Stvarno je bilo tužno gledati našu košarkašku reprezentaciju na ovom EP. Baš ništa nije funkcionisalo kako bi trebalo, nijesmo bili tim – ne samo po igri, već ni po mentalnom stavu i psihološkoj pripremljenosti. Dovoljno je bilo vidjeti lica i stav naših igrača tokom intoniranja himne, pa uporediti ih sa drugim reprezentacijama i zaključiti kako je malo kome bilo stalo da grize, da se bori i izgara, pa ako je eventualni neuspjeh posljedica nedovoljnog kvaliteta u tom slučaju im niko ništa ne bi mogao zamjeriti. Ovako ostaje gorak utisak potpune ravnodušnosti, pa čak i neozbiljnosti – od prvog trenutka se vidjelo da srljamo u propast.
Za igru koju (nije)smo prikazali glavni krivac po meni je Radonjić (ipak bih se donekle ogradio od ovog stava, jer imam utisak da čovjek nije baš sasvim svjestan gdje je bio i šta je radio). On jednostavno nije dorastao ovom rangu takmičenja (ni po košarkaškom znanju, još manje po inteligenciji) i to je za njega olakšavajuća okolnost, ali nikako opravdanje za to što nam je igra ličila na košarku slučajno odabranih prolaznika na korzu tokom prenosa finala svjetskog košarkaškog prvenstva. Uvijek sa onim izgubljenim pogledom koji odaje potpuno nerazumijevanje dešavanja na parketu, plus odsustvo bilo kakvog autoriteta su ga činili smiješnim. Beskrajne rotacije, redovno bez ikakvog smisla, tajm auti u pogrešno vrijeme, igra bez ikakve koncepcije i skautiranja protivnika, nepostojanje taktike i jasne vizije, posebno nepostojanje back up plana kad trenutna taktika ne daje rezultat, nesposobnost da se ekipa motiviše – to su odlike njegovog vođenja ekipe. Već poslije par utakmica čovjek je povrh svega bio uplašen, strah se jasno mogao iščitati na njegovom licu – a u takvim okolnostima racionalno i smisleno odlučivanje postaje utopija. Ne bih više o njemu kao što neću ni o opskurnim likovima iz vrha KSCG (Big Boss, Mitrović, Barović...). Ocjena 1.
Evo kako sam vidio igru naših reprezentativaca na ovom EP (ocjene od 1 do 5).
Omar Cook. Čovjek po meni pošteno odrađuje svoj posao, čini se kako nije bio u naročitoj formi, ali je to u značajnom mjeri posljedica loše postavljene taktike, kao i očajne igre nekih drugih igrača. Cook je najbolji u pick&roll igri, nažalost izgledalo je da ovaj put to nije imao s kim da igra. Mislim da je na kraju i sam bio dosta isfrustriran. Nemam ništa protiv njega, ali mislim da bi se na budućim takmičenjima trebali okrenuti domaćim igračima. Ocjena 3.
Goran Jeretin. Lošiji nego što smo navikli – u kvalifikacijama on je bio ključni čovjek naše reprezentacije, glavni pokretač i motivator, ovog puta nažalost ništa od toga. Ipak, čini mi se kako Jeretin i dalje ima najviše žara, borbenosti i one pozitivne sportske drskosti koja je neophodna za dobar rezultat. Zašto i ostali nijesu pokazali makar dio te želje ne znam. Ocjena 2,5.
Vlado Šćepanović. Legenda naše košarke se na tužan način oprostio od reprezentacije. Nije on to zaslužio, ali objektivno nije zaslužio ni da putuje na ovo takmičenje. Jedan jedini kriterijum bi morao da bude važeći kod izbora reprezentativaca, trenutni kvalitet i forma, kao i uklapanje u trenersku koncepciju i viziju igre. Znamo da je Vlado išao iz drugih razloga. Ja mu ništa ne zamjeram, ipak je tužna činjenica da je on i dalje naš daleko najbolji šuter. Ocjena 2.
Boris Bakić. Solidna prva utakmica, nakon toga igra za zaborav. Čak se ni u odbrani nije proslavio, dok mu igra u napadu nikad nije bila jača strana (svakako će biti vlasnik i autor naj-promašaja prvenstva). Vjerujem da može bolje, jer je gore od ovoga teško, ipak ne vjerujem da je on budućnost crnogorske košarke. Ocjena 1,5.
Vladimir Mihailović. Za mene veliko razočarenje. Dečko igra beka šutera, a od šuta je operisan. Protiv Finaca dva puta kao duh sam na trojci uspijeva da promaši obruč za pola metra. Ili je totalni antitalenat za šut ili ne reaguje dobro kad je pod pritiskom. Istina je da ima solidne fizikalije, ali mu ni baratanje loptom, kao ni pregled igre nijesu jače strane. Volio bih da se varam, ali teško da je VM naša lijepa košarkaška budućnost. Ocjena 1,5.
Vladimir Dašić. Prve dvije utakmice odigrao odlično, kasnije se sasvim utopio u sivilo i ispodprosječnost naše igre. Po izgledu je pravi prototip modernog all-round igrača. Visok, brz i pokretljiv, odličan u skoku i kao kradljivac lopti, solidno brani protivničke igrače na pozicijama od 1 do 4, nešto lošiji šut i ulaz, ali generalno najkompletniji naš igrač. Čini se da mu fali kontinuitet u igri, kao i malo više mentalne snage i drskosti, ali definitivno je igrač za budućnost. Ocjena 3.
Miloš Borisov. Nije se baš naigrao – kao zamjena Dašiću nije mnogo ni dobijao šansi. Solidan igrač – svakako ne vrhunski, borben, dobar skakač, solidan šuter, po meni zaslužuje prelaznu ocjenu i zbog nedostatka boljih igrača na pozicijama koje igra novu šansu u budućim reprezentativnim akcijama. Možda ga je trebalo više koristiti na poziciji 2. Ocjena 2,5.
Vladimir Dragičević. Svakako vrlo zanimljiv igrač. Značajno je napredovao poslednjih godina, izrastao u vrlo ozbiljnog igrača koji na svojoj poziciji ne zaostaje mnogo za najboljim evropskim četvorkama. Odličan fizikalac, snažan, skočan, solidnog šuta – nadam se da će u Rusiji još unaprijediti svoju igru, jer nam svakako treba i u budućnosti. Na EP odigrao ispod svojih mogućnosti, ocjena 3.
Milko Bjelica. Očekivao sam više, pogotovo nakon sjajne evroligaške sezone u Lietuvos Ritasu. Međutim, Radonjić nije imao nikakvu predstavu šta Bjelica igra i šta može, pa je i to dio razloga Milkove očajne igre. Čovjek se nije uklopio, pa je i kod stvari koje bi inače radio vezanih očiju početnički griješio. Inače solidan šuter, promašio je sve što se promašiti moglo. Radonjić to nijednom nije pokušao, mislim da je kombinacija Bjelica – Dragičević mogla dobro da izgleda na parketu. Ocjena 2.
Nikola Peković. Svakako najveće razočarenje. Čovjek nije ličio na sebe iz sezona u Partizanu i Panatanaikosu. Godinu dana igranja neozbiljne košarke u neozbiljnoj ekipi je učinilo svoje. Gazdama u Minesoti je valjda najvažnije bilo da imaju što veće brdo mišića, a ne dobrog košarkaša. I tako, Peković je ličio na karikaturu nekadašnjeg igrača, debeo, spor do bola, očajno se kretao, još očajnije gradio i primao loptu, od bogatog napadačkog repertoara nije ostalo ništa, ovo je za posljedicu imalo totalnu nesigurnost u sebe, što je utisak očaja još više pojačavalo. Koliko god je bio loš u napadu, u odbrani je bio još gori. Vjerovatno Peko sad može više da potegne u bench pressu, mrtvom dizanju ili dubokom čučnju, ali ovo nije trijatlon snage, već košarka. Takođe, vrhunski sport ne dopušta nesportski život, ili ga dopušta, ali na kratki rok. Čini mi se da Nikola mora ozbiljno da se zamisli nad svojom košarkaškom karijerom - ili su se možda potpisivanjem velikog ugovora sve njegove želje i ambicije ostvarile? Iako je statistički skupio dovoljno za prelaznu ocjenu, znajući njegov potencijal i ono što može dajem mu čistu 1!
Slavko Vraneš. Igrao vrlo malo, ostao neiskorišćen u svakom pogledu. On je igrač za specijalne zadatke prije svega u odbrani, Dule Vujošević ga je odlično koristio u Partizanu. Ali Radonjić nije imao pojma šta će s njim, pa se postavlja pitanje zašto ga je uopšte vodio. Zbog malo igre ostavljam ga neocijenjenim.
Nikola Vučević. Priznajem, za mene još jedno razočarenje. Vidi se da dečko ima talenta, obučen je košarkaš, lijepo se kreće, odlično igra pick&roll, ima solidan repertoar napadačke igre, svakako je naša budućnost. Ono što mi se ne sviđa je poprilična ravnodušnost i nedostatak žara, odbranu igra kao curica, cima se na svaki lažnjak, o onda se svesrdno trudi da protivnika ne naljuti nekim faulom. S obzirom da ga čeka tavorenje u NBA bojim se da ćemo izgubiti još jednog velikog talenta. Nadam se da će lock out dugo potrajati i da će mu igranje u Evropi, tj. Budućnosti dosta značiti za buduću karijeru. Ocjena 2.
Crna Gora. Što se timske igre tiče, sve sam već rekao u uvodu: jad, očaj, bijeda. Ocjena 1!
@SnowHunter
Žešći respekt za analizu. Nažalost, gotovo svi ćemo se složiti za ono što si napisao. Možda bih ostavio rezervu u vezi sa Cookom jer sam tek danas čuo razlog njegovog kašnjenja na pripremama od dvije neđelje. S obzirom na to da nemamo u najavi nikog ko bi mogao igrati na njegovoj poziciji ako izuzmemo još uvijek premladog Nikolu Ivanovića, mislim da bi Cook još mogao poslužiti. U svakom slučaju, bez nekog naturalizovanog Amerikanca teško možemo išta ozbiljnije napraviti.
Last edited by amnesiac; 07-09-11 at 16:48.
Dick Laurent is dead!
Jesam li ja jedini koji je blago zgadjen tekstom u Vijestima? Tipicno za nas - svugdje ima krivaca, a niko nije kriv. Nekoliko podnaslova utvrdjuje krivicu rukovodstva i saveza, a naravno, niko od njih nije smetao dok smo se zajebavali sa onom kvalifikacionom grupom. U sustini, nije smetao niko i nista dok je tu bio Dule. Opametimo se, ovdje se trazi glava, ovaj, ostavka Deja Radonjica. On ovakvu blamazu ne smije da prezivi.
You trying to say Jesus Christ can't hit a curveball?
I ja tek danas saznadoh za razlog Cookovog kasnjenja na pripreme. Bio bi on bolji, ali nista to ne bi uticalo bitnije. Inace, bas dobra analiza ShowHuntera, sa svim se slazem samo bih dao Dragichevicu manju ocjenu. Dosta mu je prelazna.
Borisov 2,5 a onaj čovjek nije ništa uradio i sigurno je bio najgori igrač ubjedljivo...prvih 10 pokušaja je promašio a svaki put je bio sam kao duh...nemojte zezat da vas zamoli...ono je igrač za neku južnu regiju...
deuscroix
Brao brao to previđeh, Borisov čista jedinicalik ostane sam na šut za tri poena, šutne i trči pod koš na skok hahahahaha definicija nedostatka samopouzdanja
Mitrovic lagano rece na IN da se Vuckovic vise bavio prostitucijom i ko zna cime no gledanjem kosarke. Kakvo dno.
Jednu po jednu ekipu nam uništiše. Za po godine nećemo imat više čemu da se radujemo zbog tih smradova.
.
Da ne ulazimo u ispravnost odluke FS da smijeni selektora, ali oni su, makar, vrlo brzo i hrabro reagovali. Pokazali su kakvu-takvu odgovornost, preśekli, pa sto ponesemo.
U drugom savezu, vise od nedjelju dana je proslo od blamaze i ispadanja sa EP. Niko nije preuzeo odgovornost, istupio u ime saveza, strucnog staba i igraca, ponudio jedno obicno saopstenje javnosti...
Cekamo cudo...
________
Biće, biće saopštenja. Naglasićemo kako smo dobili velesilu Makedoniju kojoj je tek u zadnjoj sekundi izmaklo prvo mjesto u grupi drugew faze.
greska je nijesu na olimpijski nego na predolimpijski turnir, lapsus je posto je to rekao ranije tokom meca
edit. mada ce gotovo sigurno igrati na OI posto su protivnici na ovom turniru pored evropskih zemalja izuzev Portorika vrlo losi!
Last edited by pumba; 15-09-11 at 15:03.
Ljudi, znaci ne mogu da vjerujem da su braca Makedonci stigli do polufinala!!! svaka im cast!
ali sad mi je jos vise krivo sto nasi nisu bili u formi i sto Dule nije bio tu da ih isklepa, jer mi nismo nista losija reprezentacija od njih! istina je nemamo sutere, ali sa nasom centarskom linijom mogli smo sve da karamo, da se normalno postavljala odbrana i napad! no aj sad!!!
Nije bas da je sigurno, posto je Velika Britanija, kao domacin, direktno kvalifikovana, ostala su jos tri mjesta za olimpijski turnir (12 ekipa). Od cetiri evropske reprezentacije (3-6 mjesto na EP) koje ce ucestvovati na kvalifikacionom turniru za OI, minimum jedna ce morati da otpadne.
________
00.20-03.50...
Neka si Makso!!! svaka cast, samo opali po tim govnima jos vise i trazite odgovornost!
Naravno da će da ostanu. Oni su vlasnici košarke u Crnoj Gori. Pašće kad i crnogorska vlast.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks