Duhovit? Nisam ni pokušo biti.
Saudijska Arabija, ako nisi znao, je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte pa im može bit, za razliku od Crne Gore. Stoga ti je ovo poređenje idiotsko (sad pokušavam bit duhovit).
A pošto ti nije jasno pokušavam da kažem da je priča o izborima i cijene goriva obična prdnjava
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Bolje imat no' nemat....
Mislim da si ti dao glupo poredjenje jer si prije svega htio da kazes ne treba da se bunimo i da je gorivo ok ! I sad mi opet nije jasno da li trolujes al mi se cini da nisi bistar za tako nesto...Jer mozes da pogledas prosjecne plate u Sloveniji i Italiji pa uporedis to sa nasim i onda bi trebalo da ukapiras zasto je kod njih donekle normalno da im cijena goriva bude 1.5 a kod nas NE !
jbg, u IT jos prosle godine u junu je Shell V-Power na autoputu bio 2 eura ili skoro toliko
(nečitko)
Gorivo je 30% skuplje a standard - 10 puta bolji.
TAKUMI
Eto koliko se razumijes, a pricas ko najpametniji...
Cijenu goriva odredjuje drzava, porez je ono sto cijenu naseg goriva cini rekordnom, a ne cijana nafte, i odnos dolara i eura...
To sto si ti nabrojao utice na poskupljenje/pojeftinjenje, a na ove astronomske cijene utice porez, koji je prevelik za nas standard i diktira ga samo nasa drzava
U jednom momentu je drzava smanjila akcize, i tad je gorivo pojeftinilo ja mislim 4 ili 5 centi ne sjecam se, znaci pojeftinjenje na koje nije uticala ni cijena nafte niti ista, nego cisto drzava
Njak Njak Njak
ne samo drzava nego i jugopetrol koji su poklonili grcima i koji sad slapa li slapa
She is only here to annoy herself!
Neko se dobro napunio prodajom JPK-a.
Sent from my Samsung Galaxy SIII using Tapatalk!
TAKUMI
Akciza na bezolovni benzin koji kosta 1.50 Eura iznosi 0.46 Eura !!! A jos dodaj PDV te drzava uzme skoro pola od te cijene!!!
http://www.cdm.me/ekonomija/radovic-...-cijene-goriva
prvo izguglaj kako se energije pretvaraju pa ce ti sve biti jasno, malo osnovne fizike i znacete kako da ustedite gorivo
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
jel to neki nas strucnjak radio u Nascar u F1?
kocenje sa potrosnjom veze nema, pogotvo ne u leru, apsurd.
fabia kad kocis koja energija se pretvara u koju energiju i sta se tu rasipa ? isto ko nestabilna voznja stalna ubrzavanja i kocenja kako reaguju na potrosnju a kako stabilna voznja sa sto manje promjena ?
kocenje utice na potrosnju ako i samo ako si u brzini, pa se prilikom voznje u visokim obrtajima, zakoci i obrtaji panu na neke normalne, tipa 2000rpm, samim tim i potrosnja pada.. Ali kocenje nizbrdo, a auto u leru, apsolutno nikakvog uticaja na potrosnju nema.. Samo ne znam ko je lud da pored motornog kocenja nizbrdo, vozi u leru o.O
kakva zabluda , svaki put kad kocis spustao se u leru il motorno, kocenje trosi gorivo u leru vise jer je vise energije potrebno da inerciju zaustavi inace po komponentama se moze racunati sta sve trosi auto, al treba znati prvo kako se energije krecu kineticka termicka i slicno , mali uvod bi bio ovako nesto simple kao za djecicu
http://www.fueleconomy.gov/feg/atv.shtml
http://www.consumerenergycenter.org/...gy_losses.html
a onda mozemo preci na advance stuff al ne znam kolko bi to svarili
Sparco, kako moze kocenje da trosi gorivo ako novija auta u brzinu (bez gasa) ne trose gorivo?
Njak Njak Njak
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks