Page 10 of 30 FirstFirst ... 6789101112131420 ... LastLast
Results 226 to 250 of 733

Thread: EU, euro, integracija....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Za mene licno je vaznija ova svijest na FORUMU, i sloga i jedinstveni pogled i STAV,
    da manje vise vise svi vidimo "STO NAM RADE",
    i domace PARTITOKRRATRE,
    i BRISELSKE BIROKRATE,
    sto su udaljeniji od korijena trave, to se vise IZVITOPERE i udalje od gradjana,
    kako onih koje zastupaju iz svojih drzava, tako i onih koje toboz brane od DOMACEG ZLA,
    svoj PUPAK&SUPAK je prvi prioritet,
    a sprovodjene ZAKONA, PRAVO I PRAVDA su sela u Rusiji,
    u bratskoj, mog dragog brata Hrvata Braca, DRZAVA JE NAJVISI DUZNIK I NAJVECI KRIVAC ZA NELIKVIDNOST REALNOG SEKTORA,
    ali Briselske BIROKRATE stave tamne naocare i prave se da na vide baLJkanski KANCER koji razijeda sve zdravo i zivo, nego ih ukljuce u JAVASLUK&HIPOKRIZUJU,
    u HAOS MONETARNI I POLITICHKI, Grcki, Talijanski, Spanski, Portugalski, Irski i puste Britance da nastave da PLJACKAJU SVIJET iz LONDON SITIJA,
    KO NABIJA TAJ DOBIJA,
    CGa ce se veoma brzo uklopiti u sveopsti HAOS, POLITICKI; MONETARNI, FINASISKI, EKONOMSKI dje tanga gacice iz Kine, od jednog eura,
    prodate za deset u Parizu, stvore PROFIT SARKOZIJU od 90%, i uvecaju EU BNP, za Briselski MONSTAT, a MONSTAT nas , kojeg je "unaprijedila" EUa, ne zna koliko ima radnih mjesta u CGi , u realnom sektoru, jer ne uplacuju u fondove zdrastva i penzioni, pa idu po ulici i kuca da vrse ANKETU, i tu sramotu serviraju GRADJANIMA, a mi sve POPAPAMO SA APETITOM VLASNIKA DUPLIH MOBILNIH I REGULARNIH AUTA IZ BERKOVICA SA PUNO KONJSKIH SNAGA ZA MAGARCE.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Bundestag podržao jačanje kriznog fonda

Objavio/la PCNEN Vijesti 29. Sep. 2011. | 12:49 Donji dom njemačkog parlamenta (Bundestag) odobrio je velikom većinom proširenje obima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFFS) eurozone.
    Njemačke garancije biće povećane sa 123 na 211 milijardi eura, čime ta zemlja treba da izdvoji skoro polovinu od ukupnog paketa za spasavanje, ali eksperti smatraju da nije izvjesno da će to biti dovoljno.
    Svih 17 članica eurozone treba da potvrde dogovor o formiranju fonda od 440 milijardi eura. Do sada je to učinilo 10 zemalja.

Ovo se cekalo danas... Da Njemacka nije ovo uradila... Grcka ne bi mogla da isplati plate 15. oktobra.. oko 8 milijardi e za 750 000 radnika u drzavnom sektoru od kojih 20% treba da bude otpusteno i smanjenje plata zaposlenim 20% i penzija - 5% ...
    Ko je "mamio" u GR "mamio je" ...
    G. Papandreu je dobio lekciju prije 2 dana u DE... Na kraju je sve u stilu - "Radite sta hocete"... Retroaktivno su im podigli porez za proslu godinu - dodatak.. Dodatni poseban porez na nekretnine za 10 godina.. itd itd... Ne pitaju se vise s gatjama... Zalud demonstriraju itd...Smijurija.
    Sto je sve premijera za uvodjenje zajednickog pdv u eurozoni itd...
    Fiktivni papirici ali...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 29-09-11 at 13:16.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Gubite iz vida da se mnogo sto sta se promijenilo u medjuvremenu ...

Hvala Lepo

p.s. Katastrofa sa CDM-om.. Tesko se otvara forum, a pisanje komentara je tek ...uh

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Ovo se cekalo danas...

Hvala Lepo
    Zaludu su PARTIZANI GAZILI DRINU; TARU I SUTJESKU, mogli su ostavit Njemce da nas nauce da RADIMO I STEDIMO, i cuvamo krave i ovce u Brskut,
    umjesto da radimo po fabrika u Njemacku i Dansku, dje nas KOMUNSTI IZVEZOSE da bi zadovoljili svoje APETITE za stanove, privilegije, mercedese i oruzje koje nam JNA po nasim glavama isproba, a mi ga platili i zaradili po zapadnoj Jevropi, dok su SAMOUPRAVLJACI SAMOUPRAVLJALI NA SASTANCIMA, jer nijesu imali vremena da rade, no se umore od GOVORANCIJE.

Sad Crnogorci nose po dva mobilna i upravljaju sa po sto konjskih snaga i ispijaju kafe po kafica i kockarnica, a Njemci i pecalbari odiru guzicu, namazu malo masla na rzani hljeb i nesto calabrcnu, pa kuca posa, posa kuca, da bi platili i zadovoljili Grke, Spance, Portugalce, Irce, q.urce , palce, dje mene BOG kazni da dodim ovamo dje se radi, umjesto sa mojima dje se moodo ladi, i iz kafica ne vadi.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ne, ne,..ja hoću da me razuvjere... Ja nijesam od onih sa cementiranim stavom... Rado čitam svakog ko nešto napiše... Međutm (molim da mi to ne shvatite pogrešno) meni je rad za strance ovih, evo će 8 godina otvorio oči. Ukapirao sam brzo da je sve igra, i da Evropu samo interesuje - da li joj možemo stvoriti kakav problem?
    Njih uopšte ne interesuje naročito kako ćemo mi živjeti. Baš kao što je ne interesuje ni to kako će živjeti ljudi u Hrvatskoj ili Latviji, ili ko zna đe....Koliko je to dostiglo razmjere neozbiljnosti vidi se prema tome kako se pitanje ljudskih prava dokazuje Briselu. Dokazuje pravom da manjine imaju mogućnost da imaju poslanike u Parlamentu, LGBT osobe šetaju s mirom, a invalidi imaju prilaze javnim zgradama prilagođene invalidskim kolicima...Eto! Ispuniš to i ti si "transformisan" a društvo u kom živiš je odjednom "društvo u kom ne postoji diskriminacija"... Da nije tužno bilo bi smiješno....Nju (EU) interesuje samo da (nek oproste dame) "zapisha" prostor koji smatra za svoje dvorište i udalji iz njega vanevropske uticaje (ovo se ne odnosi na SAD jer su EU oni izmislili i njen su pokrovitelj)... Eto, to je sve... Ako CG može da im posluži, rado će je upotrijebiti...
    Stari moj - mi smo šaka domorodaca na nekakvoj jadranskoj stijeni. Svaki ozbiljniji evropski grad ima četvrti brojnije od naše države.
    Mi smo opasnost samo za za sebe same. Od čega to EU da se pregovorima štiti od nas? Od naše moćne poljoprivrede? Jeste, mi smo čuveni izvoznik žita, voća i povrća...Naše industrije vina? Od naših brojnih brodgradilišta? Od naše auto-industrije, industrije ljekova... itd.??.
    Svi da se kolektivno iselimo i pođemo da živimo u EU, to se u gradovima zemalja EU ne bi primijetilo...
    El Re ja te nemam namjeru uvjeravat ni razuvjeravat
    Dobro si zaključio u prvom odgovoru da mene vodi logika, ali si pogriješio po pitanju pravednosti, jer imam dojam da imaš dojam da smatram nepravednim da CG završi pregovore u tom roku koji ti prognoziraš. Bože sačuvaj, nije nas CG blokirala da bih i sekunde promislio kako bi bila nepravda da vaša država završi pregovore u kraćem roku od nas, a na koncu konca 3-5 godina koliko ja prognoziram je opet brže od nas. Znači ja se vodim čistom logikom.

Kako se pregovara, tko što priča, gdje tko sjedi, grickaju li kiki-riki i ispijaju li kafe - nemam pojma, ali zaista ne vidim načina da se 35 poglavlja zbije u 24 mjeseca. To bi bila neka dinamika od 17-18 poglavlja godišnje što mi se čini nevjerojatnom i nemogućom misijom. Slažem se da tu ima i neozbiljnih političkih igara, da se sve to svodi na jedan show za široke mase, ali opet postoji neka procedura koja nije nimalo bezbolna. Ovo je Balkan, a Europa, koliko god to ružno zvuči, sve nas na Balkanu drži za neka tamo plemena koja treba civilizirat. To "civiliziranje" Crne Gore će, po mom mišljenju, ipak trajati najmanje 3 godine, vjerujem i duže, a u to ime sam se spreman kladiti u janje i gajbu pive (jbg kad volim janjetinu i pivu, pa makar i iz mog džepa)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Situacija je izgleda sledeca: Hrvatska pozitivno misljenje(njima je to sad samo formalnost, naravno), CG datum pregovora(moguce uz neke kozmeticke uslove), Srbiji kandidatura, i datum kada se popravi situacija sa Kosovom, ostali ni blizu...Drugi smo u regati, nije lose . Uz pozitivan razvoj situacije u regionu(shto je uvijek nezahvalno prognozirati, ali makar ovaj put vise nego ikad u istoriji ima uslova za pozitivan razvoj situacije),i uz opstanak same Unije(a ipak je nerealno ocekivati njen raspad) Hrvatska mozhe ocekivati prijem kroz godinu i po, Crna Gora negdje 2018-2019, Srbija takodje tada(moguce da ce spojiti proshirenje pa mi i Srbija da udjemo zajedno, moguce da ce Srbija kasniti pola godine-godinu), a za ostale je ipak nezahvalno prognozirati. U svakom slucaju, ovo nije uopste lose, zadovoljan sam.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    El Re ja te nemam namjeru uvjeravat ni razuvjeravat
    Dobro si zaključio u prvom odgovoru da mene vodi logika, ali si pogriješio po pitanju pravednosti, jer imam dojam da imaš dojam da smatram nepravednim da CG završi pregovore u tom roku koji ti prognoziraš. Bože sačuvaj, nije nas CG blokirala da bih i sekunde promislio kako bi bila nepravda da vaša država završi pregovore u kraćem roku od nas, a na koncu konca 3-5 godina koliko ja prognoziram je opet brže od nas. Znači ja se vodim čistom logikom.

Kako se pregovara, tko što priča, gdje tko sjedi, grickaju li kiki-riki i ispijaju li kafe - nemam pojma, ali zaista ne vidim načina da se 35 poglavlja zbije u 24 mjeseca. To bi bila neka dinamika od 17-18 poglavlja godišnje što mi se čini nevjerojatnom i nemogućom misijom. Slažem se da tu ima i neozbiljnih političkih igara, da se sve to svodi na jedan show za široke mase, ali opet postoji neka procedura koja nije nimalo bezbolna. Ovo je Balkan, a Europa, koliko god to ružno zvuči, sve nas na Balkanu drži za neka tamo plemena koja treba civilizirat. To "civiliziranje" Crne Gore će, po mom mišljenju, ipak trajati najmanje 3 godine, vjerujem i duže, a u to ime sam se spreman kladiti u janje i gajbu pive (jbg kad volim janjetinu i pivu, pa makar i iz mog džepa)
    Hahaha... čitamo se ja i ti odlično i kad ništa ne zborimo...
    Viđi,.. ... imam osjećaj da si razmišljao, ali nijesi izdržao već kažeš sebi "ma nema šanse...reći ću mu u brk, pa neka mi je mio po sto puta... "...
    Previše je smajlija ali mi je zaista simpatična ova naša polemika... Evo i zašto...

Zato što mislim da je istina neđe u sredini...Mislio sam to i juče, iako je moj odgovor zvučao potpuno euforično... I ne krijem...I ja sam čovjek ko i svaki drugi... Dobije li CG datum pregovora ona je već osigurala evropsku buduućnost i mjesto u EU, a mislim da će zBog njene veličine, brojnosti, toga što nema šta da štiti I OKOLNOSTI KOJE SU ITEKAKO POVOLJNE ZA NAS A TIČU SE regiona ili preciznije nekadašnje "turske Evrope", sve ići nekim krajnje neobičnim (pravi termin je: perverznim) tokom ...

Zašto mislim da su moguća čuda i na osnovu čega mislim da je moguće poglavlja zatvarati brzo??!
    braco,..naš najveći problem je nedostatak administrativnih kapaciteta (čitaj: fali nam ko ozeblog Sunca ljudi koji poznaju profesiju i koji TEČNO govore engleski). A zašto nam fali?? Pa zato što nam je državna uprava puna penzionera, nečijih žena, ljubavnica, rođaka, partijskih aktivista i drugih nesretnika koji ne umiju ni čestito poslovno pismo sastavit.
    IPAK, mislim da će sav taj cirkus na sebe preuzeti EU. Kako će preuzeti ono što ona od nas očekuje?? Pa biće puno ljudi IZ REGIONA koje ćemo i mi i oni plaćati da popunjavaju te stručne komisije koje treba da obave pregovore. Plus - UBIJEĐEN SAM DA ĆE VLADE SLOVENIJE I HRVATSKE POMOĆI.

Da li sam sretan što će pomoć morati stizati sa strane?
    Ne naravno! Naprotiv, osjećam se kao Crnogorac do kraja poniženo jer mi imamo solidan broj intelektualnih i profesionalnih kapaciteta u društvu, ali ih nemamo u državnom aparatu, a niko nikoga tamo neće otpuštati i zamjenjivati nekim samo za ovu priliku.. Međutim i kad bi sve te kadtrove van državne uprave angažovali opet to ne bi bilo dovoljno (posebno za brzinu kojom i EU želi da taj proces teče) i mi ćemo sigurno tražiti pomoć drugih jer nećemo imati drugog izbora. Ta ekspertska pomoć (u to sam ubijeđen) dolaziće iz ove dvije zemlje koje sav taj proces imaju iza sebe. Ti ljudi će podučavati naše ljude... Biće tu puno stvari izvedene u diskreciji, a njihov angažman biće projektnog ili programskog tipa, ako me razumiješ šta mislim?
    Ono što ja više nemam ko dilemu jeste da je jasno da EU ZAISTA HOĆE CRNU GORU UNUTRA. I to je sad svakom slijepcu jasno. Ima EU svoje interese...

Šta mislim da je Uniji glavni motiv?
    Pa CG je mala i već zaista puno odmakla u FORMALNO-PRAVNIM reformama (ne i suštinskim) i ona im može služiti ko dobar primjer da ovima drugima mašu tipa "Ugledajte se na Crnu Goru!...Vidite kako se može kad se hoće!..." A zašto Crna Gora može biti dobar stimulans ovima te se sad dvoume (SR, MK, AL, BiH), a Hrvatska to ne može?... Vidi, (sigurno ima onih koji misle drugačije, ali) Hrvatska je (u očima ovih što su imali tokom istorije predugo posla sa Turskom) viđena kao ipak dio zapadnog Svijeta i zapadne kulture. Niko se nije zapitao (normalan) "Zašto i kako HR u EU??", zato što većina ostalih Balkanaca i ima svijest da bi HR tamo bila kad i Slovenija da nije bilo rata, Haga i drugih nesreća koje Slovenci nijesu imali.
    CG je ipak nešto s čim se ostatak Balkana (ipak) donekle može poistovjetiti.... To je po meni jedan od 2 glavna razloga...

Drugi razlog je - što tu neće biti nikakvog pregovaranja! O čemu da bude pregovaranje?? Oni će reći (zapravo će nam prije njih to reći angažovani domaći i strani eksperti) "staviti u Zakon o tome "to", u drugi Zakon o tome "to",..i sve tako redom... Kao kad popunjavaš slagalicu pa gledaš što ti fali da kompletiraš sliku... Puka implementacija evropskih direktiva koje mi nećemo morati ni da prevodimo jer smo ih već dobili prevedene od Hrvatske. Veliki dio je već tokom zadnjih godina uvršten u naš pravni sistem...

Ja sam ovo pojednostavio do neukusa, ali ne mogu pisat elaborat od 3 stranice da ti približim kako ja mislim da će to izgledati... Zato sam ti i napisao u prvom postu "pričaćemo o tome još" jer sam planirao kroz više postova da pojasnim svoje viđenje onog što mislim da će da se desi...

Nama su ključne dvije stvari -
    1. KOJI JE DATUM KOJI ĆE BITI ODREĐEN ZA POČETAK PREGOVORA? (a to nećemo znati prije sjednice Savjeta EU u decembru)
    2. KOLIKO BRZO ĆE EU DA FORMIRA I POŠALJE SVOJ PREGOVARAČKI TIM DA IZVRŠI PRELIMINARNI (PRVI) SKRINING? Razumiješ??
    Ako se ovo otegne, onda ćemo svi ostarat dok se sve to ne završi, ali ja imam neki nevjerovatan osjećaj da će to ići brzo....Čak nevjerovatno brzo!...
    Jer nelogično mi je... Zašto bi gurali CG u EU (ovako "silom na sramotu") da ne planiraju da ubrzaju do maksimuma njen prijem??!

ONO ŠTO JE NAJTUŽNIJE, A ŠTO ME ZAISTA RASTUŽUJE (koliko god ovo patetično zvučalo) JESTE ŠTO SE MI NE REFORMIŠEMO NI IZBLIZA ONAKO I ONOLIKO KOLIKO SE O TOME GOVORI I KOLIKO NAM EU APLAUDIRA.

Ipak,..istina je i da smo veliki put prešli i ta se spoznaja stiče kad se svi prisjetimo odakle je divlja i zaostala Crna Gora krenula na put prema EU. Pa ni danas većina ljudi u CG ne zna da objasni ni što je EU, ni kako funkcioniše, ni koja su joj tijela, ni koja ovlaštenja ta tijela imaju, niti išta zna o evropskim asocijacijama i društvima... Govorim o većini građana CG, ne naravno o svima... Prije 3-4 godine ni svi naši poslanici nijesu znali gotovo ništa o tome. Sav proces je vodila ministarka Đurović sa svojim timom (fala joj dok je bude), a u nju su Crnogorci gledali ko "telad u šarena vrata"... Prva asocijacija na pomen EU bila im je "dobre plate" i "Gordana Đurović"...

Dosta za sad... Sad se valjda bolje razumijemo... A janje ćemo nas dva kad-tad zajedno okrenut!
    Last edited by El Re; 30-09-11 at 08:54.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Cicije skoro pa ko nas moreplovac... jes da ne volim jagnjetinu, ali bar pecenog krompira, sira i salate.. No ni za tolicko da se sjetite nas ostalih.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Evo... braco organizuje, pa nek sastavi pozivnice... ... Inače moreplovac ovđe već jako fali... Pozdrav minju iza 7 mora i 7 gora... Volio bih (ako ne može ko prije) da kat-kad što napiše...
    Last edited by El Re; 29-09-11 at 15:16.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

E tako..Pa nije bitno da li za 2014 ili 2019. Fino je ne drzati ostale na misaonoj dijeti.

Vlada ukinula bonuse ministrima
    29. septembar 2011.
    ShareCrnogorska Vlada ukinula je danas bonuse u iznosu od 900 eura svojim ministrima. Odluka nije donesena pod pritiskom javnosti i o takvoj odluci je i ranije razmišljano, kazao je mistar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen novinarima nakon sjednice Vlade, prenosi Televizija Crne Gore.
    - Pokazali smo ozbiljnost Vlade u donošenju takve jedne odluke u ovoj situaciji u kakvoj se danas nalazi Crna Gora, mi smo svojim primjerom odlučili da doprinesemo i pokažemo saosjećanje sa svima onima koji u stanju socijalne potrebe. Roćen je posebno naglasio da odluka o ukidanju bonusa nije donijeta pod pritiskom javnosti.
    -Ne zaista nije ta odluka donešena pod pritiskom javnosti. Dogovor u Vladi je bio da se ta odluka donese i ranije nego što smo znali da će biti pokrenuta inicijativa u parlamentu da se ide na povišice, naveo je Roćen.

Odluka Vlade uslijedila je dan nakon odluke Kolegijuma predsjednika parlamenta o ukidanju povišice za poslanike.

Ovako se to radi kad stariji i iskusniji preuzmu slucaj u svoje ruke...

Losa mjera i sta ce misliti g. Rajkovic...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 29-09-11 at 15:17.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Lukšić: Zašto bi euro nestao i ako Grčka bankrotira?
    28. septembar 2011.
    ShareCrnogorski premijer Igor Lukšić objavio je na svom blogu tekst inspirisan velikom ekonomskom krizom u Grškoj, o sudbini eura, fiskalnoj krizi, i drugim ekonomskim izazovima koje ta kriza generiše i sugeriše.
    Portal Analitika tekst donosi integralno.
    „Kriza euro zone je svuda oko nas. O tome svi govore. Međutim, nema jasnog rješenja, jer postoje brojni aspekti ovog problema, a među njima i finansijski, ekonomski, pa i politički. Čini se nerealnim prikupljati dodatna sredstva u fond kojim će se plaćati troškovi spašavanja “problematičnih”, što pokreće niz pitanja. Da li će euro preživjeti, treba li euro zonu podijeliti na dva dijela? Da li bi problematične zemlje trebalo privremeno da je napuste, pa da se vrate kad za to budu spremne?
    Priča počinje u Grčkoj, a neki smatraju da se tu i završava. Ja se ne bih složio, jer bi to bio previše pojednostavljen pogled na stvari. Već sam blogovao neke stavove o euru i fiskalnoj krizi. I dalje čvrsto vjerujem da je pravi, dugoročni odgovor da se euro zadrži, a ne da se odbaci. Kao što sam rekao u nedavnom intervjuu, Grčka treba da se bori da ostane u euro regiji, čak i ako ne uspije da pokrije svoje obaveze. Mislim da je bolje proći i kroz bankrot ili kako god da to nazovemo, nego da se vrate na drahmu.
    Iako Crna Gora (koja je prešla na euro kada je ova valuta uvedena, 2002. godine, pri čemu je prethodno koristila njemačku marku) koristi valutu bez formalnog dogovora za Evropskom centralnom bankom, i time se odrekla većeg dijela instrumenata monetarne politike, smatram da je to bolja opcija - opcija vezivanja za jaku valutu.
    Takav pristup prisiljava zemlju da se suoči sa svim problemima, uključujući i sivu ekonomiju, pitanja privatizacije ili strukturne promjene. Moj stav je da morate imati nešto što će predstavljati sidro ekonomske politike, pa stoga više pažnje treba posvetiti pitanju kako podstaći preduzetništvo, jer je to ključna politika za postizanje veće dinamike i konkurencije. Potrebno je raditi više na smanjivanju birokratskih procedura i pozabaviti se izvorima korupcije, investirajući, istovremeno, više u vladavinu prava.
    Zamislite da jedna od američkih država bankrotira. Da li bi se SAD odrekle dolara? Ne vjerujem. Zamislite da smo u Njemačkoj od prije 15 godina i da je jedna od država bankrotirala. Da li bi se Njemačka odrekla marke? Opet, ne vjerujem. Zato, ako neke države euro zone bankrotiraju, zašto bi euro nestao? Tačno je da tako jaka valuta iznosi na površinu strukturne razlike među članicama tog kluba, kao i da su te razlike bile prikrivene prije krize. Ali, ipak, negativne strane odluke da se raskine euro zona bi bile ogromne u odnosu na prednosti koje euro donosi. Ekonomski, to bi nametnulo mnogo veće troškove.
    Zato, čak i kad bi Grčka bankrotirala i nastavila da koristi euro, trebalo bi da bude moguće da se zemlja ponovo pridruži jedinstvenoj valuti, kao punopravna članica, nakon oporavka svoje privrede.
    Vjerujem da lideri Evropske unije neće dozvoliti da kriza javnog duga ugrozi euro, ali moraju učiniti više tim povodom. Teško je oduprijeti se razmišljanju o tome šta pojam objedinjenog ekonomskog upravljanja, koje je promovisano, podrazumijeva. Mogu li riješiti problem nekom novom vrstom euro-obveznica? Možda mogu. Je li štetno ako postoje neslaganja unutar Evropske centralne banke? Naravno da jeste. Sasvim je realno očekivati da je, ako govorimo o ekonomskom upravljanju, potrebno više raditi u oblasti fiskalne politike. Da li će postojati jedno ministarstvo finansija ili jedinstveni poreski sistem? Vrijeme će pokazati. Međutim, nisam siguran da je realno, ili čak potrebno, da se to učini u mjeri u kojoj neki ljudi predlažu.
    U stvari, neki smatraju da bi bilo korisno harmonizovati sistem PDV-a ili akciznu politiku u čitavoj EU. Složio bih se sa time. Ali ipak, ne smatram da isto to treba učiniti sa porezom na dohodak fizičkih lica, porezom na dobit preduzeća ili porezom na nepokretnosti. Dok bi harmonizacija PDV i akciznih sistema doprinijela razvoju jedinstvenog tržišta, ovo drugo bi moglo ugroziti strukturnu konkurentnost.
    Što se tiče Ministarstva finansija, ja bih prije zagovarao postojanje jednog vrste Trezora ili neke druge slične službe kao dijela Ecofin departmana Evropske komisije, koji bi bio nadležan za emisiju euro-obveznica. Kancelarija bi mogla prikupljati informacije o potrebama članica euro zone za finansiranjem i organizovati aukcije obveznica kao jedinstveni organ, umjesto postojanja pojedinačnih, na nacionalnom nivou. Snažne privrede, poput Njemačke, bi takvoj shemi pozajmile svoju ekonomsku produktivnost i ugled. Uvijek bi bilo interesovanja za takve hartije. U početku bi kamatne stope mogle biti nešto više nego one koje su plaćane za Bund, što bi jasno bio veći trošak za njemačke poreske obveznike i poreske obveznike drugih jakih ekonomija. Mislim da je to lakše, nego predlog koji podrazumijeva nove fondove i izdvajanja iz budžeta, što je politički neprihvatljivo. Kasnije, kako se privreda EU bude oporavljala, kamatne stope bi se približile postojećim nivoima za Bund, jer moraju postojati uslovi koje je potrebno prethodno ispuniti da bi se omogućilo onima koji nemaju sredjene javne finansije da iskoriste novac.
    Trezor Evropske komisije bi mogao da definiše uslove za zemlje koje ne poštuju propisane politike, a ispunjenje tih uslova bi provjeravale Evropska komisija i MMF prije isplate novca, kako bi se spriječilo aktiviranje garancija jednog dana.

Takva šema bi mogla umiriti tržišta i ponuditi dobar prostor za manevar zemljama koje bi mogle čak i bankrotirati, a da ne izazovu značajnije nove troškove za jake privrede.“

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Interesantan osvrt naseg premijera, ali pomalo simpaticno kad tvrdi da misli suprotno jer....
    Priča počinje u Grčkoj, a neki smatraju da se tu i završava...
    Tesko je naći da bilo ko u svijetu misli da se sve zavrsava sa Grckom, ima jos pacijenata koji su na terapiji, ali on vizionarski kaze da neće biti tako

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Zamislite da ja kazem "pisala sam o mojim stavovima na CDM-u"....

Cudan dan...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,228
    Thanked in
    1,563 Posts

"Već sam blogovao neke stavove o euru i fiskalnoj krizi."

zaboravio je napisat koliko je lajkova dobio
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Portal Vijesti: 29. 09 2011
    BRISEL ĆE DATI DATUM PREGOVORA
    Brisel i Pariz traže slabe tačke

Prve informacije o sadržaju Izvještaja o napretku za Crnu Goru, u kojem Evropska komisija ocjenjuje koliko je Crna Gora ispunila uslove za početak pregovora o članstvu, su vrlo povoljne.
    "Crna Gora će imati vrlo dobar izvještaj", kazao je "Vijestima" evropski diplomata koji ima informacije o Izvještajima o napretku za sve zemlje regiona.

Drugi sagovornik iz briselske administracije tvrdi da je prošle sedmice evropski komesar za proširenje Štefan File nalagao svojim ekspertima "da nađu bilo šta negativno".
    Prema našem izvoru, komesar je u krugu svojih saradnika rekao da ga Francuska i Njemačka zovu svaki dan i žele da se zabilježe i slabe tačke.
    "To je logično", rekao je naš sagovornik.
    "Svi znaju da je Crna Gora uložila golemi trud da ispuni zadane uslove. Svi su ponavljali da će se povinovati preporuci Komisije. Francuska i Njemačka žele, međutim, da zadrže marginu odlučivanja o tome da li će potvrditi preporuku Evropske komisije. Sve je ispunjeno, ali uvijek mora ostati barem nešto nedostignuto, jer konačno, to je zemlja u tranziciji", rekao je briselski diplomata. Prema tome, preporuka Komisije je razumljiva, ali Komisija će još raditi na tonu crnogorskog Izvještaja.
    Francuska i Njemacka, ako nemamo njihovu podrsku onda slobodno ga necemo ulazit u EU. Kod Hrvatske je dobro sto je imala podrsku Njemacke, medjutim nije se moglo samo sa tim. Tu je i Holandija itd... i to sto kazes da je to sve farsa itd... to je istina, pa mislim pogledajte Kipar (o BG i RU da ne pricam). Zemlja koja ne vlada na pola svoje teritorije je dio EU...

Quote Originally Posted by NSX View Post
    "Već sam blogovao neke stavove o euru i fiskalnoj krizi."

zaboravio je napisat koliko je lajkova dobio
    Nije sve u lajku, ima nesto i u komentaru .
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ako ima neko kome sve ovo postaje jako smiješno, nek zna da nije sam...
    -------------------------------------------------------------------------------------------------

Portal Analitika: 30. 09. 2011
    Stafano Sannino: Crna Gora napredovala u svim ključnim prioritetima

Potpredsjednik Vlade Duško Marković sreo sa danas u Briselu sa generalnim direktorom Generalnog direktorata EK za proširenje Stefanom Saninom. Ovo je bila prilika da se još jednom analiziraju rezultati iz Akcionog plana o ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, saopšteno je iz Vlade.Sagovornici su se saglasili da su u veoma kratkom period postugnuti značajni rezultati i da je crnogorsko društvo u cjelini bilo posvećeno ostvarivanju ključnih prioriteta iz evropske agende.
    Konstatovano je da je u svim segmentima ostvaren značajan napredak, a posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i antidiskriminacije. Sanino je posebno apostrofirao značaj usvajanja Nacrta amandmana na Ustav Crne Gore, što je još jedna potvrda suštinske posvećenosti Vlade i Parlamenta na uspostavljanju nezavisnog i pouzdanog pravosuđa. Marković je najavio da će se početkom oktobra održati konstitutivna sjednica Koordinacionog odbora za praćenje Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljnih lica u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na pitanje kampa Konik.
    Takođe je održan sastanak sa predstavnicima zemalja članica EU u radnoj grupi za Zapadni Balkan, Evropske komisije i Evropske službe vanjskih poslova, na kojem su predstavljeni rezultati ostvareni na polju vladavine prava, korupcije i organizovanog kriminala i antidiskriminacije.
    ,,Crna Gora je u proteklim mjesecima pokazala da je država koja umije da traži i čuje savjete, ali i država koja u pravim momentina donosi hrabre odluke koje je spremna da brani”, zaključeno je na sastanku.

Thanks Thanks Given 
    2,312
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Meni nije smiješno, ja sam posvećen integracijama a i sav moj komšiluk baš smo juče diskutovali o tome i saglasili se da smo postigli zavidan uspjeh.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Click image for larger version. 

Name:	tekst.jpg 
Views:	262 
Size:	103.1 KB 
ID:	65914
    Kusovac ovo pise, nesto se cudno dogadja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post

Ovom baš i nije mjesto na ovom topicu (prije je za temu "iz novina"), osim ukoliko nijesi želio pokazati koliko se nijesmo transformisali, što svi savršeno dobro i vidimo i osjećamo, i oko čega ovdje postoji gotovo konsenzus...
    Lijepo je što je Kusovac ukazao na obijes i nekulturu naših moćnika, no ne vjerujem da bi "pero naoštrio" da je pred pozorištem čekao i Đukanovićev službeni auto.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    Meni nije smiješno, ja sam posvećen integracijama a i sav moj komšiluk baš smo juče diskutovali o tome i saglasili se da smo postigli zavidan uspjeh.
    You must spread some Reputation around before giving it to remark again.

Pozdravljam vasu usaglasenost oko postignutih rezultata i vjerujem da ce to biti signal i onima u "drugom ulazu" da urade to isto. Moj komsiluk ce o Platformi i zajednickoj izjavi obavijestiti javnost nesto kasnije. Komsiluk mi djeluje nesto nasmijan posle ovih krupnih izjava iz vaseg komsiluka.
    Korisno je obavjestavati nasu cjelokupnu javnost o ovim vaznim rezultatima.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 30-09-11 at 11:18.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post

Nesto se napokon pocelo normalno procjenjivati, a cudnih dogadjanja je bilo preko mjere.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,228
    Thanked in
    1,563 Posts

usput bi kao glavni urednik poznatog dnevnog lista mogao da nauči da se "ni jedan" piše zajedno...i na srpskom i na crnogorskom

Thanks Thanks Given 
    969
    Thanks Thanks Received 
    1,813
    Thanked in
    982 Posts

mislim da nisi u pravu, da su oba ispravna..
    Last edited by ovizionizi; 30-09-11 at 09:36.
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,228
    Thanked in
    1,563 Posts

nijedan (osim u izrazima ni jedan jedini, ni jedan ni drugi)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Rave92 View Post
    Francuska i Njemacka, ako nemamo njihovu podrsku onda slobodno ga necemo ulazit u EU. Kod Hrvatske je dobro sto je imala podrsku Njemacke, medjutim nije se moglo samo sa tim. Tu je i Holandija itd... i to sto kazes da je to sve farsa itd... to je istina, pa mislim pogledajte Kipar (o BG i RU da ne pricam). Zemlja koja ne vlada na pola svoje teritorije je dio EU...
    .
    Uzeo si Kipar kao odličan primjer na šta je sve spremna da zažmuri administracija EU (jer na pomen "EU" i građani zemalja EU prije svega misle na njenu administraciju, za razliku recimo od naših građana), a tajna koja se krije iza čitave te farse jeste nezamislivo veliki novac kojim raspolaže ta administracij. Ista je razvrstana u 3 velike institucije: Evropska komisija, Savjet ministara i Evropski parlament. Posebno veliki dio tog novca otpada na ovu prvu - Evropsku komisiju, a isti fluktuira na računima njenih uprava/ derektorata i raznoraznih komisija i nezavisnih tijela. Evo kako ta mreža izgleda, (ajde malo da ponovimo gradivo):

Opšte uprave i službe Komisije u području zajedničkih politika:
    Opšte uprave i službe Komisije u području vanjskih poslova Unije:
    Opšte službe Komisije:
    Unutrašnje službe Komisije:
    U okviru svake od ovih Uprava/ direktorata su na destine drugih "uprava" koje neću navoditi da ne pravim cirkus... Sve u svemu radi se o organizmu koji raspolaže sa hiljadama milijardi eura i u kojem (i za koji) radi nekoliko stotina hiljada građana Unije, koji svi hoće 3 (kvalitetna) obroka - redovno, i ne pomišljaju reći "mi više posla nemamo"... Ne! Kad ostanu bez posla oni ga izmišljaju! U početku Unije (kad je osoblje bilo 20 puta manje) ta praksa je činila simboličan procenat u onome što je administracija radila. Odavno, ta praksa (izmišljanja poslova, a kad izmislite posao onda morate i zaposliti nove službenike koji će vam u tome asistirati) je postala načinom kako ovaj ogromni mehanizam funkcioniše. Svi oni moraju opravdati novac koji primaju. A kako je to najbolje učiniti??
    Pa recimo (na primjer) u ovoj Upravi za proširenje moraju imati stalno nekog kandidata kojem pomažu da se "prilagodi"... I uvijek taj koji se "prilagođava" mora biti u sljedećem izvještaju za korak "prilagođeniji" nego prošli put. Tek toliko da se i oni pokažu kao dobri "učitelji". Jer, kakva je svrha od njih ako kandidata nijesu uspjeli ničemu da nauče i u ničem (pa makar i simbolično) prilagode?? Naravno - nikakva! Zato oni uvijek moraju konstatovati kontinuiran progres, pa čak i onda kada isti i ne postoji.
    Jer ako se kandidat ne pomjera znači da ni oni nijesu radili kako valja, tj., nijesu ga usmjeravali kako treba... Kapirate igru?

E sad... znaju da za Montenegro niko u Evropi ne zna... I oni građani zemalja EU koji znaju šta je uopšte "Montenegro" (liše nama mrskog dušmanina Šelzija) sjete se našeg mora, plaža i druge egzotike... Sve u svemu - pozitivno!. Za koga? Pa i za adminitraciju i za Montenegro! To što administracija napiše o nama, prosto - niko neće da provjerava. Posebno ne za maleni Montenegro, sve dok se Montenegro drži van pažnje javnosti u zemljama EU. To naravno zavisi od Montenegra, i to ovim našim moćnicima savršeno uspijeva. Na kraju - to je grana na kojoj i sami sjede.
    Kad ovi u administraciji pretjeraju, pa napišu hvalospjev (ko ovo sad) desi se da poneko u Berlinu, Parizu, Londonu, Amsterdamu, okrene telefon i zapita - "Alo , ljudi...Može'l bit da je taj Montenegro tako napredovao??!... E onda nastaje trka i frka, jer administracija EU zavisi od raspoloženja ovih prijestolnica, i na vrat-na nos izdaju se naređenja (ko ovo što je Fule uputio prije neki dan) da se izvještaj prepravi i pronađe bilo šta negativno (čitaj: nešto tamo navedi, nije bitno šta jer im onog što skrivaju ne fali) a sve kako bi Izvještaj bio koliko toliko "jestiv" onima u ovih 5-6 prijestolnica koji treba da ga "progutaju".

Meni je posebno smiješno što se iz EU najviše zamjera Crnoj Gori na neadekvatnim "administrativnim kapacitetima" (tu se misli na to da nam fale stručnjaci i profesionalci u svim službama, a koji će osim što će znati i htjeti da se bave svojim poslom), i to ne zato što to nije istina (naravno da jeste) već što taj isti Fule izjavljuje prije godinu-ipo, u jednom od svojih oduševljavanja Crnom Gorom:

10. maj. 2010. Štefan File (EU komesar za proširenje) - "U potpunosti dijelim ocjenu mog prethodnika Olija Rena da je Crna Gora zemlja dobrih vijesti. Kada se uzme u obzir da je CG jedna od najmlađih država regije ostaje mi samo da čestitam i izrazim priznanje za ono što je postignuto posljednjih godina. CG je značajno razvila svoje zakonodavstvo te ojačala administrativne kapacitete za sprovođenje" . (??!)

Sve sam ovo napisao obzirom da "dobrih vijesti" iz brisela (fala Bogu!) neće falit, da svi onako rasterećeni se zapitamo: Otkud ovo čudo da EU vidi ono što mi nikako da vidimo??
    Last edited by El Re; 30-09-11 at 11:36.

Page 10 of 30 FirstFirst ... 6789101112131420 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)