Te stvari se desevaju na sva auta, i nova i stara. Elektronika te zeza, e sad sto i kako...moze da bude EML.
TAKUMI
moze lako da bude do bosch-pumpe,mada moze i do goriva...
Do goriva tesko, a pumpa moze da bude, tj. EML koji je u sklopu pumpe.
TAKUMI
Predlozeno mi je da preventivno promjenim remenicu radilice jer bmw to propisuje da se mijenja svakih cc 150 000km...
Pitanje: Da li OBAVEZNO uzeti orginal iz BMW-a (kako majstor preporucuje) koja inace kosta 420eura ili se moze kupiti i zamjenska marki Dayco ili Bilastain,Continental koje kostaju izmedju 200 i 250e?
BMW E60 525d
Kad crkne ostanes na putu...to nebi bas cekao.
U avgustu idem za Njemacku pa sam pred put mislio odraditi servis,s obzirom da je na autu trenutno sve 1/1,majstor mi je preporucio da promjenim tu remenicu da budem miran jer to i bmw preporucuje.
Moze lako biti i da je moja u dobrom stanju ali opet nisam 100% miran dok ne promjenim samo je dilema da li orginal bmw ili zamjensku?
Sent from my BMW using iDrive Professional CCC
Nikad nisam cuo da se mijenja remenica, niti da to BMW preporucuje.
Koji je to majstor?
TAKUMI
Nisam ni ja do sada...ali preporucuju izmjenu na 150 000km... BMW Tis
Daj bre ne zajebaj.
Koliko je presao?
TAKUMI
zar zna da mu rikne turbo,to je relativno mlado auto nebi trebalo...
pa jeste ako nema preko toga onda moze josh koliko volish...
Ti Olivije znas sve i mozes da garantujes, ali ja znam jednog BMWa 525d e60, a Daka zna tog i jos jednog, kojima su rikavele turbine prije 150 000.
TAKUMI
imam servisnu ali je na njemackom...svi majstori preporucuju zanjenu iz iskustva,u prici sa nekim vlasnicima e60 potvrdili su mi da je ta remenica problematicna i da se treba mijenjati.Neki preporucuju Dayco od 200e a neki su iskljucivi za OEM BMW 420E![]()
noviji modeli imaju elastic pk kanalni kais i sve vibracije i udari pri gasenju i paljenju motora trpi upravo ta remenica koja je upravi i ublazivac svega....
daj br sasije i dobije nesto vise info,ako je stari sistem pk kaisa pa ima natezace sa rolnicama moze ti jos drzati fabricka remenica...
onda pravac diesel servis "Joksimovic"
Za mijenjanje remenice nemoj odlagat jer ce pocet da ti proklizava kais, ja sam je mijenjao 2008-me na 530d e60 u mp auto i bila je oko 500e sa kaisem. Mijenja se izmedju 100 i 120 hiljada km sto su mi rekli u mp auto tada a potvrdili u bmw u Mostar, Andrija Maljevic i Branko Radulovic a kako su bile priblizne cijene najblize mi je bilo u mp auto a i davali su 2 god garanciju pa pitaj u Voli koiko ce ti uzet. Prekontrolisi da ti ne pocne da pusta ulje na karter menjaca jer se i on mijenja na pribliznu kilometrazu ako nije vec zamijenjen
Ja bi je licno promjenio, nemam iskustva sa BMW vozilima, ali za mnoge stvari ne pisu nista u servisnim manualima, tako npr, za VAG grupaciju ne pise da se treba mijenjati vodena pumpa pri promjeni zupcastog kaisa, ali svi preporucuju da se zamijeni jer je vodjena zupcastim kaisem te stoga ako ista kod nje otkaze mozete zamisliti sta ce se desiti, stoga preventive radi (bila dobra ili ne) ja je licno mijenjam svaki put kad mijenjam set kaiseva, takodje svaki klizac i natezac se mijenja. Jos jednu stvar skoja treba da se mijenja (a da uservisnim manualima nije pomenuta) a to je remenica alternatora (pretpostavljam da kod BMW ta remenica radilice ima istu funkciju) koja u sebi ima spojku koja amortizuje nagla ubrzanja i zaustavljanja pogonskog kaisa, ona kad otkaze kais pocinje ta proklizava (cvili, odnosno remenica blokira) sto moze dovesti do njegovg kidanja, zapetljavanja a cak je bilo i slucajeva da se toliko zapetljala oko remenice radilice i dolazilo je do preskakanja zupcastog kaisa. Stoga, predlazem da je ipak promjenis ako je vec dostinja majstora imalo loseg iskustva sa njom. Meni je remenica alternatora popustila na 160000km, ali je pocela polagano ta otkazuje tako da sam imao vremena prije svega da utvrdim sta je pa da je i promjenim a da nije izazvala sve ovo sto sam gore naveo.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks