Page 90 of 108 FirstFirst ... 4080868788899091929394100 ... LastLast
Results 2,226 to 2,250 of 2695

Thread: Islam!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Da. U pravu si. To bi bila sejtanska zabluda jer ja bih davao za pravo sebi da bolje znam sta je dobro za nekog drugog nego sto on sam zna.
    Nikad ja nijesam bio u nicijoj kozi osim svojoj i samo za sebe znam sta je istina, laz, obmana, nepravda.... samo na svojoj kozi znam kako to sve boli i ne bih uzurpirao ulogu Boga da ja nekog ocjenjujem, procjenjujem ili da me proganjaju necije suze. Bas zbog toga sto znam da je to obmana ne bih se mogao pravdati vjerom, uzvisenim ciljevima, sudnjim danom jer bi znao duboko u sebi da je to samo opravdanje radi opravdanja.
    U sustini cojek je tako formiran da non stop sebe laze za ponesto, ali bih se bojao da ubijedim sam sebe u neka svoja cinjenja i da mi religija ili vjera postane kao opravdanje za sve.
    Ne znam koja religija kaze " ne sudi da ti ne bude sudjeno" ili nesto slicno zato se trudim da nikoga ne usrećujem svojim pravdama, istinima, strasnim sudovima i cudima... nek svak svoj krst (ili polu mjesec - svejedno) nosi bez mog udjela u suzama i mukama bilo cijim.
    Zar nije moja namjera iskrena , kada se borim za tebe u onom što bih volio za samoga sebe...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Niko nije savršen... Ja vjerujem da bi ti bio dobar vjernik...Iššaa kako Allah mijenja onoga ko se njemu preda...Osjetio bi miris Dženeta koji se osjeća kod vjernika 40-godina prije smrti...Zamisli nas makar u mašti...Ja i ti Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za nas...U njima će biti i hurije očiju krupnih, slične biseru u školjkama skrivenom –kao nagrada za ono što su činili. U njima neće slušati prazne besjede ni govor grješni, nego samo riječi: ”Mir, mir!” A onî sretni – ko su sretni?! Biće među lotosovim drvećem bez bodlji, i među bananama plodovima nanizanim i u hladovini prostranoj, pored vode tekuće i usred voća svakovrsnog kojeg će uvijek imati i koje neće zabranjeno biti, i na posteljama uzdignutim. Stvaranjem novim Mi ćemo hurije stvoriti i djevicama ih učiniti milim muževima njihovim, i godina istih...
    Zamisljam ja gore nas i sve bi bilo super, ali ne znam da li bi smio stipkati hurije da li mogao birati da one budu mrsave, a ne truntave kakvu kosu i dokle da imaju koliko obdarene u grudnu misicnu masu.... Setamo tako a meni padne naum stari grijeh i recem Dawude, ajmo na pivo a ti kazes ne smije sme se pivo ajmo na bozu....
    To sve sve, ali sta sa ovih 40-godina prije smrti i kako da to postim. Dodjem gore sa tolikim hurijama pa ne znam kako se to radi, one nevine a ja nevjest i onda muka grdna

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zamisljam ja gore nas i sve bi bilo super, ali ne znam da li bi smio stipkati hurije da li mogao birati da one budu mrsave, a ne truntave kakvu kosu i dokle da imaju koliko obdarene u grudnu misicnu masu.... Setamo tako a meni padne naum stari grijeh i recem Dawude, ajmo na pivo a ti kazes ne smije sme se pivo ajmo na bozu....
    To sve sve, ali sta sa ovih 40-godina prije smrti i kako da to postim. Dodjem gore sa tolikim hurijama pa ne znam kako se to radi, one nevine a ja nevjest i onda muka grdna
    Hajde, hajde...A što nebi ovako moglo da bude: Bog je za tebe stvorio žene koje su po tvom ukusu u potpunosti, jer on najbolje zna što ti duša prohtje...Zatim piće koje pijemo dok šetamo toliko je lijepo da ne možeš da zamisliš bolji ukus,o pivu ne razmišljaš...A ŠTO SE TIČE HURIJA ZNAŠ DA I SVAKA BUDALA ZNA ONU RABOTU...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zar nije moja namjera iskrena , kada se borim za tebe u onom što bih volio za samoga sebe...
    Jeste i tome se nema sta dodati. U sustini takvu vjeru praktikujem i trudim se da nikad nikom ne uradim ono sto ne bi volio da meni neko uradi. Problem je sto vjerovatno to ne uspijevam i tako u vjeri ne bi uspio odrzati korak sa onim pravim vjernikom. Kad sam se na ovodunjalučkom putu najcistijeg srca i najjace sto znam trudio da nesto bude dobro, da pomognem koliko znam i umijem.... ispadalo je da je to lose, nepotrebno.... i da sam smetao. Tako bi samo smetao i stetio i tebi, a svjesno to ipak ne radim.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Ove nisu savršene...Već te u mašti zamišljam... Hari moj brat primio islam, šetka se sa dvije dženetske hurije...Odjednom šutira dženetski kamen i kaže: Dawude preko tebe je Allah spustio svoju milost na mene, blagoslovljen neka je dan kada si posjetio moj forum...A zatim ga udara još jače i kaže: A one ateističke prdnjave odoše sve u džehenem...:monkey:A onda uzviknu: Kvarni, šta bijaše sa Kvarnim!?!... I Bog mu prikaza sliku đe Dawud se neprestano moli za njega da mu budu oprošteni bludničke noći...i đe Kvarni pijaše svaki put po jednu kap vode posle svake Dawudove molitve, u užasnoj i gnjevnoj džehenemskoj vatri...
    HEheheh, znaci za svaku noc koju nisam bludnicio, ocu li dobit barem limenku vode

Kunem se Danom kada Smak svijeta nastupi i kunem se dušom koja sebe kori. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo. Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi, pa pita: ”Kada će Smak svijeta biti?” Kad se pogled od straha ukoči i Mjesec pomrači i Sunce i Mjesec spoje –tog dana čovjek će povikati: ”Kuda da se bježi?” Nikuda! Utočišta nema.Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten, toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti, sam čovjek će protiv sebe svjedočiti, uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi. Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koja se ubaci, zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini, i od njega onda dvije vrste, muškarca i ženu, stvori, i zar Taj nije kadar mrtve oživiti?:hardrock:
    Zar ne bjese prije neku godinu pomracenje,i to neko dobro? A ja jos uvjek s Mareze pijem? C c c c c slaba nesto ova prorocanstva
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Vala Kvarni dzaba ti ja i ajete postavljam i zapise nadjem nikako da se alavertis. Kad je bilo pomracenje bio bi smak svijeta, ali nije se desio iz prakticnih razloga. U raju samo dvojica pa cekaju da bar dodje jos jedan i da mogu da krenu sa preferancom

Nabla Guest

Druze Nabla, znanje je smo ono sto je lako provjerljivo. Na primjer kad si isao u skolu prozove te ucitelj i propituje tablicu mnozenja pa ocijeni rijecima "śedi dolje ne znas to" ili kaze "naucio si".
    Kad bi ti druze Nabla rekao da će se tvoje znanje tablice mnozenja pokazati sudnjega dana i da samo Bog moze da te ocjenjuje bojim se da bi se skola zamijenila nekom drugom ustanovom. Druze Nabla sve ono sto mislimo da znamo a kvalifikovane potvrde zato nemamo mozemo objesiti macku o rep ili dogradjivati teorije iz nekih finih bajki koje nam popravljaju raspolozenje i podizu sopstvenu vrijednost. Naravno pred samim sobom jer smo mi eto tako veliki i znacajni da nas samo Bog moze ocjenjivati, a iza svega se krije jedno veliko trt.
    Ali druže Hari, kako provjeravaš to svoje znanje? Pretpostavljam da ga porediš sa nečim što već znaš. Ali kako znaš to čime porediš?
    I ko bi bio učitelj u ovom našem konkretnom problemu? I otkud učitelju kvalifikacija? Nije valjda da je sam sebi dodijelio, jer bih i ja sam sebi onda mogao da je dodijelim...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nabla tvoja zelja za diskusijom je za postovanje, ali pitanja mozda vise odgovaraju vicevima. Vjerujem kad kupujes ljekove ne ides kod obućara, kad si prehladjen ne ides kod mesara, a kad odes kod doktora ne sumnjas da je on sam sebi dao kvalifikaciju pa onda iz inata uzmes i sam sebi napises recepte.
    Doduse mozes ti vjerovati da bolje znas, ali to je već domen humoreske.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

E ovo je ono kad vele "Savija se ka djavo oko krsta"

Vrag je majstor manipulacije... drza bi se on istine no mu ne ide od rukah... ili na ruku....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zato se ti ne drzis istine već onoga usto si sebe ubijedio?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Zato se ti ne drzis istine već onoga usto si sebe ubijedio?
    To bi bila sejtanska zabluda jer ja bih davao za pravo sebi da bolje znam sta je dobro za nekog drugog nego sto on sam zna.
    O sejtani vama su dati nevjernici da ih varate sa svojim lazima i da im pricinjavate njihova djela lijepim, govoreci im da dok god lazu oni ce izbjeci odgovornost i posledice svojih postupaka. Dolazi dan kad cete biti otkriveni i posramljeni i vi i oni koji vas pratise u vasim obmanama.

Meni je naredjeno da recem istinu bez obzira na posledice. On je milostiv i prasta prestupe iskrenome a mrzi na laz i obmanu lazljivaca.

A ti Hari sto si se zbunio sto je to Istina a sto Laz i sto mislish da su drugi ka ti da oblikuju iste po licnoj potrebi, ja neznam sto da ti kazem na tvoje opaske bez da ponovim da znam ko ce poreci svoja obecanja i tvrdnje na sudnjem danu.

A ja znam da se ti uzdash u pravdanje svojom saljivom prirodom.... oce li ti pomoc neznam... a cini mi se nisi ni ti bash siguran...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Meni je naredjeno da recem istinu bez obzira na posledice. On je milostiv i prasta prestupe iskrenome a mrzi na laz i obmanu lazljivaca...
    Da li ti On komunicirate preko nekog savremenog medija ili ono "zazuji u usima, jezik se zapliće bijeli misevi...pa se cuju naredjenja

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Da li ti On komunicirate preko nekog savremenog medija ili ono "zazuji u usima, jezik se zapliće bijeli misevi...pa se cuju naredjenja

Blagosiljam Gospoda, koji me urazumljuje; tome me i noću uči šta je u meni.

Svagda vidim pred sobom Gospoda: On mi je s desne strane da ne posrnem.

Toga radi raduje se srce moje, i veseli se jezik moj, još će se i telo moje smiriti u uzdanju;

"Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?
    Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kad neko navikne da ga vazda poneko drzi i stiti od posrtanja tako se i zavrsava. I Bog je tu da bas njega stiti od posrtanja i sve ja kao onda kad se tuklo po stolu jer se bezobrazni sto pomjerio i neduzno dijete udario. Koliko shvatih vjera je "ljubi bliznjeg svoga" pomazi onom koji je u nevolji... a ne cuvaj me dragi boze da ja ne posrneem a neka drugi i noge polome.
    Egoizam je teska stvar koje se samo jos vise generise pa od onog pocetnog "pazi sebe" dodje se do bozjeg dosaptavanja i bezgresnosti. Tesko je kad se ubijediti sebe u bezgresnost i ocekuje sazaljenje Onoga da će stititi od posrtanja.
    To je onaj davno opisani "sindrom parfema". Čovjek se naparfemiše da prekrije svoj smrad i jednog dana kad sam sebe ubijedi da ustvari lijepo miriše, ne primjećuje da nos zatiskaju oni iz okoline.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Isparfemisani ste vi nema kudj vise....ubadzeste zemlju.

Vama je nevolja vasa lijenstina... pa se ljutite sto nece drugi da drnce za vas...sto vas ne vole toliko ... ali ko sto vele cega se pametan stidi toga se budala ponosi.

A pomoc vam je laz ... da neko laze za vas da bi ste profitirali... slijepci. Ja ni dusmaninu tako nebih pomagao.

Ko vasa djela ljubi i ko vama pomaze lazuci i varajuci taj vi samo dublju jamu kopa i zajedno sa vama u propast ide.

mene je Bog spasio od vase zamke, iscupa me je iz vase prevare, sklonio me je od vase izopacenosti.

Vazda cu ga slavit, i vazda cu ga velicati jer me je spasio od varalica i nevjernika.

I ne samo to nego me je uzdiga na velike visine i pokazao mi svijet na dlanu i medju velike me stavio, a nisam ni krao ni otima niti varao.

I moja poruka odje nije da kontepliram harijeve seksulane zelje, lazna obecanja koja daje svojim "bogovima" i njegove nesigurnosti u to sto je pravo a sto krivo, vec da posvjedocim onima koji se Boga boje i koji se u njega uzdaju da je Bog vjeran i da nece nijednog ostaviti u ruke bezboznicke.

Ja odje svjedocim da je istina sve sto su proroci i poslanici rekli. A vas to srbi jer znate djela vasih ruku.
    Last edited by Ego_and_his_own; 05-11-10 at 16:25.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Ajde vise ne budali. Opet ti osudjujes. Kakva djela grozna smo mi to ucinili?! Kako ti mozes svjedok da budes proroka kad si rodjen 2000 godina posle proroka i poslanika? Sto ne odgovori na onaj moj post kad si tako uzvisen i kad sve znas no se izvlacis ka slijepo crijevo [a nije ti prvi put] kad god neki post naidje na koji ne smijes da odgovoris a da ne ispadnes glup. Ajde junace dokazi svoju vjeru kad ti tako pametan. Ako si svjedok onda imas dokaze valjda. Ili su i tvoji dokazi prazna prica ka i svim vjernicima.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ko iz doline i na brezuljak se popne ima utisak da je Mont Everest osvojio
    Zar o sopstvenim uspjesima ne bi trebali drugi da se izjasnjavaju ili je i to dar od Boga ja, ja, ja, ja..... velika pauza pa opt ja pa ja. Malo skromnosti jer se obicno kaze nije vazan ucenik koliko je vazan mentor i lako je biti svetac kad mu je Bog otac
    Ne brini za Harijeve seksualne zelje dako on s bozjom pomoći neka to sredi
    Zbilja ne znam zasto se toliko iritiras i pominjes nekakve lazi, prevare i cuda i ne znam zasto se toliko branis da nekom pomognes. Znam da ljude koji su na visini spopadaju a jos kad su meka srca mora cojek g... vrata zatvoriti jer na kraju najvazniji je spstveni produzek ledja.
    Kad se ovo cita tesko se odluci ko je vjernik a ko bezboznik, osim ako se parole ne broje. Kad je neko śedok onda se podrazumijeva da je bio na lice mjesta a posto si na pertu sa tim svecima urgiraj malo da odrzim ono obećanje, a sexualne ću nekako sam srediti.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Vanja ja svaki put kad ocu da napisem nesto kao odgovor tebi postanem jako glup...

A ja neznam Hari da iko odje tebe proziva no ti sam proglasavash svoje seksualne aspiracije odje... ja razumijem da kad ta muka stisne nije lako...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Je li ti i to sapnuo On ili si sam zakljucio Nijesam ja bas toliki egzibicionista ka vi turbo vjernici pa da odje ispisujem svoje seksualne zelje, ali sad se već brinem za tebe kao vjernika da si toliko opterećen sexom. Sramezljivost vjernice ili se opet nadas da ce ti On oprpstiti zagledanje u tudji krevet

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Je li ti i to sapnuo On ili si sam zakljucio Nijesam ja bas toliki egzibicionista ka vi turbo vjernici pa da odje ispisujem svoje seksualne zelje, ali sad se već brinem za tebe kao vjernika da si toliko opterećen sexom. Sramezljivost vjernice ili se opet nadas da ce ti On oprpstiti zagledanje u tudji krevet
    Ja ti nisam dusmanin da te ne opomenem da ne zelish tudje. Lud je to put, znam jer sam i ja jednom zamalo sebe unistio gledajuci tudje.

Ali to je tvoja glava junace. I Nije mudro davat je drugome za "upotrebu", jer je nece cuvat ka svoju.
    Last edited by Ego_and_his_own; 05-11-10 at 17:02.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opet ti o ženama- brat Kvarni i dalje ima uticaja na tebe...A zar ti nisam rekao što dalje od njegovih postova na sex i erotiku...toliko je toga napisao da se bojim da pročitam...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ja ti nisam dusmanin da te ne opomenem da ne zelish tudje. Lud je to put, znam jer sam i ja jednom zamalo sebe unistio gledajuci tudje.

Ali to je tvoja glava junace. I Nije mudro davat je drugome za "upotrebu", jer je nece cuvat ka svoju.
    Fala ti za brigu, ali jos ne pozeljeh tudje, a ako mislis na one hurije njih sam posteno na karte dobio i Dawud mi je śedok Jes da se po naslovu teme moze zakljuciti da se smatraju kao posjed i vlasnistvo, ali nijesu ni one roba i valjda su same svoje. Nikako roba za pozajmljivanje i upotrebe....
    Cudni su putevi gospodnji pa se nekad brani ka' svoje i ono sto nije svoje, a nekad je ono svoje dalje nego da je tudje.

Opet ti o ženama- brat Kvarni i dalje ima uticaja na tebe...A zar ti nisam rekao što dalje od njegovih postova na sex i erotiku...toliko je toga napisao da se bojim da pročitam...
    Ti me nagovori da pogledam sta brat Kvarni tamo pise i evo drugi dan se crvenim za njega i slobodno ne idi vise
    Last edited by Hari Krisna; 05-11-10 at 17:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Zar te stvarno iznenadjuje sto vjernik donosi zakljucke bez ikakve osnove i dokaza? Pa tako su i religije nastale.

Nema tu sta da popusti. Ti si slijepi vjernik koji ne zna osnovne stvari. Dzaba ti sto u Ameriku zivis kad jos nisi prerastao bajke. Ovo vazi za sve vjernike. Ne znam kako ocekujete da vas neko shvati ozbiljno kad vjerujete u neke toliko ocigledno nelogicne stvari. Ajde da je vasa vjera komplikovana i da se covjek zapita da je mozda zaista to moguce, ali to je toliko retardirano vjerovanje. ............

Sta si ono pricao za inteligenziju, ponovi molim te.
    Najzad Vanji puko film, e u pravu je covjek, nije mogao vise trpjeti neznanost nekih.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ja Vidim vanja da si ti informisan iz druge ruke..... Bog licno i prilicno, kao sto je i zapisano:

Gospod je pastir moj, ništa mi neće nedostajati.

Na zelenoj paši pase me, vodi me na tihu vodu.

Dušu moju oporavlja, vodi me stazama pravednim imena radi svog.

Da pođem i dolinom sena smrtnoga, neću se bojati zla; jer si Ti sa mnom; štap Tvoj i palica Tvoja teši me.

Postavio si preda mnom trpezu na vidiku neprijateljima mojim; namazao si uljem glavu moju, i čaša je moja prepuna.

Da! Dobrota i milost Tvoja pratiće me u sve dane života mog, i ja ću nastavati u domu Gospodnjem zadugo.
    Vidim postao si pravi Amerikanac
    po inteligenciji
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Isparfemisani ste vi nema kudj vise....ubadzeste zemlju.

Vama je nevolja vasa lijenstina... pa se ljutite sto nece drugi da drnce za vas...sto vas ne vole toliko ... ali ko sto vele cega se pametan stidi toga se budala ponosi.

A pomoc vam je laz ... da neko laze za vas da bi ste profitirali... slijepci. Ja ni dusmaninu tako nebih pomagao.

Ko vasa djela ljubi i ko vama pomaze lazuci i varajuci taj vi samo dublju jamu kopa i zajedno sa vama u propast ide.

mene je Bog spasio od vase zamke, iscupa me je iz vase prevare, sklonio me je od vase izopacenosti.

Vazda cu ga slavit, i vazda cu ga velicati jer me je spasio od varalica i nevjernika.

I ne samo to nego me je uzdiga na velike visine i pokazao mi svijet na dlanu i medju velike me stavio, a nisam ni krao ni otima niti varao.

I moja poruka odje nije da kontepliram harijeve seksulane zelje, lazna obecanja koja daje svojim "bogovima" i njegove nesigurnosti u to sto je pravo a sto krivo, vec da posvjedocim onima koji se Boga boje i koji se u njega uzdaju da je Bog vjeran i da nece nijednog ostaviti u ruke bezboznicke.

Ja odje svjedocim da je istina sve sto su proroci i poslanici rekli. A vas to srbi jer znate djela vasih ruku.
    Ih, po ovome, jedna logicna pametna osoba, poput mene, moze da zakljuci da je Amerika obecana zemlja za vjernike, i da je glavno utociste od grijehova i necistih misli, ti otkad zivis tamo - ti progleda
    Ada nemoj se bojat, procitaj, da ne pobjegnu tvojih 6 djevica k meni, kad odemo bogu na istinu
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Page 90 of 108 FirstFirst ... 4080868788899091929394100 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks