Zasto moramo da kupimo F/A 18D ? .
Jeftinije je u savezu
ANALITIČAR ISSP IVAN JOVETIĆ O TROŠKOVIMA ODBRANE CRNE GORE
Podgorica – Članstvo u NATO-u ne bi trebalo da bude cilj, već mehanizam za postizanje većeg kvaliteta života, smatra Ivan Jovetić analitičar Instituta za strateške studije i prognoze (ISSP).
On je kazao da bi bezbjednost kao ekonomski resurs povećane sigurnosti kapitala trebalo da predstavlja osnovni motiv crnogorskog članstva u NATO-u.
„Članstvo u NATO-u treba, prije svega, posmatrati kao investiciju čiji su prinos povećane strane direktne investicije koje utiču na povećanje BDP, što je preduslov povećanja kvaliteta života“, rekao je Jovetić.
Govoreći o troškovima koje bi Crna Gora mogla imati u slučaju eventualnog članstva u Alijansi, on navodi da se indirektni troškovi odnose na izgradnju i održavanje sistema odbrane i eventualno učešće u misijama i operacijama NATO-a, te da te troškove u velikoj mjeri imaju i države koje su članice samo Partnerstva za mir.
„To pokazuje da i takozvana \\\'samodovoljnost\\\' učešća u PzM-u ima svoju cijenu“, ocijenio je on.
Direktni troškovi u vezi sa članstvom odnose se na doprinose koje države članice uplaćuju u tri NATO budžeta: civilni, vojni i NSIP. On je naveo da je, u slučaju da je Crna Gora članica NATO u ovom trenutku, moguće izvršiti projekciju direktnih troškova članstva.
Prema analizi Instituta za strateške studije i projekcije, dodao je Jovetić, postoje tri scenarija koji se razlikuju prema obimu direktnih troškova i to su scenariji „optimizma, realnosti i pesimizma“.
„Projekcije troškova prema prvom su na nivou od oko 154 hiljade eura, prema drugom oko 835 hiljada, dok su prema trećem scenariju na nivou od 1,5 miliona eura godišnje“, rekao je Jovetić.
On je podsjetio da je, kada je riječ o ukupnim troškovima sistema odbrane, NATO standard da su oni na nivou od dva odsto BDP, te da od 28 država članica NATO-a samo pet država ima veća izdvajanja od toga - SAD, Velika Britanija, Turska, Grčka i Bugarska, dok su ostale na tom nivou.
Na drugoj strani, evropske države koje nijesu članice ne prelaze dva procenta BDP za odbrambena izdvajanja.
„Prema tome, zaključak bi mogao biti da će članstvo u NATO-u više koštati Crnu Goru u odnosu na samostalnu izgradnju sistema odbrane. Međutim, to je potpuno pogrešan zaključak“, naveo je Jovetić.
On je tu tezu obrazložio činjenicom da se poređenjem apsolutnih iznosa koji se izdvajaju za odbranu uočava da ipak postoje značajne razlike i da neke od neutralnih država imaju veća izdvajanja od država članica NATO-a.
„Primjera radi, Švedska kao neutralna država izdvaja više od Belgije kao članice NATO-a i to skoro 2 milijarde američkih dolara više. Finska, kao neutralna, više od Rumunije i to 1,5 milijardi dolara više, dok Švajcarska izdvaja milijardu više od Češke“, kazao je Jovetić.
Imajući u vidu BDP Crne Gore, sposobnost finansiranja odbrane, odbrambene potrebe i veličinu zemlje, on smatra da je zabluda da je Crna Gora sposobna da finansira sopstveni odbrambeni sistem.
Jovetić je kazao da ukoliko se posmatra prošla godina i uporede crnogorski (1,6 odsto BDP-a) i irske troškove odbrane (0,5 odsto BDP-a) može se zaključiti da bi Crna Gora po ugledu na Irsku trebalo da „proglasi“ neutralnost i tako značajno smanji izdvajanja za odbranu.
„Međutim, u apsolutnim iznosima razlika između crnogorskih 40,87 miliona eura i irskih 1,07 milijardi eura godišnje djeluje kao opomena, ali istovremeno i poučno“, podvukao je sagovornik „Vijesti“ i dodaje da je suština poređenja da Crnu Goru treba posmatrati u skladu sa njenim potrebama i porediti je sa, na primjer, Luksemburgom ili Estonijom a ne sa drugim, znatno većim, državama koje imaju znatno drugačije potrebe.
„Istina, moguće je očekivati u kratkom roku povećanje izdvajanja za odbranu zbog potreba usklađenosti sa NATO standardima, ali to ne bi trebalo da bude značajno jer je usklađivanje dijelom već počelo. U dugom roku, izvjesno je da će troškovi biti znatno niži za Crnu Goru odnosno poreske obveznike u njoj, dok će koristi od takve bezbjednosti kao javnog dobra biti značajno veće“, zaključio je Jovetić.
Ni avion ne možemo priuštiti
Jovetić je kategoričan da crnogorski odbrambeni budžet nije dovoljan za vojnu neutralnost Crne Gore.
On je podsjetio da odbrambeni budžet u 2009. godini iznosi 40,87 miliona eura i pita se za šta je to dovoljan iznos u slučaju samostalne izgradnje odbrambenog sistema.
„Crnogorski odbrambeni budžet nije dovoljan za kupovinu čak ni jednog vojnog aviona tipa F/A 18D, pri čemu ovdje treba dodati i troškove održavanja, troškove po satu letjenja, troškove goriva“, kazao je Jovetić.
On je dodao da je samostalnom odbrambenom sistemu potrebno mnogo više vojnih sredstava, pa se postavlja pitanje kojim novcem bi Crna Gora platila neophodne letjelice, radarske sisteme, sisteme za protivvazdušnu odbranu, mornaričku opremu i brodove, opremu za kopnenu vojsku, odnosno sve što treba jednom takvom sistemu.
„Mislim da Crna Gora nema novca za ovakav vid odbrane i da bi izgradnja sopstvenog sistema sa ekonomskog stanovišta bila izuzetno neracionalna i pogrešna“, ocijenio je sagovornik „Vijesti“.
Dš.TOMOVIĆ
www.vijesti.me
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Zasto moramo da kupimo F/A 18D ? .
Ako ga kupimo, mogu li ga ja provozat par krugova?![]()
Ne moramo i nećemo... Ni f-18 niti bilo koji drugi![]()
Prodati vojni helikopteri
Ministarstvo odbrane Crne Gore je saopštilo da su od pet helikoptera, koji su se zatekli u Vazduhoplovnoj bazi u Podgorici prilikom formiranja Vojske Crne Gore, četiri prodata za po 61.000 dolara jer je remont ocijenjen kao neracionalan, a da je jedan helikopter proglašen muzejskim eksponatom za budući vojni muzej.
"Helikopteri koji su na osnovu odluke Vlade Crne Gore dati na prodaju, razoružani su (skinuta je instalacija i oprema za upotrebu naoružanja) i kao takvi su prodati po zakonski utvrđenom postupku", piše u odgovoru Ministarstva odbrane na pitanje agencije Beta kakva je sudbina helikoptera.
Ako se dobro sjećam na sva zvona su udarali sa pričom kako nam treba par helikopterskih jedinica a oni i ove što imamo prodaju.Mora da će Apače da trguju sad![]()
Čitao sam ovo odavno. Čim sam došao do rečenice đe spominje kupovinu F/A-18 sam prestao da čitam. Tu je već bilo jasno o kakvom analitičaru se radi.
Prodali su ih Kirgiziji, koja će na kraju opet preko nekog Ukrajinskog Zavoda za remont (koji je neđe skoro izgubio licenciju za remont Mil helikoptera) da ih remontuju.![]()
Može se znači i tako, jeftinije, ali nelegalno. :grin:
Kao staro gvozđe su i možda više vrijedili.
Jel mi neko moze reci strukturu cinova u mornarici Crne Gore???
Puno vam hvala!!
_
Admiral
Viceadmiral
Kontraadmiral
Komodor
Kapetan bojnog broda
Kapetan fregate
Kapetan korvete
Poručnik bojnog broda
Poručnik fregate
Poručnik korvete
Za podoficire, mornare i kadete cinovi su isti kao i u kopnenoj vojsci i vazduhoplovstvu, s tim sto je njihov broj/raznovrsnost nesto manji u mornarici.
_______
www.vcg.co.me
Ovo ce sigurno biti najbolji web sajt do sad, jer ga rade evo godinu dana.
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Postoji li u CG Vojna akademija ? i dje se moze konkurist tj. prijavit. ???
Jedino ako je otvore na UDG
Vojne obrazovne ustanove su vrlo složene i u onoj SFRJ državi su , uz sav predavački i infrastrukturni potencijal , stvarane prilično dugo , neke i po par decenija do konačnog oblika .
Previše je skupo i previše dugo treba da se naprave .
Mada ne znam što će crnogorskoj vojsci činovi admirala , viceadmirala , kontaadmirala pa i komodora . Jedan kapetan bojnog broda je sada dovoljan za komandanta kompletne formacije svih plovnih jedinica , u budućnosti vjerovatno i kapetan fregate će biti maksimum .
Last edited by saputnik plavetnila; 22-02-12 at 14:19.
Зови Министарство Одбране и распитај се дају ли оглас за школовање официра у иностранству.Можда успијеш да се убачиш да идеш за Грчку или Њемачку, а ако имаш и добре везе ни West Point није далеко.Услов је да си одличан ђак, са добрим оцјенама из математике, и наравно да си здрав и прав.
Ми немамо академију у ЦГ и нећемо је имати зато што је то непотребно за 15-20 кадета.Можда ће се отворити нека средња школа за подофицире, али само ако се отвори средња полицијска школа, па као њен дио, по принципу два одјељења полицајци, једно одјељење војска.
Била је прича да се на УДГ отвори војна школа тј. да се користи зграда УДГ.Треба знати да то није војна академија већ служи за усавршавање постојећих официра који су наравно прије тога свршили академију и произведени у чин потпоручника.Слично као мастер и докторат у цивилству (само има више степена).
Last edited by BAR; 22-02-12 at 15:10.
Црногорце је одржало црногорско срце.
To u Crnoj Gori je više da vojna lica steknu magistrature i doktorate iz nekih srodnih oblasti poput na primjer bezbjednosti , političkih nauka itd.
Za doktorate iz oblasti vojnih nauka nekad je postojala Ratna škola u Beogradu , bila je ( mislim ) pri Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu . Magistrature su se sticale u komandnoštabnim školama operatike , odvojeno za KOV , RV i RM , svaki je od vidova imao svoju školu operatike . Neki koji su bili talentovani za učenje , slati su umjesto u Ratnu školu - u SSSR ili USA da tamo uče školu za generala . Veljko Kadijević je završio generalski koledž u Americi , njegov zamjenik Adžić mislim u SSSR . Crna Gora danas radi što i u doba kraljevine - oficirski kadar školuje tamo gdje može i gdje joj se isplati . Nekoga u Srbiju , nekoga u Hrvatsku , poneko u Njemačku ili Francusku , znam da su se neki usavršavali u Češkoj i Poljskoj po pola godine , sad se jedna grupa nada usavršavanju u Americi .
Ја сам прије мислио на школу/курс усавршавања нижих и средњих официра...рецимо Командно-штабна школа, АБХО, енглески језик итд...
političari sazreli
Grahovac: Protivzakonito unapređenje u čin ofcira je teško krivično djelo
Uvecaj! Grahovac (Foto: Boris Pejović)
Odluka predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da ne potpiše odluku o unaprjeđenju trojice oficira predstavlja uozbiljavanje političke scene, jer oni ne ispunjavaju uslove za čin generala, ocijenio je penzionisani general Blagoje Grahovac.
Krivokapić osujetio plan Vučinića: Od čina generala zasad ništa >>>
"U svim državama svijeta protivzakonito unapređenje u čin ofciira je teško krivično djelo", kazao je Grahovac agenciji MINA.
Ministar odbrane Boro Vučinić predložio je prije nekoliko mjeseci Savjetu za odbranu i bezbjednost da se pomoćniku ministra za materijalne resurse, Rifetu Kosovcu i zamjeniku načelnika Generalštaba Zoranu Lazareviću dodijeli generalski čin. Za čin komodora, Vučinić je predložio komandanta Mornarice, Rajka Bulatovića.
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić u novembru su potpisali unaprjeđenje Kosovca i Lazarevića, ali je Krivokapić tražio dodatne informacije o tim posebnim zaslugama za odbranu, zbog kojih bi te oficire trebalo unaprijediti u generale.
"U pitanju je uozbiljavanje politike i ozbiljnije shvatanje dužnosti na kojima se ljudi nalaze i u tom kontekstu gledam odluku Krivokapića", rekao je Grahovac.
On je ukazao da predlozi koji su dati za unaprijeđenje i nacrt odluke koju su potpisali predjednik države i premijer, sadrže protivzakonite radnje, jer trojica predloženih oficira ne ispunjavaju zakonske uslove za čin generala.
"Tu vidim drskost predlagača, da predlaže ljude za nešto za šta nemaju uslove", rekao je on.
Grahovac je ocijenio da u svim pravno uređenim zemljama svijeta, protivzakonito unaprjeđenje u čin oficira se smatra teškim krivičnim djelom.
On je objasnio da unapređenje u viši čin podrazumijeva da neko dobija više nadležnosti, a da nadležnosti u vojsci podrazumijevaju da se ima vlast u komandovanju nad nekim, ljudima i jedinicama.
"Zato je u svim državama svijeta protivzakonito unapređenje u čin ofciira teško krivično djelo, jer daje nekom nadležnosti koje mu ne pripadaju", ocijenio je Grahovac.
On je istakao da nijedan od trojice oficira ne ispunjavaju uslove, što znači da njihovo predlaganje protivzakonito.
"I da je postupak nemoralan. Kao što je nemoralno predložiti nekog da mu se da viši čin, jednako je nemoralno svakog oficira da primi protivzakonito određeni čin, tako da je ovdje dupli nemoral", kazao je Grahovac.
On smatra da je prava sreća što je Krivokapić donio odluku da ne potpiše odluku o unaprjeđenju jer će, kako je rekao, taj njegov postupak možda urazumiti i druge učesnike u procesu unaprjeđivanja oficira.
Grahovac je rekao da je od osamostaljenja Crne Gore, svako unaprjeđenje u čin generala bilo protivzakonito.
"Uključujući i aktuelnog načelnika Generalštaba, što znači da u kontinuitetu imamo postupanje koje je protivzakonito i nemoralno", zaključio je Grahovac.
Grahovac je, ako se ne varam, savjetnik Krivokapica za pitanja vojske i odbrane. Pa on i ne moze da se ne slozi sa svojim poslodavcem! Drugo, vjerovatno je sam Grahovac sugerirao Krivokapicu ovo o cemu se pise, pa kako bi onda bio protiv sebe.
Naravno, zakon treba primjenjivati i vjerovatno su obojica u pravu. Ja sam mislio da ovolika vojska crnogorska nece imati oficira viseg od pukovnika, kad ono... Mozda se boje da ne prodju kao pukovnik Gadafi, pa daj brze bolje da se ugenerale...
Zmaj od Ercegovine odavno nije Rankov savjetnik.
Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i.
Оволика војска би требало да има највише два генерала, а ако се не варам тренутно имамо тројицу активних генерала.
У наредном периоду Црна Гора ће морати да формира активну резерву која ће бројити барем једну НАТО бригаду тј. око 3500 војника, углавном пјешадија.
Тада ће нам требати и већи број активних (и резервних) официра самим тим и генерала.
Ипак ова ванредна унапређења немају везе са тим, већ се то ради да би се ови људи догодине пензионисали у чин генерала/адмирала.
Ипак ванредно унапређење није новост и у чин генерала по одлуци ВСО може бити унапређен било који војник без обзира на тренутни чин и школу, а да не говоримо о три пуковника/морнарички еквивалнет, од којих двојица имају генералштабну школу (додатне двије године школовања)...
То би уважени генерал морао добро да зна.Сва ова прича је политичка и уперена против министра одбране.
Да сам ја министар одбране знало би се "ко коси а ко воду носи"...
Last edited by BAR; 23-02-12 at 15:07.
U neko normalno vrijeme , general je komandovao armijom odnosno armijskom oblasti i SFRJ ih je imala čini mi se pet . Ostali generali su zijevali po saveznom ministarstvu odbrane i spremali se za penziju . Mislim da na čelu crnogorske vojske , obzirom na brojno i posebno tehničko stanje - maksimalno može biti pukovnik . To je moje mišljenje . Dragan Samardžić ima čin vice admirala , a sjećam se u moje doba da je komandant cijele mornarice od Kopra do Bojane bio viceadmiral , a da je komandant vojnopomorskog sektora Boka bio maksimum kapetan bojnog broda - a on je pod komandom imao i brigadu desantne pješadije u Trebinju . To čašćavanje činovima nakon stanova i ostalih nagrada za pokazanu poslušnost je stvarno van pameti i stvara dodatnu sprdnju od ove države . Uskoro ćemo imati sto vojnika i deset generala .
Što se Grahovca i njegove analitike o generalima i mogućnostima za toliku nadležnost tiče - i njemu je bilo zinulo prkno da da bude komandant avijacije skraćenje Jugoslavije , ali u činu i kapacitetima one velike države . Tada mu nije bilo važno da li avijacija nakon izgubljenih baza kod Brnika , Zemunika, Plesa , Željave i Tuzle ima kapacitet za komandanta sa činom generala . Tražio je i mjesto komandanta i čin general potpukovnika . Čovjek koji inače nije letio u nijednom avionu osim školskog .
A za Grcku il neku drugu drzavu ocel trebat drzavljanstvo te drzave ili slicno? Pa sad da samo odlican daleko od toga, al ja msm da se moze proc i s vrlodobrim uspjehom iz srednje..al nisam siguran bez da se raspitam..
Posto nema u CG akademije za kopnene vojnike(kadete), mogu li da se skolujem u Srbiji na njihovoj akademiji ocel' bit potrebno njihovo drzavljanstvo itd ?![]()
Ps: hvala na informacijama xD
Ti se baš naložio na vojni poziv![]()
Šteta , bojim se da su perspektive takve profesije u Crnoj Gori i susjednim prostorima krajnje kilave .
Ne preporučujem nikome vojni poziv . Imaš toliko boljih i isplativijih mogućnosti za školovanje i kasniji rad , a ako si ljubitelj pucnjave - učlani se u strijeljanu kod Ljubovića .
Što se inostranstva tiče , sin mog prijatelja u Beogradu je nedavno završio čuvenu vojnopomorsku akademiju u Italiji i sad se vratio sa tim vrhunskim znanjem u Srbiju da plovi po Dunavu .
Last edited by saputnik plavetnila; 23-02-12 at 17:28.
Не схваташ...Ти се пријавиш на конкурс у наше министарство, прођеш селекцију и онда те они упуте као свог кадета у неку од страних војних академија, гдје се школујеш о трошку нашег министарства.
U neko normalno vrijeme , general je komandovao armijom odnosno armijskom oblasti i SFRJ ih je imala čini mi se pet . Ostali generali su zijevali po saveznom ministarstvu odbrane i spremali se za penziju . Mislim da na čelu crnogorske vojske , obzirom na brojno i posebno tehničko stanje - maksimalno može biti pukovnik . To je moje mišljenje . Dragan Samardžić ima čin vice admirala , a sjećam se u moje doba da je komandant cijele mornarice od Kopra do Bojane bio viceadmiral , a da je komandant vojnopomorskog sektora Boka bio maksimum kapetan bojnog broda - a on je pod komandom imao i brigadu desantne pješadije u Trebinju . To čašćavanje činovima nakon stanova i ostalih nagrada za pokazanu poslušnost je stvarno van pameti i stvara dodatnu sprdnju od ove države . Uskoro ćemo imati sto vojnika i deset generala
Ако се не варам НАТО стандард је да на сваких 600-1000 војника долази по један генерал.
Мислим да је добро што официри први пут послије много година масовно добијају станове у ЦГ.Мислим да је то исправан начин...
Треба учинити све да се ти људи осјећају као официри у правом смислу ријечи.Држава мора да штити своје људе и да ствара лојалне кадрове.
ЈБГ....Војска је полтронска институција....
Last edited by BAR; 23-02-12 at 18:21.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks