Ne moze sam, a i tamo dje tako blizu ima ormaric (opticki spliter), onda ce to telekom zavrsiti.
Da li korisnik moze da insistira na FTTH resenju, makar sam provukao optiku od stana do vaseg ormarica ?
Ne moze sam, a i tamo dje tako blizu ima ormaric (opticki spliter), onda ce to telekom zavrsiti.
nista, cekacu.
izvodjac radova mi je rekao da je stan na strani gdje je ormaric onda bi mogao da provucem opticke kablove bez busenja (iako ih ne razumijem kako).
Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.
Može li mi neko odgovorit na sledeće pitanje?
Kada će početi implementacija optike do kuća? Konkretno, interesuje me područje oko gimnazije Slobodan Škerović..
I mene interesuje to,ali za podruchje Tivta.
Peace,Love,Unity & Respect
for one another !
Mene interesuje sto će biti sa Flat7, kad je skuplji od optike![]()
Fiju, znaci optika ce otic na 50 eura mjesecno ? Trzisno, nema sto...
" Damn the cargo, we'll be on our way tonight "
Prije ce biti,da je FL@T7 debelo trzisno precijenjen. Deutsche Telekom cini mi se nudi Triple Play(full flat rate) preko bakra s VDSL-om16/25Mbps u Downstream-u i full IPTV paketom(koji bi kad bi ga i bilo u ponudi kod nas kjorisnika kostao dodatnih 20-tak eura)za nesto ispod 50Eura, sa mogucnoscu da za dodatnih 10Eura sve to dignete na 50Mbps, ako se odlucite za all IP servise(umjesto POTS fixne telefonije VoIP, ostlo je po opisu IP servis) i nesto jeftinije. A, kad je optika u pitanju sve ovo dobijete za iste pare, dakle 50Eura, s tim sto je 100Mbps u DL i 50Mbps u UP standard za internet servis, full IPTV paketi i mogucnost da za 5Eura dignete to na 200Mbps u DL odnosno 100Mbps u UP. Toliko o trzistu...
Last edited by Poseydon; 04-09-11 at 17:47.
To je vec nas problem...
@Oliver_Queen: Za onoga ko pod ovim promo uslovima uzme Optiku nema ogranicenog trajanja promotivne cijene. Tu cijenu ima tokom citavog trajanja ugovora koji je na dvije god, sa mogucnoscu daljeg produzenja pod istom cijenom (ili cak nizom jer je moguce da ce i tada biti neki promo za produzenje ugovora i sl.)
@Poseydon: Sto se tice trzista treba pogledati cijene uporedivih paketa koji se nude, pa se moze izvesti zakljucak (a da bi bolje bilo da smo Njemacka oko toga nema spora, i to ne samo za trziste elektronskih komunikacija!):
M-TEL 2Mbps/512kbps - 41-43 EUR mjesecno (zavisno od trajanja ugovora)
M-TEL 10Mbps/768kbps - 78-80 EUR mjesecno (zavisno od trajanja ugovora)
http://www.mtel.me/menu/2733/tarifni...5o8ldb78tf50a4
CABLING BUDVA 4Mbps/512kbps - 43 EUR mjesecno
http://www.cabling.tv/index-2.html
M-KABL 4-6Mbps/512kbps - 33.5 EUR mjesecno (brzina zavisno od trajanja ugovora)
http://www.m-kabl.me/internet
vs.
T-COM 20Mbps/2Mbps - 32.99 EUR mjesecno (vazi neograniceno za korisnike koji potpisu ugovor u promo periodu)
Vuja, nijesmo mi vesla sisali. dobro znamo cijene interenta u CG i na njih nijesmo mislili. i ti znas da smo mislili na cijene neta u okruzenju a tu je T COM - najskuplji.
eto vasa sestrinska firma je u hr i mak pa uporeid cijene...
HRVATSKA:
do 10 Mbit/s download i 512 Kbit/s upload 146 kn + MAXadsl Flat - 64 kn = 210 kn ili 28 eura.
CRNA GORA:
Flat do 7Mbps/768kbps = 45 eura.
MAKEDONIJA:
2.299 ден. = 37 eura
Max Optic Comfort + До 40 Mbps / 40 Mbps
Morate uzeti u obzir koliko korisnika ima u drzavama koje spominjete. Da CG ima 10 miliona stanovnika, vjerovatno bi bile manje cijene jer bi onda bilo vise korisnika koji bi koristili servise. Tako da poredjenje Njemacke sa nama ili Hrvatske ili cak Makedonije koja ima preko 2 miliona stanovnika je smijesno.
Bitna je penetracija interneta, koja je veca kod nas nego u Makedoniji, a tu su i problemi oko drzavnih nameta. Sto bi Telekom stitio crnogorce kad to nece drzava kojoj placaju porez. Ne umijemo mi organizovati ni mnogo bitnije stvari.
pa sa kim treba da se uporedjujemo? kakav broj stanovnika? po tvome ne bi mogli nikad uporedit tursku i napr bugarsku ili neku drugu zemlju jer ovamo zivi 3 x vise stanovnika. daj ne pricaj svasta.
placamo najskuplji internet u evropi i to neka ti bude glavno mjerilo. uzmi i odnos visine prosjecne zarade i cijana interneta pa ces opet imat istu racunicu. ne mozes da odbranis nesto sto se odbraniti ne moze jer cifre su neumoljive.
Poseydon, meni je sve to jasno i znam da T-co nema razloga da spusta cijene svojih usluga jer im i ovako ide odlicno. na poziciju su takvoj da im moze bit.
necemo vise o ovome na temi koja se tice implementacije optike.
Last edited by laciale; 05-09-11 at 10:30.
To je vec drugi kontekst, koji je takodje relevantan, ali treba prije svega gledati uslove lokalnog trzista i poziciju u kojoj se nalazimo. Ta pozicija je da smo mi ipak malo u "slijepom crijevu" sto se tice Interneta i da "on dok predje" (transportuje se) preko svih tih zemalja da bi dosao do nas, a i zbog malih kolicina, izadje na cijenu takvu kakva jeste, koja je vazan faktor za maloprodajnu cijenu. Kad se to uzme u obzir logicno je da kod nas cijene budu nesto iznad okruzenja.
Siguran sam da ce se trziste kretati u tom pravcu koji ti navodis kao primjer, samo sto kao i u mnogim drugim segmentima ipak kasnimo. Situacija da T-Com za 50% vecu cijenu daje 1000% vecu brzinu je dovoljan indikator da je tako i dobar prvi korak. Sa omasovljavanjem ovih stvari cemo se priblizavati trzistima koja su nam uzor.
Ne mozes omasovit nesto visokom cjenom. Pogotovo sto i T-Com, gleda da ima ogroman profit na stetu ponude i kvaliteta usluge, da bi se taj profit razbio u dobar priliv za akcionare izvanka. Zamisli da se Samsung od 1 euro prodava za 100 eura ? Da li bi se Samsung omasovio ? Sumnjam. Tako sam siguran da ce malo ko imati para da svaki mjesec izdvaja 70 ili vise eura ovo sto biste vi da omasovite. I takvo misljenje me dovodi do jednog drugog zakljucka koje necu pomenut sada.
Kazes, placa se transport interneta do ovog slijepog crijeva ? Kako albanija ili grcka nisu slijepo crijevo a mogli bi bit. Hm, pa trazite ponudu od drugih a ne samo iz okruzenja. Nije valjda da se internet tretira kao voda za HN?
Evo, ja bih doveo optiku do kuce, samo da nemam ovakav glupi problem sa internetom kakav imam, ali sumnjam da ce meni to rjesiti problem. A isto tako, ni T-Com izgleda nema jasnu infrastrukturu, posto evo vidim niko ne zna je li ide optika ili ne ide do Njivica (od ranije). Isto znam, da imate problem i sa Njivicama, iako ne priznajete. No nema veze. Vazno je pravdati visoke cijene. Pa bilo bakra, ili optike.
" Damn the cargo, we'll be on our way tonight "
Cijena nije 70, vec 33 EUR sto je bitna razlika, upravo radi omasovljavanja (subsidy isto kao za Samsung)
Grcka ima dosta jake podmorske veze prema Italiji i Hrvatskoj i ima veleprodajne kolicine koje kupuje mnogo vece od nas. Za Alb nisam siguran da su jeftini, npr. U mobilnoj im je do skora cijena sms-a bila 20 centi.
FTTH se mahom dovodi do blokova.
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)
Bookmarks