Semantika g. autodijagnostika.
Mozete Vi to sami da ispletete i iskukicate po volji.
Hvala Lepo
p.s. Sto li ovoliko zvone zvona u Berlinu... dugo bas..
Skoro smo slavili milenijum postojanja naše državnosti, a nekako štekćemo sa ovim osnovnim pitanjima.
Impresivno.
Sad neku veče dr.Šerbo Rastoder, član idejnog tima o spravljanju nacionalnog i državnog bita CG, onako ležerno izjavio-
'Kad se sticala nezavisnost, postavljena je dilema da li prvo napraviti demokratiju ili državu.
Odlučeno je za državu pa onda ,ako se smogne snage da nešto učinimo na demokratskom pitanju.'
Žalosno jeste da smo dobili tu podršku zapada,političku i finansijsku. Poslužili smo kao pion u obračunu sa drugima, što je OK politički je mudro odigrano,samo da je to i iskorišteno.
Šta danas imamo?
Još uvijek otvoreno nacionalno pitanje.
Veoma bitna stavka,ako ne realna onda za demagoške trikove.
Nacionalizam je lako dokazati,šta ste spremni uraditi kao patriote i nacionalisti (valjda idu zajedno ova dva pojma) za CG?
Ja ništa.
Uzgred koje su nacionalne odrednice crnogorca?-kojima treba kao nacionalista da težim.
Eto, Nevski, jos jedno pitanje: Tijekom je etnickih ciscenja iz notorne Republike Sprske bilo protjerano oko 650 tisuca ne-Srba (podaci sam dobio na internetu) i to samo zato sto nisu bili Srbi. Koliko je tisuca Srba bilo protjerano iz "nacionalisticke" Crne Gore samo zato sto su deklarirali svoju pripadnost srpskom etnosu?
Medju prvima u Evropi ste uveli antisemitske zakone, jos 1938, cak prije nekih kasnije fasistickih drzava.
Ponosili ste se time sto je Beograd bio prvi "juden frei" grad u Evropi.
Formacije Nedica, Ljotica i Pecanca su bile izrazito antisemitske.
Imali ste konc logore kojima su upravljali Srbi.
Cak i vasa crkva bila je direktno umijesana u antisemitske aktivnosti, npr. Ljotic je bio jako povezan sa SPC.
Naravno, bilo je tu i svijetlih primjera, kao i svuda i uvijek, bilo je i Njemaca koji skrivali Jevreje u Njemackoj.
Cak i lingvisticki ste antisemite, srpski jezik je jedini u svijetu u kome postoji cak 6 pogrdnih naziva za Jevreje.
A meni je bas drago, da na danasnji dan borbe protiv antisemitizma mogu da izjavim da u Crnoj Gori nikad nije postojala ni jedna antisemitska grupa, a fasisticke grupe su bile stvorene od strane i bile su pod komandom srpskih fasista iz Srbije ili italijanskih fasista.
Deserve's got nothing to do with it.
Наведи нам те законе... и изворе... Мора да си помешао Београд са Загребом. Хрватску са Србијом. волео бих јако да знам где је била локација тог конц логора у Србији... А колико је СПЦ учествовала у антисемитским активностима говори податак да је патријарх Гаврило био заточен у конц логору... И наведи нам тих шест погрдних назива за Јевреје, јако ме интересује који су.
Code:СТВАР НИЈЕ КЛАСНА ВЕЋ ХОЛОГРАФСКА!
Kako samo ovdje griješiš.A meni je bas drago, da na danasnji dan borbe protiv antisemitizma mogu da izjavim da u Crnoj Gori nikad nije postojala ni jedna antisemitska grupa, a fasisticke grupe su bile stvorene od strane i bile su pod komandom srpskih fasista iz Srbije ili italijanskih fasista.
Što misliš zašto u mnogim gradovima je 'pazarni' dan bila subota?
Pored islamskog običaja da to bude petak,koji je CG zdušno prihvatila,kao i mnoge druge stvari.
Istina, bilo ih je malo, ali bilo ih je. Nedavno sam pricao sa zenom iz Bara koja je za vrijeme rata skrivala Jevreje.
A sa tobom Srbine nemam namjeru da vodim "seseljevske" diskusije ( beskonacne, sa fiktivnim argumentima o bezgresnosti srba), podatke sam naveo radi drugih ljudi.
Kad spomenu Bar, treba da znaš da je upravo tamo bio konc.logor.
70% čuvara su bili CG-evci.
Profašistički nastrojeni,naravno.
Onaj dio koji je proglasio nezavisnost pod okriljem okupatora 12 jula, znamo što je bilo sjutra ujutro.
Srbi jesu prljavi do bola, što ne znači da je CG čista.
Je li ovo tocno? Ako u CG ne postoje odvojeni "srpski" mirovinski fondovi te zdravstvene institucije, znaci "vas je Srpski" doprinos tim fondovima samo 28,73 % prosjecno. Kad bi si bio u pravu onda bi svatki Srbin dobijao samo jednu trecinu pilule kod lijecnika ili bi mu stavili tubus samo na jednu trecinu tijekom rektoskopie, zar ne?
Koliko ja znam nastava se u CG vodi na sluzbenom jeziku, koji je u CG crnogorski. Osim toga, koliko ja znam vam se "vas jezik" vise od pola stoljeca zvao srpsko-hrvatski odnosno hrvatsko-srpski, zar ne? Mozes li precizirat na koji jezik mislis?Асимилаторско образовање, које нам не признаје право да се школујемо на свом језику, је гле чуда бесплатно. Да се плаћа превише би било, па и за Црну Гору.
Nazovi ma jedno prezime. Imam dom na CT i cesto tamo boravim pa cu lako provjerit.Познајем Србе који живе на Цетињу којима су улазак у кафане забранили скоро сви угоститељи из страха да их не бојкотују други Цетињани зато што госте Србе.
Zar se ovo ne regulira Zakonom o drzavnim simbolima Drzave Grne Gore? Je li Srpski Nacionalni Savjet drzavno tijelo Drzave Srbije? Ako jest zasto bi tad imao pravo na financiranje iz drzavnog proracuna Crne Gore? Ako nije, znaci ne moze koristit strani drzavni barjak. To je to.Не треба насилно, али не треба ни бранити. Примера насилног уклањањ а Српских симбола од стране Полиције или физичких лица је безброј. Колико пута је Српском Националном Савету отуђена тробојка док су имали канцеларије у центру Подгорице?
Cuj kad bi kod nas u Rusiji neka registrirana drustvena zajednica imala barjak neke druge drzave, onaj bi barjak bio odmah uklonjen kad bi ovo nije bilo u skladu s vazecim zakonima.
Bogami, o cemu ti pricas? Djeca se prije svega radja kao ljudsko bice, zar ne? Pa tko je tu "nacionalist" u ovoj situaciji? Onaj tko vam Srbima dozvoljava sve to uradit ili vi Srbi za koje je prvi uslov braka rijec "Srbin" u formularu? Molim odgoviri, sto vi Srbi obicno radite kad je recimo djevojka trudna ali zeli da buduca djeca bude Crnogorac/Crnogorka?Дозвољени свакако, али ми Срби у њих ступамо само ако се у предбрачном договору јасно искаже да ће се деца рађати као Срби.
Cuj, sve sto ti kazes zvuci kao da ste vi Srbi dosli na potpuno praznu planetu Mars i tamo napravili "svojim parama" svoje novine, institucije, izgradili svoje kuce, poslovne zgradove, educirate tamo u Svemiru svoje strucnjake, ljecite djecu i sve ovo samo uz pomoc Srbije i Crkve Srba.Немамо, питај Ел Ре-а, он ће ти то најбоље објаснити. Назови Српски политичати типа полувојводе Мадића продали су Српство. Буквално. Преостали Српски политички субјекат, иако квалитетнији у сваком смислу од мејнстрим Срба каријериста, често је опструиран од истих Срба каријериста јер се ови плаше губитка бенефиција и слатког живота док полако глођу коске са господаревог стола.
Имамо своје медије, које смо направили својим парама, али ето `оће да нам и тај прозор, вентил, загарантовано људско право, оспоре и отму разни лезилебовићи који однекуд сматрају да имају право на наше паре.
Je li mislis na dvojno drzavljanstvo? Zar se ovo ne regulira zakonima Drzave Crne Gore? Zar u Ustavu CG ima Clanka u kojem se pise da su vi Srbi potpuno poseban narod i imate veca prava od drugih?Немамо сви. Великој већини наших сународника бирачко право и држављанство оспорено им је током референдумског процеса у коме су их, ради остваривања својих циљева, црногорски националисти прогласили- странцима.
Hoces li mi rec da na svakom granicnom prijelazu ima neki automatski iliti elektronski "Srbo-detector" s funkcijom "delete"?Путоватиi можемо али вратити се, већ проблематично, тако се показа 2006те.
Last edited by A+A; 09-11-11 at 14:19.
Pa jesu li Srbi i Italijani krivi zbog nasih fasista i njihove dodatne zelje da im neko jos i naredjuje?
Mislim da je autor fraze o Beogradu kao prvom gradu oslobodjenom od Jevreja - Milan Nedic. Sto se tice konc-logora na teritoriji Srbije, nije ih bilo malo, a beogradsko Sajmiste bilo je "najpoznatije"...
"tokom Drugog svetskog rata stradalo 14.500 od ukupno 16.000 srpskih Jevreja, ili 90 odsto populacije koja je do aprila 1941. živela na teritoriji Srbije. Slično je skončalo i 12.000 beogradskih Jevreja. Do polovine maja 1942. završeno je istrebljenje jevrejskih porodica" - mislim da su ovo rijeci Branke Prpe, direktorke beogradskog istorijskog arhiva ili koja li joj je vec titula.
Sto se tice SPC, zatvaranje patrijarha nema nikakve veze sa antisemitizmom, ali ucenja tadasnjeg vladike Nikolaja Velimirovica (jednog od kljucnih ideologa danasnje SPC) itekako imaju.
Vecina ljudi je zla
Ma neeeee, mi na Cetinju obično tijekom nekog od naših paganskih praznika koje imamo recimo četvrtkom nađemo Srbina i onda oko njega pjevamo naše (ustaške, je li) pjesme dok kukavcu ne padne glava sa ramena.
Ovo naravno na zadovoljstvo 180.000 turista iz Evrope, među kojima je oko 40.000 iz Srbije koji ovo snimaju i prikazuju poslije po jutubova.
Nego uzmi neki lijek, vodu i ostalo pa onda odmori malo od ove politike -treba li đavo da nam te ponese prije vakta?
Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...
Što ti voliš da izmišljaš to je nevjerovatno,beale tamo..Познајем Србе који живе на Цетињу којима су улазак у кафане забранили скоро сви угоститељи из страха да их не бојкотују други Цетињани зато што госте Србе.
Ово је толика глупост да не заслужује коментар.
Настава се за Албанце изводи на Албанском. Ми тражимо за нас исто право које уживају и Албанци- наставу на Српском језику, по могућности у одвојеним одељењима.
Рајо Војиновић и Пеђа Вукић, Амифохије Ристо Радовић. Ето три. А сад ти мени наведи једну продавницу или кафану у којој може да се купи Банатски Ризлинг или кисела вода Књаз Милош.
Овде си показао потпуно непознавање материје, за чисту петицу. Српски Национални Савет формирали су Срби који живе у ЦГ иско као и остале национале савете што су формирале нациоалне заједнице које такође живе у цг. По уставу држава је дужна да финансира пројекте мањина и то је регулисано кроз рад фонда за мањине. Срби пуне буџет- Срби за своје пројекте добијају своје паре кроз фонд за мањине. Просто. Законом о државним симболима није забрањено коришћење и истицање застава других држава или националних заједница. Да је тако, ПОсебна једина ПОлиције давно би спалила целе Тузи или Улцињ који су окићени албанским заставама-од прозора до прозора (нашта Албанци имају право и у уживању тог права их најсрдачније подржавам).Zar se ovo ne regulira Zakonom o drzavnim simbolima Drzave Grne Gore? Je li Srpski Nacionalni Savjet drzavno tijelo Drzave Srbije? Ako jest zasto bi tad imao pravo na financiranje iz drzavnog proracuna Crne Gore? Ako nije, znaci ne moze koristit strani drzavni barjak. To je to.
Cuj kad bi kod nas u Rusiji neka registrirana drustvena zajednica imala barjak neke druge drzave, onaj bi barjak bio odmah uklonjen kad bi ovo nije bilo u skladu s vazecim zakonima.
То су јако ретки случајеви, јер ми Срби ипак бирамо девојке које желе да њихова деца буду Срби.Чак и ако се нађе нека која тврди мак на конац, онда се прегањамо па се дотична на крају ипак сломи.Bogami, o cemu ti pricas? Djeca se prije svega radja kao ljudsko bice, zar ne? Pa tko je tu "nacionalist" u ovoj situaciji? Onaj tko vam Srbima dozvoljava sve to uradit ili vi Srbi za koje je prvi uslov braka rijec "Srbin" u formularu? Molim odgoviri, sto vi Srbi obicno radite kad je recimo djevojka trudna ali zeli da buduca djeca bude Crnogorac/Crnogorka?
Од прилике тако. Услови живота у ЦГ и планети Марс скоро да су идентични. Зато капа доле Српском Националном Савету и свим појединцима који су помогли формирању овог тела.Cuj, sve sto ti kazes zvuci kao da ste vi Srbi dosli na potpuno praznu planetu Mars i tamo napravili "svojim parama" svoje novine, institucije, izgradili svoje kuce, poslovne zgradove, educirate tamo u Svemiru svoje strucnjake, ljecite djecu i sve ovo samo uz pomoc Srbije i Crkve Srba.
Не мислим на двојно држављанство. То је прблем који се појавио после референдума. Ради се о такозвани резиденцијалном услову по којему су многи изгубили право гласа на референдуму, а таквих је било близу 200 000, углавном Срба.Je li mislis na dvojno drzavljanstvo? Zar se ovo ne regulira zakonima Drzave Crne Gore? Zar u Ustavu CG ima Clanka u kojem se pise da su vi Srbi potpuno poseban narod i imate veca prava od drugih?
Не него посебно тренирани кер који распознаје ћирилично писмо од латиничног и тако врши селекцију.Hoces li mi rec da na svakom granicnom prijelazu ima neki automatski iliti elektronski "Srbo-detector" s funkcijom "delete"?
То о Недићу је нагађање док се не прикаже неки конкретнији документ, по могућности да није комунистичког порекла. Логор на Сајмишту су подигли Немци, као затвор потом га преторили у логор. Колаборационистичка влада у Београдну никад није била фашистичка попут владе НДХ, Српска држава под окупацијом никад није била попут Мађарске која наспрам Павелићеве Хрватске изгледа као невинашце.
Владика Николај Велимировић је такође тамничио у конц логору и то једним од најзлогласнијих -ДАХАУ.
Last edited by nevski; 09-11-11 at 17:35.
Nemam podataka jer nisam odatle.
Ali nisi odgovorio na pitanje: Koliko je tisuca Srba bilo protjerano iz "nacionalisticke" Crne Gore samo zato sto su deklarirali svoju pripadnost srpskom etnosu?
Koji je taj lokal koji gdje je njim zabranjen ulaz zbog toga da su Srbi?
Nisam cuo za prvu dvojicu njih ali citao sam da se g-n Radovic izjasnjava kao Crnogorac? Jel' tocno? Nikad nisam cuo da je ga ma koji konobar ikad izbacio iz konobe iliti pivnjaka...
Ali cuo sam da ima puno Crnogoraca kojim je zabranjen ulaz u crnogorsku okupiranu svetinju odnosno crnogorsku drzavnu imovinu - Manastir Rodjenja Svete Bogorodice.
Je li zbog toga da su "crnogorski nacionalisti"? Ili zbog otvorenog proglasanja ocigledne cinjenice da "nije ovo Srbija"?
PS Molim daj opisi meni prosjecnog "crgogorskog nacinalista" da bih mogao shvatit tko ugrozava vas Srbe recimo na CT.
Last edited by A+A; 09-11-11 at 16:59.
Pa ja rekoh da su fasisti u CG bili rukovodjeni iz Srbije i Italije. Nismo cisti, ali u idnosu na Srbe mnoooogo smo cisti. A u tom logoru u Baru nije bilo Jevreja, uglavnom su tu bili komunisti i clanovi njihovih familija. Sto se tice saradnje sa Italijanima, ona je bila i motivisana vezom sa princezom Jelenom, a od neukih CG koji su im sluzili, 99% nije ni znalo sta je fasizam. Cetnici u CG opet, bili su motivisani naklonoscu prema srpskoj dinastiji, koja je vjesto balansirala izmedju Njemacke, Istoka i Zapada. Mladi kraljevic je na kraju rata cak priznao Brozovu vlast.
Last edited by DavidM; 09-11-11 at 17:24.
Mogu da shvatim da je neko nacionalista, da je neko anacionalan, neko Crnogorac, neko Srbin, ali nikako da sa A+A diskutuje o našim podjelama i "podjelama".
A zasto ne mozes shvatiti? On kao i ti i ja zivi u Crnoj Gori za razliku od većine koji odje sve u sesneste pisu o crnogorskoj ksenofobiji. Stranac bi ponajbolje ośetio i nacionalisticke ispade, a posto njemu "ni u dzep ni iz dzepa" kako se ko dijeli pise sto vidi.
Pa.. valjda ce i g. A+A da postane drzavljanin CG..
Zasto ne bi diskutovao..
Hvala Lepo
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks