Znam za tu razliku ali niko nikad nece znat koliko su goriva imali u rezervar.
Mozda su to tako namjerno sredili kako bi zajebali FIA-u.
Zamisli ti, 2-3 sec po krugu zbog nekih gasova koji idu kroz difuzor, mozda ukupno 5-6 sec po krugu.
TAKUMI
Srebrni Kamen ce biti za nedelju dana, pa cemo vidjeti, ali ovo je svakako najbolja prilika da se malo prodrma situacija i RBR-ova dominacija, jer su oni i Reno rijetki timovi koji su od starta implementirali blown job difuzor, umjesto da ga dodaju naknadno kao ostali.
Sto se tice goriva u rezervoaru, vjerujem da je njih ipak prije svega zanimalo koliko ce biti sporiji bez BJD-a, jer nisu nikada vozili bolid bez njega, a ne da su htjeli da zajebu FIA-u (a i kako bi je to tacno zajebali sa ovakvim rezultatima?)
(nečitko)
Ja se mogu kladit da ce opet biti prvi...
TAKUMI
ovakvo drasticno krojenje pravila na sred sezone bi trebalo da se ukine, koliko god bili dominantni(i prvenstvo bilo dosadno) oni su takav auto dizajnirali po svim do sada vazecim pravilima i sad u sred sezone prakticno treba od 0 da rade auto ako ce da ga naprave da valja..
She is only here to annoy herself!
Nije prvi put da mijenjaju pravila na sred sezone...
TAKUMI
bogami, kad je Brawn bio u pitanju, pravila su mijenjali na kraju sezone, isto i za F duct, ostavili su ga do kraja sezone, tako da je pitanje na osnovu cega sad ovo mijenjaju. Evo ja i Fabija postajemo pravi RBR-ovci, on kaze da su najbrzi no matter what, ja sam protiv promjene pravila u sred sezone :mrgreen:
(nečitko)
2003-e su zabranjene Michelinove gume jer su jer sirina im je bila veca kad su bile pri kraju, onda Renolu su 2005-e zabranili Mass damper, onda Stop and Go kazna NAJVECEG u Silverstone, Ferrarijevo krilo u Barseloni, onda 1998-e su zabranili McLarenu neznamsta...i td.
TAKUMI
sto znaci da vrlo proizvoljno donose ta pravila. Recimo za mass damper sam uvijek smatrao da nije smio biti zabranjen, makar ne pod datim objasnjenjem (aerodinamicki element, a veze nema sa aerodinamikom)
(nečitko)
Mass damper je imao veze sa vjesanjem, tacnije sa amortizerima, smanjio je vibracije. Nije imao nikakve veze sa aerodinamikom niti je aero. element).
TAKUMI
da, ali koje je bilo tacno obrazlozenje za njegovo zabranjivanje, da li se sjecas (ja se sjecam)?![]()
(nečitko)
Mislim da je on smanjio razmak daske bolida od tla, i onda je bolid imao bolji downforce.
TAKUMI
Pazi, pametno je bilo sto su im to zabranili, ali bilo je tu dosta gluposti, kao sto je sad ovo sa EBDom. Znam da je mozda on donio RBR-u neku prednost ali jebes ga...inzinjeri nisu krivi sto su pametniji od FIA-e.
Jedna od gluposti je bila druga pedala kod McLarena, ili sasija od Lotusa 88...
E sad, ja ne znam zasto nisu banovali dupli difuzor 2009-e...mozda im je bilo interesantno gledati bijele bolide sa zutim linijama kako haraju...
TAKUMI
looose te pamcenje sluzi, vjerovatno jer ne ide u prilog Gumiju:
moguci razlog?http://www.f1fanatic.co.uk/2007/05/3...-mass-dampers/
On August 23rd the FIA International Court of Appeal ruled Renault’s mass dampers illegal. They cited article 3.15 of the Formula One Technical Regulations – claiming the system constituted a moveable aerodynamic device.
This was surprising. Clearly, the device was internal and so did not have a direct aerodynamic effect. Indeed, it was hard to see how it was a moveable aerodynamic device any more than conventional suspension was.
razlog je manje bitan, ono sto je bitno je da FIA sad radi ono sto je tad Renolu na jos drasticniji nacin uradilaIt put Renault’s championship defence in jeopardy and seriously questioned the impartiality of the FIA. Many in the paddock suggested the governing body were trying to engineer a final championship victory for the retiring Michael Schumacher.
Renault’s ire was compounded by the fact that the banning came during the summer testing ban, inhibiting their ability to test alternative parts. At the following round in Istanbul Ferrari raced with new extended brake fairings in the rear wheel hubs, which seemed like a much more obvious example of a moveable aerodynamic device.
(nečitko)
Lose pamcenje kazes?
Sa WIKI:
At Hockenheim, the mass damper was deemed illegal by the FIA, because the mass was not rigidly attached to the chassis and, due to the influence it had on the pitch attitude of the car, which in turn significantly affected the gap under the car and hence the ground effects of the car.
TAKUMI
Sprdashi se ti to, Fabia, pa pri citiranju pobrises pola recenice i preformulises je tako da odgovara tvojoj verziji price? :lolblue: Dakle, stavio si tacku dje je zarez, i pobrisao ostatak, a cijela recenica glasi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuned_mass_damperAt Hockenheim, the mass damper was deemed illegal by the FIA, because the mass was not rigidly attached to the chassis and, due to the influence it had on the pitch attitude of the car, which in turn significantly affected the gap under the car and hence the ground effects of the car, to be a movable aerodynamic device and hence as a consequence, to be illegally influencing the performance of the aerodynamics.
(nečitko)
Pa jesam li napisao gore da je to bilo tu da ublazi vibracije i da bi daska bolida bila blize podlozi?
To iza zareza nije uopste bitno.
TAKUMI
bitno je, jer je ja pitah:a FIA-io obrazlozenje je bilo da je to "movable aerodynamic device", i to je bilo zvanicno objasnjenje zabrane, a ne daska i smanjivanje vibracija. Pokretni aerodinamicni uredjaj, a da ne dolazi uopste u kontakt sa vazduhom (to je aero u rijeci "aerodinamicni"), pff, prilicno slobodno tumacenje tog pravila, i nije trebao biti zabranjen, al ajd...da, ali koje je bilo tacno obrazlozenje za njegovo zabranjivanje, da li se sjecas (ja se sjecam)?
(nečitko)
updates stizu sa svaku trku za vecinu timova, nista novo![]()
(nečitko)
Ovi su do sad imali samo jedan sitni update.
TAKUMI
Update sa kojim će opet biti iza Bulla, MCM, i Ferrarija.. a u ravni sa Renoom, i malo ispred Saubera i kompanije.
Prazna prica...
"LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks