"Uzbudjenje" mladih politichkih izdanaka...
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 16-03-11 at 13:51.
Kad pomenuste Spahica...Skupstina danas:"Meni je drago da je doslo do pomaka i da imamo nacionalne osiguravajuce...osigurache"
![]()
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Užas!
Imaju li ova djeca roditelje, nastavnike, pedagode i psihologe?
Pričam o ministrima policije, inostranih poslova i tako dalje...Imaš i Rafeta Husovića u CG.
U svakom slučaju neki koje si nabrojao su predstavnici svojih manjinskih partija (Dulić je izuzetak od tog pravila), ali obično predstavnici vladajućih partija u regionu budu u 90% slučajeva predstavnici dominantne etničke grupe. U SDP-u nema druge najbrojnije grupe iz razloga koje sam nabrojao...jednostavno nam se razilaze interesi.
Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...
Prvo, nije riječ o tome da li je SDP protiv interesa srpskih nacionalnih partija, već da li je SDP građanska partija u kojoj su zastupljeni interesi svih nacionalnih grupa u CG. SDP ne štiti građanska prava Srba u CG, već zastupa isključivo nacionalne interese Crnogoraca. Iz toga je jasno da SDP nije građanska, već nacionalna i nacionalistička partija.
Da bi SDP bila građanska partija morala bi se podjednako zalagati za prava svih građana CG, a ne isključivo pričati o crnogorstvu i crnogorskoj državi, a za sve što ne valja optuživati Srbe i srpske partije. To nije građanska priča, već nacionalna i nacionalistička. Za srpsku opoziciju važi isto, a to je da nije građanska već nacionalna i nacionalistička. Jedini otklon od tog nacionalnog i nacionalističkog jednoumlja pravi PzP i po tome je ona jedina građanska pratija u CG.
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Upravo u dijelu tvoje priče se nalazi i osnova za kasniju negaciju. SDP ne štiti prava samo Crnogoraca nego svih građana Crne Gore bez obzira na nacionalnost.
Ako se složimo da SDP štiti interese i Bošnjaka i Muslimana, Hrvata, Albanaca onda neće biti da štiti samo one koji su interesi Crnogoraca.
A ti se zapitaj kako to da se interesi Srba ne poklapaju sa interesima bilo koje druge etničke grupe u Crnoj Gori, jel problem u svima ostalima ili samo u jednoj (pa taman da je moja)!
PZP je građanska bez ijednog nepravoslavca u rukovodstvu, sa vrlo ograničenom podrškom u gradovima sa manjinskim stanovništvom? Po kom osnovu? Po odlasku na Kosovo, ili sličnim aktivnostima?
SDP ne štiti prava svih građana već preferira crnogorske nacionalne interese, a otvoreno negira srpske nacionalne interese u CG. SDP ne štiti interese ostalih nacija, već je prema njihovim interesima tolerantnija i zbog toga u njoj nalaze mjesto i pripadnici drugih nacija.
Ti se zapitaj da li je SDP nacionalna partija ako je srpske nacionalne interese proglasila neprijateljskim po interese crnogorske nacije. Da je SDP građanska partija ne bi joj smetali ničiji nacionalni interesi, a kao glavni zadatak ne bi imala bilo čije nacionalne interese, već zajedničke interese građana.
PzP je građanska po djelovanju i programu, a ne po broju glasača i članovima rukovodstva. U DPS ima Srba, doduše sve manje, neki zbog položaja i posla postaju ponovo Crnogorci, ali ni na koji način se zbog toga za njih ne može reći da su građanska partija kada kao i SDP građanima srpske nacionalnosti uskraćuju nacionalna prava.
PzP ni jednim svojim istupom nije negirala niti preferirala ni jednu naciju u CG. SDP i DPS to sve otvorenije rade. Pričaju da su građanske, a nacionalno preferiraju crnogorsku i tolerišu sve koji su protiv srpskih interesa. Glavni razlog zbog čega se Srbi u CG marginalizuju jeste što su druga po veličini nacionalna i politička grupacija i kao takvi su vladajuću oligarhiju neprihvatljivi. Namjerno ih drže na marginama i udružuju se sa drugim nacionalnim grupama da bi ih onemogućili u vršenju vlasti. U međuvremenu, preko medija, preko škola i na sve druge načine pokušavaju da ih asimiliraju u Crnogorce, da bi prijetnju od gubljenja vlasti smanjili.
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
asimilacija? svašta.
Radnici poput samoubica
U akciji saniranja štete u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči učestvuje oko 180 radnika koji izlažu svoje živote velikom riziku da bi sprečili veću katastrofu, navode stručnjaci.
"Ne znam kako da to drugačije kažem, ali ovo je jednako akcijama pilota-samoubica u ratu", izjavio je Keiči Nakagava, profesor sa Odeljelja za radiologiju Univerziteta tokijske bolnice.
Anonimni tehničari pokušavaju da ohlade reaktore i spreče širenje radijacije. Manji timovi radnika u smjenama upumpavaju morsku vodu u pregrijane reaktore, vrše njihovu kontrolu i uklanjaju krhotine od eksplozija.
Ovo su objavile "Vijesti" http://www.vijesti.me/svijet/broj-zr...a-clanak-11002
Moje je pitanje ima li slicnosti izmedju Crnogoraca i Japanaca. Sta mislite, kako bi se ponasali Crnogorci u ovakvoj situaciji, da li bi bilo ovakve spremnosti na samozrtvovanje?
Mi Crnogorci bi se ponašali u skladu sa Crnogorskom junačkom tradicijom i utekli bi koliko nas noge nose naravno pratili bi nas Srbi iz Crne Gore koji bi takođe u skladu sa svojom Srpskom junačkom tradicijom pokušali da nas stignu i mislim da bi zajednčki stigli na cilj.
Slazem se. I ja tako mislim. Mislim da smo mnogo bolji narod nego sto sebe u medjusobnim pljuvanjima i prepucavanjima ponekad predstavljamo. Imamo cak i primjer naseg Crnogorca koji je (mada u mnogo laksoj situaciji od ove u Japanu) pokazao slicnu spremnost na samozrtvovanje prilikom incidenta sa nuklearnim reaktorom u Vinci kod Beograda 1958 godine.Originaly posted by kimi pg
bi budi siguran, ne samo kod nas nego i u svim drugim državama, jer kad prijeti eksplozija reaktora, sitno je žrtvovat i nekolike stotine da se spriječi katastrofa..
Svakako da bi kod nas bilo mnogo samozrtvenika ..ne znam u kojem ratu, recimo, ne izginusmo procentualno ( neuporedivo) najvise...
Ipak , ``moral`` pada , poneko se i opametio..pa bih svakako, a ono radi ``istorijskih cinjenica `` i buducih pokoljenja , nakon svakog podviga uradio po jedan mali alko-test..
zabrinem se za sudbinu svoje zemlje kad vidim ovo. jeste vi na drvo porasli? ko je vas podnivio? moji bi se svi žrtvovali kao mnogo puta u istoriji za svoje najmilije. baš kao i roditelji. ponavljam rasprava o naciji u ovoj tragediji je prosto nevjerovatna. da bi neko od vas zaključio kako jesmo ili nijesmo *****. i kad dođe stani pa'ni što fali drogama. najbolje trijezni da umiremo. današnja generacija je bolja od onih prije. ne koljemo se kao preci oko ckladova, tzv. časti i raznih kokardi tj. bedževa. samo manje ovoga isticanja sebe kao gorih ili boljih.
inače drug mi je dobio sina koji je u Tokiju sa mamom, a tata u Berlinu dok drma Japan. nekako stiže do Tokija. a u sred havarije đed i baba pravac Japan iz sigurne zemlje. moji dragi forumaši tako se ponaša jedna familija.
Ja ne poznajem nikoga ko zbog djeteta ne bi posao u Japan ... pa ni jednu familiju . Iskreno, toliko sam sit nasih podviga da ponekad i preceram , pa se svakako izvinjavam. Sto se tice odrastanja na drvo , ja sam tu nedje... pa sam `ladjenje reaktora u Crnu Goru zamislio tako nekako, ne znam zbog cega..![]()
SDP je sve vise jedna nacionalna opcija - to je istina. Mislim da Ranko tu nalazi svoj neki prepoznatljivi identitet. Ko zna, mozda u rezervi drzi neki pokusaj izlaska na predsjednicke izbore, gdje bi mnogi crnogorci preferirali njega u odnosu na Filipa i njegovo tiho srbovanje. Nego, ulazim u digresiju. SDP jeste nacionalna, crnogorska stranka. Ali, ne mora to biti apriori lose. U vremenu kada mnogi, vecina ustvari, kalkulisu sa crnogorskim nacionalnim interesima, mozda i nije lose da se neko prije svega vodi njima. Stavise, na politicnoj sceni imamo srpske i albanske konzervativne, nacionalne stranke, kao i bosnjacke i hrvatske (koje mozda i nijesu bas toliko otisle u desno). Zasto da ne i jednu crnogorsku? Eto tako. Ne iznosim neki svoj stav, vec samo pokusavam stvari gledati i iz tog ugla...
Ja u klin, ti u ploču, no nema veze....SDP štiti interese i Bošnjaka, Albanaca ili Hrvata često ne manje nego Crnogoraca. Inače bi bilo suludo očekivati da dobije po 20-30% glasova u sredinama u kojima su manjinski narodi blizu 90%. Ako u Rožajama SDP dobije 2750 glasova a PZP 91, a u tom gradu živi samo 5% Crnogoraca onda je po meni vrlo izvjesno da Bošnjaci u tom gradu smatraju da SDP ispunjava i njihove interese bilo da su nacionalni, ekonomski, kulturološki ili bilo koji drugi. To se vidi kad recimo poslanici SDP-a predlože rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, identičnu onoj koju je donio Savjet Evrope a SNP i NOVA ne glasaju za nju, dok PZP ostane "zatečena" tim predlogom.
Tvoje postavljanje borbe crnogorske interese u istu ravan kao i borbu za srpske interese u CG iz aspekta političkih partija je u najmanju ruku vrlo problematično. To što je za tebe opravdano da CG u svemu sluša "starijeg brate" da treba da se odrekne svoje državnosti i prava na postojanje, ali i prava da donosi odluke o svojim interesima u svojoj kući (pa makar 101% stanovnika bilo srpske nacionalnosti!) sasvim normalna situacija a borba SDP protiv takvih zahtjeva - borba protiv srpskih nacionalnih interesa je upravo ogoljena suština naše rasprave.
Misliš li da treba pravit kompromis između politike koju zastupa većina Srba iz CG i one druge koju zastupa većina svih ostalih naroda na način na koji to radi PZP? Ni tamo ni ovamo, na kraj jednako na živce i jednima i drugima i trećima? NE, ja mislim da treba igrati sa jasnim pravilima i čistim stavovima.
SDP jeste partija koja se zalaže za građansko uređenje. Da nije tako stavili bi u Ustavu da je Crna Gora država Crnogoraca kao što su to uradile vladajuće partije u Srbiji ili Hrvatskoj recimo. Ovako smo rekli, a 70% poslanika u Skupštini se složilo da je ovo građansa država.
A građanskog nema van društvenog sistema koji je zaokružen i koji ima - građane, ma kako se oni izjašnjavali. Rastezanje nacionalnih i državnih interesa od borbe za to da imamo dobre odnose sa svim susjedima koji to žele do toga da treba da podržimo Srbiju u borbi za Kosovo ne može imati efekat u političkom rezultatu, ni u broju glasova, ni u konzistentnoj politici, a ne bi ni u državnoj da ih kojim slučajem zapane.
Last edited by OSCAR; 18-03-11 at 12:33.
"Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering" by Jedi Master Yoda
Gledajte, ochekujte i u CG i za opoziciju i za poziciju..."Duzni narodu dovijeka.."
Hvala Lepo
Tuga od Hrvatske......
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks