View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 5 of 42 FirstFirst 12345678915 ... LastLast
Results 101 to 125 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by ssin View Post
    Uoravo tako stoje stvari u demokratijama. I zato je Ustav uvek podlozan korekcijama da odgovori zahtevima i potrebama vecine gradjana jedne zemlje. Ako nesto nije u skladu sa voljom vecine a naslo je mesta u Ustavu onda najverovatnije demokratski sistem ne stima. Ako demokratski sistem ne stima, kako menjati stvari, El Re? Pitam se da li su se ikada u istoriji CG njeni gradjani istinski pitali o bilo cemu bez pritisaka i pretnji drzavnim autoritetom.
    Iznio si brojne pretpostavke i zaključke koji veze sa životom nemaju, ali ti ne zamjeram jer se o CG vjerovatno informišeš iz srpskih medija... Reći da je "DPS u problemu", te "kreirali su problem" ili "rješenje je izbaciti jezik iz Ustava"...Mislim, da li si ti svjestan što pričaš??..Ne bi ti odgovarao (ne zBog tenbe lično jer znaš da te poštujem, već zBog stavova) da me nijesi prozvao...
    Ajde samo kratko oko ove analize da je "DPS u problemu" jer me to blago rečeno (molim te ne nađi se uvrijeđen) zasmijava...Da li ti možeš da zamisliš stepen homogenizacije Crnogoraca oko DPS (PO OVOM PITANJU) a koji je upravo prisutan? Radikalizujući političku scenu srpske partije (ne opozicija, već srpske partije) su sebe predstavile za partije zaštitnike i glas srpske nacionalne manjine. Na taj način su, a najviše drskošću ucjene da zemlju zaglave na putu ka EU, bukvalno sve druge (a posebno etničke Crnogorce) homogenizovali i zbili oko DPS-a.
    Reći ću ti otvoreno - u životu nijesam dao glas DPS-u (sem Đukanoviću ko i svi liberali na poziv partije 1997.), ali kad bi sjutra bili izbori i ovo bila dilema, bez razmišljanja bih podržao partiju koja brani Ustav pa bio to i DPS. I to bez imalo razmišljanja.
    Ako ti misliš da među Crnogorcima vlada neka konfuzija i očekivanje da DPS popušta onda predstave nemaš o ovom narodu. Naprotiv, većina Crnogoraca (i to ubjedljiva) s nezadovoljstvom posmatra i do sad učinjene ustupke ucjenjivačima.
    Toliko o tome...

Nego mnogo više me zabavlja ova tvoja ideja o "izbacivanjima iz Ustava"...Hoćeš bit ljubazan da nam svima objasniš kako to ti zamišljaš? Kako to vi u Srbiji recimo izbacujete nešto iz Ustava?...

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post

Tako da, sto mene tice, prvo ova baraka, na koju svaka dzukela moze da izvrsi nuzdu, mora da postane DRZAVA, pa tek onda mozemo dozvoliti sebi luskuz mastanja o Evropi.

Evropa je precenjena, to je stara pokvarena dama Medjutim slazem se s tobom. Za ovo o cemu govoris potreban je jedan siri konsenzus o temeljima sa sto manje utuka na utuk i "ceracemo se jos" mentaliteta, sad je odlicna prilika samo nema ko izgleda. Tako malo nedostaje da CG krene silovito napred i bude mozda i najnaprednija i najstabilnija drzava na Balkanu.
    Jesu li oni trazili RUSE ILI GUSLE ?

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

bas me zanima, obzirom da je rekao da vise od poslednje ponude ne moze da se pruzi, kakva ce reakcija Luksica biti na ovaj predlog opozicije
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Bojim se da ti je perspektiva potpuno pogresna. Ustav se ne tice Crnogoraca ni Srba nego gradjana. To znaci da ja nisam zainteresovan za gledista nekih folklornih kolektiva o ovim pitanjima.

Meni je jasno da ti ovo posmatras kao politicku borbu politickih predstavnika Crnogoraca i Srba, ja ti ne zameram samo ti skrecem paznju da je to zamajavenje i gubljenje vremena. Zao mi je sto ne vidis da ovo DPS radi samo radi sebe i svojih pozicija. Zao mi je ako mislis da se radi o nekakvim ustavobraniteljima.

Sad je vreme za nekog drzavnika, ne za Crnogorca ili Srbina. Nemoj da se ljutis na mene, znas kako kazu, don't shoot the messenger.

Za unutrasnju politicku scenu u CG sam se interesovao i pratio situaciju do pre godinu dana, sada me to ne zanima jer to ne postoji vise, cela opozicija je rezimska konstrukcija i sluzi samo produzavanju nesporazuma i stagniranju.

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Iznio si brojne pretpostavke i zaključke koji veze sa životom nemaju, ali ti ne zamjeram jer se o CG vjerovatno informišeš iz srpskih medija... Reći da je "DPS u problemu", te "kreirali su problem" ili "rješenje je izbaciti jezik iz Ustava"...Mislim, da li si ti svjestan što pričaš??..Ne bi ti odgovarao (ne zBog tenbe lično jer znaš da te poštujem, već zBog stavova) da me nijesi prozvao...
    Ajde samo kratko oko ove analize da je "DPS u problemu" jer me to blago rečeno (molim te ne nađi se uvrijeđen) zasmijava...Da li ti možeš da zamisliš stepen homogenizacije Crnogoraca oko DPS (PO OVOM PITANJU) a koji je upravo prisutan? Radikalizujući političku scenu srpske partije (ne opozicija, već srpske partije) su sebe predstavile za partije zaštitnike i glas srpske nacionalne manjine. Na taj način su, a najviše drskošću ucjene da zemlju zaglave na putu ka EU, bukvalno sve druge (a posebno etničke Crnogorce) homogenizovali i zbili oko DPS-a.
    Reći ću ti otvoreno - u životu nijesam dao glas DPS-u (sem Đukanoviću ko i svi liberali na poziv partije 1997.), ali kad bi sjutra bili izbori i ovo bila dilema, bez razmišljanja bih podržao partiju koja brani Ustav pa bio to i DPS. I to bez imalo razmišljanja.
    Ako ti misliš da među Crnogorcima vlada neka konfuzija i očekivanje da DPS popušta onda predstave nemaš o ovom narodu. Naprotiv, većina Crnogoraca (i to ubjedljiva) s nezadovoljstvom posmatra i do sad učinjene ustupke ucjenjivačima.
    Toliko o tome...

Nego mnogo više me zabavlja ova tvoja ideja o "izbacivanjima iz Ustava"...Hoćeš bit ljubazan da nam svima objasniš kako to ti zamišljaš? Kako to vi u Srbiji recimo izbacujete nešto iz Ustava?...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evropa je precenjena, to je stara pokvarena dama
    Ako posmatras sa neke terase u Berlinu ili Parizu, onda jeste. Za Podgoricu i Beograd, siguran sam, nije.

Tako malo nedostaje da CG krene silovito napred i bude mozda i najnaprednija i najstabilnija drzava na Balkanu.
    Nedostaje nekih 20-ak godina regenerecije crnogorskog organizma, dekontaminacije od mitova i istorijskih zabluda. To je teret koji mora iznijeti generacija koja upravo krece u skolu...

_________

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

najnovija ponuda opozicije takođe Srbima daje pravo koje niko drugi nema... a prizivanje Švajcarske priziva Bosnu i Hercegovinu. bliža nam je nego Švajcarska. super radi. ka' sat. fala Srbima.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Nedostaje nekih 20-ak godina regenerecije crnogorskog organizma, dekontaminacije od mitova i istorijskih zabluda. To je teret koji mora iznijeti generacija koja upravo krece u skolu...

_________
    Ne, to su radili i komunisti, to o cemu ti govoris. To je ideoloska svest. Crnoj Gori nedostaje samo zdrav temelj da iz njega slobodno i prirodno izraste nesto novo i vece, samo treba spreciti da ne raste ukrivo ili ostane krzljavo, to je sve.

Thanks Thanks Given 
    2,541
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Iako je bilo ljutnji na Medojevića i PzP zbog glasanja za Ustav, nekih pretjeranih rekacija nije bilo. Bilo je određenih problema kad je predmet preimenovan iz srpskog u maternji, ali i to je nekako prošlo. Djeca, odnosno roditelji, su sami upisivali koji jezik smatraju za maternji. Je li to na bilo koji način sprečavalo ili makar otežavalo funkcionisanje obrazovnog sistema, države... Naravno da nije.
    I onda, naizgled ničim izazvan, dio vladajuće klike kreće u avanturu kojom, između ostalog, želi pokazati da mi pripadamo državi, a ne država nama. Državu stavljaju iznad građanina i pri tome se brane floskulom da je Crna Gora građanska država. Smiješno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Bojim se da ti je perspektiva potpuno pogresna. Ustav se ne tice Crnogoraca ni Srba nego gradjana. To znaci da ja nisam zainteresovan za gledista nekih folklornih kolektiva o ovim pitanjima.

Meni je jasno da ti ovo posmatras kao politicku borbu politickih predstavnika Crnogoraca i Srba, ja ti ne zameram samo ti skrecem paznju da je to zamajavenje i gubljenje vremena. Zao mi je sto ne vidis da ovo DPS radi samo radi sebe i svojih pozicija. Zao mi je ako mislis da se radi o nekakvim ustavobraniteljima.

Sad je vreme za nekog drzavnika, ne za Crnogorca ili Srbina. Nemoj da se ljutis na mene, znas kako kazu, don't shoot the messenger.

Za unutrasnju politicku scenu u CG sam se interesovao i pratio situaciju do pre godinu dana, sada me to ne zanima jer to ne postoji vise, cela opozicija je rezimska konstrukcija i sluzi samo produzavanju nesporazuma i stagniranju.
    O čemu pričaš ti ssin?? Nemam ja nikakvu ljutnju na tebe... Čuješ ti izjave "don't shoot the messenger"...Nijesi ti nikakav messenger, već prosječan Srbin koji je davno izgubio korak sa dešavanjima u Crnoj Gori. Samo izvoli saopštavaj svoje stavove, mada bih ti ja predložio da prvo pročitaš postovano na neku temu prije nego utrčiš sa predlozima...Ali tvoja stvar i tvoj izbor...
    U Crnoj Gori nikada nijesu postojali "građani" kao kategorija ispred nacionalnog. Nikad! Čak ni u komunizmu! To što nam je građanski mir i suživot visoko na listi vrijednosti ne znači da je Crna Gora neka papazjanija u kojoj je potpuno svejedno ko živi i od kada.
    Postoje građani-starosjedioci i narodi-starosjedioci i naši unutrašnji odnosi se uvijek prelamaju kroz prizmu te činjenice. Tako je i u većini Evrope.
    Dakle, u CG postoje Crnogorci i Srbi. Ove druge je možda izmislio DPS, ali ove prve sigurno nije jer su isti 1991. tu postojali, a CG tada po stepenu nacionalne homogenosti još malo je falilo pa nalik Sloveniji.
    Meni ne smeta što su Srbi tu, i ne smatram da su njihovi zahtjevi nelegitimni, već samo smatram da nema države (ne makar ozbiljne) koja bni na takvo ponašanje jedne manjine pristala.
    I oni jesu manjina i to ne samo nacionalna. Njihov zahtjev da srpski jezik bude obavezan za sve (pa i moju djecu) ne samo što je neustavan, već je i teror. A zašto je teror? Zato što to rješenje niko od neSrba (pa čak ni svih 42% govornika "srpskog") ne bi podržao. Razumiješ sad?? Ili si još u prethodnom Popisu kad je bilo 63% govornika "srpskog"...E vidiš, utvrdi se nedavno da više nije tako... Srpski jezik kao svoj više ne doživljava 58% građana i svi bi oni bili protiv da srpski jezik ikada više bude obavezan i za njih i njihovu djecu.
    No, možda je tebi promaklo što je suština ovog spora...Ne bore se Srbi (ili makar oni koji zbore u njihovo ime) za to da dobiju pravo da uče na srpskom, već da srpski jezik bude (ko crnogorski) obavezan za sve....E mnogo je kume, pa ako je i od vazda "ugroženih" Srba - mnogo je!

Toliko o demokratiji i volji većine.

A da li je na ovom profitirao DPS? Naravno da jeste, ali opet isključivom zaslugom onih koji na svakoj temi pokušavaju reviziju referenduma i svaki put se izjašnjavamo po istim šavovima, samo što se njihovi brojevi tope. DPS pažljivo prati da se ne istope prebrzo, jer mu ovakva opozicija treba i bolju ne bi mogao zamisliti.
    Last edited by El Re; 28-08-11 at 22:34.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Iako je bilo ljutnji na Medojevića i PzP zbog glasanja za Ustav, nekih pretjeranih rekacija nije bilo. Bilo je određenih problema kad je predmet preimenovan iz srpskog u maternji, ali i to je nekako prošlo. Djeca, odnosno roditelji, su sami upisivali koji jezik smatraju za maternji. Je li to na bilo koji način sprečavalo ili makar otežavalo funkcionisanje obrazovnog sistema, države... Naravno da nije.
    I onda, naizgled ničim izazvan, dio vladajuće klike kreće u avanturu kojom, između ostalog, želi pokazati da mi pripadamo državi, a ne država nama. Državu stavljaju iznad građanina i pri tome se brane floskulom da je Crna Gora građanska država. Smiješno.
    Stradivari,
    bilo bi vrrijeme da jednom shvatiš da nijesu Srbi jedini građani ove države. Ne, poštovani prijatelju, već građana (Srba) ima 28,7%. Obrati pažnju na tu cifru. Građana neSrba je 71,3%. Uočavaš perspektive koje ti se ukazuju.

Takođe, srpski jezik za maternji smatra 42% građana. Onih kojima to nije maternji je 58%.
    Tu je takođe i Ustav za koji je glasalo preko 2/3 poslanika koje nijesu glasali Marsovci već građani ove zemlje uključujući i brojne Srbe.
    Nijedan Srbin (slovom i brojem) nije izašao u javnost i rekao da ga je partija kojoj je dao glas i koja je podržala Ustav obmanula. Nijedan!
    A šta ko misli u 4 zida svog doma nije interesantno uglavnom ni njegovim ukućanima, a kamoli kome šire.

Toliko o demokratiji, većinama, brojevima i smiješnom...

Ali ja razumijem otkud iskrivljena slika stvarnosti. Ona je rezultat konstantnog sluđivanja crnogorskih Srba od strane medija poput "Dan"-a i "Vijesti" koji ih ubjeđuju da u CG ne živi niko sem njih i niko nema pravo sem oni. Kad ste pročitali da se u "Dan"-u neko bavi problemima Bošnjaka, Albanaca, Hrvata ili bilo kog drugog? Nikad! Kad bi sudio po njima pomislio bih da u CG ne žive ni Crnogorci, a kamoli neki od ova 3 naroda...Ma, ne živi niko sem Srbi koje je okupirala neka misteriozna "nenarodna" (eufemizam za "okupatorska") vlast. Slične su vizure i ovih u "Vijestima"... I onda svaki put šok i izbornim rezultatom, i rezultatom na popisu,..ama sve do vremenske prognoze...
    Last edited by El Re; 28-08-11 at 23:00.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

O čemu pričaš ti ssin?? Nemam ja nikakvu ljutnju na tebe... Čuješ ti izjave "don't shoot the messenger"...Nijesi ti nikakav messenger, već prosječan Srbin koji je davno izgubio korak sa dešavanjima u Crnoj Gori. Samo izvoli saopštavaj svoje stavove, mada bih ti ja predložio da prvo pročitaš postovano na neku temu prije nego utrčiš sa predlozima...Ali tvoja stvar i tvoj izbor...
    U Crnoj Gori nikada nijesu postojali "građani" kao kategorija ispred nacionalnog. Nikad! Čak ni u komunizmu! To što nam je građanski mir i suživot visoko na listi vrijednosti ne znači da je Crna Gora neka papazjanija u kojoj je potpuno svejedno ko živi i od kada.
    Postoje građani-starosjedioci i narodi-starosjedioci i naši unutrašnji odnosi se uvijek prelamaju kroz prizmu te činjenice. Tako je i u većini Evrope.
    Dakle, u CG postoje Crnogorci i Srbi. Ove druge je možda izmislio DPS, ali ove prve sigurno nije jer su isti 1991. tu postojali, a CG tada po stepenu nacionalne homogenosti još malo je falilo pa nalik Sloveniji.
    Meni ne smeta što su Srbi tu, i ne smatram da su njihovi zahtjevi nelegitimni, već samo smatram da nema države (ne makar ozbiljne) koja bni na takvo ponašanje jedne manjine pristala.
    I oni jesu manjina i to ne samo nacionalna. Njihov zahtjev da srpski jezik bude obavezan za sve (pa i moju djecu) ne samo što je neustavan, već je i teror. A zašto je teror? Zato što to rješenje niko od neSrba (pa čak ni svih 42% govornika "srpskog") ne bi podržao. Razumiješ sad?? Ili si još u prethodnom Popisu kad je bilo 63% govornika "srpskog"...E vidiš, utvrdi se nedavno da više nije tako... Srpski jezik kao svoj više ne doživljava 58% građana i svi bi oni bili protiv da srpski jezik ikada više bude obavezan i za njih i njihovu djecu.
    No, možda je tebi promaklo što je suština ovog spora...Ne bore se Srbi (ili makar oni koji zbore u njihovo ime) za to da dobiju pravo da uče na srpskom, već da srpski jezik bude (ko crnogorski) obavezan za sve....E mnogo je kume, pa ako je i od vazda "ugroženih" Srba - mnogo je!

Toliko o demokratiji i volji većine.

A da li je na ovom profitirao DPS? Naravno da jeste, ali opet isključivom zaslugom onih koji na svakoj temi pokušavaju reviziju referenduma i svaki put se izjašnjavamo po istim šavovima, samo što se njihovi brojevi tope. DPS pažljivo prati da se ne istope prebrzo, jer mu ovakva opozicija treba i bolju ne bi mogao zamisliti.
    Mozda bi trebalo da se virtuelno samospalim da skrenem paznju na kolicinu promasene teme, ne znam kako drugacije da prenesem poruku koja je krajnje jednostavna. To sto "Srbi" traze je samo nalog iz DPS da izadju iz problema koji su sami proizveli. Govoris o nekim manjima, verujem da si bio dugo godina i sam neka vrste manjine u CG i osetio si sta to znaci i znas sta znace pritisci i slicno, a kome zakon lezi u topuzu... Ponavljam da me ne zanima dnevnopoliticka unutrasnja scena u CG, da me zanima napravio bih dobru analizu o njoj ali trenutno nema sta da se analizira. Takodje, jasan mi je tvoj politicki stav, ali to je samo tvoj stav, kao sto ja imam svoj stav koji je manje bitan jer ja nisam gradjanin CG, stav ima i Hari i Stradivari i ostali. Po cemu bi tvoj stav bio vazniji i zasto bih ja morao da prihvatim tvoj stav kao autenticni stav Crnogoraca? Vi ne komunicirate, vi ste u CG krenuli djonom jedni na druge, naravno ne zelim da ucestvujem u tome, zato izgledam kao neobavesteni uljez. Ipak, nadam se da ce bar nesto sto kazem dopreti negde do necega, ja kao i ti smatram da je moj stav dobar za CG.

I u pravu, si taj broj takvih oponenata se drzi, i ja ti garantujem, i spreman bih bio ruku u vatru da stavim, da nema nijednog jedinog izjasnjenog Srbina u CG, vi bi i dalje bili na istome sustinski. Zato ti procenti ne znace NISTA, to su isti ti ljudi i 1991. i 2001. i 2011. Meni je recimo N. Kilibarda isti iako je menjao stavove, uvek mi je bio zanimljiv i smatram ga u neku ruku dobrim reprezentom CG.

Sto se tice toga kako mi u Srbiji menjamo Ustav, nisi nasao dobrog sagovornika za to. Srpski Ustav je tek velika papazjanija. Ja sam odbio da se izjasnim o sadasnjem Ustavu, nisam izasao na referendum, i taj referendum je za Kostunicine vladavine jedva prosao, 4 dana su muvali da navuku 50% izaslih, na prevaru, sto znaci da je sadasnji ustav nenarodan, ne radim protiv njega i ne upustam se u kriminalne radnje, ali znam da ce taj dokumenat morati da se menja.
    Last edited by ssin; 28-08-11 at 22:56.

Thanks Thanks Given 
    1,020
    Thanks Thanks Received 
    4,113
    Thanked in
    2,316 Posts

Да кажем потпуно отворено, уколико ЦГ планира да преживи као држава у дугорочном плану мора имати:
    1.Већински Црногорски народ (у првој фази преко 50% у другој око 2/3)
    2.Већински Црногорски језик (у првој фази преко 50% у другој преко 2/3)
    3.Јак државни Универзитет.
    4.Стручну и патриотски орјентисану Академију наука.
    5.Аутокефалну и међународно (међуправославно) признату православну Цркву.

Уколико иједна од ових ствари изостане ма колико год будемо богати Црна Гора неће преживјети у дугорочном периоду.
    Уколико би се задржало постојеће стање у најбољем случају би завршили располућени као Белгија, а у најгорем и много извјеснијем случају мртви као БИХ.
    Зато се мора учинити све да се ове ствари остваре што прије.

Швајцарска је посебан случај јер је била поштеђена свих сукоба задњих 150 година, значи 150 година без проливања крви по било којој основи.Чисто да вас информишем 2/3 становнишва Швајцарске чине Њемци, а Французи (20%) и Италијани (6%) живе у својим малим кантонима који се налазе на југу и западу.Њемачки је већински језик и њега тешко могу угрозити друга два.То није случај у Црној Гори, јер ако би се пустило српска пропаганда би направила довољно Срба и говорника српског да на неком новом референдуму срушли државу.Наравно то се неће дозволити.
    Last edited by BAR; 28-08-11 at 23:04.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    ако би се пустило српска пропаганда би направила довољно Срба и говорника српског да на неком новом референдуму срушли државу
    kakva paranoja, jbt..

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Да кажем потпуно отворено, уколико ЦГ планира да преживи као држава у дугорочном плану мора имати:

Зато се мора учинити све да се ове ствари остваре што прије.
    Dao si jak drzavni program za 21. vek, samo nisi objasnio ko i kako ovo gore treba da uradi, pa ako moze da objasnis to malo detaljnije. Ja predlazem da se krene sa ciscenjem Hrvata da bi se povecao procenat Crnogoraca, njih je sada najmanje pa ce tu biti najmanje problema. Onda Bosnjake/Muslimane, i na kraju treba nekako smanjiti broj Srba, naizgled tesko ali u stvari to mozda bude i najlakse. Imas li kakav plan da se to uradi sto pre, neka instant asimilacija ili mozda proterivanje, vidim da se govori o fazama?

Thanks Thanks Given 
    1,020
    Thanks Thanks Received 
    4,113
    Thanked in
    2,316 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    kakva paranoja, jbt..
    Да је Гадафи био параноичан и пазарио Рафале и С300 данас би столовао у Триполију.

Ти можеш окретати главу и говорити о параноји, али овјде нема параноје, то је ствар која је реална и могућа.Такве ствари су се увјек радиле и увјек ће се радити.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Mozda bi trebalo da se virtuelno samospalim da skrenem paznju na kolicinu promasene teme, ne znam kako drugacije da prenesem poruku koja je krajnje jednostavna. To sto "Srbi" traze je samo nalog iz DPS da izadju iz problema koji su sami proizveli. Govoris o nekim manjima, verujem da si bio dugo godina i sam neka vrste manjine u CG i osetio si sta to znaci i znas sta znace pritisci i slicno, a kome zakon lezi u topuzu... Ponavljam da me ne zanima dnevnopoliticka unutrasnja scena u CG, da me zanima napravio bih dobru analizu o njoj ali trenutno nema sta da se analizira. Takodje, jasan mi je tvoj politicki stav, ali to je samo tvoj stav, kao sto ja imam svoj stav koji je manje bitan jer ja nisam gradjanin CG, stav ima i Hari i Stradivari i ostali. Po cemu bi tvoj stav bio vazniji i zasto bih ja morao da prihvatim tvoj stav kao autenticni stav Crnogoraca? Vi ne komunicirate, vi ste u CG krenuli djonom jedni na druge, naravno ne zelim da ucestvujem u tome, zato izgledam kao neobavesteni uljez. Ipak, nadam se da ce bar nesto sto kazem dopreti negde do necega, ja kao i ti smatram da je moj stav dobar za CG.

I u pravu, si taj broj takvih oponenata se drzi, i ja ti garantujem, i spreman bih bio ruku u vatru da stavim, da nema nijednog jedinog izjasnjenog Srbina u CG, vi bi i dalje bili na istome sustinski. Zato ti procenti ne znace NISTA, to su isti ti ljudi i 1991. i 2001. i 2011. Meni je recimo N. Kilibarda isti iako je menjao stavove, uvek mi je bio zanimljiv i smatram ga u neku ruku dobrim reprezentom CG.

Sto se tice toga kako mi u Srbiji menjamo Ustav, nisi nasao dobrog sagovornika za to. Srpski Ustav je tek velika papazjanija. Ja sam odbio da se izjasnim o sadasnjem Ustavu, nisam izasao na referendum, i taj referendum je za Kostunicine vladavine jedva prosao, 4 dana su muvali da navuku 50% izaslih, na prevaru, sto znaci da je sadasnji ustav nenarodan, ne radim protiv njega i ne upustam se u kriminalne radnje, ali znam da ce taj dokumenat morati da se menja.
    Nemam ja problem sa tvojim stavom (ne bih ga ni komentarisao da me nisi prozvao) a još manje s tobom lično. Ne vidim razloga za ovo forsiranje i dramatiku prijetnje "samospaljivanjem"...Nemoj se samospaliti..Ne znam što drugo da ti kažem...
    Nije bitan moj ili tvoj stav već činjenice. Mi ih (makar dobar dio nas) uzimamo u obzir kad razgovaramo, a ti ako nećeš da se upuštaš u analize - čemu sve ovo? Bilo ti dosadno? Ima toliko drugih tema da nije potrebno postovati tek postovanja radi.
    Da li ti misliš da je nešto nedemokratsko ili ne...Ja sam ti rekao kako stoji stvar s brojevima. Ako sumnjaš u moje riječi, provjeri kod drugog. Dakle - većina nije tamo đe si ti mislio da je. Nikad nije ni bila. Ruku na srce, polako se stiče utisak da su oni sterilni (ili namjerno programirani) da većina nikad ne bude na njihovoj strani.

A da li je nešto demokratsko i nenarodno... Vidi, propis je propis. Ustav je zakon nad zakonima. Nema akta iznad njega. Mora se poštovat i zna se kako se propisi mijenjaju. Ne "izbacuje" se iz zakona (a posebno Ustava) tek tako. Kad te čitam pomislio bih da dođu neki izbacivači i nešto "izbace" iz Ustava. Ko iz diskoteke...

Šta ti misliš o Ustavu Srbije Koštunicu zaista mnogo ne impresionira. Tvoje je da propise poštuješ, a u glavi imaš pravo misliti što želiš. A to da će se nešto samo od sebe promijenit...Neće, niti je ikada...I nema potrebe ovđe nekog (vjerujem nesvjesno) obmanjivati da će se Ustav CG urušiti (valjda od starosti) onako sam od sebe...Ima procedura kako se mijenja Ustav i nemoguće ju je zaobići.

Thanks Thanks Given 
    1,020
    Thanks Thanks Received 
    4,113
    Thanked in
    2,316 Posts

Dao si jak drzavni program za 21. vek, samo nisi objasnio ko i kako ovo gore treba da uradi, pa ako moze da objasnis to malo detaljnije. Ja predlazem da se krene sa ciscenjem Hrvata da bi se povecao procenat Crnogoraca, njih je sada najmanje pa ce tu biti najmanje problema. Onda Bosnjake/Muslimane, i na kraju treba nekako smanjiti broj Srba, naizgled tesko ali u stvari to mozda bude i najlakse. Imas li kakav plan da se to uradi sto pre, neka instant asimilacija ili mozda proterivanje, vidim da se govori o fazama?
    Треба вратити Црногорце својој нацији, то је важно.Прва фаза је до уласка у ЕУ, друга до наредног пописа.И знаш што, мислим да ће успјети иако се ДПС не односи како би требало по овим питањима.СДП само бука а не ради скоро ништа значајно.Ипак је на држави је да изведе ово и да се коначно црногорска нација уздигне у пуном сјају!
    Last edited by BAR; 28-08-11 at 23:28.

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

3.Јак државни Универзитет.
    4.Стручну и патриотски орјентисану Академију наука.
    5.Аутокефалну и међународно (међуправославно) признату православну Цркву.
    Све и да је ово друго могуће (а већина ствари није) ово подебљано никад се неће десит.

Уколико иједна од ових ствари изостане ма колико год будемо богати Црна Гора неће преживјети у дугорочном периоду.
    Нећемо бит богати, шта више веома смо сиромашни, а не видим да се као држава или грађани богатимо.

Уколико би се задржало постојеће стање у најбољем случају би завршили располућени као Белгија, а у најгорем и много извјеснијем случају мртви као БИХ.
    Тај се филм неће гледати ма колико се тога неки прибојавали а други то прижељкивали.
    Нас нормалних има савим довољно да то зауставимо.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    2,541
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Треба вратити Црногорце својој нацији, то је важно.
    Mi to od vas željno iščekujemo.
    Nećemo vas čak ni pitati što vam bi.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Postoje nacini i propisi i Ustavi se menjaju naravno. Posebno na ovom balkanskom terenu. Naravno da se necu samospaliti, mozda virtuelno samo, dramatika je izraz moje frustracije nad trenutnim laznim dilemama i problemima. Ja sam pazljivo procitao sta pises, ne samo meni, da li i ti to isto radis? Ja bih vise voleo da komenarises sustinu onog sto sam rekao po pitanju jezickog standarda, jer je to jednostavan i konkretan predlog, i ako postoji politicka volja to se vrlo lako pretvara u stvarnost. Ja uvazavam cinjenice, i one cinjenice koje ja isticem su opsteg karaktera i sustinske. Valjda ne ocekujes od mene da sad krenem u forumska politicka prepucavanja na relaciji Crnogorci - Srbi i pricu "mi i vi".

Samo od sebe se nece nista promeniti...ali evo DPS je krenuo u akciju... samo ni sami ne znaju sta bi uradili, ja bih znao da mi date vi u CG aklamacijom vlast na orocen period, na zadovoljstvo i korist svih

Nemam ja problem sa tvojim stavom (ne bih ga ni komentarisao da me nisi prozvao) a još manje s tobom lično. Ne vidim razloga za ovo forsiranje i dramatiku prijetnje "samospaljivanjem"...Nemoj se samospaliti..Ne znam što drugo da ti kažem...
    Nije bitan moj ili tvoj stav već činjenice. Mi ih (makar dobar dio nas) uzimamo u obzir kad razgovaramo, a ti ako nećeš da se upuštaš u analize - čemu sve ovo? Bilo ti dosadno? Ima toliko drugih tema da nije potrebno postovati tek postovanja radi.
    Da li ti misliš da je nešto nedemokratsko ili ne...Ja sam ti rekao kako stoji stvar s brojevima. Ako sumnjaš u moje riječi, provjeri kod drugog. Dakle - većina nije tamo đe si ti mislio da je. Nikad nije ni bila. Ruku na srce, polako se stiče utisak da su oni sterilni (ili namjerno programirani) da većina nikad ne bude na njihovoj strani.

A da li je nešto demokratsko i nenarodno... Vidi, propis je propis. Ustav je zakon nad zakonima. Nema akta iznad njega. Mora se poštovat i zna se kako se propisi mijenjaju. Ne "izbacuje" se iz zakona (a posebno Ustava) tek tako. Kad te čitam pomislio bih da dođu neki izbacivači i nešto "izbace" iz Ustava. Ko iz diskoteke...

Šta ti misliš o Ustavu Srbije Koštunicu zaista mnogo ne impresionira. Tvoje je da propise poštuješ, a u glavi imaš pravo misliti što želiš. A to da će se nešto samo od sebe promijenit...Neće, niti je ikada...I nema potrebe ovđe nekog (vjerujem nesvjesno) obmanjivati da će se Ustav CG urušiti (valjda od starosti) onako sam od sebe...Ima procedura kako se mijenja Ustav i nemoguće ju je zaobići.

Thanks Thanks Given 
    1,020
    Thanks Thanks Received 
    4,113
    Thanked in
    2,316 Posts

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Све и да је ово друго могуће (а већина ствари није) ово подебљано никад се неће десит.

Нећемо бит богати, шта више веома смо сиромашни, а не видим да се као држава или грађани богатимо.

Тај се филм неће гледати ма колико се тога неки прибојавали а други то прижељкивали.
    Нас нормалних има савим довољно да то зауставимо.

Живи били па виђели!

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

Ваистину!
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da li ti možeš da zamisliš stepen homogenizacije Crnogoraca oko DPS (PO OVOM PITANJU) a koji je upravo prisutan? Radikalizujući političku scenu srpske partije (ne opozicija, već srpske partije) su sebe predstavile za partije zaštitnike i glas srpske nacionalne manjine. Na taj način su, a najviše drskošću ucjene da zemlju zaglave na putu ka EU, bukvalno sve druge (a posebno etničke Crnogorce) homogenizovali i zbili oko DPS-a.
    Moji principi u slucaju vanrednih izbora (citaj: referenduma) bi bili privremeno "suspendovani" i moj glas bi, prvi put, otisao DPS. Bez ikakve dileme i premisljanja.

Ne, to su radili i komunisti, to o cemu ti govoris. To je ideoloska svest. Crnoj Gori nedostaje samo zdrav temelj da iz njega slobodno i prirodno izraste nesto novo i vece, samo treba spreciti da ne raste ukrivo ili ostane krzljavo, to je sve.

Uopste nijesam iznenadjen tvojim stavom, ali necu polemisati s njim jer cesto smo mi imali ovakve ili slicne diskusije, a pravilo je da sam nakon svake izlazio jos cvrsceg ubjedjenja da Srbi, ne samo da nikad nece uspjeti da razumiju Crnogorce i probleme crnogorskog drustva, vec da ce ih uvijek posmatrati naocarima Matije Beckovica, dakle, povrsno i ignorantski. A ti si iznadprosjecan Srbin, sto tvoje stavove, koji se, nazalost, osim u stepenu tolerancije, ne razlikuju mnogo od populacije koja je "ispod crte", cini referentnijim za ovakve moje "projekcije" i "predvidjanja".
    Ne zamjeri mi sto cu dozvoliti sebi slobodu da primijetim da je vasem drustvu neophodna katarza kroz jedan objektivan i temeljan review istorije, kako bi, prije svega, razumjeli sebe i svoju poziciju, da bi, zatim, bolje razumjeli i nas, ali i svijet i njegova pravila. A onda bi nam, valjda, svima na Balkanu bilo mnogo lakse.

______

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

kako su mi simpaticni ovi koji stalno na svim topicima podrzavaju vladajucu koaliciju, a uvijek im ista prica: "Da su sad izbori, po prvi put bih glasao za njih!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Postoje nacini i propisi i Ustavi se menjaju naravno. Posebno na ovom balkanskom terenu. Naravno da se necu samospaliti, mozda virtuelno samo, dramatika je izraz moje frustracije nad trenutnim laznim dilemama i problemima. Ja sam pazljivo procitao sta pises, ne samo meni, da li i ti to isto radis? Ja bih vise voleo da komenarises sustinu onog sto sam rekao po pitanju jezickog standarda, jer je to jednostavan i konkretan predlog, i ako postoji politicka volja to se vrlo lako pretvara u stvarnost. Ja uvazavam cinjenice, i one cinjenice koje ja isticem su opsteg karaktera i sustinske. Valjda ne ocekujes od mene da sad krenem u forumska politicka prepucavanja na relaciji Crnogorci - Srbi i pricu "mi i vi".

Samo od sebe se nece nista promeniti...ali evo DPS je krenuo u akciju... samo ni sami ne znaju sta bi uradili, ja bih znao da mi date vi u CG aklamacijom vlast na orocen period, na zadovoljstvo i korist svih
    Ja kod tebe primjećujem jedan među Srbima u Srbiji prilično raširen sindrom. Vama izgleda niko nije javio da su Crnogorci (44,5%) i Srbi (28,7%) dvije odvojene i po mnogo čemu specifične nacije. Dakle, potpuno je logičan diskurs "mi i oni". Taj diskurs ne postoji kod onih koji imaju dualni identitet, crnogorske Srbe smatraju Crnogorcima ili Crnogorce smatraju privremeno otuđenim dijelom Srba koje valja povratiti.
    Ja (i većina ovđe prisutnih) ne spadamo ni u jednu od ove 3 kategorije. Tako da je diskurs koji implicira "mi" i "oni" više nego smislen., tj. bilo bi nelogično da je drugačije. Crnogorci rade ono što misle da je u njihovom interesu, Srbi pak ono što misle da je u njihovom. Kada su ti interesi suprotstavljeni, a volje za kompromisom nema, onda se sve svede na brojeve (a na kraju mora) i brojevi uvijek postave Srbe tamo đe im je mjesto. Ko ne želi kompromis drugo i ne može očekivati, jer se niko niđe ne sklanja s puta manjini. Bilo kakvoj i bilo kojoj.
    Tvoj prijedlog da Crnogorci prilagođavaju svoj jezik (ili jezički standard) Srbima ili bilo kom drugom, je blago rečeno uvredljiv. Za koga ti smatraš ljude koji se osjećaju Crnogorcima? Zašto vi u Srbiji ne prilagođavate vaš jezik kako bi se u njemu prepoznale vaše manjine ili makar one najbrojnije??...
    Takve gluposti niko normalan ne planira činiti. Srbi u CG su dobili pravo da se školuju na srpskom jeziku i imaju u školi predmet "srpski jezik" iako im nije traženo da se poput ostalih manjina (jer ovo pravo pripada manjinama) pozovu na Glavu 5. Ustava član 79. Ne!..Sve im je dato, i opet im je bilo malo...Htjeli su pošto-poto da svoju đecu izuzmu iz obaveze da uče crnogorski jezik, a ako već ne može onda da đeca svih neSrba (71,3% stanovništva!) uče srpski kao obavezan predmet.

Toliko o tome...

Page 5 of 42 FirstFirst 12345678915 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)