Page 181 of 666 FirstFirst ... 81131171177178179180181182183184185191231281 ... LastLast
Results 4,501 to 4,525 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    1,482
    Thanks Thanks Received 
    5,915
    Thanked in
    2,784 Posts

Predstoji li Crnoj Gori "sanaderizacija"?

Deutsche Welle| 26.11.2011

Podgorica

Sličan proces kakav se u Zagrebu upravo vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera, bio bi potreban i u Crnoj Gori, tvrde oni koji sumnjaju da će Crna Gora tako skoro započeti pristupne pregovore s EU-om.

Prijeti li Crnoj Gori "sanaderizacija", jedno je od najčešćih pitanja u toj zemlji koja se nada da će 9. prosinca dobiti datum pristupnih pregovora s EU-om. S približavanjem odluke Europskog vijeća, u Podgorici raste politička temperatura. Čini se da, ipak dnevno kopni nada da će datum početka pristupnih pregovora biti objavljen, iako je iz Berlina službeno najavljeno da će najznačajnija europska država Crnoj Gori uslovno dati „zeleno svjetlo“. Jer, prema takvoj odluci su vrlo skeptične Nizozemska i Švedska i, što je još važnije, Francuska. Pariz, naime, predlaže da se datum odredi sredinom sljedeće godine, a da do tada Crna Gora pokaže više spremnosti za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Žrtve i sustav
    Milo Đukanović
    Upravo taj problem, uz nedjelotvorno pravosuđe i neslobodu medija, ostaje „Ahilova peta“ današnje Crne Gore. Ono što Europska unija stalno traži od crnogorskih vlasti – optužnice i presude visokopozicioniranih dužnosnika, nikako da se ostvari. „Mi nikog nećemo prinositi kao žrtvu“, odgovorio je na ove zahtjeve bivši crnogorski premijer i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.
    Analitičari u Podgorici smatraju da izražavanjem ovakvih stajališta Đukanović pokušava zaštiti sustav kojeg je u prethodna dva desetljeća sam stvorio, a koji upravo počiva na monopolima, korupciji i kontroli svih sfera u društvu i ekonomiji.
    Proces i nervoza
    „Brzim pridruživanjem Uniji sve se to urušava“, kaže izvršna direktorica neovisnog tjednika „Monitor“ Milka Tadić-Mijović. „Ako Crna Gora uistinu želi otvoriti pregovore, sigurno je da će se ovdje morati dogoditi proces koji se dogodio u Hrvatskoj, jer je vrh vladajuće stranke umiješan u brojne korupcijske poslove. Stoga ne čudi nervoza Đukanovića i prijetnje koje on upućuje onima koji upozoravaju da će se i ovdje dogoditi hrvatski scenarij“, ističe ona.
    Đukanović je, naime, ovog tjedna rekao da priču o sanaderizaciji Crne Gore „plasiraju politički miševi kojima je prije svega potrebna deratizacija“.

Vidik i sanaderi
    Igor Lukšić

I aktuelni crnogorski premijer Igor Lukšić, koji je i potpredsednik Đukanovićeve stranke, smatra da nema opasnosti od ponavljanja hrvatskog scenarija u Crnoj Gori. „Mislim da je situacija u Crnoj Gori drastično drugačija od Hrvatske. Ono što je suština je da je DPS preživjela zato što je uvijek bila u mogućnosti vidjeti bolje od svojih konkurenata“, dodaje Lukšić.
    U svakom slučaju, pred Crnom Gorom je zanimljivo razdoblje. Sigurno je za sad samo jedno, šale se neki, a to je da Crna Gora u borbi protiv korupcije i kriminala ima – nula sanadera (mjerna jedinica na zapadnom Balkanu u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala).
    Autor: Mustafa Canka, Podgorica
    Odg. ur.: Snježana Kobešćak
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

ako sanaderizacije i bude ne bi me začudilo da i to proxy odleži za šefa
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Ako i dodje do toga procesa "sanaderizacije", to je za nas tiha voda i kasno dolazi, to ce doci kada ga taj zapad iskoristi da pokupuje za sitne novce sve sto imamo, kao sto do sada kupuju i firme i resurse. Tako da opet necemo imati nista od toga, mi cemo ostati da placamo garancije njegovim strateskim investitorima i da budemo najamnici u sopstvenij drzavi, neka narod glasa i trpi, uh pi pi pi ...
    Last edited by opmne; 28-11-11 at 13:19.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

položaj radnika neizdrživ

Vučinić: Zrelo je za pobunu, jer se narod previše ućutao

Lider nikšićkih željezaraca tvrdi da radnici neće tolerisati nova poskupljenja struje i da će ih izvesti na ulice

Ukoliko dođe do poskupljenja struje, građani treba da izađu na ulice i traže promjene, izjavio je predsjednik Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić.
    On smatra da je položaj radnika neizdrživ, ističući da u Crnoj Gori postoje dva paralelna svijeta u kojima žive bogati moćnici i radnici na ivici egzistencije. Zbog toga, smatra Vučinić, siromašni građani koji čine većinu treba da izađu na ulice i traže promjene.

“Samo hoću da kažem da nema više poskupljenja. Najavljeno poskupljenje struje trebalo bi da bude inicijalna kapisla za masovni izlazak građana na ulice, ako hoćemo što da uradimo. Dosta smo trpjeli one koji su sa nama pregovarali i govorili 'Hajde da se dogovaramo pa će biti kako mi kažemo'. Mislim da je došao trenutak da neko u sindikatu kaže-nema više poskupljenja, nema više smanjenja zarada, nema više istjerivanja radnika na ulice. Ako to ne uradimo, činiće sa nama šta im je volja”, kaže Vučinić u razgovoru za “Vijesti”. "Mislim da je došao trenutak da neko u sindikatu kaže-nema više poskupljenja, nema više smanjenja zarada, nema više istjerivanja radnika na ulice"
    Vođa nikšićkih željezaraca kaže da više ne vjeruje u obećanja, podsjećajući da nikad u radnom vijeku na vrijeme nije primio platu, iako je slušao kako će sjutra biti bolje. Vučinić, inače diplomirani inžinjer metalurgije, na sebe ne gleda kao na revolucionara, mada priznaje da se uvijek borio protiv nasilnika.
    Nakon dvije decenije rada živi u roditeljskoj kući, da ne bi bio podstanar. Jankov sin i kćerka na očevu sindikalnu borbu, kako kaže, gledaju kao na jedini ispravan put.
    Nedavno ste pozvali na ulične proteste kojim bi smijenili režim i tražili formiranje Vlade nacionalnog spasa. Takav poziv se u Crnoj Gori nije čuo čak ni kada je situacija bila složenija. Da li je stanje u zemlji toliko alarmantno, da se vlast mora mijenjati sa ulice?
    Ja sam iznio lični stav. Dosta se toga dešava što nije dobro ni za jedno društvo i što se mora mijenjati. Ja sam jednostavno razmišljao kao građanin i kao sindikalac, jer se sve stvari koje se dešavaju ne mogu prećutati. I sad mislim da je dobro što sam to rekao, pa makar me niko ne podržao, jer ne smijemo fingirati sindikalizam i iznevjeriti radnike i građane. U mom pozivu je bilo nekih tema koje nijesu sindikalne prirode, ali smatram da je potrebno da se oglasimo i o tim pojavama. Dosta se toga dešava što nije dobro ni za jedno društvo i što se mora mijenjati
    Ipak, i pored toliko negativnih stvari većina građana ćuti. Mislite li da je ulazak politike u svaki segmenat društva ljudima ugušio volju za buntom?
    Čini mi se da je sad takvo stanje da ljudi samo što nijesu krenuli. Mislim da baš kad se previše ćuti, mnogi razmišljaju i jednostavno hoće da puknu. Namjeravaju da urade ono što se mora uraditi.

Očekujete li da Vas, u slučaju uličnih protesta, neko optuži da pokušavate da srušite ustavni sistem?
    Ne znam zbog čega bi mene neko optužio što kao sindikalac hoću da se izborim za nešto bolje. Toliko je ljudi ostalo bez posla, teško se živi i najavljuju se poskupljenja i sad bi neko meni kao sindikalcu trebalo da spočita kako hoću da rušim sistem. Ja se borim za svoja prava.
    Bojite li se da bi taj poziv mogao biti protumačen kao previše radikalan?
    Mislim da nije. Šta je u tim mojim riječima radikalno? Ono što me je iziritiralo i prevršilo mjeru je najava poskupljenja struje. Kod mene u ovu kancelariju dolaze mnogi kojima je isključena struja u 21. vijeku, radnici koji imaju samo stančić od ta četiri zida i ruke kojima zarađuju hljeb i kojima su isključiti struju zbog neplaćenih računa. Još im prijete dodatnim poskupljenjem. Pa zar stanje nije sazrelo za jedan opravdani bunt radnika i građanima.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

odgovor sindikalcima

Lukšić: O nezadovoljstvu ne može pričati neko ko ima veću platu od ministra

Premijer Igor Lukšić žustro je reagovan na izjavu predsjednik Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić koji je rekao da "ukoliko dođe do poskupljenja struje, građani treba da izađu na ulice i traže promjene".
    "Izražavam puno razumjevanje u odosu na sve zahtjeve koji se čuju u tom smislu, proteste koji se ne dešavaju samo kod nas ali ni na koji način ne mogu da podržim za šta nemam ni malo simpatija je poziv kojim se prijeti ugrožavanju sistema. Sa tim se ne slažem i spreman sam da u bilo kojem trenutku tražim adekvatno postupanje institucija. Ne možemo govoriti o izražavanju nezadovoljstva socijalno ekonomskim momentom na način da želimo da izvedemo ljude na ulicu i sve moguće srušimo", rekao je Lukšić.

Po njegovom mišljenju to je "poziv nekog drugog karaktera" i ne može da prihvati "da se na neki način tome daje podsticaj, a i kroz medije koji vrlo sofisticirano ističu tu vrstu poruka a dobra vijest nije dobra vijest".

"Anražman Plantaža sa uzgajiteljima grožđa će biti u 28. minutu nekog medija, ali će jedna stupidna izjava biti prva vijest dana. To ne mogu da prihvatim i tome moramo stati na kraj. Uz svo poštovanje svačijeg prava da izrazi svoje nezadovoljstvo materijalim pložajem ali teško to može uraditi sa pozicije nekog ko jednu i po ili dvije prosječne plate, ili sa pozicije generalnog sekretara jednog sindikata, ima veća primanja nego ministar", rekao je Lukšić.
    On je tražio i da se "skinu maske".
    "U Crnoj Gori imamo situaciju da su svi protiv visoke javne potrošnje, javnog duga, većih poreza, zaduživanja, ali svi bi htjeli veći kolač iz budžeta, veća primanja, penzije veća socijalna davanja i ako je moguće da manje rade. Ali to više ne prolazi", rekao je Lukšić.
    Vučin će u intervjuu "Vijestima" kazao da je položaj radnika neizdrživ, ističući da u Crnoj Gori postoje dva paralelna svijeta u kojima žive bogati moćnici i radnici na ivici egzistencije.
    Zbog toga, smatra Vučinić, siromašni građani koji čine većinu treba da izađu na ulice i traže promjene.
    "Samo hoću da kažem da nema više poskupljenja. Najavljeno poskupljenje struje trebalo bi da bude inicijalna kapisla za masovni izlazak građana na ulice, ako hoćemo što da uradimo. Dosta smo trpjeli one koji su sa nama pregovarali i govorili 'Hajde da se dogovaramo pa će biti kako mi kažemo'. Mislim da je došao trenutak da neko u sindikatu kaže-nema više poskupljenja, nema više smanjenja zarada, nema više istjerivanja radnika na ulice. Ako to ne uradimo, činiće sa nama šta im je volja",rekao je Vučinić.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Lukšić: O nezadovoljstvu ne može pričati neko ko ima veću platu od ministra

Nista novo od ekipe koja 20 godina jase li, jase!!!Taj isti covjek predstavlja gomilu ljudi koji nemaju nista i to zbog tvoje stranke Luksicu!!Bitno je da polako ali sigurno usvajas rjecnik onoga koji te je postavio!!BRAVO!Jos samo fali da izadje MArkovic i kaze da je pobro iz Zeljezare bezbjedonosno interesantna licnost i krece kampanja!!
    Last edited by sve-vas-poznajem; 28-11-11 at 20:45.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    Ne možemo govoriti o izražavanju nezadovoljstva socijalno ekonomskim momentom na način da želimo da izvedemo ljude na ulicu i sve moguće srušimo", rekao je Lukšić.
    znam da je tada bio mlad ali ne vjerujem da nije upoznat sa tim kako je dps došao na vlast
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

ko od mača živi..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Meni se ovaj Vučinić uopšte ne dopada . A imam prijatelje koji su bili sa njim generacija na Metalurgiji - i nijesu puni hvale na njega . Ova Lukšićeva izjava , ako je tačna , potvrđuje mi njihovu priču .

Thanks Thanks Given 
    4,447
    Thanks Thanks Received 
    8,593
    Thanked in
    3,303 Posts

A kakvi crni zeljezarci, glasaju svi dps kad treba, a ovamo kao neko bukanje. Daju im jednu platu i onda ucute, i tako mjesec za mjesec. Zohari su to stari.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Zna Luksic ima UDBU da mu da prave informacije, a i ima onih sa metalurgije.

Oni ce se drzati cvrsto za vlast dok god mogu, i ovako pokusavat da diskredituju svakog ko je protiv njih.
    Last edited by Ego_and_his_own; 29-11-11 at 02:07.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by saputnik plavetnila View Post
    Meni se ovaj Vučinić uopšte ne dopada . A imam prijatelje koji su bili sa njim generacija na Metalurgiji - i nijesu puni hvale na njega . Ova Lukšićeva izjava , ako je tačna , potvrđuje mi njihovu priču .
    a mozemo li i mi da znamo sta to toliko smrdi kod ovoga Vucinica, pa da je gori od ovih smradova koji nas zive satjerase u grob za ovih 20 godina?
    Last edited by ovizionizi; 29-11-11 at 02:07.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Mani se ovizionizi cula rekla kazala, ja ti ovima ne vjerujem nista, jer oni i postenoga opanjkavaju a nikakve dokaze za to nemaju.

A taj sto sudi tako o ljudima na cula-rekla su slabi ljudi.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    A kakvi crni zeljezarci, glasaju svi dps kad treba, a ovamo kao neko bukanje. Daju im jednu platu i onda ucute, i tako mjesec za mjesec. Zohari su to stari.
    Greota je to i gledati!

prodje im zivot tako.

A cush kako novine pitaju njega, ane pitaju luksica i njegovu kompaniju sto su unistili zemlju i doveli je na rub propasti, "g. lukciscu zasto ste destabilizovali zemlju i doveli je do toga?" Nego pitaju one koji oce da protestvuju za svoja prava.

jer zapravo ljudska prava destabilizuju njih. Oni nemogu tako biti stabilni nikako.
    Last edited by Ego_and_his_own; 29-11-11 at 02:59.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Mani se ovizionizi cula rekla kazala, ja ti ovima ne vjerujem nista, jer oni i postenoga opanjkavaju a nikakve dokaze za to nemaju.

A taj sto sudi tako o ljudima na cula-rekla su slabi ljudi.
    Važno da si ti taj što presuđuješ tako ko poziva na pobunu i rušenje - to su dobri ljudi . Ne lamprdaj života ti , zajedno sa ovim Leh Valensom . Napunili mu glavu u " Vijestima " pa lupa gluposti ko i ti . Ovdje se glasa skoro svake dvije ili tri godine i ne stoje udbaši pored birača , nego narod sam zaokružuje . Da ljudi hoće bolju vlast - imali bi je . Rušenje sa ulice nikome ne treba , osim Vučiniću i njemu sličnima .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Važno da si ti taj što presuđuješ tako ko poziva na pobunu i rušenje - to su dobri ljudi . Ne lamprdaj života ti , zajedno sa ovim Leh Valensom . Napunili mu glavu u " Vijestima " pa lupa gluposti ko i ti . Ovdje se glasa skoro svake dvije ili tri godine i ne stoje udbaši pored birača , nego narod sam zaokružuje . Da ljudi hoće bolju vlast - imali bi je . Rušenje sa ulice nikome ne treba , osim Vučiniću i njemu sličnima .
    hahahahahahahahahhahahaha
    Kakav si ti majstor?!?!?!Zar je bitan JEDAN covjek i njegova plata u odnosu na ovo sto se desava zadnjih 20 godina!!Cvjetaju nam ruze, pronasli su naftu, standard je toliko veliki da ne znamo sto cemo sa sobom!!Ti si samo jedan od majstora koji ovdje svojim komentarima samo podrzava sve ovo sto cine ljudi sa vlasti!!E da, izbori su sigurno u redu i regularni evo 20 godina bas kao i oni kad je Narodna Sloga "pobijedila" zahvaljujuci ovima koje ti bodris i dje su ti krivi radnici koji nemaju leba da jedu!VRH

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Oprosti , drži li tom radniku neko pištolj na čelo dok u onom prostoru za glasanje razmišlja za koga će da glasa ?
    Ne dopada se ni meni osamdeset posto toga u ovoj državi , ali je ova vlast regularnije postavljena od načina na koji bi Vučinić da u nju uđe .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znači, jedino komunalci mogu da pokrenu protest? Ili nezaposleni? Ili oni sa najviše dugova? Svašta.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A Cujesh ti njega "da hoce to narod" a ovamo "Sto to oce to narod"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Oprosti , drži li tom radniku neko pištolj na čelo dok u onom prostoru za glasanje razmišlja za koga će da glasa ?
    Ne dopada se ni meni osamdeset posto toga u ovoj državi , ali je ova vlast regularnije postavljena od načina na koji bi Vučinić da u nju uđe .
    Nista novo vezano za kokosije pamcenje!!!Pa kako su ONI dosli na vlast sem sa ulice i to pregadno!!Sta je bilo poslije, sjecas li se!!Daj covjece molim te nemoj vise!!Cus regularno postavljena??!!!Jos im je "regularnije" vodjenje drzave!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

protest je osnovno ljudsko pravo, izrazavanje nezadovoljstva i isticanje svojih ciljeva.

nista tu nije rusilacko vec je to dokaz da ne rade dobro(a to mi svi znamo), osim ako oni koji su na vlast hoce po cijenu svoje pozicije da zrtvuju sve.

A to bi bilo krajnje nerazumno od njih.

ovo kako se premijer Luksic ponasa je slika ocaja a ne nekog razumnog dijaloga s aljudima koji zele samo normalan zivot da rade i da zive od toga rada.
    Last edited by Ego_and_his_own; 29-11-11 at 10:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by sve-vas-poznajem View Post
    Nista novo vezano za kokosije pamcenje!!!Pa kako su ONI dosli na vlast sem sa ulice i to pregadno!!Sta je bilo poslije, sjecas li se!!Daj covjece molim te nemoj vise!!Cus regularno postavljena??!!!Jos im je "regularnije" vodjenje drzave!

Kokošije pamćenje je tvoje , a na izbore očito nijesi ni stizao da izađeš . Od 1998. sve partije imaju po primjerak biračkog spiska na CD i sve partije koje su se prijavile za izbore imaju svoje predstavnike na biračkim mjestima . Tih biračkih mjesta je , čini mi se , nešto preko hiljadu u Crnoj Gori . I na svakome se , sudeći po glupostima koje pišeš , otimaju biračke kutije , falsifikuju zapisnici , nezadovoljni radnici u pratnji policije dovode da glasaju . Zaista , kako to niko do sad nije vidio ili dokumentovano zabilježio ? Nego moraju to da otkriju Perović , Medojević , Radulović , Vučinić - a prenesu nesrećnici poput tebe .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

hm meni je tu super jedne godine dodje eu da nadgleda ne ? i ne bi te price po prvi put u istoriji, ok jesam protiv milijardu stvari koju vlast radi, al iskreno ko je doveo sve te fabrike do toga kakve su do ti isti radnici ?
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Nemoze vise ljudi to tako.

Ti ljudi imaju pravo i da se promijene, jer ako nemaju onda sto je poenta? Sto zapravo vi hocete?

Ocete josh 20 godina ovako?

Jel moguce to? Ili realnost prica neku drugu pricu.

Page 181 of 666 FirstFirst ... 81131171177178179180181182183184185191231281 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)