8,615
    Thanked in
    3,313 Posts

Quote Originally Posted by Njivice_Orano_Nepreorano View Post
    Ali zbog 100k EUR razlike izmedju dvije ponude, da dodju neki o kojima mi nista ne znamo ? Oni ce platit 15 milijona, a mi iz naseg djepa cemo njima vratit 25 milijona.... Lici na taj scenario, zar ne ?
    Ne vidim u cemu je problem? Nije bitno je li milion, 100k ili samo 1 euro, njihova ponuda je bila veca i to je to. Postoje mehanizmi i nacin na koji se procjenjuje kvalitet kompanije koja ucestvuje na tenderu, tako da nije da nismo mogli da saznamo nista o njima. Sad ne znam sto si ti ocekivao, da ti neko dodje u kucu i uradi powerpoint prezentaciju o firmi? Ne znam ni ja nista o njima, ali to je zato sto sam ja tako izabrao, jer me ne zanima. Ionako je privatizacija zeljezare propadala dosta puta, tiho se nadam da ce ovo bit dobro, mada znajuci nasu vladu i njihovu sposobnost za izbor investitora, ne znam sto da ocekujemo od ovoga...

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

Nisam upucen u proizvodnju zeljeza. Moje misljenje je izgradjeno na osnovu nekoliko novinskih clanaka, tv izvjestaja. A sto sam htio reci.
    Ako je ovaj ponudjac koji je dosada vodio Zeljezaru korektno za CG uslove, dao za 100 000 eura nizu ponudu (tj. dao je koliko je drzava trazila), i buduci da su radnici radili, i primali plate shodno CG standardu, nesto nize od navedenog po Monstatu (koji je itekako irelevantan), zasto su prihvatili ponudu on anonimusa (to jest nekoga koga ne znamo ovdje u CG kako posluje). Zbog 100 000 eura ? Pa znas li sta je 100 000 eura za republiku CG ? ma dok kazes keks.... Da je razlika u ponudi bila milion ili dva miliona eura, ne bih ni pisnuo. Ovako, ostaje da pratimo da li ce se zeljezara pretvoriti u kap 2.

ajmo preci na sustinsko pitanje. Ekonomija bilo koje drzave zavisi od onoga sto se u drzavi privredjuje i kako se privredjuje ? Pokusavam da smislim, sta je nosilac privrede u CG ?
    Igre na srecu (kladionice i lutrije) ? Proizvodnja Aluminijuma i Zeljeza ? Turizam ? Proizvodnja Struje i Vode ? Je li CG ima ikakvu proizvodnju koja zadovoljava potrebe CG trzista ili eventualno trzista van CG ?
    Evo uzmimo Struju! CG je na takvom polozaju, da ako bi subvencionisala izgradju vjetroelektrana i solarnih elektrana, mnogi bi mogli da zive sasvim solidno u toku cijele godine jer ne bismo zavisili od uvoza od raznih Hamovica i slicnih.
    Evo uzmimo Vodu. Imamo je. Ne znamo da je obradjujemo, skladistimo, distribuiramo i prodajemo.
    Evo uzmimo Drva. Svercujemo vani i sjecemo, a dje cemo u ladovinu kad upekne nikom nista ?
    Evo bar kamenja imamo u CG. Ali sve neplanski se otvara na svakakvim mjestima kamenolome, i to se uglavnom nacinje, a ne exploatise do kraja....
    Zar je pored svega ovog moguce da CG nema privredu ? To jest, da je jedina privreda ogromna marza i kamatna stopa ? ?? Sta ce ostat nasoj djeci ?

Na neku ruku, ja razumijem da vecina forumasa ovo vidi. Ali, mi nije jasno kako se u vladi ne radi po tim pitanjima, nego se sve bave nekim kvazi nebuloznim temama, i trose vrijeme ulud a koje nije jeftino.

Thanks Thanks Given 
    690
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    465 Posts

Ne može licitacija da se namješta.Ko ponudi najviše u ovom slučaju, njegovo je.
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

Je li to licitacija ili tender, bilo ? Mislim, u vezi Zeljezare....

Thanks Thanks Given 
    4,452
    Thanks Thanks Received 
    8,615
    Thanked in
    3,313 Posts

Nisam upucen u proizvodnju zeljeza. Moje misljenje je izgradjeno na osnovu nekoliko novinskih clanaka, tv izvjestaja. A sto sam htio reci.
    Ako je ovaj ponudjac koji je dosada vodio Zeljezaru korektno za CG uslove, dao za 100 000 eura nizu ponudu (tj. dao je koliko je drzava trazila), i buduci da su radnici radili, i primali plate shodno CG standardu, nesto nize od navedenog po Monstatu (koji je itekako irelevantan), zasto su prihvatili ponudu on anonimusa (to jest nekoga koga ne znamo ovdje u CG kako posluje). Zbog 100 000 eura ? Pa znas li sta je 100 000 eura za republiku CG ? ma dok kazes keks.... Da je razlika u ponudi bila milion ili dva miliona eura, ne bih ni pisnuo. Ovako, ostaje da pratimo da li ce se zeljezara pretvoriti u kap 2.

ajmo preci na sustinsko pitanje. Ekonomija bilo koje drzave zavisi od onoga sto se u drzavi privredjuje i kako se privredjuje ? Pokusavam da smislim, sta je nosilac privrede u CG ?
    Igre na srecu (kladionice i lutrije) ? Proizvodnja Aluminijuma i Zeljeza ? Turizam ? Proizvodnja Struje i Vode ? Je li CG ima ikakvu proizvodnju koja zadovoljava potrebe CG trzista ili eventualno trzista van CG ?
    Evo uzmimo Struju! CG je na takvom polozaju, da ako bi subvencionisala izgradju vjetroelektrana i solarnih elektrana, mnogi bi mogli da zive sasvim solidno u toku cijele godine jer ne bismo zavisili od uvoza od raznih Hamovica i slicnih.
    Evo uzmimo Vodu. Imamo je. Ne znamo da je obradjujemo, skladistimo, distribuiramo i prodajemo.
    Evo uzmimo Drva. Svercujemo vani i sjecemo, a dje cemo u ladovinu kad upekne nikom nista ?
    Evo bar kamenja imamo u CG. Ali sve neplanski se otvara na svakakvim mjestima kamenolome, i to se uglavnom nacinje, a ne exploatise do kraja....
    Zar je pored svega ovog moguce da CG nema privredu ? To jest, da je jedina privreda ogromna marza i kamatna stopa ? ?? Sta ce ostat nasoj djeci ?

Na neku ruku, ja razumijem da vecina forumasa ovo vidi. Ali, mi nije jasno kako se u vladi ne radi po tim pitanjima, nego se sve bave nekim kvazi nebuloznim temama, i trose vrijeme ulud a koje nije jeftino.
    Radi se o tome da su to sve idioti za svoje resore i nije ih briga za interes. Zamisli ministra za ekonomiju koji veze nema sa ekonomijom. Zamisli ministra odbrane koji veze nema sa odbranom. Itd.... Mene i tebe da postave da budemo strateski menadzeri za telekomunikacije u nekom preduzecu. Veze ne bi imali, jer ne umijemo to da radimo. Isto tako svi ovi ministri veze nemaju sto treba da rade, prosto duduku das da radi nesto samo zato sto ce slusat sto mu kazes, a nece sam mislit glavom jer ne umije da radi to sto su mu dali da rade. A kad bi pravi menadzeri, strucni ljudi u oblasti koja im je zadata dosli na mjesto na koja trebaju da budu, znas li kako bi sve krenulo na bolje. Dok god je Vlada u kandzama ovih sto im nije razvoj drzave u interesu - dzaba sve.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Mene i tebe da postave da budemo strateski menadzeri za telekomunikacije u nekom preduzecu. Veze ne bi imali, jer ne umijemo to da radimo.
    Nemoj tako da me precjenjujes sto se pozicija tice Ali salu na stranu, da si rekao ministarstvo ekonomija, slozio bih se, ali mislim da bi i ti ili ja, bez politika raznih uslovljavanja sa strana, ekonomiju postavili i te kako na cvrste noge. E to sto kazes, sto bi nas neko drugi potkupio i na koji nacin, e to je vec tema za sebe.
    I opet, to sto kazes svoji stavljaju svoje. Ma meni je to sve sve savrseno jasno kao dan. Ali, zar je moguce bas svi ljudi ti nemaju nista drugo osim zice koje spajaju usi, u glavu ? E to mi je malo.... Malo je reci bljak.
    Ja i dalje pitam : Sta je nosilac nase, ajd da kazem CG, ekonomije ? Je li iko zna sta ce biti nosilac ekonomije za 5 ili 10 godina ? Mnogi znaju za izreku : " Ne jede velika riba malu, jede brza ripa sporu. " Mi smo mala zemlja, i trebalo bi da mozemo sebe i da nahranimo i obucemo i napijemo. Ali, kako smo dosli tu gdje smo dosli, ja nesto ne vidim da ce se pojaviti "neko" (grupa ljudi, kralj, osvajaci, Austrougari...) sposobniji da vrati tracak svjetla u ovom mracnom tunelu.

Thanks Thanks Given 
    40
    Thanks Thanks Received 
    113
    Thanked in
    63 Posts

Default @

Nemoj tako da me precjenjujes sto se pozicija tice Ali salu na stranu, da si rekao ministarstvo ekonomija, slozio bih se, ali mislim da bi i ti ili ja, bez politika raznih uslovljavanja sa strana, ekonomiju postavili i te kako na cvrste noge. E to sto kazes, sto bi nas neko drugi potkupio i na koji nacin, e to je vec tema za sebe.
    I opet, to sto kazes svoji stavljaju svoje. Ma meni je to sve sve savrseno jasno kao dan. Ali, zar je moguce bas svi ljudi ti nemaju nista drugo osim zice koje spajaju usi, u glavu ? E to mi je malo.... Malo je reci bljak.
    Ja i dalje pitam : Sta je nosilac nase, ajd da kazem CG, ekonomije ? Je li iko zna sta ce biti nosilac ekonomije za 5 ili 10 godina ? Mnogi znaju za izreku : " Ne jede velika riba malu, jede brza ripa sporu. " Mi smo mala zemlja, i trebalo bi da mozemo sebe i da nahranimo i obucemo i napijemo. Ali, kako smo dosli tu gdje smo dosli, ja nesto ne vidim da ce se pojaviti "neko" (grupa ljudi, kralj, osvajaci, Austrougari...) sposobniji da vrati tracak svjetla u ovom mracnom tunelu.
    Nas bi standard trebao biti barem 3x veci, minimum toliko, ako uzmemo u obzir koliko nas malo ima i sa kakvim potencijalima raspolazemo. Imamo vodu,sume,odlicne uslove za proizvodnju zdrave hrane,pa i taj kamen se moze prodati, mozda se i industrija moze sa dobrim radom oporaviti. Oslanjamo se na taj turizam a zakukacemo sa prvom kisnom sezonom, ili neka bude zimska kao ova da ne moze niko na zimovanje ako zamete puteve. Da ne pisem o tome koliko vode uvezemo...

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

Sad mi je jasno sta znaci kad su mi rekli da sam prekvalifikovan (overqualified) za posao. Naravno, ne mislim na agenciju iz price, nego na jednu drugu drzavnu firmu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zemljo Indijo,pričam sada sa jednim menadžerom koji nabavlja čelik za brodogradilište Uljanik,kaže da će željezari Nikšić trebati 300 novih radnika i da se boji da ih neće naći u Nikšiću,ni u CG pa da će uvesti 50 tak radnika...e qqq la nam...
    Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i.

Thanks Thanks Given 
    9,778
    Thanks Thanks Received 
    6,101
    Thanked in
    2,323 Posts

Eo vraću dosta ovih što su prodali radna mjesta... Ovo samo u CG ima...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Црна Гора: У аферу „Телеком“ можда умешан и Цветковић

http://www.vaseljenska.com/vesti-dan...n-i-cvetkovic/

Thanks Thanks Given 
    625
    Thanks Thanks Received 
    2,093
    Thanked in
    779 Posts

Quote Originally Posted by Gavrilo View Post
    Црна Гора: У аферу „Телеком“ можда умешан и Цветковић

http://www.vaseljenska.com/vesti-dan...n-i-cvetkovic/
    Naivno bi bilo ocekivati da Srbija nije umijesana i bilo koju negativnu pojavu u CG...

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

E sad, citah nesto po susjednoj zemlji i dodjoh na ideju da ukradem tudju "ideju" pa da je malo proanaliziramo.
    Ajde da zaokruzimo da je prosjecna bruto plata 750 EUR. (Na sajtu monstata zadnji dostupan podatak je za 2010-u)
    To znaci da je prosjecna neto plata ~ 500 EUR.
    Zaokruzimo da na troskove pretplata (struja, telefon, voda, kanalizacija, internet, televizija, vrtic...) se prosjecno izdvaja ~180 EUR, sto ce reci da je na PDV odvojeno ~ 25 EUR.
    Na gorivo nek mjesecno ide 40 EUR (u Pg se trosi vise, na ostalim mjestima manje). Na PDV je otislo oko 6 EUR, na akcize oko 15 EUR.
    Na hranu/hemiju ode sigurno 200 EUR po gradjaninu (naravno, ko moze da priusti). Na PDV od toga je otislo oko 30 EUR.

Dakle, po ovoj racunici ispada da onaj ko primi platu 500 EUR, ostavi drzavi najmanje 325 EUR taj mjesec ?
    Sta cemo sa onim ko primi platu 300 EUR ? On ce ostavit nesto malo manje.
    Onaj ko primi platu 1000 EUR ? A ne, njemu ce drzava uzet malo vise od onoga sto je primio 500 EUR....

Dje odose te pare ? U autoput ? U optiku ? U kanalizaciju ? Elitni hoteli ? Subvencija (ne)uspjesnoj poljoprivredi ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dje odose te pare ? U autoput ? U optiku ? U kanalizaciju ? Elitni hoteli ? Subvencija (ne)uspjesnoj poljoprivredi ?
    Nije problem samo gdje odoše te pare, nego je još veći problem što Crnoj Gori fali para i što imamo dugove.

...Ali je vlada juče izdala saopštenje da su plate i penzije redovne. A pošto pratim temu penzionog sistema znam i da taj podatak o redovnosti penzija nema nikakvu težinu. Pored milion stvari koje bih u vezi toga mogao napisati, dovoljno je samo da se uzme u obzir činjenica da, pored doprinosa koji se uplaćuju u fond PIO i koji idu za isplatu penzija, Crna Gora još i iz budžeta izdvaja novac za penzije (ogromni rashod/opterećenje za budžet), dok se sa druge strane kreditno i obveznicama zadužuje (između ostalog i da bi isplaćivala penzije).
    Neću sada o nastavku i budućem rezultatu ovakvog scenarija - svakako ćemo ga doživjeti. Samo se pitam da li su oni koji rukovode svjesni situacije (i zašto ne sprovode reformu penzionog sistema, s obzirom da je taj zakon odavno na papiru, ali se ne mrda sa njegovom primjenom). ...Možda je bolje pitanje da li ih takav razvoj situacije uopšte brine/pogađa.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

E sad, citah nesto po susjednoj zemlji i dodjoh na ideju da ukradem tudju "ideju" pa da je malo proanaliziramo.
    Ajde da zaokruzimo da je prosjecna bruto plata 750 EUR. (Na sajtu monstata zadnji dostupan podatak je za 2010-u)
    To znaci da je prosjecna neto plata ~ 500 EUR.
    Zaokruzimo da na troskove pretplata (struja, telefon, voda, kanalizacija, internet, televizija, vrtic...) se prosjecno izdvaja ~180 EUR, sto ce reci da je na PDV odvojeno ~ 25 EUR.
    Na gorivo nek mjesecno ide 40 EUR (u Pg se trosi vise, na ostalim mjestima manje). Na PDV je otislo oko 6 EUR, na akcize oko 15 EUR.
    Na hranu/hemiju ode sigurno 200 EUR po gradjaninu (naravno, ko moze da priusti). Na PDV od toga je otislo oko 30 EUR.

Dakle, po ovoj racunici ispada da onaj ko primi platu 500 EUR, ostavi drzavi najmanje 325 EUR taj mjesec ?
    Sta cemo sa onim ko primi platu 300 EUR ? On ce ostavit nesto malo manje.
    Onaj ko primi platu 1000 EUR ? A ne, njemu ce drzava uzet malo vise od onoga sto je primio 500 EUR....

Jedna mala ispravka da ne bude zabune, dakle kome ide bruto plata od 750eura drzavi ide oko 325eur.
    Ovo od neto do bruto plate valjda ide PIO-u, zdrastvenom fondu, zavodu za nezaposljene, i poreskoj upravi. Neto platu koju gradjanin trosi na robu i placa pdv ide poreskoj takodje. U sustini sve to ide u budzet i nije ih briga ako neko zvanicno primi 500eura a potrosi u drzavi preko 1000eur. Sve to ide drzavi, pdv. A sigurno se trosi vise nego se prima zvanicno.

U drzavnoj upravi zvanicno je preko 50.000 zaposljenih (po nekim mojim procjenama puno vise), sve se to finansira iz budzeta. Odnosno ministri i funkcioneri, direktori, razni sefovi, nacelnici, i ostali foteljski neradnici primaju ogromne plate na ustrb radnika koji zaradi posteno i potrosi na robu i pdv.

I sve to funkcionise nekako, ali mi nije jasno da nam je uvoz 5 puta veci od izvoza, da su nam sve najvece kompanije prodate strancima i da ogromne kolicine novca izlaze iz ove zemlje a da budzet RASTE.
    Na osnovu cega budzet moze da raste? Moze, na osnovu zaduzivanja kojeg vlada radi. I to moze da funkcionise, ali pitanje je do kad?
    Po meni tek dolazi kriza ovoj zemlji ako ne bude novih zdravih investicija, proizvodnje i izvoza.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

E a sad pazite ovo.
    Iz svih ovih poreza namiruju se tekuci troskovi u smislu penzija, plata u drzavnim ustanovama i tako dalje. I u redu bi bilo da je tako. Medjutim, drzava se zaduzuje jer ne namiruje dovoljno po osnovi poreza, a sve radi bar pokrivanja tih trenutnih troskova. E sad pitam ja vrle strucnjake.
    Ako ti uzimas kredit da bi platio racune, od cega ces namirivat rate kredita kad ne mozes racun namiriti ? Racuni ce stizati redovno, rate ce dolazit na naplatu, a onda ces opet novim kreditom pokusati sve to otplatit pa nabacit i jos jednu omcu. (Pokusavam preslikat kompleksnu situaciju zaduzivanja drzave na nesto svima nama razumljivo). Ovo sto je savjetnik prokomentarisao.
    Ovo sto sam ja pisao u prethodnom postu, htio sam dati nekome inspiraciju da se malo detaljnije pozabavi racunicom : sa koliko stvarno novca raspolaze prosjecan gradjanin?
    Novac kojim ja raspolazem na mjesecnom nivou je daleko ispod zvanicne statistike. I ako je ispod zvanicne statistike, zasto mi drzava toliko uzima a nista ne daje ?
    Jer da nema gradjana, ne bi ni drzave bilo. Sto ce nekome drzava bez gradjana ? A ako ima ljudi koji primaju 10ine hiljada eura, uzme li drzava sto od njih ? Ja mislim da ih drzava cak casti.... Takav se utisak stice.
    Znaci, moram da kradem od drzave, jer je meni drzava toliko toga ukrala..... Uh, kako izludim kad krenem u neku povrsnu analizu, jer cega god se dohvatis da analiziras, ide van svake zdravorazumske ekonomske logike. Naravno, odlicno se uklapa u logiku sebicne ekonomije egoisticnih samonazovi kapitalista i drzavotvoraca. Pitam ja njih ovako tiho : Dje nam je ekonomija ? Ja jedno vidim, Vi drugo pricate. A evo sad ide sminkanje pred izbore.... Sad ce i privreda i ekonomija da vaskrsnu na sve strane.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ja licno smatram da postoji jedna grupa ljudi poput Prve i Druge familije i ostalih vecih i manjih skolovanih kriminalaca koji imaju ogromne novce na inostranim racunima i sa tih racuna ubacuju novac u domacu ekonomiju na ovaj ili onaj nacin kako bi ga oprali. Ili pak neko im iz inostranstva ''isplacuje usluge''.
    Mi smo mala zemlja, ubaciti po par desetina miliona moze da bude vrlo osvezavajuce za domacu ekonomiju. U ovom nasem scenariju ozbiljno sam spreman da povjerujem u razne teorije zavjere a prije svega kriminalne zarad sticanja materijalne koristi pojedinaca-mala zemlja a privatna.

Ja ne vidim drugaciji scenario kako mi uopste funkcionisemo.

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

a koje ne bi ti ubacili svoj euro u fontanu a ne milione u drzavu
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    690
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    465 Posts

"Pravo" rješenje očekujem tek nakon izbora ( povećanje PDV-a, kako će tek tada da se puni kasa i fondovi za novi vozni park )
    Last edited by Markys; 07-09-12 at 22:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

E a sad pazite ovo.
    Iz svih ovih poreza namiruju se tekuci troskovi u smislu penzija, plata u drzavnim ustanovama i tako dalje. I u redu bi bilo da je tako. Medjutim, drzava se zaduzuje jer ne namiruje dovoljno po osnovi poreza, a sve radi bar pokrivanja tih trenutnih troskova.
    E a sad pazite i ovo...

Napisah prethodno:
    ...pored doprinosa koji se uplaćuju u fond PIO i koji idu za isplatu penzija, Crna Gora još i iz budžeta izdvaja novac za penzije (ogromni rashod/opterećenje za budžet), dok se sa druge strane kreditno i obveznicama zadužuje (između ostalog i da bi isplaćivala penzije).

Ajmo to sad malo da razradimo/izanaliziramo...
    Zakon kaže da, kako bi se punio fond PIO i isplaćivale trenutne penzije, treba u taj fond izdvajati doprinose iz bruto plata radnika - i to je ok, jer tako sistem državnih penzija funkcioniše u svijetu. Dakle, fond PIO treba da funkcioniše - i penzije da se primaju - tako što će se plate radnika opterećivati kroz izdvajanje doprinosa. A što se dešava u stvarnosti, u Crnoj Gori? ...U stvarnosti, svi radnici su kroz tri stavke, a ne kroz jednu, opterećeni zbog penzija - trpe tri puta izdatke zbog penzija:
    1. Doprinosi od njihovih plata.
    2. Sredstva koja nedostaju u fondu PIO (mimo postojećih sredstava od doprinosa) država namiruje/doplaćuje iz budžeta, a pošto taj budžet kroz razne poreze pune i građani, to znači da na kraju opet ti isti radnici trpe i ovaj finansijski teret zbog penzija.
    3. Pa se država zadužuje da bi između ostalog plaćala penzije, a dugove treba vraćati, a vraćaju se iz budžeta (ili novim zaduživanjima), tako da i to na kraju pada na teret radnika.

Thanks Thanks Given 
    690
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    465 Posts

Mene zanima da li su sredstva iz fonda PIO bila dovoljna za izmirenje obaveze prema penzionerima prije 2009?Takođe i koliko penzionera ide na teret jednog zapošljenog ili obrnutno ako je tako.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Markys View Post
    Mene zanima da li su sredstva iz fonda PIO bila dovoljna za izmirenje obaveze prema penzionerima prije 2009?
    Ne.

Odavno doprinosi nijesu dovoljni za isplatu penzija. I takva je situacija svuda po svijetu sa državnim fondovima, zbog odnosa broja radnika i penzionera. Donja kritična granica za funkcionisanje fonda je 3 radnika na jednog penzionera. Za normalno funkcionisanje je i veća.
    Ako već država ne može da poveća broj radnika, ako ne može da smanji broj penzionera (mada indirektno može i jedno i drugo), onda joj jedino preostaje da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju. Ali ni to ne donosi kompletno rješenje problema. Taj problem država/države više ne može ni rješavati, ali ostaje na svakom pojedincu da može sam preduzeti neku dugoročnu štednju, tokom svog radnog vijeka, kako bi imao izvor prihoda u starosti koji mu ne zavisi od države (jednokratni, ili u vremenski ograničenim ratama, ili kao doživotnu privatnu penziju).

Quote Originally Posted by Markys View Post
    ...koliko penzionera ide na teret jednog zapošljenog ili obrnutno ako je tako.
    U Crnoj Gori jedan zapošljeni izdržava jednog penzionera.

Mada bi sa nekih adresa čuo da ima dosta više radnika nego penzionera, ali je bitno za koliki broj radnika se uplaćuju doprinosi. A dosta od tih doprinosa su minimalni doprinosi.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Nama prijatelju treba da se poboljsa standard a to ne moze bez rasta ekonomije, proizvodnje i izvoza.
    Kad budu plate bolje bice i potrosnja veca a time i budzetski prihodi.
    I tada ti mozes ocekivat da ce ti neko placati dodatno za osiguranje.

Page 19 of 21 FirstFirst ... 915161718192021 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)