View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 14 of 42 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast
Results 326 to 350 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

PZPzdajmo svi v Evopu
    Bobmba Radulovića ka nikšicanin24.
    «Gospodin Jelko Kacin, zaista mi je neprijatno što ovo kažem, ali djeluje kao da je iz DPS-a tako da ne bih njegove stavove komentarisa.»

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

мињо...ма нек кукају...само им је то преостало....
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Kad se dozvolilo u startu... sad ce od bijesa i od dangubljenja ucjenjivati za svasta. Ali, da se postave realne plate za poslanike po ucinku na gradjanskom nivou a ne nebeskom, da im se ukinu beneficije, automobili, vozaci, tjelohranitelji za njih i njihove porodice, dnevnice, hoteli, stanovi, porezi adekvatno ubiraju prvo za primjer od njih pa nadalje, a cijene u menzi da se podese prema narodnom novcaniku i objektivnim okolnostima.. ne bi prejedeni trabunjali ovoliko.. Razmazili ste ih, pa sad trpite... Bole njih uvce za CG i za bilo sta dalje od njihovog "klapa" interesa.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 30-08-11 at 15:57.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ukoliko bude takve inicijative ja ću zahtijevati striktno da to bude sadržajan, cjelovit protest-vraćanje mandata, vraćanje novca, napustanje institucija...
    Kad oni vrate mandate i pare, ja ću istog dana zamijeniti Filipa Vujanovića i od tih para na stadionu Budućnosti za sve forumase organizovati svedski sto.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Različite su svere interesovanja,EU,kaže Kacin ,ne interesuju dva slova,ali su njegovu ministarku policije interesovali psi i zoo sex,am pak kaj sad,morala je dati ostavku
    Last edited by minjo; 30-08-11 at 16:22.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Kad oni vrate mandate i pare, ja ću istog dana zamijeniti Filipa Vujanovića i od tih para na stadionu Budućnosti za sve forumase organizovati svedski sto.
    Hvala Hari,ima da jedemo dok ne dođu ti Šveđani !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by frnjok View Post
    Ijekavski srpski je istovremeno i crnogorski.

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Ракел док стоји држава иза ње, за њу (ћирилицу) се не бојим.
    Ta ista država, ako mislimo na Crnu Goru, je stavila akut na С i З. :disgust:

Quote Originally Posted by Berankrsh69 View Post
    Ja mislim da ne toniram mrznjom niti da te vrijedjam?,ali da ja tebi isto ponovim!.Znam da postoji ustav,ali isto znam da u Crnoj Gori "Srpskim jezikom govori 42,88 odsto građana, a crnogorskim 36,97" znaci da je cheperak, ima nas vishe!
    . . . .
    . . . .
    nego..42,88 odsto građana TRAZI da im njihov jezik bude ravan sa tvojim!
    Pozdrav!
    • 100 - 42.88 = 57.12
    • Ne traže građani nego vojvoda & Co.
    Pozdrav.

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Potpuno nebitno, ovdje pricamo o crnogorskom, koji prije toga nije postojao.

no srpsko-hrvatskim, nikakav argument
    makar ima ovo ''srpski'' i to dobrim dijelom
    a u sustini isti jezik
    Znači problem je samo ime?

Пребрзо ми стигосмо од двије братске државе до 'противника'.
    Жао ми је што многи србе гледају као пријетњу у цг, и што многи мрзе све што је црногорско тј милово-црногорско ође у срб, ал ми је драго што бар у мом окружењу тога нема. Ја сам у бг већ 3 године и нисам имао никаквих проблема што сам ође црногорац а не србин а у цг исто немам никаквих проблема што нисам прави, прави црногорац.
    Samo zapamti, ne određuje vlast ko je pravi, pravi.

Јел ти драго што достина црногораца (који се пишу као црногорци) мрзи ЦПЦ?
    I ne određuje CPC ko je pravi, pravi.

Thanks Thanks Given 
    779
    Thanks Thanks Received 
    649
    Thanked in
    300 Posts

A sto se cini... Staviti fino "Crnogorski jezik i knjizevnost" a u lektire ukljuciti i hrvatske, srpske, bosnjacke i albanske pisce, tako da svi medjusobno usvajaju vrijednosti iz drugih kultura... Jezik je stvar identiteta i vise je politicko pitanje... Nidje se ne prenemaze sa kompromisima kao u Crnoj Gori... Gospodine Mandicu, smanjite malo dozivljaj, podjite par dana na planinu, i pijte dosta tecnosti...
    Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Ta ista država, ako mislimo na Crnu Goru, je stavila akut na С i З.:disgust:
    Изгубио си ме.

Samo zapamti, ne određuje vlast ko je pravi, pravi.
    Наравно, ово је било речено због мог флуидног схватања појма црногорац а не због односа према власти.

I ne određuje CPC ko je pravi, pravi.
    Наравно, али можемо ли рећ да се у цпц налазе само црногорци?

Генерализација је стварно лоша ствар.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    2,331
    Thanks Thanks Received 
    5,873
    Thanked in
    2,046 Posts

Pošto sam ja ima namjeru da se izjasnim da govorim srpsko-hrvatski nego me ne popisaše recite mi da li to znači da sad moram izać da marširam po ulica za vojvodom? Niđe nisam čuo ni pročita da su se ljudi na popisu izjašnjavali da svako ko nađe za shodno može da laprda u njihovo ime.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Strashno me interesuje, koliko vi poznajete ljudi, koji su promijeni nacionalnost od Srpske u Crnogorsku, iz mog okruzenja ja samo jednog chovjeka poznajem lichno, koji je to javno priznao, svi ostali njih stotinak se nijesu milimetra pomjerili,

ali njihova dhjeca ne prate roditelje, shto mi ulijeva malo optimizma, da ce VRIJEME MAJSTORSKO RESHETO, smirit tenzije i podjele i smanjit strah, od gubljenja vecine u sopstvenij DRZAVI.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Миловане мало ће ти ко то признати, мијењање националне свијести (па макар и у блиским групама као што су цг и срб) се сматра превртљивим, и срамотним. Ето што се прича о килибарди и другима.
    Ја знам неколико прилично блиских људи који су прешли из српске у црногорску националност. Ништа страшно, у суштини нису промијенили много штошта.
    А има један мој друг који је прешао из цг у срб, али он мијења стално њега не могу ухватит а и живи у бг па се не рачуна баш.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Strashno me interesuje, koliko vi poznajete ljudi, koji su promijeni nacionalnost od Srpske u Crnogorsku, iz mog okruzenja ja samo jednog chovjeka poznajem lichno, koji je to javno priznao, svi ostali njih stotinak se nijesu milimetra pomjerili,

ali njihova dhjeca ne prate roditelje, shto mi ulijeva malo optimizma, da ce VRIJEME MAJSTORSKO RESHETO, smirit tenzije i podjele i smanjit strah, od gubljenja vecine u sopstvenij DRZAVI.
    Milovane,..pa tu i jeste problem... Nijesu oni telad. Znaju oni da vrijeme ne radi za njih. Znaju oni da je crnogorski jezik većinski među populacijom do 24 godine života. Zato je Amfilohije i odlučio da ovo (uvođenje crnogorskog jezika u nastavu i život pod HITNO) zaustavi, a Srbija mu je dala "zeleno svijetlo" i pružila logistiku jer je i ona u takvom momentu da joj zBog toga što definitivno neće dobit "datum pregovora" nikako ne odgovara da isti dobije Crna Gora. Ne zBog Crne Gore već zBog sopstvene javnosti koja odavno gunđa "kako i otkud to da poludivlja Crna Gora (a oni nas vide ko neku slovensku kriminalno-zatucanu i nerazvijenu Albaniju) već godinama stoji stameno ispred Srbije u euro-integracijama??"... Kad smo mi dobili status kandidata njima je Đelić (sat nakon toga!) izašao na B 92 da im objasni da to što je dobila CG zapravo ništa ne znači i da u tom statusu možemo bit ko Turska decenijama (!??)...Nevjerovatno zaista...Makar kad ne bi postojala ova okolnost o kojoj govorim.
    Tako da opozicija (ili bolje reći srpske partije), koje su samo izvođači radova SPC, žele pošto poto da zaustave taj trend jer su uplašeni da bi "dukljanizacija" (kako je oni zovu) mogla bit kroz samo nekoliko godina ravna epidemiji, a oni tako gubili osnov da polažu pravo na to da su autentični tumači "istinske Crne Gore" (šta god to bilo)...

Zato ih je toliko interesovao i Popis i zato su tako očajnički lobirali i željeli da prikažu da je srpsko nacionalno biće u CG stameno.
    Mislim,..ja zapravo vjerujem da ti sve ovo dobro razumiješ, pa čak i bolje od drugih...

Ono što je meni zanimljivo i što me pomalo intrigira jeste da politički predstavnici Srba zapravo (a u to počinjem biti sve više siguran) intimno ne vjeruju u autentičnost i autohtonost srpskog nacionalnog bića u CG. Oni upravo zato što nijesu iu stanju da shvate šta je identitet i kultura jednog naroda - nijesu ni u stanju da ga brane.
    Način kako oni brane "Srpstvo" je nevjerovatno sirov i bez suštine. Tako čine da biti Srbin izgleda ko nešto retrogradno i prevaziđeno. Oni nijesu svjesni da je srpska kultura jedna od najmoćnijih (ako ne i 1.) među ex-YU narodima, međutim ponekad imam utisak da Mandić (pa i Milić) nijesu pročitali ni 5 srpskih pisaca u životu. Da nijesu u stanju da navedu ni 5 srpskih slikara ili bilo šta što čini kulturu jednog naroda...
    Odoh malo daleko,..ali zaista zaprepašćuje ko predvodi Srbe u CG....No, to je njihova stvar...

To ne znači da oni nijesu opasni i spremni na konfrontaciju...Naravno da jesu jer to je jedino što razumiju i đe vide šansu da se politički dopadnu svojim pristalicama koji su u većini podjednako nacionalno i kulturno nepismeni ko i oni. Oni misle da se jadan narod najbolje brani "na mišiće", silom i pritiskom... Oni ne shvataju da snaga jedne države i jednog naroda ne dolazi iz njegove brojnosti ili veličine teritorije, već iz ekonomske snage i snage njegove kulture.

Oni ne mogu da dobiju, ali mogu da nas sve o jadu zabave... To je sve...

PS: Ovo što ne poznaješ "preletače" iz nacije u naciju... Iskren da budem - ne poznajem ni ja... a znaš zašto? Zato što je još jako puno ljudi preostalo bez čiste i jasne svijesti o svom identitetu ili su isti dualnog identiteta. Iz te kategorije nastaje punjenje i pražnjenje brojeva jednih i drugih...Ti ljudi obično i ne pričaju u svakodnevnom životu o viđenju svog identiteta i obično imaju nelagodu da o tome otvoreno govore, pa čak i da razmišljaju o tome. Njima to jednostavno i nije puno važno...Ovom polarizacijom (i to na pitanju kojim zaustavljaju zemlju na putu ka članstvu u EU!) Srbi zapravo čine uslugu jer tjeraju ljude da o tome razmišljaju i o tome se određuju. A da su ti ljudi to militantno "srpstvo" (koje oni predstavljaju kao jedino, pravo i autentično "srpstvo") ikad simpatisali, imali su mu kad prići u vremenima kad je biti Srbin još izgledalo i moćno i pobjednički i moralno ispravno. Sigurno da ih takvo "srbovanje" sad dojmi i privlači manje nego ikad... Sve je ovo samo požurivanje događaja, ali problem i jeste što je "požurivanje istorije" obično jako opasno jer proces po inerciji onda prate i sporadične burne reakcije i manifestacije.
    Last edited by El Re; 30-08-11 at 18:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja nijednog ali znam ih dosta sto su suprotno promijenili. Iz Crnogoraca u zestoke Srbe.
    A djeca ko djeca, sto oni znaju, osim da je cool ne slusati roditelje,
    a promijenice misljenje jos mnogo puta... ka i mi sto smo...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hercegovac PG View Post
    Ja nijednog ali znam ih dosta sto su suprotno promijenili. Iz Crnogoraca u zestoke Srbe.
    .
    U Hercegovinu?...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    U Hercegovinu?...
    Pa ne znam sto podrazumijevas pod Hercegovinom...
    A i ne samo tu.

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ja znam jednog. Citava porodica u Bijelom Polju Srbi, brat Srbin bas poznat ljekar koji je studirao u Bg - a momak zavrsio ETF u Pg, sad nasao posao u glavnom gradu, i odjednom poceo oko popisa da prica pricu "e ljudi, ja mislim da smo svi Crnogorci"... Znam i jednog koji je odradio suprotno, iz Crnogorca u Srbina, jer se odjednom sjetio "da mu je djed bio sa Pavlom Djurisicem"... sto mi je tek ogavno razmisljanje. No, neka svako radi kako voli...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Pa ne znam sto podrazumijevas pod Hercegovinom...
    A i ne samo tu.
    Ma ne intersuje me da li Crnogorci u Beču prelaze u Srbe, ali ako se to dešava u Hercegovini - to je strašno!...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ma ne intersuje me da li Crnogorci u Beču prelaze u Srbe, ali ako se to dešava u Hercegovini - to je strašno!...
    Strasno ili ne, u sadasnjoj Hercegovini ( po vazecim granicama) to je masovna pojava
    koja nije od juce, i vise je od toga.
    Napisao sam o tome na prethodnoj strani i dobar vam stojim da je to istina.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Strasno ili ne, u sadasnjoj Hercegovini ( po vazecim granicama) to je masovna pojava
    koja nije od juce, i vise je od toga.
    Napisao sam o tome na prethodnoj strani i dobar vam stojim da je to istina.
    Zgroženi smo i užasnuti...Da li je to moguće da se dešava??... Da li što radiš da se to promijeni i takav trend zaustavi??...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Portal Analitika: 30. avgust 2011
    Lukšić:Vladin prijedlog je fer ali smo otvoreni za nove prijedloge

Predsjednik Vlade Igor Lukšić kazao je danas da je predlog koji je ponudio opoziciji - a tiče se izmjena Zakona o opštem obrazovanju - fer iz ugla srpskog jezika i u skladu sa Ustavom Crne Gore. Premijer je dodao da je spreman da sasluša i druge prijedloge ukoliko postoje bolja rješenja.- Kao što sam više puta isticao, smatram da je rješenje koje sam predložio zaista fer iz ugla srpskog jezika i u potpunosti jedna linija Ustava i da istovremeno promoviše kvalitet građanskog društva jer je Crna Gora jedno heterogeno društvo i u tom smislu ne treba prenebregnuti da sve što radimo treba da bude između ostalog i promocija koncepta građanskog društva, kazao je premijer Lukšić novinarima.
    Lukšić smatra da rešenje Vlade nije idealno i da ali da je spreman da sasluša i druge prijedloge ukoliko postoji bolji:
    - Kazao sam da ne pretendujem da sam predložio idealno rešenje da svi budu oduševljeni i srećni. Naravno spraman sam da čujem da li ima još neko rješenje koje bi bilo možda bolje od ovog koje sam predložio ali ukoliko ga nema onda moramo da budemo svjesni da treba implementirati sve omo što se tiče nastavnog procesa. Vjerujem da smo kroz predložene izmjene zakona I kroz ovaj model u potpunosti zaštitili sve koji bi se osjećali diskriminisanim. Dakle ovo rešenje obezbjeđuje ravnopravnost za svu djecu, za sve građane i u tom smislu ako nemamo boljeg rešenja onda treba obezbijediti sve uredno da bi nastava počela, kazao jeLukšić.
    Na pitanje da li će biti kompromisa kada je u pitanju Izborni zakon Lukšić je odgovorio kako je to pitanje već riješeno.
    - Izborni zakon je usaglašen. Dakle, nema potrebe praviti kompromis oko izbornog zakona. Usaglašen je Zakon o dtžavljanstvu, usaglešen je, rekao bih, i Zakon o izmjenama i dopunama o opštem obrazovanju, dakle što se tiče zakonskog okvira mi smo došli do rešenja koja su prihvatljiva za sve. Ne vidim razlog zbog kojeg Izborni zakon ne bi bio usvojen, jer praktično rešenje koje nudimo takođe u potpunosti izlazi u susret svim interesima I potrebama, međutim treba sačekati nekoliko narednih dana i vidjeti šta će se dešavati. Ja vjerujem da kao što sam više puta isticao evropske integracije u okviru koji pruža mogućnost svakom društvu da nastavi dijalog o svim pitanjima koja su važna za njegov unutrašnji razvoj I stabilnost. Čini mi se das mo u ovom trenutku uradili maksimum i da sada treba dati šansu procesu evropskih integracija, rekao je Lukšić novinarima u Estoniji.

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ne znam da li je čudno ili sasvim razumljivo, ali u prethodna dva dana naiđoh na nekoliko članova DPS-a i par starih liberala koji iskazaše puno razumijevanje za stavove nas kojima je srpski maternji jezik.
    Naravno, da to suštinski ništa ne mijenja i da su podjele u Crnoj Gori svakog dana sve očitije, ali eto... milo mi je bilo čut.
    El Re, da li ja imam pravo da umjesto novčane kazne tražim da idem u zatvor zato što dijete neću slati u školu dok mu ne bude omogućeno da se školuje na svom jeziku, odnosno na jeziku na kojem je i počelo školovanje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zašto mora dijete tvoje traume da podnosi i ispašta?

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ti, Minjo, i tebi slični uzrokujete traume kod neke djece pokušavajući da ih natjerate da u sred školovanja mijenjaju jezik kojim govore, koji pišu, koji razumiju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Roditelji,takvi kao ti i tebi slični,svoje komplekse peglate preko đece!
    Dobro ti je poznata tematika o kojoj pišeš,ali tvoja percepcija izvrnute stvarnosti,projektvovane u ugroženost,nećeš moći prenjet to na dijete,uteće ti iz kuće,a ne da sluša tvoja pilanja!
    Last edited by minjo; 30-08-11 at 19:19.

Page 14 of 42 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)