El Re,
Ko je isa tamo tome su ruke prljave, koje slao tamo tome su ruke prljave.
mene nisu!
Isto tako i za bukovicu, i za deportacije i za vozove.
Ja sa tim neljudima nista nemam.
A ja sam Crnogorac.
Iskreno, ni ja ne osjecam odgovornost za takve rabote bilo koga pa bio mi i najrodjeniji.
Svako je imao razum, eticke vrijednosti odnesene iz kuce .. pa tome po obrazu.. mada sumnjam da ga imaju i oni, i njihovi prethodnici, a ni njihova djeca.
Zao mi je sto se zvijeri nijesu mogle kontrolisati.. Ostalo je intima.
I, kao sto rekoh prije nekoliko dana povodom ove godisnjice, treba ponavljati prvo zbog zrtava, definisanja neljudskosti, primoranih, neobrazovanih, nemoralnih, izmanipulisanih, i da bi se zvijeri drzale dalje od sopstvenog ludila.
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 06-12-11 at 14:10.
Ako ovi vele-Srbi svi do zadnjega staju iza njihovih butchera, ja iza ovija ne stajem!
Ako ne platite sad, platicete na sudnji dan.
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Zato sto smo svi iza preprezentacije crne gore. Iza njih nismo.
Oni 90-te su oteli vlast od naroda i otvorili DPS u vladu, dje je i do dan danas u dva sanduka.
Pa ond aplaili narod dezinformacijama na TV kako ih hrvati mrze i kako ce ih sve pobit i ubit i zaklat... i tako dalje.
Pa im oruzije dali po ulica i nit su zapislivali kome su davali niti tragali o tome. Nac ce metak svoju zrtvu, a ko puca nije ni bitno.
Morate shvatiti da postoji subjektivna i objektivna odgovornost. U okviru objektivne odgovornosti je i odgovornost kolektiviteta. Dakle, nemojmo da brkamo strvari... Mada se meni ovdje više čini da je u pitanju bježanje od samospoznaje da možete biti odgovorni i za ono što nijeste vi učinili lično. Pa čak i onda kada ste se protivili, a ostali u manjini! Pravedno ili ne - to je život.
Naravno, da vaša odgovornost nije ko onih bradatih životinja koji su ubijali i pljačkali (čast i onim izuzecima koji to nijesu činili, jer pošteno je reći - bilo je i takvih), ali odgovornost čitave nacije postoji.
To što su suverenisti tada bili u manjini, ne znači da 10 ili 20 godina kasnije Hrvatska i Hrvati trebaju reći: "Ah,..da..to nijeste bili vi, i pošto je tako mi nećemo tražiti ni ratnu odštetu ni izvinjenje.."...Ma dajte,..život ne funkcioniše tako...
Ne,ne.. Ko je bio u većini, a ko u manjini, onome ko je napadnut nije posebno važno, jer nas svi spolja vide kao jedan narod.
Koga je recimo napadao, ubijao i pljačkao Tadić i srpski DS?... On lično bi (sudeći po vašoj logici) na očekivanje da se izvini i moli za oprost, trebao se nasmijati i reći "kakve to veze sa mnom ima??... Ne drugari moji... Pošao je prošle godine i držao glavu pognutu pred spomenikom hrvatskim braniteljima Vukovara... Šta je mislio u sebi, to samo on zna... No, izvinio se Hrvatima za agresiju i zločin i poklonio žrtvama. Nije se izvinio samo u svoje ime, već u ime svih Srba i niko nije smatrao njegovo izvinjenje za neko iznenađenje ili neki njegov strašno human gest. Ne! On je za Hrvate Srbin i lider Srba, i njegovo izvinjenje je još od 2008.) očekivao svako.
Mislim,... pomalo me iznenađuje da se među nama stalno brkaju neke stvari...
Naučite već jednom - Svakog od nas vani vide kao Crnogorca i naše unutrašnje prepirke i političke boje, one vani niti interesuju, niti mnogo dojme. Za sve spolja - mi smo jedno. Svaka buduća vlast, nasljeđuje teret i odgovornost činjenja svih prethodnih. Tu izuzetka nema. To važi za sve narode u susjedstvu, ali i za nas same.
Kad sretnete nekog iz Hrvatske, Srbije, Bosne,..vi u njemu vidite Hrvata, Srbina, Bosanca,i može vam taj pričati šta god želi, puno će toga morati da vam objasni i pojasni da bi vi bili sigurni da on nije poput nekih iz njegove zemlje čiji vam se stavovi nimalo ne sviđaju...
Last edited by El Re; 06-12-11 at 14:29.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
El Re,
Ja znam Pravo i Rimsko i Anglosaksonsko i serijatsko.
Takvog prava nidje na svijet nema a da bi casni sud donio takvu presudu.
A generalizacije su nista do stereotipi. hrvati ce rec, ovi ce rec itd.
Niti hrvati svi isto pricaju niti smo mi svi crnogorci isto cinjeli.
Da su se igrali lopte, pa aj da progledamo kroz par pasova, ali su odje ljudi ubijeni.
Last edited by Ego_and_his_own; 06-12-11 at 14:47.
Prijatelju,
neće te niko zvat ni u Hag, ni u Dubrovnik da ti sudi. Ne postoji samo krivična odgovornost, već i moralna odgovornost. U slučaju agresije i masovnog organizovanog zločina (ko što je bio onaj nad Dubrovnikom i okolinom) postoji odgovornost čitavog naroda što je takvu vlast imao i podržavao.
Pravo da budu izuzeti od moralne odgovornosti imaju samo oni koji su JAVNO OSUĐIVALI ZLOČIN U MOMENTU KADA SE DEŠAVAO. I niko više! Da li išta ovim uspijevam da ti približim?..
Ako si protiv nečeg, nije dovoljno ćutati i zabiti se u svoj brlog i reći "Ja s tim nemam veze". NE!... upravo zBog toga i 60 godina nakon rata Njemci i Japanci se osjećaju odgovornima za zločin koji je učinjen u vremenu njihovih (ne ni očeva, već) njihovih đedova!
I ne samo oni... Stid osjećaju i mnogi Amerikanci zBog toga što je njihova zemlja tokom WWII preko 200 000 svojih mirnih građana japanskog porijekla (neki već i 3. koljeno u Americi) deportovala u koncentracione logore po Arizoni i Oregonu đe su izloženi poniženjima i mnogi pomrli od gladi. Prosto, mnogi Amerikanci kao ljudi imaju svijest da je neko činio nešto strašno u ime njih i osjećaju stid zBog toga, iako su mnogi od njih protesovali dok im je policija "izvodila" nogama komšije iz kuće i šutirala njihove kofere po ulici.
Isto tako i u slučaju rasne diskriminacije. I dan-danas mnogi Amerikanci osjećaju stid zBog onog što je činjeno decenijama unazad afroAmerikancima iako u tome nijesu učestvovali.
Sramota je da ja tebi (koji živiš u razvijenoj zemlji) pojašnjavam šta je subjektivna a šta objektivna odgovornost.
Dok se ove stvari ne razumiju u CG, nikada mnogima neće biti jasno zašto neko ko je trpio u susjedstvu, i njih vidi odgovornima i očekuje njihovo jasno i nedvosmisleno ograđivanje od zločina.
Last edited by El Re; 06-12-11 at 15:19.
ORA ET LABORA
Ja nisam profesionalno u politici pa ne moram nista. Ko se god lati Politike, izvinjavace se u ime ko zna koga i cega dok god je predstavnik CG. A poznata je "iskrenost" kod politicara, licemjerja politickog na tone.
Licemjerje ne podnosim. Vaspitno insistirati na ovom desavanju, treba i mora. A sto se tice toga kako koga od nas pojedinacno dozivljavaju van CG.. to je individualna, vaspitna i obrazovna "stvar". Ogranicenih ljudi svuda, pa neko moze biti ko "svijeca" ali vazda kriv.......
Da ne dramimo oko toga. Zna se ko je sta radio.. i to neke lisice bez repa pa moraju i svi ostali tu "modu".. A ne..Nikako.
Pocast zrtvama, sram i bruka pociniocima, i da se pamti manipulacija nad naivnima.
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 06-12-11 at 14:53.
Vi nista ne znate El Re,
Ni slobo nije mislio da ce ici u Hag.
Sjutra ce mozda doc novi narod tu i osudit one koji su zaista zlocine pocinili.
A ja reko ako ne sad, na sudnji dan!
A sudji je dan kad se bude na sud pravedni i pred sudijom casnim i narodom koji oce pravdu, o ovome raspravljalo.
Ja se STIDIM samo od sopstvene BRUKE I SRAMOTE,
i LICNE I KOLEKTIVNE CRNOGORSKE,
a drugi nek stanu PRED ZRCALO , to nije moja briga,
jer CAST I BRUKA ZIVE DOVIJEKA,
ova DOMACA CE MENE PRATIT DO GROBA, SVO OVO PREOSTALO ZIVOTNO DOBA,
SMRT JE LJEPSA OD SRAMOTE.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Vi niste bili Crnogorci tad no izmisljate, koji god imate razloga da se stidite od ovoga, SRBOVALI ste po CRNOJ GORI!
Mene ste sikanirali sto sam bio Crnogorac i sprdali mi se.
A crnogorci ste bili samo za srbijance, i to oni hrabri.
Bogami kad je ta masa bila glupa i neobrazovana, a obrazovani poltronisali tadasnjim naredbama.. Ko ih...
Ja i moji mozemo pred bilo kim da stanemo. Nikome vodu natrunili, pa.. Znamo da se moze ispostovati i iskritikovati i bez patetike.
Hvala Lepo
Ja Majo ne dam na moje IME!
A Ja sam Crnogorac, ne mojim izborom vec casnom sudbinom.
Ja sam ima sto ljudsko tu nauciti od ljudi i od mojih predaka.
Majo, tvoj bi stav imao smisla da je DPS držao vlast mimo volje naroda ili da je CG bila pod okupacijom.
Ja bih suvo zlato dao da je bilo tako, ali nije. Ta vlast (koja je u ime CG podržala zločin i logistički ga pomagala) je izabrana (na izborima 1990.) od strane ovog naroda. I to nevjerovatno velikom većinom. Prema tome - narod ne može pobjeći od odgovornosti.
I to je suština sve ove priče. Teze kako je kriv neki političar, pa ćemo njega okrivit, neće i ne mogu proći. Da ne govorim da je jadan onaj narod koji u svom kukavičluku i nemoralu na taj način želi pobjeći od svoje odgovornosti.
Političarima i vojnicima (koji su se ogriješili o ratno pravo) suditi, ali biljeg sramote nosiće sav crnogorski narod. I od toga ne mogu pobjeći ni oni koji su tada bili u manjini a koji su spašavali obraz Crnoj Gori. Zašto?? Pa zato što njihov glas tada nije bio glas naroda. Glas naroda je uvijek glas većine. I to važi za svaki narod.
Mada, ja sam odavno prepoznao jednu epidemiju (koja me i raduje i žalosti) da bi sad svi rado tvrdili da su '91. oni stajali uz ramena liberalima.
Raduje me zato što je i naknadna pamet, bolja od doživotnog ludila, a žalosti me, jer prepoznajem u toj želji zapravo namjeru mnogih da operu sebe i nekako falsifikuju sopstvenu biografiju i prošlost.
Njemački narod je veliki upravo zato što je uspio (mada mu se pomagalo) da shvati šta je učinjeno u njegovo ime. Tek kada je zatvorio tu stranicu svoje prošlosti, uspio je ustati na noge i dozvoljeno mu je da ustane.
Da nije shvatio, i danas bi bio pod tutorstvom i na koljenima. Sve dok ne shvati... Shvatićemo i mi, ali odlično (mada i nečasno) koristimo "sindrom Austrije" koja se nakon WWII pravila kao da nacizam nema veze s njom i kao da je i sama bila žrtva, iako su Austrijanci na referendumu glasali gotovo do jednog za ulazak u Rajh i sami razvalili rampe kako bi u njihovu zemlju (što lakše i što brže) mogla ući vojna sila Njemačke čiji su dio žarko željeli postati.
Neću se ubjeđivati više oko ovog... To neko razumije, neko ne,..ali shvatiće i najtvrdoglaviji vremenom. No, očigledno da će neko ovo morati da objasni...
Last edited by El Re; 06-12-11 at 15:11.
ORA ET LABORA
To cemo tek da vidimo moze li narod da izbjegne odgovornost.
ovo su sve pausalna gledista El Re, sa ne bash najboljeg momenta u istoriji.
Ako DPS nije citao novine i nije komunicirao sa ostatkom svijeta sem sa BAZOM u BG, bilo je ljudi koji jesu, i ponesto su humanitarno cinjeli. Zato me zaista ne zanima pranje obraza bezrepih preko opet i nanovo naivnih. Nema ubjedjivanja jer to ne pije vodu.
Niti me zanima da ganjam pocinioce zlocina, niti onih koji su naivne i glupe maniipulisali, niti.. To ima ko da radi.
Mislim, iz tih razloga, treba dostojanstveno izjaviti zaljenje, kritikovati manipulaciju, sa gnusanjem ocijeniti svaki zlocin, i to sve iskreno, po svojim kodeksima etike, iponoviti da se pamti. Rekoh vec da sam vec nesto rekla i prije nekoliko dana kad je strani fond finansirao okupljanje CG NVO u vezi sa istom temom, i zaista ne bih da iko pokusa da baca pepeo oko sebe. Na sebe da.. nek izvole, ali na sebe ne na one koji sa tim nemaju i ne zele iz osjecaja gadjenja da imaju ista, jer su se gadili i tada, i nisu zeljeli u takvu masu maloumnika i zlocinaca, e previse bi bilo gurati ih posle svega u tu istu ljigavu masu koji ni dan danas ne znaju i nemaju savjesti da shvate sta su radili. Nikako. Oni koji su shvatili i domogli se savjesti, neka budu u drustvu u kojem su bili i tada. Nemam nista protiv.
Hvala Lepo
Nema se sta zamjeriti ovom stavu, ali to kad ni najrodjenig ne podrzavao u nekoj svinjariji to radimo zbog sebe, da se jednog dana ne postidimo sopstvenog lika u ogledalu, da se ne identifikujemo ..... ali to ne mijenja sustinu da nam to radi najblizi i od te surove se istine se ne moze ograditi. Velika masa nije imala bas nikakv uticaj na to, a da li nas to opradava kao zajednicu nijesam siguran. Izvjesni filozof iz nasih pasivnih krajeva kaze da se civilizacija racuna samo i jedino onako kako se ponasa masa a ne pojedinac. Individualna krivica - svaka cast, ali zar je opravdanje ako ja nedje lopinjam, i onda kazem ja ne bih, ali mi rekao taj ili onaj. Licno mi je blizi onaj Crnogorac koji se sa svojim komsijama branio Dubrovnik nego cijela ona razularena banda koja je krala i palila, ali nema zivog stvora na svijetu koji će i mene ili tebe ili bilo koga porediti sa njim a ne sa onom bandom koja se uputila na prsute i bijelu tehniku. U tom smislu i razumijem ovo sto pise El Re i dzaba nam je kao drzavljanima ove nase drzave sto je tamo bilo primoranih, neobrazovanih, nemoralnih, izmanipulisanih.. kad su ostavili smrdljive tragove.
Moje je IME I PREZIME ZAPISANO, sa mnogim UGLEDNIM CRNOGORCIMA, koji su odvajali od USTA ZA POKRETANJE MONITORA, medju DONATORIMA, a BOGU VELIKOME HVALA IMA I ZIVIH SJEDOKA,
da sam odmah POSLIJE GAZIMESTANA,
od PRVOGA DO DANASNJEG DANA BIO CRNOGORAC,
do GAZIMESTANA sam bio KOSMOPOLITA, a Gospodin i PROROK Veljko Milatovic,
je to predvidi i mene OBECA 1982, kad smo gradili SOLARNE U MOJDEZ I HERCEG NOVI, na imovini TAZBINE POSTOVANOG GOSPODINA, da ce neko morat BRANIT CRNU GORU,
jer se TALAS NACIJONALIZMA PODIZE IZ BEOGRADA, laka mu CRNA ZEMLJA I VJECNA SLAVA I HVALA.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Ne znam zasto nasa vlada nije napravila neki prijem u znak sjecanja, cisto da se staro drustvo okupi i poprica kako dalje, jer evo neko doba pritisnuo ovaj mir . . .
Napolje kad odemo svi nas posmatraju kao Crnogorce, doduse ja kad sam isao u Hrvatsku nosio sam i clansku kartu LSCG, da se ne crvenim radi mene kad moram radi sunarodnika.
Moje je IME I PREZIME ZAPISANO, sa mnogim UGLEDNIM CRNOGORCIMA, koji su odvajali od USTA ZA POKRETANJE MONITORA, medju DONATORIMA, a BOGU VELIKOME HVALA IMA I ZIVIH SJEDOKA,
da sam odmah POSLIJE GAZIMESTANA,
od PRVOGA DO DANASNJEG DANA BIO CRNOGORAC,
do GAZIMESTANA sam bio KOSMOPOLITA, a Gospodin i PROROK Veljko Milatovic,
je to predvidi i mene OBECA 1982, kad smo gradili SOLARNE U MOJDEZ I HERCEG NOVI, na imovini TAZBINE POSTOVANOG GOSPODINA, da ce neko morat BRANIT CRNU GORU,
jer se TALAS NACIJONALIZMA PODIZE IZ BEOGRADA, laka mu CRNA ZEMLJA I VJECNA SLAVA I HVALA.
IM - Old Bone
Pa da individualna krivica, u medije ovo plasiraju, da bi se sami prepoznali, jer nemogu da nas traze pa sve u isti kosh.
tako su isto radili tad kad su pozivali u rat i na mrznju.
Ratom za Mir.
Pa kad ce se oni vise odluct sto ce?
Da ubijaju ili ne? Valja li ili Ne?
Ili je ovo samo mrcvarenje i bacanje grijeha na narod koji samo radi ono sto vlast oce.
Ima odje materijala Hari za odbranu Naroda dosta, osim onima koji su sami sebe okrili ko su i sto su.
Nije narodu slucaj beznadezdan.
Last edited by Ego_and_his_own; 06-12-11 at 15:40.
Mi kao drzava moramo te ljude osuditi izmedju ostalog i zbog toga . . .
...
Ja u klin, vi u ploču... Kad bi vi bili u pravu, onda ne postoji odgovornost crnogorskog naroda. Ko je kriv? Janko, Marko, Stanko i grupa razbojnika... E,..ali to neće moći proći. Zato što je istinu moguće skrivati neko vrijeme, ali kad tad nađe put do svjetlosti, a to što se bježalo od nje neće olakšati suočavanje.
Teza vas dvoje bi imala podjednako smisla ko da su recimo 1945. ('55., '65.,..) njemački građani na očekivanje da ponesu biljeg grijeha, odgovorili uvrijeđeno i drsko: "To sa nama nema veze! Kako se usuđujete da to očekujete od nas! To (zločine) su činili Hitler i njegove bitange, a mi smo ili bili protiv svega toga, ili smo bili izmanipulisani"...
Da su se tako ponijeli vjerujem da bi i danas živjeli po okupacionim zonama.
Ali nijesu... a zašto?? Pa zato što je proces denacifikacije i suočavanja sproveden u Njemačkoj i to odmah po ulasku savezničkih trupa. Jedna od metoda je bila i ta da su lokalni saveznički komandanti izvodili pod prijetnjom hapšenja Njemce iz kuća i kamionima ih dovodili u nekadašnje konc-logore da iz prve ruke vide šta su podržavali i kraj čega su živjeli svjesno birajući da ih sve to ne interesuje. Zabilježeno je da su mnoge Njemice padale u nesvijest pred gomilama leševa kraj kojih su morali proći.
Da je u Crnoj Gori neko proveo obavezan program suočavanja makar time da đeca imaju obaveznu posjetu Spomen-muzeju grada Dubrovnika, obzirom da je Dubrovnik (srećom restauriran) i odrasli više nijesu u stanju vidjeti stepen razaranja,..kažem, da se to učini, ovaj problem bježanja od suočavanja ne bi imali.
Na žalost u CG ljudi zapravo i nemaju svijest u kojoj mjeri je Dubrovnik stradao i bio razoren. Oni ga vide danas okupanog i blistavog i sve im to izgleda ko nešto preuveličano, pa čak možda i podmetnuto Crnogorcima...
Na žalost, sve ovo je moguće zato što imamo DPS na vlasti, koji želi na svaki način da se o svemu tome govori što manje, upravo zato jer su u vrhu partije svjesni da je nemoguće govoriti o tome a ne osvrtati se na njihov dio odgovornosti, bez obzira što su se oni od svega toga još 1999. ogradili. A on (stepen odgovornosti vrha DPS-a) je ogroman.
Last edited by El Re; 06-12-11 at 15:53.
ORA ET LABORA
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks