Originally Posted by
gatsbyy
za koga profitabilan ? drzava nema centa od toga... kao sto znas, crkve ne placaju porez, nazalost...
a i vala, kad je SPC dala 4,5 miliona amerikancima za lobiranje protiv nezavisnosti kosova, ova zicara im vala ne bi predstavljala problem...
Ako uzima poreze od vlasnika restorana, hotela, autobusa itd., a uzima, onda uzima i od posjetilaca religijskih spomenika. ... Porez od crkvenih prihoda se uzima indirektno, jer crkve održavaju religijske spomenike i ugošćuju turiste. Za to in država ne plaća, a uzima porez od svakog turiste koji dođe u CG.
Da li je dala ili nije dala nema zvaničnih dokumenata o tome, ali da ima novca da finansira žičaru to ima, ali je sigurno da o tome nema pravo da odlučuje. Kad već Amfilohije nudi takvu varijantu bilo bi dobro da se Krivokapić javi i kaže, ajmo popola, pa od zarade na žičari pola para crkvi pola državi, i tako za svaku svetinju. To bi bilo dobro za državu, a ne ovo...

Originally Posted by
gatsbyy
to je tacno, jer se amfilohije vise bavi politikom , nego li crkvom i religijom...
drzava je odvojena od crkve na svu srecu, pa ne vidim razlog zasto bi drzava davala pare za pravljenje te zicare kad ima mnogo precih i normalnijih stvari za dati pare...
Amfilohije se ne bavi politikom, već daje političke izjave kada je ugrožena crkva koju predstavlja. Kad neko prijeti da će srušiti crkvu logično je da na to reaguje onaj ko je poglavar te crkve. ... Država je odvojena od crkve u smislu upravljanja, a ne u smislu davanja. Država izdvaja sredstva i za religijske potrebe svojih građana nalazeći zajednički interes u tome. Ako to država ne radi onda nije država građana, već partijska država, a to je upravo ono što DPSDP radi.

Originally Posted by
gatsbyy
i da dodam: amfilohije ne priznaje drzavu CG, crnogorce naziva kopiladima, kaze da bi nas sve trebalo zavezat za vezirov most i jos mnogo tih stvari... i sad ne znam okle mu obraza da trazi ista od ove drzave... eto prije svega samo obraz

Koliko znam nigdje se ni od jednog građanina ne traži da priznaje državu CG, niti se igdje u svijetu od građana traži da priznaju državu u kojoj žive. To što neko nije glasao za nezavisnu CG na referendumu ne znači da ne prizanje njeno postojanje kada ona faktički postoji. Ko je koga i kako nazvao i zbog čega spada u domen političkog i javnog prepucavanja. Što se tiče obraza političara i religijskih poglavara mislim da nema neke bitnije razlike. Isto je to pleme. Nego, interesuje me ko će od njih napraviti nešto da valja u CG, što koristi građanima, a žičara i religijski turizam koriste. Njihov obraz me savršeno ne interesuje, ali dobrobit CG i građana interesuje.
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Bookmarks