Page 4 of 62 FirstFirst 123456781454 ... LastLast
Results 76 to 100 of 1547

Thread: Prava religija!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Neinformisan si. I dalje mislis da postoje samo 2 medjusobno iskljuciva argumenta: kreacija i slucajnost. Naucnici ne tvrde da je zivot nastao slucajno i da se moze izmjerit vjerovatnoca nastanka zivota. To nema veze sa vjerovatnocom. Mozda mozes matematicki da je izracunas ali nece znacit nista jer prirodom ne upravljaju slucajnosti i zakon vjerovatnoce nego prirodni zakoni. Stvari se desavaju na nacin na koji se desavaju jer ne mogu drugacije da se dese. Na primjer ako uzmes novcic i bacis ga. Zakon vjerovatnoce kaze da imas 50% sanse da bude pismo i 50% sanse da bude glava. Ali kako ce novcic da padne ne zavisi od te vjerovatnoce nego od jacine kojom si ga bacio, ugla pod kojim si ga bacio, sile gravitacije usljed koje ce novcic da padne, vjetra i jos mnogo faktora koje ne vidis ali uticu na konacan ishod.
    Sad prelazimo na tvoje nerazumjevanje naucnog eksperimenta vezanog za stvaranje zivota. Ako naucnici uspiju da stvore zivot nece dokazat da bog da postoji, dokazace da zivot moze da nastane pod odredjenim uslovima. To sto oni taj posao obavljaju u kontrolisanoj okolini nije faktor jer koriste elemente koji postoje u svemiru sami po sebi. Vazno je da dokazu da ako su okolnosti pogodne, ako se odredjene materije povezu u tim uslovima, zivot moze da nastane. Dakle oni pokusavaju da rekreiraju trenutak nastanka zivota.
    Ako je tvoj argument da nesto tako savrseno i kompleksno poput zivota i univerzuma mora da ima tvorca, zapitaj se ko je tvorac jos savrsenijeg i kompleksnijeg boga.

Htio bi da kazes kako je bog oduvijek postojao i kako je sve stvorio jer je neko morao sve da stvori, ali nisi spreman da primjenis istu logiku protiv svojih ubjedjenja. Postoji naziv za takve ljude. Podsjeti me kako se kaze?
    Evo ovi naučnik Vanja prepodobni nam mozak ispra po forumu. Neprestano odstupajući od teme o kojoj je riječ. Ova tema o pravoj religiji sama po sebi isključuje pojam ateizma iz rasprave, a da ne govorimo o ovome gore što si u polu snu napisao. Tako da Hari upozorava zalutale ovčice da se vrate na temu, ali ovčice i dalje bleje prema pogrešnoj temi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Bluper View Post
    Već godinama (više od 50 godina) intelektualna elita ljudskog roda-naučnici širom sveta pokušavaju da stvore osnovnu jedinicu živog organizma iz nežive materije-ćeliju, kako bi dokazali da je život postao slučajno, niotkuda i bez nekog posebnog uzroka. Pronašli su nekoliko amino kiselina koje se javljaju i u živim ćelijama, zatim su putem pažljivo i precizno dizajniranim i planirano vođenim eksperimentima uspeeli da izgrade druge, mnogo kompleksnije molekule. Naravno da se na kraju nadaju da će uspeti da formiraju sve delove potrebne da proizvedu "jednostavnu" sićušnu ćeliju! Ova situacija se može uporediti sa situacijom gde naučnici od prirodnih elemenata izgrade čelik, plastiku, silikon i žice i konstruišu robota. Nakon toga programiraju robota da može da izradi sopstvenu kopiju. Šta ovim eksperimentom i proizvodom naučnik dokazuje? Dokazuje da inteligentno biće može da kreira impresivnu mašinu!
    Evo poente! Slično tome ako naučnici ikada uspeju da kreiraju-stvore ćeliju, uspeće nešto zaista fantastično i vredno divljenja-ali da li time dokazuju da je ćelija produkt običnog slepog slučaja??? Ako bilo šta dokažu, dokazaće sasvim suprotno, zar ne???

Ateisti vernici, kakvi su vaši utisci po pitanju gore iznesene logike?

VanjaTheMan ti je dosta dobro odgovorio na tvoju logiku ne vjerujem ni ja da je bilo sta produkt slijepog slucaja, sve je produkt 'nuznosti', ali isto tako vjerujem da religija nikad nije bila u stanju da pruzi zadovoljavajuce odgovore na misterije prirode. Nije cak u stanju ni da pruzi zadovoljavajuce odgovore na pitanja sta je ili ko je taj Kreator. Uostalom sve, kako starozavjetne tako i novozavjetne price iz biblije, samo su nabacani fragmenti nekih ucenja koja su starija i od judaizma i od hriscanstva i koja su pruzala neki uvid u misterije prirode kroz te alegoricne slike koje su abrahamske religije prihvatile kao bukvalnu istinu i izopacile njihov smisao. Zbilja vjerujes da je svijet star nesto vise od 6000 godina i da je citava prica oko nase vrste zapocela sa adamom, evom i zmijom koja govori? :P U suprotnom si jednako 'jeretik' i 'bezboznik' kao i ja.
    Probudi se, o Plamenu koji vjecno goris iznutra!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve je produkt nužnosti, a odakle postojanje same nužnosti ? E majko mila kakvih logičara ovdje ima.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Ma sve je to bog stvorio, zar ne? Zar ne vidis da se lista stvari koju je bog navodno uradio sve vise i vise suzava, nestaje. Sad se drzis za grancicu i nadas se da naucnici nece otkrit kako smo definitivno nastali. Ocigledno nisi procitao knjgu koju sam ti preporucio. A postavio sam link nekih 3 puta sigurno. Nema veze, ostani u zabludi sto se mene tice. To je tvoj problem.

Evo situacije prije par hiljada godina:

Covjek 1: Zasto pada kisa?
    Covjek 2: Ne znam.
    Covjek 3: Mozda postoji nevidljivi covjek na nebu koji donosi kisu
    Covjek 1: Dovoljno dobro za mene
    Covjek 2: Zapisuj brzo!

I tako dalje, lista stvari koje nisu znali je bila tolika da su citave knjige pisali o tome, naravno pripisujuci sve bogu. Sad kad znamo te stvari sve sto je ljudima poput tebe ostalo je da kazu da je bog stvorio univerzum samo zato sto naucnici JOS UVIJEK nisu otkrili tacno kako je sve nastalo. Sta ces da radis kad dobijemo konacan odgovor? Reci mi zasto postoje sve te religije sa svojim vjerovanjima o postanku svijeta, zivota, o zivotu posle smrti itd. ako postoji samo jedan bog? I zasto sve te religije imaju iste argumente i dokaze za postojanje njihovog boga kao i ti? I zasto sve te religije ne mogu da opravdaju svoje tvrdnje logikom i dokazima kad se suoce sa naucnim cinjenicama? Zar nije vjerovatnije da ti ljudi nisu imali blage veze s mozgom o cemu pricaju i da su samo izmisljali jer nisu znali?
    Last edited by VanjaTheMan; 14-06-11 at 12:16.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Sve je produkt nužnosti, a odakle postojanje same nužnosti ? E majko mila kakvih logičara ovdje ima.
    ako cemo ici TOM logikom- ko je onda stvorio Boga?? x) nuznost jednostavno Jeste. To je onaj konstrukt postojanja koji je toliko nepojmljiv da su ga ljudi nazvali 'Bogom'. Taj Bog je Sve i Nista i nikako ne moze biti manifestovana svijest, zauzimati bilo kakvu formu i obracati se bilo kome. 'On' nije ni energija, ni materija, ni svijest, ali je osnova svega toga i zbog toga je, sto bi kabalisti rekli- 'el ain', ili 'bog je nista'. To je najveca spoznaja. jer mora biti NISTA da bi bio SVE. Primalni Haos tu logika tesko da igra ikakvu ulogu. Ali u ovom manifestovanom univerzumu kojeg mozeo da percipiramo nasim culima, logika je jako bitna. Jedini problem sa religijom jeste taj sto je uvijek pokusavala da ljudima nametne jedinstven dozivljaj tog Nemanifestovanog, Apsoluta, Nuznosti, Haosa, Boga.. cega vec i huli na Njega dajuci mu ljudske osobine kao sto su bijes, ljubomora, kajanje i sl. (nisu li to emocije koje abrahamski bog izrazava i u kuranu i u bibliji?). Ne sumnjam da je Muhamed u pecini dozivio nesto , dosegao mozda taj Apsolut, ali covjek u srednjem vijeku je to mogao da razumije u skladu sa tadasnjim svojim poimanjem manifestovanog univerzuma, svijeta oko sebe.. Danas covjek posjeduje mnogo vise saznanja, spoznaje, veci stepen svijesti koja je u stanju da primi tmnogo vece spoznaje. Abrahamske religije pokusavaju da covjeka zadrze u okvirima razmisljanja u rasponu od bronzanog doba (rani egipat i izrael) do srednjeg vijeka (muhamed). I jos jedna stvar: Zasto su svi religijski spisi nastali mnogo vijekova nakon 'osnivaca' tih religija? Zasto ni Isus, ni Muhamed nisu smatrali bitnim da se njihova poruka kanonizuje za njihovog zivota i da od toga nastane dogma. Mislim da im to i nije bila namjera, da su i jedan i drugi samo upucivali ljude na to kako da poput njih dosegnu taj dozivljaj Apsoluta.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ma sve je to bog stvorio, zar ne? Zar ne vidis da se lista stvari koju je bog navodno uradio sve vise i vise suzava, nestaje. Sad se drzis za grancicu i nadas se da naucnici nece otkrit kako smo definitivno nastali. Ocigledno nisi procitao knjgu koju sam ti preporucio. A postavio sam link nekih 3 puta sigurno. Nema veze, ostani u zabludi sto se mene tice. To je tvoj problem.

Evo situacije prije par hiljada godina:

Covjek 1: Zasto pada kisa?
    Covjek 2: Ne znam.
    Covjek 3: Mozda postoji nevidljivi covjek na nebu koji donosi kisu
    Covjek 1: Dovoljno dobro za mene
    Covjek 2: Zapisuj brzo!

I tako dalje, lista stvari koje nisu znali je bila tolika da su citave knjige pisali o tome, naravno pripisujuci sve bogu. Sad kad znamo te stvari sve sto je ljudima poput tebe ostalo je da kazu da je bog stvorio univerzum samo zato sto naucnici JOS UVIJEK nisu otkrili tacno kako je sve nastalo. Sta ces da radis kad dobijemo konacan odgovor? Reci mi zasto postoje sve te religije sa svojim vjerovanjima o postanku svijeta, zivota, o zivotu posle smrti itd. ako postoji samo jedan bog? I zasto sve te religije imaju iste argumente i dokaze za postojanje njihovog boga kao i ti? I zasto sve te religije ne mogu da opravdaju svoje tvrdnje logikom i dokazima kad se suoce sa naucnim cinjenicama? Zar nije vjerovatnije da ti ljudi nisu imali blage veze s mozgom o cemu pricaju i da su samo izmisljali jer nisu znali?
    Šta to prepodobni naučnici otkriše, da je pomenuto u Kuranu a da je nenaučno ? Evo puštam te da sam dokažeš svoje tvrdnje. Đe su te protivrječnosti sa naukom. Ako ih nema, lako je zaključiti da postoji jedna jedina tačna religija, i da si ti rastrojen i u protivrječnosti sa samim sobom.
    Last edited by Dawud; 14-06-11 at 16:55.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ignis_STNS View Post
    ako cemo ici TOM logikom- ko je onda stvorio Boga?? x) nuznost jednostavno Jeste. To je onaj konstrukt postojanja koji je toliko nepojmljiv da su ga ljudi nazvali 'Bogom'. Taj Bog je Sve i Nista i nikako ne moze biti manifestovana svijest, zauzimati bilo kakvu formu i obracati se bilo kome. 'On' nije ni energija, ni materija, ni svijest, ali je osnova svega toga i zbog toga je, sto bi kabalisti rekli- 'el ain', ili 'bog je nista'. To je najveca spoznaja. jer mora biti NISTA da bi bio SVE. Primalni Haos tu logika tesko da igra ikakvu ulogu. Ali u ovom manifestovanom univerzumu kojeg mozeo da percipiramo nasim culima, logika je jako bitna. Jedini problem sa religijom jeste taj sto je uvijek pokusavala da ljudima nametne jedinstven dozivljaj tog Nemanifestovanog, Apsoluta, Nuznosti, Haosa, Boga.. cega vec i huli na Njega dajuci mu ljudske osobine kao sto su bijes, ljubomora, kajanje i sl. (nisu li to emocije koje abrahamski bog izrazava i u kuranu i u bibliji?). Ne sumnjam da je Muhamed u pecini dozivio nesto , dosegao mozda taj Apsolut, ali covjek u srednjem vijeku je to mogao da razumije u skladu sa tadasnjim svojim poimanjem manifestovanog univerzuma, svijeta oko sebe.. Danas covjek posjeduje mnogo vise saznanja, spoznaje, veci stepen svijesti koja je u stanju da primi tmnogo vece spoznaje. Abrahamske religije pokusavaju da covjeka zadrze u okvirima razmisljanja u rasponu od bronzanog doba (rani egipat i izrael) do srednjeg vijeka (muhamed). I jos jedna stvar: Zasto su svi religijski spisi nastali mnogo vijekova nakon 'osnivaca' tih religija? Zasto ni Isus, ni Muhamed nisu smatrali bitnim da se njihova poruka kanonizuje za njihovog zivota i da od toga nastane dogma. Mislim da im to i nije bila namjera, da su i jedan i drugi samo upucivali ljude na to kako da poput njih dosegnu taj dozivljaj Apsoluta.
    Sam si sebi odgovorio: nuznost jednostavno Jeste. Ovo što si pisao da ne može biti manifestovana svijest, na osnovu čeka dođe do ovog zaključka, dokaži. On je ništa jer je nematerijalan, nevidljiv i nesaznajan, a isto tako je sve jer je stvorio sve postojeće.
    Last edited by Dawud; 14-06-11 at 16:52.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Šta to prepodobni naučnici otkriše, da je pomenuto u Kuranu a da je nenaučno ? Evo puštam te da sam dokažeš svoje tvrdnje. Đe su te protivrječnosti sa naukom. Ako ih nema, lako je zaključiti da postoji jedna jedina tačna religija, i da si ti rastrojen i u protivrječnosti sa samim sobom.
    Ima protivrjecnosti sa citavim svijetom u kojem zivis, sa realnoscu u kojoj zivis. Dzinovi ne postoje, meleci ne postoje, sejtani ne postoje, cuda ne postoje. U Kuranu nista naucno relevantno ne postoji sto ranije civilizacije nisu saznale hiljadama godina prije Islama. To smo ti nekoliko puta dokazivali ali i dalje odbijas to da prihvatis (na primjer to da su Grci prvi znali za heliocentrizam odakle i sama rijec potice). Prisustvovali smo tvojim pokusajima da dokazes da u Kuranu pise nesto o broju planeta gdje su Muslimani jednostavno uzeli odredjeni broj nebeskih tijela koji se podudara sa brojem u Kuranu (mislim da je u pitanju 13). A nema ni govora o tome. Lista je ocigledno natrpana samo da bi sluzila u korist Islama. Sto je ustvari laz. Zamisli Dawude, vjerski vodje Islama su morali da lazu da bi pokusali da opravdaju svoju vjeru. Sta ti to govori o tvojoj vjeri? Dalje smo prisustvovali tvojim citiranjem vezanim za nekakvo odvajanje voda barijerom. To sam ti za 2 minuta opovrgao sto si ti naravno ignorisao. Da je Kuran stvarno savrsena knjiga sluzila bi se malo savrsenijim rijecima tako da nema nedoumica o tome sta se misli. Ocigledno je da su Kuran smislili obicni ljudi koji nisu znali premnogo o svijetu u kojem zive. Jednom prilikom si pokusao da dokazes da u Kuranu pise da se svemir siri i da je to pisalo prije nego sto je to nauka otkrila. I to sam ti opovrgnuo jer je taj prevod Kurana nastao nakon tog naucnog otkrica. I stavise, rijec koja se koristi za sirenje ustvari znaci prostran, beskrajan itd. Arapska rijec za sirenje je neka sasvim deseta rijec koji Kuran za divno cudo ne koristi u tom slucaju. Sto opet znaci da se Muslimani koriste lazima i manipulacijom da bi stvorili "dokaze" ni iz cega. Jos lazi, a istinita vjera!
    Last edited by VanjaTheMan; 14-06-11 at 20:44.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

On je ništa jer je nematerijalan, nevidljiv i nesaznajan, a isto tako je sve jer je stvorio sve postojeće.
    Na osnovu cega dodje do ovog zakljucka, dokazi

Vidis kako moze u oba smjera. Da li stvarno treba opet da se ponovi da je teret dokazivanja na onome koji tvrdi da nesto postoji? E moj magistru filozofije...

A da ti ja odgovorim na to sto si njega pitao. Svijest znaci postojanje organizma. Svijest toliko napredna da moze da stvori univerzum bi po nekoj logici bila dio neke velike inteligencije. Inteligencija se javila, kao sto znamo, na kasnijem stupnju evolutivnog razvoja. Inteligencija ne moze jednostavno da nastane ili da oduvijek postoji. Mora da prodje kroz evolutivnu fazu.
    Um koji vjeruje da postoji bog, kao neko vrhovno bice koje sve posmatra, nagradjuje i kaznjava je ogranicen um. To je um koji ne zna i nije otvoren da sazna istinu i tajne univerzuma. Vjernicima je lako da se prepuste takvom stanju svijesti u kojem se ti nalazis jer reci da je bog sve stvorio ne zahtjeva nikakav mentalni napor od strane onog ko to tvrdi. Sto se tice tvoje knjige za koju kazes da je savrsena bozja rijec - nije, i to vec smo dokazali nekoliko puta. Ja sam ti dokazao i da su one price o sirenju univerzuma i o onim vodama obicna glupost apstraktno formulisana i pogresno prevedena koju mozes da shvatis kako god ti odgovara u datom slucaju. A gle cuda, vjernicima odgovara da je shvate kao da je u skladu sa naukom. Licemjerno, s obzirom na to da isti ti ljudi proklinju nauku i odbacuju sva nauicna otkrica koja nisu u skladu sa njihovom vjerom. Sta je sa evolucijom na prijmjer? I zasto je Kuran apstraktan, politicki i kulturno nekorektan ako je savrsena knjiga? Razmisli malo o tome ako mozes, mada cisto sumnjam. Sve do sad sto si rekao ukazuje na to da i nisi bas neki dobar mislilac. Potpuno si zatvoren za nove ideje, spekulisanje i sumnju. A imas obraza da izjavis da si magistar filozofije. Vjernik, a lazov i licemjer. Sve mi se cini da ti odavno ne vjerujes u te gluposti nego da pokusavas sebe da ubjedis da vjerujes jer iz nekog razloga mislis da tako treba.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ima protivrjecnosti sa citavim svijetom u kojem zivis, sa realnoscu u kojoj zivis. Dzinovi ne postoje, meleci ne postoje, sejtani ne postoje, cuda ne postoje. U Kuranu nista naucno relevantno ne postoji sto ranije civilizacije nisu saznale hiljadama godina prije Islama. To smo ti nekoliko puta dokazivali ali i dalje odbijas to da prihvatis (na primjer to da su Grci prvi znali za heliocentrizam odakle i sama rijec potice). Prisustvovali smo tvojim pokusajima da dokazes da u Kuranu pise nesto o broju planeta gdje su Muslimani jednostavno uzeli odredjeni broj nebeskih tijela koji se podudara sa brojem u Kuranu (mislim da je u pitanju 13). A nema ni govora o tome. Lista je ocigledno natrpana samo da bi sluzila u korist Islama. Sto je ustvari laz. Zamisli Dawude, vjerski vodje Islama su morali da lazu da bi pokusali da opravdaju svoju vjeru. Sta ti to govori o tvojoj vjeri? Dalje smo prisustvovali tvojim citiranjem vezanim za nekakvo odvajanje voda barijerom. To sam ti za 2 minuta opovrgao sto si ti naravno ignorisao. Da je Kuran stvarno savrsena knjiga sluzila bi se malo savrsenijim rijecima tako da nema nedoumica o tome sta se misli. Ocigledno je da su Kuran smislili obicni ljudi koji nisu znali premnogo o svijetu u kojem zive. Jednom prilikom si pokusao da dokazes da u Kuranu pise da se svemir siri i da je to pisalo prije nego sto je to nauka otkrila. I to sam ti opovrgnuo jer je taj prevod Kurana nastao nakon tog naucnog otkrica. I stavise, rijec koja se koristi za sirenje ustvari znaci prostran, beskrajan itd. Arapska rijec za sirenje je neka sasvim deseta rijec koji Kuran za divno cudo ne koristi u tom slucaju. Sto opet znaci da se Muslimani koriste lazima i manipulacijom da bi stvorili "dokaze" ni iz cega. Jos lazi, a istinita vjera!
    Sve ovo gore što si napisao su samo nepromišljene nebuloze čovjeka koji upornim negiranjem istine zauzima stav predrasude i predubjeđenja. Kuran je knjiga jasna u pitanju svake stvari o kojoj se izražava. Ajet glasi: Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo.(51-Az-Zariyat, 47) Arapsku riječ “sema” spomenuta u ajetu prevodi se kao ”svemir”, ”nebo”. Ova riječ dolazi u značenju svemira, a i u značenju krova zemlje. Sve ono što je iznad Zemlje formulira se riječju “sema”. Da li je svemir neograničen? Ili je u jednoj statičnoj, konačnoj strukturi omeden granicama? Eto, to je jedna od tema koja je kroz istoriju izazivala najžučnije rasprave najvecih umova čovjecanstva. Može se reći da je u nauci i filozofiji veoma malo tema izazivalo toliko vatrenih rasprava i, pored svih napora u ovoj oblasti, nije se uspjelo doći do kategoričnog rješenja. Prvobitno se unutar filozofije, a potom se i fizike, koja se odvojila od filozofije, raspravljalo o tome da li je svemir ograničen ili nije. Odredeni broj velikih umova u prošlosti čovječanstva tvrdio je da je svemir neograničen. Drugi su, opet, zastupali stav da je svemir ograničen i konačan. Kur’an je, medutim, za razliku ova dva mišljenja, iznio dinamican model svemira koji se širi. Kur’anski model svemira razlikuje se od ideje neoraničenog svemira, navodeci da on uvijek ima svoju granicu, a idejom njegovog konstantnog širenja od modela ograničenog, statičnog svemira. Na taj nacin Kur’an se u ovoj velikoj diskusiji pojavio sa trecim, originalnim i jedinstvenim modelom i teorijom svemira. A ti ostani i dalje da se daviš u svojim lažima...Zatim drugi ajet o moru :“Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih je pregrada i oni se ne miješaju.”(55- Ar-Rahman, 19-20) Francuski naucnik poznat po podmorskim istraživnajima, kapetan Jacques Cousteau, je, na kraju istraživanja vedene barijere, rekao sljedeće: ”Analizirali smo tvrdnje nekih istraživaca o tome kako postoje odredene barijere koje odvajaju razlicite morske mase. U toku istraživanja vidjeli smo da Sredozemno more posjeduje sebi svojstvenu slanost i gustoću i kao takvo je utočište posebnih živih bića. Potom smo analizirali vodenu masu Atlanskog okeana i utvrdili da se sasvim razlikuje od Sredozemnog mora. Premda bi ova dva mora, sa aspekta slanosti, gustoce i životnih vrsta koje ih nastanjuju, trebala biti ista ili vrlo slicna na Gibraltaru, mjestu gdje se spajaju, ipak, čak i u podrucju gdje su veoma blizu, ova dva mora posjeduju različite strukture. Prilikom istraživanja suočili smo se sa situacijom koja nas je zbunila: miješanje ova dva mora sprečava nevjerovatna vodena zavjesa, koja se nalazi na liniji njihovog dodirivanja. Vodenu barijeru iste vrste su njemački naucnici otkrili 1962. godine u tjesnacu Mendep, gdje se spaja zaljev Aden i Crveno more. Prilikom naših posljednjih istraživanja utvrdili smo da ista barijera postoji na svim linijama spajanja mora razlicitih struktura.”Barijera izmedu mora koja se dodiruju, ali ne miješaju jedan je od primjera Allahovog savršenog stvaranja raznolikosti u svemiru. Pogledamo li u bilo u koji dio svemira, od ljudskih lica do stotina hiljada vrsta leptira i cvijeća, osvjedočit ćemo se u savršenu i veoma raznoliku Allahovu umjetnost. Odlika raznolikosti podmorskog svijeta, na koju Kur’an skreće pažnju, ima značajno mjesto. Zahvaljujući površinskom naponu, ne dolazi do miješanja voda susjednih mora. Na taj način susjedna mora imaju različite strukture, različitu gustoću i razliciti procenat soli. Ova različita okruženja formiraju sredine pogodne za život različitih živih bića. Radi toga, podmorski život posjeduje veću raznolikost, od riba do biljaka i mikoorganizama. Voda, koja nam se čini kao nešto što se veoma lako miješa, fizickim zakonima koje je Allah, dž. š., kreirao pod morem, može se pretvoriti u svojevrstan zid i tom odlikom daje doprinos raznolikosti živih bića. Jaki talasi i snažna strujanja ne utiču da voda izgubi ovu svoju odliku; podvodna barijera svoju funkciju vrši poded tih sila. Ova odlika mora, na koju Kur’an skreće pažnju, ne samo da, obznanjivanjem saznanja nepoznatog u vrijeme Vjerovjesnika nego i mnogo vjekova kasnije, predstavlja fenomen, nego upućuje na činjenicu kako je Allah, dž. š., sve podesio do najsitnijeg detalja. “On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio – jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a izmedu njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.
    Last edited by Dawud; 15-06-11 at 08:46.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Šta to prepodobni naučnici otkriše, da je pomenuto u Kuranu a da je nenaučno ....
    Zašto se kuran bavi naukom?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Zašto se kuran bavi naukom?
    Znao je Sveznajući da će biti budala koje će u nauci tražiti jedinu istinu, pa je i na njih mislio...
    Last edited by Dawud; 15-06-11 at 08:43.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Znao je Sveznajući da će biti budala koje će u nauci tražiti jedinu istinu, pa je i na njih mislio...
    Koliko shvatih, kao dokaz vjere?

Pošto se alah bavio naukom, a njegova riječ sadrži svu mudrost. Zašto je onda toliko slabo i pogrešno prezentovano?

Drsko čovječanstvo sada leti iznad oblaka...gle tamo nema alaha niti djeva.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Šta to prepodobni naučnici otkriše, da je pomenuto u Kuranu a da je nenaučno ?
    <br>

za početak tu je tvoj nevidljivi svemogući humanoid koji sjedi na oblaku i vodi računa o svakom molekulu svake zvijezde koji je dio fuzije, humanoid na nebu koji pazi na kretanje svakog fotona u svemiru, koji vodi računa o svakom molekulu vazduha na planeti zemlji itd...
    Last edited by Rakun; 15-06-11 at 09:47.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Dawude mozes da pricas sta god hoces. Ja sam ti vec dokazao gdje su ti greske ali tvoj problem je sto si ti zauzeo stav da je racionalno objasnjenje pogresno prije nego sto si cuo to objasnjenje. I sad pravis istu gresku. Vec ti je dokazano da u Kuranu ne pise nista od znacaja za nauku ali ti to odbijas da prihvatis, i stavise ni ne gledas dokaze jer si se prepao od toga sta ce se desit ako shvatis da su istiniti. I sve sto je tebi ostalo je da ignorises dokaze i da mlatis istu pricu iznova i iznova. A ja nemam namjeru da ti 15 puta pricam istu pricu kad vidim da si zauzeo stav prije nego sto si se zapitao sta druga strana tvrdi i koji su njihovi argumenti. A jos uz to imas obraza da lazes kako si magistar filozofije. Takve gluposti i nelogicnosti i takvo razmisljanje kakvo ti posjedujes magistar filozofije ne moze da ima. Sto me dovodi do zakljucka da ako moras da lazes da bi povecao snagu svojih argumenata, onda vec znas koliko su tvoji argumenti slabi. Vec znas da to sto pricas nije istina i da stvari budu gore, ne zanima te sta je istina jer zelis da vjerujes. Osjecas se dobro kad vjerujes, iako si i sam svjestan da je tvoja vjera gomila budalastina. Ja jos u zivotu nisam vidio argument postavljen od strane vjernika koji se ne moze oborit i to sa velikom lakocom. Razmisli malo zasto su vjerski argumenti tako lako oborivi. Jer znam da znas da jesu, ali kao i svi vjernici na koje sam naisao, jedini spas ti je da odbijas da javno priznas da nisi u pravu.

P.S: To sto si napisao gore nisu tvoje rijeci i svako ko zna da koristi google moze to da vidi. A ne samo da nisu tvoje rijeci nego su i potpuna dezinformacija sto bi znao da si procitao teksta koji sam ti ja postavio prije nekih mjesec dana o prevodima Kurana i rijecima pogresno prevedenim da bi uskladili prevode sa naucnim teorijama. Ali kao sto sam gore rekao, zanima te samo ono sto tebi odgovara da nazoves istinom. Naravno, tekst si izvukao sa islamskog sajta. To posten covjek nikad ne bi uradio. Kao prvo, Islam je vjera, sto znaci da vec ima postavljeni odgovor na pitanja za koja nema dokaze. Sto znaci da ti ljudi traze samo dokaze (ustvari manipulisu istinom i izmisljaju dokaze da bi dobili zeljeni rezultat) koji idu u korist Islamu. Sto znaci da tu nema nikakvih objektivno napisanih tekstova ili pravih dokaza jer se u obzir uzima samo ono sto ce da dovede do onog rezultata kojem oni teze. To je naucno i filozofski nepravilno, a ti bi, da si stvarno magistar filozofije to trebao da znas. Naucnici uzimaju u obzir sve dokaze i zanima ih gdje ce da ih odvedu. Nemaju unaprijed postavljen odgovor kojem uskladjuju dokaze, i prihvataju sve sto se pokaze istinitim. I nijednom se nije desilo da ih dokazi odvedu ka religiji. Tvoji Muslimani prihvataju za istinu samo ono sto im odgovara. Ah, kako filozofski...

Reci mi onda, ako je tvoja religija prava religija, zasto i ti i svi ostali Muslimani morate da se koristite lazima i manipulacijom da bi to dokazali? Zasto ti prvo pricas da Je Alah znao da ce bit budala koji ce trazit istinu u nauci a onda se pozivas na naucnu istinitost Kurana? Zasto proklinjes nauku kad dokaze da nisi u pravu a pozivas se na nju da bi dokazao da jesi? Zar ti se ne cini to malo licemjernim?
    Last edited by VanjaTheMan; 15-06-11 at 10:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sam si sebi odgovorio: nuznost jednostavno Jeste. Ovo što si pisao da ne može biti manifestovana svijest, na osnovu čeka dođe do ovog zaključka, dokaži. On je ništa jer je nematerijalan, nevidljiv i nesaznajan, a isto tako je sve jer je stvorio sve postojeće.
    Pa razmisi malo o tome zasto ne moze biti manifestovana svijest, imajuci u vidu sve ono sto sam prethodno rekao. Svaka manifestovana svijest mora biti ogranicena, mora se manifestovati kroz neki konkretan oblik ili bice sto automatski ogranicava njegovu sveprisutnost i ostale karakteristike sa 'sve' prefiksom. U panteizmu je to vrlo jednostavno postavljeno - sve sto postoji jesu razne manifestacije JEDNE iste svijesti, jednog boga, ali nisu taj bog konkretno. medjutim, to u islamu nije prihvatljivo samo zbog toga sto moze posluziti kao opravdanje za obozavanje tih pojedinacnih manifestacija 'boga'.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve ovo gore što si napisao su samo nepromišljene nebuloze čovjeka koji upornim negiranjem istine zauzima stav predrasude i predubjeđenja. Kuran je knjiga jasna u pitanju svake stvari o kojoj se izražava. Ajet glasi: Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo.(51-Az-Zariyat, 47) Arapsku riječ “sema” spomenuta u ajetu prevodi se kao ”svemir”, ”nebo”. Ova riječ dolazi u značenju svemira, a i u značenju krova zemlje. Sve ono što je iznad Zemlje formulira se riječju “sema”. Da li je svemir neograničen? Ili je u jednoj statičnoj, konačnoj strukturi omeden granicama? Eto, to je jedna od tema koja je kroz istoriju izazivala najžučnije rasprave najvecih umova čovjecanstva. Može se reći da je u nauci i filozofiji veoma malo tema izazivalo toliko vatrenih rasprava i, pored svih napora u ovoj oblasti, nije se uspjelo doći do kategoričnog rješenja. Prvobitno se unutar filozofije, a potom se i fizike, koja se odvojila od filozofije, raspravljalo o tome da li je svemir ograničen ili nije. Odredeni broj velikih umova u prošlosti čovječanstva tvrdio je da je svemir neograničen. Drugi su, opet, zastupali stav da je svemir ograničen i konačan. Kur’an je, medutim, za razliku ova dva mišljenja, iznio dinamican model svemira koji se širi. Kur’anski model svemira razlikuje se od ideje neoraničenog svemira, navodeci da on uvijek ima svoju granicu, a idejom njegovog konstantnog širenja od modela ograničenog, statičnog svemira. Na taj nacin Kur’an se u ovoj velikoj diskusiji pojavio sa trecim, originalnim i jedinstvenim modelom i teorijom svemira. A ti ostani i dalje da se daviš u svojim lažima...Zatim drugi ajet o moru :“Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih je pregrada i oni se ne miješaju.”(55- Ar-Rahman, 19-20) Francuski naucnik poznat po podmorskim istraživnajima, kapetan Jacques Cousteau, je, na kraju istraživanja vedene barijere, rekao sljedeće: ”Analizirali smo tvrdnje nekih istraživaca o tome kako postoje odredene barijere koje odvajaju razlicite morske mase. U toku istraživanja vidjeli smo da Sredozemno more posjeduje sebi svojstvenu slanost i gustoću i kao takvo je utočište posebnih živih bića. Potom smo analizirali vodenu masu Atlanskog okeana i utvrdili da se sasvim razlikuje od Sredozemnog mora. Premda bi ova dva mora, sa aspekta slanosti, gustoce i životnih vrsta koje ih nastanjuju, trebala biti ista ili vrlo slicna na Gibraltaru, mjestu gdje se spajaju, ipak, čak i u podrucju gdje su veoma blizu, ova dva mora posjeduju različite strukture. Prilikom istraživanja suočili smo se sa situacijom koja nas je zbunila: miješanje ova dva mora sprečava nevjerovatna vodena zavjesa, koja se nalazi na liniji njihovog dodirivanja. Vodenu barijeru iste vrste su njemački naucnici otkrili 1962. godine u tjesnacu Mendep, gdje se spaja zaljev Aden i Crveno more. Prilikom naših posljednjih istraživanja utvrdili smo da ista barijera postoji na svim linijama spajanja mora razlicitih struktura.”Barijera izmedu mora koja se dodiruju, ali ne miješaju jedan je od primjera Allahovog savršenog stvaranja raznolikosti u svemiru. Pogledamo li u bilo u koji dio svemira, od ljudskih lica do stotina hiljada vrsta leptira i cvijeća, osvjedočit ćemo se u savršenu i veoma raznoliku Allahovu umjetnost. Odlika raznolikosti podmorskog svijeta, na koju Kur’an skreće pažnju, ima značajno mjesto. Zahvaljujući površinskom naponu, ne dolazi do miješanja voda susjednih mora. Na taj način susjedna mora imaju različite strukture, različitu gustoću i razliciti procenat soli. Ova različita okruženja formiraju sredine pogodne za život različitih živih bića. Radi toga, podmorski život posjeduje veću raznolikost, od riba do biljaka i mikoorganizama. Voda, koja nam se čini kao nešto što se veoma lako miješa, fizickim zakonima koje je Allah, dž. š., kreirao pod morem, može se pretvoriti u svojevrstan zid i tom odlikom daje doprinos raznolikosti živih bića. Jaki talasi i snažna strujanja ne utiču da voda izgubi ovu svoju odliku; podvodna barijera svoju funkciju vrši poded tih sila. Ova odlika mora, na koju Kur’an skreće pažnju, ne samo da, obznanjivanjem saznanja nepoznatog u vrijeme Vjerovjesnika nego i mnogo vjekova kasnije, predstavlja fenomen, nego upućuje na činjenicu kako je Allah, dž. š., sve podesio do najsitnijeg detalja. “On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio – jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a izmedu njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.
    Ovakvih video prezentacija, a i ozbiljnih pisanih radova na ovu temu ima na raznim stranama. Sva 'cudesna znanja' u kuranu su jos davno opovrgnuta, samo jos slijepci to ne vide, jer im je najlakse da budu slijepi i uljuljkani u svoju vjeru. 'Quran Miracle' Debunked

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa razmisi malo o tome zasto ne moze biti manifestovana svijest, imajuci u vidu sve ono sto sam prethodno rekao. Svaka manifestovana svijest mora biti ogranicena, mora se manifestovati kroz neki konkretan oblik ili bice sto automatski ogranicava njegovu sveprisutnost i ostale karakteristike sa 'sve' prefiksom. U panteizmu je to vrlo jednostavno postavljeno - sve sto postoji jesu razne manifestacije JEDNE iste svijesti, jednog boga, ali nisu taj bog konkretno. medjutim, to u islamu nije prihvatljivo samo zbog toga sto moze posluziti kao opravdanje za obozavanje tih pojedinacnih manifestacija 'boga'.
    Da peispitamo tvoj aksiom da svaka svijest mora biti ograničena. Kako može tvoja ograničena svijest da spozna višu neograničenu svijest, kad je tvoj domet saznanja kako kažeš ograničen? Konkretan oblik manifestovanja Božije svijesti je stvoreni svijet i bića koja su stvorena. Što je to problem shvatiti, panteizam ograničava Boga jer mu pripisuje jedinstvo sa svemirom. Međutim islamski stav je po tom pitanju daleko veći i uzvišeniji, a glasi da je Bog svijetu transcendentan, a u isti mah slobodan da stvara kako hoće i šta hoće. Gospodar tvoj stvara šta hoće, i On odabira. Oni nemaju pravo birati.
    Last edited by Dawud; 15-06-11 at 17:20.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovakvih video prezentacija, a i ozbiljnih pisanih radova na ovu temu ima na raznim stranama. Sva 'cudesna znanja' u kuranu su jos davno opovrgnuta, samo jos slijepci to ne vide, jer im je najlakse da budu slijepi i uljuljkani u svoju vjeru. 'Quran Miracle' Debunked
    Mi vas stvaramo - pa zašto ne povjerujete? Kazite vi Meni: da li sjemenu koje ubacujete vi oblik dajete ili Mi to činimo? (sura Al-Waqi'a, 57.-59. ajet)

Stvaranje čovjeka i čudotvorne karakteristike toga su naglašene i u još mnogo ajeta. Međutim, među ovim akcentima postoje takvi podaci i detalji koje nikako nisu mogli znati ljudi koji su zivjeli u VII stoljeću. Neki od tih detalja su slijedeći:

1) čovjek ne nastaje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog veoma malog dijela - spermatozoida.
    2) Spolnost bebe se određuje od strane muškarca.
    3) Ljudski embrio se za maternicu zalijepi gotovo isto kao pijavica.
    4) Čovjek se u maternici razvija u tri mračne komore.

Sigurno je da su ljudi u stoljeću objavljivanja Kur'ana znali da je sperma koju u toku spolnog odnosa ispušta muškarac temeljna materija formiranja jedinke. Da se dijete rađa u prosjeku nakon 9 mjeseci je također činjenica koja se mogla jednostavno opaziti, koja nije iziskivala istrazivanja da se do nje dođe. Međutim, činjenice koje smo naprijed naveli su bile daleko iznad dostupnosti čovjeka tog perioda. To je jedino bilo moguće otkriti zahvaljujući tehnologiji XX stoljeća.
    Zadrzimo se sada detaljnije nad ovim činjenicama.

Kapljica sperme

U toku spolnog općenja muškarac odjednom izbaci u prosjeku oko 250 miliona spermatozoida. Do dospijevanja do jajeta, spermatozoidi prevale tezak put kroz majčinu utrobu. U toku ovog putovanja, od 250 miliona svega oko 1000 spermatozoida uspije doći do jajeta. Na kraju utrke koja traje 5 minuta, jaje prima samo jedan spermatozoid. Dakle, bit čovjeka ne lezi u cijeloj količini sperme, nego u njenom jednom sićušnom dijelu. Ova činjenica se u Kur'anu objašnjava na slijedeći način:
    Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci? (sura Al-Qiyama, 36. i 37. ajet)

Ako se obrati paznja, primijetit će se da nam Kur'an saopćava da se čovjek ne začinje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog malog dijela - kapi!
    Poseban naglasak navedenog ajeta, iznošenje činjenice koju je jedino moderna nauka uspjela otkriti, dokaz je da navedena činjenica ima svoje bozansko izvorište, da dolazi od Onoga koji je Sveznajući.

Smjesa u spermi

Hranljiva tečnost, koju nazivamo spermom i koja nosi spermatozoide, ne sastoji se samo od spermatozoida. Naprotiv, sperma je načinjena od smjese međusobno različtih tečosti. Ove tečosti imaju ulogu, izmeđ ostalog, da raspolazu količnom šećera koji će podmiriti energiju koja je potrebna spermatozoidima, da svojom bazičnom osobenošću neutraliziraju kiseline na ulazu u maternicu, da osiguraju klizavost sredine, što je neophodno za kretanje spermatozoida. Zanimljivo, kada govori o spermi, Kur'an upozorava i na ovu činjenicu, koju je stoljećima poslije otkrila moderna nauka, i spermu definira kao "smjesu sjemena": Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi. (sura Ad-Dahr, 2. ajet)

A, u drugom ajetu se, opet, upozorava da je sperma smjesa i da se čovjek stvara od "srzi" ove smjese: To je Onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače - a potomstvo njegovo od srzi kapi hude tekućine. (sura As-Sajda, 6.-8. ajet)
    Riječ "sulalah", koja se ovdje prevodi kao "srz", pored toga znači i "najbolji dio nečega".
    Bilo u kojem značenju da se uzme, aktualna riječ predstavlja jedan dio neke cjeline. Navedene činjenice nam jasno stavljaju do znanja da je Kur'an riječ jedne Volje koja stvaranje čovjeka zna do njegovih najsićušnijih detalja. Ova Volja pripada Allahu, Onome koji je i jedini čovjekov Stvoritelj.

Spolnost bebe
    Čovjek je do nedavne prošlosti smatrao da se spolnost beba određuje od strane majčinih ćelija. Ili da to, u najmanju ruku, zajedno određuju ćelije koje dolaze i od oca i od majke. Kur'an je, međutim, o ovom pitanju iznio različito stajalište, saopćio je da se spolnost bebe određuje od strane "sperme koja se izlijeva u maternicu": I da On par, muško i zensko, stvara od kapi sjemena kad se izbaci ... (sura An-Najm, 45. i 46. ajet)
    Uporedo sa razvojem genetike i mikrobiologije, ispravnost ove kur'anske tvrdnje je, također, i naučno dokazana. Postalo je jasno da se spolnost bebe određuje od strane ćelija sperme koje dolaze od muškarca, a da, u ovom slučaju, zena ne igra nikakvu ulogu. Prilikom određivanja spolnosti, uticaj imaju hromosomi. Dva od 46 hromosoma koji određuju ljudsku građu imenuju se kao hromosom spolnosti. Ovi hromosomi se za muškarce označavaju kao XY, a za zene kao XX. Razlog tome je taj štoovi hromosomi liče na ova slova. Y hromosomi nose gene muškosti, a X gene zenskosti. Formiranje ploda počinje sjedinjavanjem ovih hromosoma koji se kod muškarca i zene nalaze u parovima. Oba dijela spolne ćelije, koja se kod formiranja jajeta kod zene odvajanjem rastavlja na dva dijela, podjednako nose X hromosome. Međutim, spolna ćelija kod muškarca, koja se, također, rastavlja na dva dijela, formira dvije različite sperme koje sačinjavaju X ili Y hromosome. Ako se X hromosom, koji se nalazi kod zene, spoji sa spermom, koja sadrzava X hromosom, onda se formira zenski plod. Ako se, pak, spoji sa spermom koja sadrzava Y hromosom, tada se formira muški plod. Dakle, spol bebe je vezan za vrstu hromozoma koja će se spojiti sa jajetom zene. Sasvim je sigurno da su ovo činjenice koje su sve do pojavljivanja genetike, dakle do XX stoljeća bile apsolutno nepoznate. Unatoč tome, u mnogim kulturama je bilo rašireno mišljenje da se spol djeteta određuje od strane tijela majke. Čak su, zbog toga, bile prekoravane zene koje rode zensko dijete. Međutim, trinaest stoljeća prije no što će ljudski geni biti otkriveni, Kur'an je iznio jednu činjenicu koja odbija ovo veoma rasprostranjeno sujevjerje. Kur'an je saopćio da korijeni spolnosti nisu kod zene, već u spermi koja dolazi od muškarca.

Literatura: Harun Yahya: "Kur'anske mudzize", Bosančica Print, Sarajevo, 2001. godine
    Last edited by Dawud; 15-06-11 at 17:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kapljica sperme

U toku spolnog općenja muškarac odjednom izbaci u prosjeku oko 250 miliona spermatozoida. Do dospijevanja do jajeta, spermatozoidi prevale tezak put kroz majčinu utrobu. U toku ovog putovanja, od 250 miliona svega oko 1000 spermatozoida uspije doći do jajeta. Na kraju utrke koja traje 5 minuta, jaje prima samo jedan spermatozoid. Dakle, bit čovjeka ne lezi u cijeloj količini sperme, nego u njenom jednom sićušnom dijelu. Ova činjenica se u Kur'anu objašnjava na slijedeći način:
    Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci? (sura Al-Qiyama, 36. i 37. ajet)

Ako se obrati paznja, primijetit će se da nam Kur'an saopćava da se čovjek ne začinje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog malog dijela - kapi!
    Poseban naglasak navedenog ajeta, iznošenje činjenice koju je jedino moderna nauka uspjela otkriti, dokaz je da navedena činjenica ima svoje bozansko izvorište, da dolazi od Onoga koji je Sveznajući.

Smjesa u spermi

Hranljiva tečnost, koju nazivamo spermom i koja nosi spermatozoide, ne sastoji se samo od spermatozoida. Naprotiv, sperma je načinjena od smjese međusobno različtih tečosti. Ove tečosti imaju ulogu, izmeđ ostalog, da raspolazu količnom šećera koji će podmiriti energiju koja je potrebna spermatozoidima, da svojom bazičnom osobenošću neutraliziraju kiseline na ulazu u maternicu, da osiguraju klizavost sredine, što je neophodno za kretanje spermatozoida. Zanimljivo, kada govori o spermi, Kur'an upozorava i na ovu činjenicu, koju je stoljećima poslije otkrila moderna nauka, i spermu definira kao "smjesu sjemena": Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi. (sura Ad-Dahr, 2. ajet)
    Dvije gluposti u moru pokusaja da se neka bajka prilagodi nekoj naucnoj cinjenici, pa onda na pogresnoj pretpostavci jos pogresnija teza. Dzaba se ajet objasnjava "Ako se obrati paznja, primijetit će se da nam Kur'an saopćava da se čovjek ne začinje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog malog dijela - kapi!" kad se covjek ne zacinji ni od te kapi. Sta mislis koliko spermatozoida ima u toj kapi?
    Druga tvrdnja je tek smijesna jer smjesa sjemena se jedino primjenjuje kod vjestacke inseminacije, a nesto sumnjam da je to nesto sto bi propagirao Kuran.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Dvije gluposti u moru pokusaja da se neka bajka prilagodi nekoj naucnoj cinjenici, pa onda na pogresnoj pretpostavci jos pogresnija teza. Dzaba se ajet objasnjava "Ako se obrati paznja, primijetit će se da nam Kur'an saopćava da se čovjek ne začinje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog malog dijela - kapi!" kad se covjek ne zacinji ni od te kapi. Sta mislis koliko spermatozoida ima u toj kapi?
    Druga tvrdnja je tek smijesna jer smjesa sjemena se jedino primjenjuje kod vjestacke inseminacije, a nesto sumnjam da je to nesto sto bi propagirao Kuran.
    Neka Hari, ne pravi se pametan kad dobro znaš da je sve ovo istina...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nema ti tu ni "i" od istine, a ako ne vjerujes meni uzmi neku knjigu iz biologije pa procitaj. Te kapi iz ajeta moraju imati i malo specificnu sredinu da bi dosli do cilja, a smjesa je toliko smijesna da ne treba trositi rijeci. Ruku u vatru stavljam ( a vrlo lako se provjeri) da je tvoje sjema samo tvoje, moje samo moje, Perovo samo njegove i nema mijesanja na izvoru mada se za usce nikad ne moze garantovati. Ove price pale mozda kod onih koji nikad culi za biologiju, ali....

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Ocekujes od Dawuda da procita knjigu koja ne da nema veze sa religijom, nego moze da kompromituje njegovu vjeru. To je isto kao da ocekujes od mene da se zamonasim. Vjernici ne citaju te stvari bas zato sto se boje onog sto ce procitati.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Nema ti tu ni "i" od istine, a ako ne vjerujes meni uzmi neku knjigu iz biologije pa procitaj. Te kapi iz ajeta moraju imati i malo specificnu sredinu da bi dosli do cilja, a smjesa je toliko smijesna da ne treba trositi rijeci. Ruku u vatru stavljam ( a vrlo lako se provjeri) da je tvoje sjema samo tvoje, moje samo moje, Perovo samo njegove i nema mijesanja na izvoru mada se za usce nikad ne moze garantovati. Ove price pale mozda kod onih koji nikad culi za biologiju, ali....
    Nisi ti dobro učio tu biologiju. Šta više stavićeš ti i nogu i ruku i glavu u vatru ako ovako nastaviš da manipulišeš dobro poznatim činjenicama. Zigot ne provodi svoje razdoblje razvitka u praznini (sam), nego se PRILIJELPI/ZAKAČI/PRIJANJA uz maternicu baš kao korijenje u zemlji. Kroz tu spojnicu zigot dobiva sve potrebne supstance iz majčinog tijela koje su neophodne za njegov razvoj. U ovoj tački dolazimo do čuda objavljenog u Kur'anu. Naime, u opisivanju stvaranja čovjeka Allah u Kur'anu koristi riječ ALAK . "(1) Čitaj, u ime tvoga Gospodara, Koji stvara (2) stvara čovjeka od zametka! (3) Čitaj , plemenit je Gospodar tvoj! " (Al-alak) Značenje riječi alak u arapskom jeziku jeste STVAR KOJA SE ZAKAČA /LIJEPI/PRIJANJA UZ NEŠTO. Riječ se doslovno koristi za pijavicu koja se prijanja uz tijelo da pije krv. Sigurno je da korištenje tako pogodne riječi za objašnjenje razvoja zigota unutar materice ne može biti puka slučajnost ! Ovo još jednom dokazuje da je Kur'an Objava Allahova, Gospodara svih svjetova.
    Last edited by Dawud; 15-06-11 at 20:11.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

To si naravno izvukao odavde: http://www.islam-iman.com/index.php?...uka&Itemid=146

Kao i obicno, ne znas nista nego "znanje" izvlacis sa interneta. A vec sam ti objasnio zasto Islamski stav o bilo cemu ne moze da bude ispravan. Daj da ponovim: zato sto je krajnji cilj poznat a taj cilj je da se dokaze da je Islam prava religija. Zbog toga sve sto Islamski "naucnici" kazu ne moze se uzet kao vjerodostojno jer oni prilagodjavaju istrazivanja i dokaze konacnom cilju. Nauka treba da bude UVIJEK objektivna.

Page 4 of 62 FirstFirst 123456781454 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)