Samo vi, panjati, pletiteTreba ova omladina (ja sam prelazno rjesenje, tj rodjena ko panjat matori) da zna o cemu se radilo. Sve su to lako provjerljive price... Koliko imenom i prezimenom (no ne bi bilo fer) znam Bjelopoljaca i Pljevljaka da su prolazili kroz torture podmetanja oruzja, tacnije hapsenja i trazenja uz najrazlicitija psiho-fizicka mucenja tog istog oruzja, bruka. Mislim i da su neki sudski procesi iz vremena 'poslije', a protiv tih policajaca, i dan-danas u toku, no sam i ja malo izasla iz tih tokova...
Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.
She is only here to annoy herself!
Bogo, Bogo, koliko li je ovih oboljelih od teorije zavjere, od planiranih i vođenih događaja inače samo njima razumljivim? Gledam ovih par dana izjave i komentare, pa vidim da ih je toliko da Dobrota zaslužuje ozbiljno proširenje na račun samo ove dijagnoze: "nije kao što izgleda, nego je sve planirano jer ništa ne može da bude slučajno", rogobatan naziv no nadati se da će uslijediti standardizacija u onaj F00 međunarodni šifrarnik bolesti koliko da se nesrećnici obilježe sa tri broja i dva slova.
Slučajno sam poznavao Pejanovića, znam i ovog Bulatovića pa da razriješim misteriju prije kraja istrage koja vjerovatno neće dodati ništa novo: Pejanovića je ubila Bulatovićeva labilnost, znam da je dosta forumaša utripovano na zavjere pa im je neprihvatljivo, no stvarno je tako. Stric mi je stanovao u toj zgradi, Bulatovići su mu bili komšije pa sam dobro zapamtio cijelu porodicu. Otac mu je bio skroz poremećen, vojno lice koje je po povratku sa terena praktikovalo da ženu izgazi čizmama, jednom tako žestoko da je mrčenica izletila kroz staklena vrata i sva isječena odvezena u bolnicu. Sestra ovog policajca je ostala trajno invalidna jer joj je otac kao djetetu slomio nogu. Vojska ga je penzionisala kao šizofreničara, a on je revoltiran iznio uniformu na sred ulice i zapalio je. Tada ga je pokupila vojna policija i odvela u ludnicu. Sin mu je bezuspješno konkurisao kod vojske, tamo su imali očev dosije i odbili ga. Pošto u crnogorskoj policiji imaju fleksibilne kriterijume u odnosu na psihičko stanje kandidata, roditelja im pogotovo, bez problema se zaposlio u crnogorskom MUP. Prema majci i sestri nije bio puno bolji no otac mu: lomljava i vika se stalno čula iz tog stana. Koliko sam uspio juče da čujem od par očevidaca: neko bezazleno dobacivanje na račun policije od pokojnog Pejanovića, bilo je dovoljno da se ovaj psihopata koji je moguće imao i loš dan ili mu se skupilo pred ovu promjenu vremena - dohvati pištolja. To je sva misterija, ko vjerovao i ko ne ali dobro: ostavljam i da Velašević i ostali nastave istragu i narednih mjeseci preživaju na ovoj nesreći dnevnim saopštenjima.
Last edited by Sing Sting; 01-06-11 at 03:25.
eto riješio si cijelu misteriju, ni Pejanović nije bio najstabilnija osoba (o pokojnima sve najbolje ali činjenice su činjenice), greška je tadašnjeg MUPa što je obojicu primio u službu bez valjanog psihotestiranja(da je samo njih nego ko zna koliko još), danas bi vrlo moguće obojica bili živi i na slobodi
Đe je Pavle Milić sad, kako je podnio suJevernu Crnu Goru.
El Re, rijetko sam tada bio u Crnoj Gori, pa i ne mogu bas najjasnije do kraja da dokucim sve finese tadasnjeg doba.
Sto se samog medijskog hapsenja Ceka tice, stvarno ne znam kako je bilo. Ali znam ko ga je uhapsio i kako. Vjerovatno je Ceku dojavljeno da se ovaj sto je iz Beograda dosao da ga uhapsi ne sali, pa mu je Ceko dosao na noge, bez imalo zelje za bukanjem.
Interesantna je prica o oruzju i dijeljenju istog, ali da se ne zadrzimo samo na tome. Koliko je oruzja podijeljeno 98, koliko 2006? Bilo bi interesantno i o tome nesto reci.
Kad smo vec presli na teren ko je sve bio u vlasti, da li je i LSCG jedno vrijeme bio pocetkom 90-ih, ili sam ja nesto permutovao?
Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.
Ako ti ovo "24" znači da si imao 24 god. u momentu registrovanja na forumu, onda bi potpuno nesuvislo bilo od tebe očekivati da poznaješ događaje iz tog vremena u detalje, a još manje da o njima možeš da svjedočiš. To ne znači da nisi kompetentan za razgovor, samo taj detalj ipak jeste od određenog značaja i utiče na težinu onog što neko izgovara. Ništa više...
Da,..Napravljen je cirkus za javnost...Sve je trajalo par dana dok se interes javnosti nije prebacio na druge teme (a kod nas to ide lako), a Čeko mislim da nije ni sudski procesuiran i ako i jeste to je bila lakrdija...
Nikakvo oružje nije dijeljeno 1998. Jeste u aprilu 1999. (vrijeme bombardovanja) i to isključivo nekolicini ministara i visokih funkcionera vlasti (koji su sami iskazali potrebu za tim), navodno da bi se štitili u slučaju pokušaja hapšenja od strane vojske. Inicijativu su pokrenuli članovi Vlade iz redova NS jer je za Kilibardom, tada potpredsjednikom Vlade, bila još u prvim danima rata raspisana vojna potjernica zbog izjava medijima da Vojsci treba prekinuti dotok struje i vode i činiti sve da se ometa u dejstvima sa crnogorske teritorije. Tada je P. Popović zatražio naoružanje za sebe, ali kada su mu u MUP-u ponudili pištolj da bira, on je izjavio da s tim može samo sebi da presudi i da mu daju automat. Jedini ga je on i dobio, a lično je za njega donešen (iz magacina SAJ) mali Heckler&Koch MP5. Taj automat je vratio tek u martu 2001. i to nakon puno blamaže i prozivke kolega u Skupštini.
Inače, za vrijeme bombardovanja čak ni Lovćenska straža Boba Bogdanovića nije dobila ni metak a kamoli oružje. Ovi momci s Cetinja su se snalazili kako su znali i umjeli.
2006. nikom nije dijeljeno oružje. Ne makar sa ove strane Bloka za nezavisnost. Ko god ti kaže da jeste - laže ka kad je mali bio.... Kako da ne...Samo nam je falila afera s oružjem pa bi nam referendum priznali 2106. ..
Dobro,...ja nisam navijač i o svemu otvoreno govorim.... Tačno je... S tim da se mora znati kako i zašto se to desilo.... Nakon izbora (dec. 1992) DPS je trijumfovao, ali ovog puta na priči koja se puno razlikovala od one sa izbora 1990. kada je izašao pod imenom SK CG. To je već vrijeme kada se shvatilo da je "operacija Dubrovnik" bila autogol (u maju 1992. JNA se povukla sa područja juga HR), ratne teme su tokom kampanje stavljene na marginu, obećavan je mir građanima u CG i utemeljenje tržišne privrede. Kao znak da iskreno misli, a nagovorivši kompanjone u DPS, Đukanović je (iako nije morao) lukavo pozvao sve parlamentarne stranke u Vladu i gotovo svi su prihvatili. Međutim, LSCG je u Vladu ušao 15. februara 1993., a izašao nakon manje od 20 dana (02. marta. 1993.). Tada se S. Perović u ime LSCG obratio javnosti pismom:
02.03.1993.godine
Lider LSCG Slavko Perovic saopštio da ministri iz ove
stranke napuštaju kabinet Mila Đukanovica
Perović: Nema nade dok se bar jedno krilo DPS ne približi stavovima
liberala
Predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Slavko Perovic održao
je konferenciju za štampu i saopštio da je obavijestio
premijera Đukanovica o odluci LSCG da ministar za ekologiju
prof. dr Vukic Pulevic i ministar za urbanizam i uredenje
prostora dipl. arh. Miodrag Burzan napušte njegov kabinet.
Gospodin Perovic je dalje istakao:
Tragicna situacija u svim oblastima života i rada u Crnoj Gori
je razlog za ovakav postupak. Kap koja je prelila cašu i
raspršila sve naše nade kako DPS ima snage za eventualne
promjene jeste porazan rezultat nedavnog sastanka Đukanovica,
Kontica i Šainovica. Taj sastanak je brutalno saopštio da je
DPS potpuno i konacno odustala od svog izbornog programa,
odustala je od tržišta, demokratije, privatizacije, pristojnog
životnog standarda, te evropskih perspektiva, a kao realnost
nudi glad, bijedu, uništenu perspektivu, gubljenje nade i ratni
komunizam.
Crna Gora se nalazi u ovakvom položaju iskljucivo zbog toga što
je, protivno vlastitom interesu, zakovana u žabljacku državnu
tvorevinu tzv. SRJ, koja je stvorena radi pozadinske podrške
licnoj vlasti Slobodana Miloševica i militarnih struktura koje
personifikuje. Samo zato je Crna Gora pod režimom razarajucih
sankcija medunarodne zajednice. I DPS je svjesna ove istine,
ali nema snage da je saopšti gradanima Crne Gore. S druge
strane, uocavamo proces sve burnijeg raslojavanja u samoj DPS
po ovim pitanjima i pratimo neminovne podjele koje ce jedno
krilo DPS-a uciniti vrlo bliskim osnovnim programskim
polazištima Liberalnog saveza Crne Gore.
Takode, napuštanjem Vlade želimo da doprinesemo što skorijem
održavanju prijevremenih demokratskih izbora u Crnoj Gori, jer
samo vlast koja ima legitimitet stecen na demokratskim izborima
može poceti brze i temeljne, a neophodne promjene u crnogorskom
društvu.
Da bi se izbori uopšte održali, neophodno je demokratizovati
medije, pa pozivamo DPS da to hitno ucini na dobrobit svih
gradana Crne Gore.
Od cina napuštanja Vlade ne želimo praviti politikantsku feštu,
niti sticati jeftine politicke poene. Svi smo, ipak, obogaceni
za jedno novo, veoma znacajno iskustvo.
U Vladi smo djelovali kooperativno, nudeci kvalitetne ljude koji
su pokrenuli citav niz inicijativa, otvorili veliki broj
pitanja i upuštili se u rješavanje brojnih problema. Raduje me
što gospodin Đukanovic dijeli ovo moje mišljenje.
Danas se o našim sudbinama odlucuje u Tolstojevoj i
Karadordevu, dok Cetinje i Podgorica nijemo posmatraju taj
proces uništavanja Crne Gore. Takva stvarnost potvrduje
opravdanost našeg temeljnog politickog zahtjeva za nezavisnom i
demokratskom Crnom Gorom u kojoj ce njeni gradani, demokratskim
putem, odlucivati o vlastitim interesima i vlastitoj sudbini.
Last edited by El Re; 01-06-11 at 15:46.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Istina je... izuzetno su vrijedni i uspješni... Neđe sam čuo da ih je čak 9-oro braće, ali uzmite tu info. s rezervom. Znam da nijesu svi skloni "srbovanju" već ih ima i bliskih vlastima. Bio sam blago rečeno zatečen kada sam neđe prije 10-tak godina prvi put bio na (kučko-malisorska) Korita i kada sam vidio njihove vikendice "postrojene" jedna do druge duž glavnog puta, a u dužini od nekoliko desetina metara. Sve je to izgrađeno nelegalno, ali ako na Koritima ima išta lijepo urađeno ljudskom rukom i što nije naružilo tu podgoričku ljepoticu - to su vikendice (a zapravo kuće) braće Milića.
Čak su i diskretno sklonjene uz brdo da ne ruže plato... To je sve što znam o Milićima... Mislim da više nijesu politički aktivni nijedan...
ORA ET LABORA
http://www.vijesti.me/vijesti/straba...e-clanak-22313Štrabag: Mugoša nas šikanira i ucjenjuje
Austrijski vlasnici oko 90 odsto akcija Crnagora puta ogorčeni na administraciju glavnog grada. "Nešto tu smrdi", kaže direktor Rolf Šuman
Austrijski investitori iz grupacije Štrabag, koji gazduju sa 90 odsto akcija Crnagoraputa AD, ogorčeni su na administraciju Glavnog grada koja ih, kako tvrdi izvršni direktor podgoričke kompanije Rolf Šuman, godinama opstruira da instaliraju kupljenu opremu za asfaltnu bazu na Cijevni.
"Sve to smrdi. Smatram da Mugošina administracija čisto šikanira naše preduzeće. A, sve je počelo još 2007. godine", rekao je juče “Vijestima” direktor Šuman uz napomenu da nije želio sa lokalnom administracijom da polemiše putem medija, ali da su bili primorani da javno ukažu na dugogodišnji problem.
Štrabag je 2006. godine kupio 51 odsto akcija Crnagoraputa AD. Šuman je naveo da članom 5.3.1. privatizacionog ugovora država Crna Gora, odnosno, Savjet za privatizaciju se obavezao da će “učiniti najbolje napore, u okviru svojih nadležnosti da pomogne društvu (Crnagoraput-prim. aut) u postupku regulisanja imovinsko–pravnih odnosa sa Opštinom Podgorica u vezi prava društva na parceli br. 120 KO Cijevna i dobijanja odgovarajućih dozvola za izgradnju i/ili rekonstrukciju i adaptaciju asfaltne baze, odnosno, nastavka neometanog poslovanja na navedenoj parceli”.
"Asfaltna baza od kada je postavljena 40 godina unazad nikada nije imala potrebnu dokumentaciju i dozvole. Ukupna površina je 50.000 kvadrata, a jedna petina te površine je u vlasništvu Crnagoraputa. U vlasništvu Opštine je 40.000 kvadrata. Za asfaltnu bazu nama je potrebno maksimalno 20.000 kvadrata. U Evropi kad od države kupite jednu firmu ne razlikuje se državna imovina na državnu i opštinsku. Kada smo kupovali Crnagoraput mi smo smatrali da je kompanija kupljena od države", priča dalje Šuman.
Mislim da signaliraju Mugiju da je vrijeme da se pakuje.
a i taj Štrabag je najcicijaškija zapadna firma za koju znam..nevezano za ovog našeg šerifa
otežu sa uplatama, ovdje radnike zapošljavaju na najniže moguće plate (tako da kvalitet posla ne vjerujem da je nešto bolji od domaćih firmi) itd. itd.
o ne boj se
Brat mi radi u zagrebačkoj centrali Strabaga, menadžerska plata mu je 8-9.000 eur, zavisi da li je posla malo više ili manje. Račune za mobitel i ostalo plaćaju bez prigovora.
Prije će biti da ih je Mugoša stopirao sa dozvolama, praveći se blesav i čekajući da se isprse sa darovima. Kad je pravio kombinaciju sa Merkatorom, od Jankoviča je tražio toliki reket da su ovi odustali od dalje priče.
Ovo je komedijaZaposleni u Savezu sindikata Crne Gore SSCG započeli su danas štrajk glađu.
Predsjednik SSCG-a Zoran Masoničić je rekao da ne podržava štrajk glađu, te da to nije pravi način da radnici ostvare svoja prava.
Zaposleni u toj radničkoj organizaciji nijesu primali plate šest mjeseci.
Razloge zbog čega su stupili u štrajk zaposleni u SSCG-u saopštiće danas u 13 sati na konferenciji za novinare.![]()
@ El Re, imam mnogo vise(na zalost) od 24, ovo je stavljeno iz nekog drugog razloga.
Elem, ne znam ko je pravio cirkus, tada je ovome M.Dj. dosao na noge kao pudlica, kao i sve kukavice koje manjak hrabrosti nadoknadjuju viskom decibela. Ovaj ga je posle predao policiiji, i vjerovatno je posle toga bilo pozoriste.
Moja je greska, mislio sam na 99. Izvini, ali tada u razgovorima sa nekim ljudima sam kapirao da se ipak nesto dijelilo, bilo je bombardovanje, odziv za rezervu standardno visok, pa kapiram sa stanovista interesa drzave da se to moralo raditi-naoruzavati simpatizere. Naravno Peco mi je odmah pao na pamet, vise puta mu se nametala ta prica, a koliko se sjecam i onaj stari udbas je vise puta govorio kako ima dobro naoruzano obezbedjenje, i tesko mi je povjerovati da su ovi iz NS biili ugrozeniji od recimo sdp-ovaca.
I na kraju sto se lscg tice, nisi valjda namjerno preskocio![]()
Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.
Opet
EU prijeti Crnoj Gori ukidanjem eura: Niste sposobni za našu valutu
Piše: N.N.
srijeda, 1.6.2011 22:50
Index.hr
EUROPSKA UNIJA sve glasnije prijeti Crnogorcima da bi im mogla ukinuti euro, valutu koja je u susjednoj državi službena od 2002.
Crnogorce od takvog scenarija hvata panika.
"Smanjile bi se strane investicije, narasla bi inflacija, proračunski rashodi i siva ekonomija. Pogoršao bi se i kreditni rejting",
upozorio je čelnik Centralne banke Radoje Žugić.
EU Crnu Goru proziva da ne ispunjava kriterije iz Maastrichta, koje se mora poštovati u eurozoni: stabilnost cijena,
proračunski manjak od maksimalno 3 posto, dug manji od 60 posto BDP-a, niske kamatne stope i stabilnost tečaja.
"Te kriterije ispunjavamo bolje nego neke druge zemlje članice eurozone", dodao je Žugić.
Već se nagađa da bi se mogla ponoviti situacija iz 2002. kad je EU prešutno dala zeleno svjetlo Crnoj Gori da uvede euro, jer je zemlja i njeno tržište toliko mala da nema šanse da ugrozi stabilnost eura. Bruxelles je zabrinut ponajprije zbog enormne zaduženosti Crne Gore, koja je u zadnje tri godine sa 27 porasla na 57 posto BDP-a.
U Crnoj Gori raste i inflacija, kao i proračunski deficit koji su ranijih godina krpali rasprodajom državne imovine.
Zato su u Podgorici sve glasniji ekonomisti koji predlažu da se ukine euro i uvede nacionalna valuta čiji bi tečaj bio na razini zajedničke europske valute.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/e...tu/554715.aspx
The more things change, the more they stay the same.
Ehhh...ovo je uzdah razumijevanja moj nikšićanin...... Svake godine nose svoja zadovoljstva, no ja bih se ponovo vratio u vrijeme kad sam imao 24, pa tako i zavidim najviše baš ovima od 24-30....Ima nešto u tim godinama što ih čini posebnima. A možda me samo do'vatila kriza srednjih godina...
Ništa ti ja od toga nijesam osporio... Ne kosi se s mojom pričom i nemam nijednog razloga da ti ne vjerujem...
Vidi, a vjerujem da si ovo dosad shvatio iz mojih postova, ja sam živi svjedok tih događaja i tokom '99. bio sam na takvom mjestu da ne znam ima li 10 ljudi iz MUP-a CG i Vlade koji su znali i bili upućeni onoliko koliko ja. Prosto - takvo mi je radno mjesto bilo i često se sam sebi nasmijem što ne mogu javno da govorim o tome (jer me još uvijek veže obaveza službene tajne) a o tome što se dešavalo 1999./2000 bilo bi materijala da se snimi film koji bi oborio sve rekorde u gledanosti makar na nivou crnogorske kinematografije... Razmišljao sam da uzmem nešto i napišem o tome...Bilo bi tu materijala za čitavu knjigu, ali problem je što je CG mala i što je kao jedna malo veća porodica... Ne možeš napisati knjigu pominjući stvarne aktere a da sebi ne stvoriš od tih ljudi ljute neprijatelje, završiš sa tužbama đe treba da dokazuješ ono što si očima vidio a ne smiješ dokumente koristiti jer je na njima i danas pečat "državna tajna" pa bi te neko mogao pitat ne samo otkud ti pravo da to objaviš, već otkud to u tvojim privatnim papirima... Nesretni Jevrem je napisao "Ljubavnika Duklje" služeći se izmišljenim imenima za stvarne likove pa je umalo završio usmrćen ko pas na sred ulice u centru grada, a umjesto njega stradao je nedužan momak kojeg su svi znali po dobroti i čestitosti... Na žalost njegovi ubice vjerovatno nikad neće biti pronađene dok je ove vlasti... Jevrem se povukao u samoizolaciju i više ne pomišlja da "piskara" a nakon pokušaja atentata na njega više niko u CG neće objaviti ništa što bi opisivalo stvarne događaje pa čak ni u aluzijama... I ovo od svojih saznanja što nakon temeljne samocenzure napišem ovđe mnogi me prijatelji opominju pitanjima: "Što će ti to po internetu?... Jesi li poludio?,...Sve imaš budalo,porodičan si čovjek..mani se toga..."
Žao mi je samo što ovj forum nije funkcionisao 1999/2000. pa bi tada puno ljudi s "terena" pričalo o svojim saznanjima čime bi (i bez ikog posebnog) u arhivi foruma ostalo štogod... Ovo bi zasluživalo posebnu temu, no njoj bi više bilo mjesto na pdf "Istorija" a ja još uvijek ne mislim da je ovo društvo sazrelo da zna baš sve, ne samo iz tog vremena, već kompletnih '90-ih...
Evo, najkraće moguće da ti odgovorim... 1999.
1. odziv na (ratne) pozive za popunu jedinica VJ - je bio katastrofalan. Posebno u dijelu CG južno od Bioča. 4. bataljon Vojne Policije (nekad kasarna "Morača" a za vrijeme rata logor u park šumi "Zlatica") nije stajao da privodi građane koji se ne odazivaju na pozive Vojske Jugoslavije, pa i pored maksimalnih napora nijesu uspijevali obradit ni 10% dobijenih naređenja za prinudno dovođenje u jedinice ratnog rasporeda. MUP CG je imao naređenje da im ne samo ne pomaže, već ometa svaku aktivnost. Vlada CG je uvela radnu obavezu za sve građane (državne organe i kolektive) i svako onaj koji se htio odazvati vojnom pozivu (a bilo je jedan broj takvih) rizikovao je da ga po povratku sačeka rješenje o otkazu u preduzeću u kojem je radio. I to što se javilo na poziv Vojsci je počelo pravit probleme jer nikakvih dejstava većina tih jedinica nije imala, pa su "ratnici" dosadu ubijali pijančeći u prvoj kafani pored "njihove" šume u kojoj im je bio logor. Zbog ovog opijanja, Vojska se zarozala, non-stop bez kontakta s starješinama i počesto učestvujući u međusobnim tučama najčešće uzrokovanim time što su među sobom tražili onog koji je "sumnjivi Srbin" i ubačeni "Milov agent"... Od sredine aprila 1999. Vojna policija je trećinu svojih kapaciteta morala usmjerit u privođenje vojnih izgrednika.
2. ko se i kako prvi naoružao - Vojska je još tokom 1998. i prvih okršaja sa OVK na Kosovu, u CG formirala 7. bataljon. To je prvo naoružavanje. Kako je formiran 7. bataljon? 7. bataljon (Vojne Policije) je bio jedinica koja je formirana tako što je jezgro komandnog kadra izuzeto iz reda starješina 4. bataljona VP a koji su činili najfanatičniji srpski fašisti koje je VJ u CG ikad imala. K-dir 2. čete 4. bat.VP (inače izuzetno blizak vrhu SNP) postavljen je za pomoćnika k-danta bataljona za moral. On je išao (sa dvojicom saradnika) po jedinicama 4.bataljona i birao ko je dovoljno provjeren Srbin. Tako je formirana okosnica jedinice. Sve je krenulo od 30 ljudi, a onda je preko povjerenika SNP-a krenulo "garantovanje" za svakog novog koji je došao u jedinicu. Primana je svakakva ološ, kriminalci s ulice, seoske bitange,..ma jedini kriterijum je bio da ima glavu, četri ekstremiteta i da je - Srbin koji mrzi sve crnogorsko. Svaki onaj koji je primljen dobio je startni čin vodnika, aktivnu vojnu službu, platu i sve privilegije. Tokom rata oni su dobijali i posebne nagrade u vidu "duplih ratnih dnevnica" i kamiona sa "bijelom i dr. tehikom" iz albanskih prodavnica po Kosovu i kamiona sa paketima cigareta - da junaci imaju što pušit.
Jedinca je narasla na oko 1800 pripadnika i imala je svoje čete i vodove u svim većim gradovima CG. Nakon 5. oktobra i smjene vlasti u Beogradu, jedinica je, (nakon što ih je 20% poslato da popune granične karaule), a u znak "dobre volje" prema Đukanoviću poslata na upravo zapaljeni jug Srbije. Tamo ih je stiglo tek polovina. Nakon nekoliko dana ostalo je samo trećina od cifre koja je postojala u CG jer su se junaci razbježali i nijesu htjeli da ginu po šumama Bujanovca i Preševa. Oni koji su ostali iz straha počeli su pucati po albanskim kućama i vozilima u kopnenoj zoni bezbjednosti. Pucali su na sve što šušne a nakon što je žandarmerija počela protestvovati Vladi Srbije jer su ovi vodili privatan rat i okretali svakog Albanca protiv Vojske i MUP-a SR - smijenjen je kompletan komandni kadar 7. bataljona. Kako to nije dalo efekta, jedinica je krajem 2001. raspuštena.
3. Posebne jedinice Policije MUP-a CG - U pokušaju da odgovori na gotovo izvjesnu intervenciju Miloševićeve armije u CG, u aprilu/maju 1998. formirane su prve Posebne jedinice Policije. Nastale su objedinjavanjem djelova (već postojećih) interventnih jedinica pri svakom CB, malog dijela pripadnika (takođe ranije postojeće) SAJ i upravo pristiglih policajaca sa završenog četvorogodišnjeg školovanja u Kamenici. Prve dvije jedinice bile su zapravo 2 voda po 30-tak ljudi. PJP će do kraja 2000. narasti na blizu 2500 pripadnika raspoređenih u 4 velike jedinice snage bataljona (dvije u PG, jedna u Baru i jedna u Mojkovcu). Ta mjesta su izabrana zbog strateške lokacije jer su obezbjeđivala brzu intervenciju i pokrivanje 3 regiona CG. Ove jedinice su imale svoje isturene čete u NK, HN, KL i PV. Naoružane su novcem našeg "velikog saveznika" a da stvar ne bi bila providna, namjerno je kupljeno naoružanje koje je proizvedeno na području SFRJ. Većinom tako što je nabavljeno iz magacina prvog "susjeda" (pogodite kojeg)...No, ne samo od njega,...oružje je nabavljano i iz Srbije. Ali kako... Preko naših prijatelja u Bugarskoj koji su (pošto Milošević nije pomišljao prodati nam 1 metak koji može biti upotrijebljen protiv njega) navodno kupovali oružje za sebe i prosljeđivali ga kargo-avionima nama. I ta praksa je trajala dosta dugo... A zašto su to Bugari činili? Pa ne zbog ljubavi prema nama već su vraćali uslugu našem zajedničkom "velikom savezniku" koji je sve to nadzirao iz pozadine... Neposredno pred početak rata (koji je je izbjegnut uspjehom srpske opozicije i iznenadnim padom Miloševića) više se nije gledalo na zemlju porijekla i u CG je počelo stizati i naoružanje među kojim je bilo i onog sa druge hemisfere a koje sam dotad vidio samo na slikama... Najgore nam je bilo što je stigla pošiljka od 2 milioa kineskih metaka čiji se kalibar za nevjerovatno malo razlikuje od našeg i zbog čega su puške znale zaglavljivat. Sve je to proglašeno neupotrebljivim. No, srećom to je tek bila kap u moru onog što je stizalo...
Tokom bombardovanja (a nikad zvanično) je uveden policijski sat (koga se mnogi od vas sjećaju) pa su na uglu svake veće raskrsnice u PG u periodu od 22-06:30 stajali pripadnici PJP u punoj opremi. Grad je izgledao stravično, a posebno po kiši kada si kraj ulica mogao viđet samo policajce u pelerinama i sa dugim cijevima... Sve je to zaboravljeno,..a tadašnji klinci u većini danas za to ni ne znaju... To kako je tada izbjegnut rat u CG ravno je čudu.... Još kada bih mogao pričati o konkretnim epizodama, ljudima, okolnostima, ciframa i brojevima - vjerujem da bi jednom broju vas sigurno bilo interesantno, a drugi bi se držali za stolicu i imali problem da povjeruju da je to moguće...![]()
ne znam šta sam ti to preskočio a vezano je za LSCG?...Ako jesam, nije bilo iz namjere, pa podsjeti...
Last edited by El Re; 02-06-11 at 14:20.
ORA ET LABORA
Neko se sad možda pita - pa đe je to silno naoružanje, među kojim je bilo i vrlo gabaritnih lakih topova i PVO sistema?... Pa šta mislite, čemu je služio COFIS?...Gen. Grahovac je htio o tome (kako su se neki od prodaje tog oružja obogatili nešto napisat), ali je morao sebe cenzurisat da se ne zamjeri "velikom bratu s druge strane okeana" koji je sve to finansirao, jer je Grahovac (računao je makar) vjerovao da bi mu oni jednog dana mogli biti sponzor, pa se ograničio samo na ono što je prodavano od oružja bivše VJ dok je ovo prodavano uz njega sugerisao tobož nenamjernim sugestijama i nejasnoćama razumljivim samo ograničenom broju ljudi...
Trik je bio da je oružje nabavljeno tuđim novcem (a ne iz budžeta) pa tako (tehnički) i nije bilo štete za državu CG, papira je bilo što je manje moguće, malo je ljudi o svemu tome znalo bila šta podrobnije i to naoružanje je 2001. postalo višak. Svi su ga se htjeli otarasit. MUP-u više nije trebalo, a VCG je rođena tek 2006. : No i tada se znalo da će seza nju kupovati novo (NATO) oružje i oprema, pa je dalje zadržavanje magacina punih oružja moglo učiniti da izgledamo ko neko ko je priželjkivao rat... Sve je moralo van... I to ODMAH!...
Ono što je bilo teško prodati, lukavo su smišljene u vrhu MUP-a popularne akcije za građanstvo "vrati oružje" i onda je uz to što su građani predali istopljeno u Nikšiću i ovo što nismo mogli prodat. Još je MUP bio zbog toga popularan i narod se prepadao gledajući preko TV slike koliko je ogromna količina oružja (navodno) prikupljenjo misleći da je to sve od građana. Tih dana svi su voljeli miroljubivi MUP... Čak je MUP napravio i spomenik kraj podgoričkog CB-a od stotinjak cijevi tog oružja, sa imenom nešto kao "Ptica slomljenih krila"...Tako nešto...
Ipak 95% je bilo u odličnom stanju. Manji dio je zadržan, a većina je prodavana po Africi i Aziji. Đe su otišle pare?... Sam Bog zna... Tu se radilo o milionima dolara vrijednom naoružanju...
To je jedan dio naše istorije i priče o '90-im...
Last edited by El Re; 02-06-11 at 13:25.
ORA ET LABORA
El Re:Pade mi na pamet od ove tvoje priče jedan događaj iz DG-a ljeto 2000 tj zadnje Miloševićevo na vlasti.
Naime,neki vojnici su izašli iz kasarne u grad i napravili frku u kojoj su popili batine.Bilo im je malo pa je cijela jedinica došla i nastavila da se napija dok nisu skupili hrabrosti da krenu i da se "osvete". Tad sam sa društvom stoja na ulici kad je od parka šetalištem stigla raspasana ekipa.Svi u kolonu dva po dva brzim korakom su krenuli u kafić đe su mislili tražit "neprijatelja".Kako je bilo vruće a još relativno rano(9-10 sati uveče) oni su se malo iznenadili kad su ulećeli unutra i nisu našli momke koje su tražili već 10tak đevojaka i frkunčića al su ipak riješili da probaju podijelit koji šamar. Na njihovu nesreću nisu poznavali teren pa su se zadržali u centru kafića đe je bio kao neki podijum.Momci iz grada kad su viđeli što se dešava su ulijećali na vrata i penjali se preko loža okolo i otud ih mlatili kako su stigli i čime su stigli.Nije lokalaca bilo više od njih(30-40 i jednih i drugih) al se vojska nije snalazila ama nikako,čemu je svakako doprinijelo i piće i nastao je haos.Neki su krenuli da bježe kroz prozore i vrata a drugi probali da se brane.Đeca od 13-14 godina su mlatila momke od 20+ koji su služili vojsku i bili vjerovatno fizički spremni.Hvatali su ih po ulici i skidali ih gole.Većina je pobjegla u pravcu kasarne bez košulja a bogme i gaća,bosi,bez kaiševa,kapa itd.Nije prošlo 15min kroz grad je sve što je bilo u kasarni trijezno izašlo u Puhovima i Picgauerima pod punim naoružanjem,sa šljemovima i pancirima i rasporedilo se po ulicama.Meni je tad izgledalo da počinje i u CG rat i da im je ovo bio odličan povod.Međutim,narod se povuka sa ulice a milicija nije ni izlazila vjerovatno da se ne bi desila kakva provokacija. 5-6 vojnika koje su uhvatili i vezali, pušteni su neđe u zoru i vraćeni u kasarnu i tako je mirno sve prošlo.
Last edited by Dutch; 02-06-11 at 13:49.
Mogao bih da, pored ovog koji si pomenuo, navedem još jedno 20-tak (krajnje ozbiljnih) događaja i incidenata koji su umalo prerasli u krvoproliće,i koje su i moji bivši kolege već skoro zaboravili, a kojih se sjećam zbog specifičnosti radnog mjesta. Šta je sve "Vojska" SRJ radila u CG odavno je palo u zaborav... Problem je što mi nemamo dorasle medije ili imamo medijski provizorijum, pa je kod nas nemoguće viđet emisiju tipa "Insajder" koja bi se bavila istraživanjem za javnost malo/ili nimalo poznatih događaja iz prošlosti. Naši mediji (svi!) samo ko navijeni žvaću iste davno bajate vijesti i to tako što pozovu u studio predstavnika DPS (po mogućnosti Vukovića), predstavnika SNP, predstavnika, Nove i predstavnika SDP i onda nam ovi priređuju reprize cirkusa iz Skupštine čiji je cilj da potpuno zbunjuju narod kako na kraju nikad ne bi saznao ništa....
Last edited by El Re; 02-06-11 at 14:02.
ORA ET LABORA
El Re, molim te nastavi ti si suvo to-zla za ove stvari. Saznajem ponesto sto vjerovatno nikad ne bih sazna.
funkcionisao je(i to bar po meni mnogo bolje nego danas), samo sto pored nas par desetina "zaludjenika" kako su nas tada zvali isti oni koji se danas ne skidaju sa fejsbuka nije bilo nikog ko je bio u MUPu/VJ niti se to tada pratilo (prvo sto tada nisu znali ni racunar upalit a drugo sto smo im najvjerovatnije bili potpuno bezopasni)
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks