Da, ali to je ta
Svjetska poštanska konvencija
znaci to je univerzalno pravilo, svaka posta svijeta clanica toga se vodi time, to je zajednicki zakon
Sad sam poludio, odstetu cu da trazim za sve ovo do sad lopovcine jedne
Da, ali to je ta
Svjetska poštanska konvencija
znaci to je univerzalno pravilo, svaka posta svijeta clanica toga se vodi time, to je zajednicki zakon
Sad sam poludio, odstetu cu da trazim za sve ovo do sad lopovcine jedne
Njak Njak Njak
Aooo,e pa fino ima da se igramo sa njima. I da oni daju njihov pravilnik na uvid,pošto ga nema na sajtu.
Ne mogu ja ovo sam, sto cemo, kad cemo, kako cemo...
Njak Njak Njak
Ja sam u DG pa ovih dana ne mogu pomoć jer sam zauzet oko ispita. Aj pošalji im zahtjev preko sajta za pravilnik ako ti nije dusa. Al pazi samo što tražiš,da ti ne pošalju cjenovnik usluga.
Poslao sam im, i stavio citat ovoga. Napisao sam da mi posalju uredbu na osnovu koje naplacuju 1,2e na podnosenje carini, kad svjetska postanska konvencija ocigledno ne nalaze tako vec samo ako se ista carini.
Doci cu do direktora ako ovo ne prodje, srece mi sad sam poludio
Njak Njak Njak
Evo ga nas, jaooooooooooo sta cu da im radim
http://www.skupstina.me/cms/site_dat...887%281%29.pdf
Njak Njak Njak
Samo nađi koji je član i onda fino svako može da odštampa i sa tim u poštu kad krene za paket.Pa nek nabiju sebe u dupe to pravilo o carinjenju.
Zvah opet, kaze "inace nista jedini, vi ste za sad jedno 50i koji je zvao zbog 1,2"
Neka nego mi radi "vama ako je zao 1,2 onda ne narucujte "
Ja joj rekoh i za ovaj clan i procitam, i ona radi "pa ne znam sta ste vi to nasli, ali to sto mi predajemo posiljke na carinski pregled je 1,2e..."
6 minuta razgovora koji se zavrsio
"ja sam bila ljubazna 3 puta vam odgovorila na isto pitanje, dovidjenja.... tu tu tu "
E da, rekla mi je da se zalim direktoru plc (postansko logistickog centra) misko rakcevic, jer sa razgovorom sa njom necu postic nista, a Misko ce mi dati sva dokumenta koja trazim
:/ rastu mi rogovi
Cak mi je rekla "sta ste vi pravnik?" ja rekoh "student etf-a" a ona "pa vi sa etf-a ne mozete nikako da dostignete pravnike, vi mislite da ste nasli to pravo ali niste..."
Eto Dutch, pa reci da nisam zvao !![]()
Njak Njak Njak
Ništa od toga.Oni su izmijenili pravilnik. Nije im isti ka kod drugih država.
Član 18 je u pitanju.Pod stavkom 3 oni su dodali još dvije rečenice kojih nema kod Hrvata.
Last edited by Dutch; 10-11-11 at 13:43.
oni su ovo preveli na ovo????Article 18
Customs control. Customs duty and other fees
1 The designated operators of the countries of origin and destination shall be
authorized to submit items to customs control, according to the legislation of those countries.
2 Items submitted to customs control may be subjected to a presentation-to-Customs
charge, the guideline amount of which is set in the Regulations. This charge shall only be collected for the
submission to Customs and customs clearance of items which have attracted customs charges or any other
similar charge.
3 Designated operators which are authorized to clear items through the Customs on behalf of
customers may charge customers a customs clearance fee based on the actual costs. This fee may be
charged for all items declared at Customs according to the national legislation, including those exempt from
customs duty. Customers shell be cleary informed in advance about the required fee.
4 Designated operators shall be authorized to collect from the senders or addressees of
items, as the case may be, the customs duty and all other fees which may be due.
ZAJEDNICKA PRAVILA KOJA SE PRIMJENJUJU NA
ME0UNARODNU POŠTANSKU SLUŽBU
OPŠTE ODREDBE
...
Clan 18
Carinska kontrola. Carinske i druge dažbine
1. Ovlašceni operatori zemlje porijekla i odredišne zemlje ovlašceni su da, prema zakonodavstvu tih
zemalja, podnose pošiljke na carinski pregled.
2. Za pošiljke podnijete na carinsku kontrolu može se naplatiti poštarina za podnošenje na carinski
pregled, ciji je predvi8eni iznos utvr8en u Pravilnicima. Ova poštarina se naplacuje samo za
podnošenje na carinski pregled i carinske formalnosti koje su opterecene carinskim dažbinama ili
svakom drugom dažbinom iste prirode.
3. Ovlašceni operatori koji imaju ovlašcenje da obavljaju carinjenje u ime klijenata, mogu da naplate
od klijenata carinske dažbine zasnovane na stvarnim troškovima postupka carinjenja. Ove carinske
dažbine mogu se naplatiti za sve pošiljke prijavljene na carini u skladu sa nacionalnim
zakonodavstvom, ukljucujuci i one koje su izuzete iz carinske procedure. Korisnici moraju biti
unaprijed informisani o carinskim dažbinama.
4. Ovlašceni operatori imaju ovlašcenje da naplate od pošiljalaca ili od primalaca pošiljaka, prema
slucaju, carinske i sve druge eventualne dažbine.
jel oni ovo prevode kako oce ili????
Njak Njak Njak
Kako bi zapalio ljude koji sa ovim argumentima ulaze u raspravu
edit: pomjesao si stavke 2 i 3...isto je prevedeno,ocito mogu ovo da rade
This charge shall only be collected for the
submission to Customs and customs clearance of items which have attracted customs charges or any other
similar charge. = Ova poštarina se naplacuje samo za
podnošenje na carinski pregled i carinske formalnosti koje su opterecene carinskim dažbinama ili
svakom drugom dažbinom iste prirode.
This fee may be charged for all items declared at Customs according to the national legislation, including those exempt from
customs duty. Customers shell be cleary informed in advance about the required fee. = Ove carinske
dažbine mogu se naplatiti za sve pošiljke prijavljene na carini u skladu sa nacionalnim
zakonodavstvom, ukljucujuci i one koje su izuzete iz carinske procedure. Korisnici moraju biti
unaprijed informisani o carinskim dažbinama.
Last edited by Wolverine; 10-11-11 at 13:55.
Ođe nije bitno što piše u onom dokumentu. Ja evo pretražujem statute te poštanske unije. Tamo je bitno pogledat dal ima tog dijela. Jer kod Hrvata ne postoji.
Edit:
Nađoh i taj član. Bukvalno je preslikan. Tako da na to idu vjerovatno
Last edited by Dutch; 10-11-11 at 14:05.
Nije mi jasno kako su Hrvati preskočili taj dio. A još manje mi je jasno da ovi naši to od 2008. nisu koristili, taj je u Ženevi usvojen statut.
ali pazi, oni to prevode tako a hrvati
Ova poštarina će biti naplaćena samo za pošiljke predane Carini za
carinjenje i koje su opterećene carinom ili nekom drugom sličnom pristojbom.
znaci hrvati to definisu kao jedan uslov (znaci posiljke koje su podnijete na provjere a pritom se i carine), a kod nasih to zvuci kao 2 uslova koji ne zavise jedan od drugog , znaci ili da se carinski pregledaju, ili i da se naplati carina...
Njak Njak Njak
E da me ubiješ ne znam. Ovo nam mora pravnik rastumačit. Mene je sve isto
Edit: Uglavnom,direktora treba pitat na koji se to on član poziva. Vrlo je moguće da si u pravu. Jer tek kad ode na carinjenje može se naplatit taksa. Viđećemo.
Last edited by Dutch; 10-11-11 at 14:22.
Nisam pravnik ali nisam ni ovca.
Ovo je nesto najsvjezije sto sam pronasla:
694.
Na osnovu člana 32. i 36. Statuta Pošte Crne Gore DOO – Podgorica, a u vezi sa članom 18 stav 2
Zakona o poštanskim uslugama (''Službeni list RCG '' br.46/05) Odbor direktora Pošte Crne Gore je na
sjednici održanoj dana 29.12.2009.godine, donio
P R A V I L N I K
O POSEBNIM USLOVIMA ZA OBAVLJANJE POŠTANSKIH USLUGA
link:
http://www.sllistcg.me/PravniAktDetalji.aspx?tag={D0CDEF1B-8E13-44CA-A7DF-E71B50C2D9C3}
ovo stoji: (2) Sve poštanske pošiljke, od trenutka prijema, podliježu carinskom nadzoru, koju obavlja Carinarnica pri
Pošti carinjenja.
ali stoji i ovo
(2) Carinskoj kontroli, shodno važećim carinskim propisima, u međunarodnom saobraćaju ne podliježu
slijedeće poštanske pošiljke i to:
1. dopisnice i pisma koja sadrže samo lična saopštenja kao i pošiljke za koje se prema masi ili
dimenzijama pretpostavlja da ne sadrže carinsku robu;
Ima tu jos materijala, takodje nadjoh da EMS posiljka sa oznakom CN22 ne podlijeze carinskom pregledu
(1) Na EMS pošiljke koje ne podliježu carinskom nadzoru, bilo da je pošiljalac pravno ili fizičko lice, na pošiljku
se lijepi оbrazac "CARINA - CN 22", ако već nije odštampan na standardnoj EMS кoverti, sa opisom
sadržine pošiljke, ispisanim na engleskom, francuskom ili na jeziku odredišne zemlje.
Gle cuda svaka posiljka mi bas ima ovaj obrazac sa jasno izrazenim vrijednostima i sadrzajem paketa i oznacena kao GIFT. Cuvajte koverte jer ovdje moze da padne tuzba lagano. :tranquillity:
Svi smo mi pravnici i treba da budemo pravnici, jer kad bi mogli pravnici da nam seru što je njima milo onda mi bili ništa drugo no pioni. Zar nije lakše reć "krademo jer nemamo druga posla i može nam bit, država je privatna". Ja mislim da je i poštenije reć...
Danas sam sastavio pismo od pola metra koje ide globalnom UPS-u, čisto da budu upućeni čime se bave njihovi oficijelni zastupnici.
Last edited by Bubreg; 10-11-11 at 15:30.
Vidis gorostas fino ti posiljka ima oznaku CN 22 i vrijednost i minimalnu tezinu i oznaku sadrzaja i oznaku gift.
E pa da su posteni pa da kazu: Vidimo dosta kupujete pa u skladu s tim donosimo odluku da naplacujemo jer radnici imaju veci obim posla, postar ne stize itd. a ne da mi izmisljaju nesto i izmisljotinjama krse zakon koji su sami napravili.
Ovo na kvarno i jos protivno normama samo cini da se osjecas kao ovca a tu su se malo zajebali jer ima i nas koji pazimo da ne ispanemo ovce jer to boli mnogo vise nego popisani euro u apoteku ga trosili kakvi su.
Nemam vremena trenutno da citam cijeli ovaj njohov usrani zakon koji su napisali na 200 strana misleci da ne umijemo koristiti opciju search. Procitacu ga detaljno i nece im se zavrsiti na ovome. Ne moram biti pravnik da bi imala moc razumijevanja i zakljucivanja pa nek mi dovedu tog tumaca koji ce reci da je koverta od 100 grama dijagonale 20cm potencijalna roba za carinu.
Ja ti kažem,danas mi je stiga paket 21x18x15cm dimenzija,na njemu nema cn22 naljepnice i ništa nije naplaćeno.
Juče 3x manja pošiljka(što veliš može u džep) sa CN22 i oznakom gift i mora sam platit.A nije otvarana.
Sad provjerih ovu pošiljku što mi je stigla. Čudno mi bilo kako je juče ne viđoh na pretragu pošte jer je registrovana i ima tracking. Ni danas nije zavedene tamo. Znači zvanično nije ni ušla u CG.
A čekam neki objektiv i trebalo je da stigne jutros međutim nije. Sad na sajt isti ukucavam tracking i kao zadnja stavka stoji:
10-11-2011 16:03 81200 Postanski Centar Razmjena Posiljka Preuzeta
Ođe bi trebalo da bude 81410 Danilovgrad a ne poštanski centar u PG.
A evo i odgovora na sve nase nedoumice :drunk:
http://cafemontenegro.com/index.php?...25&news=210361
Vlada nema namjeru da prodaje Poštu u cjelosti, niti želi da time nadoknadi nedostatak novca i nemogućnost da privatizuje nešto drugo, saopštio je danas vicepremijer Vujica Lazović.
Slamarica se stanjila pa se vode logikom ovce su za sisanje a ne znaju da veci nas kad pozeli sisanje ode u frizerski salon a ne u Postu Crne Gore.
There are currently 6 users browsing this thread. (1 members and 5 guests)
Bookmarks