Briljantni Tadić izmamio veliki aplauz u Ujedinjenim nacijama!
Tadić: Dva istovremena cilja Srbije
IZVOR: BETA, TANJUGNjujork -- Predsednik Srbije Boris Tadić rekao na Generalnoj skupštini UN da Beograd ima dva istovremena cilja - rešenje za Kosovo i put u EU.
Potrebno je obezbediti rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve i dati čvrste garancije srpskoj zajednici, ali i ubrzavanje napretka ka članstvu u EU, rekao je on.
Boris Tadić
U generalnoj debati 66. godišnjeg zasedanja, Tadić je ocenio da su oba cilja ostvariva "i da bi bilo glupo da bilo ko pomisli da će jedan od tih ciljeva biti žrtvovan zarad drugog".
"Na drugima je da odluče da li smatraju da je realizovanje oba ova cilja dobro za ceo region i njegovu stabilnost. Mi smo uvereni da je to u interesu svih", poručio je Tadić.
"Uveren sam da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata za članstvo u EU. Takođe verujem da je moja zemlja spremna da počne pristupne pregovore", naveo je Tadić.
Srpski predsednik je podvukao da će, ukoliko se to dogodi, "prvi put posle 20 godina relativne izolacije, Srbija početi da veruje u to da EU na nju gleda kao na sastavni deo Unije".
Tadić je pozdravio prijem Južnog Sudana u UN, ali je naglasio da je ta država dobila nezavisnost posle dogovora kojima su prethodili dugotrajni pregovori dve strane. On je rekao da za tako nešto mora da postoji kompromis između svih strana i dodao da ne postoje prečice.
Susret Klintonova-Tadić
Tadić se sastao u Njujorku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.
Komentarišući poziciju SAD koje podržavaju nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da je Srbija "Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici jasno stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova".
Predsednik Srbije kazao je da se to pravilo, međutim, nije poštovalo kada su albanske vlasti na Kosovu 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije, kršeći osnovne principe Povelje UN i drugih međunarodnih dokumenata.
"Ranije ove sedmice čuli smo sa ovog mesta opasne pozive upućene svim državama da priznaju Kosovo. Takvi pozivi ne doprinose regionalnoj stabilnosti, već umanjuju naše mogućnosti da pronađemo rešenje koje je prihvatljivo za sve", rekao je Tadić.
"Brojne teme, Srbija aktivna u dijalogu"
On je podsetio da su pregovori Beograda i Prištine, koji se vode uz posredovanje EU, bili prekinuti u julu zbog pokušaja da se postave carinski punktovi na administrativnoj liniji Srbije i severa Kosova. Dodao je da je Vlada u Beogradu učinila sve da spreči širenje nasilja.
"Ali da li je to bilo neophodno? Efekat je bio da se podsete Srbi da pregovaraju u trenutku dok im je istovremeno uperen pištolj u glavu i dok su izloženi stalnoj pretnji međunarodnom izolacijom", kazao je Tadić.
Srpski predsednik rekao je da u narednim mesecima predstoje brojne teme o kojima Beograd i Priština moraju da razgovaraju i dodao da će Srbija biti veoma aktivna u dijalogu. On je izrazio očekivanje da će Kfor i Euleks zadržati neutralnost, što je u skladu sa njihovim mandatom.
"Za napredak je potrebno poverenje. Pregovori i pomirenje ne mogu biti ostvareni kroz jednostrane postupke samo jedne strane. Ne može se očekivati uspeh kada postoje pretnje i kada se događaju fizički napadi usred pregovora", naveo je Tadić.
On je podsetio da je poslednjih nekoliko godina više puta razmatrano pitanje zaštite srpskog kulturnog blaga na Kosovu, ali da i pored toga što su postignuti određeni dogovori u praksi to nije sprovedeno.
"Ključni elementi zaštite Srba na Kosovu"
Kao ključne elemente zaštite Srba na Kosovu Tadić je naveo pitanje srpskog stanovništva na severu Kosova za koje je rekao da mora biti rešavano u skladu sa postojećom realnošću.
Drugo važno pitanje je, prema Tadićevim rečima, odgovarajuća implementacija decentralizacije Kosova. Tadić je naglasio da sve srpske enklave koje su izolovane moraju imati političku, sudsku i ekonomsku praksu u skladu sa standardima koji će im omogućiti dalji napredak.
Kao treće važno pitanje predsednik Srbije je naveo status Srpske pravoslavne crkve i njenih svetinja na Kosovu. On je podvukao da SPC mora uživati sprecijalan status kako bi očuvala svoj identitet.
Četvrto važno pitanje koje mora biti rešeno, prema Tadićevim rečima, predstavlja problem imovine. On je naglasio da nekoliko hiljada zahteva kojima se potražuje privatna imovina i dalje stoji nerešeno, ali da postoje i brojni slučajevi nerešene vlasničke strukture preduzeća.
"Radujem se danu kada ću moći da stanem ovde i da saopštim da smo rešili ova pitanja i da smo pronašli kompromisno rešenje prihvatljivo za sve, a ne nametnuto, kojim bi jedna strana dobila sve što je ikada želela, a druga ništa", kazao je Tadić.
Govoreći o dosadašnjim rezultatima Srbije, Tadić je ocenio da Beograd predstavlja dobar primer za region kada je u pitanju pomirenje među narodima, uspostavljanje vladavine prava i borba protiv organizovanog kriminala.
Tadić je rekao da je uveren da bi kandidatura Srbije i pregovori o članstvu bili važni i za EU, dok bi Srbija, kao članica UN, mogla sa još više entuzijazma da se bavi pitanjima koji su od važnosti za celokupnu međunarodnu zajednicu.
Perfektan predsjednik Srbije, umjeren a precizan i jasan...
Svaka cast.
Dečko, impresivno rečeno.Србија је покушала на силу да ријеши питање косова још од кад је косово ушло у њен састав.
cus zasto.. zato sto extremni Albanci ne prave razliku izmedju Srba i Crnogoraca, eto zasto...
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Crnogorskim povratnicima u mjesto Zac se ruse i pale kuce,kakve to veze ima sa opozicijom i pozicijom u CG, to se desava na Kosovu a ne u CG.
Zasto se to cini Crnogorcima koji su vecinom prijatelji Kosova,Albanaca.
Suradnja i prijateljstvo vecine Crnogoraca i Albanaca bi trebala ici na obostranu korist,unistavanje imovine Crnogorskih povratnika ne pridodaje tim prijateljskim odnosajima.
Osim ako je u interesu Crne Gore da drzi zatvorene oci glede cijelog slucaja,onda valjda donekle mogu razumjeti,znaju valjda Crnogorci sto je za njih najbolje i kako
odluce to treba postovati,ispasta jedino ta grupa Crnogorskih povratnika,no valjda se neki ljudi moraju zrtvovati za opci boljitak i zazmiriti pred nasiljem,to inace nije povjesno karakteristika Crnogoraca ali s vremenom se ocigledno mjenjaju i narodi-ljudi,pa su danas stvari drugacije.
Svjedoci smo velikih promjena kako u CG tako i na cijelom terenu.
Crnogorci na Kosovu su zdušno podržavali akcije Vlade Srbije koja je terorisala i pokušala etnički očistiti Kosovo od Albanaca. Ni prije, ni za vrijeme tih represalija crnogorska etnička zajednica na Kosovu nije podigla bilo kakav glas protiv onog što je činjeno njihovim komšijama Albancima.
Da se makar jedan od tih "Crnogoraca" našao pobunit taj bi sačuvao svima njima čast i pozivajući se na "toga" mogli bi danas reć da su svi oni to mislili ali nijesu smjeli reć. No, takvoga bilo nije...
Rezultat toga jeste da oni Crnogorci koji su pobjegli zajedno sa Srbima u poraženim vojnim kolonama, utočište su tražili (i našli) u onome što je ostalo od Srbije, otad se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i ne pomišljaju ikom reći da su se na Kosovu ikada pisali drugačije.
Oni Crnogorci koji su ostali pokušavaju spas potražiti tražeći sad zaštitu vlasti u Podgorici (one iste koju su prezirali dok su aplaudirali srpskim tenkovima), i ovo što i danas imaju nek su mrtvi zadovoljni jer i to je isključivo zaslugom želje Prištine da sa Podgoricom ima dobre odnose, a ne nešto što su ti Crnogorci zaslužili.
Niko ne spori da im (i takvima, a nadajući se da su nešto naučili) ova država treba pomoći, ali to ne znači da imaju pravo da su mnogo "glasni". Nek iskoriste ovaj period da malo razmisle o svemu, pa ako im je Gazimestan još u srcu, nek ne "krive vrat" zagledajući put Crne Gore. Uostalom, po zadnjem popisu na Kosovu ispade da ih je tek par storina što dobro govori o njihovoj vezanosti za Crnu Goru. Pored 24 hiljade koje je tamo 1912. naselio kralj Nikola, i oko 20 000 koji su već živjeli na Kosovu, danas ih je se ko Crnogorci izjašnjava tek par stotina. Kad oni nemaju osjećaj da lojalnost duguju prije svega Kosovu i Crnoj Gori, onda im mi taj osjećaj nećemo zalivat.
Gledam i prezimena ovih srpskih policajaca što su pred sudom u Beogradu, a što su okrivljeni za zvjerstva prema Albancima 1999.. Preko 70% njih ima prezimena karakteristična (samo) za Crnu Goru....
Jako mi je to njihovo "crnogorstvo"... Tako su ga dokazivali? Ubijajući đjevojčice od 12 godina?...Neka ih, strva im se ne viđelo...Nek uveličaju jato kom srcem pripadaju... Ko se god osjeća kao Srbin, a živi van Crne Gore - on je briga Srbije i drugog ne može biti.
Svako bira svoju sreću... Oni su je izabrali...
Last edited by El Re; 25-09-11 at 14:04.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Da su stvari bile kako treba kosovo bi i danas bilo srpsko. Bez obzira jeli na njemu milion ili 5 miliona Albanaca. Jer Kosovo Srbiji po svakom pravu pripada. Ali jbg-a, skup nesrećnih istorijskih okolnosti i nevjerovatno loš način uprave tom oblašću su učinjeli svoje. Karma..... kosmički dug, nazovite kako oćete....
Istorija nema milosti za gubitnike.....
Tako je Edza... Ne bih se složio u potpunosti da su jedino Srbi imali (i imaju) istorijsko pravo na Kosovo, jer to istorijsko pravo imaju i Albanci, obzirom da su bili tu prije Srba/Slovena, ali svakako da niko veće pravo na kosovo nije imao do 1999. od Srbije. Ona je bukvalno, umjesto da riješi konflikt isti razgorela.
Ljudi u CG nikako da razumiju da pravo na upravu nekim prostorom na kom živi neka manjina, nije nešto što vam je za sva vremena i bez obzira na sve dato. Ne naravno... Pravo na upravu nekim dijelom teritorije imate sve dok ne posegnete da njime vladate represijom i tiranijom, a onda (još ako pritom dobijete na terenu po nosu i prstima). Tada gubite svako moralno (i ne samo moralno) pravo na taj prostor. Uostalom zato je i Međunarodni Sud u Hagu i presudio kako je presudio. To vam je nešto kao sa đecom. Možete vaspitavati đecu i određivati im kako će da žive pod vašim krovom, no ako krenete da ih terorišete ili (ne daj Bože) nasrnete na njihov život, ista će vam biti oduzeta, a vi kao roditelj možete snositi teške sankcije iako je u pitanju vaše dijete koje bez vas ne bi ni došlo na Svijet.
Za sve u životu postoji pravo ali može se korisititi pod nekim uslovima.
Ja dok sam živ neću razumjeti kako su Srbi (kao stari evropski narod) i to nakon iskustva Hrvatske i Bosne, pomislili da isti recept mogu (nekažnjeno) primijeniti i na svojoj teritoriji iako je Svijet već time bio zgrožen i to osudio. Zaista, nijesam u stanju da razumijem đe je bila politička elita tog naroda i šta je radila...
Istini za volju, i danas mislim da ta srpska nacionalna elita spava "zimski san" i ne prepoznaje stvarnost oko sebe...
Last edited by El Re; 25-09-11 at 17:17.
ORA ET LABORA
El Re nekad stvarno trebas da biras rijeci, rijec politicka elita ne bi trebala da se pojavljuje u istoj recenici dje se pominje i srpska vlada, nazalost ovo je cinjenica da oni koji su tad izgubili Kosovo, danas ga pokusavaju vratiti, mirnijim putem, a do prije deset godia busali su se kako je svjet njihov. Realno sagledavanje situacije na Kosovu nemoguce je bez da ne uzmemo u obzir i drugu stranu, ali ako pokusamo saslusati i one juzno od Ibra, sacekacete isto ono sto i cujes odavde, a to je da oni polazu pravo na isto, jednostavno nemoguce je da se prica o bilo kakvom napretku dok se stvari ne rasciste u samom vrhu i jedne i druge vlade, dok se ne odrede prioriteti kad je u pitanju Kosovo, kao prvo ni jedna ni druga strana ne zele dijalog koliko god se oni sa tim igrali pred EU, oce sve i ne pitaju za cijenu, imam osjecaj, kad bi se Srbiji ili Albaniji dala sansa da dobiju Kosovo pod cijenu ljudskih zivota oni bi tako i uradili.Imas tu i problem Albanske vlade koja ni sama ne zna koliko ima kriminalca u njoj ili zna ali zatvara oci jer ti isti kriminalci su danas doveli Kosovo dje jeste, Ako bi se otklonili takvi faktori i subjekti, vjerujem da bi narod kao narod kroz duzi vremenski period mogao da nadje jednu liniju koja bi ih spajala, ali danas to je nemoguce dok se god pojavljuju kriminalne grupe kao pecurke poslije kise.Imas tu i srpsku vladu koja sprovodi jednu apsloutnu glupu i neefikasnu politiku prema ovoj pokrajini, politiku zatvaranja i ugrozavanja svojih gradjana zbog deset minuta medjunarodnog medijskog prostora koji na kraju nicemu nece posluziti.
Brajan992,
ja kad govorim o Srbiji, Vladi Srbije ili bilo čemu u vezi toga itekako vodim računa da se ne zaboravim da ja kao etnički Crnogorac i nemam ono pravo kritike (i povećane emocije) koje imaju Srbi (đe god oni živjeli). To je za mene komšiluk i Vlada drugog naroda.
Volio bih da sa tom Vladom, narodom i državom koji predstavlja imamo dobre odnose, tim prije što smo i jedni i drugi južni Sloveni. Međutim, Vlada Srbije nikako da zatvori priču o odnosima sa ex YU narodima i prihvati da je povela i izgubila rat, ili (kao u slučaju Crne Gore i Makedonije) vršila neke ružne i negatorsko-asimilatorske gestove. Da Srbija ima podršku od svojih slovenskih susjeda, na već postojeću podršku koju recimo ima od Grčke, Rumunije, pa čak i Bugarske (iako je BG priznala Kosovo) - stvari bi izgledale bitno drugačije. Za albance ta stvar bi bila drastično nepovojnija.
Ovako, posmatram tek kao neko ko se bavi politikom iz hobija. Moja dobronamjernost (šta god mislili pojedini srpski ekstremisti) prema Srbiji i srpskom narodu, nikada nije nestala. A zašto sve ovo pričam?
Pa zato što mi je žao... Jednog dana imaće Srbija dobre odnose i sa Crnom Gorom, i sa Hrvatskom, i sa Bosnom, pa čak i sa Albanijom, ali tada (kad god to bilo) biće svejedno. Ovo propušteno vrijeme neće biti moguće vratiti.
Ja priznajem da imam određenu (više kulturološku) naklonost prema Hrvatskoj, no jako sam bio tužan (kao neko ko je živio u toj SFRJ) kad sam pratio izlaganje delegacije Hrvatske u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (a u pitanju prava Kosova na otcjepljenje) đe je njihovo izaslanstvo izjavilo da je Kosovo bilo u rangu sa 6 republika i da su Vojvodina i Kosovo imali pravo na samopredjeljenje do otcjepljenja... Razmišljao sam, #Da je sreće, kako bi sad dobro bilo da Srbija ima Hrvatsku ko prijatelja (i obratno) a ne da gleda kako joj Hrvatska (sad kad je došlo njenih 5 minuta) vraća milo za drago". Samo nekoliko dana prije te sesije Suda Jeremić je napravio skandal sporeći pravo Hrvatskoj da je smjela suzbiti pobunu i navodeći da će se Srbija izviniti HR kad se ovi izvinu za zločine u II svjetskom ratu. . To je razljutilo Zagreb i oni su izjavili da će ostati pri tužbi za genocid, na šta je Beograd odgovorio da će oni podnijeti svoju. I tako, iz čista mira i bez potrebe, opet su otvorili stare rane i razljutili Zagreb da reaguje, a onda im ovaj (đe najmanje očekuju) iznosi ključno izlaganje, đe HR kao članica SFRJ, svjedoči da je Kosovo imalo pravo na otcjepljenje...
Šta je Beograd inatom dobio?? Nek objasni Jeremić Srbima, što ne znači da opravdavam gest Zagreba. Naprotiv, jako mi je žao. Da cirkus bude kompletam Tadić se kasnije ipak izvinio Hrvatskoj...
Ne vidim kosovske Albance kao neprijatelje, niti im želim zlo, ali (ponoviću) žao mi je što Srbija gubi sve. Ne zato što mislim da će to da razgoropadi Srbiju pa će ona sad bit opasna... Ne naravno... Prosto žao mi je da vidim da će Srbima u XXI vijeku očigledno da se desi ono što se desilo Albancima u XX-om - skoro pola će da ih živi van matične države. I jedno i drugo su bile istorijske nepravde...
Eto,..to je sve što o tome želim reći, a ni ovoliko nijesam mislio... Današnji post sam napisao samo zato što su se osvrti gostiju ticali Crnogoraca na Kosovu.
Last edited by El Re; 25-09-11 at 18:00.
ORA ET LABORA
Ti imaš očigledan problem da neke stvari razumiješ... Većini je jasno o čemu se ovđe radi, ali ne i tebi jer je tvoja slika o identitetu očigledno još uvijek u haosu.
Da si živio u toj "SRJ" jedan dan shvatio bi da je to bio običan provizorij koji je bio zamišljen da prevari međunarodnu zajednicu da je "Jugoslavija" opstala, samo su se nekakvi secesionisti otcijepili. Naravno u tu glupost niko nije vjerovao i na terenu to nije postojalo.
Na terenu (u stvarnom životu) su postojale dvije države - Srbija i Crna Gora. Ništa zajedničko nijesu imale od prvog dana. Navodno zajednička vojska i federalni parlament, dinar i Savezna Carina su upravljani direktno iz Beograda i CG nije imala apsolutno nikakvu kontrolu nad tim, već sva njena uloga se svela na to da "klima glavom" na želje Beograda. Vremenom je sve manje bilo potrebe za tim, pa kako je CG manje "klimala glavom" tako je sva farsa tog provizorijuma bila očigledna. Ta SRJ je postala i potpuno "gologuza" farsa nakon što je Milošević 1997. odlučio (ne konsultujući se ni sa kim) sjesti u stolicu tobožnjeg "saveznog predsjednika".
E sad da se osvrnemo na "Crnogorce" sa Kosova... Te što su tobož bili #vjerni nekakvoj državi" pa su u ime te vjernosti vršili masovne zločine...
Ovako,...Vlada CG je jasno (još od 1997.) otkazala podršku svakoj politici koju je Beograd vodio prema Kosovu. Drugim riječima - suprotstavili su joj se da više nijesu mogli. I to nije bila nikakva "politika pojedinaca" (i slične gluposti) već je toj politici narod u CG davao većinsku podršku na izborima. Ako to nije bio znak tim Crnogorcima da uzmaknu i ne "guraju ruke" u ono što nije naša stvar, onda ne znam šta je iz Podgorice još trebalo da se uradi... Ne, oni su sve to ignorisali i čak vlast u Podgorici prezirali do maksimuma. Zdušno su ušli u sve to vjerujući ne u bilo kakvu "Jugoslaviju", već u pravo i snagu Srbije da "konačno" raskrsti sa Albancima... Mi iz CG smo mogli samo da posmatramo njihovo ludilo. Epilog je bio - sami pali, sami se ubili.
I ne važi to samo za kosovske Crnogorce. to važi za sve "vrljave Crnogorce" koji bi da s podjednako uzdaha gledaju i u Beograd i u Podgoricu/Cetinje. Nema nikakve "zaklonjenosti nezavisnosšću". Jednostavno Crnu Goru "vrljavi Crnogorci" i oni koji bi htjeli biti nešto drugo - ne interesuju i ne treba da je interesuju.
Nek im rane češe onaj za čiji račun su ratovali i orgijali po Kosovu.
Ti koji bi čas da su "ovo", a čas "ono", moraju se jednom naučiti redu i odgovornosti za svoje postupke. Crnogorci su poseban narod (baš kao i svaki drugi) i Crnogorci smiju (i trebaju) uzeti učešće samo u onim sukobima u kojima se nasrće na Crnu Goru. Nema "ali"! Tačka.
Svako drugo ponašanje je neprihvatljivo i ako ih pozove Podgorica da se drže po strani imaju to poštovati ili snositi posljedice. Ni navijati ne smiju za strane u sukobu (jer i mahanje tenkovima je podrška i vid angažovanja, i povlači odgovornost) a ne još da uzimaju oružje i stavljaju tuđa znamenja i ratuju za tuđ račun.
Hvala Bogu živimo vrijeme kad je sve manje ljudi dualnog identiteta i ono što je ostalo u narednoj deceniji će nestati (ljudi će se opredijeliti za jedan identitet ko što je slučaj svuda na Svijetu), tako da ovakve dileme i mentalne gimnastike će se sve manje odigravati u glavama ljudi. Ko je Crnogorac on će gledati put Podgorice, ko je Srbin put Beograda, a "vrljavi" će nestati ko da ih nikad i nije bilo.
Last edited by El Re; 26-09-11 at 13:46.
ORA ET LABORA
sta god bilo u glavama tih Crnogoraca tamo i kojoj god se politici klanjali, oni su Crnogorci! I da postoji samo JEDAN medju njima koji je neutralan i koga politika ne zanima, ko bi samo mir oko svog ognjista - to je vise nego dovoljan razlog da nasa Vlada bude OBAVEZNA da stiti njihove interese. A interes toga naroda je njihova bezbijednost!
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Nasa drzava ne umije ili nece da se izbori sa mnogo manjim problemima,a ne sa ovoliko problematicnim stvarima za koju treba imati malo strpljenja,mudrosti i znanja naravno! A ko od nasih glavasa ima ikakve sanse da ispuni od ova 3 navedena primjera uslov!!!!
Država Crna Gora treba osjećati obavezu da povede računa o svakom onom ko se izjašnjava kao Crnogorac a živi van Crne Gore, bez obzira da li je taj u milosti ili nemilosti u državi u kojoj živi, pa čak i ako je u nemilost pao zBog svojih nedavnih činjenja. I to sam već nekoliko puta rekao i to nijednog momenta nije bilo sporno.
Međutim, Crna Gora im ne može šarmirat Albance po Kosovu i učinit nekim trikom da ih Albanci (nakon njihovih nedavnih postupaka) tek tako zavole.
Ne, oni su ti koji trebaju popravit svoje odnose sa komšijama Kosovarima i tu im Crna Gora (sve i kad bi to bilo normalno, a nije) ne može pomoć. To moraju uradit sami, a Crna Gora ih samo može ohrabrit.
Od njihove svijesti da to shvate zavisiće ne samo kvalitet njihovog života, već i njihova budućnost i opstanak na Kosovu.
Svaka manjina (pa i Crnogorci na Kosovu) mora da shvati da njena lojalnost državi u kojoj živi mora biti bezuslovna. To je nešto što se svuda na Svijetu podrazumijeva i važi za svaku manjinu. Nikakav ozbiljan razgovor o detaljima kako da se njihov status i život poboljša, nije moguć prije nego se ovo razumije.
Last edited by El Re; 26-09-11 at 22:54.
ORA ET LABORA
Ovdje se zeli citavu Crnogorsku zajednicu na Kosovu generalizirati i na taj nacin prikazati kao skupinu koja je prezirala vlast u PG, ucestvovala u zlocinima tijekom vojnih akcija,podrzavala Srbe,nije se pobunila protiv vojne akcije vojske SRJ.
Da ti kosovski Crnogorci toliko preziru vlast u PG ,nebi se onda za pomoc obracali PG nego BG.Oni se osjecaju Crnogorcima,ne Srbima zato se obracaju PG takodjer.
Da su gospodin Vujcic i mjestani Zaca svi ratni zlocinci,nebi se vratili svojim domovima jer bi se bojali za sebe da su zlocine pocinili,imale bi Albanske vlasti protiv njih optuznice sigurno.No nije rijec o zlocincima vec o obicnom Crnogorskom puku naseljenom na Kosovu koji se zeli vratiti svojim kucama.
Lako je biti Crnogorac u CG koji sjedi udobno u fotelji ispred TV i misli: "sram ih bili Crnogorce na Kosovu kako su sa Srbima", s druge strane onaj Crnogorac na Kosovu je djelio
potpuno istu sudbinu kao i njegov susjed Srbin pot pritiscima ekstremnih Albanaca jos od 80-tih,jer ekstremni Albanci ne prave razliku Srbin-Crnogorac.
Rijec je o obicnim ljudima,Crnogorcima,koji nijesu nikakvi zlocinci,koji nijesu politicki aktivni koji samo zele zivjeti u svojim kucama.
Ima tu velik broj postenih kosovskih Crnogoraca koji nijesu nikome nista skrivili a koje se nekakvim sljepilom baca u jednu te istu vrecu sa onima koji su skrivili zakonski i moralno.
To sljepilo postoji kako u ekstremnih Albanaca koji ruse kuce,tako i u pojedinih (kazu da su) Crnogoraca u CG koji ih sve trpaju u istu vrecu i prebrzo i prelako ih se odricu.
Uskogrudno i ograniceno je sve Kosovske Crnogorce staviti u istu vrecu sa pecatom-ratni zlocinci,pro-srbi,preziru PG itd.
Mnogima su Crnogorci sa Kosova vjerovatno nevazan predmet debate koji zele pomesti pod tepih i praviti se da ne postoje ili ih jednostavno optuziti da su sami izabrali svoju srecu.
Last edited by Uskok; 27-09-11 at 10:27.
Ti ko da si upravo sišao s Mjeseca... Prestani da zamjenjuješ teze i probaj da se urazumiš.
Albanci na Kosovu nijesu pravili razliku između Srba i Crnogoraca jer tu razliku nijesu pravili ni sami Crnogorci na Kosovu. Oni su ti koji su se tada osjećali i identifikovali sa Srbima, a nijesu ih Albanci iz sporta i na silu tretirali ko Srbe.
Koji ti dio tu nije jasan?? Danas je stvar potpuno drugačija i Crnogorci koji imaju kontakt sa kosovskim Albancima (i Albancima uopšte) znaju da Albanci prave jasnu razliku između Crnogoraca i Srba. Razgovarao sam puno Albanaca (baš zato da bih tačno utvrdio kako gledaju na Crnogorce) i rečeno mi je od svih njih (a pitao sam preko 20 ljudi u različitim prilikama) da se za Crnogorce (od 1999.) ne upotrebljava izrazito pogrdan naziv "škja" ili "škija", već se taj termin zadnju deceniju koristi samo za Srbe i Makedonce. Naravno, to drugačije gledanje ne važi za crnogorske Srbe koji idu na Kosovo (poput onog Stijovića nedavno) sa tobož crnogorskom kapom na kojoj je 4S.
Ko ima jasnu distancu prema Srbima taj na Kosovu nikad neće doživjet neprijatnost. To zna svako ko je makar jednom kročio na Kosovo nakon 1999. Oni koji nijesu, oni i dalje u glavi imaju gluposti kako Albanci imaju nešto protiv Crnogoraca. Imaju, ali samo protiv onih "Crnogoraca" koji su simpatizeri (ne Srba, već) srpskih činjenja na Kosovu do 1999. Ko želi takvu svijest da ponese sa sobom na Kosovo, bolje mu je da ga zaobilazi. Isto se odnosi i na one koji bi sa takvom svijesti u Hrvatsku ili u Federaciju BiH. Jednostavno, oni koji misle da je bilo u redu da neko vrši teror nad onima kojima je došao u goste, naravno da nije dobrodošao.
I drugo... To što se ti "navodni Crnogorci" sad okreću Crnoj Gori (a eto ih je i sad kad im je najteže tek samo par stotina), je čisto iz želje da pokušaju na kreditu koji Crna Gora ima kod Kosovara, spasiti svoju imovinu i mjesto na Kosovu. Sve su to bivši srpski navijači koji sad drugog izbora nemaju već da "peru ruke" od svega i predstavljaju se ko "Crnogorci" ne bi li umilostivili Prištinu da ih za početak otavi na miru, a kasnije se nadaju - i uzgaja. Plan je sljedeći - Oni vjeruju da će Kosovari (iz želje da prave evropsko multikulturno društvo) njih njegovati ko rijetke trave, i da će na tom "crnogorstvu" to društvo profitirati.
To što plan ima šanse da im uspije, ne znači da onima koji to gledaju nije jasno o čemu se radi. Uostalom, i Crna Gora i Kosovo na toj njihovoj ideji mogu imati i određene koristi. A što se tiče njihove bezbjednosti... Kad su pretekli na Kosovu od 1999-2004 sad im neće bit ništa i ta priča da su životno ugroženi je glupost.
I za kraj... Uskok, mani se moralisanja... Te srceparajuće tirade koje se mogu svesti u rečenicu: "Kako vas nije sramota?!" - nijesu za ovaj PDF. Ti neki, za kojima ti tobož suze roniš, samo žanju što su sijali. Da su kad je trebalo slušali Podgoricu i držali se po strani, danas ovaj problem (albanskog prezira) ne bi imali.
A ovo sumnjanje u to "ko je na Forumu Crnogorac, a ko ne?" postaje bezobrazno. Ti Crnogorci (poput ovog u čije "crnogorstvo" ti sumnjaš) su svuda oko tebe i u ovoj zemlji čine većinu od 1997. do danas, bez izgleda da će ikad više to biti promijenjeno.
Ako misliš da je rezerva, koja uistinu postoji i koju imamo prema Albancima (prije svega tu mislim na Kosovare) dovoljna da probudi ljubav i simpatiju prema Srbima, u grdnoj si zabludi. Crnogorce ne negira nijedan narod sem Srba i u Crnoj Gori jedini ozbiljan problem imamo sa srpskom manjinom, tako da ta svijest dominantno utiče na odnos Crnogoraca prema drugim narodima u okruženju. Dok god Srbi budu gurali "prst u oko" Crnoj Gori i Crnogorcima, svaka simpatija prema Srbima u njihovim sporovima sa narodima koji njih okružuju, biće ili jadna (tek na nivou univerzalnih principa) ili te simpatije neće uopšte biti.
Last edited by El Re; 27-09-11 at 11:03.
ORA ET LABORA
KFOR NAPAO SRBE NA JARINJU ! KORISTILI SU VATRENO ORUZJE, PUCALI SU NA NOVINARE, STANOVNIKE, I SANITETSKA KOLA KOJA SU VOZILA POVRIJEDJENE !
http://www.rts.rs/page/stories/ci/st...%9A%D1%83.html
veliki bog ce im suditi !
Četvoro Srba ranjeno u sukobu sa Kforom na Jarinju
27. septembar 2011. Share Četvoro Srba je ranjeno u sukobima sa Kforom na prelazu Jarinje. Prema prvim informacijama, oko 13 časova došlo je do incidenta između vojnika Kfora i građana okupljenih na barikadama. Povrijeđeni su sa tri vozila saniteta odvezeni u pravcu Leška. Kako "Blic" saznaje, jedan od ranjenih je u komi, drugi pogođen u vrat i u teškom je stanju, dok ostala dvojica imaju povrede ekstremiteta.
U sukobu sa Kforom, kako "Blic" saznaje, ranjeni su Aco Radunović, Mladen Antonijević, Milan Premović i Stevo Petronijević.
Nakon što je jedan kamion dovezen ispred bodljikave žice kojom su pripadnici Kfora blokirali alternativni put ka centralnoj Srbiji, gradjani su kamenicama gadjali u pravcu Kfora, a pripadnici te misije uzvratili su većom količinom suzavca i gumenim mecima.
Na prelazu Jarinje, gdje je Kfor ranije danas uklonio dio blokada koje su postavili Srbi, sada je mirno, a oko prelaza se okupilo više od hiljadu mještana. Oko 12 časova i 30 minuta ka prelazu Jarinje krenuli su Srbi iz Kosovske Mitrovice i Zvečana. Desetine privatnih automobila i tri autobusa sa lokalnim Srbima krenulo je ka prelazu Jarinje. Kako "Blic" saznaje krizni štabovi održaće sastanke u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu jer pretpostavljaju da je taktika Kfora da odvuku Srbe na prelaz Jarinje kako bi blokade u Mitrovici oslabile.
Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da je neophodno da se Kfor u najkraćem roku vrati u okvire svog mandata i da prestane sa uklanjanjem barikada, jer bi to moglo da ima negativne posljedice po krhki mir i stabilnost na sjeveru Kosova.
neko bi konačno tim Srbima na KiM trebalo da objasni da je KiM okupirana teritorija i da je sada to teritorija druge države
She is only here to annoy herself!
Kad kamenice budu dovoljno dobar razlog da se uzvrati pucanjem iz automatskog oruzja po nevinim ljudima onda cemo razgovarat, a do tad mi reci dje si procitao tu informaciju da je bacena bomba na KFOR !
edit: srbi su samo se okupili oko barikada na sta su ovi odgovorili gumenim mecima pa zatim i bojevom municijom jer je ranije bio dogovor da niko ne smije prici barikdama.
i odakle ti ta informacija da su srbi prvi bacili kamenice ? Sto lazes ?
Last edited by Brajan992; 27-09-11 at 15:27.
!!!
Ovdje
15.29 - U incidentima kod Jarinja povređena su i četiri vojnika Kfora izjavio je agenciji Frans pres portparol Kfora Kaj Gudenoge. "Od bombe kućne izrade ranjena su četiri vojnika Kfora od kojih jedan teško. On je evakuisan helikopterom", precizirao je agenciji Frans pres Gudenoge.
http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=544959
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks