Zasto što je Sadam i njegovi Suniti (20%), zajedno sa nekim Hrišćanima (15%)
vladao željeznom rukom...i Šiiti su se nekako svikli na to, jer je Irak zemlja sa arapskom tradicijom (Šiiti nisu Arapi, mada su irački veoma pomešani sa njima).
Medjutim, po dolasku koalicije sa US, na fakat relativno demokratskim izborima Šiti su došli na vlast (sa preko 60% populacije) i potpuno odgurnuli Arape (Sunite)...vladaju zajedno sa zakletim sunitskim neprijateljima Kurdima, koji su faktički proglasili punu autonomiju sjevera Iraka, sa Sulejmanijom kao glavnim gradom. Kako tamo ima dosta nafte, a porodica Barzani vjekovima čvrsto drži vlast (kad kažem porodica, mislim na pleme..kao kod nas)-oni ekonomski napreduju dobro. ALI PRAVA POENTA JE U ČINJENICI DA JE TAMO RELATIVNI MIR I DA NE PUCAJU BOMBE (uglavnom). BTW, REKLI SU MI DA SULEJMANIJU NE BIH PREPOZNAO....IMA I DALJE "SLAMOVA", ALI IMA I DOWNTOWN SA SVIM BANKAMA, A STAKLA I BETONA U DO SKORO NEZAMISLIVIM KOLIČINAMA...U SVAKOM SLUČAJU-ŠIITI I KURDI PROFITIRAŠE DOBRO OD US! Ali i centralnom Iraku Suniti NIKAD neće prihvatiti poraz i pucaće bombe po vjerskim šiitskim procesijama, koje se uvjek odvijaju po glavnim ulicama, a tokom njih se slavi mučeništvo Alija i drugih njihovih svetaca (valjda ima 11 imama)....a tako je lako naći nekog bolesnika od raka i platiti mu za egzistenciju porodice u narednih par godina, da bi on vezao oko sebe 20 kg ovog novog eksploziva koji je 100x jači od dinamita...pa da digne pola procesije u vazduh...sa jedno 50 mrtvih i 1000 osakaćenih....MOGU DA ZAMISLIM TAJ
UŽAS...UČESTVOVAO SAM U PROCESIJAMA (ka ja avetinja /kad sam bio mladji

/).
Zaključak je da me mrzi da pišem koliko je komplikovano...a ja ne znam ni 10%!
Pozdrav,
Bookmarks