Page 28 of 225 FirstFirst ... 182425262728293031323878128 ... LastLast
Results 676 to 700 of 5613

Thread: Autoput Bar - Boljare (1.88 milijardi)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vlada Crne Gore bi trebalo da na današnjoj sjednici vjerovatno odluči da obustavi pregovore sa zainteresovanim kineskim kompanijama za gradnju autoiuta Bar-Boljare jer u predviđenom roku nijesu dostavile odgovarajuću ponudu koja bi zadovoljila principe privatnojavnog partnerstva.

Kako saznaje Dan, Vlada, koja od početka insistira na gradnji autoputa po modelu privatno-javnog partnerstva, vratiće se pregovorima sa Evropskom investicionom bankom EIB oko eventualne finansijske i tehničke podrške najskupljem infrastrukturnom projektu u istoriji Crne Gore.

Prema ranijim najavama, EIB uslovljava podršku raspisivanjem novog tepdera za izbor koncesionara i faznom gradnjom autoputa, s tim što bi se prvo gradila dionica od Bara do Podgorice.

Od EIB su podršku u vidu bankarskih garancija bezuspješno tražili raniji interesenti za gradnju autoputa, konzorcijum koji je predvodio splitski „Konstruktor" i grčkoizraelski konzorcijum Aktor-HCH.

Ova dva konzorcijuma dostavila su najbolje ponude na tender, koji je u međuvremenu poništen, čime su se otvorila vrata za pregovore sa kineskim kompanijama.

Za razliku od Hrvata i Grka, Kinezima nijesu bile problem garancije, već neiskustvo, neupućenost i samim tim nemogućnost uklapanja u traženi model privatno-javnog partnerstva, neuobičajen za tamošnje prilike.

Prema informacijama Dana, Kinezi nijesu bili spremni ni da adekvatno podijele rizike koje podrazumijeva realizacija kapitalnog projekta sa javnim partnerom Vladom
    .

To smo mi. Neupućena, mrčena i nerazvijena Kina oće kod nas da radi...
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    .

To smo mi. Neupućena, mrčena i nerazvijena Kina oće kod nas da radi...
    Ovo je vjerovatno receno sa odredjenom dozom ironije Nisam iscitala ovu temu,povrsno sam informisana o izgradnji auto puta,al kineski finansijski sistem poznajem sasvim solidno.Upravo zbog toga ne shvatam bas najbolje ovaj novinski clanak,djeluje mi da iza ovih nejasnih rijeci stoji jedna sasvim drugacija realnost,ne bas optimisticna. Prije svega,Kini nije nepoznat privatno javni model (to se moglo mozda reci do 2006 godine,od tada Kina ubrzava svoj proces tranzicije ka slobodnom trzistu,koji je tekao i tece postepeno,za razliku od nasih neuspijelih privatizacija). Kina je neupucena? Pa ne bih rekla s obzirom da je dostigla 2.mjesto na listi najjacih svjetskih ekonomija a pojedini predvidjaju da ce prestici USA u toj trci i postati buducnost finansijskog svijeta.Da su takve prognoze moguce Kina je dokazala nakon krize 2007/08 svojim performansama(ko se razumije,moze provjeriti)a za one koji se ne razumiju,dovoljno je reci da je kupila par americkih banaka,sto shvatate da nije bas mala stvar.

Po nekom mom vidjenju,Kina je ovdje najmanji problem i za njenu sudbinu svakako ne treba da brine Vlada Crne Gore. Mi bi mogli pitati tu istu Vladu zasto kazu da Kina nije spremna da adekvatno podijeli rizike sa javnim parterom Vladom? Tu je poenta- koliko je rizicno finansirati Crnu Goru?!! Zasto sa druge strane EIB nece da da bankarske garacije kad je u pitanju CG? Logican zakljucak je da smo mi vidjeni kao visoko rizicna zemlja od strane svjetskih investitora,sve ostalo sto kazu su izgovori i zamazivanje ociju.Bas zbog naseg rizika mi nismo u prilici da biramo sa kojim cemo investitorom saradjivati (kako se to ovdje predstavlja),samim tim ne mozemo ni dobiti finansiranje ovog projekta 'po nasoj volji'.

Dalje,ne shvatam ovaj dio: ''...dok Kinezima takav model nije poznat pa zato nude modele sa dugorocnim kreditima.Takvo kreditno zaduzivanje Vladi u ovom trenutku nije privhatljivo jer ako bi vec razmisljali o toj opciji onda bi se mogli zaduziti i po povoljinijim uslovima.''
    Kako oni misle da finansiraju izgradnju infrastrukture ciji se troskovi amortizuju tokom duzeg niza godina?Mozda kratkorocnim kreditima? Mogli bi se zaduziti po povoljnijim uslovima?Gdje?Kod koga? Ima li alternativa? Recimo ,project financing (ne znam kako vi to prevodite kod nas pa da ne improvuzijuem) djeluje nemoguc jer nas privatni sektor nema dovoljno kapitala da podrzi jedan takav projekat.

I na kraju,zasto uopste treba da se izgradi ovaj autoput?Ok ,znam ja prednosti jednog autoputa,al u ovom slucaju,u zemlji koja ima previse unutrasnjih problema da bi se dodatno zaduzivala po nepovoljnim uslovima koje trenutno samo i moze da dobije,trebalo bi izvagati troskove (sa jedne) i buduce prihode (sa druge strane),sto ne djeluje da je odradjeno kako treba.

P.S.Nisam pesimista
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    2,333
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,048 Posts

refreš

lompar konfuzan

Jedno je sigurno: Auto-puta nema i neće ga uskoro biti

http://www.vijesti.me/vijesti/jedno-...i-clanak-19693

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    I na kraju,zasto uopste treba da se izgradi ovaj autoput?Ok ,znam ja prednosti jednog autoputa,al u ovom slucaju,u zemlji koja ima previse unutrasnjih problema da bi se dodatno zaduzivala po nepovoljnim uslovima koje trenutno samo i moze da dobije,trebalo bi izvagati troskove (sa jedne) i buduce prihode (sa druge strane),sto ne djeluje da je odradjeno kako treba.
    zanimljivo pitanje u svijetlu nedavnih jakih zaduzenja drzave, kakvih nije bilo na pocetku nase diskusije o gradnji autoputa.
    kad je muka đe si duka

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Dosta je bilo mastanja, sad se vratimo popravci tunela u Platijama . . .

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,740
    Thanked in
    1,092 Posts

I na ovo dosad su se pojedini oparili tako da je plan manje više ispunjen

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    refreš

lompar konfuzan

Jedno je sigurno: Auto-puta nema i neće ga uskoro biti

http://www.vijesti.me/vijesti/jedno-...i-clanak-19693
    E kad se ne moze napravit autoput onda ne znam kako bi se odradilo nesto kompleksnije od cega bi zavisila privreda Crne Gore, kao sto su elektrane recimo.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,740
    Thanked in
    1,092 Posts

Prije više od 50 godina pravljena je pruga Podgorica-Nikšić.Izgradnja sa čekićem,pijukom,lopatom i dinamitom je trajala nešto oko godinu i po.Rekonstrukcija pod ministrom Lomparom i onim Franovićem traje debelo preko 5 godina.Uz sva moderna sredstva,mašine itd oni više od 5 godina ne mogu da naprave nekolika prelaza,naspu đe je potrebno,zamijene neke šine i malo doćeraju ostatak.
    Izgradnja magistralnog puta Podgorica Nikšić je trajala par godina,naravno i tu su korišćena siromašna sredstva u odnosu na današnje mogućnosti.Pravljenje treće trake od Bogetića do Nikšića je trajalo oko godinu i po dana ako se na varam(možda i više ne mogu se tačno sjetit).Pravljenje 4 trake na ulazu u Danilovgrad traje već oko pola godine a sve na dionici manjoj od kilometar i preko terena koji nije previše težak za toga posla(meki krečnjak je najveća prepreka).
    Auto put najavljuju na sva zvona već nekolike godine i evo ništa.Izio vuk magarca.
    Drugi ministar da ima obraza davno bi podnio ostavku ali Lompar ne pa da sve gori.Đe ga je Oskar da pofali njegov rad?

Thanks Thanks Given 
    165
    Thanks Thanks Received 
    900
    Thanked in
    375 Posts

Hehehehe....

eno počeli priču o brzoj cesti. Izgleda su čitali šta smo im ovde lijepo napisali.....
    Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
    tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,634
    Thanked in
    2,734 Posts

Trenutno su ljudi koji su organizovali tender najviše u prednosti. Svima su isplaćene dividende za saradnju, savjetovanje, organizaciju, čalnovi odbora su dobili svoje...
    Što tender nije uspio nikoga nije zanimalo, onda smo počeli drugi... Trebalo je okupiti staru gardu, članovi, dividende, savjetovanje, organizacija i opet ćorak...

Onda se malo sačekalo i opet. Tenderi su zakon da se novas prespe tamo đe (ne) treba...
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    4,440
    Thanks Thanks Received 
    8,579
    Thanked in
    3,299 Posts

Lompar je nevjerovatno bice. Toliko neuspjeha za njegova mandata, ona nesreca na bioce, neuspjeli tenderi... i on je jos uvijek na mjestu ministra... nikakav osjecaj profesionalnosti i savjesnosti. To jedino ovdje moze da opstane, negdje drugo bi ga javno mnjenje zbrisalo sa svih mogucih javnih scena, sadio bi krompir nedje bogu iza ledja.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Kakva smo to mi drzava kad nam drugi odlucuju oce li nam se gradit autoput ili brza cesta. Pitamo li se mi uopste oko bilo cega?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kakva crna "brza cesta"??...Jadi ih znali s "brzom cestom"...Na kraju će tražit studiju da li nam put/evi uopšte treba/ju.
    Mislim da je ovo još jedan prilog opštem utisku o potpunoj nedoraslosti i tumaranju ove Vlade. Žao mi je Lompara jer iskreno vjerujem da je pošten čovjek koji je želio najbolje moguće rješenje. Međutim stepen promašaja i propusta (bez obzira da li je on sam kriv za sve što se s ovim projektom dešavalo ili se to desilo zBog objektivnih okolnosti) postao je toliki da on danas meni liči na klovna koji očigledno nije u stanju da se nosi sa zadatkom koji je pred njega postavljen.
    Zbog svega, a kako bi izbjegao da posane junak vica koji će se prepričavati i dugo nakon što ga ne bude, sa tematikom "kako je Andrija gradio autoput", najpoštenije bi mu bilo da još danas podnese ostavku i isprazni fioke.
    Taj autoput nikada i nije trebao da obezbijedi vezu sa sjeverom zemlje (već imamo dva magistralna puta) već da bude kičma političko-ekonomskog bića i budućeg uvezivanja države. Ko je god (i samo) sio da popije kafu u nekom lokalu u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama ili Plavu (a da ne govorim o vizuri onih koji tamo žive), jasno mu je (bilo) da taj prostor (još uvijek) nije ni privredno, a još manje u svijesti, uvezan sa ostatkom zemlje. Prosto, otud posmatrana i Crna Gora i Podgorica izgledaju drugačije. Danas se ima utisak kao da je Jadran između Podgorice i tih gradova.
    Autoput je trebao da najavi budućnost. On je trebao da garantuje stavljanje u funkciju, punu valorizaciju i prožimanje svih resursa zemlje i obezbijedi njenu atraktivnost stranim investitorima. On je trebao da pokaže i da se CG nepovratno opredijelila za razvoj, ali i da sugeriše da je CG ozbiljna država. Uostalom nema ozbiljne države odavno u Evropi koja nema makar kilometar autoputa. Takva država ne postoji ukoliko je ista veća od 1000 km2.
    Sve je ovo odavno izmaklo kontroli, pretvorilo se u cirkus i ovo su samo metastaze...
    Last edited by El Re; 16-09-11 at 09:19.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Žao mi je Lompara jer iskreno vjerujem da je pošten čovjek koji je želio najbolje moguće rješenje.
    pošteni ljudi se nakon one tragedije sa vozom ne bi više vraćali na tu funkciju, tačno je da on nije direktno odgovoran ali proći će dosta vode Moračom dok se ovdje ukapira što znači odgovornost i za ono što tvoji podređeni naprave i dok se na odgovorna mjesta budu počeli stavljat odgovorni ljudi a ne isključivo članovi partije (a i to nebitno koji)
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    4,440
    Thanks Thanks Received 
    8,579
    Thanked in
    3,299 Posts

Nesto ne mogu vjerovat da je posten kad se vratio na funkciju nakon one nesrece. Odgovornost je dio postenja, a on ni trunku toga nema.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

genijalan potez, reci ce nam drugi da nam ne treba auto put, pa cemo sa sebe da speremo sav propali projekat koje su nase megalomanske glave zamislile, hahahahaha sve vise i vise me dps odusevljava
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kod nas vise niko ne zarezuje ni krivicnu odgovornost, a ne da se prica ili obraća paznja na nesto sto se zove "politicka odgovornost", odgovornost za nesto receno pa se pokazalo kao ordinarna laz, sakrivanje iza imuniteta....., a da ne pricamo o nekim izbornim obećanjima i cudima. Cega se god ozbiljnog ufate to u sprdnju pretvore i najbolje od od svih rabota im ide blamaza drzave. Da im od pocetka gradnje autoputa zavisi plata već bi bilo bar pola izgradjeno, a ovako.....

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

a ovako su sebi povecali plate, jer razmisljaju jos samo da smisle kako da se razmisljanjem asfaltira i eto im Nobelova za mir
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

E`su li Crnogorci gradili Skadar na Bojanu,
    mozda Vile traze da u temelje ugradimo Ministra sa otvorom za pushenje.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

otvorom za pusenje chesa?!?!?!?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Mi ne mijenjalo dvije decenije, pusimo istu stvar,
    od kad nas vode mladi&lijepi, iz svijetle proslosti u svjetluju BUDUCNOST.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

i tamnu sadasnjost

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

a ovo je mrklo da nema kud vise
    bolje ime drzavi nam ni Bog ne bi smislio..
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Vazna je PROSLOST I BUDUCNOST,
    za sadasnjost se nama vremena i novca,
    zato mi imamo MOZGOVE, koji nam prichaju o SLAVNOJ ISTORIJI NASHIH PREDAKA,
    i perspektivi BUDUCNOSTI njihovih MEZIMACA , koji se spremaju kad tata ostara, da sjedu u MINISTARSKU FOTELJU, da nam grade Perazica Dolove, most na Verige, tunel kroz Cakor, Veliku plazu, Solanu, Buljaricu , Valdanos, samo shto nijesu,
    sve je SPREMNO ZA TAJKUNSKE I DRZAVNU TELEVIZIJU,
    a ja do Brskuta vozam dvije ure, putevima Austrijskim i Kralja Nikole,
    sa pauzama za povracanje vechere od prijehodnog dana od MUKA&OKUKA.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by NSX View Post
    pošteni ljudi se nakon one tragedije sa vozom ne bi više vraćali na tu funkciju, tačno je da on nije direktno odgovoran ali proći će dosta vode Moračom dok se ovdje ukapira što znači odgovornost i za ono što tvoji podređeni naprave i dok se na odgovorna mjesta budu počeli stavljat odgovorni ljudi a ne isključivo članovi partije (a i to nebitno koji)
    Raširićemo priču a to mi nije cilj, mada ovo i jeste tema koja se najdirektnije tiče (rada) Andrije Lompara.
    Evo o čemu se radi (makar po mom skromnom sudu)... U životu ne postoji ništa crno i ništa bijelo...Zato se treba čuvati od takve vizure...
    Da li je trebao dati ostavku nakon željezničke nesreće 2006.? Moj odgovor je - DA! Ali to je on sjutradan i učinio. Da li je trebao prihvatati nagovore da odustane od ostavke? Mislim da - NE. Trebao je odstupiti, jer i za manje stvari ministri odlaze a ne za takvu i toliku tragediju, i vratiti se onom u čemu je dobar.
    Ipak, Andrija Lompar je, da ironija kompletne priče bude veća, učinio za Željeznicu Crne Gore u svom mandatu više nego svi ministri u 20 godina prije njega. I to je istina. To zna svaki radnik i Željezničkog saobraćaja i Željezničke infrastrukture. Nije to samo njegova zasluga, ali on jeste bio koordinator i inicijator mnogih projekata na osavremenjavanju gotovo 30 prethodnih godina potpuno zapuštene željeznice. Što se tiče žrtava tragedije na Bioču vjerujem da njih kao dio vlastite krivice doživljava i Lompar, ali je žalosno što njih kao dio svoje krivice ne vide i oni koji su glasali za vlast koja je izolovala, izložila embargu i ekonomski opustošila zemlju, zBog čega, sve i da se htjelo, nije se imala od čega održavati ni željeznica ni druga putna infrastruktura. Ne pada mi na pamet da branim Lompara jer bih ga jutros najradije išutirao iz kancelarije, ali prosto ako se sudi o nekom, treba biti fer i reći kompletnu istinu.
    Izostanak realizacije, a onda i dovođenje u pitanje projekta autoputa (sve i da se od njega ne odustane) jasno je pokazao da Lompar nema snage to da iznese i nimalo ne bih bio iznenađen da on sam odstupi, ne čekajući rekonstrukciju Vlade koje će (u to sam siguran) sigurno biti tokom iduće godine. Ako ne zBog čega drugog a ono zBog toga što su većina ministara dio bivšeg tima Đukanovićeve Vlade, a ne ljudi koje je Lukšić birao i koje bi izabrao da mu je baš mogla biti puna sloboda. Nije ni Đukanoviću mnogo do tih ljudi, već su većina ostali kako bi formalna tranzicija dužnosti prošla sa što manje pažnje javnosti. Poslednje što su i Đukanović i Lukšić htjeli jeste da tada zatalasaju DPS. Ali to je neka buduća tema...
    Još jednom, u osvrtu na Lompara jasno sam iznio uvjerenje u njegovo lično poštenje, jer sam prije svega želio istaći svoje (možda i pogrešno) uvjerenje da je on uspio odoljeti iskušenju da "zavuče ruku" u državnu kasu iako je njegovo Ministarstvo bilo idealno mjesto za pronevjeru jer se tamo na godišnjem nivou raspolaže sa stotinama miliona eura (što novca odobrenog budžetom, što kreditima stranih banaka) pa ipak tokom njegovog mandata niko (pa čak ni MANS) ga nije povezivao sa zloupotrebama, korupcijom i naprasnim bogaćenjem. Prosto Lompar nije u javnosti doživljen tako i ne treba bez dokaza osporavati bilo čije poštenje. Časnost je već nešto drugo. Da li je časno bilo vratiti se na funkciju, svakom ostaje da prosudi...Ja sam svoj skromni stav iznio.
    Last edited by El Re; 16-09-11 at 13:46.

Page 28 of 225 FirstFirst ... 182425262728293031323878128 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)