Dođosmo ipak do toga da je potrebno platiti sve...
Dođosmo ipak do toga da je potrebno platiti sve...
Ne predajemo ne
fm_group je napisala sta je problem, umjesto da ono vece daju carini oni daju ove sitnice kako bi uzeli pare... stoka
Ja cuvam koverte, za sad 2 imam, kad odem u postu da im pokazem sta mi naplacuju
Njak Njak Njak
Pa nije fora samo u velicini koverte, nego ako ima oznaku CN22, ne podlijeze carinskoj kontroli, po zakonu, i na njih ti ne mogu napltatiti 1,2E, nikako
Moze li mi neko pomoci kako da obavim kupovinu preko ebuy-a jer ovaj metod vise ne vazi? Da li postoji neki nacin za kupovinu? Na koju stranu se nalazi rjesenje(ako ga ima)?
Clan 18 najsvjezijeg zakona kaze:
Carinska kontrola. Carinske i druge dažbine
1. Poštanske uprave zemlje porijekla i odredišne zemlje ovlašćene su da,
prema zakonodavstvu tih zemalja, podnose pošiljke na carinski pregled.
2. Za pošiljke podnijete na carinsku kontrolu može se naplatiti poštarina za
podnošenje carini, čiji je indikativni iznos utvrđen u Pravilnicima. Ova poštarina se
naplaćujesamo za podnošenje carini i carinjenje pošiljaka koje su opterećene carinskim
dažbinama ili svakom drugom dažbinom iste prirode.
3. Poštanske uprave koje imaju ovlašćenje da obavljaju carinjenje u ime
klijenata, mogu da naplate od klijenata carinske dažbine zasnovane na stvarnim
troškovima postupka carinjenja.
4. Poštanske uprave su ovlašćene da naplate od pošiljalaca ili od primalaca
pošiljaka, prema slučaju, carinske i sve druge eventualne dažbine.
Ponesem im ovaj clan 2 koji je jasno i ocigledno na nasoj strani, a za ovo ostalo nek zovu sudskog tumaca ako ima fali seksa u mozak. "Postarinu za podnosenje carini" meni vise nece naplatiti ni po kom osnovu pa kad cu morati da ih tuzim. Bar ne za ove male posiljke. Kad mi pokazu zakon koji kaze da moram da platim njihove lose pretpostavke i dokolicu rado cu platiti bez pogovora.
Problem je to "i"
U toj recenici zvuci kao da moze da se naplati prije "i" (tj samo za podnosenje) a onda da je to posle drugi uslov pod kojim takodje moze (i kad se opravdano moze cariniti)...
Odakle si izvukla to inace?
Evo da zanemarimo to, mislim da je zapravo najveci problem to sto oni lose biraju sta treba da se kontrolise a sta ne, tj lose po nas a namjerno bolje po njih.
I prije se kontrolisalo, ali je to bilo da kazem normalno, kad stigne nesto bas veliko, ili bas tesko, sto bi asociralo da se mozda moze cariniti, onda bi to stavljali, a sad stavljaju i sto asocira i sto ne, samo da pare dolaze.
Meni nije do 1,2e meni je do toga sto ja sad nisam siguran kad cu morati da platim a kad ne 1,2
Ne znam smijem li uzimat na akciji 0,01cent ista, ne znam ako narucim nesto jel me to kosta toliko ili +1,2, jer nekad bude nesto smijesno a robusno pod ruku. Ne zelim da trosim gorivo da odem do poste da bih rekao "a ne, to necu da platim to je 1 cent, aj odo ja kuci"
Ili pak da platim misleci da je nesto vrednije a ispostavi se da je nesto drugo.
NECU DA IDEM U POSTU SVAKO MALOOOOO GROM IH UBIO KAKVI SU, ma dje mi je soker sad cu nekog da drmnem na ulicu
Njak Njak Njak
Na osnovu clana 82 stav 1 tacka 2 i 17 i clana 91 stav 1 Ustava Crne Gore,
Skupština Crne Gore 24. saziva, na osmoj śednici prvog redovnog zasijedanja u 2010.
godini, dana 9. jula 2010. godine, donijela je
Z A K O N
O POTVRĐIVANJU SVJETSKE POŠTANSKE KONVENCIJE SA ZAVRŠNIM PROTOKOLOM
BUKUREŠT 2004.
Iz tog zakona 2010 ne nadjoh neki skorijeg datuma.
Inace to "i" je bas presudno, znamo sta u pravu znaci "i/ili" i koliko moze da kosta jedan obican zarez.
Ova poštarina se
naplaćuje samo (za podnošenje carini i carinjenje pošiljaka) koje su opterećene carinskim
To "i" ih spaja a ne razdvaja. Da se odnosi na jedno od to dvoje ne bi pisalo "i" nego "ili" a s obzirom da nema ni zareza jasno je da se naplata vrsi SAMO za one posiljke koje podlijezu carini. Super bi bilo da ovo rastumaci neko pravno potkovan. Mozda nisam u pravu.
Imaju brojevi svih direktora na sajtu pošte. Fm, da ne bi možda sastavit jedan mail sa svim tim i poslat Vijestima. Ili ću ja poslat.Naravno,ostavi i linkove đe se to sve može nać.
Nadjoh i jedan jos svjeziji koji jos bolje potvrdjuje ovaj stav iz decembra 2010.
Z A K O N
O POTVRĐIVANJU SVJETSKE POŠTANSKE KONVENCIJE I ZAVRŠNOG
PROTOKOLA UZ SVJETSKU POŠTANSKU KONVENCIJU
ŽENEVA 2008.
2.Za pošiljke podnijete na carinsku kontrolu može se naplatiti poštarina za podnošenje na
carinski pregled, čiji je predviđeni iznos utvrđen u Pravilnicima. Ova poštarina se naplaćuje
samo za podnošenje na carinski pregled i carinske formalnosti koje su opterećene carinskim
kako ga blefiraju sa ovim izrazima sve je smijesnoali je bitno da nase posiljke nisu optereceni carinskim dazbinama pa nam ne mogu ni uzimati ovaj euro za postarinu.
Definitivno cu se ovim pozabaviti u toku sledece nedelje i poci do te carinarnice poste da utvrdimo ko je u pravu. Mozda imaju neke dobre argumente ali ovaj clan ce morati da mi doooobro pojasne ako misle da naplate harac. Ipak mi salterske radnice nisu krive i nisu od pomoci i mora se doprijeti do onoga ko je zaduzen.
I ebem ti zemlju u kojoj moras procitati 200 strana zakona da bi pricao sa polupismenim namjestenikom koji bi taj zakon trebao da ima u malom prstu a ne da ga ja podsjecam sta su mu prava a sta obaveze. Trosim vrijeme i zivce ali pravda ce se iscerati vala![]()
Muka je što mi da se pokupimo i odemo do šefa nekog,samo će nam reć on je na službeni put ajte vi polako doma. Neće se oni sa nama zamajavat previše. Ovi za zaštitu potrošača su ugasili mislim tako da nam jedino ostaje preko medija da se cimamo.
Neka sto naplate 1 eur, nego jos 0.2 provizije na uplatu![]()
Kako me to nervira ovdje, cu "ako ti je zao". Nije na njima da odredjuju sta cu ja da radim, a ni da je cent. Ako pravno nemaju pravo to da naplacuju, a siguran sam da nemaju, nema sta tu da se komentarise. Kakav je to odnos sa javnoscu, pa to je smijesno. Kakva drskost, i razgovor sa nama kao da smo mi drugari, i kao da smo mi tu zbog njih, a ne oni tu zbog nas. Ovo je samo primjer, inace nam je sve tako.
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Sto se tice njihog sajta, koji je valjda azuran, na strain o paketskim uslugama http://www.postacg.me/main.php?idstr=323 stoji link do CJENOVNIK POSEBNIH I DOPUNSKIH USLUGA U MEđUNARODNOM SAOBRAĆAJU http://www.postacg.me/media/cjenovni... medj saob.pdf u kojem stoji:
Prve dvije stavke su cuvenih 4 eur koje su nam inace uzimali za pakete koje je carina procijenila da moraju da se otvore... ovo trece do sada nisam vidio... mozda je to to? mada nije... ovo mi vise izgleda kao telegram kojim te obavijeste da pripremis papire za carinu, ali samo u slucaju kada posaljika mora da se carini...CARINSKI PREGLED
podnošenje pošiljaka na carinski pregled u uvozu
paketi............................................ .........................3.80
otprema carinske pošiljke na kontrolu nadležnom organu
paketi............................................ .........................0.20
obavještenje primaocu/pošiljaocu da podnese potrebna dokumenta o pošiljci na carinski pregled........................................... ....1.00
Pa to je to,al oni samo koriste priliku da naplate. Vjerujem da su ovo probali na foru ako prođe prođe(poput cijena goriva,struja itd). E sad,ni njima nije prijatno što ne prođe. Ja svaki mjesec imam 10-20 porudžbina,što za sebe što za druge(nekad i više). 20eura od mene x 100-200 ljudi koji tako naručuju i eto plata za makar jednu poštu.
Ima li đe da piše da zvanično da se CN22 ne plaća?
Pa FM je okačila na prethodnoj strani ovo:
(1) Na EMS pošiljke koje ne podliježu carinskom nadzoru, bilo da je pošiljalac pravno ili fizičko lice, na pošiljku
se lijepi оbrazac "CARINA - CN 22", ако već nije odštampan na standardnoj EMS кoverti, sa opisom
sadržine pošiljke, ispisanim na engleskom, francuskom ili na jeziku odredišne zemlje.
Iz statuta ili zakonika je nekog izvadila.
ali ne piše kojičlani tačka.Volio bih to znati, da mi ne naplate više nikadOvako je sve prazna priča...
http://www.sllistcg.me/PravniAktDetalji.aspx?tag={D0CDEF1B-8E13-44CA-A7DF-E71B50C2D9C3}
Evo ti,pa pretragom nađi koji je dio u pitanju
Ako već nisi naša,član 212. Dakle, sve pošiljke označene sa CN 22 ne podliježu carinskom pregledu i prema tome nemaju što oni to da čačkaju. Jedini razlog zbog kojeg to mogu da rade je radoznalost.
Last edited by Dutch; 10-11-11 at 23:09.
Nadjoh posle da je CN 22 samo obavezan obrazac za vrijednosti paketa do 400 eura cini mi se, ne znam kakve to veze ima i sa cim a CN 23 je za vece vrijednosti. :upset: Prevelik je zakon pa je ispalo izvuceno iz konteksta.
Istini za volju na svakom ovom kovertu pise may be opened officially ali sam isto tako procitala nedje u tom zakonu da mjesto otvaranja posiljke za carinski pregled mora biti oznaceno nekom trakom. Ovi nasi samo napisu 1.20 na kovertu i caos. Ni jedna posiljka do sad mi nije otvorena. Bez ako posjeduju neke moci Sezame otvori se i zatvori se pa da je to nevidjivo.
Najbolji argument je onaj clan 2 gore. A vidjecemo kakav ce odgovor dati kad im pod nos odnesem taj zakon.
Meni je zena na telefon rekla "a to se kaze otvaranje, kazemo da ide na otvaranje, ona se ne otvara nego se samo preda toj carinskoj kontroli"
Ne vjerujem ja da imaju oni neki skener, oni na posiljku nikako ni ne naznace da je prosla pregled?
Znaci na posiljku mora stojati da je pregledana, oni napisu 1,2 na nju i adio, kad se otvara, mora se zatvoriti sluzbenom trakom na koju pise carinska kontrola ili tako nesto ne sjecam se...
Njak Njak Njak
There are currently 12 users browsing this thread. (1 members and 11 guests)
Bookmarks