Državo moja, ili da budem direktan gospodo koji vodite ovu državu, treba li Vam još nešto napisati poslije subote 4. juna 2011 godine? Mislio sam da je 28. Mart 2008. kada su nam u goste dosli četvorostruki šampioni svijeta bio dovoljan znak, ali prevario sam se. Da se ne bih opet prevario, evo Vam pišem... a znam da će pismo doći do nekog od Vas... previse je šurdlera u ovoj državi da ne bude tako.
Dakle, jedno smo mislim razjasnili- niko i ništa kao sportisti i sport ne može predstavljati jednu državu u svijetu. A fudbal, kao njen glavni reprezent djeluje tako da je taj efekat uvijek pojačan do maksimuma. Niko i ništa ne može uzburkati adrenalin u našim srcima kao tih 11 momaka kada istrče na teren. I niko ne može stvoriti taj osjećaj patriotizma kao što može sport a pogotovo fudbal.Stereotip da je fudbal najvažnija sporedna stvar odavno već ne važi... Fudbal je daleko od sporednosti, jer sporedne stvari ne mogu dići cijelu naciju na noge u samo jednom trenu, jedan volej, ovoga puta Đalovića, sinoć je bio sve samo ne sporedan. Fudbal to je način života, velike nacije su to shvatile ranije, mi to spoznajemo sada. Stoga, gospodo žalosno je da desetine hiljada Crnogoraca ostaju pored malih ekrana jer imamo ćopav stadion na tri noge. Žalosno je da oni koji osjećaju ovu reprezentaciju svim srcem, i koji su tu i protiv Uzbekistana i Kazahstana ne mogu biti protiv Italije, Bugarske ili Engleske jer vasi šurdleri moraju biti. Da bi otklonili sve ove podjele, koje ionako razaraju našu državu recept je jasan – napravite stadion !! Ne, ne istočnu tribinu gradskog stadiona, ona je obaveza Glavnog grada, i ona će biti napravljena za našu Budućnost, za evropske mečeve plavih. Vi nam dugujete mnogo više, a to je novi nacionalni stadion od 30-40 hiljada mjesta. Naša, a mnogo više vaša je sramota što u 21. vijeku dočekasmo Italijane na stadionu koji jedva prima 12 000 ljudi i što ćemo na istom takvom dočekati Engleze. Što će slika ćopave istočne tribine otići u svijet. Savez je uradio sve što je do njih, i skidam im kapu, pogotovo predsjedniku Dejanu Savićeviću, ali ovo je sada posao za državu. Samo veliki savezi a njih je u Evropi jedva 5-6 grade stadione, u ostalim zemljama za to je zadužena država.
Meni je lično (iako se to kosi sa mojim socijalističkim stavovima) preko glave da gledam kako spašavate željezaru, KAP, boksite, kako non stop vraćate dugove u desetinam miliona naših para. Ako već nijesu privatizovani kako treba, ako ne posluju tržišno.. dođavola s tim... ne želim doživotno da ih spašavam. A vi dio tog novca preusmjerite na ono što ne samo da donosi promociju ovoj državi, već i ekonomski profit- na FUDBAL ! Ili ako vam je lakše, da se ne zamjerate nekada velikim gigantima kao što su pomenute kompanije onda Vam evo drugi prijedlog. Sjednite za sto naše građevinske magnate, velike biznismene. Ionako svoje bogatstvo duguju ovoj državi koja im 20 godina namješta poslove, jer pojedini, da ne kažem većina tržišno ne bi opstali ni kao prodavci sladoleda, pa im stavite do znanja da je nacionalni interes – stadion ! Neka se i oni jednom nauče da život nije samo uzimanje i da vide kako je lijep osjećaj kada nešto daješ za uzvrat. Iako sumnjam da bi oni to mogli osjetiti.
Da ima sreće nikad ne bih ni pisao ovaj tekst. Dovoljno je bilo da u subotu budete pod Goricom i da vam sve bude jasno. Puna su vam usta Evrope, vodite nas ka njoj evo decenijama a Cico i momci nas dovedoše pred njen prag za dvije godine. Kad su već uspjeli prije vas da nas stave rame uz rame sa evropskim narodima, pokažite se i napravite ono što svi čekamo. Jer nije lijepo ići Evropu bez evropskog stadiona. I da ne zaboravim, nećete zažaliti, ni vi, a pogotovo ne ostatak države. Reče selektor da samo Evropsko prvenstvo nije krajnji cilj, već stvaramo generacije koje će u kontinuitetu donositi rezultate.
Crna Gora na Svjetskom Prvenstvu u Brazilu 2014 !!! Kako to lijepo zvuči – kudijen ćeš veće promocije rekli bi stari. I onda rame uz rame u grupi recimo s Francuzima.. ide ” Marseljeza”, a zatim ” Oj Svijetla Majska Zoro”. Pred milijarderskim auditorijumom. Očekuje se da će SP u Brazilu gledati 2 do 3 MILIJADRE ljudi. A da bi došli do tamo, treba nam stadion !!! Dakle, gospodo novi stadion SAD I ODMAH !!! “Možda i razmišljamo o tome” nijesu opcije !!!
Bookmarks