Page 13 of 57 FirstFirst ... 39101112131415161723 ... LastLast
Results 301 to 325 of 1412

Thread: Druga tema

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Није ли премиса или хипотеза еволуциона да су људи еволуирали од мајмуна? Није ли основана теза да јачи опстају а слабији ( неприлагођени) нестају?
    Хекатомба! Занате ли шта је то ? Да не Гуглате, брдо са кога су Спартанци бацали по њиховој процени недовољно јаку децу .... данас од Спарте не оста ништа и данас еволуционисти заговарају Хекатомбу .. кажу треба снимиту утробу мајке па ако дете није како треба, избацити га из утробе ...

Јесте ли Ви за тај нови еволуциони морал који помињете .. Убили би нпр Тулуз Лотрека јер има кратке ноге?
    Нови морал?

Бог је дао морал људима у оквиру најпростијег моралног закона кога су многи филозофи, као нпр, Кант елаборалила Универзалним законом

Не чини другоме оно што не желиш да да ти други чини, или поступај према другима само онако како би волео да према теби поступају

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Gojko Rodić View Post
    Хекатомба! Занате ли шта је то ? Да не Гуглате, брдо са кога су Спартанци бацали по њиховој процени недовољно јаку децу .... данас од Спарте не оста ништа и данас еволуционисти заговарају Хекатомбу .. кажу треба снимиту утробу мајке па ако дете није како треба, избацити га из утробе ...
    Posto ovakve gluposti nidje ne pisu reci nam na osnovu cega ti tako nesto zakljucuijes da ne mislimo da je to zbog vrućina?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovaj dio mi je interesantan ...
    ...
    Узмимо на пример тек рођено прасе ...
    uzeo ... :-)
    Човек га купио, донео кући, ставио у шталу , тепа му сваки дан, храни га и поји и чисти свињац...
    Што ће јадно прасе веровати на бази сопственог искуства ?
    Vjerovati ?

Ovaj korak čini da priča postaje dio umjetnosti jer izlazi iz okvira nauke i religije .
    Čini mi se da se zove "Basna" - priča u kojoj životinje imaju ljudske osobine (... vuk kaže crvenkapi ...)
    To generalno nije problem ako je priča dobro objašnjava neku ideju.
    Sa druge strane mi je zanimljiva sličnost sa pričama iz abrahamskih religija .

Да ће тако у срећи и весељу доћекати старост? А Божић се приближава ...
    I pastrmku , i salatu, i luk crni .... moraš "ubiti" da bi klopao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Није ли премиса или хипотеза еволуциона да су људи еволуирали од мајмуна?
    Nije. Majmuni i ljudi su evoluirali od zajedničkog pretka, prelazni oblik koji nije bio ni majmun ni čovijek.

Није ли основана теза да јачи опстају а слабији ( неприлагођени) нестају?
    Nije. Prilagođeni preživljavaju, neprilagođeni propadaju ili sporije napreduju. Nema to veze sa jakošću ili sa agresivnošću jedinke.

Јесте ли Ви за тај нови еволуциони морал који помињете .. Убили би нпр Тулуз Лотрека јер има кратке ноге?
    Нови морал?

Бог је дао морал људима у оквиру најпростијег моралног закона кога су многи филозофи, као нпр, Кант елаборалила Универзалним законом

Не чини другоме оно што не желиш да да ти други чини, или поступај према другима само онако како би волео да према теби поступају
    Ne postoji evolucioni moral. Evolucija je proces koji nema ni pozitivnih ni negativnih strana. Evolucija je moralna otprilike koliko i magnetizam ili gravitacija. Evolucija je nepristrana, nema svijest i ne zna ništa o moralu.

Moral je tvorevina ljudskog uma i tiče se samo i primjenjiv je samo na ljude.

To što su Spartanci prema legendi bacali svoju dijecu sa tamo nekakve litice nije bilo zbog evolucije nego zbog spartanskog morala, nešto kao što je crkva ubijala jeretike svojevremeno, ne zbog evolucije nego zbog crkvenog morala.

Ovu maksimu su sve religije svijta pogazile toliko puta da im se broj ne zna. (osim možda Budisti, međutim nisam siguran u to s obzirom na događaje na Šri Lanci).

Sama Biblija je puna krcata priča i pričica o bezrazložnim ubijanjima jer su Mojsije/Jakov/Jošua/Tripo i Perica čuli nekakav glas u glavi koji im je rekao da to moraju napraviti.

Nekada su te šizofreničare slušali i poštivali kao proroke, danas na sreću postoje stvari kao Lorazepan 1mg, Eftil 500mg, Rispolept 4mg te specijalizirana ustanova za pomoć tim ljudima.

Ono što je meni u stvari interesantno je kako može danas da se desi da neko doslovno prihvata i vjeruje u mitove iz kasnog bronzanog doba.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Није ли премиса или хипотеза еволуциона да су људи еволуирали од мајмуна?
    Virus gripa se mijenja svake godine .
    Svaki čovjek koji se prehladio bar dva puta ima u sebi antitijela koja prepoznaju odgovarajuće viruse iz ove grupe.
    To je evolucija virusa gripa inače bi mogli da se prehladimo samo jednom.

Nauka je jedan važan put i metod za otkrivanje Božjih istina .
    Ako se neka argumentovana naučna teorija neslaže sa našim religiskim shvatanjima prije će biti da je naše shvatanje Boga nije u redu nego da naučna teorija nije u redu.

Još shvatanje da je religija - "apsolutna božja istina" a ne put i težnja ka toj istini još više je čini "lomljivom"
    Није ли основана теза да јачи опстају а слабији ( неприлагођени) нестају?
    Ali ne jači u noge ... nemožemo znati koja karakteristika će neku živu vrstu učiniti "jačom"

Moralna poruka evolucije nije "eliminacija slabijih" jer
    - teorija evolucije nema moralnu poruku jer se ne bavi etikom nego razvojem vrsta živih organizmima.
    - svak može da zaključi šta hoće od morala do igranja stonog tenisa ali to nije zaključak teorije evolucije nego njegov
    - nemože se odrediti šta znači "slabiji" - jeli čovjek slabiji od "slona"
    - a i sve da može nevidim svrhu istrebljivanja
    - ...

A kad smo kod toga moj zaključak ... Da ljudi nijesu ništa posebno izdvojeno i specijalno već dio jednog ogrovnog , divnog i kompleksnog sistema živih organizama.
    Moć imaginacije koju je Bog dao šimpanzi da bi postala čovjek je samo jedan od primjera djelovanja sila evolucijonog razvoja
    Ta moć koja nam je data nosi i odgovornost koju sve manje poštujemo

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Није ли премиса или хипотеза еволуциона да су људи еволуирали од мајмуна? Није ли основана теза да јачи опстају а слабији ( неприлагођени) нестају?
    Definiši to "ako dijete nije kako treba"

Znam da je grozna slika koja će dostini upropastiti dan ali...

Ako se ultrazvukom utvrdi da će beba biti ovakva treba je abortirati za njeno dobro.
    Last edited by Rakun; 07-08-12 at 00:18.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Cool

Usput da ne zaboravim.

Spartanci nisu nestali zbog svog hobija (babykriket), čak što više nisu u opće nestali. I danas ima živih Sparanaca na Peloponeskom poluostrvu samo ih danas zovu Grci sa Peloponeza.

Države, politike, vijere i običaji se mijenjaju ali ljudi su (bar potomci) uvijek tamo (osim ako ih kakav vulkan ili cunami ne sredi, što bi naravno bio sasvim slučajan događaj).

Sparta je nestala pa što, nestao je i velji Rim i Palestina (ona stara) i Kinesko Carstvo i SSSR. Niti jedna državna tvorevina ne traje viječno, nestati če i USA i Evropska Unija i Japan i na njihovo mijesto će doći nešto novo.

Samo će ljudi ostati sa novim setom vijera, zakona, morala i izgovora.

Thanks Thanks Given 
    1,880
    Thanks Thanks Received 
    5,510
    Thanked in
    2,124 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Moć imaginacije koju je Bog dao šimpanzi da bi postala čovjek je samo jedan od primjera djelovanja sila evolucijonog razvoja
    Već je rečeno da čovjek nije nastao od šimpanze ili bilo kojeg drugog majmuna. A još manje tako što je bog dao šimpanzi moć imaginacije.

Čovjek i šimpanza imaju zajedničkog pretka - vrstu od koje su različitim evolutivnim putevima nastali čovjek i šimpanza.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ASC View Post
    Već je rečeno da čovjek nije nastao od šimpanze ili bilo kojeg drugog majmuna.
    Taj zajednički predak jeste pripadao majmunima .
    Hominide su podgrupa majmuna u koju danas spadaju oranguran, gorila , šimpanza i čovjek
    Sa te grane čovjekove evolucije prvo se odvojio orangutan , pa gorila

i na kraju šimpanza i čovjek.
    A još manje tako što je bog dao šimpanzi moć imaginacije.
    A to je neko moje shvatanje Boga kao sile koja sve to pokraće.
    Nije to čiča-čarobnjak koji sjedi na oblaku ...
    Čovjek i šimpanza imaju zajedničkog pretka - vrstu od koje su različitim evolutivnim putevima nastali čovjek i šimpanza.
    Naravno , nego je meni bilo lakše da i "predaka" nazovem šimpanzom iako zanam da neki tamo oko Australopitekusa

P.S. Pogledaj temu https://forum.cdm.me/showthread.php?...hlight=majmuni
    Zadnji video br. 6
    Last edited by septembar; 07-08-12 at 09:56.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Moć imaginacije imaju sva živa bića

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Moć imaginacije imaju sva živa bića
    i ona trava oko moje kuće na selo spada u živa bića ... nema ona valjada .
    Kad ja vidim komšinicu kako ide preko livade ...

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Dobro sad, nemoj da si bukvalista

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Usput da ne zaboravim.

Spartanci nisu nestali zbog svog hobija (babykriket), čak što više nisu u opće nestali. I danas ima živih Sparanaca na Peloponeskom poluostrvu samo ih danas zovu Grci sa Peloponeza.

Države, politike, vijere i običaji se mijenjaju ali ljudi su (bar potomci) uvijek tamo (osim ako ih kakav vulkan ili cunami ne sredi, što bi naravno bio sasvim slučajan događaj).

Sparta je nestala pa što, nestao je i velji Rim i Palestina (ona stara) i Kinesko Carstvo i SSSR. Niti jedna državna tvorevina ne traje viječno, nestati če i USA i Evropska Unija i Japan i na njihovo mijesto će doći nešto novo.

Samo će ljudi ostati sa novim setom vijera, zakona, morala i izgovora.
    Htedoh reći, od Sparte ne osta ni kamen na kamenu, od Egipta ostaše piramide, od Atine Partenon, afiteatar u Epidaurusu, Kineski zid, a od Sparte baš ništa ...

No nije to najstrašnije, žalosno je što mi Hari Krišna briše tekstove i slike tvrdeći da sam ih odnekud Kopi pejst hm , šteta što se ne može s vama divaniti bez teške cenzura ...

da ste mi živi i zdravi ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovaj dio mi je interesantan ...

uzeo ... :-)

Vjerovati ?

Ovaj korak čini da priča postaje dio umjetnosti jer izlazi iz okvira nauke i religije .
    Čini mi se da se zove "Basna" - priča u kojoj životinje imaju ljudske osobine (... vuk kaže crvenkapi ...)
    To generalno nije problem ako je priča dobro objašnjava neku ideju.
    Sa druge strane mi je zanimljiva sličnost sa pričama iz abrahamskih religija .

I pastrmku , i salatu, i luk crni .... moraš "ubiti" da bi klopao.
    Ovo prase je Hjum uzeo kao primer za čoveka i njegovo predviđanjena bazi iskustva ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kažu sveti OCi da je Bog toliko blizu i toliko očigledan ga neki ljudi ne vide

Pokušajte ovako, osećaj sopstva , sebe, svoje ličnosti, svog postojanja, svoje svesti i razlikovanja sebe od drugih ljudi , životinja i prirode oko sebe.
    taj osećaj ne nestaje ni posle telesne smrti,
    Dokaži! rećićete ... To ćete videti i sami kad vam / nam dođe za to vreme ...

Ajmo sad ovako , ima li logike i smisla, čovek se rodi šeta , nešto radi , stvara, otima ili poklanja, voli ili mrzi, vrzma se okolo ko " usran golub" i na kraju umre i nema ga ...

Jer to pouka , zaključak, faktičko stanje naučne misli ? Kakva je tu logička konzistentnost kada sve oko nas pokazuje , red poredak i smisao?

Ljudima je data slobodna volja, da da veruju ili ne , da poš'tuju Božje reči ili ne, za svaku odluku postoji posledica ... Tačno je neki stradaju bez lične odgovornosti , kao deca, nevini.. ali stradaju u ovom kratkom životu koji je Bog ograničio na 120 godina , mada još nisam čuo da je iko dotle dobacio ......

Tako je ustrojana stvar da je nakon izbacivanja Adama i Edena i njegovog greha, sva priroda ranjena i pati, i životinje i biljke i mala deca

Dve osnovne Božje osibine su pravednost i milosrđe, To znači svako će na kraju dobiti šta je zaslužio ali će mu se i oprostiti ako pokaže islreno kajanje i napar da ispravi što je zabrljao, ali samo u ovom svetu, je kad prođe kroz " Kapiju", kasno je.. Onda mu mogu pomoći samo molitve pravednika, ali da li će ih biti, vernih a pravednih ...

Mnogo ste pisali i mnogo argumenata iznosili. ..... Religija i nauka nisu neprijatelji ... Sad ne mogu sve da kažem jer će me Hari ponovo izbrisati ali jeste li čuli za pravoslavnu inkviziciju. Jesu li pravoslavni spalili Đordana Bruna ili sudili Galileja, jesu li pravoslavni proglasili Papu za nepogrešivog i Božjeg namesnika, jesu li pravoslavni išli u krstaške ratove?

Zna li iko šta je početak crkve i kako se pravoslavna vera, sve do raskola u 11 veku proširila od anonimnog drvodelje u Palestini, pa dođe do toga da po njemu računamo vreme ?
    Last edited by Gojko Rodić; 07-08-12 at 13:52.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Htedoh reći, od Sparte ne osta ni kamen na kamenu, od Egipta ostaše piramide, od Atine Partenon, afiteatar u Epidaurusu, Kineski zid, a od Sparte baš ništa ...

No nije to najstrašnije, žalosno je što mi Hari Krišna briše tekstove i slike tvrdeći da sam ih odnekud Kopi pejst hm , šteta što se ne može s vama divaniti bez teške cenzura ...

da ste mi živi i zdravi ...
    To što nisu ostala velika graditeljska dijela iza Sparte nije što su srušena nego ih nije nikad bilo. Sparta nije bila takva kultura. Egipćani, Mesopotamci, Rimljani jesu.

Postoje kulture i carstva koja ulažu u velike arhitektonske poduhvate, druge kulture i carstva to smatraju nepotrebnim.

Međutim Spartanci su ipak ostavili iza sebe dosta, ne kamenog nasljeđa već kulturnog. O njima se priča, snimaju filmovi, legende pričaju. Nihova kultura je ostavila dubog uticaj na našu kulturu, (Termopilski Klanac, Trojanski Ratovi, najljepša žena zvanično na svijetu je bila Spartanka, Jelena Trojanska).

Nije sve u kamenu, dosta nasljeđa živi i u samim ljudima, oni su bili ratnička kultura i gradili su svoju slavu oko toga.

Međutim isto tako ostavili su oni i kameni rad koji do duše nije grandiozan ali je vrlo uticajan.

Skulpture, Hramovi sa Peloponeza i danas vrlo popularni (mislim kopije koje se ugrađuju kao dekoracija na mnogim mijestima) spartanski stubovi.

Ne možemo odbaciti tekovine ove kulture jer su one tu, dio naše današnje kulture. Stari spartanci dans žive kroz to, kroz naš osjećaj domoljublja/patriotizma, priče o herojskim djelima ratnika, film itd.
    Last edited by funestis; 07-08-12 at 13:49.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kakav podforum za trolovanje! Odlicni postovi Svaka cast

Pokušajte ovako, osećaj sopstva , sebe, svoje ličnosti, svog postojanja, svoje svesti i razlikovanja sebe od drugih ljudi , životinja i prirode oko sebe.
    Dokaži! rećićete ... To ćete videti i sami kad vam / nam dođe za to vreme ..
    Vidjećete kad otegnete papke !!!!??
    Nisam ni očekivao nešto originalnije

Ajmo sad ovako , ima li logike i smisla, čovek se rodi šeta , nešto radi , stvara, otima ili poklanja, voli ili mrzi, vrzma se okolo ko " usran golub" i na kraju umre i nema ga ...

Jer to pouka , zaključak, faktičko stanje naučne misli ? Kakva je tu logička konzistentnost kada sve oko nas pokazuje , red poredak i smisao?
    Pouka i zaključak toga što čovjek na kraju umre je moćnija nego sve poruke svake religije na kugli zemaljskoj. A ta poruka je "carpe diem"

Pouka i zaključak toga što čovjek na kraju umre je moćnija nego sve poruke svake religije na kugli zemaljskoj. A ta poruka je "carpe diem"
    Last edited by Hari Krisna; 07-08-12 at 14:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

No nije to najstrašnije, žalosno je što mi Hari Krišna briše tekstove i slike tvrdeći da sam ih odnekud Kopi pejst hm , šteta što se ne može s vama divaniti bez teške cenzura ......
    Nema odje cenzure, pa se cak zaozbiljno uzimaju i oni koji tvrde da je apologetika nauka, citaju se stvari od kojih se i najveci ateista prekrsti itd..itd... Ocito ne znas ni sta znaci to "Kopi pejst" jer one slike garant nijesu tvoje autorsko djelo i jedan jedini zahtjev ovog podforuma je kulturna razmjena misljenja pa ma kako bilo nakardno, smijesno, zalostno... ili bilo kako. Ovo shvati kao zadnje objasnjenje jer odavno su odje prepisane sve moguće svete knjige. Stvar je svacije sopstvene svijesti, ali slikama djece i grozota koje ratovi donose nije mjesto odje, nije to argument diskusije i bilo bi jako dobro da ti se to ne ponavlja kao ni trolovanje teme pricom o cenzuri.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Nema razgovora ni sa tvoje ni sa njihove strane ako im ne dozvoliš da svojim riječima (bez copy/paste) kažu šta misle ...
    a onda da daš neko svoje mišljenje poštujući sagovornika ...
    i onda sledeći potez ... pa opet više da logično shvatiš njegovo mišljenje nego da nametneš svoje
    To je jedan od načina da komunikacija može da funkcioniše
    Nije mi ovo prvi tango

Нови морал?
    Moral je subjektivan. Ne postoji apsolutno zlo i apsolutno dobro. Postoji samo ono sto je prakticno i dobro za zajednicu (ili pojedinca) i ono sto je lose za zajednicu (ili pojedinca).

Moral nam nije dao bog. Moral su nepisani zakoni koju su ljudi stvorili da bi mogli da zive u zajednici. Stvoren je iz prakticne potrebe. Ako moral nije tvorevina ljudi, zasto sve drustvene zajednice na svijetu nemaju ista moralna nacela? I prije nego sto pocnes da lupetas i navodis primjere kao sto su zabrana kradje i ubistva, da te odmah edukujem. Neka moralna nacela su u svim drustvenim zajednicama ista jer nijedna drustvena zajednica ne moze da opstane bez njih. Svaki covjek zeli sigurnost zivota i imovine. Zabrana kradje, ubistva ili drugih vidova nasilja je logicni proizvod svake drustvene zajednice.

Ajmo sad ovako , ima li logike i smisla, čovek se rodi šeta , nešto radi , stvara, otima ili poklanja, voli ili mrzi, vrzma se okolo ko " usran golub" i na kraju umre i nema ga...
    To uopste nije pitanje logike. Ne mozes uopste da pokazes da nema logike. Sve sto mozes da uradis je da kazes da tebi nesto nema smisla zbog onoga u sta ti vjerujes. A ono u sta ti vjerujes nije utemeljeno u logici tako da nemas nikakvog osnova da se pozivas na logiku kad ti je pocetna premisa utemeljena na iracionalnom. Ti si upravo pokazao da je jedini razlog zbog kojeg vjerujes u boga taj sto se plasis smrti. Ti ne mozes da prihvatis mogucnost da je tvoje postojanje samo privremeno i u sustini potpuno besmisleno. Procitaj po nesto od Alana Wattsa, mozda ces promijeniti misljenje.

Tako je ustrojana stvar da je nakon izbacivanja Adama i Edena i njegovog greha, sva priroda ranjena i pati, i životinje i biljke i mala deca
    Dakle bog koji zna i vidi sve je stvorio Adama i Evu i stavio ih u vrt sa zmijom koja govori i stablom sa zabranjenim vocem. Objasni mi ovo. Kako mogu Adam i Eva da budu krivci u toj prici kad je bog sveznajuci? To znaci da je on tacno znao sta ce Adam i Eva da urade ako u vrt stavi zmiju i to stablo. Kako ne vidis o cemu se radi? To drvo i ta zmija su klasicni "plot device" (http://en.wikipedia.org/wiki/Plot_device). Samo drvo je "McGuffin" (http://en.wikipedia.org/wiki/MacGuffin). Zakljucak, prica o Adamu i Evi je bajka. Mozes slobodno da vjerujes i u Betmena.

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Međutim Spartanci su ipak ostavili iza sebe dosta, ne kamenog nasljeđa već kulturnog. O njima se priča, snimaju filmovi, legende pričaju. Nihova kultura je ostavila dubog uticaj na našu kulturu, (Termopilski Klanac, Trojanski Ratovi, najljepša žena zvanično na svijetu je bila Spartanka, Jelena Trojanska).
    Mozda jos vaznije, iza Sparte je ostala cijela Grcka. Da nije bilo Spartanaca, da li bi Grci uspjeli da se odbrane od Persijskog carstva?

Sparta je dosta toga ostavila za sobom. Moto grcke vojske je "Molon Labe"
    Last edited by VanjaTheMan; 07-08-12 at 15:00.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pokušaj čovječe onako ukratko jednostavno svojim riječima da ispričaš to što misliš. Mene to iskreno interesuje , ako ćeš mi vjerovat

Meni netrebaju "pravoslavni" nego baš tvoji lični stavovi.
    Ako opleteš neku monotonu i dugu priču od "Markovih konaka" ili iskopiraš/prepišeš dio iz religiskih ili ostalih knjiga ja to vjerovatno neću ni pročitati
    (Ostavi samo link-vezu ka tome)

E sad ako ti i ostali budete stavljali slike djece pred smrt ,bez smislene veze, kao argument svojih stavova ja ću samo da batalim "zaludnu rabotu" komunikacije sa vama.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Taj zajednički predak jeste pripadao majmunima.
    I ljudi pripadaju majmunima po istome kriterijumu, zar ne?

Realnih brojeva (alef1 beskonačnost)
    To je hipoteza, neodlučiva u ZFC.

Šteta što ga nijesu pažljivije saslušali i razumjeli. Uštedili bi 1800 godina naučnog razvoja - do Kopernika
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aristarchus_of_Samos
    Ne bismo, ako on nije imao dokaze. Ja sam mogao uvesti "princip elegancije" i tvrditi da je na osnovu njega tačna Poincaréova hipoteza, ali mislim da smo saglasni kad kažem da ne bih time uštedio ničije vrijeme.

Takođe se vidi kako nauka može da napravi "veliki korak" uz prethodno dobru filozofsku razradu. Filozofski princip "centralne vatre" je pomogao Aristahovo otkriće "Heliocentričnog sistema".
    To ga ne opravdava.

и данас еволуционисти заговарају Хекатомбу .. кажу треба снимиту утробу мајке па ако дете није како треба, избацити га из утробе...
    Evolucionisti? Što je sljedeće? Gravitacionisti? Mikrobisti? Nije isto ubiti dijete i odstraniti fetus.

Ti si ga spomenuo i ti si ga definisao, ne "mi".

Бог је дао морал људима..
    Srećom, podkrijepio si ovo tvrđenje jer bi zvučao kao budala da nijesi.

Quote Originally Posted by Bluper View Post
    Verujem da si nenamerno pogrešio davši ovakvu izjavu, jer ne verujem da opravdavaš raspad porodica izjavom da je danas "individualna sloboda mnogo veća". Radi se o moralu nas ljudi, radi se o ljubavi prema bračnom drugu, dostojanstvu i poštovanju bračnog druga, porodice i visokih vrednosti i obaveza koje bračni drugovi i ostali članovi porodice imaju jedni prema drugima.
    Ti nijesi objasnio zašto bi bilo ko mislio da to treba pravdati. Može se voljeti i poštovati bez braka. Porod se može imati bez braka. Obaveze se mogu ispuniti bez braka. Živjeli smo bez braka dugi niz godina, pa nekako preživjesmo. Ne znam što su "visoke vrijednosti".

Чекај, чекај мало, постоји превише доказа, сведочанстава, изјава, пуно филмова, када се сви скупе на гомилу делују веродостојно и ми верујемо, да рећи ћете ВЕРУЈЕМО...
    Ja ću reći da znam, a kada budem vidio dokaze i kada druga objašnjenja budu odbačena, znaću i da je tvoja religija ispravna (nikada).

Да ли је лично искуство довољно да верујемо и предвиђамо?
    Vjernik koji spominje problem indukcije. Mislim da sam sada sve vidio.

To ćete videti i sami kad vam / nam dođe za to vreme...
    Nećemo.

Ajmo sad ovako, ima li logike i smisla, čovek se rodi šeta, nešto radi, stvara, otima ili poklanja, voli ili mrzi, vrzma se okolo ko "usran golub" i na kraju umre i nema ga...
    Što je u tome nelogično? Smisao imaju iskazi, simboli, itd. Za "smisao čovjekovoga života" nijesam čuo.

Kakva je tu logička konzistentnost kada sve oko nas pokazuje, red, poredak i smisao?
    Ko kaže da mora postojati konzistentnost? Neke stvari pokazuju red, neke ne.

ali stradaju u ovom kratkom životu koji je Bog ograničio na 120 godina, mada još nisam čuo da je iko dotle dobacio....
    Jeanne Calment. Ako je tamo tako dobro, zašto gledaš lijevo i desno kada prelaziš ulicu? Zašto čuvaš svoj život kao da poslije smrti nema ničega?
    ★

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Ako je tamo tako dobro, zašto gledaš lijevo i desno kada prelaziš ulicu? Zašto čuvaš svoj život kao da poslije smrti nema ničega?
    Zato što treba da se trudi da učini što više dobra na ovom svijetu. AAAAA, GOJKO KAKO SAM OVO REKA'

Ali sve i da je najveći humanista i mučenik na planeti džaba mu ako nije kršten

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

jeste li čuli za pravoslavnu inkviziciju.
    Da, ali nije bila organizovana kao Španska Inkvizicija i novijeg je datuma

jesu li pravoslavni proglasili Papu za nepogrešivog i Božjeg namesnika,
    Jesu
    jesu li pravoslavni išli u krstaške ratove?
    Jesu
    Last edited by Rakun; 08-08-12 at 11:58.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Kažu sveti OCi da je Bog toliko blizu i toliko očigledan ga neki ljudi ne vide

Dokaži! rećićete ... To ćete videti i sami kad vam / nam dođe za to vreme ...

Dali onda po tvome delfini, slonovi, psi i primati imaju besmrtnu dušu, s obzirom da i oni imaju osjećaj svopstva. Dali njihove duše idu direktno u pakao s obzirom da ne mogu prihvatiti hrišćanstvo. Ove navedene životinje sve imaju svijest o individualnosti (samosvijest), međutim njigovi umovi ne koriste istu logiku kao naši pa ne razumiju naše prioritete.

Ali ne samo da imaju samosvijest već i njihova inteligencija je dovoljno velika da:
    Pojedini psi mogu površno razumijeti našu matematiku, barem veoma uproštenu euklidsku geometriju.
    Delfini daju imena jedni drugima i vode razgovore kroz ocean.
    Slonovi posjeduju uproštenu religiju i poštuju svoje mrtve na njihov slonovski način.
    Šimpanze, bonobo i gorile žive svoj život organizovani u socialne strukture koje su veoma nalik našima.

Sve gore navedeno je i experimentalno dokazano, naravno niti jedan zoolog neće ove životinje proglasiti jednakima sa ljudima jer njihove intelektualne mogućnosti su daleko daleko manje od odrasloh ljudi (kažem odraslih jer kapacitet šimpanzi je blizak kapacitetu petogodišnjeg djeteta iako funkcioniše drugačije, delfini su na približno istom nivou) i pored samosvijesti. U Africi plemena koja su još vezana za tradiciju i žive prosto i od prirode smatraju gorile, šimpanze i bonoboe za narod.

ovo je zanimljiv video

Ljudima je data slobodna volja, da da veruju ili ne , da poš'tuju Božje reči ili ne, za svaku odluku postoji posledica ... Tačno je neki stradaju bez lične odgovornosti , kao deca, nevini.. ali stradaju u ovom kratkom životu koji je Bog ograničio na 120 godina , mada još nisam čuo da je iko dotle dobacio ......
    Prema bibliji ljudi su živjeli po 700 godina. matuzalem je čini mi se uspio dovatit 900.

Dve osnovne Božje osibine su pravednost i milosrđe, To znači svako će na kraju dobiti šta je zaslužio ali će mu se i oprostiti ako pokaže islreno kajanje i napar da ispravi što je zabrljao, ali samo u ovom svetu, je kad prođe kroz " Kapiju", kasno je.. Onda mu mogu pomoći samo molitve pravednika, ali da li će ih biti, vernih a pravednih ...
    Znači bog nas je iz svo milosrđa darovao smrću jer smo pojeli voće koje je on samome sebi namjenio za voćnu salatu. I životinje isto radi nas.

Mnogo ste pisali i mnogo argumenata iznosili. ..... Religija i nauka nisu neprijatelji ... Sad ne mogu sve da kažem jer će me Hari ponovo izbrisati ali jeste li čuli za pravoslavnu inkviziciju. Jesu li pravoslavni spalili Đordana Bruna ili sudili Galileja, jesu li pravoslavni proglasili Papu za nepogrešivog i Božjeg namesnika, jesu li pravoslavni išli u krstaške ratove?

Zna li iko šta je početak crkve i kako se pravoslavna vera, sve do raskola u 11 veku proširila od anonimnog drvodelje u Palestini, pa dođe do toga da po njemu računamo vreme ?
    Ovaj zadnji dio što je gospodin izjavio neću komentirati njemu nego pružiti kao dokaz Septembru, nešto što smo ja i on raspravljali nekoliko postova prije kada sam rekao da svaka religija mrzi svaku drugu religiju i sama sebe uvijek proglašava za jedinu pravu.

https://forum.cdm.me/showthread.php?...02#post2867102

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Naravno u gornjem videu je predstavljen tek mali dio rada koji se danas čini da bi se razumjela inteligencija životinja. Ljudi su tek nedavno otkrili da životinje nisu samo bezumni automati tako da će zoolozi imati pune ruke posla kroz mnoga desetljeća. Ono što se krije iza svega toga jeste kompletan novi svijet, jezici nama strani koliko jezik neke vanzemaljske civilizacije, filozofije i logika bez uporišta u našem umu (sve ovo je možda naravno).

Sami šok otkrića da su mnoge životinje samosvijesne je bio ogroman, a kamoli moć rezonovanja, aktivnog razmišljanja čak i apstraktna svijet (još nije dokazano ali izgleda da psi i majmuni mogu limitirano apstrahovati, međutim experimente je jako teško uobličiti s obzirom da je teško dokazati da li je životinja obavila apstrakciju ili sam naučnik).

Last edited by funestis; 08-08-12 at 13:47.

Page 13 of 57 FirstFirst ... 39101112131415161723 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)