Davide prijatelju, tvrdiš da je islam prava religija, zar ne? Nemam ništa protiv. Da li bi mogao da odgovoriš, naravno na temelju islama i Kurana, ko je Bog, ko je njegov Sin, kakva je Božja namera za ljude i zemlju, u kakvom su stanju mrtvi, kakva nas budućnost očekuje? Ako bi mogao kratko i jasno da odgovoriš na ovih 5 pitanja bio bih ti veoma zahvalan.
![]()
Pozdrav Duka! Verujem da ne poznaješ Bibliju na osnovu izjave koju si dao! Nije nikakav problem jer su mnogi bili biblijski totalno nepismeni (među nijima sam i ja) što ne znači da je nemoguće upoznati Bibliju i njenog autora, naprotiv vrlo je jednostavno i lako. Potrebno je imati odlučnost, volju i želju.
![]()
”On je Allah – Jedan! Allah je Utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!” Nevjernici su oni koji govore: ”Bog je –Mesih, sin Merjemin!”(Isus sin Marijin) ”Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji?” Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može. Za namjeru stvaranja Allah kaže: Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju. Prenosi se u hadisu da će mejtu (mrtvacu), kada bude spušten u kabur (grob), doći dva meleka i pitati ga o njegovom Gospodaru, vjeri i poslaniku. Pa ako bude od onih koji su umrli sa grijesima i nepokornošću neće uspjeti dati odgovor. Kabur će mu se stijesniti tako da će mu se rebra jedna s drugim pomiješati i bit će udaren željeznim maljem kojim bi se brdo moglo pretvoriti u prah. Otvorit će mu se prozor prema Džehennemu i vidjet će svoje mjesto u njemu. Osjećat će njegovu vrućinu i njegove žarke vjetrove i ostat će u svome kaburu u patnji, u skladu sa svojim djelima. A ako mejt bude od onih koji su Allahu bili pokorni i dobra djela činili, Allah će ga učvrstiti i olakšati mu odgovor, učinit će njegov kabur svijetlim i prostranim, vidjet će svoje mjesto u Džennetu i kabur će mu se učiniti kao jedna od Džennetskih bašča, sve do Sudnjeg dana.
Ово ће да буде одлично, блупер вс давуд, останите уз топик права религија!
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Uh, kakvo je ovo "intelektualno" prepucavanje. Dva nebulozicara po profesiji u pokusaju da nadmudre jedan drugog. Ko ima bolju nebulozu pobjedjuje. Odoh po kokice!
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Odgovorio sam ti na sva četiri pitanja, ali nisi dobro shvatio:
1. ”On je Allah – Jedan! Allah je Utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!” Nevjernici su oni koji govore: ”Bog je –Mesih, sin Merjemin!”(Isus sin Marijin) ”Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji?” Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može. To znači da u islamu ne postoji pojam Božijeg sina. Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga! Inače, svaki bi bog, s onim što je stvorio – radio što bi htio, i jedan drugog bi pobjeđivao. – Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga što oni iznose.
2. Za namjeru stvaranja Allah kaže: Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju. Zar ne znaš da se i onī na nebesima i onī na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi
ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. To znači da je Božija namjera na zemlji da ga slavi sve što je stvoreno. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; – On je dao život i smrt da bi vidio ko ide u raj a ko u pakao.
3. Muslimani vjeruju da duša i dalje egzistira posle smrti, sve do Sudnjeg dana kada se duše sa tijelima spare...Prenosi se u hadisu da će mejtu (mrtvacu), kada bude spušten u kabur (grob), doći dva meleka (anđela) i postaviti mu pitanja o njegovom Gospodaru, vjeri i poslaniku. Pa ako bude od onih koji su umrli sa grijesima i nepokornošću neće uspjeti dati odgovor. Kabur će mu se stijesniti tako da će mu se rebra jedna s drugim pomiješati i bit će udaren željeznim maljem kojim bi se brdo moglo pretvoriti u prah. Otvorit će mu se prozor prema Džehennemu i vidjet će svoje mjesto u njemu. Osjećat će njegovu vrućinu i njegove žarke vjetrove i ostat će u svome grobu u patnji, u skladu sa svojim djelima. Što znači da loša duša će odmah posle smrti da osjeća kaznu. A ako mrtvac bude od onih koji su Allahu bili pokorni i dobra djela činili, Allah će ga učvrstiti i olakšati mu odgovor, učinit će njegov grob svijetlim i prostranim, vidjet će svoje mjesto u Džennetu i grob će mu se učiniti kao jedna od Džennetskih bašča, sve do Sudnjeg dana, kada će ući na najljepše mjesto.
4. A kada nastupi sudnji dan jedni će u Džennet, a drugi u Džehennem. I puhnuće se u rog, pa će oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti, govoreći: ”Teško nama! Ko nas iz naših grobova oživi?” – ”Eto ostvaruje se prijetnja Milostivog, poslanici su istinu govorili!” Oni će oborenih pogleda iz grobova izlaziti, kao skakavci rasuti, i, netremice gledajući u glasnika i žureći, nevjernici će govoriti: ”Ovo je težak dan!” Zato ih ostavi neka se napričaju i nazabavljaju dok Dan kojim im se prijeti ne dočekaju, Dan u kome će žurno kao da kumirima hrle iz grobova izići, oborenih pogleda i poniženjem ophrvani. To će biti onaj Dan kojim im se stalno prijeti! Zar nevjernike ne čeka teška budućnost?
Last edited by Dawud; 11-06-11 at 22:52.
'sto je slabija podloga necijeg vjerovanja to se on vise obema rukama kaci za dogmu koja ga odvaja od drugih verovanja. s druge strane, sto se neko cvrsce drzi osnova svoje vere, to mu ostaje vise slobode da obe ruke pruzi ljudima koji ne mogu da dele njegovo uverenje. prvi stav iziskuje fanatizam, a drugi toleranciju. tolerancija ne znaci prihvatanje verovanja drugog, vec postovanje drugog kao ljudskog bica koje ima pravo i slobodu da bira sopstveni put verovanja i zivljenja' viktor emil frankl
Evo jednostavnih odgovora na gornja 4 pitanja:
1. Božji sin je Isus Hrist!
2. Namera za zemlju i poslušne ljude je večni savršeni život pod savršenim okolnostima u raju na zemlji! Ovo je Božja namera od samog početka stvaranja!
3. Mrtvi su u stanju nepostojanja, što znači da posle smrti nema nikakve besmrtne duše koja preživljava smrt. Mrtvi su u memoriji našeg stvoritelja koji će biti ponovo stvoreni kad nastupi Novo uređenje, kad zemlja bude očišćena od zla!
4. Čeka nas uništenje svih krivih religija kada će se jasno videti koja je prava, čeka nas armagedon, čeka nas kraj sotonskog sistema stvari i čeka nas novo uređenje, Božje Kraljevstvo!
Dokazi svakog odgovora ponaosob slede isključivo na temelju Biblije!
1. Zar bog da rodi kada dobro znaš da je transcendentan i nematerijalan, i što će njemu sin ? Nezamislivog i smijšnog li učenja, u koje niko nije i ne može biti ubijeđen. On je stvoritelj nebesa i Zemlje! Otkud Njemu dijete kad nema žene? Zar žena da rodi Boga, Bože oprosti mi što poredim ovo nezamislivo i bajkovito učenje, sa pravom istinom. Đe je Isus rekao JA SAM BOG KLANJAJTE SE MENI ? Za Isusa se kaže da je jedino rođeni sin Božji. (Ivan 3:17) O Davidu Biblija kaže: Gospod mi reče: "Ti si moj sin, danas te rodih". (Psalmi 2:3) Tvrdi se da je Isus jedan iz Trojstva, jer je on jedino rođeni sin Božji, ali postoje drugi sinovi Božji pomenuti u Bibliji. Ovako kaže Gospod:"Izrael je Moj prvorođenac". (Izlazak 4:22) Blagoslovljeni su mirotvorci: jer oni će biti zvani sinovima Božjim. (Matej 5:9) Svima koji su ga primili dao je moć da postanu sinovi Božji. (Ivan 1:12) Reče onaj koji je sin Adamov, koji je sin Božji. (Luka 4:41)?
2. Može li raj biti na zemlji smiješni čovječe, kako ćemo se sakupit, znaš li ti koliko je generacija živjelo i pomrlo? To bi bio više pakao nego Raj. Evo Kinezi već ne mogu opstati od buke i gužve na ulicama. U Kuranu Džennet je prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje. Ovo je pravi opis raja ogromno i nezamislivo prostranstvo.
3. Mrtvi nisu u stanju nepostojanja, i za ovo učenje možemo reći da je proizvoljna konstrukcija koja nema utemeljenje. Kuran svjedoči: I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: ”Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate! Duše se dijele na dvije vrste: duše koje se kažnajvaju (u grobu) i duše koje uživaju. A što se tiče duša koje se kažnjavaju sprečava ih od međusobnog posjećivanja i susretanja ono u čemu su od kažnjavanja. A duše koje uživaju su slobodne i nisu zatvorene, međusobno se susreću, govore i prisjećaju se onog što su radili na ovom svijetu i onog što rade oni koji su na ovom svijetu. Pa je tako svaka duša u društvu onih kojima su slična djela. Na Sudnjem danu će sve duše da se sa tijelima spare, što će biti dan obračuna djela i razdvajanje vjernika od nevjernika.
4. Oni govore da će u Džennet ući samo jevreji, odnosno samo kršćani.– To su puste želje njihove! – Ti reci: ”Dokaz svoj dajte ako je istina to što govorite!” Daj dokaz molim te i ne pričaj po hiru. Jedan od bogova koji je rođen od majke djevice, umro, a zatim ponovo oživio je Atis, koga su prozvali jagnje Božije. On je razapet, vaskrsnuo je i proslavljan je svake godine vinom i hlebom. Njegova majka Cibela (Cybele) je prozvana kraljicom raja. Stotinama godina prije Isusa postojao je jedan čovjek bog koji je rođen od majke djevice, takođe u štali. On je putovao krajevima sa svojim pratiocima, propovijedao je i činio čuda, a jedno od njih je pretvaranje vode u vino. Napadan je od vjerskih poglavara i sam sebe je proglasio Sinom Božijim. On je dopustio sebi luksuz da bude uhapšen, da bude optužen za bogohuljenje. Proglašen je krivim, pogubljen je a ustao je iz groba nakon tri dana. Žene su oplakivale njegov grob. Ovaj bog je prvi slikani raspeti bog a ime mu je Dionis. Svi navedeni dokazi potvrđuju da kršćansko učenje ima pagansko, a ne nebeske izvore, jer se temelji na paganskim vjerama...
I to što si rekao da su dokazi na temelju Biblije dokaži...
Last edited by Dawud; 13-06-11 at 16:38.
Ahahahaha Dawud trazi dokaze
E moj Dawude, i ti i Bluper ste se grdno zajebali. Bluper jer misli da su mu dokazi Biblijske bajke i ti koji mislis da ces dobit od njega neki dokaz. Sve sto bluper moze da uradi je da postavi citate iz Biblije i da ih nazove dokazima. Isto kao sto ti postavljas citate iz Kurana. Nadam se da ces onda shvatit da to nisu dokazi.
A ti bluper, vidim da si ignorisao onu moju pricu o nelogicnostima u Bibliji. Kao pravi vjernik, ignorises argumente i dokaze u nadi da ce nestati
![]()
Last edited by VanjaTheMan; 13-06-11 at 18:56.
Prijatelju ja sam bio tamo gde si ti i veruj mi mnogo je teže tebi (iako nisi ni svestan toga) da veruješ da si postao od šakoperke, iako vidiš jasne dokaze na svakom koraku da smo kreacija moćnog i mudrog Stvoritelja! Divim se ateistima! Pojedinci imaju mnogo jaču i snažniju veru nego mnogi teisti!
Poređenje koje si naveo nema nikakvog smisla!
![]()
Ja sam vrlo upoznat sa tom temom, i sa Biblijom uopste. I kakve to veze ima sa racionalnim razmisljanjem? Zato sto je u Bibliju napisano znaci da je istina, je li?
Evo su nasli ove spise u Jordan, pa ce se vidjet koliko se to Biblija promijenila do sad, i kako su vjernici izmanipulisani.
DICIOTTO
Mi ne mozemo jednostavno da se prepustimo lazima i manipulaciji i da uzivamo u neznanju. Ima jedna stara izreka "ignorance is bliss" i mislim da moze da se primjeni na vecinu vjernika. Ateista ne vjeruje jer ne moze jednostavno da prihvati takve gluposti. Mislis li ti da sam ja odlucio da ne vjerujem i onda odbio da prihvatim sve religije? Ne, ja prije nego sto sam znao da sam ateista (mada nikad nisam vjerovao) citao sam Bibliju i jos neke religijske spise da vidim sta je sva ta frka i bilo mi je ocigledno da su to sve gluposti. Moj um mi nije dozvolio da povjerujem u to jer sam za sve sto je napisano u Bibliji vidio logican razlog i moguca objasnjenja za sve sto je opisano. Ti nisi. To je razlika izmedju mene i tebe. Tebe su naucili da vjerujes u to i zato ti se Biblijske price cine mogucim, ja sam sam odlucio da preispitujem sve i donosim sopstvene zakljucke. Niko me nije forsirao da vjerujem u nesto u sta nisam htio. Da si ti imao isti izbor kao i ja vjerovatno bi bio ateista. Da si rodjen u Pakistanu bio bi Musliman. Da si rodjen u Kini bio bi Budista itd. i pricao bi da je Biblija lazna knjiga.
I ateisti nemaju vjeru. Ateistima je vrlo lako da odbace naucnu teoriju koja se pokaze kao pogresna jer ih zanima samo istina kao sto sam vec rekao. Vjernik svoju vjeru ne odbacuje lako (osim ako mu je zivot u pitanju pa se preobrati u drugu vjeru dok trepnes). To sto kazes da ateisti imaju veliku vjeru (pretpostavljam da mislis na nauku) samo govori o tome koliko ti ne znas o drugoj strani, tj. o argumentima i dokazima koje ateisti posjeduju. A tu su jos i racionalno kriticko razmisljanje, logika itd. koji su na nasoj strani. Ti imas samo staru knjigu bajki.
Last edited by VanjaTheMan; 13-06-11 at 22:03.
Posto se ateizam ne racuna u religiju bilo bi dobro da se ateisti manu ove teme i neka vjernici diskutuju svojim argumentima i svojim dokazima. Pokvariste brate svaku temu ubjedjujuci ove koji vjeruju da ne treba da vjeruju i svaka tema se pretvori u jednu te istu pricu.
Je li moze neko od ovih vjernika da mi kaze kakvo su dobro abrahamske religije (judaizam, hriscanstvo i islam) donijele covjecanstvu? Svi znamo koliko su patnje, progona znanja, intelektualne i duhovne tame i krvoprolica uzrokovale. Sa ove istorijske distance i na ovom nivou covjekove svijesti to niko ne moze vise da porice.
Ne postoji 'prava religija', svaka je oduvijek sluzila samo u svrhu manipulacije sirokim narodnim masama od strane politickih struktura i bolesnih ljudi. Duhovni put je nesto sasvim licno, dogma nema nikakve veze sa duhovnoscu. Ljudi su sve vise svijesni korumpiranosti religije. Uticaj religije sve vise slabi u sekularnim drzavama. To ne znaci da nisu pronasli efikasnije sisteme za manipulacijuali fakat - Bog je mrtav! Vrijeme je da covjek na sebe preuzme odgovornost za svoju vrstu i ovu planetu koju naseljava i prestane da polaze nadu u Strasni Sud i nekakvog 'boga' koji ce ga izvaditi iz gliba u koji se sam uvalio upravo zbog toga sto je svoju sudbinu prepustio tom 'bogu'.
Probudi se, o Plamenu koji vjecno goris iznutra!
Već godinama (više od 50 godina) intelektualna elita ljudskog roda-naučnici širom sveta pokušavaju da stvore osnovnu jedinicu živog organizma iz nežive materije-ćeliju, kako bi dokazali da je život postao slučajno, niotkuda i bez nekog posebnog uzroka. Pronašli su nekoliko amino kiselina koje se javljaju i u živim ćelijama, zatim su putem pažljivo i precizno dizajniranim i planirano vođenim eksperimentima uspeeli da izgrade druge, mnogo kompleksnije molekule. Naravno da se na kraju nadaju da će uspeti da formiraju sve delove potrebne da proizvedu "jednostavnu" sićušnu ćeliju! Ova situacija se može uporediti sa situacijom gde naučnici od prirodnih elemenata izgrade čelik, plastiku, silikon i žice i konstruišu robota. Nakon toga programiraju robota da može da izradi sopstvenu kopiju. Šta ovim eksperimentom i proizvodom naučnik dokazuje? Dokazuje da inteligentno biće može da kreira impresivnu mašinu!
Evo poente! Slično tome ako naučnici ikada uspeju da kreiraju-stvore ćeliju, uspeće nešto zaista fantastično i vredno divljenja-ali da li time dokazuju da je ćelija produkt običnog slepog slučaja??? Ako bilo šta dokažu, dokazaće sasvim suprotno, zar ne???
Ateisti vernici, kakvi su vaši utisci po pitanju gore iznesene logike?
Neinformisan si. I dalje mislis da postoje samo 2 medjusobno iskljuciva argumenta: kreacija i slucajnost. Naucnici ne tvrde da je zivot nastao slucajno i da se moze izmjerit vjerovatnoca nastanka zivota. To nema veze sa vjerovatnocom. Mozda mozes matematicki da je izracunas ali nece znacit nista jer prirodom ne upravljaju slucajnosti i zakon vjerovatnoce nego prirodni zakoni. Stvari se desavaju na nacin na koji se desavaju jer ne mogu drugacije da se dese. Na primjer ako uzmes novcic i bacis ga. Zakon vjerovatnoce kaze da imas 50% sanse da bude pismo i 50% sanse da bude glava. Ali kako ce novcic da padne ne zavisi od te vjerovatnoce nego od jacine kojom si ga bacio, ugla pod kojim si ga bacio, sile gravitacije usljed koje ce novcic da padne, vjetra i jos mnogo faktora koje ne vidis ali uticu na konacan ishod.
Sad prelazimo na tvoje nerazumjevanje naucnog eksperimenta vezanog za stvaranje zivota. Ako naucnici uspiju da stvore zivot nece dokazat da bog da postoji, dokazace da zivot moze da nastane pod odredjenim uslovima. To sto oni taj posao obavljaju u kontrolisanoj okolini nije faktor jer koriste elemente koji postoje u svemiru sami po sebi. Vazno je da dokazu da ako su okolnosti pogodne, ako se odredjene materije povezu u tim uslovima, zivot moze da nastane. Dakle oni pokusavaju da rekreiraju trenutak nastanka zivota.
Ako je tvoj argument da nesto tako savrseno i kompleksno poput zivota i univerzuma mora da ima tvorca, zapitaj se ko je tvorac jos savrsenijeg i kompleksnijeg boga.
Htio bi da kazes kako je bog oduvijek postojao i kako je sve stvorio jer je neko morao sve da stvori, ali nisi spreman da primjenis istu logiku protiv svojih ubjedjenja. Postoji naziv za takve ljude. Podsjeti me kako se kaze?
Last edited by VanjaTheMan; 14-06-11 at 02:54.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks